Re: ako obnovit mbr pre grup
Mal by som ku grubu dalsi dotaz. Mam na PC viac diskov. Na jednom mam Widle a druhy chcem mat na linux. Ked som dnes chcel instalovat Fedoru 5 tak mi to napisalo ze chce instalovat nejaky zavadzac asi ten grub. Kedze mam s linuxom minimlne skusenosti chcel by som sa spytat ci mi linux nehodi zavadzac na disk s widlami a tym aj (asi pripadnu stratu dat) Vysvetli mi niekto ako to funguje a ako sa vyhnem pruseru? Dikes
Miso
Citace:
Původně odeslal Mytyk
Mal by som ku grubu dalsi dotaz. Mam na PC viac diskov. Na jednom mam Widle a druhy chcem mat na linux. Ked som dnes chcel instalovat Fedoru 5 tak mi to napisalo ze chce instalovat nejaky zavadzac asi ten grub. Kedze mam s linuxom minimlne skusenosti chcel by som sa spytat ci mi linux nehodi zavadzac na disk s widlami a tym aj (asi pripadnu stratu dat) Vysvetli mi niekto ako to funguje a ako sa vyhnem pruseru? Dikes
Miso
Při instalaci by ti to mělo nabídnout možnost dualbootu.
Ponuklo mi to nieco ako Chcete nainstalovat zavadzac? a dalo mi to tam nazov a moznost 2 bola neinstalovat zavadzac. A dolezite je ci to da na disk s Win XP alebo nza nen druhy co bude len s linuxom a ten win s 1 disku sa tam niekde chyti ako kedysi byval system commander. Nemam totiz ziadnu skusenost s linuxom a medokazem odhadnut co to spravi. Kam da ten grub? Na disk 1 s WinXP a lebo na disk 2 ktory je teraz prazdny a bude na linux. a ak da na 1. tak ci neodstreli cele widle a data.
dik
Nevim jak teda u F5, když jsem instaloval naposledy F3 tak nejdřív ti to dá nabídku na rozdělení disku a pak se ptá zda chceš instalovat zavaděč. Při konfiguraci toho zavaděče by tam mělo být někde nějaké hejblátko, kterým nastavíš co všechno v tom zavaděčí budeš chtít pouštět. tzn.: linux a windows. Pokud to chceš mít každé na jiném disku tak se nabízí také možnost vytáhnout disk s windowsama a udělat instalaci pouze na disk kde není žádný OS. Při bootu se pak vybereš ze kterého disku budeš chtít najíždět.
Já to dělám tak, že instaluji zavaděč na Linuxovou partition a příkazem DD si vytvořím 512B soubůrek, který spouštím přes zavaděč windows. Tedy zavaděčem z windows spouštím zavaděč Linuxu, přičemž MBR je nedotčené. Funguje do spolehlivě.
2 Leo
To je zaujimavy tip ale ja som tak trochu absolutny amater takze nieco taketo asi nezvladnem. Potreboval by som nieco jednoduche ale dik Vam vsetkym za rady nasiel som este nejaky navod na fedoru kde to tvrdi ze po vytvoreni partiton na disku sa da vybrat disk kam to hodi ten zavadzac. Sak cekni ci to chapem spravne.
Next, the installation program presents the Boot Loader Configuration screen, shown in Figure 3-14. GRUB, the Grand Unified Boot loader, is a special program used to start Linux—or another operating system—when you boot your system. This screen lets you choose an alternative boot loader (LILO) or omit installation of a boot loader altogether. You can also specify the location where GRUB will be installed.
Most Linux users install GRUB on their PC's primary hard drive. However, doing so doesn't always work out. For example, some antivirus applications detect GRUB's changes to the MBR and roll them back. The bottom line is that, for a few Linux users, GRUB can present some headaches. Moreover, LILO has some features useful to those responsible for servers, including better support for RAID and serial console devices. If you're among those bothered by GRUB, you can easily avoid it. To do so, you can use the Change Boot Loader Button to install the LILO boot manager. The installation program preselects Linux as the default operating system. To specify a different default operating system, highlight the corresponding partition and click Default.
If you like, you can change the label associated with an operating system by highlighting the corresponding partition and typing the desired label in the text box labeled Boot Label. When you've completely specified the desired boot loader configuration, click Next to proceed.
Figure 3-14. The Boot Loader Configuration screen
http://4um.ocguru.cz/cid:000501c695d...00a@misoserver
Citace:
Původně odeslal Mytyk
2 Leo
To je zaujimavy tip ale ja som tak trochu absolutny amater takze nieco taketo asi nezvladnem. Potreboval by som nieco jednoduche ale dik Vam vsetkym za rady nasiel som este nejaky navod na fedoru kde to tvrdi ze po vytvoreni partiton na disku sa da vybrat disk kam to hodi ten zavadzac. Sak cekni ci to chapem spravne.
Next, the installation program presents the Boot Loader Configuration screen, shown in Figure 3-14. GRUB, the Grand Unified Boot loader, is a special program used to start Linux—or another operating system—when you boot your system. This screen lets you choose an alternative boot loader (LILO) or omit installation of a boot loader altogether. You can also specify the location where GRUB will be installed.
Most Linux users install GRUB on their PC's primary hard drive. However, doing so doesn't always work out. For example, some antivirus applications detect GRUB's changes to the MBR and roll them back. The bottom line is that, for a few Linux users, GRUB can present some headaches. Moreover, LILO has some features useful to those responsible for servers, including better support for RAID and serial console devices. If you're among those bothered by GRUB, you can easily avoid it. To do so, you can use the Change Boot Loader Button to install the LILO boot manager. The installation program preselects Linux as the default operating system. To specify a different default operating system, highlight the corresponding partition and click Default.
If you like, you can change the label associated with an operating system by highlighting the corresponding partition and typing the desired label in the text box labeled Boot Label. When you've completely specified the desired boot loader configuration, click Next to proceed.
Figure 3-14. The Boot Loader Configuration screen
http://4um.ocguru.cz/cid:000501c695d...00a@misoserver
mno tak ja schodou okolnosti take pouzivam Fedoru, a muzu ti rici ze ten genialni installer ( anaconda ) ma obcas problemy pri instalaci zavadece.
Nejjednodusi reseni je asi vytvorit malou tak 200 MB partittion jako /boot ( treba v PartittionMagicu zmensis velikost windows oddilu, tak ze z nej odeberes ze zacatku 200 MB a nechas ho jako volne misto. Doporucuji ti abys nechal i jako volne misto novy oddil na druhem disku - ten ktery chces vyuzit na linux. A potom ti staci v installeru zatrnout oba disky a z roletky vybrat at pouzije volne misto a samozrejme at ti ukaze vysledek.
Toto je asi nejednodussi postup, protoze installer ma vetcinou problemy instalovat Grub do MBR disku, kde jsou pouze Windows
neni 200MB zbytečně moc? stačilo by klidně i 50MB
Citace:
Původně odeslal ..::Ozzy::..
neni 200MB zbytečně moc? stačilo by klidně i 50MB
priznevam je to trozku vice nez je treba:???:, pro zajimavost jedno jadro FC5 ma skoro 20 MB ( vmlinuz + initrd ), je lepsi trosku vice prostoru, zvlaste po updatu jadra, kdy muze byt nainstalovano vice verzi jadra. A navic FC5 pres standarni updater instaluje automaticky novou verzi jadra ( nekdy se stane ze si vsimnes ze doslo k updatu az pri spusteni, protoze v grubu pribylo novy jadro - setkal jsem se s timto u novych uzivatelu kdy mel pres sebe 4 jadra ).
Jinak k te potpore NTFS, jadra fedory i redhatu se standarte kompiluji bez podpory NTFS ( neptejjte se me proc :mad: ), nicmene se da stahnout jaderny modul s podporou NTFS jako rpm balicek ( vzdy pro konkretni verzi jadra ) viz. http://www.linux-ntfs.org/content/view/120/59/ staci vybrat verzi distribuce.
jeste je dobry clanecek na http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1162 kde je popsano reseni nekterych specifickych problemu s FC5
mne sa stalo to ze sa mi nieco stalo s grubom a vypisovalo mi chybu, tak som tam hodil instalacku winxp a spojazdnil aspon ten...potom som patral po internete ako obnovit grub, hodil som boot cd debianu, prepol sa do konzoly a skusal navody co som nasiel ale ani jeden z nich nefunguje:(
skusal som ho nainstalovat pomocou toho cd, ale vzdy chcelo sformatovat povodne particie (nechcem prijst o data)
neviete mi poradit jak znovu nainstalovat grub??
Citace:
Původně odeslal Secret
neviete mi poradit jak znovu nainstalovat grub??
http://www.gentoo.org/doc/en/handboo...1&chap=10#grub
Smarja co blbnete, normalne das gruba klido do MBR primarniho disku a widle budou startovat z nej. Konfigurovat ho muzes klido i pri startu, takze se nemas vubec ceho bat. Samostatnou partisnu vubec nepotrebujes, konfigurak gruba se hodi do /boot/grub/grub.conf
jediny co tam musi bejt aby startovaly widle je toto:
Kód:
title Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1