Jaký se vám osvědčil nejlepší přehrávač (soft.) pro přehrávání audia ovšem bez jakékoliv komprese(MP3,WMA atd.)jestli někdo toto vůbec používáte?
Printable View
Jaký se vám osvědčil nejlepší přehrávač (soft.) pro přehrávání audia ovšem bez jakékoliv komprese(MP3,WMA atd.)jestli někdo toto vůbec používáte?
Pro CD audio jsem dlouho používal obyč. CD player z Win 98, naprosto jednoduchý a nenáročný přehrávač. V XP už nejde spustit, tak jsem dlouho hledal, až jsem našel jemu velice podobnej CDMAX. Wavy přehrávám v GoldWavu nebo i v Irfanu View.
Foobar2000 + SSRC
Já taky >> Caleb ;D
Ja jsem dlouhy leta (cca od roku 97) pouzival DiscPlay, protoze umel i jednoduchou databazi audio CD. Bohuzel ho prestali cca pred 5 lety vyvijet a od te doby jej sice pouzivat, ale sem tam ma dost problem v XPckach.
A marne patram po necem podobnem, co by me dokazalo udelat i databazi CD...proste neco lepsiho nez je tabulka v excelu. :-)
Jako rozumna alternativa se jevi kombinace EAC a CDteka (umi soubor z EAC importovat). Skoda ze prehravani v EAC neni zrovna idealni.
Diky za nejakej tip.
a čo tak Winamp? ten podporuje aj CD Audio a všetky ostatné formáty.
dosť dobrý je aj 1by1 player, ale neviem či má aj plugin pre CD Audio.
.... Foobar 2000 (0.8 - Special, klasa :-) thx DeeKay (me na nej tenkrat prived)) a pro kedesa pouzivam CDrun 2.3 (starsi, malej, good a fcetne freedb) ....
.... tedka sem stah .Voivod.uv CDMax a taky pohodicka :wink:
CDMAX je perfektní, nevytěžuje moc systém a umí z Netu stáhnout podle přehrávaného CD i názvy LP a skladby. Jasně, že jsou jiný funkcema nadupaný přehrávače, tohle je jen trochu vylepšená podoba původ. CDPlayeru z Win95-98.
ked sa ku mne dostane nahodou nejake audio CD tak to supnem do winampu(aj ked musim povedat ze uz som audio CD nevidel dost dlho).Predstava ze jeden album zabera cele CD je pre mna desiva.... :-)
Tak to mě nevadí :-) mám na to 120GB zvlášť disk.
Ačkoliv se to zdá neuvěřitelný tak po sáhodlouhém testování a poslouchání hraje líp než klasické CD.
Samozřejmě to chce další špičkové komponenty v řetězci jako zvuk. karty zesilovač kabely atd. ovšem základ všeho jsou reprosoustavy. :wink:
No 120GB disk na songy ktore maju 30-50MB kazdy neni ziadna vyhra.Ja mam 120GB a je skoro plny MP3ek.Citace:
Původně odeslal Frontier
V průměru 300MB až 400MB na CD se vejde cca. 360 CDček na 120GB HDD mě to stačí. :-)
A na com to prosim ta pocuvas ze rozoznas rozdiel nielen medzi mp3 a CD ale este dokonca aj medzi CD a nekoprimovanym grabnutym audiom(mimochodom to su presne tie iste 1 a 0 co na CD ak sa nemylim, takze defakto si si rozdiel len vsugeroval.)
leda ze by mu to lezlo z CD analogCitace:
Původně odeslal Marek
No prostě ve zvuku tam rozdíl je ale na integrovaný zvukovce ani na SB Live 5.1 a počítačových bedýnkách jakéhokoliv typu ho samozřejmě nepoznáš,to jsou HiFistický nároky které 99% lidí nezná,a v podstatě jim nic nechybí.Komprese typu MP3,WAM a jim podobné(ne že bych měl něco proti těmto kompresím taky MP3 používám a poslouchám třeba venku)nemají v žádné nahrávce ten správný prostor a brilantnost,mají subtilní basy syrový agresivní projev kterému něco chybí. Kdyby jsi dal do audia nějakých pár desítek tisíc tak by si věděl o čem mluvím...no ale nic ve zlém :-) .Já jsem asi magor ale vím s jistotou že nejsem sám.
;D
taky pouzivam foobar2000 + resampler (fakt to jde poznat :-) )Citace:
Původně odeslal : PRASoR :
plsjaky je rozdil mezi normal a special verzi ???
chtel bych se zeptat lidi co pouzivaji foobar, v cem je lepsi napr oproti winampu, dikCitace:
Původně odeslal Wolferine
v resampleru ... resampluje zvuk na 48KHz takze ho pak nezmrsi prevodniky na karte....zkousel sme to na livce a bylo to slyset
Nektere karty (Live, Audigi - nevim jako ostatni) maj DSP procesor ktery pracuje jen s jednim formatem audia (zde 48kHz /32b) - pokud maji zpracovavat signal o jine sampl. frekvenci musi si ho prevzorkovat na 48kHz - a to nedelaji prilis dobre - rozhodne ne lepe nez SSRC z foobaru
(pokud prijde do DSP signal na 48kHz nic se snim nedela)
.... ta Specialka se vodlisuje prakticky jen v pluginech (nemusis dososavat treba *.dll-ka (freedb kuprikladu) a podobny ficurinky) + naky podpory navic (vstup/vystup), jednoduse takovej all-in-one :-)Citace:
Původně odeslal Wolferine
Hodně rozšířený tragický omyl: poslouchám jen 0 a 1! :oCitace:
Původně odeslal Marek
Posloucháš sinusovku!!! A udělat poslouchatelnou sinusovku z nul a jedniček - to je ten problém, to je to, čím se od sebe liší převodníky D/A v přístroji za 1000,-, za 50 000,-, za 500 000,-! Převodníky a filtry, co odstraní zbytky nul a jedniček, které netvoří užitečný signál, jen jej umožňují zakódovat a převést. A vo tom to je.
Musím souhlasit s Jagorem... I výstup AnalogCd z CDromky je přece branej z 0 a 1ček ... jenže na pure analog to převede sama CD... Zkrátka lze poznat každej průchod polovodičem... Polovodič jako takový mění zbarvení hudby... Jinými slovy zkresluje harmonické složky no a když k tomu ještě přidáš takovej celej polovodičovej blok, který ti změní vlastně délku vzorku a pak další polovodič to převede na analog, tak máš bazmek >> Použít co nejkratší a nejpřímnější cestu >> tj buď ASIO nebo softwareové resamplovat na podporovanou frekvenci >> Foobar :idea:
Samozrejmne ze CD prehravany analogove v CD-ROMce (ktera ma casto i 12bit prevodniky a je v jejim vystupu slyset pohyb vsech motorku kterymi je vybavena) se nemuze vyrovnat slusnejsi zvukovce. Mel sem ale z tehle diskuze pocit, ze nekdo slysi rozdil mezi CD prehravanym v CD-ROM digitalne a wav soubory grabnutymi z tohoto CD ;D .
Jinak rozdil mezi mp3 (jakykoliv bitrate) a original je skutecne slysitelny, ne vsak z duvodu ze by MP3 nebylo kvalitni - vetsina dnesnich nahravek na CD je normalizovanych na -0.1 dB takze po pruchodu MP3 encoderem je cela skladba prebuzena. Nastesti MP3 nema pevne dano rozliseni 16 bit, takze je mozno celou MP3 interne ztlumit nebo pouzit ReplayGain v prehravaci.
Zbarvení hudby změní každý zesilovací prvek, jedno jestli polovodič nebo elektronka, jenom každý jinak - elektronka je uchu přijatelnější z mnoha důvodů. Já měl ale na mysli převod z pravoúhlého průběhu - 0 a 1, na průběh sinusový, lhostejno jakým způsobem. Vznikají kvanta parazitních kmitů, zubatá sinusovka atd. atd., a ta se musí "vyhladit" pomocí filtrů. Počet a kvalita provedení těchto filtrů rozhoduje o konečném tvaru a jiných vlastnostech sinusovky a tady je rozdíl mezi digitálním signálem z laciného CD ROM nebo CD přehrávače a analogovým výstupem z převodníků třeba SB Live! nebo Technics za 1000,- Kč a CD mechanikou se zvukovou kartou za 40 000,- či Sony přehrávačem nebo cojávím za 100 000,- Kč. Laciná CD ROM vytváří chyby už při snímání těch nul a jedniček, MP3 je navíc ztrátová komprese, tudíž další degradace, která je na opravdu kvalitních přístrojích slyšet, jde jen o to, kolik z nás takové přístroje vůbec vlastní.
resampler je narez ;D , ale jinak mam radsi winamp, neni nejaky plugin pro winamp ???
to jagoro: Souhlasím s tebou ale nerozumím této větě:
"Laciná CD ROM vytváří chyby už při snímání těch nul a jedniček"
Jaké chyby? Pokud neumí číst nuly a jedničky, tak nepatří do kompu, ale na smetiště. Jak bys potom chtěl číst datová CD s chybami? Pokud je číst umí a ty použiješ "Digitální přehrávání" (tedy audio kabel nepropojuje CD-ROM se zvukovkou, data tečou přes datový IDE kabel), tak poté nemá CD-ROM na kvalitu zvuku žádný vliv. A tahat přes kabel analogový zvuk vnitřkem kompu z CD-ROM do zvukovky může jen masochista (a ty D/A převodníky na CD-ROM stojí opravdu za h***o). Foobar jsem stáhnul a dnes jej vyzkouším (SB Extigy a nForce s ALC650 kodekem) - díky za tip.
No není to tak jednoduché, že když jsou nuly a jedničky, tak je to vždycky stejné. Všiml sis, že stolní CD přehrávače se prodávají také jen jako samostatná mechanika+samostatná elektronika pro převod, přičemž kvalitní mechaniky stojí i šestimístné sumy? A rozhodně to nebude proto, aby měli za co milionáři utrácet své přebytky. :-)
Mezi ctenim datovych a audio CD je opravdu VELKY rozdil - audio CD obsahuji slabsi mechanismus opravneho kodu, takze neni vubec problem precist AudioCD s chybami.Citace:
Původně odeslal leo
Jednicka bude vzdycky jednicka a nula bude vzdycky nula - drazsi mechaniky nejsou lepsi v tom ze by cetli jednicku vic jednickovatou, ale maji lepsi mechanismus, lepsi drzeni CD zabranujici vybracim, lepsi elektroniku pro interpolaci neopravitelnych chyb atd.Citace:
Původně odeslal jagoro
Vyzkousel jsem si ten FooBar a zatim nevim no. To ze to nema skin je spis vyhoda, hejblat je tam v tom, ze ani nevim co s tim, ale to se podda. Problem je to, ze nikde nevidim VOLUME controlsy. Asi jsem slepej, ale po spusteni tam mam jen ten progress bar, ale nikde hejblato na volume, coz je vopruz. Mohl by nekod pomoci? ;D
Toš to co tu probíráte jsem nikdy neslyšel, ale dám na vás(zvlášť na některé odborníky). Ale pokud je v tom taková důležitost, proč to neumí Wamp?? Nějaký plugin ??Citace:
Původně odeslal monsoon
Trajnu gugl ;D
edit:
ad caleb: Takže na Lajvky je dobré to resamplovat, a co ostatní ?? Ty, když umí pracovat s více frekvencemi, tak je kvalita stejná jako na lajvku s tím resamplerem ?? A jak to poznám ?
Je to ono ?? V práci to není kde zkusit:
stránka: http://www.geocities.co.jp/SiliconVa.../7045/old.html
link na plugin: http://www.geocities.co.jp/SiliconVa...e2/ds_0901.zip
A jak je to třeba ve filmech a ve hrách ???
A přesně tohle jsem tím řekl. 8-) Přesné čtení jedniček a nul vyžaduje dobrý mechanismus, lepší držení CD zabraňující vibracím (a nejen kvůli hluku, ale také kvůli chybám) atd... A právě přesné čtení odlišuje hudbu od "hudby", i když jsou to vždycky jen jedničky a nuly. Jistě kdo má zájem, najde si více přesných informací v odborné literatuře, jako je Stereo&Video, Audio apod.Citace:
Původně odeslal Caleb
Koukam ze nas Lajva - na nem sou skutecne pozorovatelne rozdily pri prehravani pres SSRC nebo pres resampler v DSP. Jedinej software o kterem sem zaregistorval ze ma SSRC resampler je www.foobar2000.orgCitace:
Původně odeslal Millisx
Mam sluchatka zapojeny v rear kanalu a naistalovany kX ovladace a v kX DSP propojeny vstup s vystupem, takze by DSP nemela se signalem delat zhola nic. Jestli sou nejake rozdily v kvalite s originalnima creative ovladacema nevim (uz to bude nejaka doba co sem je mel naistalovany :-) ) .Kód:What resampler settings should I use?
First, you shouldn't use resampler at all, unless you can tell the difference between resampling being enabled and disabled; resampler is a resource hog and the differences on normal music are very small and virtually impossible to notice (only certain "test signals" such as udial.wav may sound obviously different, but nothing like that occurs in real music). If you really have to use resampler, resample to 48000Hz (*) and use fastest settings (only resampling from very low samplerates like 8000Hz has been reported to sound noticeably worse with resampler in fast mode).
You don't "gain quality" by resampling to higher samplerate, it's just like stretching a picture to display it on a higher-resolution screen. You will be most likely able to "play" 96000Hz samplerates on whatever card you have, but samplerates unsupported by hardware will be downsampled by windows kernel mixer.
(*) most of currently manufactured consumer soundcards resample internally to 48000Hz (which is absolutely needed for mixing multiple streams), some of them (eg. all SoundBlaster Live! and Audigy series) have issues with resampling (again, mostly noticeable on test signals such as udial.wav, you are very unlikely to be able to tell the difference on real music); those cards are the main reason why resampler DSP became available.
EDIT: pozorovatelny to je na vyskach, skutecne nepatrne, i kdyz nekdo mi tvrdil ze pozna rozdil i 128kbps MP3 :|
Stero&Video mi ani nepripominej, protoze tam sou shopni (samozrejmne ze ne naslepo) poznat rozdil kvality u kopie AudioCD na mediu za 20KC oproti mediu za 40Kc :lol: . Jinak, dle meho nazoru, CD-ROM mechaniky ktere sou shopne nekolikrat grabnout 1 track do wavu na bit presne, se v kvalite cteni nebudou moc lisit od mechanik v high-end prehravacich - mozna nebudou mit tak kvalitni obvody pro interpolaci, ale zatim sem se setkal jen s malo CDcky ktere by nesli grabnout bez chyby.Citace:
Původně odeslal jagoro
Neumí resamplovat na 48000 např. "SBLive! Resample BugFix output plug-in"? Je to sice psáno jako "plug-in for Winamp2", ale na stránkách WinAmpu novější není. Foobar jsem zkoušel, ale jako přehrávač se mi nezdá moc user friendly.
Na druhé straně, po nainstalování toho plug-inu do WinAmpu 5.0.3a, nepozoruji na Audigy2 a KOSSech při přehrávání 192kbps MP3 nijaký rozdíl - ať nastavím resampling na 48000 nebo 96000.
Já jsem zatím neměl čas to tu číst, ale nainstalil jsem si Kx drivery, a čistě subjektivně se ten zvuk nedá srovnat. Tak na mě působí. Už nikdy creative(a ty vejšky tam fakt sou, konečně si vychutnám Freddyho akcent :-) )
To by mě taky zajímalo. Ono je volume control v nastavení, ale zajímalo by mě jestli nejde zvuk zesilovat/zeslabovat přímo z hlavního okna? ???Citace:
Původně odeslal Perplex
Ja pouzivam misto defaultniho UI fooTunes a ty nastaveni hlasitosti maji. Ale stejne jej nepouzivam, protoze mam vystup pres ASIO a zvuk ovladam jen na zesilovaci, nebo u sluchatek hlavni zvuk ve Windows mixeru. Navic ma foobar replay gain, ktery umoznuje hrat vsechny tracky subjektivne stejne hlasite, takze potom neni potreba hlasitost vubec menit.Citace:
Původně odeslal Dani Filth
.... ciste subjektivne mas pravdu :wink: .. dyz creative (prece jen sou kxka vorezany a pro gameseni stejne zustava zatim creatif nejlepsi podporou) tak je prevalit YouP-PAX 1.2kou a hraje to znatelne lip (aspon to tak slusaju) .. neporovnaval sem je mezi sebou ....Citace:
Původně odeslal Millisx
A u jakýho přehrávače si teda skončil?Citace:
Původně odeslal Millisx
Jinak nevíte jak je na tom inetgrovaná zvukovka v NF7-S (Soundstorm)? Také pracuje pouze v 48kHz, takže je potřeba resamplovat?
Problém sem začal řešit až když sem si pustil stejnou nahrávku ve winampu a PowerDVD :-o a posléze podle threadu o foobaru. Rozdíl byl hodně znát. Usoudil sem tedy, že winamp asi bude muset letět z ona. Pak sem ale ještě testoval a když sem v output pluginu winampa vypnul hw mixování, kvalita zvuku se zlepšila. :o
Nyní si stále dokola pouštím hudbu ve winampu, foobaru a powerdvd a nejsem schopen se rozhodnout, jestli je mezi nimi nějaký rozdíl. ??? Zkusil jsem i ten SSRC plugin do winampa co millisx postnul, ale nevím jestli to pomohlo.. Nutno podotknout, že to testuji na Geniusech HT a zmiňovaném soundstormu.
Jinak zvuk ve winampu prochází jen a pouze přez vstupní a výstupní plugin, ne? Tzn. že samotný winamp v mršení hudby prsty nemá, ne?
I když pravdou je, že sem to zjistil při pouštění filmu s AC3 5.1 s 48kHz, kde winamp bez hw mixu vyhoří úplně, takže stejně asi pude z okna :roll: ..
A to proto, že máš dobrou zvukovku, která umí i 44kHz nebo posloucháš jenom 48kHz zvuky?Citace:
Původně odeslal Rainbow
Sem v tomhle fakt lama... zajimalo by me jak je to s resamplerem treba u mojeho Fortissima? melo by to mit taky nejaky ucinky? foobar pouzivam asi rok, a zadnej rozdil jsem nezaznamenal... (GeniusHT a koss PortaPro)
mel by byt taky rozdil kdyz pouzivam nastaveni:
Output data format: 32bit fixed-point
Dither: Strong ATH noise shaping
resampler: 48000Hz slowmode
ma to nejakej vyznam s moji zvukarnou, nebo si jenom degraduju kvalitu ;D (moje ucho neslysi rozdil)
Ta zvukovka az taka dobra zase nie je (SB AWE-64), ale 44kHz vie (ako asi vsetky ISA zvukovky). Podla RMAA je kvalita analogovej casti dost zla, ale aspon frekvencny priebeh to ma celkom rozumny...ale to je aj tak jedno pri tych reprakoch, co tam mam (SuperTech 2x 2.5W ;D )Citace:
Původně odeslal Croog
Output data format: 32bit fixed-point - ty mas 32bit zvukovku? Nastav si 16bit :wink:Citace:
Původně odeslal Tanner
Dither: Strong ATH noise shaping - maskovani sumem ma smysl pouze u 8bit - pri 16 bitech se pracuje pouze s LSB (bit s nejnizsi vahovou hodnotou) a to skutecne slyset nebudes - takze vypnout
resampler: 48000Hz slowmode - jak je v tomto pluginu napsano - slowmode ma smysl pouze pri prevzorkovavani velmi nizkych frekvenci (napr. 11kHz) - takze taky vypnout
Jinak nejsem se jistej zda ma fortissimo stejny problem s prevzorovavanim jako Live/Audigy, takze ten resampler tam mas nejspis taky zbytecne.
Spis si nastuduj problematiku ReplayGainu - dokaze zvysit (resp. obnovit) kvalitu daleko vice nez nejakej resamper
Diky za vysvetleni.. to sem potreboval slyset ;D
Bol som dlhe roky presvedceny ze mp3 nikdy nemoze zahrat tak ako audio CD. Ved ujovia z casopisov watt stereo&video a pod. maju urcite pravdu. Teraz ked som investoval 60 000 do audio aparatury.. som zistil ze ak pustim z pocitaca mp3 alebo tam supnem audio CD je to uplne o tom istom a ak sa tam vyskytne nejaky detail tak to pri pocuvani hudby nemas sancu spoznat. Mozes akurat bezprostredne porovnavat tie nahravky a hladat chyby v mp3 ale hudba snad nie je o hladani mikrochyb.Citace:
Původně odeslal Frontier
Vždycky mě pobaví, když si přečtu, že "to jsou přece ty samý 1 a 0, ne", takže žádné rozdíly neexistují. ;D
No tak já mám aparaturu za cca 50kKč (čisté stereo) a rozdíl mezi MP3 a CD poznat JE!!! Není ale tak markantní jako rozdíl mezi špatně a dobře nahraným CD (nemyslím CD-R, ale lisovaná média zmršená už "kvalitou" nahrávacího studia). Sice nejsem žádnej expert v audio problematice, ale třeba časopis stereo a video považuji spíše za populárně naučné čtivo než odbornou literaturu. Odborná literatura vypadá jinak, z vlastní zkušenosti můžu doporučit skripta ZČU :wink:Citace:
Původně odeslal Branik