-Abit- NF7/NF7-S *FAQ* - up 16/12 04
LAST UPDATE 24/12 2k4
- ABIT - NF7/NF7-S je deska, kterou ma tady na 4u spousta lidi a v posledni dobe se dost zacinaji mnozit dotazy zde jiz mnohokrat zodpovezene,takze me napadlo po vzoru ze sekce VIA cipove sady napsat strucny a hlavne prehledny FAQ + moje postrehy ohledne nastaveni, biosu a chyb...
Doufam, sem budete prispivat jen vecne dotazy nebo dulezite rady a odkazy, vase zkusenosti a nazory ohledne NF7 a zadny off-topics. Thx2all
O layoutu desky, popisu, vybaveni apod. se tady nema cenu rozepisovat...pouze link na web ABITu
Recenze na pretaktovanie.sk a na Gruntville
jinak pls puzivejte Google ;-)
----------
Zakladni tipy & triky:
- pokud pouzivate DualChanel, doporucuje se pouzit slot DIMM2 a DIMM3
- pri pouziti pouze jednoho pametoveho modulu doporucuji pouzit slot DIMM3 (thx za radu 2 iGor)
- je to nForce -> nVidia (sux) takze to proste chce prva trosku experimentovat s nastavenim, prehazovat
pameti do ruznych slotu, biosy...
- DualChanel vam zvysi propustnost pameti zhruba o +-150-300MB/s ale muze take zpusobovat problemy a nestabilitu
- urcite mejte CPU Interface Enable -> vice bodiku v 3DMarcich a vyssi pametova propustnost
- dopurucuji chladit jizni most, pri vysokych fsb se docela dost hreje a muze zpusobovat nestabilitu
- severni most je docela dobre chlazen, ovsem vetracek muze po nejake dobe zacit trochu chrcet (trochu to pripomina to skrceni slepic z 7k250 :-) )
muzete ho vymenit treba za Zalman NB47J nebo jiny podobny pasiv
- pokud mate problemy se stabilitou nebo kompatibilitou, pouzivejte nove biosy
- ! v novych biosech nefunguji pri vysokych fsb a CPU Interface ENABLE nasobice 10 a 10.5
- problem s nasobicem 10 a 10.5 resi pouze prvni bios d10, ale prijdete tim o nektere nastaveni (pozor na problemy se S-ATA biosem) z novych biosu a nemusi fungovat na vsech NF7 (hlavne na novejsich, pozdeji vyrobenych)
- doporucuji pouzivat modified biosy (d10 beta4) - maji i nove S-ATA biosy (v. 4.2.27 - stabilni, odzkouseny, kompatibilni)
- nejlepsi bios (podle me) - > d10 beta4X4 - zvyseni pametove propustnosti o 100+MB/s a predelane SoftMenu III na Abit Tuner
- ruzne verze biosu ukazuji ruzne teploty, tak se neleknete...
- monitoring napeti neni na 100pero presny, takze mu moc neverte
- NF7 overvlotuje pameti o zhruba 0,1V - 0,2V nez nastavite
- procesor undervoltuje asi o 0,05V - 0,25V nez nastavite (zalezi na biosu)
- po instalaci nekterych ovladacu muzete mit problem s IDE radicem ve widlich, doporucuji drivery 2.03, 2.45, 3.13. Pri problemech s kompatibiitou pouzit vychozi driver od Mrkvo$oftu
- NF7 ma velky potencial, takze taktujte o106
- pokud mate odemceny procesor NF7 umi nastavovat nasobice i z vyssi sady diky MaxFid
- neumi ovsem odemknout zamceny procesor, jak si nekteri mysli
- pokud mate nastaveny Shutdown when CPUFAN fail na ENABLE a mate vetrone nastavene na nizke otacky, muze se stat, ze se system po zapnuti sam vypne
- SoundStorm ma pouze NF7-S !!! (southbridge MCP2-T) a jedna se o enkodovani AC-3 v realnem case
- ma 6 - Channel AC97 codec
- mohou se vyskytnout problemy se zvukovkou po pretaktovani
- NF7 nema mnoho problemu s kompatibilitou pameti ani zdroju (pokud o nejakych vite -> piste!)
- regulace otacek funguje celkem slusne pres SpeedFan
- s novymi biosy funguje i NVsystem utility
- ma PCI / AGP lock -> takze pri zvysovani fsb se vam nezvysuje ani agp ani pci
- soft. chlazeni funguje vetsinou pouze po uprave ve WPCREDITu (mne se osvedcil i Vcool alpha 2.0)
- ma diry okolo socketu pro vodni chlazeni, nema kolem jizniho mostu -> pasiv je nutne lepit
- nejlepsi nastavni pameti je 5/11-2-2 cl2 (o hodnote 11 na Row-active dealy vas muze presvedcit treba iGoruv clanek na pretaktovanie.sk)[/b] Jinak nForce nema moc rad CL3, takze s timto nastavenim nemusi vse chodit jak ma
- pro jednoduche flashovani biosu pouzivejte Abit FLASHMENU
- soft. z uGuru na NF7 nefunguje, tak to ani nezkousejte ;-)
- RTF ;-) a zahranicni 4a
- VDD mod moc nepomaha - 1.7V cipsetu ve vetsine pripadu staci, pokud se nechcete pokouset o hardkore s fsb nad 250MHz...
- pokud hledate nejaky program na monitoring - zkuste treba ABIT EQ
- FLASHMENU - download here
----------
Jak na max FSB:
- nejvetsi sanci mate s odemcenymi procesory s jadry T-bred a Barton
- doporucuji L12-FSB mod link
- pouziti kvalitnich pameti - nejlepe s cipy winbond BH-5 nebo CH-5 popr. hynix d43 (d5), samsung TCCD (TCCC)...(Corsair XMS, Kingston Hyper-X, TwinMos, Mushkin Level II, A-DATA 500, 566...)
- modified bios (d10 beta X, BetaKing, 3D Fire)
- chladit SB - staci pasivne
- Vdd mod pametem
- chladit mofsety a kondiky vedle CPU (napr. ofukovat)
- dobre chladit i CPU
EDIT: - AD pameti: Podle zkusenosti vice lidi se na NF7 docela osvedcili pameti A-Data Vitesta DDR500 (566 jsou nyni mnohem lepsi!).Mohu potvrdit i ja...mam dobre zkusenosti s Vitesty 500 a jeste lepe jsou na tom 566ky s cipy samsung tccd.
Optimalni nastaveni biosu pro co nejvyssi stabilitu:
- experimentovat s CPU FSB/DRAM ratio - 3/3 4/4 5/5 6/6
- doporucuji zapnout CPU Over Temp. protect
- APIC mode -> ENABLE / DISABLE (vypnutim sice prijdete o spoustu IRQ ve windows, ale muze to ovlivnit max. FSB), nevyhodou je fakt, ze pro zmenu tohoto nastaveni musite reinstallovat widle
- System bios cacheable -> DISABLE
- Video RAM cacheable -> DISABLE
- CPU Thermal-Throttling -> DISABLE
- AGP Fast-write -> DISABLE
- vypnete i nepouzivane seriove a paralelni porty, firewire....
- PCI ENHANCE Perf. -> DISABLE
- FSB a AGP Spread spec. -> DISABLE
- ! na NF7 mate velkou sanci beatnout FSB 250 i vic ! (max sem videl tusim 275+)
!!!UPDATE!!! - nove odkazy
Kde hledat modified biosy a proc?
- Malaysia Underclock - vynikajici zdroj beta biosu
- nejlepsi sou d10 beta 4 a beta 4x4, z tech novejsich pak d22 betaKING
- !POZOR! pokud Vam nefunguje prvni bios d10 nepouzivejte tyto beta biosy !
- resi problem s nasobici 10 a 10.5
- nektere jsou i prehlednejsi (muj nazor -> ABIT Tuner)
- mohou ovlivnit max. FSB a stabilitu
- ! pouzivani modified biosu muzu zpusobovat problemy, takze doporucuji nejprve procist nejake info (treba z Malaysia Underclock) !
EDIT: PR3ACH3RS HARDM3NU - modified bios v.18 (zmena polozek k vetsi prehlednosti)
Linky:
- Motherboardfaqs.com
- tRAS (Cycle Time) vs. nForce2 od iGora - thx
- Abit 4um - dobry zdroj informaci
- Abit NF7-S Beep Codes
EDIT: zapomnel sem na jeden dulezitej link tady - info o NF7
Problemy resene tady na 4u:
- Casovanie pameti pre nForce 2 pre vyssi vykon a stabilitu by Deviant
- Praskani zvuku na Abit NF7-S v2.0 (po pretaktovani !!)
- abit NF7-s huci vetrak na desce
- Taktujeme nForce !!! Nová utilitka
- NVIDIA ForceWare - System Utilities 1.0 Available
- Abit NF7-S a teplotní čidlo
- Casovanie pameti pre nForce 2 pre vyssi vykon a stabilitu
- Probelm s Abit NF7-S - intergrovana zvukovka + vypinani
- ADD NF7-S pomoooc prichadzam o data!!!
Za pripadne nesrovnalosti a pravopisne "chibi" me pls nekamenujte. Radeji upozornete pres PM. Doufam, ze to nekomu pomuze a trochu to prispeje k prehlednosti.
Casem este doplnim, kdyz me neco napadne. Postujte taky vase tipy & triky!
Jak nastavit LAN síťovku na bordu pro Internet s Win98SE?
Zprovoznil někdo na této desce připojení k Netu pod W98SE? V PC mám W98SE a WXP. Zkoušel jsem všechny možný ovaldače 4.27 atd. ale prostě nejde. Když jsem sí't nastavil poprvé, tak se to na síť připojilo, stáhlo aktualizaci NOD32. Potom jsem tam asi něco změnil (nastavení sítě je OK) ale nevím co a už to nejde. S Win XP jsem to rozchodil za cca 15 min. Předem díky za odpovědi.
Pozn. Dotaz jsem dal do sekce Sítě ale tam je to mrtvý.
Re: -Abit- NF7/NF7-S *FAQ* - up 16/12 04
NF7-S
Lidičky pomoc nemůžu se zničehož nic dostat do biosu!. Nedával jsem tam nový nic jsem s ním nedělal! prostě F10. DELETE, nic nemomáhá! po zmáčknutí naběhne černá obrazovaka s malým modrým proužkem dole?!! Jinak deska normálně funguje! Jen paměti jedou na 266MHz? Co to jako má být?? vytažení baterie nepomáhá! reset taky ne!!?
Citace:
Původně odeslal Gizmo_CZ
NF7-S
Lidičky pomoc nemůžu se zničehož nic dostat do biosu!. Nedával jsem tam nový nic jsem s ním nedělal! prostě F10. DELETE, nic nemomáhá! po zmáčknutí naběhne černá obrazovaka s malým modrým proužkem dole?!! Jinak deska normálně funguje! Jen paměti jedou na 266MHz? Co to jako má být?? vytažení baterie nepomáhá! reset taky ne!!?
Zvláštní, já s ní nikdy neměl takovýto problém. Pokud jsi správně resetoval a nic se neděje, zkus tam vrazit bootovačku s biosem a přeflashni ten stávající. Případně si pak někde nechat flashnout bios na švába.
Skus odpojit vsetky USB zariadenia.
No mě je jen divný že PC jinak běží na 100% bez problémů!??
JJ vše zkusím odpojit a uvidím. Díky
starsi topic starsia doska ale pre mna stale akutalna
existuje novsi bios od d26 black mantaray?? popr. aj s linkom lebo som vygoogloval len same nefunkcne.. :mad:
Citace:
Původně odeslal
Diwiak
starsi topic starsia doska ale pre mna stale akutalna
existuje novsi bios od d26 black mantaray?? popr. aj s linkom lebo som vygoogloval len same nefunkcne.. :mad:
Zkus tady > http://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=785101
Najdes tam biosu modnute jak od tictaca, tak od Merlina ci Tratse ;) Posledni vydana revize byla pokud vim d27.
Super! Dik...
Ktory bios je asi najlepsi z nich??
Naco je dobre to CPC, resp. 1T, 2T ???
Pokud se jeste pamatuju, tak dobre a celkem bezproblemove byly snad vsechny d26 a d27. Krome nich se mne jeste osvedcil d23. Nejvyssi fsb sem dosahl s modem, ktery mne tehdy poslal primo Trats (upravene hodnoty podle Infinity).
Chcem sa spýtať, či niekomu funguje aj po registrácii stránka na "pípacie errory". Ja som sa registroval a stránka nejde, nemám vraj oprávnenie.
Alebo mi stačí poradiť :) Dnes mi prišla NF7 v2.0 a nahodil som tam môj AthlonXP 2400+, 512 DDR, Radeon 9600 Pro, Audigy 2, HDD Seagate, DVD-RW LG. Spustím PC, roztočia sa ventilátory tak na 2 sekundy, hneď zhasnú a začne pípanie ako "sanitka" :( Nemá niekto nápad?
Skúšal som aj všetky periférie vyhodiť von, nechal tam iba RAM a CPU a aj tak nič. Nepomohol ani reset CMOS ani vybratie baterky na 10 minút. Komponenty bezproblémovo fungujú v doterajšej ECS K7S5A, takže neviem.
Citace:
Původně odeslal
jsmiska84
Chcem sa spýtať, či niekomu funguje aj po registrácii stránka na "pípacie errory". Ja som sa registroval a stránka nejde, nemám vraj oprávnenie.
Alebo mi stačí poradiť :) Dnes mi prišla NF7 v2.0 a nahodil som tam môj AthlonXP 2400+, 512 DDR, Radeon 9600 Pro, Audigy 2, HDD Seagate, DVD-RW LG. Spustím PC, roztočia sa ventilátory tak na 2 sekundy, hneď zhasnú a začne pípanie ako "sanitka" :( Nemá niekto nápad?
Skúšal som aj všetky periférie vyhodiť von, nechal tam iba RAM a CPU a aj tak nič. Nepomohol ani reset CMOS ani vybratie baterky na 10 minút. Komponenty bezproblémovo fungujú v doterajšej ECS K7S5A, takže neviem.
Pokud by to byla starsi deska, ne nova, tak bych mohlo byt "stopou" po puvodnim majiteli. Tzn. ze mel nataktovano hodne vysoko a Tvuj procak si to ted nedava. Zkus pri spusteni mackat Ins. a nabehnout do BIOSu a nastavit spravne frekvence ;-)
OK, skúsim. Ale nejde mi do hlavy to, že nepomohol reset CMOS ani vybratie baterky :o
Citace:
Původně odeslal
jsmiska84
OK, skúsim. Ale nejde mi do hlavy to, že nepomohol reset CMOS ani vybratie baterky :o
Cim to chladis? Nemas nahodou vodu, alebo si nezabudol pripojit napajanie na CPU cooler? Mne toto robilo za vsetkych okolnosti, ked doska hned po starte detekovala, ze sa netoci fan na cpu...Pripadne skus ten chladic pripojit na iny konektor na doske...
Vodou veru nie, na AthlonXP 2400+ by to asi nemalo význam. Chladič na CPU sa mi normálne roztočil, svietia aj LEDky na obvode ventilátora.
Môže byť problémom aj to, že sa mi ťažko (v podstate vôbec) točí ventilátor na chipsete? Skúšal som ho aj prečistiť, ale nič moc. Pomôže asi len výmena :(
Citace:
Původně odeslal
jsmiska84
Vodou veru nie, na AthlonXP 2400+ by to asi nemalo význam. Chladič na CPU sa mi normálne roztočil, svietia aj LEDky na obvode ventilátora.
Môže byť problémom aj to, že sa mi ťažko (v podstate vôbec) točí ventilátor na chipsete? Skúšal som ho aj prečistiť, ale nič moc. Pomôže asi len výmena :(
A mas to...To by mohol byt zdroj problemov...Skus ho vymenit a uvidis...
Preco pri dualchannel a PQI pamatiach nefunguje 1T(CPC on) bios?? timing 11-2-2-2