Stalo by se něco, kdybych nechladil zdroj??
Je na něj napojený jen to základní - deska a harddisk...
De mi vo to, abych měl 100% tichej server...
Printable View
Stalo by se něco, kdybych nechladil zdroj??
Je na něj napojený jen to základní - deska a harddisk...
De mi vo to, abych měl 100% tichej server...
zalezi asi od zeleza, ktore na tom mas, ale keby procik bola nejaka 300vka, zdroj 300vka, tak by sa ten odber do 30W mohol uchladit pasivne, alebo aspon s pomocou pasivneho pohybu vzduchu.
Ve zdroji jsou součástky co samy taky topěj, ne moc, ale přece a zdroj bývá umístěn tak aby přes něj šel teplej vzduch ze skříně ven (hlavně od procesoru).
Když odpojíš ventilátor ve zdroji, může se přehřívat.
Doporučuju ventilátor zkušebně odpojit a kontrolovat teplotu ve zdroji nebo lepší je, když tam dáš novej, tichej a snížíš mu otáčky pod mez slyšitelnosti (napájení cca 6-8V), i tak bude mít slušnej tah a na odvod tepla to bude stačit.
ja mam na routeru zdroj s odpojenym vetrakem - az to pujde tak nahodim photo.
"sestavu" tvori intel 133 @ 75, 16MB RAM SIMM, 2x realtek 8139PCI a disketovka, ze ktere bootuje BBIagent. zdroj vybec nehreje ;D
a muj predchozi server byl
intel P2 333, 1x realtek 8139PCI, 1x ZCom XI-626 PCI, 1GB HDD, 96MB DIMM, a zdroj trochu hral ale ne tolik aby to neslo chladit pasivne.
v obou sestavach NEBYLA grafika, ani nejaky klavesnice, nedejboze mysi ;D
ale jak jiz bylo receno, je treba to nejdriv odzkouset zda to zdroj zkousne (ovsem pokud to budes mit rozebrane nedoporucuju sahat na pasivy - byva na nich napeti ;) ) a teprv pak to davat napevno.
Neni problém tam dát nějakou hliníkovou pásovinu a rozřezat na proužky a rozohýbat po celym zdroji.
Jinak já připravuju taky supertichej router ale ten z podpisu.Dám ho do jinýho casu a vše bude pasivně včetně CPU :wink:
Takze riskujes, ze ako prve ti odidu vykonove tranzistory. Ohrozene su aj elyty, mozu vytiect a elektrolyt ti potom spravi skrat medzi suciastkami. Ak toto nastane, pravdepodobne si iba odvalis zdroj a vyhodis istice, lebo sekundarna strana je od primaru dobre izolovana. Ale nahoda je blbec.
V kazdom pripade si to najskor otestuj (!!! aspon mesiac !!!) so spomalenym FANom.
Samo to nastane iba ak sa to stane, ak tam mas iba MB + HDD, k nicom takemu nemusi dojst. Radsej pouzi jeden pamatovy modul ako dva.
Sorry, ze som bol taky dramaticky.
Tim si chtěl říct,že vyhlazovací elektrolity nevydrží ??? Dyt sou do 85stupnů minimálně :?Citace:
Původně odeslal iPoK Xpert
Já nevidím problém v tom zvětšit jen pasiv nějakym Al plechem tak 3-4mm tlustym a nějak dobře zohýbaným uvnitř.
Zalezi od toho aka je teplota v miestnosti, v case, co je to za zostavu, co je v blizkosti zdroja...Citace:
Původně odeslal Exter
Vid moja zostava v podpise, mne na nej bezi len jediny ventilator na hornom plechu ktory fuka vzduch na CPU. Ale tiez mam zdroj umiestneny zvonku a dierovany pre pasivne chladenie...
http://markoff.biz/szm_old/case.htm
Kopa z fotiek je neaktualna (opt. mechaniky uz nemam stealthovane a na CPU mam Titan Cu5TB a nie TT Silent Viking, v zdroji je vzadu obrovska diera po ventilatore a tiez vetracie otvory nie su zalepene...). bez ventilatora v zdroji to prevadzkujem zhruba pol roka ak nie viac, s jednym ventilatorom v celej case uz par mesiacov tiez...
Pravdepodobne to je vzhldom k tomu mnozstvu nafucanych kondikov na MainBoardoch co som doteraz videl a to je teplota dosky iba okolo 35 - 40 stup. Celzia.Citace:
Původně odeslal globalkiller
Nemyslím si (dokonce jsem si celkem jistý) že by ve zdroji byly kondíky kterým vadí teplota mezi 30-80° (bejvaj do 85°, spousta kvalitnějších i na vyšší teploty) :wink: kondík se ti nafoukne, po určitý době kvůli jeho živosnosti -vyschnutí atd. ale né kvůli tak malé teplotě...Citace:
Původně odeslal iPoK Xpert
No ale nějak musíš zajistit aby aspoň taheh teplého vzduchu se vzduch ve zdroji trochu hejbal. Chladící plocha je ti na nic, když nebude mít do čeho předávat.Citace:
To je pravda,ale nějakej průvan v casu bejt musí už jsem časem prostě přišel nato,že PC bez ventilátoru sice postavit jde,ale jelikož součástky jako toroidi chladit pasivkama nejde tak je teplota ve zdroji velká což zapříčíní vytíkání kondenzátorů (i předimenzovaných 105stupnových) což zapříčíní výkyvy napětí destrukci HW.Může to trvat třeba rok,ale prostě se to stane.Takže jako řešení problému se mi ted zpětně po roce snažení s pasivním zdrojem zdá nejlepší ofukovat aspon zdroj hodně pomalym větrákem.Citace:
Původně odeslal brazilterrorist
K tomu se klidně přidám. Není problém tam dát 1-2 téměř neslyšné ventilátory.Citace:
jo jo... jinak to prostě nejde... toroidy + kondíky chladit prostě musíš.... nechápu ty fanless zdroje protože ty to prostě nechladěj a pak na takovej zdroj dát dva roky záruku to nechápu ???
Ty pasivní zdroje mají většinou pasiv vyčuhující ven z bedny a taky netahají teplej vzduch ze skříně. Takže to mají podstatně jednodušší.Citace:
Původně odeslal -martin-
ale stejně...neni problem něco takovýho udělat ale ztroskotá se vždycky na kondíkách a na těch toroidech
Každopádně bych rád viděl detailně vyfocenej některej z těch pasivních sériovejch zdrojů. Nejlíp tenhle novej Thermatake, třeba by tam bylo nějaký zajímavý řešení těch toroidů :idea:
http://www.silenthardware.de/reviews...c_a/index.html
http://www.silenthardware.de/reviews...300/index.html
http://www.silenthardware.de/reviews...ess/index.html
http://www.silenthardware.de/reviews...pcs/index.html
http://www.silenthardware.de/reviews...0nf/index.html
tak tady to je vidět... co sem postřeh tak se tam prostě ty toroidy nechladěj, kondíky taky ne a ta pasivní část zas tak velká neni.... takže jak je to možné ???
mno sice v routeru nemam skoro nic P233 podtaktovany na 133, tri sitovky a disk co nikdy skoro nejede, ale i tak zatim nemam odvahu to nechat bez vetraku ;D - proto ve zdroji doporucuju 80ku vetrak na 5V.
Neni to pak skoro vubec slyset a komp to docela chladi :wink:
Hmmm velmi zajímavý, tak to nevim chtělo by to test v opravdu bezventilátorovym počítači.
Ale holt to těm toroidum nevadí nebo výrobci vsázej na to,že to dva roky vydrží :roll:
Chtělo by to i třeba non-stop provozní test tak měsíc.
Konkretne tento zdroj by som si do PC nikdy nedal.
http://www.silenthardware.de/reviews...pcs/index.html
Tie tranzistory a diody na dlhych drotoch a navyse prvky z vysokonapatovej a nizkonapatovej casti namontovane na jednom chladici - to sa mi vobec nepaci...
zdroj mam namontovany z vonkajsej strany case na rovnakej pozicii ako bol vnutri, po fane tam zostala len velka diera, pouzivam to tak uz asi 1-1.5 roka, takze asi tak (jo a je to doska s HDD, DVDRW, predtym aj s dalsim HDD a CDRW), neznackovy zdroj ma 300W a CPU mi tam fachci aktualne applebred na cca 1400MHz, ale dlhsi cas bez problemov na 2200MHz...
v celom PC mi bezia 2 80mm fany na nejakych 4V na vrchnom a bocnom plechu ktore fukaju vzduch do case, teraz v zime by vlastne stacil len ten vrchny, ktory ofukuje pasiv CPU, dva mam zapnute len v letnych mesiacoch...
comp je prakticky nehlucny, tie 2 fany je pocut slabo, ked tam necham len 1 spomaleny na tie 4-5V tak uz dokopy vobec nic nepocujem, snad len HDD (nech mi este niekto hovori ze Seagate su tiche disky, v porovnani s WD hej, ale aj Seagate je hlucny, ludia co vravia opak su bud nahluchli alebo nevedia co je nehlucne PC...)
a zkoušel sis někdy šáhnout na toroidy ? a co kondíky nejsou už trošku nabobtnalý :-oCitace:
Původně odeslal Markoff
vase teoreticke diskusie su mi vcelku ukradnute, kedze zjavne rozpravate o veciach s ktorymi nemate prakticke skusenosti, rovnako tak zaveseny HDD len na kabli a ine veci...
tu lieta akurat teoria hore dole a v praxi je to vsetko omnoho jednoduchsie...
Citace:
Původně odeslal Markoff
Ty si taky teorie !!! :roll: Tohle je asi jen hloupá teorie pane chytrý a to bud rád že jsem nenafotil 250W ATX zdroj ve kterym tři měsíce neběžel ventilátor.
Celá PCB (původně světlě hnědá) zčernala a všechny kondenzátory byli skoro otevřený :!:
ach boze, ja viem aj bez vas ze tam hrozi riziko poskodenia, ale vravim ze mi to ide pasivne uz aspon 1-1.5 roka a neplanujem ten zdroj mat vecne, nehovoriac o tom ze jaksi neberiete v uvahu silu ventilatorov ktore akurat odsavaju teplo a nerobia nic ine, nevidim dovod preco by vonku umiestneny zdroj dobre predierovany nezvladol uvolnovat teplo obdobne aj bez ventilatora, zase neprecenujte ventilatory...Citace:
ale OK, koncim, ja som mal len prakticku poznamku do filozofickej diskusie o potrebnosti ventilatora v zdroji ze pouzivam dost zatazeny 300W zdroj uz 1-1.5 roka bez ventilatora bez problemov, o tom ako je to nemozne si mozete filozofovat dalej...
No tak nahodou som si pozrel dnes jeden test.Citace:
Původně odeslal Rainbow
A samozrejme, ze v tom teste im tato prasacina vyhorela... :roll:
http://www.trustedreviews.com/articl...d=64&page=2300
mno ja chaldil zdroj (nejaky noname 300W) 8cm vetrakem na 5V(takze nebyl slyset) a jednou v noci mi ten vetrak vypadl a celou nco to jelo bez chlazeni na 100%vytizeni cpu(united devices) a vsechno to prezilo..sestava byla podobne te v podpisu..trosku minnarocna ale jen o zdibicek:)
Podle mě je nejlepší a zároveň nejjednodušší řešení to, že vezmeš dráty od větráku ve zdroji a namísto 12V jej napojíš na menší napětí tj. 7V mezí červený a žlutý, nebo 5 V mezi černý a oranžový. Zdroj je téměř nehlučný, pokud nemáš alternativní chladič ke grafice a díky Coll ´n´ Quiet neslyšíš ani CPU, jediný slyšitelný je HDD když chrochtá... Já mám větrák zdroje napojený na těch 5V (oranžová-černá) a jsem spokojen. Navíc to neí žádný zásah, kdykoliv to mohu vrátit nazpět, je to jen o přepájení těch dvou drátů.
Co by se stalo kdyby se prestal tocit vetrak? Pokud to zjistis hned a vymenis vetrak tak nic. Ja nasel v praci jeden pc se zadrenym vetrakem, pc u nas jedou porad 24/7/365 takze to mohlo klidne mesic takhle napajet P4 1,6GHz. Zdroj zatim fungoval takze sem to otevrel a cumim, kondenzatory nafoukle jako balony, jen prasknout. Cely zdroj pekl jako trouba. Vymenili sme ventilator ale druhy den se zdroj odporoucel. Napeti na 5V klesalo pod 4,5V a na 12V bylo 10,3V. Takze 300W zdroj putoval ke me domu na soucastky a koupili sme novy. Podle me by stacilo vymenit kondy a jelo by to dal.
Cus Nak
Mezi oranzovym a cernym je 3,3V. Mezi cervenym a cernym je 5V. Leda, ze bys mel jiny barvy ???Citace:
Původně odeslal Rado