Je zde nekdo, kdo uz ji postavil? Chystam se na UTP verzi, ovsem schazi mi dioda do transmitteru HPWT-BD00-F4000. Kde by se dala sehnat :?:
Printable View
Je zde nekdo, kdo uz ji postavil? Chystam se na UTP verzi, ovsem schazi mi dioda do transmitteru HPWT-BD00-F4000. Kde by se dala sehnat :?:
Seš přihlášenej v Ronja mailing listu? Zeptej se tam a určitě dostaneš odpověď :wink: .
joo, nevim jestli ti tady nekdo pomuze..
Ta ROnja vypadá dobře, ale ta cena je smrtelná. V tom Liberci jim to jede na 300m ca 100Mbps. Bohužel za tu cenu ca 70tis Kč to spousta firem napojí neomezenou rychlostí (např, v řádu TB) kablem, takže mi to připadá jako hračka pro bohaté.
Mailing list me cece vubec nenapadl, urcite ho vyzkousim.
Citace:
Původně odeslal Kon
Mno Metropolis verze se tez prodava neco kolem 30tis kc. Ale je k ni vsechna dokumentace, a proto se da postavit. A vyjde te to levnejc nez jedna G sitovka (myslim 1 nod, rx tx). Tam uz je vetsina penez za praci..
BTW na jakou vzdalenost muzu tahnout AUI?
No 70k stal ten prvni prototyp kde se muselo koupit spousty veci navic a neco se znicilo behem testu.. Jinak seriove se to da vyrabet kolem 50k.Citace:
Původně odeslal Kon
A 350m je jen testovaci vzdalenost jinak to ma bezproblemu zvladnout 1km a snad i vic...
Jinak je to fakt hukot kdyz to jede..:o)
Tusim max 3-5m. Ten koax co vede od AUI rozhrani muze bejt 50m.Citace:
Původně odeslal CompCrasher
Kdyz uz je to tu tak neco zkusenosti:
Mam doma ronju za oknem, na plosnaku, ale nestavel sem ji, dostal sem ji od svyho ISP, jede vpohode (cca 50m) za snehu i deste. Mozna bych ho moh ukecat na schema, ale nevim jak moc sdilnej by byl. Sitovka je tam ISA 3COM 509B paac byla zadara, kernel od tusim 2.4.22/23 ma patch na driver takze umi full duplex na AUI.
Ping je dokonce o fous lepsi nez na lokal kde je 10Mbit sitovka --- 10/100switch --- 100Mbit sitovka.
Zamerovani se delalo bywoko, podle cervenyho fleku na zdi + voltmetr na prijimaci. Mam tam neco kolem 130mV, jeste pri 20mV to fungovalo. Drzak zatim prezil i docela vetrik, tak doufam ze je dost predimenzovanej. Sice se to ve vetru klepe, ale na tuhle vzdalenost je to fuk.
Na my strane je to hodne skloneny nahoru (+- 45stupnu), jestli mi tam stoji voda pred cockou to nevim, ale asi to neva. Vytapeni cocek je zaply, jako zdroj je trafo od vlacku :wink:.
Mno u me bude vzdalenost cca 600m, takze tam dam cocky mensi 90mm. Jinak jsem se dlouho rozhodoval, jestli AUI verzi, nebo UTP, ale nejak sem jeste nedosel k zaveru co vybrat ... Ale asi usetrim jeden TP port a vyrobim do AUI. Docela dost obtizne se shanela sitovka s AUI do PCI, nakonec jsem ji nasel v bazaru za 50kc, combo. Jestli jses ochoten zeptat se tvyho ISP na schema, byl bych moc rad. Sice uz jich mam dost, ale dalsi (funkcni) by nebylo na skodu. A jeste bys se ho eventuelne mohl zeptat na jeho zdroje, kde koupil tu diodu ;D
jenze to neni ronja, ale laserovy pojitko :D (jestli sem to dobre cet). Ronja jako takova, vyjde pri staveni doma tak maximalne 2-3k za jednu stranu :)Citace:
Původně odeslal Kon
nazdarek, za mesiac ju ideme s kamosom stavat a mame rj 45 verziu.
suciastky nie su az take drahe. uvidime.
Postav si Twister.Citace:
Původně odeslal mangatono
co to ta ronja je? Vysvetli to tu nekdo?
ja jednu postavil, jede v pohode. vzdalenost jen 200metru. mam tam infra diody. na tp. tp podle simandla ale to je buggy. takze ho nedoporucuju stavet a postavit rovnou twistera. ted mam rozdelane 4 ronji s twisterem. twistry (8 kusu) mam u zhotovych.
spoj s ronjou to vyjde tak na 4 litry se vsim vsudy, elektornika + mechanika kdyz si to udelas sam. zalezi jak moc odflaknes neodflaknes mechaniku a jak moc to vysperkujes. nebo si nekomu rekni at ti ji spytlikuje :) ja to pro tebe udelam ze to ses ty za 15ooo,- :)
tahle vete nejak nerozumim :) "Ale asi usetrim jeden TP port a vyrobim do AUI." jak muzes usetrit TP port? :)
ty diodky: prakticky nesehnatelne kusove pokud nesezenes nekoho kdo je ma. daj se koupit po 120kusech z firmy ryston nebo riston? nevim ted. kdyz je nesezenes da se pouzit infra dioda co maj bezne v gm. bohuzel pak zamerujes poslepu.
a vubec, procti si mailing list ronji, je tam vse co te muze zajimat nebo se tam rovnou prihlas. tady by sme resili jen to co uz je davno vyresene
k tomu liberci: to neni ronja ale dessto mam dojem. btw RONJA je jen to co je ciste podle clockovi stranky tak neplest :)
2Slepejs: mrkni na ronja.twibright.com, par navodu uz je prelozenych, zejmena co se tyce mechaniky.
2Glottis: v te dobe jsem se rozhodoval mezi AUI verzi, nebo TP verzi (dnes uz se zjistenym bugem). Mno a jak znamo AUI patri k AUI a TP k TP, z toho plyne zminena uspora jednoho portu. ;)
ja to asi porad nechapu :) do stroje kvuli ronje MUSIM dat sitovku, jestli ma na sobe AUI nebo TP nebo OBOJE je jedno protoze bud to zabere AUI nebo TP a kdyz to ma oboje tak pouzitim jednoho to sezere oba. ze. ale mozna mi nejaka dulezita malickost unika :)
Asi jsem to spletl ja ;). Zapomel jsem dodat jednu podstatnou informaci - tu sitovku jsem vyhodil a koupil PLANET (PL25) hub (EH-1600,16x10Base-T,1x BNC,1x AUI,10,,kov). Mozna ti unikalo toto :). Nicmene nic se nemeni na faktu, ze byl usetren jeden TP port. :D
jo to mi asi teda uniklo z nejakeho duvodu :) ovsem jde ten hub managovat? a ikdyz by sel bude to jen half duplex :) tak si uzij full duplexni pojitko na half :)
Diky, uzivam dosytosti, samozrejme o HD vim. Ten spoj je jen experimentalni. Slouzi k zalohovani :D.Citace:
Původně odeslal Glottis
o neco se podelim :) dnes sjme byl nastrese primonovat mini stit nad cocku proto slunci :) a kouknu do roury a co nevidim :) clona kterou sem udelal neprozretelne z plastu mi malem shorela, lepe receno slunce prohnane cockou mi ji malem prepulilo, je na ni asi 5 cernych car jak po ni cmaralo slunce pri zapadu :) takze z toho lyne pouceni pro ostatni :) clonu nepodcenit a udelat ji aspon z plechu :)
Pohlcovani tepla je jedinej ucel... Kdybys to delal dle Clockova navodu, tak je to tam zduraznovano :).Citace:
Původně odeslal Glottis
Ja nevim - podle me je Ronja jenom machrovinka, ale bez ucelu... Stejne to vsichni zalohuji WiFi, tak sakva tam dam WiFi zrovna, ne ??? BTW - za mlhy je to naprd, a linka nesmi vest z V na Z nebo obracene - jinak to nechodi... Na CZFree se tim chlubi, ale ze na tech fotkach maji vsude zalohovaci WiFi, to uz moc nezduraznuji...;) A do tretice - AUI :roll: Kdyz uz to musi byt, tak minimalne TP verzi
Máš s tím nějaké zkušenosti, že takhle povídáš ??? .Citace:
Původně odeslal Hardman
TP verze už nějakou dobu existuje. Když se to dobře udělá, tak ti to pár hodin v roce pojede na zálohu, zbytek optikou 10 Mbps FD což je oproti nějakejm 5 Mbps HD WiFi velmi znatelnej rozdíl.
Nehlede na nachylnost wifi na ruseni, caste problemy s paketlosem atd.
Je videt ze ses o ronje poprve dozvedel v tomhle threadu a uz delas zavery ;D :roll:
ronja je v zarusenych oblastiach NUTNOST a crusader vola .. opticke a ine prepojenia chrbtovych sieti su pre vecsie siete zivotne dolezite a wifi je na to hovadsky pomale .. takze nekecaj z hladu ked nevies :!:
MC
Ne, fakt o tom vim dyl ;) - jen jsem cetl dokumenty o mereni optickeho spoje behem roku - z VUT - byla na to diplomka ;)...Citace:
Původně odeslal Marty
No - ehm - tak je jasny, ze na profi neni WiFi 2.4, ale ANI Ronja ;) - tam je tak 10Ghz sranda, ale stejne na propojeni siti vsichni pouzijou uz existujici site - tzn. Radiokmunikace (prave to 10Ghz) nebo optiku Telecomu...Citace:
Původně odeslal MadCap
Co to zase povídáš ??? .Citace:
Původně odeslal Hardman
Pokud budeš chtít něco opravdu profi, tak ti velmi pravděpodobně ani 10 GHz nevyhoví, protože to je taky volné pásmo. Musel bys použít licencovaná pásma (18, 26, 38... GHz). Ale tady si asi pozapomněl na jednu drobnost, my se tu bavíme o spojích pro nějaké amatérské komunitní síťky, které stojí pár tisíc Kč, kdežto tebou prezentované varianty profesionálních spojů vyjdou na stotisíce až milióny. To je malinko rozdíl :wink: .
Kdybys hledal, tak bys nasel, mam ronju (jeden z klonu na plosnaku) za oknem (mentalne z vnitrni strany kvuli delnasum co zateplujou barak :wink: ). Kdyz byla venku, tak na tu vzdalenost (100m+-) ji ani mlha nevadila. Rano je to temer dokonale proti slunci a taky to skousne. V zime ve snehovy vanici to taky fungovalo.
Porad nejaky zarizeni s odpovidajicim pomerem cena/vykon a pak se muzem bavit dal, co je lepsi. Postavit neco lepsiho, co je cenove o min 3 rady jinde umi kazdej idi.ot.
Ehm... to jeste nevis, v jakem stavu je nase Brnenska czfree sit, kde prenos z jednoho konce Brna na druhy ma propustnost 5-8kB/s se ztratovosti 50%. U nas v Zabinach se planuje Ronja (dokonce myslim ze dve), jednu bych teoreticky mohl mit na strese, kdyby se mne (nebo nekomu jinemu) podarilo prekecat otca. Je sice pravda ze ten spoj by byl asi na kilometr, nic to ale nemeni na tom, ze by to byl velky vykonnostni boost a konecne by to mohlo zacit fungovat nejak normalne. Wifi je tak dobre akorat na pripojeni koncovych uzivatelu, na pater rozhodne ne. Tady v Brne maji problemy i BreezeNety (kamos jeden spoj takhle ma).Citace:
Původně odeslal Hardman
:o :lol: :lol: tak to je neco. Kdybys o tom neco malo vedel, tak tuhle svetobornou <>ovinu nikdy nenapises. S WiFi se neda srovnat. Jedine minus je vzdalenost, na kterou je to pouzitelne. Ronja se vyplati uz kvuli te cene a parametrum - sestroji to kazdy s IQ vetsim nez ma pajka. OMGCitace:
Původně odeslal Hardman
;D ;D >:} lol co se tu clovek jeste nedovi. tak 5Mb HD wifi lepsi nez po kabelu 9Mb FD (cistych dat) :) no nic, sem se asi nechal nejak unest :)
OK, dobre - NO FLAME - uz mlcim... zadnou Ronju jsem nestavel (to ale neznamena, ze ji neznam - chtel jsem se pridat do brnenske CZFree - hm - a kdyz jsme u toho - porad bych s nekym sit udelal a i o Ronje jsem uvazoval, ale proste jsem slysel na to nazory lidi, co se sitema hodne zabyvaji a chteli Ronju taky stavet nebo ji i meli...), jen proste jinej nazor, tot vse...;) PEACE
Bych tu Vasi sit chtel videt. ;)Citace:
Původně odeslal Hardman
Prijed se podivat, radi predvedeme ;DCitace:
Původně odeslal CompCrasher
jinak http://www.brno-czfree.net (ale ty stranky nic moc)