Re: pamet nemuze byt read
Mě to dělá když pařim Half Life 2 Episode 1 vždycky na jednom a tom samym místě , takže nemůžu ve hře postupovat. docela mě to už štve!
Kompa mam už 5 let akorát jsme tam přidali HDD 320 GB a 1x RAM 512MB nic víc nic míň.
Windows XP Home Edition SP3
Motherboard ASUS P4VP-MX
HDD WD800BB00
Zdroj 300W ?značka?
Nvidia GeForce FX 5500
Mechanika.......
1x RAM 512MB A-Data
...
Re: pamet nemuze byt read
tento problém sa vyskytuje docela často a je pomerne záhadný. Pretože môj systém je o niečo dlhšie pohromade než väčšina systémov ktoré PC maniacy majú tak pôjdem pekne po rade:
1. Používam primárne Windows 98SE, sekundárne na druhom disku Windows Vista.
2. Aplikácia písaná v jazyku C# má s týmto problém na oboch systémoch približne v rovnakom pomere. Aplikácie písané a pracujúce v C# majú obecne tento problém častejšie.
3. programovací jazyk C# je založený na .Net Framework a je integrovaný aj v DirectX8.1 a DirectX9.0 a vyšších.
Hardware a konfiguráciu biosu som za posledné dva roky čo tento problém pozorujem ešte nevylúčil. Pri hre Farcry mi tento symptom vyvolala konfiguácia WIN98 v config.sys a autoexec.bat a tiež v Warcraft III kvôli tomu kolaboval z toho istého dôvodu.
Windows Vista tento istý problém mal tiež - konkrétne samotný explorer.exe. tak som náhodou zistil že aj tento základný segment systému je písaný v C#.
chybu sa mi ale nastaveniami vo Win98 podarilo skorigovať a už sa neprejavovala, ale na WinViste sa prejavovala stále (čo už kvôli hw konfigurácii bolo divné).
preskúšal som preto hardware všetko bolo v poriadku.
chyba však nastala znova pri behu testovanej aplikácie a do reštartu sa zvykla opakovať vo velmi rýchlom intervale - po reštarte PC jej trvalo aj pár hodín než sa znova zopakovala.
overil som hardware - všetko som rozbral, oprášil, ošetril pred koroziou a znova namontoval. interval opakovania chyby sa predĺžil - prejaví sa raz za pár dní a často nepotrebuje reštart.
Prečo by na to vista mohla byť citlivá?
takzvané Tilt bity
Vista vie detekovať bity dát ktoré by v systéme nemali čo robiť. často sa môže jedna o elektrostatické výboje ktoré sa v systéma vyskytnú v dôsledku prachu alebo prúdenia vzduchu. možné výsledky sú potom BSOD, alebo nečitatelná ram.
jednoznačne sa ale najviac prejavuje náchylnosť na túto chybu u jednej konrkétnej aplikácie - mwclient.exe ktorá je celá písaná v C# avšak dochádza k nej u hociktorého OS. ostali však v hre tri menovatele
a) NetFramework
b) DirectX Managed Code
c) Hardware
pretože však ludia k tomuto problému dospeli na rôzných hardwarových konfiguráciách ktoré sú podobné až takmer rovnaké tak viac by som sa zameral na možné príčiny A a B.
Otázky:
1) Máte grafickú kartu ATI? Inštalovali ste spolu s ovládačom aj Net framework (kvôli catalyst control center)?
2) Máte Vistu? tá má v sebe integrovaný .net framework
3) Využívate DX managed code? proces inštalácie je "NetFramework" + "DirectX". toto rozhranie potom pracuje so všetkými 3d aplikáciami. Vo viste sa aktivuje hned ako preinštalujete directX, v ostatných Windowsoch musíte najprv nainštalovať .net a potom DX.