Co by sa mohlo stat s CPU na 1.9V, ked teplota v prime95 je max.55 stupnov a die temperature je 85 stupnov? dosku mam nastavenu, aby vyplo pc pri 65 stupnoch.
Diki
LC/DC
Printable View
Co by sa mohlo stat s CPU na 1.9V, ked teplota v prime95 je max.55 stupnov a die temperature je 85 stupnov? dosku mam nastavenu, aby vyplo pc pri 65 stupnoch.
Diki
LC/DC
Zaleží, co máš za procák. Jestli Tbred(0.13 mikronu), tak dáváš z dlouhodobého hlediska moc. Hrozí ti průraz a konec.
Tohle vypada spis na Celer II nebo Pentium III 1.9V by pak bylo v pohode tam je pruraz 2.1V Ale hlavne dej vedet co to je za pracak at nemusime spekuvat.
no dobry to neni.. ale provozovat se to da... chce to ale vodu
No ja moje dutko smazim na 1.9V a ide v poho ked vydrzi natom len 1/2 roka aj tak dobre.
V podpisu má AMD a pokud nesdělí typ procáku, tak další debata je bezpředmětná :wink:
a nebo poradnej pasiv aby to drzelo teplotu pod 50 stupnu pri 100 % vytizeniCitace:
Původně odeslal Prokop
Takze moj CPU je Athlon XP 2400+ (AXDA2400DKV3C 9394236250159 AIUHB 0303SPAW). Zatial mam chladic Titan TTC-D5TBCU, ale uz mam objednany(v stredu pride) Volcano 12. Mam windtunel na procak. Teraz idem na 209x11(2300MHz) pri 1.9V vcore. Ostatne z popisu sedi. Skutocna hodnota vcore(v MBM) je 1.84V. Pamate mam na 2.9V.
Diki
LC/DC
jak bylo napsano, uz ses na hodnote prurazu... urcite to zkracuje zivotnost procaku - voda nevoda...Citace:
Původně odeslal lcdc
ja bych tam daval do 1,75 (dlouhodobe)
a tech 2.9 na pametech by mohlo byt taky dost... zalezi co mas za pameti...
ja provozuju sice 2.9 ale ty ocz-ka si o to samy rekly, jinak moc neposlouchaj (na webu vyrobce se to ostatne doporucuje).
Problem je ten, ze pri 1.75V mam prime stable len 200x11 a az pri 1.9V je prime stable 209x11. asi to dam zatial dole, alebo skusim zohnat nejaku 1800+ :-).
Diki za rady
LC/DC
v pohode do pameti 2,9V.. ja jedu dlouhodobe 3,0V a nekdy 3,2V a no problem
Tak som to dal radsej na 1.75V vcore a pamate na 2.8V a samozrejme 200x11. Teraz je teplota pri prime95 47 stupnov(s titanom). vchip mam na 1.7V(max.dosky). Ved aj 2200MHz pri 200 FSB je na 2400+ dost :-)
teda ja nikdy nevim co si o tehle diskuzich na tema voltaz vs. zivotnost mam myslet - osobne sem nevidel chcipnout procak ani na jednorazovy brutalni navyseni voltaze a ani na opotrebeni kvuli nadmerne vysoky voltazi...ostatne jeden prispevek ve FAQ potvrzuje ze maximalni hodnoty pro Vcore budou pravdepodobne vys nez si vetsina overclockeru mysli ( http://www.overclocking.cz/4um/viewt...=5647&start=15 ) - osobne bych si dal jako hranici 1,9V s chlazenim ktery dovoluje maximalni teploty tesne kolem hranice 50 stupnu :-)
Suhlasim !!Citace:
Původně odeslal Beleg
Ja bych se 1.9V absolutne nebal.... "Podlozene" bachorky o prurazovem napeti jsou moc hezka teorie ale praxe je jina....
Asi pred 4 mesici jsem mel Bartona (neschopny poradneho oc) ktereho jsem umyslne mucil ve vzduchu s CS2 na 2.2V (skoda, vic neda deska ;D ) a i po 48 hodinach primu nejevil zadne znamky fyzickeho opotrebeni jako napr propaleni jadra na druhou stranu apod.... Takze pote jel na FSB 200 a 2.2V tyden a zase nic.... Dale uz me to nebavilo. Jiste neni to zadne dlouhodobe hledisko, ale mnozi experti zde tvrdili ze 2.2V je pro procak nebezpecnych primo zivotne... Jinak Palomina, DUTcka a Bartony co jsem kdy mel jsem provozoval zasadne na 1.8-1.85V - idealni pro udrzeni vysokeho FSB primestable. A dodnes se mi nevratil JEDINY procesor (90% jsem prodaval se zarukou) co kdy jel v mem compu z duvodu nenadaleho umreni ci primo jiste overvoltaze. To uz mnohem vice uzivatelu polamalo jadro :roll: A dalsi procesory co overvoltaz nikdy nezazily umiraji uplne se stejnou pravdepodobnosti... Nizkou :wink: Jedine co mi drasa srdce je provozovat moje soucasne DLTcko na 1.95V kdy dava svoje maximum.... Ono uz takhle ma neco za sebou. Takze to nedelam a davam do nej neustale 1.75V - jsem srab. :-)
Vse je o chlazeni...
vsetko je vec chladenia, cim vyssie napetie, tym vyssia teplota, takze treba vykonnejsie chladenie, a pre vysoke fsb/vcore je to uz jaksi voda a vyssie ... takze smazeniu zdrat a voltazi tiez ;)
MadCap
moze sa casom znizovat freq. na ktorej je schopny procak bezat?
Ked som kupil mojho sucasneho bartona tak mi najprv nechcel poriadne bezat ani na 2200 ale po par hodinach zahorenia som ho supol na 1,85V a bezal primestabilne na 2,5GHz
GHz, medzitym som si odpalil BIOS a ked som si ho znovu naflasoval a dal do dosky tak mi uz na 2,5GHz stabilne nesiel, skusil som ho znizit na 2,45GHz potom na 2,43GHz a vcera mi uz aj na tejto freq. vyhodilo prime chyby po par minutach testovania... obavam sa ze o par dni skoncim na 2,3GHz :evil: nespravil som chybu ked som do neho skoro od nova pral 1,825 - 1,85V ? Samozrejme teploty si sledujem a nad 45 to nevystupilo. BIOS mam 17ku.
to si len zkchol zlú sériu - viď thread o sériách - moja 2400+ dala 2200MHZ bez zvýšenia voltáže, 2250MHZ @ 1,68V, 2280MHZ @ 1,7V a 2340MHZ @ 1,8V - dal by určite viac, len doska KT266A tých 2340MHZ som dával pri 156HZ FSB, takže...
no zly kusok to urcite nie je kedze aj mne ide na 2200@1,6V co je este menej ako default vid moj prispevok http://www.overclocking.cz/4um/viewt...=asc&start=135 na bartona si myslim je to slusne... tzn. v tom problem nebudeCitace:
Původně odeslal eraser007
tak to je zaujímavé... ja som ešte overclocking a undervolting nespájal, ale urcite by môj dokázal bežať 2200MHZ @ 1,55V...
No to urcite ked o 2 posty vyssie pises ze na 2250potrebuje 1,68V, a vobec mohol by som ta poprosit ak mi nevies poradit v mojom probleme popisanom vyssie tak sem zbytocne nepostuj...Citace:
myslím, že na 2250MHZ potrebuje 1,68V na ROCK STABLE a nepíšem že ide stable ;D
podla mňa fakticky by ho 1,9 nemalo zabiť, iba ak by sa prehrial :|
hm to jsou teda vyplody...Citace:
ty se tu ohanis nejakou frekvenci kterou honis jen pres nasobic... to je teda neco :roll:
precti si take po sobe sve posty, nez je odesles pac se muzes vyhnout takovym reakcim :idea:
jo a nechci tu opakovat zopakovane, takze pouziji formulaci kterou napsal Dawe -> je to vse jen o chlazeni
Pani este raz Vam to zopakujem nezabija V core ale Teplo takze 1.9V je v poho ked to vies uchladit. :wink: Pozri zahranicne fora tam je 80% ludi co pustaju aj do Bartonov 1.9-2.0 V.
Super, takze ked sa pohybujem s teblotou okolo 50 stupnov pri full load, tak by sa nemalo nic stat. Diki vsetkym.
PS: dnes mi asi odisiel HDD :-(((
jo ... ale teplotu bych meril spis nejakym externim teplomerem, protoze to co pisou nektere desky jsou fakt hovadimyCitace:
Původně odeslal lcdc
JJ mas pravdu. Hlavne ta moja mi hadze fakt nezmysli. Tak sa chystam na nejake ext. cidlo lebo na tie bludy co mi hadze moja fosna sa fakt neda ani pozerat.Citace:
Původně odeslal jaluvkap
myslím že moja doska píše celkom OK, hoci je Matsonic - okolo tých 55st udržím ruku na chladiči, ale to páli. a ja nejdem cez násobič, ale FSB - 15x je default 2400+ky a nepýaj sa prečo to neodomknem :arrow: superlock
ja mam cidlo externe, co bolo s Thermaltake Volcano 12. Teraz mam teplotu 40 pri idle a 46 pri full load.
s tými teplotami to fakt nemyslíš vážne ;D
proc? pricti k tomu dalsich cca 15 stupnu a jses na teplote jadra, tedy 55-61°C. ja se pres realnych 67 stupnu pri 200*12 na 1,725 s otackama na 1300 taky nedostanu :wink:Citace:
to už znie reálnejšie - veď asi aj preto mám v BIOSE SHUTDOWN temp. iba na 65st...
Kedže sa dajú výčítať tri rôzne teploty a potom som mal z toho bordel skúšam to už rukou na chladiči cpu a kým je to pohoda....
a vieš aspoň kedy je koľko stupňov ? pri 55st ešte udržím ruku, ale to už bolí...
ale nak sa riadte NODovim heslom: nezabíja voltáž /okrem + 3V a viac :lol: samozrejme/ ale teplota! :!:
Cidlo mam prilepene na spodku cpu, tak by tam nemal byt rozdiel az 15 stupnov, nie?
iba okolo tých 5st... ale máš dobrý chladič, takže pohoda :smoke:
ale jo, vzdyt nektery desky maji prave cidlo umisteny tak, aby se dotykalo spodku cpu a takovej rozdil tam je. hodne zalezi na desce, tech 15 stupnu je tak prumer, nejde to pausalizovat...Citace:
Původně odeslal lcdc
Tak to NOD pekne keca ... voltaz zabiji samozrejme ... rika ti neco pojem elektromigrace? Asi ne ... pri urcitem napeti (pro 0,13um Athlony XP je to prave kolem 2,2V) dochazi k tomu ze vlivem prilis silneho el. pole dochazi k difuzi primesi v kremiku a tim ke zmenam koncentraci der/volnych elektronu a postupne ztrate funkcnosti ... je to pekny svinstvo, da se takhle docilit treba toho ze procak ktery takhle "prezhavujes" treba i pomerne kratkou dobu (radove desitky az stovky hodin) ti najednou pujde hur a hur taktovat az najednou nenabehne vubec ... a muzes ho chladit treba na -10 stupnu, nepomuze ti to ... (no, samozrejme to POMUZE, ale neda se tomu uplne zabranit)Citace:
to si ma zmiatol, ale más pravdu :idea:
pamätám, ako sme na fzike učili o polovodičoch a az teraz mi svitlo :idea:
normálne si ma zblbol, už idem VCORE na default ;D a clock na 2,22GHZ :|
a v podstate o tom je SNDS, Athlony majú tiež SNDS /teda STDS, SADS, SPDS podla typu jadra :-) / len sú odolnejšie 8-)
uz cca 3 mesice trapim CPU na 1.84V, docela me prekvapilo jak to pece, dneska sem rozebiral comp a zjistil sem ze mam obracene nasazeny vetrak na CPU :-o :eek: :oops: :? ;D
takze sem misto ofukovani pasivu vzduch odsaval :wink: , a to mam pasiv omotany izolackou az dospodu, aby proudici vzduch sel az dospod zeber + tunel do bocnice s jednim AC
a me bylo divne ze co zacali u nas na koleji topit, tak sem si parkrat u Bunkru7 vyzkousel funkcnost CPU Overheating Protection :D
AMD rulezzz
btw.: sorry za ten OT
Dawovi bych možná věřil, ale i ty seš si tak jistý tím, že napětí může procák na určité úrovni zničit i jinak než tepelně? Takže na nějaké průrazové napětí nevěříš? Já si právě nejsem jistý, jestli jde furt jen o teplotu. No kdyby jo tak by to bylo v pohodě, ale asi bych potřeboval, aby mi to potvrdil kromě Daweho ještě někdo...Citace:
Původně odeslal MadCap
wow, jeste sem na 4u nevidel takhle detailne popsany proc a jak ma vysoka voltaz negativni vliv na procaky - tohle info mas odkud?Citace:
Původně odeslal carlosz
Vyzerá to tak, že dával v škole pozor....Všade je fyzika....Určite na tom niečo bude...
No to by si mal vediet ze ti to nemoze prezradit :D :D :D :lol:Citace:
Původně odeslal Beleg
Sorry za OT :)
tak to ja moje DUT3C trapim na 2V :oops: (TEMP. max load 52°C (prime)) i kdyz speedfan pise ze 1,95V ale co kdyz keca mereni F**C
P.S. kvuli UD mi PC jede 24/7 coz asi procesor musi tezce snaset :-o
asi bych mel s voltazej jit dolu co ???? THX
podciarknute a zhrnute :
to co likvidije procake je PRIBLIZNE sucin teploty a voltaze => optimalna teplota na 1.9Vcore(na dosiahnutie retail zivotnosti) je priblizne :
T=1.65/1.9*330K = 286K ~ 15C to by malo priblizne zodpovedat waterchilu pre t(H2O)~0C
normalne : 60C/1.65Vcore po dobu 10 rokov
overclock : 15C/1.90Vcore po dobu 10 rokov
a co sa tyka toho co postol DJSmart:
http://www.overclocking.cz/4um/viewt...r=asc&start=15
tak to su bludy, pretoze vo vseobecnosti zivotnost (skoro)KAZDEJ elektrotechnickej aj mechanickej suciastky klesa s teplotou EXPONENCIALNE a nie linearne ako sa tam on snazi tvrdit.
BTW kolko ste uz videli procakov kt. bol prevadzkovane na voltazi = prieraz+10% dlhodobo 24/7 viac ako 3 roky a potom boli stale v poriadku ???
Samozrejme su rozne kusky, ale uvedomte si ze v procaku su miliony miest kde sa moze nieco posahat.
inak 2.1 Vcore/-20C CoreTemp vidim ako rozumne maximum napr. pri Vapochille.
Osobne by som z klasickym vodnikom(40C CoreTemp) nad 1.85Vcore nesiel ale to vsetko plati iba pokial planujem ten procak este aj po tom seriozne uzivat v normalnej masine. Keby som ho xcel predat za pol roka tak na 2.0Vcore/40C nevidim nic zle :mweheh:
Podotykam ze VSETKY teploty ktore som uvadzal su DIE Temp. a nie niake cidlove reportovane doskou nech uz je cidlo kdekolvek(aj v DIE)
pri KVALITNEJ paste + lapovanom medenom pasive mozno CoreTemp uvazovat ako teplotu pasivu v mieste styku z DIE plus 10C.
pri beznej paste + bezny chladic je CoreTemp priblizne o 20C vyssia ako je teplota zakladne pasivu.
Samo tieto hodnoty su pre Thoroughbred nakolko napr. A64 ma ovela mensi vykon na cm2 a teda rozdiel medzi teplotou pasivu a core je(ale az ked date dole heat spreader) asi len 7C/10C
EDIT: grammar corrections
nevim ja provozuji svuj athlon 1700+ dut3c na 1.9V pri asi 60 stupnich na 2150Mhz asi 3/4 roku a uplne vklidu, navic pruraz je okolo 2.1V takze se neni ceho bat
kolik by jste doporucili max (voltaz na ) bartna 2500+?
nevim jestli max. ale doporucil bych tak do 2VCitace:
Původně odeslal Lain
hmmmmmmmmm.......ja jsem spise myslel max voltaz na ktere to mohu dlouhodobe provozovat.
2V do 50°CCitace:
Původně odeslal Lain
Jakozto "elektrikar" jsem se take zabyval teoretickymi moznostmi poskozeni CPU nadmernou volatazi a teplem. Obaval jsem se hlavne prurazu, nez o neco vice snesitelne pripadne migrace. A co z toho nakonec? Desku s CPU mam od listopadu 2002 a od te doby jedu na 1.85 V s normalnim chadicem. Faktem je ze dle desky z toho stejne jak 52 st. nevytahnu jinak to spadne. Tohle se stavalo od zacatku, CPU je stale stejne OC.vatelne snese stejne FSB. Co z toho vyplyva? Mel jsem stesti? Asi ne, protoze neznam jediny pripad postupne degradace ani prurazu. A kdyz vam vydrzi CPU rok, neni cas na to poridit novy? Vetsine z nas nevydrzi ani ten rok obcas. Podle me neni co resit, proste kdyz to nepojede na 1.85 tak tomu dam 2V a nic se na 90cent nestane.
kenze to je teplota spodku chladice a ne procaku..teplt aprocaku ..jadra..bude v relau o 10-20... vyse...!Citace:
Původně odeslal lcdc
mne hazi deska v klidu cca 43 stupne...cidlo na spodku(z kraje...dal jsem jej nedostal :-( ) chladice hlasi 37 . Kdyz pretaktuju a dostanu se treba na 65 stupnu tak k je rozdil teplot mnohem vyssi...
Já jedu 14 dní na 1.95 a v pohodě.
Když za rok shoří, tak mi to srdce neutrhne.
12V je urcite prurazny ;D :lol: :lol:Citace:
Původně odeslal Lain
ad topic: myslim ze do 1,9V se pri schopnosti to uchladit, nic nedeje... IMHO
Pozor bartony jsou ale dělaný na menší voltáž, než třeba thortony :!:
Je třeba k tomu přihlídnout
ja teda nevim.chlazeni mam vynikajici ale kdybych musel do procaku davat 2V tak radej jedu na mensi frekvenci, protoze tolik W se neda uchladit vzduchem... a nezapomente ze kazda deska meri jinak.. jedna meri hur nez druha jediny cemu bych veril tak udaji z jadra.. a to myslim z novejsich desek umi jen Solteky ne?
No ja teda 2V uchladim se vzduchem jako P.R.D :DCitace:
Původně odeslal Prokop
Ja trapim moje DUT3C s 1,9V a teplotou okolo 50°C.
jestli mas cpu z listopadu 2002 tak to je jeste palomino ne? u nej je 1.85V naprosto v pohodeCitace:
Původně odeslal Perplex
mozna na tom niceni neco bude, muj 2400+ jel primestable na 2311Mhz pri 1.75V {1.744}, kdyz jsem ted nedavno menil chladic {BOX za whisper rockIV - to jsem si polepsil...:-(} tak ma primestable 2280Mhz pri 1.8V {1.77-1.79} porad pri stejne teplote....
Ne ne, mam Thr.br. ne Palomino z na 1.95 jsem s nim jel asi 2 mesice a prd se stalo. Stejne, kdyby to melo vydrzet treba jen 3 roky... Kdo ma CPU 3 roky? :)Citace:
jestli mas cpu z listopadu 2002 tak to je jeste palomino ne? u nej je 1.85V naprosto v pohode
Prepac ale ty asi nevies ze Thorton je Barton s polkou cache vypnutou ?? ze nie. :roll: :smoke:Citace:
Původně odeslal ..::memento::..
No tak som sa konecne k tomu dostal. Do TB som napalil 2V, ale uz sa cely system javil nestabilne. Posledna stabilna frekvencia bola 9,5*225, a z hladiska MHz 2170. Ale to bolo aj v pripade 1.9V. Mozno ze je vysledok determinovany inou castou a nie CPU.
Sorry ze sem zamicham A64, chci se zeptat kde je pruraz u S754 NewCastle(def. 1,5V)???Jedu ted na cca 1,7V @ 2478mhz a teplota nepreleze 55°C. Je to jeste bezpecne na dlouhodoby provoz?diky
A XP2000+ TB @ 1.95V TT silent tower, idle 38°C load 48°C uz viac ako pol roka bez akychkolvek znamok ze to vybuchne =]
ja tez, doma mam 1700+ na 2200MHz a uz od ty doby, co jsem ho koupil pred 2 a neco lety ho provozuju na 1.875V s teplotou pri zatezi kolem 55 stupnu a v pohode