3 Příloh-a(y)
K7S5/6A a 166MHz FSB !NEW!
Je obecne znamo, ze desky ECS K7S5A (SIS 735) a K7S6A(SIS 745) neumeji nabootovat na 166MHz FSB. Je to nejspis zpusobeno chybou BIOSu pro tenhle mod. Jde to ale obejit nastavenim FSB primo z windows. Castokrat se tady o tom debatovalo, tak jsem se rozhod, ze to overim a prinesu navod jak na to:
Pouzil jsem osvedceny SpeedFan (HOMEPAGE)
DOWNLOAD aktualni verze 4.23 ZDE
-predem si spoctete vyslednou frekvenci procesoru a v BIOSU nastavte odpovidajici VCore a nastaveni pameti, ktere na 166MHz bude fungovat (doporucuju nejdrive opatrnejsi casovani a kdyz se osvedci, muzete pridat)
-bootovaci frekvenci FSB nastavte v rozmezi 133-147MHz (150MHz se mi neosvedcilo). ja pouzil 133MHz
-ve windows spustte Speedfan a prejdete na zalozku CLOCK, kde vyberete vasi desku (vyrobce a model) a k nemu se priradi prislusny clock generator (viz. obr.)
-ve spodni casti je nabidka CPU/PCI/RAM frekvenci. vyberte tedy pozadovanych 166/33/166 (viz. obr.)
-SET CLOCK (viz. obr.)
--nyni by se mela zmena frekvence CPU projevit (je zobrazena na stejne zalozce) a s ni i zvyseni frekvence FSB
-to muzete overit napr. znamou Sandrou, kde se zvysena frekvence FSB jiz "ukaze" (viz. obr.)
-(k overeni muzete pouzit i test propustnosti pameti)
UPORORNENI:
-urcite vam to parkrat zatuhne, ale tento postup urcite funguje
-pri restartu pocitace system nenajede! (s nastavenou frekvenci 166MHz neumi preci bootovat)
-pri vypnuti pocitace se FSB vrati na puvodni bootovaci frekvenci a s ni taky nabootuje
-moznosti jak nastavit FSB pres Speedfan je opravdu mnoho-staci jen zaexperimentovat
-overene frekvence lze pouzit i jako auto nastavitelne podle vytizeni procesoru (nastaveni je na stejne zalozce Speedfanu)
NECHAVAM TOTO TEMA OTEVRENE A VERIM, ZE ZDE PRIBUDOU DALSI HODNOTNE POSTREHY
(TAK PROSIM PRISPIVEJTE JEN JESTLI MATE OPRAVDU CO RICT-AT TU NENI MOC VELKY BORDEL)
daso
daso@kamarad.cz
Takze aby som si to zhrnul...
Zdravim... Velmo ma zaujala tato vasa diskusia... Kedze tiez vlastnim 1600+ AGOIA a K7S5A V1.0...
takze :
1; aky BIOS pouzit ??? Mam chb0327f, sosol som si aj HoneyX OC030327
2; ake napatie mam nastavit na mostikoch procaku (pomoze mi www.ocinside.de), ak chcem ist 166/33/166 ??? Default je sa mi zda 1,725 (pamat mam kvalitnu CL2 333, takze by nemal byt problem)
3; uchladit chipset... uz viem ako nato (odtrhnut heatsink, ocistit, napastovat a prilepit po rohoch sekundakom)... treba i pridavny maly chladic?
Takze az toto vsetko spravim poctivo a kvalitne, mozem dufat, ze budem mat v testoch procesor rovny 2100+ ???
dakujem za rychle a jasne odpovede na VSETKY moje otazky :D
Re: Takze aby som si to zhrnul...
1)nechej jak je
2)pri vyssi voltazi by mohla 1600 dat 2100, ale je to opravdu asi to nej co bude umet. takze taky nemusi. jestli chces 166MHz FSB, tak bych pro jistotu doporucil nizssi nasobic. pak by 1,8-1,85V melo stacit (i tak to bude pekne topit)
3)tim nic nezkazis, takze jestli mas naladu udelej i to
obecne nejvetsi problem bude vysoka frekvence. takze muzes vyzkouset default nasobic. kdyz ne, tak nizssi.
daso