http://www.mandrakesoft.com/company/.../products/2435
http://www.mandrake.cz
Printable View
jak sakra ztoho spravim CD???
Precti si na www.mandrake.cz proc zatim nejde verze 9.2 stahnout :-(,
teda pokud nejsi clen MandrakeClubu ...
A proc teda nejde stahnout ??? pro ty co v mandrake klubu nejsou :-)Citace:
Původně odeslal laho
no hlavně dejte vědět až bude k stáhnutí pro neClubáky... :drool:
Takze uz se da stahnout (Mandrake 9.2), viz odkazy na www.qr.cz
Mandrake 9.2 jsem viděl na invexu a je skoro stejenej jako9.1. Moc se v tom nevyznám. Ale asi si ho brzo přídim. Uživatelským rozhraním mi byl rozhodně milejší MacOS.
co přesně je ten PowerPack ?Citace:
Původně odeslal laho
Additionally, Mandrake Club Silver Members and above can even download the first three ISO images from the PowerPack!
to by v podstate mel bytCitace:
Původně odeslal josefec
x.0 verze obsahuje mnoho velkych zmen
x.1 verze ma hlavne opravovat chyby
x.2 ma byt nejstabilnejsi a nejvymakanejsi verze z rady. samozrejme nejaky novy balicky se objevuji :wink:
neni to nahodou nejakej jinej mirror?Citace:
Původně odeslal Airwolf
nebo neni to spis MDK pro PowerPC (Mac)
Hmm ale na MacOS potrebujes i jejich kompa a hodne penez ;)Citace:
Původně odeslal josefec
BTW: odkaz uz nefunguje :(
Hlavně doufám, že mi pošlou brzo GPL set, co jsem si objednal...áá, vidím, že od odpoledne, kdy jsem se naposled díval, to už nemají v ceníku vedeno jako předobjednávku, takže se budu těšit na brzké shledání (moje první ;D ) s Tučňákem ;D
No jasně no, to je na nic a ještě k tomuto neni vůbec kompatibilní. Ale o tom se diskutovalo už někde jinde.Citace:
Původně odeslal Lopan
Pokud mas dobry pripojeni na net tak by jsi to mohl nahodit !!!Citace:
Původně odeslal Ondrowicz
Ten Mandrake je na netu free? Jestli jo, tak mohli byste mi ho někdo stáhnout a palnout na CD? Já jsem totiž připojený přes dial-up a tak bych to stahoval asi celý rok. Samozřejmě to nechci zadarmo. Díky moc.
Tak už je to doopravdy venku. Dnes mi přišel poštou přímo z mandrake.cz
:wink: tak nezapomen dukladne prozkouset a napsat naky hodnoceniCitace:
Původně odeslal eraser
Nevite jestli v 9.2 mi pujde RAID radic integrovany na me desce (Promise FastTrak 20376)... U 9.0 sem s tim nepochodil, tak chci vedet jestli to ma cenu sosat...
u strasich berzi rozhodne pomohlo, kdyz se nabootovalo z nejake diskety( ktera sa dala nekde najit), na ktere byl ovladac pro ten radic a pak se pokracovalo z CD. Jak to bude u 9.2 netusimCitace:
Původně odeslal malda
no jeden hlod už mám standartně tam nemohu najít žádnou utilitu na spravování balíčků, já si jí ale najdu mršku. u 9.1 byla přímo na panelu---Citace:
Původně odeslal Wohmatak
#mcc :wink:
Jdu zhavit linky ;DCitace:
Původně odeslal Jezyn
taky se na to chystám :wink: ;D , ale s rychlostí 6 kB/s to bude chvilku trvat ..... :-oCitace:
Původně odeslal Lopan
beee, ono to chcee heslooo... :cry: :cry:Citace:
Původně odeslal Jezyn
sem se zaregistroval, a porad niiic.. :/ nechce to to moje heslo zrat..
kua faktCitace:
Původně odeslal KtK
a rano to este islo,ale som si povedal sak vecer to stiahnem a zase nic...
zrovna tobe to muze byt jedno, ne? vsak nepotrebujes ISO image, staci ti FTP strom :wink:Citace:
Původně odeslal KtK
Ale ja chci CDcka.. :cry:Citace:
Původně odeslal wong
vsak zatim si to muzes nainstalovat a ISO stahnout nekdy pozdejiCitace:
Původně odeslal KtK
jenze ten easy urpmi umi nastavit jen 9.1, aspon pokud jsem to pochopil.. Cooker me fakt nelaka..
Na kolik CD to je ten Mandrake 9.2. Teď by sem si o chtěl sehnat.
Ha, vypada to, ze na ftp://mandrake.redbox.cz/Mandrake-iso/i586 to je..
(anonymous login)
taham MandrakeLinux-9.2rc2-CD1.i586.iso
uz aspon od vcerejska to jde i pro 9.2, takze se nejdriv podivej a pak mluv :arrow:Citace:
Původně odeslal KtK
2josefc: jako vzdycky 3CD
KtK: rc2 neni final... je tak o mesic starsi :roll:
toz ja se podival.. Ale co je teda tohle?Citace:
Původně odeslal wong
Citace:
Warning: 9.1 is out, I just finish to adjust list for 9.0 and 9.1, report to me all issues. Thanks
proto pisu, ze to tak vypada, a ne ze to tam je.. ;-)Citace:
Původně odeslal wong
tak co, stihls to ? :wink:Citace:
Původně odeslal wong
nevim presne co to znamena, ale rekl bych, ze to je nejakej preklep. kazdopadne mirrory vygenerovat jdou :arrow:Citace:
Původně odeslal KtK
Kód:urpmi.addmedia plf ftp://spirit.bentel.sk/mirrors/plf/mandrake/9.2 with hdlist.cz
urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz
urpmi.addmedia main ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/9.2/i586/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz
urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/9.2/contrib/i586 with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
co sem mel stihnout?Citace:
Původně odeslal Jezyn
ja mam nainstalovanyho Cookera uz davno z FTP stromu :wink:
Som sa nastval. 2x som zacal tahat iso MDK9.2, vzdy to odstrihli. Uz som si pokusne nainstaloval Slackware9.1 na masinu, zvykam si. MDK9.1 mi vydrzi na notebooku kym nepridem na chut Slacku.
Dorazilo ma ze iso image ani nie su pristupne a uz je 300MB opravnych balikov :o Nasiel som dobru prirucku na instalaciu a konfiguraciu Slacku. Je prelozena do .cz aj .sk, pacilo sa mi ako je napisana - prakticke veci, ziadna vata.
S tím nadšením trochu zpátky, od pondělka mám GPL set a dneska nebo včera vyšly opravené balíčky asi 300MB :? ( včetně kernelu ) - mám zase co stahovat
Vidim, ze Mandrakesoft zase jednou neco uspechal :|Citace:
Původně odeslal millhouse.meil
radsej si pockajte na opravu Mandrake9.2.
LG-mechaniky to akosik nezvladli pri instalaci. :-o
Proste LG delaji standardy nedodrzujici smejdy, take co jineho cekat od firmy jako je LGCitace:
Původně odeslal tuborg
Uz nemuzu vydrzet cekat na ty iso. Necham si stahnout iso cookera !!
:evil: ja se snad nedockam...a tahat 30kg bednu do skoly se mi fakt nechce :evil:Citace:
Původně odeslal GS
Si kup MDK na www.mandrake.cz, podporiz firmu :wink:Citace:
Původně odeslal Airwolf
A opravy pro ty CD-ROMky jsem videl nekde na netu, tusim abclinuxu, nebo mandrake.cz
Jinak jestli se Ti do toho MDK nechce vrazet tolik penez podivej se na:
http://obchod.cmd-site.net/shop/
Je to tady levnejsi.
Snazil jsem se o tech obchodech napsat clanek, neuskodilo by kdybyste se na nej obcas mrkli :!:
BTW nevíte někdo jak rozchodit screensaver? Ve výběru tam není žádnej, kdesi jsem četl, že je to chyba a že je na to nějaká oprava, ale nemůžu to najít. Nevíte někdo?
fakt sorry, ale kupovat to na testy nehodlam...to uz radeji podporim kamarada za CDcka...preci jen vim, ze to ucinneji zhodnoti... :wink:Citace:
Původně odeslal dekon
No co sa tyka Linux mam chudobne skusenosti ALE chcem nieco dodat k MDK9.2 ...
Po dvoch dnoch skusania (a to som s tym robil len zakladne veci ako sekretarka) mi tato distribucia padla 3 krat - presnejsie 2 krat v Gnome a 1 v KDE !
A pad je asi zle slovo pretoze pocitac prestal reagovat UPLNE (tj ziadny CAPSLOCK nie to este CTRL+ALT+BACKSPACE ...)
Neviem ci to bolo tou COOKER verziou alebo drivrami od nVidie alebo inymi ovladacmi mojho DOST NESTANDARDNEHO HW pre Linux ....
Viaceri z vas budu namietat ze to mohla byt moja chyba ako novacika - to beriem ALE
1, MDK9.2 nepoznal moj HW - co moj problem nie je
2. v kazdom pripade zvalovat chybu na ovladace to uz mi pripomina praktiky vyrobcu konkurencneho systemu pre open-source
Sklamany stabilitou NA MOJOM HW skusam dalsiu distribuciu RH9
:-(
Tak se domluv s nejakym overclockrem z CVUT at ti to smahne na CD ! Ja bych osobne vyzkousel KtKCitace:
Původně odeslal Airwolf
MDK 9.2 byl vydany prilis brzy, ale tam byl prilis velky tlak na vydani nove verze co nejdrive.
Chce si to stahnout MDK 9.2 tak za mesic az bude plne updatnuty.
Co se tyce HW, tady neni problem v linuxu ale ve vetsine vyrobcu HW, kteri proste na linux s*rou, nekteri ani nezverejni specifikace a pak se pisi ovladace metodou pokus omyl.
Klasickym pripadem jsou soft modemy. Tam nebyt velkeho usili linux programatoru tak polovina modemu na linuxu proste nepojede.
Dalsim prikladem je treba NTFS, zapis je stale experimentalni a takto bychom mohli jeste dlouho pokracovat.
S Mandrake je to podla mna dost zle. Vsetky produkty davaju najprv clenom Mandrake klubu cim si velmi zmensili mnozstvo ludi ktori testuju tuto distribuciu. Clenovia Mandrake klubu su za svoje peniaze beta testeri. Iso image + doplnkove baliky + opravy vytvaraju taky bordel ze si uz netrufam tuto distribuciu odporucit zaciatocnikom.Citace:
Původně odeslal Lopan
Zaroven sa znizuje mnozstvo ludi ktori mozu poradit. Snazil som sa doteraz radit, ale teraz uz nemozem - nemam iso image mdk9.2, nemam doplnkove baliky ktore dodava mandrake.cz ku GPL setu.
Ak Mandrake nezmeni svoju politiku myslim ze sa mozeme rozlucit s dalsou kvalitnou distribuciou :-(
Tady je spise jiny problem a diskutovalo se o tom na rootu. MDK dostal nalepku, ze je pro zacinajici uzivatele a pro zkusene guru :) je podradne na nem pracovat. Timpadem se rapidne snizuje pocet betatesteru, zacatecnik neni schopen odhalit skryte vady a jeste o nich reportovat.
Take je problem v MDK, ze aspon jak jsem cetl, se snazi uzivatelum vnutit sve konfiguracni nastroje a rucni editace konfigurace mnohdy nefunguje, ale o tomto by rekl vice wong.
BTW pokud by chtel nekdo do me rypnout ze jsem take odesel od MDK/Conectivy tak proto, ze RPM system je chaoticky a dependency hell uz fakt nechci resit
tuhle nalepku ma a nevim proc by nemel byt i pro zkusene guru :?:Citace:
Původně odeslal Lopan
konfiguracni nastroje ma svoje a jsou IMHO docela dobry. kazdopadne rucni editace kofiguracnich souboru funguje VZDY
komu se to nelibi, at si mandrake control center neinstaluje a bude to mit jako kazdej jinej linux. nikdo nikomu nic nenuti
dependency hell u MDK taky nevznika pokud pouzivas urpmi. kdyz ho nepouzivas, tak je to samozrejme hruza :roll:
ps: to zas bude kecu, ze se MDK nejak moc zastavam, ale to co sem napsal tak za tim si stojim
urpmi moc neznam, celkove ani neni moc prosazovany, co jsem pouzival MDK (asi 4 mesice) tak jsem o nem ani nevedel.
Zajimalo by me dve veci. Umi resit zavislosti, tzn pokud si stahnu nejaky soft tak me k nemu stahne i potrebny dalsi soft? Jak je rozsahly? Kdyz si vezmu portage, tak tam je temer vsechem linuxovy soft, zatim se me stalo jen jednou ze jsem si musel stahnou zdrojaky sam.
Pokud by jeho strom byl fakt rozsahly a resil zavislosti tak je to velice dobre reseni, pokud ma rozsah jako distribucni CD, tak je vesmes k nicemu a neresi hledani rpm balicku po netu.
Inac uz je zase nova COOKER verzia - som ju stiahol rano ...zevraj ma updatnuty kernel , fixnute nejeke bugy v GNOME , a obsahuje aj nove drivre od nVidie ...
Stiahol som to z ftp://mandrake.contactel.cz/people/bluehawk/iso
Fuck ja za 4 dni idem instalovat 3. distribuciu
rozsah je podle me dostatecny a zavislosti resi opravdu tak jak rikas. urpmi je totiz asi jedinej duvod proc mam jeste MDK a ne treba debian (nema o nic navic...). gentoo ma (ne)vyhodu, ze se vsechno kompilujeCitace:
Původně odeslal Lopan
mam nastaveny tyhle mirrory - vsak se muzes podivat co tam je a kompiloval sem zatim akorat SIM - ten je sice taky v balicku, ale vyzaduje KDE.
tohle by mela byt zakladni distribuce
ftp://mandrake.redbox.cz/Mandrake-de.../Mandrake/RPMS
neco navic
ftp://mandrake.redbox.cz/Mandrake-devel/contrib/i586
veci, ktery v distribuci nejsou kvuli nejakym pravum nebo co (mplayer, xine...)
ftp://mandrake-forum.org/pub/PLF/mandrake/cooker
a dalsi uzitecny:
http://rpm.nyvalls.se/9.2/RPMS
ftp://ftp.ibiblio.org/pub/Linux/dist...drake/9.1/rpms
ftp://ftp.pbone.net/pub/jpackage/1.5/mandrake-9.2/free
Hele nechci furt otravovat ale nevíte někdo co s těmi screensavery (viz přispěvek výše)?
ja mam verzi xscreensaver 4.12 a screensaver mne normalne funguje, ale stejne ho mam vyplej, protoze je to totalni pic.ovina. lepsi je blank screenCitace:
Původně odeslal Ondrowicz
pani poprosim jednu serioznu radu ...
1.mandrake ma sklamal svojou nestabilitou na mojom HW
2.red hat nevie naistalovat boot loader na moj SATA disk - a este k tomu RED HAT konci s free distribuciami kvoli Enterprise Edition
Chcem sa spytat aku distribuciu mam dalej skusat (viem poznam vela stranok co radia ludom podla toho ci su skuseny borci alebo zaciatocnici, alebo podla toho co chcu s linuxom robit ....)
Moje poziadavky
1.funkci moj HW - SATA disk , sietovka + zvukovka na nForce 2 Ultra alebo disk na SCSI (Adaptec) + sietovka na nForce 2 Ultra
2.chcem v tom programovat v C/C++ , Java Script
3.mam zaujem o Gnome , KDE a STABILITU
4.NEBOJIM SA REINSTALACIE , SKUSANIA
v UNIXE viem robit - poznam Google search ..... :-)
Mam skusit SUSE alebo vychvalovany SLACKWARE ...
PS: viem ze je tu vela threadov AKU DISTRIBUCIU PRE BEGINNERA ....
ale seba nepovazujem za uplneho beginnera pretoze sa nebojim experimentovat a po 8 rokoch administracie sa na mna vela veci nalepilo aj ked nie prave v Unix systemoch ....A PO SKUSANI RH9 + MDK9.2 nechcem skusat naslepo ...
Vdaka za vsetky navrhy
2Deviant: tak rozhodne vyzkousej gentoo :wink:
obdivuji tvoji houzevnatost, po takovych utrapach bych to ja sam asi vzdal :oops:
je pravda, ze mandrake, redhat, suse maji vyborne konfiguracni nastroje, na druhou stranu kdyz neco nejde tak jak ma, nebo je potreba neco specialniho, tak tyto nastroje selhavaji a naopak spise prekazeji. V gentoo, slackware, debianu tomu clovek musi venovat (relativne) vice casu (man, howto), ale jak to jednou umis, tak jsi king, konfigurace pomoci editaci *.conf je o mnoho rychlejsi (chce to ovsem vice casu na zacatku)
ja samozrejme doporucuju slackware (i pro zacatecnika) z nasledujicich duvodu. instalace (byt textova)..strucne, jasne, prehledne. Vyborne dokumentovane (SlackBook na CD2, Slackware HOWTO, Configuration HOWTO, vsechny obecne linuxove navody pouzitelne), rychly, stabilni, BSD-style init scripty......slack rulez
No ja zase doporucuje gentoo, ale potrebujes rychle pripojeni k netu.
Ma velice dobrou uzivatelskou zakladnu, jejich forum je obrovske, frekvence postu je takova ze nejspodnejsi topic na strance ma posledni post hodinu stary :) ale to je take jeho slabina, stava se to pak trochu neprehledne
no hezky, po tom, co jsem stahl skoro po hodce 480MB prvniho isa tak to odstrihli :evil:Citace:
Původně odeslal Deviant
a navazat se to nepodarilo?
No rozhodol som sa dat sancu SLACKWARE 9.1 - uz 3 hodiny surfujem po forach prispevky aby som ked pridem z prace mohol zase potrapit svoje nervy :-)
Nastastie som si pozical starsi disk takze to najprv vyskusam nainstalovat na nom - predsa len som nasiel ze Slack nema az taky user-friendly partition manager ako MDK
2 Lopan : no moje pripojenie je celkom 'slusne' - tie ISO mandraka mi tahalo 2.7MBps - takze za cca 30 min som mal 4 CD na disku
Dik za rady ak sklame Slack stiahnem si Gentooo
jestli mas dobrou lajnu tak jednoznacne debian nebo gentoo :!:
naistaloval jsem si MDK9.2 s updatama a chtel bych se zeptat na par veci:
1) jak mam rozjet podporu OpenGL na GF2GTS? na nvidii, jsem si stahl ten NVIDIAxxx.run rozjel ho a napsalo mi to ze mi to musi samo zkompilovat jadro atd. a instalace probehla v pohode. Jelikoz jsem pred tim pouzival RH, tak jsem prepsal v XFConfig-4 ovladac u grafiky z "nv" na "nvidia", restartoval system a X-ka nabihali nejak moc dlouho (temna obr.) a nic. Nevite co, nebo proc? ja nevim, jsem zatim linuxova lama.
2) proc mi X-ka (pred instalaci ovladacu graf.) po stisknuti CTRL+ALT+BACKSPACE vypnuli kompl? a delalo mi to uz v RH9.
Prave som tento tyzden preinstalovaval doma starsiu distro Slackwaru a povedal som si, ze skusim Gentoo - celkom pekne, ale dost mi vadilo, ze sa cez Portage velakrat nedaju stiahnut najnovsie verzie roznych balikov... ale o tom som nechcel - nakoniec som "presedlal" na stary dobry Slack a musim povedat, ze s 9.1kou som velmi spokojny. Sranda je, ze sa mi bezprostredne po instalacii seklo jadro po boote na dakom blbom module - to sa mi este so ziadnou distro dosial nestalo... :-)Citace:
Původně odeslal Deviant
portage a nedaji stahnout nejnovejsi verze? ??? ??? :?: :?: :?:
2bufo: musis mit zdrojaky kernelu nainstalovany.. asi se ti to nezkompilovalo...
ad 2 - nemas v biosu nastaveny vypinani ctrl+alt+backspace? ja to mel a taky sem nevedel o co go :) zkontroluj bios
Ty brdo ja vcera stahl 4CD z 5.11. a uz je tam zase neco novejsiho!!!Citace:
Původně odeslal Airwolf
2Wohmatak: zdrajaky kernelu jsem predtim naistaloval, prave proto to nechapu.
ad2: do biosu se podivam
Len co si tak namatkovo spominam - napr. Mozilla vo verzii 1.4 (je uz 1.5),Citace:
Původně odeslal Wohmatak
Firebird 0.6 (je uz 0.7), ALSA 0.9.6 (je uz 0.9.8 ), sorry viac takto z hlavy nevytiahnem, uz sa nepamatam... :-)
Mno ze tam nejsou nejaktualnejsi verze??? Take si musis v /etc/make.conf zapnout flag ACCEPT ~x86 nebo tak nejak. Bez toho ti to nabizi pouze stable verze, dobra featura pro nekoho kdo chce opravdu rock stable system.
Jinak co jsou me zkusenosti tak je rozdil 1-2 dni mezi vydanim nove verze a objevenim na Portage.
EDIT: mno tak je to tim flagem, protoze Mozillu 1.5 jsem sosnul uz pred nejakou dobou ;)
a moje zkusenosti sou takovy, ze na ftpkach je to mirrorovani v ramci hodin a vetsinou u jednodussich veci staci vytvorit novej ebuild jen s novym jmenem... anebo se podivat na bugtrack na gentoo.org, tam posilaji lidi ebuildy...
ad alsa:
ad firebird:Kód:# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/alsa-utils-0.9.8.ebuild,v 1.1 2003/10/24 16:03:02 mholzer Exp $
uz sou tam pekne dlouho a to jeste neni cas kdy se to tam dostalo, ale cas updatu toho ebuildu... (alsa = v1.1, firebird = v.1.3)Kód:# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/net-www/mozilla-firebird/mozilla-firebird-0.7.ebuild,v 1.3 2003/10/30 23:14:08 bazik Exp $
Je to vlastnost :-) kombinacie ECS + SIS. Preberalo sa to v debate o SIS chipsetoch.Citace:
Původně odeslal bufobufo
sorry, to me prijde jako pekna hloupost, kdyz tu stejnou!! desku ma kamos a mu se tohle nedeje (jinak ma zbytek HW jinej)Citace:
Původně odeslal fish
uz jsem to nekam jednou psal: je to fakt tim sis chipsetem, ktery ma tuto kombinaci ctrl+alt+backspace napevno jako shutdown (takova vesela featurka :)) u jinych ECS desek se sis chipsetem (K7S5A, K7S6A) se da v BIOSe zapnout/vypnout "keyboard poweroff", kterej pomaha. U l7s7a2 to v menu neni (i kdyz screenshoty v brozure hovori o opaku, zrejme nejaka beta prvniho biosu), da se to obejit nastavenim acpi standby, ktery namisto vypnuti uspi, ale to neni nic moc. Uplne nejlepsi, a ted pozor, je mit v kernelu zakompilovanou podporu ACPI (u meho oblibence Slackware je rovnou pripraveno jadro bareacpi.i), ktera asi nejak prebije BIOS (nebo co :| ) a uplne to pomuze.
takze dojmy z Cookera, co tu byl link(z 5.11. ?)
-nestabilni instalator...bud hodilo chybu USB a restartovalo komp, nebo jen samotny instalator. proc nenechali ten puvodni z 8.x ? byl stabilni a dalo se krasne prechazet mezi jednotlivymi body
-nestabilni videoprogram...jsem pustil fullscreen a mackal A, abych zmenil rozmery okna, ono to jako neumi spravne nastavit rozmery ?...nakonec po 5x rychlych A zatuh celeho kompu
problem s pristupem na VFAT...neresil to same Kecinzer ? jako root na nej mam pristup, ale nejsem schopen ani jako root !!! zmenit prava !!! jak na to ? zkousel jsem chmod, mc, KDE prostredi, vypnuti sluzby nfslock, nastaveni v fstab i mtab...
ad videoprogram: co tim sakra myslis? :?: prehravac nebo driver? :roll:
driver si nedavej standartni z Xek, ty vetsinou sajou...
ad prava: to uz se tu NEKOLIKRAT resilo :evil: a vyresilo