Upgradoval jsem si na celkem naduplou mašinu (AMD 2600+ XP; GeForce Titanium 4600, asusácká deska zkrátka celkem dobrý), ale ze starýho kompu mi zbylo 2x 256 MB SDRAM (133MHz samozřejmě)-> když si je ve strojovně nechám zpomalí mě to hodně?????????
Printable View
Upgradoval jsem si na celkem naduplou mašinu (AMD 2600+ XP; GeForce Titanium 4600, asusácká deska zkrátka celkem dobrý), ale ze starýho kompu mi zbylo 2x 256 MB SDRAM (133MHz samozřejmě)-> když si je ve strojovně nechám zpomalí mě to hodně?????????
Dost brutalne na vyse uvedenou sestavu :-(
Ty jsi kupoval new desku na SDRAM??? Dost divne....
koupil su pro jistotu COMBO desku, co kdyby to úplnou náhodou běhalo v pohodě
holt budu muset ještě investovat a dokoupit ńáký ty DéDéeRka, hej
ale stejně dík za info!!!!
To si myslim ze jsi udelal docela chybu, kombo desky nejak extra nejedou. Pameti by to chtelo s procesorem synchrone. Kup nejake lepsi 333 nebo jeste lepe OCZ 400 DDR. Jak rikam dvakrat se zeptej, jednou kupuj !! neGryk
Shade: Dej výsledek nějakýho benchmarku, ať můžem porovnávat.
ne, rozhodne ne treba o ctvrtinuCitace:
Původně odeslal Shade
Combo desky, to se ještě prodává? Když jsem to sháněl před půl rokem tak to nikde nebylo. Myslím, že je to blbost tam cpát SDRAM, radši je prodej a kup si DDR. Když prodáš dobře tak možná ještě vyděláš. (nové SD jsou 2x dražší než DDR)
joo me to spomalilo HROZNE!!! Drive sem mel stejny kompl co mam v podpisu akorat s MB K7T Turbo a 512SDRAM a mel sem cca 10500bodu v 3dmarku2001, no a ted sem si koupil DDR370 + MB Soltek 75FRN2-L a mam pres 13800bodu :o I procik na stejny frekvenci dostal s DDR pametma o docela dost bodu vic nez s SDRAMkama!Citace:
Původně odeslal Shade
Takze kup co nejrychleji nake DDR, pac ty SDRAMy dost brzedej prociky Athony TB...
Nejvíc to bude znát v Gamesách - myslím že tak 10-15%. Bejt tebou tak nevyhazuju prachy a těch půl giga paměti tam narvu.
ona ta masina nakoniec tak nadupana nebude... pretoze ta doska musi byt DOST stara aby este podporovala SDRAM, takze stary chipset + SDRAM... TO UBERIE DOST oproti tej istej zostave na nejakom ASUSom nForce2 + Dual DDR400 (napr.)
Opakuju ze na ty jeho desce to zdaleka takovej rozdil nebude. To co popisujes ty, je prechod na uplne jinou generaci cipove sady, ale pokud on vymeni na KT266A SDR za DDR tak to takovy narust nebude.Citace:
Původně odeslal Jerrys
podle mě hoto teda rozhodně moc nezpomalí, to že hry pojedou o 10-15% je podle mě kravina, ve 3d marku bude mít asi nějakej ten bod míň ale v reálu jako třeba ve hrách to podle mě určitě nepozná..
Prave hry jsou hodne zavisly na pametove propustnosti !!
tak ty si koupis 2600+ 4Ti4600 (uz se nedela mozna ji mas z bazaru) a SDRAMky si nechas jo ?!?! to nechapu. ??? :eek:
jj to je pravda... proč taková blbost..?? desku na starý paměti..!!Citace:
Původně odeslal Senky
Takovou dělá i SHUTTLE za 2000 i s daní... :lol:
Ako zart je to dobre... "o nejaky ten bod menej"... co takto o nejake tie tisice menej? ;DCitace:
Původně odeslal thomasek
Citace:
Původně odeslal sisi
ASI TAK...!!! to je stejný jako si dát durona vedle sebe s Athlonem TB.. :idea:
2Shade
Jakou mas tu DESKU od ASUSu ????
Tak to se docela dost mejlis. Na pametech zalezi jak prase. Resp. na jejich propustnosti. A myslim ,ze oc asi nebude zadnej med s tema Sdramkama.(Hlavne ma 2600+ a to s tema 133. Nic moc)Citace:
Opakuju ze na ty jeho desce to zdaleka takovej rozdil nebude. To co popisujes ty, je prechod na uplne jinou generaci cipove sady, ale pokud on vymeni na KT266A SDR za DDR tak to takovy narust nebude.
Takze nestetri na pametech! Kdyz uz upgradujes
řádově bych to tipoval tak na stofky, a silně pochybuju, že když si pustí třeba UT2003 v 1024*768 tak uvidí nějaký zpomalení..Citace:
Původně odeslal sisi
Schvalne som sa zo zaujmu popozeral po strankach ASUSu, jedine co som nasiel boli dosky A7S266-VM a A7S266-VM/U2 (obe na baze SiS 740).Citace:
Původně odeslal Senky
A zkousel si to?? Jak vidim tak mas sdramy. Zkousel si tam ddr s poradnym casovanim ?? Rozdil to je a VELKEJ!Citace:
řádově bych to tipoval tak na stofky, a silně pochybuju, že když si pustí třeba UT2003 v 1024*768 tak uvidí nějaký zpomalení..
a zkoušel si to ty? někde na zahr. fórech byl odkaz, kde to porovnávali ve hrách a ten rozdíl byl minimální..jestli to ještě najdu tak sem ten odkaz kopnu..Citace:
Původně odeslal Atila
to jsem tusil nejakej postarsii SIS....a nebo me pak hned napadla ECSa, ;D ta delala takovy vymozenosti DDR i SDRAM heh...Citace:
Původně odeslal sisi
Vy se tady dohadujete o tom jak je to znat jestli vykonove mezi SDRAM 133 a DDR 400... no ale taky dost zalezi na desce jakou ma !! a na jaky to bezi. A takovejch moc neni A jestli ze to bude nejaka ECSka se SISem ktera mela SDRAM i DDR tak ...tam tyy uz vykonove nepomuzou DDRka hihi :D.... Ale jinak rozdil tam je oproti SDRAM znackej. ;)
chceš snad říct že třeba k7s5a je shit? vopovaž se :evil: mě šlape jak hodinky...Citace:
Původně odeslal Senky
No, zhrnme to asi takto:Citace:
Původně odeslal thomasek
1. Ma dobry CPU & slusnu GK.
2. Jednoznacny "performance bottleneck" je rychlost FSB spolu s rychlostou RAMky.
3. Ak som spravne "uhadol" tu dosku co pouziva, tak SiS 740 chipset na nej oficialne nezvlada nic viac ako 266MHz FSB & DDR266. Teda i ked si zadovazi rychle RAMky, bude ho limitovat doska (tazko povedat, aky ma OC potencial)...
Zaver: jeho zostava je momentalne nepochybne limitovana pomalymi RAMkami, no kupa rychlych RAMiek (DDR333/400) presunie tuto limitaciu na dosku (hlavne "nizke" FSB). O tom, aky velky narast vykonu by nastal sa uz dalej hadat nebudem.
Ale je iste, ze sparovat tuto zostavu so slusnejsou doskou (NForce2, KT600) a DDR RAMkami, tak vykon bude niekde uplne inde (najma po zdvihnuti FSB)...
slovo shit jsem nevyslovil :wink: tomu verim ze slape,to bud rad. Kdyz se to sere tak to stoji na prt. Hlavne at ti slape tim spravnym smerem a vykonem ;) ;D ;DCitace:
Původně odeslal thomasek
Citace:
Původně odeslal sisi
tak tak ....;)
Citace:
Původně odeslal Senky
Sorry ale nevis o cem mluvis. SiS 735 ve svy dobe byla lepsi nez cokoliv co tehdy bylo na trhu jak v pametovy propustnosti tak ve vykonu IDE radice. A to ze K7S5A umi DDR i SDR je jeji velky plus. S SDR je to nejrychlejsi deska vubec a s DDR je jen o malo pomalejsi nez VIA KT266A ktera prisla celkem dlouho po ni.
Mam ji v druhym kompu slape dva roky naprosto spolehlive. Rozdil ve vykonu SDR oproti DDR v 3dMarku 2001 je asi 5%.
Ted se objevuji "novy" dualni desky s VIA KT266A (treba MSI KT2) , ECS K7S5A se totiz prestala vyrabet a tahle trida "dualnich" desek ma porad svy zakazniky.
No shrnme si to asi takto, je to o penezich.Citace:
Původně odeslal sisi
Pokud tedy investujes 3000 do desky NF2 a dalsi 3000 do 512 MB DDR, tak za 6000,- ziskas maximalne 20% vykonu v testech navic. Pri bezny praci to vubec nepoznas a ve hrach bude rozdil prehlidnutelny.
Pokdu tech 6000 chces dat ted, neni problem, pokud jeste chvili vydrzis tak je mozny ze po novym roce za tech 6000 koupis lepsi desku a dobrou pamet.
ale chlapi vy tu probirate nebo jste presli na nejakou historii ale von pise ze si koupil "novou" desku. a do ni 2600+ Tak jsem jen zvedaf jakou si koupil novou desku na DDR a SDRAM. Ale tudle otazku uz jsem polozil jednou.Citace:
Původně odeslal Sasa
Prece by do K7S5A )ktera se neprodava) nerval 2600+ (2,07Ghz)
No proc ne, K7S5A 2600+ zvlada oficialne :-)Citace:
Původně odeslal Senky
Ale mas pravdu, on si vlastne tu desku kupoval jako novou, takze nejlepsi by bylo se s tim prodejcem domluvit ze mu ji vrati, priplati a koupi nejakou nForce a dokoupi DDR, na to by mohli v rozumnym obchode pristoupit. Pokud teda nejsou penize problem. (coz ale podle ostatnich komponent asi problem nebude).
jo, to by mě taky zajímalo ??? ???Citace:
Původně odeslal Senky
Suhlasim, ale kde je potom logika v tom, ze kupis 2600+ a Ti4600 a sparujes to s takou doskou len aby si nemusel kupovat nove pamate? To uz radsej zobrat 1700+, Ti4200, lacnu KT600 (alebo NF2 single-channel) a nejake tie DDR333ky. Mozno to vyjde o nieco drahsie, ale aj ten vykon bude daleko vyvazenejsi...Citace:
Původně odeslal Sasa
aaaa uz se am rozsvitilo :wink: :-) ...me je to divne od zacatku , takove divoke komponentove kombinace...:eek:
No jsem zvedaf az se vyjadri zakladatel a tazatel co ma za board atd...
:o kombo? uff nevim nevimCitace:
Původně odeslal Shade
Taky jsem měl kombo. Jetway V266B (KT266A) - http://www.jetway.com.tw/evisn/produ...266b/v266b.htm. Nejdřív jsem jel na SDRAMech a později jsem, přešel na DDRka (oboje 2x256MB). A můžu říct, že rozdíl byl nepozorovatelný. Přímo v manuálu je na str. 4 (http://210.201.178.73/manual/V266BR4A.zip) tabulka 13 testů, podle které je i při měření rozdíl minimální.
ja bych rek ze mu to v klidu jeste pul roku vydrzi
no a pak jak uz to tady nekdo rikal tak si koupi za stejny prachy lepsi komponenty s lepsi vybavou ...
jinak jestli ma obojetnou desku tak tak ty DDR do toho budou vyhozeny prachy, a kdo vi jestli tam vubec pojedou novy moduly.
ty obojetny desky jsou trochu citlivejsi.
jo jeste k nforce2 ... sice je dvoukanalovej ale pozna se to jenom pokud puzivate integrovanou grafiku ... jinak je to jenom pro pocit.
Ten pokles vykonu neni jenom diky pametem ale zejmena upne jinou generaci chipsetu zakladni desky a vo tom to je.
takze zatim to staci ... za pul roku az se ti to bude zdat pomaly si kup neco novejsiho
no konečně někdo, kdo to vyzkoušel.. ;DCitace:
Původně odeslal goodji
Ja sem to taky zkousel na K7S5A. Rozdil minimalni.Citace:
Původně odeslal thomasek
A tenhle manik to taky zkousel, porovnava pretocenyho Durona 1400 s Tbredem na stejny frekvenci na K7S5A, prvni je Tbred s DDR oproti Duron s DDR a druha tabulka je Tbred DDR oproti Duron s SDR:
http://www.planet3dnow.de/vbulletin/...hreadid=118450
1) Der Duron ist bei gleichem Subsystem, sprich DDR-Ram und GF4Ti, langsamer als ein gleichgetakteter XP. Aber nicht ultraviel langsamer: zwischen 15 - 5%.
Prozentual ausgedrückt bei Grafikkartenlimitierten Sachen um 5%, bei CPU-limitierten Sachen um 15%:
2001er: 10609 <> 9973 Diff: 630 Punkte. %: Duron erreicht 94% der Leistung
2000er: 12172 <> 9988 Diff: 2200 Punkte %: Duron schafft 82% der Leistung (!)
UT2003Demo - Fly: 130.7 <> 124.2 Diff: 6.5 fps %: Duron schafft 95% der Leistung
UT2003Demo - Bot: 50.2 <> 42.9 Diff: 7.3fps %: Duron schafft 85% der Leistung
2) SD-Ram, das beim FSB100er Duron noch reichte, bremst den neuen Duron ganz böse aus, denn:
2001er: 10609 <> 9270 Diff: 1340 Punkte %: Duron liegt bei 87% der Leistung vom XP
2000er: 12172 <> 8947 Diff: mickrige 73 % der Punkte vom XP - etwas merkwürdig!
UT2003Demo Fly: 130.7 <> 116.73 Diff: 89% der Leistung vom XP
UT2003Demo Bot: 50.2 <> 38.7 Diff: 77% bleiben beim Duron übrig
Nejvetsi rozdil je v 3dMarku 2000, 9998 bodu s DDR oproti 8947 s SDR . Ostatni rozdily jsou v radech jednotek procent.
Navic Duron tima SDR trpi vic nez TBred, prave kvuli mensi cache. Rozdil Tbred s SDR oproti TBred s DDR by byl jeste mensi.
me zrychleni pameti zase vyrazne pomohlo, jen hozenim pameti na 333 sem ziskal 10% vykonu navrch, ted mam v 3dm2001 7500 bodiku(s nepretaktovanou grafikou 7000), pred taktovanim a ladenim jen 5000 takze ja mam narust 40%, v ut2003 botmatch 25->35fps=40% narust...takze myslim ze na tom athlonu sdr->ddr bude tak 20%, ale je to o priorite-mit za 200% vic penez 20% vic vykonu :idea:
Jak ses mohl dočíst víše, u Duronů sou díky menší L2 cache ty DDR znát víc. Takže 20% navrch dostane tak maximálně v nějakým memory benchmarku.
ja muzu z vlastni zkusenosti rict ze sdramy sou desna brzda a s tim je samozrejme spojen i zastaralej chipset. kdyz si kouknete moji sestavu tak se docela da az na desku a pamati. Taky pri pretaktovavani sem si vsim ze od jisti hranice byl narust vykonu zaokrouhleno 0% a klidne se vsadim ze kdyz to tedka vymenim za epoxe z kt600 a ddr 400 tak narust vykonu bude citelne znatelny.
No tak jsem takovou vymenu prave udelal a rozdil je dost brutalni :wink:
Predtim sem mel cipset VIAKT133A a 512MB PC133 s Palominem 2000+, ted viz signatura.
Narust vykonu na stejne grafice v 3DMarku 01SE je z 7950 na 11140 !!! a to uz pred tim sem myslel ze ta grafika ma dost.
V 3DMarku 03 je to narust z 1238 na 1531 bodiku.
Ale je fakt ze to je taky silnejsim procakem.
no ja bych rek ze je to hlavne tim procakem ...
mel by byt teoreticky zhruba o tretinu vykonnejsi a to jsi v testech potvrdil takze o pametove propustnosti to nevykazuje vubec nic.
Jestli ho muzes nekde sehnat (2000+) anebo ma nekdo kolem tebe athlona (ne bartona) tak bys to mohl vyzkouset (stejne taktovany) a konecne by se tento spor vyresil
srovnani xp2000 s SDR a DDR (ruzne chipsety zde)
http://www6.tomshardware.com/motherb...athlon-03.html
ja uz asi skoro rok pouzivam comp viz popis a naprosto v pohode ..rozdil mezi ddr je podle mejch skusenosti napr v 3dmark2k1 .200-400 bodu, daleko vic nez to ze tou sou SDRAM to brzdi ten chipset, fsb, frekvence pametí ..a vubec combo desku bych asi nechtel
Rozdil mezi SDR a DDR je obrovskej. Mate zatemeny mozky 3D Markem.
Dost bych se divil kdyby ti jela na SDR napr. takova Mafia bez trhani. Na DDR jede naaprosto plynule - TO JE TEN ROZDIL :!:
A k DDR Ramkam je samo sebou jinej cipset s vyssi propustnosti, vyssi fsb .... koupit si dneska combo desku je totalni blbost, protoze deska ktera umi pracovat s SDRkama neumi poradne vyuzit vyhody DDR. Proto na takovym hybridu ten rozdi ve vykonu neni znat. Na DDR pameti musi byt speci deska - pak se ten vykon teprve projevi.
Na Via KT133A sem mel pametovou propustnost 1050 a na teto desce mam 3089 !! SDR maji tretinovou pametovou propustnost. A to se sakra projevi.
Ja vidim velkou vyhodu v SDR+DDR deskach a klidne bych se na DDR vybod. Shade ma 512 ramky, ktera ho nic nestoji a dobre mu poslouzi. Pocitac mu bude slapat dostatecne rychle (pochybuju, ze mu bude mafia cukat,jak tady nekdo uvadel...),takze jestli nema penize na rozhazovani,tak bych s koupi DDR klidne pockal.
A z vlastni zkusenosti vim, ze i dnes neni nutne mit DDR.
Mafia mi teda fakt necuka ..ani gta3vc ani CC generals a nic jinyho nehraju :-)
Hmm tak sem udelal takovej malej testik:
Podtaktoval sem svou sestavu na 133MHz FSB i s pametma (takze 266 DDR) a procesor nastavil na 11 x 133 = 1463 MHz. To abych simuloval vykon toho Palomina 2000+ (1666MHz) ktery sem mel pred tim. Takze jediny rozdil je cipset a DDR ramky (pouzivam i stejne ovladace na grafiku a stejne wokna).
V tomto nastaveni sem mel pametovou propustnost 2050 MB/s (1040 predtim SDR) a 3DMark2001 8720 bodu (7950 predtim SDR).
Ale hlavne: Mafii muzu hrat porad naprosto plynule bez sebemensiho seknuti na max detaily a max dohlednost (1024x768)!!! Na stejne SDR sestave se to trhalo a dohlednost na 50%. Takze asi tak :wink: .
A nemyslim si ze by o tomto velikym narustu v realnych aplikacich nejak svedcilo 800 bodu rozdilu v pitomym 3DMarku. Nikoho nechci presvedcovat - je to kazdyho vec, ale toto sou fakta.
no to bych řek, že to je tím procákem, pač to co píšeš o mafii, tak to je totální hovadina, hrál sem mafii naprosto plynule na 1024-768 na duronu 1.1 s 256sdr a GF3..Citace:
Původně odeslal theedge
No tak asi kazdy mame o "plynulosti" jine predstavy ;DCitace:
Původně odeslal thomasek
no asi jo no, ale co, hlavně že je pohoda.. 8-)Citace:
Původně odeslal theedge
vlastní zkušenost
xp 1600 + k7s5a + R8500SE + sdram = v 3dm2k1 asi 8000
+ ddr = 9000
Heh,to ja na sestave v podpisu,jen XP1700@2000+ a GF4Ti4200-s SDR 10200,s DDR 10600..je ale fakt,ze ty SDR byli na best casovani,ty DDR nejdou na best casovani...Citace:
Původně odeslal Chocen
Ako tu uz bolo napisane:
na obojpohlavnom chipsete je jedno ci mas SDR alebo DDR. Stale je to shit, ci uz v zlatej mise alebo obycajnej porcelanovej...
na to aby sa DDR vyuzilo treba PORIADNY chipset a ten SDR nepodporuje.
JJ,presne tak :? Ale SIS735 byl dost dobra konkurence pro "cistokrevnou DDR" KT266ACitace:
Původně odeslal Wuuduu
no, je bez debaty, ze k7s5a byla ve sve dobe uplne spicova deska a pocet prodanych kusu i to, kolik lidi ji dodnes ma mluvi za sebe.....