Zdravim, predem bych chtel podekovat kazdymu kdo mi poradi.
Mam chladic zalman na chipset a rozhoduju se mezi ABITNF7S a EPOXRDA3+. Nevite jestli ma nektera z tehle desek vyvrtany na southbridgi diry pro uchyceni pasivu?
Printable View
Zdravim, predem bych chtel podekovat kazdymu kdo mi poradi.
Mam chladic zalman na chipset a rozhoduju se mezi ABITNF7S a EPOXRDA3+. Nevite jestli ma nektera z tehle desek vyvrtany na southbridgi diry pro uchyceni pasivu?
fotky desek myslim najdes hodne z blizka na www.czechcomputer.cz
nf7(S) nema tam jsem to lepil :-)
Epox ma,Abit nema tak som tam lepil.
...je vsak otazkou aky bude mat vyznam ten pasiv na SouthBridgi :wink:
...osobne nemam na NF7cke chladeny SB vobec nicim a doska mi slape :arrow: vid popis :wink:
Ja osobne som mal South taky vrely ze som na nom nemohol udrzat ruku.
...ja nie, akoze teply je ale nie nejak eXtra -> ze by som sa popalil a nic mi neblbne, tak to necham ako to je :wink:Citace:
Původně odeslal NOD
RDA3+ má chladič na SB už z výroby, díry nemá, je přilepenej.
igor mne sa celkom potvrdzuje to, ze mcp-t je ovela horucejsi ako mcpCitace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
rozdeil bol v pripade nf7 a 7s dost velky
ja mam sb tiez strasne horuci, rozmyslam co nan dam, moc sa mi nechce pilit pasivy z cpu chladicov a zas nechcem dat za jednoucelovy zalman 500 skk
mam nf7 a tenkrat jsem se o nej spalil takze u me je tam k veci :-) jinak slapala ok ale prc tam drzet telpo kdyz ho muzu odvest prycCitace:
...proste chcel som len napisat, ze ten pasiv na SB neni nevyhnutny k bezproblemovemu chodu tej dosky :wink: EDIT: teda aspon u mojej doskyCitace:
Původně odeslal zap
Ja som ho mal niekdey pekne rozhaveny ale dal som tam pasiv a uz to je ovela lebsie !! Trebalo lepit kedze tam niesu otvory !!
Taky jsem prstikem zkousel jak je teply a musim konstatovat ze je fakt dost horky. :oCitace:
Nejsem jisty zda chladic necemu pomuze, ale rozhodne nic nezkazi. Navic bude peknou ozdobou v Casu :-)
Vcera jsem tam chtel nalepit pasiv z pentiaI, ale tam vubec neni misto! Vlevo nahore od SB jsou nejake kondenzatory (ci co to je) a navic pasiv nemuze byt moc vysoky jinak zasahuje do GK( mam na ni 80mm AC). Co tam lidi davate? Ten ZM-NB32J se mi zda moc veliky...
A ten fofrnik na NB je fakt dost hlucny - kdyz ho pridrzim prstem tak zvuk z casu neni takovy pisklavy - asi nejde jen o dB ale o f toho zvuku :idea:
neco tam dam, ale nevim jak to tam prichytit. Lepit sek. lepidlem a matlat pastou se me vubec nechce . Nevite, kde koupit ty vodive lepici prouzky ???
Zkus www.extrapoint.cz a do kolonky hledat kód dej AWSCAT725Citace:
Původně odeslal BRUCEF
Já jsem na SB nalepil chladič z Matsonic desky z NB. Byla to nějaká S1. A pak že Matsonic je k ničemu. Navíc tý desce je už stejně nanic. Akorát jsem si dal prási, abych z toho chladiče sundal nápis MATSONIC a napoškrábal.
diky vsem za odpovedi. Pokud se mam vyjadrit k tomu, jestli je treba na south bridge extra pasiv, tak zatim fakt nevim. Podle prispevku jsem cetl, ze dost lidem s MCP-T po urcity dobe provozu zacne blbnout zvukovka. Dle myho laickyho nazoru si myslim, ze je to prehrivanim SB. Tech 250,-Kc za pasiv s termalnim lepidlem mne nezabije a mam klid. Jinak jdu do ABIT.
Prece jenom se radsi jeste zeptam. Vy co jste lepili toho zalmana-predpokladam ze tim prilozenym lepidlem, lepili jste po cely plose SB, nebo jste lepili jenom na rozich SB a doprostred jste dali teplovodivou pastu?
To je docela dobry, vybirat desku pro svuj chladic..............vetsina lidi to dela obracene :-o :lol: ;D
Jak EPOX tak ABIT jsou vynikajici desky ktery vyjdou zhruba nastejno.
2ironfist - kde a jakej pasiv jsi sehnal za tech 250,- ...?? link...???Citace:
Původně odeslal ironfist
ja mam len jednu Q .. pomohol ten chladic na SB ? ( nie co sa tyka teploty ale dosiahnutej fsb prip stability ).
No ja mam to MCP a na to moje FSB to peklo jak svi.na..
stabilita byla na FSB v PRIME na 222 FSB 3 hodky.
Tad jsem dal chladič na South a testuju..jede mi Prime 4,5 hod a zatim good..
Když už jsem se sr.al s chladičema tak jsem udělal Laping na všech pasivech a je to na teplotě znát...a zrejme i ta stabilita tim padem lepsi
sehnal jsem zalman chipset north bridge pasiv. Na owerclockingu v sekci bazar mas hned na zacatku odkaz na manika kterej dovazi veci z Nemecka. Kdyz se s nim domluvis tak ti ho koupi a posle. Objednat si muzes co chces. Ma tam odkazy na nemecky shopy. Ceny jsou leckdy levnejsi nez u nas a navic tam jsou veci ktery tady nesezenes.
A Weer OOn-laping pasivu? co to proboha je?
I když to patří asi do jiné sekce...!!Citace:
Původně odeslal ironfist
Pro využití chladícího potenciálu chladiče je velmi důležitý kontakt mezi chladičem a procesorem. Výrobci se proto snaží vyrobit co nejrovnější základnu chladiče, ale na drsnosti povrchu by se dalo ještě zapracovat. Nezbývá než chladič vylapovat a vyleštit.
Chladící řetězec
je tvořen zdrojem tepla (jádro procesoru), případným rozvaděčem tepla (heat spreader), teplovodivou pastou zacelující nerovnosti (thermal interface) a samotným chladičem.
Povrch tvz. nahých procesorů (Athlon, PIII/Celeron) je od výrobce srovnán do roviny leštičkou. Procesory s integrovaným rozvaděčem tepla (IHS - integrated heat spreader) mají povrch broušen do roviny (ale i takovýto povrch může být ještě lapován, samozřejmě se ztrátou záruky na procesor), a povrchová úprava je velmi hladká.
Výrobci chladičů upravují kontaktní povrch základen zpravidla ofrézováním do roviny (lehce viditelné půlkruhové rýhy) nebo broušením (rovné rýhy se známkami natrhaného měkkého materiálu-hliník).
My se budeme zabývat lapováním chladiče. Povrch jeho základny je rovný a nerovnosti povrchu, trhlinky by jsme normálně zaplnily teplovodivou pastou. Pokud však povrch srovnáme do roviny a uděláme jej ještě hladší, bude použitá vrstva teplovodivé pasty tenčí, plochy budou lépe doléhat a tepelný odpor spojení bude menší. Výsledkem bude nižší teplota procesoru
Jestli ti to pomůže..?? ???
Diky za ochotu. Tohle sice znam, ale ted aspon vim ze se to jmenuje laping.
Můžeš i česky lapování. To je správný název, probírali jsme to ve 3. ročníku.Citace:
Původně odeslal ironfist
zalmana od fabsy-dovoz, žlutej menši za 180 na Sb a modrej větši na NB za 240. ten na NB to v pohodě uchladi i na 200, je to jen vlažný a to mam větranou skřin jako když nemam.
ten dotaz s tim lepidlem mě zaujal protože mě to taky napadlo..
to jejich 2sl. na rohy a dorpostřed pasta nebo po celím? díky
nejlip je chladit SB timhle
http://www.caseking.de/shop/catalog/...1g.jpg?pID=407
http://www.caseking.de/shop/catalog/...roducts_id=407
kdyby to nekdo chtel v baziku to prodavam nemcko 2
sam to pouzivam chladi to SB v poho a neprekazito j u toho i teplovodivej lepik takze mate pohodu i u reklamaci :-) :-)
2 fabsa : ten "lepík" od 3M - udrží na SB zalmana ? a co sundání už si to zkoušel ?