LCD jak pro koho (a na co)..
Doufam ze nevyvolam flamewar mezi zastanci LCD a CRT, ale neco z vlastni zkusenosti..
Sedim denne u CRT uz cca 10 let, v zacatcich jsem vejral asi dva roky dokonce do Merkura, ted mam na stole Sony Trinitron G420 a doma starickej (ale furt skvelej) ADI Trinitron 5GT (17").
Delam hlavne programovani a cas od casu fotografie. Takze 95% prace koukam do textu a jinak potrebuju dobry podani barev.
Co sem mel moznost vyzkouset nejaky LCD, zatim me z nich po cca hodine koukani vzdycky zacaly bolet oci. Subjektivne si myslim ze to bylo silnym presvicenim, ktere mam u monitoru normalne stazene na mnohem mensi, objektivne take kmitanim - POZOR, nemluvim o refresh, ale o kmitani podsvetleni. Nedelalo me to stejne dobre jako kdyz prijdu do mistnosti se zarivkami :-(. O barvach ani nemluvim, tam je pro me normalni LCD (rozumejte do 30kKc) uplne o nicem.
Z normalniho monitoru me oci neboli, i kdyz u neho sedim 12h denne (v praci + doma).
Takze pokud se ptate na vyzarovani jenom kvuli unave oci, pamatujte ze se v zadnem pripade nejedna o jedno a to same :wink:
Jinak se priklanim k nazoru, ze co se tyka opravdu jenom vyzarovani obrazovky, je v porovnani s CRT prakticky nulove. Nalepky typu TCO apod. jsou jenom oblbovaky pro BFU kteri si nechteji nic bez nalepky koupit ;D No a kdyz tuto normu monitor neprekracuje, tak proc ji tam nenalepit ze :wink:
Re: LCD jak pro koho (a na co)..
Citace:
Původně odeslal Aigor
Delam hlavne programovani a cas od casu fotografie. Takze 95% prace koukam do textu a jinak potrebuju dobry podani barev.
...O barvach ani nemluvim, tam je pro me normalni LCD (rozumejte do 30kKc) uplne o nicem.
MAL SI SMOLU NA NEKVALITNE LCD
Ja robim v DTP studiu a na Mac LCD (LG) fachcime uplne v pohode aj s farbami, ake podavaju. Ale na doladovanie farieb mame pravdaze CRT monitor. Ale urcite nie nejaky ADI a spol., to by sme mohli mat aj tie LCD, kvalita podania farieb (ako som uz 1000x pisal) je ta ista. Na to mame CRT od firmy BARCO. Takze uz prestante vsetci ospevovat farby vacich lacnych CRTciek (do 50.000,-), su tak isto naprd, ako farby vsetkych LCD. Ked chces spievat o vernych farbach CRT, tak si zober z banky >3.500 USD a chod si kupit farebne realne CRT.
Citace:
Původně odeslal Wuuduu
Citace:
Původně odeslal Aigor
...O barvach ani nemluvim, tam je pro me normalni LCD (rozumejte do 30kKc) uplne o nicem.
MAL SI SMOLU NA NEKVALITNE LCD
Ja robim v DTP studiu a na Mac LCD (LG) fachcime uplne v pohode aj s farbami, ake podavaju. Ale na doladovanie farieb mame pravdaze CRT monitor. Ale urcite nie nejaky ADI a spol., to by sme mohli mat aj tie LCD, kvalita podania farieb (ako som uz 1000x pisal) je ta ista. Na to mame CRT od firmy BARCO. Takze uz prestante vsetci ospevovat farby vacich lacnych CRTciek (do 50.000,-), su tak isto naprd, ako farby vsetkych LCD. Ked chces spievat o vernych farbach CRT, tak si zober z banky >3.500 USD a chod si kupit farebne realne CRT.
Souhlasim s tebou, ze proti CRT za 100k jsou levnejsi LCD i CRT uplne o nicem jinem, ale stejne me nikdo nevymluvi, ze ve srovnatelne kvalite v podani barev se CRT nevyrovna ani 2x drazsi LCD :-(
A to nemluvim o homogenite barev a pozorovacich uhlech na uhlopricce vetsi jak 15".
ZASE - nerikam ze vsechny tyhle vady maji vsechny dostupne LCD, ale nevidel jsem jediny vyhovujici/lepsi jak slusny monitor (pro me to je 19" CRT okolo 20k)
Ale hlavni tema bylo vyzarovani :-)
Citace:
Původně odeslal Aigor
Subjektivne si myslim ze to bylo silnym presvicenim, ktere mam u monitoru normalne stazene na mnohem mensi, objektivne take kmitanim - POZOR, nemluvim o refresh, ale o kmitani podsvetleni. Nedelalo me to stejne dobre jako kdyz prijdu do mistnosti se zarivkami :-(.
Mel jsi u toho monitoru stazenej jas na minimum? A kdyz je ti to porad moc svetly, tak musis jit i s kontrastem dolu.
Jinak co se tyka toho kmitani, urcite nebylo neco v poradku. Kdyby se ty zarivky mely napajet 50 Hz jako klasicky zarivky pro osvetlovani mistnosti, zatimco u CRT se mrkaci frekvence zvysuje mimo vnimatelnej rozsah, byl by to jednoznacne krok zpatky. Zadnej LCD-monitor jsem jeste nemel rozebranej, ani nevidel schema, ale jsem presvedcenej, ze ty podsvetlovaci lampy jsou napajeny bud cistym stejnosmernym napetim nebo nekolika sty Hz.
Citace:
Původně odeslal mikus
Citace:
Původně odeslal Aigor
Subjektivne si myslim ze to bylo silnym presvicenim, ktere mam u monitoru normalne stazene na mnohem mensi, objektivne take kmitanim - POZOR, nemluvim o refresh, ale o kmitani podsvetleni. Nedelalo me to stejne dobre jako kdyz prijdu do mistnosti se zarivkami :-(.
Mel jsi u toho monitoru stazenej jas na minimum? A kdyz je ti to porad moc svetly, tak musis jit i s kontrastem dolu.
Jinak co se tyka toho kmitani, urcite nebylo neco v poradku. Kdyby se ty zarivky mely napajet 50 Hz jako klasicky zarivky pro osvetlovani mistnosti, zatimco u CRT se mrkaci frekvence zvysuje mimo vnimatelnej rozsah, byl by to jednoznacne krok zpatky. Zadnej LCD-monitor jsem jeste nemel rozebranej, ani nevidel schema, ale jsem presvedcenej, ze ty podsvetlovaci lampy jsou napajeny bud cistym stejnosmernym napetim nebo nekolika sty Hz.
To je docela problem, jeste jsem nemel tu cest pracovat s LCD kde bych mohl plynule ve slusnem rozsahu menit jas/kontrast :evil: To je ovsem dan za danou technologii podsviceni :?
K tomu blikani, nevim jeslti to opravdu "blika", jen vim ze me to vadi a "cuka me z toho voko" ;D A to sem zkousel uz dost monitoru, i kdyz ne nejak dlouhodobe.
Re: každý CRT je rozmazaný,
To si jenom neuvědomuješ,dokud nepoznáš něco lepšího.
V práci máme 17" CRT Dell a doma jsem měl Sony E200,s obrazem obou jsem byl spokojenej.Po přechodu na LCD jsem ale zjistil,že na CRT to vypadá strašně.Prostě mě to najednou udeřilo do očí.Časem to taky zjistíš.
Citace:
Původně odeslal jindros
já to ale zjistil až po dvou dnech strávených u svýho novýho LCD ViewSonic VP171b.Pak když jsem kouknul na monitor,tak jsem prostě nevěřil,jak jsem se na takovou rozmazanou mrchu mohl dřív dívat a nevšimnout si toho.
A radiační záření je u LCD nulový,u CRT je,nejmíň směrem k uživateli,ale mnohem víc vzadu a po stranách.
Po 2 dnech u LCD jsem měl ale oči stejně červený jako u CRT (Sony E200),prostě každej snese něco jinýho,to není jen věc kvality techniky.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Na mojom CRT nic rozmazanie nie je ;D