Vim ze se to tu semtam resi, ale mam routrika a potrebuju, aby nekdo z vas odhadl kolik to zere kvuli zuctovani elektriky...
Je to MSI KT266Pro, Athlon 1GHz 266@1,75V,128MB DDR, 2x Zcom Xi626, Edimax- Realtek8139,GK S34MB, HDD20GB...
Diky...
Printable View
Vim ze se to tu semtam resi, ale mam routrika a potrebuju, aby nekdo z vas odhadl kolik to zere kvuli zuctovani elektriky...
Je to MSI KT266Pro, Athlon 1GHz 266@1,75V,128MB DDR, 2x Zcom Xi626, Edimax- Realtek8139,GK S34MB, HDD20GB...
Diky...
Podle zatizeni bych to odhad na 150-180W. 24hodin=3,60-4.32KWh. Za rok pak 1314-1577KWh. Jestli stoji 1 KWh kolem 3Kč, bude to 3942-4731Kč/rok. Samotny komponenty si asi tolik nevezmou, ale musi se zapocitat i ucinnost zdroje, ktera neni 100%
Neviem, či tých 180W nebude aj málo - keď má pozapínané k tomu napríklad aj tlačku, repráky, zosilovač a čo ja viem ešte... Moňas toho spotrebuje hodne... Ale viac ako 300W by to tiež nemalo byť...Citace:
Původně odeslal Halen
Ale zase nie každý má komp pustený 24/7...
Návod, ako to vyrátať si mu dal, tak to už prispôsobiť na svoje podmienky nebude hádam až taký problém...
PS: Odkedy nebýva u mňa brácho a komp nejde najmenej 12 hodín denne, tak mi klesol polročný účet o cca 400SK...
Prave ze je to routrik, tak u toho snad nejsou zadne periferie pozapinane (zesik, tiskarna, apod), monitor bude taky snad u routriku vypnuty. V podstate mas moznost snizit spotrebu jen na CPU - gigovej TBird je docela zrout. :wink:Citace:
Původně odeslal LtK
Deska , HDD (35 Wat) + Procesor(65 Wat) + Graf. karta(15 Wat) PCI Adaptere, Ram , LED indikátor power ;D (10 Wat) + stráta zdroje (15 wat) = 140 WatCitace:
Původně odeslal lullu
Citace:
Původně odeslal Halen
Plus nejaky softwarovy chlazeni. Nevim co tam budes mit za system, nejspis linux nakej, ale kdybys mel windows, nahod VCool a procak ti bude zrat treba jen 5W :) stejne skoro nic delat nebude.
Fajn, diky :)
AHA, tak to slovo routrik som si v tej rýchlosti nevšimol - máš pravdu, potom bude spotreba nízka...Citace:
Původně odeslal Halen
Je to routrik na linuxu... zajmavy je, ze posledni post jsem k tomuhle tematu posilal, gdyz jsem videl jen ten prvni prispevek od Halena, takhle mi to ted furt haluzi kua... :-)
Ja do routrov pouzivam ECS s VIA on-board procakom, nekuri a malo papa, HDD Seagate 4200 ot.min-1. Tie dosky mali v AGEMe,ale uz nie su, maju iba ECS K7SOM+ s on-board Duron 1200 a to uz kuri viac...
Inak, pouzivam 180W zdroje z Mini ATX skriniek.
A na co takovy naslaply masiny? Ja mam router na P75 s 64MB SDRAM bez grafiky, jen sitovka a wifi a kde je problem? V BIOSu mam nastaveno vypnuti disku po minute, on si krasne nabootuje, pak vypne disk a uz jen routuje 8-)
Spotrebu jsem zatim nemeril ale odhaduju to na 30-40W.
Disk nam slouzi jako FTP a pravdepodobne to jednou bude takovy centralni uloziste pro celou nasi sit hkfree. Bezi tam i DC++hub. Pak na tom kompu pobezi dost gameserveru... my jsme totiz nemohli sehnat vetsi krumpl nez je prave tohle :roll: ;D
No osobne bych to nenazyval router, ale pomerne hustej server :lol:Citace:
Původně odeslal lullu
;D Prisel jsem do bazaru ze bych chtel vymenit tu desku s athlonem za neco slabsiho+ treba ramky a nabidnul mi celera 333 s pchipsem a 64MB RAM :roll: :mweheh: Tak mam to co mam :) a uz ted jsme za to radi :-)
Aj mne sa to zda na router prilis silne - v pohode staci aj 486ka :-)
Linux robi to iste ako win2k , pri necinnosti vklada instrukciu hlt(aspon myslimz e sa tak vola)Citace:
Původně odeslal Rainbow
2. ja planujem tiez urobit nieco take, (s tym co mam v popise , video player :-), bude to sluzit na vsetko mozne), len treba vybavit pripojenie.
O spotrebu sa nebojim , to sa v tej zehlicke , pracke ,el rure , televizore a neviem co este strati.
Je vhodne OC pri pocitacoch kt by mali bezat 24/7 ?
To je pravda.Citace:
Původně odeslal Lukas-SVK
Mne router bezi nonstop (momentalne je uptime len 10 dni :-) ), takze spotreba dolezita je. Tiez kvoli hluku - 486/33 nepotrebuje vobec chladenie (ani pasiv), cim menej PC zerie, tym menej sa zohrieva zdroj -> ventilator zdroja je tichsi (automaticka regulacia).Citace:
O spotreu sa nebojim , to sa v tej zehlicke , prace ,el trube , televizore a neviem co este strati.
No ano lenze pri cistom routovani je ta spotreba dost nizka, a zdroj sa nezahrieva.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ale mas vykon v rezerve pre nejaky ucel,kt nemas u 486/33.
2 ak chces spravit nejaky ten router s pridavnymi ulohami , prehravanie divx filmov na tv out (mplayer+win32codecs) tak ti ta 486 stacit nebude ani omylom.
***ale cisto na routing staci HOCICO(doska, procak , sietovka , floppy mechanika) a nepotrebujes nic viac.
Neviem ako by si na svojej 486 robehol wi-fi karty kt potrebuju mon pci 2.1
Vykonovu rezervu mam dost velku - samotne routovanie nezatazuje skoro vobec (load average je pod 0.1)Citace:
Na to zamozrejme 486ka nestaci - keby som to chcel, tak na to by som si spravil dalsie PC. Router chcem mat ako router - v kute izby, bez monitora a klavesnice.Citace:
2 ak chces spravit nejaky ten router s pridavnymi ulohami , prehravanie divx filmov na tv out (mplayer+win32codecs) tak ti ta 486 stacit nebude ani omylom.
LG LW1100P oficialne potrebuje PCI 2.1. Ta doska ma urcite PCI 2.0, kedze 2.1 este vtedy nebola ;D a funguje to. Problem by bol, keby karta potrebovala PCI 2.2. To takmer vzdy znamena, ze potrebuje 3.3V napajanie, ktore na mnohych doskach nie je (myslim, ze ani na BXkach...) - to by som si tam mozno prirobil.Citace:
Neviem ako by si na svojej 486 robehol wi-fi karty kt potrebuju mon pci 2.1
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Ano ale v takom pripade vyrobca negarantuje funkcnost.
Treba sa len spravne trafit, niekde som cital ze niektore karty s niektorymi mb nesli rozbehnut.
BTW: Vravis ze bez pasivu?
To sa mi volajak nezda , skor iba s pasovom.
Ja som mal 486 dx60 (tusim), a to chcelo pasiv .
Co sa viac oplati 486 alebo Pentium.
Z hladiska chladenia?
Zevraj P75 zhavi tak jak P233 MMX
Kt cpu ma najmensi odber (486/pentium, nie via).
Co je vhodne do routra?
Je pravda, ze s rozchodenim tej karty bol trochu problem - ale softwarovy (BIOS). V robote sme mali 486DX/50 tiez bez pasivu - uz je to upgradovane na Cyrix 486DX2/80 s pasivom - ventilator sa zasekol, tak som ho vyhodil ;D Je tam z toho router, ale ethernetovy, nie wifi (2 sietovky) a ma to uptime uz asi 80 dni ;D . Od DX2/66 vyssie sa to musi chladit, DX4/100 aj s ventilatorom.
486ka ma mensiu spotrebu ako Pentium -> menej pecie. Ale kvoli tym wifi sietovkam odporucam radsej Pentium - na tych doskach su novsie BIOSy (vacsinou), s ktorymi by to nemalo robit problemy.
Maximalny prikon procesorov:
Kód:Pentium P54C:
75MHz 8.0W
90MHz 9.0W
100MHz 10.1W
120MHz 12.8W
133MHz 11.2W
150MHz 11.6W
166MHz 14.5W
200MHz 15.5W
Pentium MMX P55C:
166MHz 13.1W
200MHz 15.7W
233MHz 17.0W
No dobre , a este zopar otazok:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Aky je najvydarenejsi chipset pre pentium?
(Mal som doma P120 so sis chipsetom , a bola to slabota)
Aky procesor zvolit , aby to slo bez aktivneho chladenia , aj v stazenych podmienkach .
Odporuc mi nejaku conf , abo priamo typ mb.
Bo zatial co mam skusenosti s Mb pre pentium = MB tomato Zida :-)) a to bol fest smejd.
Chipset najlepsie samozrejme od Intelu (i430FX/VX/HX/TX), ale v podstate by to malo byt uplne jedno (ta moja 486ka ma UMC). Procesor mozno 100 alebo 133 s velkym pasivom (nie vsetky sa daju chladit pasivne, ale vacsinou ano - mam jednu 100vku, ktora mi mrzla kvoli zlemu chladeniu).
A co P120@133 slo by to s pasivom?Citace:
Původně odeslal Rainbow
Cital som ze VX nebol moc podareny.
Na tej Mb zida bol VX
TX podporuje aj SDRAM?
A kolko ram na take solidne routovanie? :)
Staci aj 8Mb ?:)
120 by som s pasivom radsej nechal na 120 :-)
VX = FX+USB. Ma to nejaku podporu SDRAM, ale velmi zlu (max. 32MB moduly).
TX uz podporuje SDRAM velmi pekne - rovnako ako BXko. Idu tam 128MB moduly s 8 chipmi (vyskusane), mali by chodit aj 16-chipove 256ky :-)
Na routovanie aspon 16MB, radsej este viac. Ja tam mam 16MB a musim mat zapnuty swap (8MB) - ked ho vypnem, tak mi to zhadzuje BIND (DNS server) kvoli nedostatku pamate. V robote je na tom routeri 20MB a tam to bezi bez swapu. Vlastne keby tam nebol ten BIND, tak by tych 16MB stacilo.
Jasný. Já tam mám P90 , 32 Mb ram a místo HDD flashku. Jede to taky nonstop s pasivem a nevim že ho tady mám.Citace:
Původně odeslal Marty
Ta flashka bola asi dost draha , co?Citace:
Původně odeslal a_WeerOOn
Kolkokrat sa to da prepisat?
Mountujes Read only?
Edit: Roinbow az teraz som si vsimol ze P120 ma vacsie vyziarene teplo ako 133 a 150 ma takmer rovnaky ako 133.
To nieje nejaka chyba?
Citace:
Ta Flsahka stojí kolem 700 Kč .
Kolikkrát to jde přepsat nevim .Dělala mi to firma, nemám s tim zkušenosti.. :?
K tomu len tolko, ze ak je v blizkosti prievan tak na DX2/66 netreba nic, a na DX4/100 duplom !!!Citace:
Původně odeslal Rainbow
Kua ved prave tym su DX4-ky slavne, lebo to boli prve 3.3Vcore procaky => pecu o dost menej ako DX2(5Vcore).
Tie procaky maju pracovnu teplotu bezne 100C, a ak ich netaktis, tak je to uplne v pohode. Samozrejme nevravim, ze niaky pasiv uskodi, ale ze na DX4 treba fan, je haluz, to je zbytocnost.
Inak co sa tyka spotreba/vykon budu priebojnikmi nove 0.13um durexy, na 666MHz pojdu so spravnou doskou aj na 1.0Vcore ~ 5 az 10W tepelneho vykonu !!!. A to uz staci aj na DivX-y + ten vykon je niekde inde...
Měl jsem ADM 486/DX4 100@120 jen s pasivem a teď, jak si můžete všimnout v popisku, mám kvůli přehnanému OC AMD K6-II 500@600 jen pentium, a to taky jen na pasiv! Chlazen mám jen zdroj defaultním větroňem..jinak zajímavé téma!
Ok , a da sa niekde ziskat źoznam chipsetov pre 486 mb?
A nejake zakladne specifikacie?
Tak to už asi těžko seženeš, takový stránky jsou ztráta času, ale kdo hledá najde a možná i ty budeš mít štěstí! :wink: ;DCitace:
There are no major or dominant chipsets for 486 class machines. There were many different types and speeds of 486s and several companies that produced popular chipsets for these machines. Some of the more popular 486 chipset producers are UMC, SiS and OPTi.
Tak tu mame 3 , mozno sa daju naist nejake datasheety.
Mozno v nich bude nieco o podpore hw.
http://www.pcguide.com/ref/mbsys/chip/pop/g4-c.html
http://www.sysopt.com/tosch/mbspecs.html
NIeco je aj tu , koho by to zaujimalo.
CHipsety ami , ali , aries, efar , saturn , via .... bolo ich dost.
Pridam do diskuze odkaz do FAQ, meril jsem prikon sveho pc: http://www.overclocking.cz/4um/viewt...=467555#467555
ja mam v routeri DX4/100 z malinkym hlinikovim pasivom .. je to bez case polozene na skrinke a chladenie vobec ziadne, routuje to dve sietovky z freesca a najviac na tom pece ISA grafika Trident 9000 :)
MadCap
Mne v routeri asi tiez najviac hreje grafika (hned po procesore). Ta grafika by tam vlastne vobec nemusela byt (lebo tam nieje ani monitor ani klavesnica)... Mozno ju dam prec v ramci "upgrade" na procesor UMC GREEN CPU U5SX/33.
Ja v routeru grafiku nemam - proc taky ze :)
nejvic mi tam pece alpha d45h2a regulator napeti, p2 333 s boxem bez vetraku je naprosto studenej a wifi a sitovka vlazny :) zkusim zmerit spotrebu i tam..