Porovnání ...
http://www.xbitlabs.com/articles/chi...cketa-400.html
Printable View
Porovnání ...
http://www.xbitlabs.com/articles/chi...cketa-400.html
dik toto jsem hledal jak svi..Citace:
Původně odeslal Marek.Sedlář
Mě překvapuje že KT600 je pomalejší než Nforce 2 400.
Posthuntere :evil: Není to pravda, možná se starším biosem ano.Citace:
Ale v 90% benchmarků je na tom lepší KT600. Holt lamy z xbitlabs neumí ani nakonfigurovat/vyladit chipset :-)
Zdravím kolegu taky :lol: ok .. to je jenom dobře,protože jsem chtěl vyměnit tu svojí za KT600,počkám si teda na další testy.Citace:
Původně odeslal Spec
Ale sak ty mas nForce 2 Ultra 400 a to je odost pred KT600 nie ?Citace:
Ale no tak, Marku, i Ty ? ;D Co bys chtel od prvni revize s prvnim biosem ? Zazraky na pockani ? Vzdyt prvni nForce2 taky zrovna nevyuzivali svuj potencial na 100%...Citace:
Coooze ? :lol:Citace:
Původně odeslal cox
Tak bud neumim slovensky nebo si se upsal... :wink:
Muzes mi prosimte rict v cem ma nForce2 oproti KT600 hardwarovou vyhodu a tudiz i naskok ? ;D
A zas tu bude bitka :wink: :D .
Ale nebude. Ja sem se vazne jenom dobre pobavil. To je cely. :wink:Citace:
Původně odeslal Toxic
pozor, cox mluvi o Ultra verzi=2 kanalovy pametovy radic :!: ;)Citace:
Původně odeslal Dawe
No asi fakt nevies slovensky aj ked nadpis nForce2 Ultra400 nema zo slovencinou nic spolocneho. A dalej to uz napisl Jedik :wink: :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D ;DCitace:
Původně odeslal Dawe
EDIT : ma KT600 AGP/PCI lock ?? (mylslim ze ano ale neviem na 100%)
me ne!Citace:
No to je teda vazne uplne uuzasnyyyyyyyy plus :!:Citace:
Původně odeslal jedik
To ste me teda kluci fakt dostali... Cela AMD platforma je na tom s pametovejma operacema oproti Intelu dost bidne a tady se budeme dohadovat o radoby dvoukanalovem pristupu, ktery se v praxi projevi narustem MAXIMALNE o 10%, nedejboze o 20% :roll:
Vim o cem mluvim, sam jsem zkousel na svejch deskach (8RDA+, NF7 1.2, 75FRN2-L) dual channel se Samsungama 333 a OCZ 400. Vice nez vykonu bylo problemu. Od Te doby preferuji single bank a zadny ubytek vykonu nenastal. Tuto vlastnost chipsetu opravdu nepotrebuji. A zajimalo by mne, kdo ano... To uz bych jako vetsi plus uvedl integrovani IEE 1394... Na to jste si nevzpomneli. :-)
Tak má AGP/PCI lock alebo nemá. Lebo ak nemá tak je lepšia nforce. Teda podla mňa. Nech si hovorí kto chce čo chce. :wink:
edit:delička 6/1 nič nerieši
CO SEM CETL TAK JE VELKE ZKLAMANI ZE DESKA MA POUZE 1/6DELICKU ale nemam AGP/PCI LOCK!!! Znacna nevyhoda pro FSB overclokery.... :|
Tady zase promluvily " odborníci" :lol:
Nechte si své rádobymoudré rady pro sebe. Dělička 1/6 má svůj podstatný význam. S VIA KT600 jsem se při standartních voltage dostal na 233MHz FSB, post při 249MHz FSB.
AGP / PCI lock není všechno, jsem zvědav, kdo to konečně pochopí. Je jasné, že by bylo lepší, kdyby KT600 měla AGP/PCI lock, ale prostě ho nemá a má možnost 1/6 děličky. A pokud PLL dovolí, tak se dá dosáhnout i 1/7 dělička :-) :roll:
Prostě chce to posuzovat celou tu problematiku komplexně, ne plácat do vody vyjádření, které není zcela v pořádku. I když bylo míněno dobře.
Mas pravdu... Ja sem chtel upozornit ze tady nekdo tvrdil ze LOCK ma... Samosebou delicka 1/6 je dostacuji na frekvence ktery i my pouzivame s nForce2-kama... Jednoduse to lze odvodit tim kam sme se dostali s deskama kde byla delicka 1/5 (KT333-KT400)...
No ale proč tam nedali PCI/AGP .. to byl takový velký problém ? stejně na to jak s tím pozdě přišli jsem čekal větší výkon,možná ta recenze co jsem tu dal je nepřesná,ale pochybuju že na jiných bude nějaký větší markantní rozdíl,tipuju to spíš tak že to bude stejně rychlé.Pro kolegu ale beru toho Asuse a dám pak vědět jak to fičí.Citace:
Původně odeslal -=Ondra=-
Za tu cenu cenu co sem se dival je ten ASUS celkem OK...
Trhni si. Neviem čo je na tom skvelé rozflákať si pri ladení FSB všetky frekvencie v compe odborníku. O nič iné mi nešlo. Aleluja.Citace:
Původně odeslal Spec
No zase raz zacina nejaka ta FLAMEWAR ?? Sa nehadajte a odpusitite si tie priblble narazky a razdsej si to tu normalne rozoberme. AGP/PCI lock pri KT600 proste chyba a to je (aspon pre mne) velke minus. Po dalsie neviem ci sa niekomu na svete podarilo vypustit svoj prvy cipset bez toho aby nemal kopes bugof, takze KT600 je tym padom pre mna nelakavy cipset a ked uz tak si pockam na nejaky ten KT600A (ked vobec vynde) a ten natom bude urcite lebsie.
2ALL : no ked tak tvrdohlavo tvrdite ze aky dzivy je ten KT600 mi povedzte nejaku (pre OC) super vyhodu oproti nForce2ultra400 PLS.
NO FLAME PLS
cox: KT600 je jen dalsim vylepsenim predchozich KT chipsetu, takze nepredpokladam, ze tam budou nejake zavazne chyby. Uz bylo dost casu na jejich vychytani. To je asi jako kdybych rvrdil, ze NF2 Ultra je strasne bugovy cipset, protoze je novy (jako by tady pred nim nebyl NF2).
Samozrejme, že sa nechcem hádať. To sa mi len nejak podráždila klávesnica. Je jasné že KT*** je podstatne vyladenejší chipset ako NF2. To, že pred NF2 bolo NF, nič neznamená. Porovnať treba dobu, počas ktorej sa VIA venuje chipsetom s dobou nvidie. To musí byť každému zrejmé. Od nvidie bol obrovský krok v ústrety OC zavedenie AGP locku. VIA to ešte nespravila lebo podľa mňa všetci zavedený výrobcovia majú tiché alebo oficiálne dohody s výrobcami cpu o obmedzeniach v architektúre. Nvidia asi takéto dohody nemá. Jednoducho AMD určite nemá z toho radosť keď mnohí z nás bežali na FSB200 a viac ešte dávno pred uvedením Bartona. Isteže sa to dalo aj na niektorých KT400 doskách, ale za cenu ktorú všetci poznáme. Aby ma zase niekto nekameňoval, ta toto sú len moje nepodložené názory. :wink:
Když už mluvíš o odbornících, tak bys sám měl vědět, že frekvenční lock znamená bufferování, protože když lock není, tak to musí být synchro. Takže nějaké povídání o nastavené děličce přes PLL je akorát hezká pohádka. A další věc - nForce 2 má permanentní PCI na 33 MHz, což patrně znamená, že je napevno i frekvence HyperTransportu - narozdíl od VIA čipsetů, kde V-link není napevno a při změně frekvence north bridge dochází v příslušném poměru k změně frekvence V-link a tím pádem i south bridge, všech disků, USB a jiných zařízení sem připojených (nehledě na to, že spojení přes V-link se může stát nespolehlivé).Citace:
Původně odeslal Spec
Jak říkáš - chce to posuzovat celou problematiku komplexně, ne plácat do vody.
Hardwarová výhoda je v paralelním nezávislém přístupu do dvou paměťových modulů, vyšší spolehlivost při dvou modulech (je to jeden modul na řadič, ne dva jako u KT600), něco jako integrovaná cache s prefetch v čipsetu a konečně možnost synchronního režimu (což VIA čipsety neumí).Citace:
Původně odeslal Dawe
Eagle v podstatě máš pravdu, ale dual chanel mod u nForce2 je dost problematický a rozdíl mezi singl a dual modem není dramatický.Jinak recenze Asus A7V600 zde
http://www.pctuning.cz/Default.aspx?...=2&ArtId=18180
při 7-3-2-2 mám teda více než jak Nforce2 v dualu,tak i KT600 o kousek (3120/2930).Jinak pěkný test,takže budu asi nabízet místo Solteka toho Asuse,když to stojí stejně :-)
Len nejake poznamkyCitace:
Původně odeslal Spec
1.FSB 233 - Ked tvoja doska isla na 233 neznamena ze vsetky dalsie KT600 pojdu tiez...
2.Spolahlivost KT600 - to iste - ine dosky mozu byt na tom ovela horsie a okrem toho aj tu tvoju mas kratko na posudenie spolahlivosti
Treba pockat na dalsie recenzie ...
Navic 233FSB pro nForce2 (ta novejsi revize) problem snad neni ne? Ja teda na to nemam pameti, ale muzu je zkusit asynchronne pokud teda maximalni asynchronni FSB je stejna jako synchronni. IMHO se dostanu se zvysenym napetim i na 250 co je strop desky. Btw. me osobne by se na 233FSB na ty KT600 uz davno rozsypal disk, takze chipset naprd.
Ale ..., to není pravda s tím rozsypáním HDD při 233MHz FSB na VIA KT600 chipsetu. A nForce2 i nová revize A1/C1 stepping má s FSB větší, než 225MHz FSB dost problémy.Citace:
Původně odeslal MaPa
A pokud máš problémy se ztrátou dat na VIA chipsetech, tak si přečti můj článek na PCT o ladění IDE. A pokud to dobře nastavíš,tak žádné problémy nebudou ani při vyšších FSB.
Důležité je nastavení DIOR/DIOW a UDMA timing
Problemy uz nemam, protoze mam nForce2 :) Ale to je jedno, hrabat v nastaveni NB by se mi stejne nechtelo, jen vim, ze na my stary desce KT3 Ultra (KT333) se mi 40GB Baracuda sypala uz pri 180FSB nekde (36 PCI), Seagate 5400rpm az nekde pri 200FSB (ale to je asi tim rychlejsim diskem, rychlejsim ATA). Navic pri 233FSB bych mel uz nejspis i AGP tearing. A nikdy neni jisty jestli nezacne blnout jiny PCI zarizeni (sitovka, zvukovka, buhvijaky ruzny karty). Podle me, je tohle velky minus KT600 chipsetu. nForce2 chipset je proste porad jednicka pro AMD procaky :)
kt600 se mi celkem libi, ale proste po zkusenostech s kt400 uz ne-e. nejenom ze zjebaly data na disku, ale zaroven se i uzasne prismahnul radic, takze uz to nejede ani pri fsb166 a navic radeon s vysokym agp moc nekamaradi, takze nforce, i kdyz nvidii nemam moc v lasce a navic ten chipset nema moc vyladeny ovladace
btw: asi bych byl nejradsi kdyby amd delalo svoje chipsety-sami by meli vedet co je pro jejich prociky nejlepsi
Speci, nemáš úplně pravdu, NForce2 ( Ultra 400 ) má problémy v synchronním a duálním provozu na vysokém FSB, pokud nemám dual, tak těch 245 dám stabilně, ale v duálu se nechytám, to je pravda ( možná je to ale pamětmi )Citace:
Původně odeslal Spec
stim vysokym FSB..............mne osobne deska EP 8RDA3+ FSB 230 neprobehl ani post !!!!! nepomohlo nic ani asynchronni rezim ani jeden modul pameti........takze podle mne zalezi hodne na nahode, jak dobry kousek koupim.........souhlasim ,ze tech 225 je realnych na vetsine Nforce Ultra deskach
No me osobne by stacilo 220*10 (to vidim jako peknou procevne/herni frekv.).
1) KT600 je velice levna... za 3k ten ASUS nevypada spatne... pokud by stala stejne NF7-S v2 tak stejne sel spis do ni...
2) Co sem zatim nasel na my desce jako problemove: Nekompatibilita s PCI grafikama, bejvalej problem se smazanim biosu pri nastavovani vyssi FSB... jinak nemam VETSI problemy... pravda je ze regulatory napeti sou fakt na houby...
Takze sumamsumarum: z 3k bych se zrejme na 220FSB s KT600 dostal takze pokud bych ozelel nektery zvukovy kunkce MCP-T - stejne vzuzivam jen ALC650... pri 220 je AGP/PCI 73/36 to by snad i muj R97 zvladl...
Tak tu prvu vetu beriem ako komplment a tu druhu no neviem neviem ale tie Radeony su fakt velmi citlive masinky.Citace:
Původně odeslal -=Ondra=-
no u mna je realnych cca 217 primestable 220 uz prime nie je :( ale vmod by to urcite spravil len chcem tu dosku este trochu potestovat ci nieje nahodou na reklamacku a potom pridu na rad "Vmody"Citace:
Původně odeslal Fox-CZ
Ten novej ASUS s KT600 není vhodnej pro ty, kteří chtějí používat integrovanou grafiku a víc bedniček. Nemá soundbracket a výstupy na bedničky sežerou line-in a mikrofon. Line-in vem čert, ale mikrofon potřebuju na Battlefielda 1942.
PS: nepište, že si člověk pořídí zvukovou kartu, psal sem to pro ty co chtejí integrovanou zvukovku a 5.1 bedničky.
ale ten mikrak jde tusim v pripade pouziti 5,1 vystupu, tahat z pinu z desky
Jo, stačil by case s předním výstupem, ale už to není ono. Ale však se chystá nadupanější verze týhle desky a ta už bude mít určitě lepší konektory.
Taky se přidávám do tábora nForce 2. Ono je sice pěkné, že VIA udělala zhruba stejně rychlý čipset, jenže s VIA byly vždycky nějaké problémy - jejich south bridge jsou kapitola sama pro sebe. Nekompatibilita s pamětí na VIA taky byl dost závažný problém - co chodilo na prvním čipsetu pro SDRAMy (pozn: i430TX pro Pentium), to na VIA odmítalo běžet. Je mi úplně egal, jestli VIA udělala nějaký čipset KT600 nebo ne, protože tohle si stejně nekoupím. Udělat hardware je jen jedna část, další je podpora a odpovědnost. VIA čipsety mají tolik možných nastavení a tak fatálně odfláknutou podporu pro výrobce, že blbě nastavené čipsety padají především na jejich hlavu! Když nejsou schopni výrobcům desek poradit, tak to měli nastavit natvrdo, jak to dělá ve většině případů Intel (a slaví s tím velké úspěchy). Nehodlám suplovat neschopnost firmy VIA nastavováním přes WPCREDIT, navíc když nejsou ochotni poskytnout datasheet s nastaveními, který je pro tuto práci naprosto nezbytný - s datasheetem je nastavení hračka a po pár týdnech zkoušení to zvládne každý. A pokud jde o onu odpovědnost, mohli jsme se přesvědčit třeba na případu VT82C686B, jak to myslí (připomenu, že problémy ani nepřiznali, natož aby je opravovali).
Eagle: To co si napsal mi tak trosku pripomina takove to zahorkle lamentovani, jako ze napr. AMD neni tak spolehlive jako Intel :-) - trosku se divim, ze se do neceho podobneho vubec poustis. Ono ani NF2 neni takovy raj bez bugu, jak se nam snazis tvrdit.
Hmm - udajna nutnost nastavovani pomoci WPCREDIT, jako by to bez toho neslo.
Hmmm - anebo "co chodilo na prvním čipsetu pro SDRAMy, to na VIA odmítalo běžet" - a v jakym roce to prosim te bylo a na jake desce to bylo? Doufam, ze ne PC chips.
ad1) V současnosti mám desku Gigabyte GA-7DX s nejnovějším BIOSem - čip AMD761 s VIA VT82C686B. Ano, tato deska neběží spolehlivě bez přenastavení WPCREDITem. Naštěstí mám datasheet k VT82C686B a PCR soubor k AMD761, takže jsem si s tím mohl pohrát a nejen že zvýšit výkon, ale hlavně zapnout DMA na obou kanálech, mít zapnuté USB a vše chodí spolehlivě. Bez tohoto zásahu nikoliv. Závažné problémy u kamaráda s KT133A + 686B + Live (USB musel prakticky vypnout), BIOS to neřeší. Problémy s praskáním jednoho kanálu na ISA zvukovce SB AWE32 na VIA south bridge (na Intelu žádný problém).Citace:
Původně odeslal viki_
ad2) Ne, deska byla VIA 694 + 686B, výrobce MSI, různé verze BIOSu. Pomohla až výměna zdroje za ten, který namísto 3.3V dával 3.45V, jinak to nechodilo spolehlivě. Paměť testovaná v desce s Intel čipsetem a oběma zdroji - žádný problém.
Taky "veselá" příhoda u kamaráda s Asusem A7V8X (KT400) - stačilo v BIOSu změnit latency timer ze 32 na 64 cyklů a došlo k totálnímu rozhašení Windows - poškozené soubory, nenajížděl ani Safe režim, už to vypadalo na reinstal. Půl hodiny jsme se mořili s restarty, než jsme konečně přinutili k chodu scandisc, který to alespoň částečně opravil.
Děkuji, po těchto zkušenostech VIA nechci, natož ještě na něčem jako Asus, jejichž technici jsou tak výborní, že si tři měsíce od uvedení nevšimnou nefunkčnosti Q-Fan, že doporučí paměti se špatně nastaveným SPD (což způsobuje problémy se startem), že nastavení desku tak, že nechodí spolehlivě.
Netvrdím, že nForce 2 je bez bugů, to rozhodně ne, ale naproti VIA ****setům jsem se u něj setkal s mnohem méně problémy. Když už se to podařilo rozběhnout, tak to běželo velmi dobře, stejně jako Intel čipsety. To o VIA nemůžu říct ani náhodou.
NO ja som doteraz nejake velke problemi s nForce2 ultra400 cipsetom nemam. Mal som par drobnosti ktore sa uplne jednoducho vyriesili a po vyladenie nieje absolutne ziaden problem = frci jak ma. Jadno co je fakt je ze tie cievky a prinich tie tranzisotry sa zariehavaju priserne, zvlast ked mam vodinika a vzduch v bedni velmi neprudi.
No nevim - historky o chciplem BIOSu, kvalite ovladacu pod Linuxem a citlivosti na kvalitu pouzitych pameti - to je taky NF2.
Chcíplý BIOS - to je pravda, často se i stává, že po rozsáhlých změnách to nenajede. No zase na druhou stranu stačí nastavit jednou a pak už se toho nedotýkat.Citace:
Původně odeslal viki_
Kvalita ovladačů - tam byl občas taky nějaký problém, ale 2.03 jsou řekl bych spolehlivé. Linux nepoužívám, tam to nemůžu posoudit. BTW, že má VIA od 4in1 4.36 (půlka roku 2001) naprosto stejný ovladač IDE, to nevadí?
Kompatibilita s pamětí - to je vážný problém, ale nejen na nForce 2, nýbrž na všech čipsetech. Např. Intel 865 a 875 taky trpí závažnými problémy s kompatibilitou. Další problém je, že iniciativu zavedení DDR400 přebral Intel a nikoliv JEDEC a Intel tam vnesl CL=3T, což žádné předchozí DDR SDRAMy nemají. No a když vezmu v úvahu, že nForce 2 vznikal ještě v době, kdy DDR400 nestanovil ani Intel ani JEDEC, je to dost úspěch. To takový KT400, který s DDR400 neběžel vůbec, byl mnohem horší případ (a ten vzniknul zhruba ve stejné době jako nForce 2).
Ja neviem ci osobne mam obrovske stastie ale uz mam svoju druhu nForce2 dosku a ani s jedno som nemal absolutne ziadne problemy !
A to som flashoval Bios stale na pretaktovanom stroji (aspon 215FSB) - stale som v Biose nieco menil, skusal , testoval ....
PS: kompatibilita pameti - treba kupovat znackove :wink:
Thats right Deviant... Nevim jestli sem mel stesti na moji rev1,0 ale taky zatim bez problemu.... prezila i chod bez chlazeni NB passivne ani aktivni... :lol: ;D
pekne se hadate...takze lejte spinu, vychvalujte : Epox 8Kra2+ vs GA-7N400 Pro
Zda se ze uz jste v diskusi trochu dal nicmene s timhle se neda nez souhlasit :wink: Sam sem koncem minuleho tydne vymenil svou NForce2 Ultra 400 za KT600. Ztratu vykonu jsem nezaznamenal, spis naopak.. O stabilite radeji nemluvim 8-)Citace:
Původně odeslal Dawe
Ja mam ted uz treti desku s Nforce2 a jedinej problem byl s tou prvni (Soltek75FRN2-L), gdyz mi nenabehla pri 205FSB a pak uz vubec ;D Doted jsem nemel jedinej problem s ovladacema stabilitou ani testovanejma RAMkama... a VIA KT600 mi pride jakoby prisla trochu s krizkem po funuse... VIA mela prijit s novym chipem nejpozdejc v dobe vydani NF2ultra, spis vlastne o dost drif aby se mela cas usidlit v OCmasinach, takhle, gdyz ma pulka lidi NF2, je temer bez sance... Je to videt i tady- SPEC pise ze je to perfektni chip a asi neni z tech co jen tak melou, ale je pod tlakem nas vsech ktery mame vyborne chodici NF a ovlivnujem i dalsi nove kupujici :) snad to VIA nepodela a udela neco poradnyho pro AMD64 :idea:
Tak pánové, dost teď váhám mezi nForce2Ultra a KT600, na výběr mám mezi Abit NF7-S, AOpen 79D-400VN nebo něco s KT600 (nechci už ale ASUS, po zkušenostech s A7V8X). Takže mi laskavě řekněte co koupit.
Pokud je mi známo, tak nForce má výhodu dualchan. a hlavně je výkonnější ve hrách, 5-10 FPS v UT2003 (nemluvě o rozlišení jako je 1600x1200), takže co je lepší?
Tak ja ako kazdemu mozem len odporucit ABIT NF7-S !! Je to fakt pohodova doska. AOpen vobec nepoznam :(
Z nForce asi Abit.Ten AOpen tam mas proc?
Mno ja dneska koupil 8RKA2+ 3400Kc....IDE Raid,SATA Raid.. :drool:
No, u ABIT NF7-S jsem četl hodně stížností, hlavně co se týkalo Soundstormu, jak to teda je? Hraje z vás někdo na něm hry? AOpen má naprosto vychytanej Bios a věřím mu asi o dost víc než ABITu a ASUSu, pak mám ještě možnost vzít Epox RDA3+ (je k tomu hromada věcí).
Hram na tom hry - v podstate mam komp len na zabavu !Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Soundstorm na mojej NF7-S je uplne super ! Len si treba vybrat TIE SPRAVNE ovladace ....mozes mat akukolvek nForce2 so Soundstormom ked si nainstalujes zle ovladace ....
2.03 4ever
No, ty stížnosti byly hlavně na Counterstrike i další, prý to po delším hraní začne nějak divně lupat a chrčet, to je pro mě dost rozhodující problém, jelikož pak nebudu brát NF7-S, ale raději si vezmu RDA3+ nebo tu AOpenku.Citace:
Původně odeslal Deviant
Hram aj CS a ziadny problem ... ale ak mas "zarucenejsie" informacie tak sa nehadam ...