Zdravím,
nedávno jsem leštil obrazovku monitoru okenou, ale objevily se tam takové barevné skrvny, když se na to teď dívám proti světlu. Nevíte někdo čím to nějak dobře vyleštit?
Printable View
Zdravím,
nedávno jsem leštil obrazovku monitoru okenou, ale objevily se tam takové barevné skrvny, když se na to teď dívám proti světlu. Nevíte někdo čím to nějak dobře vyleštit?
Na cisteni monitoru se pouziva specialni cistic ve spreji a takova jakasi kozena hadra. Mame to v praci, ma to znacku EIZO, ale jak se te hadre rika, to nevim.
A niečo dostupnejšie by nebolo??? ???Citace:
Původně odeslal Vitekv
Bylo.
Ja pouzivam Polaroid Cleaner. Je vhodnej na vycisteni veskery optiky.
Cena asi 150ml spreje se pohybuje pres 200 Kc... :wink:
vitosek: plivni na to a utri to kapesnikem, neni nic lepsiho! :wink:
Díky, zkusím nějaký ten sprej... :idea:
Mym nejhorsim nepritelem zacinaj byt ted v lete mouchy... strasne rady vytvareji "bad pixely" na LCD.
Ty hovinka jdou dost spatne dolu.
;D ;D ;DCitace:
Původně odeslal Sasa
Treba si dat sietku na okno.. jak ja mam! :) ..a uz nikdy ziadny "bad pixel"! ;)
Chod do nejakej optiky a vypytaj si handricku z mikrovlakna. K nej na bezne "ochytanie" obrazovky netreba ziadny cistic, lebo absorbuje mastnotu. Ja mam svoju iiyamu uz skoro rok a este nic tekute nevidela a vyzera ako nova bez skriabancov a stekancov po agresivnych roztokoch.Citace:
Původně odeslal vitosek
Inak potom ten Polaroid je v poho.
2 kila-takovy prachy do cisteni toho myho srace nedam-flusanec a kapesnik rulez ;D
Quillin má pravdu. Taky používám leštění nasucho, protože se mi zdá, že i sebelepší sprej nějakou tu šmouhu přecejenom zanechá. Sice kvalitní hadřík od optika může stát víc než ten sprej, zato je to extra kvalita a navěky. Ten můj byl tak za 170 korun, což jde. Na značce u tohohle asi nezáleží, tady většinou platí, že čím víc za to vysolíš, tím lepší kus látky obdržíš...
BTW: Vyhráli to ti, co maj optiku už zakomponovanou v xichtě - při každym tvrdšim upgradu brejlí v lepší optice dostává zákazník hadříky zdarma. Co pak asi s nima...
Ja som ten svoj dostal k okuliarom. Neni sice extra velky ale kvalita je super. Teoreticky by si este mohol pouzit cistiaci prostriedok, ktorym sa cisti optika scaneru, ale potom bacha lebo niektore take handry tiez zanechavaju cmuhy.... Proste a jednoducho zozen si ako uz bolo spominane handricku co pouzivaju v optike na lestenie skla ;D
Mě nejde ani tak o šmouhy. Někde sem vyčetl že ty monitory mají nějakou antireflexní vrstvu aby se neodráželo světlo. No a já mám strach jestli jsem tu vrstvičku nějak nepoškodil obyčejnou okenou. Protože jsou tam takové divné fleky, které pod určitým úhlem mají různou barvu a ještě se mi to nepodařilo vyleštit. Pomůže teda nějakej ten sprej?
co ja vim, tak ty fleky se tam delaj i dys to cistis obycejnym vlhkym hadrem-budto to vycistis tim suchym hadrem, ale stalo se mi, ze to proste za par dni zmizlo, nevim esi myslim to samy co ty
btw: sem byl v herne a ze budu parit a voni :moment, vysistim este monas...cak, cak okenu na monas, rozmatlal to jako by se nechumelilo ;D
Teď jsem to zkoušel nějakým spešl ubrouskem na leštění brýlí a furt nic :-(
a co pak mas za monasek? (at aspon vim jaka bude skoda :-) )
Mám 19" AOC 9Klr. No ale to je celkem jedno ne? Na značce monitoru v tomto případě nezáleží ne?
to nezalezi, nemuzes to aspon nak vyfotit jak ty fleky vyzeraj?
Vyfotit asi moc ne, myslím že by z toho nic nebylo... Ale vypadá to jako fleky od prstů, akorát že to za žádnou cenu nemůžu setřít. Objevilo se to když jsem na to stříkl nějakou sračku na leštění oken
Jo a proti světlu to dělá takové ty standardní barvičky... jako olejové skvrny
ty brdo, nic me nenapada, asi ti nepomuzu, sorry :oops:
Neva, co se dá dělatCitace:
Původně odeslal Kamikatze007
Můžu ještě doporučit svojí verzi poslední záchrany: Zadýchat na to ranním dechem a na ten hadřík hoooooodně moc tlačit (to fakt pomáhá - jednou jsem takhle zrušil very very agresivní stříkanec od orientálního jídla ;D ).
Pokusím se ještě na něco přijít.
Jo, to zkusím! Může na to mít taky vliv jestli je ten monitor zapnutý nebo ne? (já jsem ho teda předtím vypínal)Citace:
Původně odeslal arbiter
Povídá se, že před čištěním nějakou tekutou věcí se má vypnout, ale při drhnutí nasucho je to jedno. Akorát doporučuju zobrazit přes celou plochu obrazovky něco černýho (třeba standard spořič), aby na to bylo dobře vidět.
Já když jsem ten monitor čistil tak jsem ho vypnul. Takže ten skvělý :-) výsledek jsem viděl hned. A od té doby, ať dělám co dělám, furt je to tam
Přináším špatnou zprávu :-o . Sice nejsem moc chemically-based guy, ale podle nálepky z podobnýho přípravku je okena a spol konstruovaná na to, že z povrchu skla vyžere každou nečistotu. Úplně každou. A při tom si zřejmě neuvědomuje, která je tam schválně a která ne. Takže to vypadá, že jsi fakt nechtěně setřel ty ochranný vrstvy, co tam byly. S tím asi sám nic nenaděláš :-( .
Já být tebou, tak se na to zeptám v krámě, ve kterým jsi to koupil - reklamace je sice téměř bez šance, ale třeba by aspoň jednou jedinkrát mohli někomu něco převratnýho poradit...
já používám screen cleaning solution od fa. LOGO.Balení obsahuje 50ml tekutiny ve spreji, 10 suchých hydrofilních utěrek a 2ks navlhčených ubrousků a vyčistí to perfektně a stojí jen 120Kč
Ja ted na LCD pouzivam uplne obycejnej Iron za 11Kc a papirovy kapesniky a udela to tu samou sluzbu jako 3M Screen Cleaner za 150Kc.Citace:
Původně odeslal Michal Navrátil
Tak to už mi teď asi nepomůže žádné spešl leštítko... Jestli sem fakt posral tu vrstvičku :?
Zkus to vzit tim ironem. Je to proste jenom mastny. Zadnej monitor nema povrch takovej aby se po doteku znicil :)Citace:
Původně odeslal vitosek
Kde se to dá koupit? Někde v optice?Citace:
Původně odeslal Sasa
:mweheh: Iron je okena ;D BTW podla mna si si tiez zrusil antireflexnu alebo antistaticku vrstvu :?Citace:
Původně odeslal vitosek
V Okene je navic nejakej saponat... Iron je prakticky jenom lih s vodou.Citace:
Původně odeslal Quillin
Mas proste jenom zamastenou obrazovku.
A víš naprosto jistě, že ty skvrny tam vznikly až po tom čištění? Mám naprosto stejnou zkušenost s těma skvrnama, jenže já je tam mám už od vybalení moňasu z krabice - taky mě to dost štve. V prodejně sem to vůbec neviděl, tam bylo krásný šeroCitace:
Původně odeslal vitosek
Čistit to nějakým lihem se docela bojím, aby to nebylo ještě horší. Ještě mám v živý paměti, jak sem takhle zničil filtr Polaroid - došla mi ta spešl voda, co k tomu byla. Ale už fakt nevím, co to bylo za čistič oken
Mikrovlakno je super, pouzit sa da aj na cistenie objektiva :idea:Citace:
Původně odeslal Quillin
Tyhle skvrny, o kterých mluvíš, mám po každém (špatném) čištění. Musíš to znova hodně postříkat (Ironem, Okenou) a silně leštit hadrem do sucha. Já jsem čistil monitor všelijakýma sračkama a v pohodě. Ty skvrny jsou přesně ony, co popisuješ. Stačí trochu myslet. Pak nám dej vědět. SILNĚ, RYCHLE A DOSUCHA, NEMUSÍŠ SE BÁT. :idea:
Presne tak... monitor je sice ze skla ale ne z cukru.Citace:
Původně odeslal Pinďoureček
Já to ještě musím nějak zkusit, pořádně přitlačím a bude... :wink:
Podle mne záleží na druhu skla. Ty samý skvrny se objeví (a už nejdou dolů) po prvním použití okeny či hlavně ironu na všech origin. sklech na I Golfu - taky sem čuměl :-o
Na mém skle se ještě po roce nic neobjevilo :-)
A o jakým skle píšeš?Citace:
Původně odeslal Pinďoureček
Neni dobre pouzivat okenu nebo jemu podobne cistici prostredky,protoze jsou dost agresivni a muzou casem narusit antireflexni vrstvu na monitoru.Z vlastni zkusenosti muzu 100% doporucit:SCREEN CLEANING SOLUTION od "LogoClean"a papirovy kapesnik nebo ubrousek.125ml stoji okolo 100,-kc.Neni to spray,ale rozstrikovac.Toto mnozstvi je tak na tri roky.Pozor,ale "LogoClean"vyrabi ve stejnych obalech i roztoky na cisteni plastu,universal aj.Tyto nebrat,musi tam byt napis:SCREEN CLEANING SOLUTION a vysledek stoji opravdu za to.Je i mensi baleni(cca50,-kc).Da se to koupit v kazde prodejne na pocitace.
Ziskal jsem z prace dva trilety monasy s brutalnima duhovejma flekama. Myslel jsem ze je poskozena nejaka vnejsi vrstva. Zkusil jsem svuj oblibeny Sonax AntiBeschlag Spray/cistic skel, ktery pouzivam jak v aute (na sklo zevnitr) a na svuj monas + bavlneny tricko, a hle sklo jako nove ;D ;D takze ty fleky asi fakt jsou nejaka mastnota z ropnejch produktu....ci co
Tipnu si, castecne sis otrel diky OKENE antireflexni ci antistatickou vrstvu. Proto ty fleky. Kdyz pouzijes jeste agresivnejsi cistidlo - napr na cisteni oken u aut, fleky zmizi - to je znameni, ze uz tam zadna antireflexni ci antistaticka vrstva neni. :idea: Na monitor s temihle ochrannymi vrsvami bych nikdy nepouzil nic jineho nez cistou vodu a specialni antistaticky hadrik, ktery se pouziva pro lesteni optiky.
Ty fleky tam udelala uklizecka u nas v praci. na muj monitor ten sonax pouzivam uz cca 5 let a nikdy se nic nestalo mam staricky adi microscan 5ap. jo a nemyslim si ze bych setrel nakou vrstvu kdyz jsem na monas dvakrat striknul a setrel/rozetrel trickem -> fleky zmizely :!: :!:
O skle na monitoru :-)Citace:
Původně odeslal greenhorn66
Jestli to chceš technicky, tak stínítko obrazovky. :-)
Kde že se dá něco podobného sehnat? Díval sem se do ceníku pár firem na netu (CC, Optima, TS Bohemia...) a nikde jsem nic podobného neviděl
IMHO antireflexni vrstvu nesetres, paac je zakomponovana primo do obrazovky. Iron je redenej lih a ten sklu nic neudela. Videl sem spoustu monaku neskutecne sprasenejch, ktery iron zvladnul. Jen posledni dobou delaj nakou eko verzi, ktera uz moc nefunguje :evil:, napr na cisteni skla v aute je to nepouzitelny, zustanou tam mastny fleky.
Takže když na to vemu nějakou okenu a pořádně přitlačím, tak se mi to může podařit pěkně vyčistit a při tom antireflexní vrstva nezmizí?Citace:
Původně odeslal Jezevec
Jo,az na sklo,jelikoz je ta vrstva udajne "zakomponovana"(asi uvnitr obrazovky).Ne ted vazne.Na obrazovku zbytecne netlac,radsi cisteni opakuj.Iron,Okena ap.nejsou na monitory vhodne.Pouzij pripravek viz.vyse jsem ho popsal.Vysledek nema chybu.
A kde ten zázračnej přípravek koupím ??? Chtělo by to nějakej internetovej shop. :-)Citace:
Původně odeslal bubak
Kde že se dá ten LogoClean koupit? Už bych to fakt potřeboval, těch skvrn se ne a ne zbavit...Citace:
Původně odeslal bubak
Měli by to mít v třeba v AutoContu a musí to mít název"SCREEN CLANING SOLUTION(jiný ne).
OK. Díky. :-)Citace:
Původně odeslal bubak
Taky jsem zjistil že ten LogoClean se dá objednat na netu. Teda asi! :-) www.lama.cz
Distributor:LAMA Plus s.r.o.
Tak LogoClean už mám, ale zatím nějak moc nepomáhá...
Tak potom mas asi uz nejak poskozenou ochranou vrstvu na obrazovce.
Sonax AntiBeschlag Spray/cistic skel ja to koupil u pumpy.
p.s. cim cistite LCDcka na tu umelou hmotu se trochu bojim to pouzit, ale na CRTckach je vlastne taky nejaka plastova vrstva, takze by to mohlo bejt v poho ne?
nosim okuliare uz peknych par rokov. s ANTIREFLEXnou vrstvou.
nikdy sa mi ich nepodarilo poskrabat, ani zmyt ci scuchat antireflexnu vrstvu.
Skla pokryte antireflexom sa zvyknu robit z mineralneho skla, ktore je odolnejsie na skrabance. (u mojich starych obycajnych skiel sa po (dlhom) case objavili mensie skrabance, u antiref. nie)
Ale isty si nie som ci je to aj u monasov..
vrat login a jdi pryc.Citace:
Původně odeslal Jezevec
Takovahle kravina se jen tak nevidi ...
antireflexni vrstvu setres jako nic ... staci cokoliv co odmastuje ... :evil:
Tak to by som rozhodne netvrdil... Liehom som uz cistil vselico a okrem filtra na monitor to prezije bez chyby kazdy PC hardware ;D
hardware jo, ale tvrdim,ze antireflexni vrstva u monitoru (minimalne u ADI 5pd, u ktereho jsem to kdysi zkousel) to neprezije ...Citace:
Původně odeslal Rainbow
a jestli tu jezevec tvrdi,ze "antireflexni vrstva je integrovana do skla monitoru" tak je to blbost :evil:
no je to vrtsva metalickyho "srace" (nevim jaka) naparena na obrazovce -> zalezi na tom jak dobre je to udelany. Kdyz blbe tak to "setres raz dva". Kdyz dobre tak to znicis jenom kdyz pouzijes na myti pisek na nadobi nebo hrebik :D . Ja svuj monak myl rok ironem a antireflexni vrstva je tam porad :wink:Citace:
Původně odeslal beerak
P.S.: Nez zacnes na nekoho "utocit" rozmysli si to :wink:
P.P.S.: Doufam ze se s tim naparenim nepletu :)
Antireflex opravdu neni tak tezky poskodit jak se zda...
Proto jdu na svuj monitor jen uterkou z mikrovlakna a vlaznou vodou.
Moje temer 3roky stara iiyama je bez jedinyho skrabanecku a antireflex je as good as new 8-)
utocit neutocitCitace:
Původně odeslal Maxik
pak si to nekdo precte a udela to same a znici si to :evil:
:?
Hmm tak teď už vím od čeho mám ty obrázky duhy na svém krytu (prostě na tom panelu co se strká před monitor aby se na to dalo dívat) u monitoru. Jednou to někdo (asi máma) přetřela okenou a je to tam už několik let. Moc mě to netrápí i když musím říct, že při svitu slunce radši zadělám závěs. Očištění okenou po několikáté nepomohlo je to tam pořád. Ten kryt je nějaký 3M, ale přesně o který se jedná to nevim
...BTW ten kryt sa nazyva filter na monitor :wink:Citace:
Původně odeslal Matess
JEZEV: prial by som ti vidiet moj stary reklamovany monas. By si videl ako sa da lahko zotriet niecim drsnejsim.Citace:
Původně odeslal beerak
dve male odporucania odomna:
AD1: Pozivajne dokonalo cistu utierku aleco cistiaci papier, nech na nom nie je ani zrnko prachu, cize je najlepsi novy kus. Ja pouzivam take stvorcove papierove handricky ktore nepustaju vlasocnice. Kupuju sa v balikoch, nieco ako servitky.
AD2: Na LCD v ziadno pripade nepouzivajte okenne a ine veci ktore pouzivate na Auto alebo do bytu. Nikdy neviete z akeho materialu je vyrobeny panel a lahko by ste ho mohli poskodit. Preto treba pouzivat cistiace prostriedky urcene priamo na LCD.
Aj by som vam napisal co pouzivam ja ale by to bola reklama takze asi by som nemal.
[quote=".:::iGor:::."]Jj, já to vím, ale v tu chvíli jsem měl nějakej výpadek paměti ;DCitace:
Původně odeslal Matess
A jinak suché hadříky můžu jenom doporučt.
Mam doma "Screen cleaner" od "Kores" a "Monitor and Screen-Cleaning Spray" od "Roline" a oboji cisti vytecne az na to ze se mi zda ze antireflexni vrstva jde pomalu ale jiste pryc... je to mozny? jsou tyhle vecicky urceni i na cisteni monitoru s antireflexni vrstvou? nebo jen na stare monitory kde je jen "normalni sklo" ?
Mam problem. Nedopatrenim mi uklizecka napatlala na monitor Pronto - vosk na drevo. Jak to z toho sundam?
Zkousel sem to vodou, lihem a furt nic. Ani vysokorychlostni utirani hadrikem nasucho nepomohlo. Tata chce at to zkusim Benzinem a nebo Toluenem (!) ze mu to poradili v optice,kde tim prej cisteji brejle (i s antireflexem). IMHO je to blbost a akorat si znicim zbytky antireflexni vrstvy... Muzete prosim poradit? Diky