Nebo spis nahovno. Podle me ty pameti akorat ohrivaj. Sahnul jsem na ty medaky a malem si spalil ruku !!
Printable View
Nebo spis nahovno. Podle me ty pameti akorat ohrivaj. Sahnul jsem na ty medaky a malem si spalil ruku !!
a odkud se to teple do tech "medaku" asi dostalo ??
Horkem vevnitr v bedne.
;D :mweheh:Citace:
Původně odeslal Octopuss
To jako máš v bedně dejme tomu 35C, pasivy mají 45C a ohřály se od vzduchu v bedně? To myslíš vážně? :mweheh:
Jestli se ti to nezdá, tak otevři case, chvíli pař a zkus máknout na ty pasivy... :idea:
zamysli sa nad tym co hovoris. vzduch je podstatne horsi prenasac tepla ako pasivaky plus pasta nalepene na pamatiach.Citace:
Původně odeslal Octopuss
V tech pasivech se to teplo drzi a akorat ty pameti zahrivaj !!
Marná snaha... :cry:Citace:
Původně odeslal Octopuss
OCTOPUSS??!!!no tak :wink:Citace:
Původně odeslal Octopuss
Co jako... V tomhle horku se mi o dost vic hreje vnitrek kompu a pasivy mi to pekne ohriva...
No pokud mas MOC velke/vysoke pasivy tak se nediv... pokud je neofukujes tak vysoky pasivy sou na nic.... drzi se v nich teplo.... Takze bd ofukuj nebo nizsi pasiv takovy rozevreny jako to ted ma Hercules na svejch R9800...
NO,by musel mit HOOODNE velky pasivyCitace:
Původně odeslal -=Ondra=-
Mam OCZ ddr400 perf
Ja myslel pasivy na pametedh na G.kartach a tam staci aby byly pres 1,5cm a uz je to moc... pokud to nechladis aktivne...
Ne, ja mluvim celou dobu o pametech v kompu, ne na grafarne.
Taky sem si to uvedomil potom co si napsal OCZ.... ale nazacatku ses nezminil o cem mluvis... ;)
nechci vypadat jako blb ale kdyz jsem si procetl tohle forum tak by me docela zajimalo kdyz je na procaku chladic a na tom vetrak proc je ten pasiv na procaku tak zahratej??? to dela teplo v case nebo za to muze ten vetracek jak se na tom toci ?(urcite se mu zahrivaji loziska tak potrebuje chladit) nebo jak to vlastne je?? dik za odpovedi :mweheh:
a co treba CPU? ;DCitace:
Původně odeslal deathkiller
tezko by se ti ty pasivy zahrali vzduchem v bedne do takove miry ze na nich neudrzis rukuCitace:
Původně odeslal Octopuss
Je to všechno blbost. I když budou obrovský, tak stejně zvyšujou povrch ze kterýho se teplo vyzařuje, takže i když pečou, není na tom nic špatnýho. pokud je budeš lehce ofukovat, stačí kvalitní průvan v kejsu, bude to velmi efektivní.
jj sundej si chladak z cpu....zbytečne ten hladak ten cpu ohřiva..proč ho trapit dyt vyzařuje jenom 60W
Ma pravdu ze pasivy na DDR su uplne zbytocne pokial na ne nefuka priamo vzaduch nejaky ventilator len kumuluju teplo. A ked tam ten ventilator das tak zas nepotrebujes tie pasivy pretoze DDR nepecu tak aby to ten ventilator v pohode neochladil.
Kazdy pasiv je treba ofukovat, aj Zalmana, keby ste ho nechali v bedni bez prievanu tak akurat naberie teplo a ked ho uz nebude mat kam davat tak CPU off limits.
Jasné! Stačí ked na procesor prilepíš ventilátor.
Tie pasivy na ramky tvoria iba blbé púzdro a odvádzajú tak akurát prd ked sa neofukujú. Tolko sa tu uz o tom popísalo........ :lol:
Octopuss: Ještě vyndej ty velký žebra ze zdroje, stejně tam akorát zabíraj místo... ;D
Vite co mi vsichni muzete? ... ;D
Hej! Pomoct ochladit ramky....
Naco sem tahas CPU ? rec je o inom ked si si nevsimolCitace:
Původně odeslal mortician
No, ony sou RAMky, CPU i vymenik ve vodnim chlazeni furt ten samej pripad...ze? :idea: Porad de jen o to predat teplo z cipu/vody vzduchu, kterej ma mnohem vetsi C (mernou tepelnou kapacitu), takze se zahreje na mensi teplotu. Kdo tehle nevi, at se vrati do 7. tridy :!:Citace:
Původně odeslal TimeLord
A proty co nechapou dalsi veci - pasivy rozhodne nezmenensuji TEPLO odvadeny do casu, jen ho lip "rozprostiraji" - snazi se vytvorit mensi TEPLOTU.
skus si jeden maly pokus.. nechaj DDR bez chladica, zataz ich nejakym memtestom a stopni si kolko bude trvat kym vychladnu. Potom sprav to iste s medenymi pasivami a garantujem ze za rovnakych podmienok budu tie z pasivami chladnut dlhsie. Je stara snama vec ze pokial med nechladis tak je to len akumulator a ten ma len obmedzenu kapaciu.Citace:
Původně odeslal bukva
A já ti garantuju, že za stejnou dobu se ohřejou na menší teplotu.Citace:
Původně odeslal TimeLord
Prostě tím zvětšíš plochu ze který se teplo vyzařuje!
U CPU je to úplně stejný, jak už bylo řečeno, stejně tak NB, zdroj, výměník... výměník je k tomu ideální případ.
Máš okruh ve vodním chlazení: co se stane, když nebudeš mít v okruhu výměník? Bude malá plocha na odvádění tepla (pouze hadice+blok) a voda se hodně ohřeje (podle mých zkušeností v mojí sestavě tak na 45-55°, to je teplota, při který už se díky okolní teplotě hodně vypařuje a tím ochlazuje, a teplota už víc nestoupá).
A co se stane, když do okruhu zapojíš výměník? Zvětšíš povrch, na kterým se vyzařuje teplo ven z vody: voda se ohřeje tak na 35-40°C, pak opět začne platit to, co jsem popsal výše.
A teď připoj na výměník větrák a pořádně ho ofukuj: stane se to, že teplota výměníku bude téměř rovná okolnímu prostředí, řekněme +5 - 10°C..
A teď to popři :mweheh:
A to samý je to u pamětí... akorát pokud to vztáhneš na tenhle případ, zaměň si voda-čip .... :wink:
TimeLord> Takze jeste jednou a pomalu...
Pasivy na pametech rozhodne nesnizujou teplo vydavany cipama - to ani nejde (podle zakona o zachovani energie, ze?), pouze vstrebavaji teplo, ktery by se jinak stejne dostalo do vzduchu. Tim, ze maji pasivy vetsi OBJEM nez cipy delaji ale to, ze stejnyho TEPLA tvoreji mensi TEPLOTU (a to jak na cipu, tak uvnitr sebe samotnych).
Mas pravdu, ze RAMky s pasivama budou hrat mnohem dyl, ale to prece nema s teplotou na cipech nic spolecnyho! Nemuzes prece brat delsi chladnuti = vyssi teplota!!! A to, ze ma akumulator jen omezenou kapacitu, to je taky pravda, ale tim, ze se naplni se nic nestane, jen to bude stejny, jako kdyby tam vubec nebyl... (sam teplotu nezvysuje, protoze zadny teplo neprukuje, narozdil npar. od Peltiera)
Marty> samozrejme ze mas pravdu...sance ze ochladis vodu v obehu tim, ze budes ofukovat hadicky je docela miziva...
bukva: jasně, přesně tak. Akorát drobná nepřesnost je v tom, že nějde o OBJEM jak píšeš, teplo se přece nevyzařuje z objemu, ale z POVRCHU. Vezmi si třeba kdybys měl pasiv ve tvaru koule (nejmenší povrch pro daný objem) a pasiv se stejným objemem s žebry - který bude chladit líp? Samozřejmě žebrovaný profil, s tím, že ta koule bude chladit statistickz nejhůř ze všech tvarů který z danýho objemu vytvoříš. Toť trocha teorie ;)
Marty> Myslim, zes to nepochopil, nebo sem se spis spatne vyjadril...
Skutecne je v tomto pripade dulezitejsi objem, protze nemluvim o prechodu pasiv-vzduch, ale o skutecnosti, ze vetsi objem (stejnyho materialu) pojme vic tepla, popr. pri stejnym teple dostane jako mensi teleso ma mensi teplotu => v tomto pripade je skutecne objem dulezitejsi nez povrch...ale to je jen drobny nedorozumneni ;D
A z fyziky mam za 1 8-)
Teda pánové,...
Někteří z vás tady určitě blábolíte nesmysly z horka,..
Jinak si to nedovedu vysvětlit,...
Základem je u kažýho chladiče zvětšit plochu, kterou se může teplo vyzařovat do okolí,..
Takže pokud na ty paměti něco přilepíte a má to větší plochu pro přenos tepla do vzduchu než mají samotný paměti tak je to stále lepší než paměti samotný,...
lol... sem se fakt pobavil.. ;D :lol: ;DCitace:
suhlasim... :roll:Citace:
Původně odeslal HiGhLaNdEr
zamyslite sa, prosim vas (najmä TimeLord, Octopuss) nad tym co pisete... Precitajte si argumenty (odporucam by Marty & Bukva) a ked s nimi nebudete suhlasit, tak si to precitajte este parkrat :wink:
2bukva: Marty ma pravdu :!: naozaj je najdolezitejsi povrch (pozri si napr. tvar nejakeho Zalmana)
arcanus: Bukva to myslel dobře, ale z praktického hlediska je v chlazení objem nepodstatný, nám jde o povrch. Ale řekl to správně, čím větší objem, tím více tepla pojme, ale je třeba, aby daný materiál měl dobrou tepelnou vodivost, jinak je objem k ničemu. A pro vyzáření naakumulovaného tepla samozřejmě velký povrch.
ved mne to je jasne.. ja s nim suhlasim, len som to chcel trosku poopravit.Citace:
Původně odeslal Marty
ok, tak este raz a nebudem okolo toho pisat omacky na ktore sa zamerate :-) ide o to ze pasivy na DDR su ploche a tym padom nejaky velky narast plochy na vymenu tepla nie je. druha vec je ze ked su z medi tak to ma efekt akumulatora tepla pokial nie su ofukovane. dalsia vec je ze sa moze lahko stat ze tie pasivy nebudu tlacit presne na vsetky chipy, staci 0.05 mm medzera a nemusim vam odbornikom vysvetlovat aky to ma efekt na prenos tepla. a to podstatne co som pisal vam zjavne uniklo tak to trosku zvyraznim :-) pasivy na DDR treba ofukovat aby sa zbavili tepla a ked zariadite aby ste tie pasivy mali ofukovane tak ich vobec nepotrebujete lebo na DDR nevznika tolko tepla aby sa nestacili ochladzovat priamym ofukovanim bez heatsinku
takze asi tolko :wink:
P.S. a hovoril som cisto k teme tohto threadu takze vase mudrosti o CPU a GPU a tak dalej su sice pravdive ale v tejto kauze irelevantne. aktivne produkuju tolko tepla ze na ne heatsink nestaci.
Tak to mi asi něco uniklo, pač sem měl pocit že je řeč o pasivechna paměti na grafice, a ne o hetaspreaderech na sys. paměť. Ať chceš nebo ne, efekt to tam má, prostě to rozprostře teplo .. sice velmi málo, ale proč by to jinak výrobci dělali? Asi jen kvůli designu.
no dobře ale dyt je to dobře že ty paměti odebírají teplo z case, pak tam není takový hic, a teplota jim tolik nevadí, orovnejte jejich teplotu s pamětma na grafárně, ty pečou mnohem víc a jak fungujou,,,,,,
Taky sem mel stejnej pocit na zacatku tohohle TEMATU.... Na systemovy pameti urcite nedavaj "rozptylovace tepla" jen kvuli tomu aby si nevidel co tam mas za chipy... :wink:Citace:
Původně odeslal Marty
Mno možná je to někdy lepší... pak by sis koupil OCZ 466 a ejhle, oni jsou tam a-data :-o :lol: :lol: :lol:Citace:
suhlasim... nabuduce treba presne napisat, o com sa hovori... 8-)Citace:
v kazdom pripade ti ten kusok Cu na sys. pamätiach skodit nemoze..
40% tepla z pamětí odvádí destička na který jsou...
Zbytek buď sáláním nebo při ofuku vzduchem,..
Máš pravdu, že ty pasivy bez žeber jsou k ničemu,.. Nezvětší přílič chladicí plochu,...
Mají však jednu dobrou věc a tou je udržování stabilní teploty na všech chipech,...
Citace:
Původně odeslal TimeLord
:lol: :lol: :lol: :lol:Citace:
Původně odeslal eraser
zmysluplny prispevok :lol:Citace:
EDIT: asi tak ako tento moj :wink:
Keby sme pasivne vedeli odoberat teplo studensiemu telesu, to by bol zivot ;D Stacilo by strcit do mora kus kovu a bolo by z toho tolko elektriny... ;D
Dneska jsem byl u dědy a tam jsem vyřezal malý pasivy (10x10mm, výška 5mm), hodil jsem je na paměti u grafárny a je to v cakju. Přetaktoval jsem o 14mhz víc, než bez pasivů. A ty pasivy jsou trošku teplý, takže já mám na pasivy jen dobré skušenosti. :idea: 8-)
no mě to přijde jako smysluplnej alternativní názor, ty paměti jsou studenější než vnitřek počítače a ta měĎ bere teplo z toho teplejšího zduch v počítači a zahřívá s ním ty paměti a tím to odebírá teplo uvnitř počítače protože se spotřebovává energiee na ohřávání pamětí :-)Citace:
Původně odeslal arcanus
Mno tak to je blbost, jestli jsi ten Highlanderův komentář nepochopil..Citace:
Původně odeslal eraser
Co jsem měl zatím tu čest, tak všechny paměti topily víc než byla teplota v kejsu, takže nevím, jak by ještě navíc mohly odebírat teplo z kejsu. :idea:
za prve na highlandovo příspěvku není co chápat, to by nenapsalo pětilete dítě, no víte já samozřejmě mislím operační paměti, to vím taky že ty na grafárně pečou mnohem víc, nejsem zas až takovej idiotCitace:
Původně odeslal Marty
Když se někomu ohřívají paměti od vzduchu v case tak už mu doopravdy neni pomoci.....
primárně nemůžou bejt paměti studenější než vzduch v bedně, ... protože nemají jak to teplo odvádět,.. Jsou totiž zasunutý v soklech, který jsou na motherboardu a ten board je taky v bedně, takže ten board minimálně stejnou teplotu jako ten vzduch v bedně nebo ty paměti,...
To je ale jen teoreticky,..
Vzhledem k tomu, že zdrojem tepla v kompu neni vzduch v bedně, ale součástky na boardu tak už z principu nemůže mít ten board a paměti menší teplotu než má ten vzduch,...
Pokud budu mít bednu kde bude teplota 50stC a dam do ní ramky se strátou např 20W tak ty paměti budou vždycky mít větší teplotu než má ten vzduch v bedně,..
;D
K tomu mojemu příspěvku:
Už jsem prostě nemněl slov,...
Opravdu někteří už by mněli přestat hulit ten zelenej bordel a v horku by nemněli chlastat pivo,...
no jo tohle je můj poslední joint, vlastně ho celýho ani nedokouřím...
no to máš pravdu ale v praxi je to ještě troch jiný:Citace:
Mám procák a ten je moc horkej (nejteplejší věc v počítači) dám na něj chladič ten mu to teplo začne odebírat a rozfukovat ho do okolí, dalo by se říct, že když mám na CPU 63 C tak ten vzduch je o něco málo chladnější třeba 50 a tento vitr mi fouka na tu pamet kolmo , co myslis bude se to zahrivat nebo ne ??? já si právě myslím furt že jo....
o tom to je,.. Ta paměť NEBUDE mít menší teplotu, ALE ještě větší,...
Protože na ní fouká vzduch 50stC horkej no a ona se ohřeje na 50stC. Ale ještě k tomu se přidá její vlastní tepelnej výkon a tim pádem bude ta paměť mít větší teplotu než 50stC.
Je to jasný ?
Takže ta paměť nebude odebírat teplo vzduchu, ale bude ho do toho vzduchu dodávat,...
To co píšeš jsou přechodový jevy, který nemůžeš takhle jednoduše popsat a travají velmi krátce, takže se jima nezabývej,..
Jasne ze to ma efekt, ale len docasny kym teplota nevystupi nad urcitu hranicu, potom to odvod tepla len spomaluje.Citace:
Původně odeslal Marty
Jediny pripad, ked ti nepomoze pasiv je, ked ma vzduch v bedne vyssiu teplotu ako pamete+pasiv, ale to asi nenastane, je to logicke.
Efekt to ma dovtedy, kym okolita teplota nevystupi nad teplotu pamati. A to sa nestane nikdy.Citace:
Původně odeslal TimeLord
efekt to ma dovtedy kym sa teplota pasivu nevyrovna teplote chipov.Citace:
Původně odeslal Rainbow
To je dobra blbost. Co si mal z fyziky ???Citace:
Původně odeslal TimeLord
Vazne ? odkedy je med aktivny vodic tepla ? ked maju tie pasivy 2mm a su bez rebier tak mas 2mm akumulovaneho tepla na rovnej ploche. hovorime o nevetranych DDR, nie CPU alebo GPU,ok ? a med musis hodne chladit aby si z nej teplo odviedol, tazsie z nej teplo vzduchom odvedies ako do nej priamym kontaktom dostanes.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Tak si skus toto - zober tranzistor s velkym pasivom a poriadne ho zataz, nech to ma aspon 80 stupnov a zatvor do case (priklad: linearny napatovy regulator na starych doskach so Socketom 7). Potom to iste vyskusaj bez pasivu - za par minut ti to zhori.
pravdu mas, je to ale o koze :-) bavme sa o DDR, ich produkcii tepla a moznostich medi bez ochladzovania vzduchom :-)Citace:
Původně odeslal Rainbow
BTW: vyskusaj na ten tranzistor dat medeny plochy chladic bez rebier o rovnakych rozmeroch ako je ten tranzistor a budes trosku blizsie k nasej teme.
Ať chceš nebo ne, tak ten chladič stejných rozměrů na tom tranzistoru bude mít určitou tloušťku, takže bude mít větší plochu než samotný tranzistor a tak ho bude chladit,..
Sice málo, ale bude,..
Hej, bude to chladit a efekt dosiahnes taky ze ti zhori o 3 sekundy neskor.Citace:
Efekt je taky, ze tam mozes pustit napriklad 12A namiesto 10A bez toho, aby to zhorelo alebo pri rovnakej zatazi to bude mat nizsiu teplotu.
Prilozenim 1,5mm hrubeho medeneho plechu s rovnakym rozmerom ako ma tranzistor hej ? ROFLCitace:
Původně odeslal Rainbow
aha takže to nakonec stejně odvádí teplo z tý paměti a je to tam k něčemu dobréCitace:
No takhle brutálně asi zrovna ne, ale určitě to zlepší spolehlivost,...Citace:
Původně odeslal TimeLord
A krátkodobou přetížitelnost,...
Nevím to zcela jistě, ale to teplo by mělo vznikat třením vzduchu o lopatky ventilátoru. Tím,jak se lopatka pootočí, stlačí vzduch pod sebou a tím vznikne druhotné tepelné vyzařování, asi jako kdyz pumpuješ kolo pumpou.Citace:
Navrhoval bych uvolnit uchycení vrtulky na hřídelce, aby motorek mohl volně běžet ale zároveň neotáčel vrtulkou.
:lol: :lol: :lol: