90°C to jistí, 3850MHz 1.55V Linpack stable ;)
Printable View
Marty: abys ten procak neupekl drive, nez koupis lepsi chladic ;-)
V pondeli zapnu desktop, jsem zvedav kam se dostanu.
Dneska si s tím celej den hraju, chci si pro ten svůj kousek udělat graf frekvence-stable voltáž-teplota v burnu.
Ahoj, co jsi zatim vyzkoumal? Koukam, ze ti chytly saze :-) a me z tebe take aneb stare zlate casy s oc tuningem.
Právě jsem dodělal to nejnutnější ... a objednal Noctuu, takže jsem zvědav, co naměřím s ním.
Z tabulky a z "220W certified by Hgi" vyplývá můj jasný cíl :)
Hodím to ještě do grafu...
Příloha 9309
Tak ještě ten grafík... zatím jen tak pro pobavení, zajímavé bude srovnání s Noctuou.
Levá svislá osa je TDP, pravá svislá osa teplota.
Příloha 9310
Jsem chtel nadhodit otazku, jake muze mit takovy oc tdp a odvetit, ze Noctua bude zbytecna. A vida, uz to tu vidim :)
Cekal jsem max 150w, clovek se plete. Mam wattmetr, takze neco zmerim, ale vic jak 1.4v do meho mazlika nepustim.
Kolik je vlastne bezpecne napeti pro technologii nasich procesoru?
Definuj "bezpečné" ;) Já s ním jedu už docela dost dlouho na voltážích kolem 1.5-1.6V (a to stylem Prime/Linpack na plnej kotel) a drží se...
Jinak zkoušel jsem také undervolting, momentálně 7*350=2450@1.04V, vypadá to stabilně...
Až to budu mít čím uchladit (vydržím to pod stromeček? :D), tak by mě zajímal tvar grafu frekvence/stabilní napětí. Čekal bych nelineární průběh, možná nějakou zploštělou parabolu.
Bezpecne minim dlouhodobe doporucovane napeti. Jeste me zajimalo, v jake verzi Prime/linpack testujes a kolik hodin nechavas jet zatezovy test.
Edit:
Tak jsem si chvili hral s oc. :
1. 4 Ghz@1.3250v -12.5 x 320 - 1h Prime Orthos ok - teploty max 75°C podle speedfanu( cpu core ukazuje o 10°C mene)
2. 4,25@1.3750v - 12,5 x 340 - Prime pada po vterinach, pritom je frekvence vyssi jen o 250mhz. Zkusim jeste 1.4v, vic mu nedam ;-).
Jeste zkusim, zda mb zvlada stabilne 340 fsb.Nad 330 fsb jsem musel zmenit nastaveni z turbo na standart.
Edit 2 :
Tuhnuti zrejme zpusobuje zakladni deska resp. jeji northbridge. :-(
Ofic podpora u teto desky je FSB 1333. Navic na nb neni vetracek a teplota je hodne vysoka. Na 350x10 zatuh v idle ve win. Ve specifikaci je ale uvedeno Oc FSB 1600.
Zkusim lepe chladit nb a uvidim.
Testy spotreby na pouzitelne mezi:
E5200@4 Ghz@1.3500v - idle - 95w, load Prime - 161w.
Take mam nestabilni napeti. Nastaveno v biosu je 1.3500v, cpuz - idle - 1.312v , load Prime-1.264v.
Hmmm, to je dost slušný! To máš o 0.25V menší voltáž při stejné frekvenci :-o Pěknej kousek ;)
Jinak test "jestli to dál řešit" pouštím na půl hodiny, po půl hodině už teplota v jádře víceméně neroste - buď to drbne z během této půlhodiny kvůli teplotě nebo zásadní nestabilitě, nebo to vydrží. Občas mi to padne i později, např. jeden test mi o víkendu padnul po skoro 9 hodinách.
Když pak chci definitivní potvrzení stability, tak to nechám běžet tak 12 hodin, ale asi to je zbytečný... jak říkám, teplota pak už takřka neroste.
Jinak s tím napětím nic moc, to ti kolísá hodně. No ale tu taktovatelnost, to závidím... ten má fakt potenciál, škoda ho trochu nepotrápit :) jsem zvědavej, na kolik ho přetočíš s tím Coratorem :) Já si dneska vyzvednu toho noctuu, ale čas pohrát si s tím budu mít až bůh ví kdy :(
Pod stromeček si dám jenom krabici ;)
EDIT
ještě ad ta doporučovaná voltáž, fakt nevím a asi to ani neřeším :) kdyby náhodou umřel, tak za pár šupů koupím na aukru jinej kus a bude se taktovat dál... ;D
Cpu je slusny kousek. Podle prozatimnich vysledku bych to odhadoval na pouzitelnych 4 Ghz. Nemyslim si, ze zvladne vic jak 4.5 Ghz ani s mega chladicem. Ted musim vyresit desku a vyssi fsb. Zatim jsem to vyladil na 360 fsb, vic neda. A pokud nezvladne fsb 400, nebudu moci, ze cpu je na svem limitu.
Sundal jsem pasiv z nb, byla tam zvykacka a dosedala jen na pul cipu. Odstranil jsem ji a aplikoval teplovodivou pastu. Take pridam ventilator 50x50 + zlepsim proudeni vzduchu ve skrini pomoci 2x 120 ventilatoru. Pokud ani toto nezabere, budu se rozhlizet po jine desce. Mam klasickou S verzi, u ktere neni zarucen potencial vysokeho fsb.
Ten můj Asus je taky na prd, přes 355MHz FSB jsem se stabilně nedostal. Ale než kupovat novou desku na 775, tak koupím něco na Sandy/Ivy bridge, už mám pár kousků vytipovaných ;)
Jinak chladič už je doma, dneska ho namontuji :) Monstrum je to fakt fenomenální...
Příloha 9313
Jinak ještě k tomu maximálnímu napětí - diskutovalo se to např. zde.
Intel prý tvrdí, že absolutní maximum je 1.45V, doporučené maximum je 1.3625V.
Osobně s ním jedu už dost dlouho daleko za tím absolutním maximem, momentálně beze strachu 1.59V real a už to bude přes 50 hodin plného zatížení s teplotami přes 75°C.
Až umře, tak umře - aspoň bude důvod koupit novej lepší kousek a nebo upgradovat celou sestavu ;)
Tak jsem si cely vecer hral s oc fsb. Menil, co se dalo, prehraval biosy, atd atd...... Vysledek je, ze vic jak fsb 340 - stabilne nedostanu.
Jedine co me napada je fsb wall. Fsb u tveho cpu je na tom skoro stejne. Moje deska ofic. podporuje fsb 1600 procesory Intel Extreme. Nic jineho, ze cpu vetsi fsb neda me nenapada :-(
Myslel jsem, ze E5200 daji vetsi fsb. Treba E7200 da v pohode 400 a >
Dnes mi pri nastaveni normal v core bios hodil do cpu 1.5v, to me teda zarazilo. Ja mu vic jak 1.4 nechtel dat a najednou takovy bug.
Jo, mně to taky občas dělá, že nastavím nějakou voltáž a real je o desetinu jinde.
co se týče toho FSB, tak já jsem včera studoval nějaké další parametry, které by na to měly mít vliv a bohužel nic u mě nezafungovalo. Např. Memtest mi na FSB 360 projede, ale na 365 už ani nepostnu. Stabilní mám max. 353MHz, víc ani ťuk. Zkusím vylepšit chlazení NB a pokusit se při tom ofouknout socket a součástky okolo, jestli to pomůže.
Jinak já teď testoval 3944MHz = 343x11.5 při 1.59 a LinX spadlo po 10 hodinách ;D Osobně se mi zase nechce jít přes 1.6V, protože se to fakt už skoro nedá uchladit. Jinak při tomto nastavení špička teplot na jádrech 89°C při LinX. Case kolem 33°C, idle v jádrech 44°C. Jdu to tedy přeswitchovat trochu níž a smířím se s tím, že 4GHz stabilně nedám :-(
Co jsem tak koumal, tak jsem se dočetl vzorec na výpočet ztrátového výkonu. Nejdůležitější je závislost na frekvenci - lineární, a voltáži - exponenciální ;D
Tak premyslim, ze misto chladice koupim jinou desku. Treba Asus P5K. Pokud s ni nedam vyssi fsb, tak budu mit klid v dusi, ze jsem pro max oc udelal vse .
S tím chladičem - asi to úplně mimo není, moje investice do NH-D14 mi přinesla v podstatě jen 100MHz stabilně navíc při nižších teplotách.
Sám jsem si dal už strop 90°C v loadu nebo 1.6V - zastavil jsem se na těch voltech, momentálně jedu LinX na 355x11=3904MHz při 1.6V a vypadá to OK.
Investice do dobré desky je určitě rozumná. Mně docela překvapuje, co ten můj relativně lowendový Asus zvládá.
Nicméně, zas je otázka ... jestli chladič není rozumnější z toho důvodu, že ti vydrží i na příští platformu ;) deska je úplně ztracená investice ;)
Mno, tak v posledních týdnech jsem udělal desítky testů a došel jsem k zajímavému experimentálnímu zjištění - překročené "maximální doporučené napětí" neznamená smrt procesoru, ale zcela náhodné chyby. Furt jsem si lámal hlavu s tím, jak to, že mi jednou LinX běží 10 hodin a podruhé na nižší frekvenci a stejném napětí spadne po kratším čase.
Takže pro můj kousek závěr:
4500MHz = POST (TDP ~240W)
4375MHz = boot do win + CPU-Z validace, v plné zátěži nestabilní (TDP ~220W)
3900MHz = přibližné maximum uchladitelné vzduchem při plné zátěži, ale s velkou voltáží (není 100% stabilní, zřejmě kvůli napětí kolem 1.6V) (TDP ~170W)
3500MHz = při 1.45V stabilní (TDP ~130W)
Je to šmejd ;D
Desku shanim, ztracena investice to ale je. Jde mi pouze o to, zda s lepsi deskou zvladne cpu vyssi fsb. Jak koukam na tve vysledky, tak cest budu muset zachranovat ja ;-)
Diry v casu vyrezane mam, 120mm ventilatory jsou na ceste. Na Freezer uvazuji dat prozatim 120mm fan.
Zitra zacne testovani dlouhodobe stability. Doufam, ze neskoncim take na 3.5 ghz ;-D
Já jsem totiž dneska studoval datasheety od intelu a tam doslova tvrdí, že pokud překročíš těch 1.3750 a nepůjdeš přes 1.45, tak neručí za stabilitu. Pokud překročíš 1.45, tak nejen, že neručí za stabilitu, ale také vysoce pravděpodobně nastanou nevratné chyby v CPU.
Takže, ono to na těch vysokejch napětích tak nějak jede, ale fakt se to chová všelijak. Otázka je, kdyby to bylo líp chlazený (řekněme v loadu pod 50st.), jestli by to bylo lepší (?).
Já se na to celé asi pěkně vykašlu a pofrčím s radostí na těch "<10h stabilních" 3900MHz při 1.6V. A s datasheetem si můžu akorát tak... ;)
Tak mam doma desku Gigabyte UD3P ( http://extrahardware.cnews.cz/gigaby...kladivo-na-c2d).
Ted mi tu huci Ac Freezer na 2600ot, protoze na nizsi otacky nezvlada chladit to ztratove teplo.
Testuji prvni den, takze zatim nic oficialniho.
Prvni postrehy:
- stabilnejsi a nizsi voltaz do cpu. ( nutno overit zatezovymi testy)
- post fsb +- stejne ~ 360-370 strop. Zazrak se nekona :-(
- dostal jsem se do win pri 4.5 Ghz@1.3625v. Samozrejme pada i super pi, ale s puvodni deskou ani nenabehl.
- nainstalovane 2x ventilatory Revoltec 120 mm, 1x vstup + 1x vystup vzduchu = teploty sly asi o 5°C dolu
- testuji na 4Ghz@1.3-1.325v. Teplota v Prime po 1 h se pohybuje do 70°C. Rozdil mezi jadry je 2-4°C.
Ted uz mi zbyva posledni meta. A to sice koupe Coratoru DS :-D
A konecne si oddychne ma duse. Tolik hodin stravenych testovanim, tuningem, instalacemi, setupem atd. uz jsem dlouho nemel.
Gratuluju, luxusní výsledky!
Ještě k té diskuzi o napětí, povídali kluci na XS: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?179965-E8400-8500-degradation-myth-possibly-busted
Jinak k tomu tvému nastavení, 4GHz/1.325V by mělo být něco kolem 125W.
Já momentálně jedu znovu na 3883 MHz (353x11) při 1.592V. Odhadovaný TDP je kolem 175W, Noctua s fany na minimum a intake+outtake na 5V mi to chladí při LinX na 90°. Smyčka 3DMarku dává 70° a na tuhle teplotu se při konverzi RAWů nebo videa nedostanu. Takže toto je můj strop pro běžnej provoz a prozatím končím (+ už jsem začal odkládat kapitál, až mi zemře tenhle trápenej chudák).
Dekuji ;-)
Vic jak 1.4v ho nebudu trapit a s Freezerem ho stejne neuchladim. Vsiml jsem si az pri instalaci do jine desky, jak Freezer a jeho zpusob uchyceni prohyba desku. Je pravda, ze jsem ho predtim instaloval v casu. Prohnuti je od 1mm a >. Docela neprijemna vec. Ted se bojim se o desku.
Davam ti za pravdu ohledne platformy. Pote, co jsem videl ceny pouzitych cpu do 775 socketu, je snad lepsi udelat rovnou upgrade :-(. Socket 775 - Dc vysoke a Qc primo nehorazne ceny.
Corator DS je objednan. Kdyz uz nic jineho, ocekavam vetsi ticho pri zatezi a mensi prohybani mb.
Jsem zvědav na zkušenosti s chladicím výkonem, opravdu.
Já potřebuju ztišit zdroj, ta moje mrcha v zátěži začne řvát jak blázen. Asi ho kuchnu a dám dovnitř noctuu... I když, jestli raději nevyměnit zdroj úplně, ... bude mi 380W stačit na novou sestavu? (řečnická ;) )
Muj FSP GLN 350w zvlada v klidu, jen vetracek zacina vibrovat.
Vysledky mereni na UD3P a 2.5' hdd, AC Freezer:
4 Ghz@1.2750v - idle - 87w(@1.3500v- 92w), Orthos - 151w(@1.3500v - 172w) , 3dmark 2006 - max 200w
Na 4 Ghz@1.2750v mi bezel Orthos 26h, teploty max 75, prumer 70°C.
Kolisani napeti podle cpuz neni nebo minimalni proti puv. desce.