-
Re: ATI Radeon HD4850 / HD4870 - info, testy, recenze
Vyzkoušeno jede to v pohodě (HD4870, Vista64).
EDIT: Tak jsem se možná unáhlil. Vyšší frekv. sice zadat jde a ona se i nastaví, ale po přepnutí do 3D se frekv. vrátí zpět na max. co povolují ovladače (790MHz). Testuju dál...
EDIT2: Tak jo funguje to, jen se musí vypnout Overdrive...
-
Mimochodem zkoušel jste někdo s HD48x0 AVIVO video converter? Ať dělám co dělám konverze sice jede, ale vytížení grafiky 0%, procesoru 100%. Jinými slovy jede to jen přes CPU :( Funguje to někomu?
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
Mimochodem zkoušel jste nekdo s HD48x0 AVIVO video converter?
Jeste sem to nezkousel. Jinak grafika je venku nejaky tyden, dejme tomu cas.
ps. A pokud by nekoho zajimalo, jak vypada baleni u Sapphire HD4870 LITE, tak mate moznost :) Zajimave jsou redukce na 6PIN, ze jsou pouze z 1 MOLEXU, coz je zarazejici a nedoda dostatecny proud na plny 6PIN. Karte to evidentne staci, ale doporucuju redukci z 2xMOLEX->6PIN nebo primo 6PIN ze zdroje.
-
Ale dodá proud dodá, to že je ten vodič / konektor stavěnej třeba na 60W neznamená že neprotáhne 200W, jen se to pak víc hřeje a může dojít k problémům (hlavně špatný zdroje když jim takhle vytížíš ty molexy třeba na jedný větvi), nicméně sám se často divím, jak jsou konektory v PC předimenzovaný, tu kartu by utáhly 2 drátky, jeden s +12 a druhej se zemí, 2x šestipin je úlet, ale splňuje to pak specifikace.
-
[QUOTE=Don Carlos;813857]Vyzkoušeno jede to v pohodě (HD4870, Vista64).
Na kolik jsi ty frekvence vytahnul? Mi pri 790/1100 haze ATi tool kostka vadne pixely, ve hrach bez problemu. Pri 785/1100 bez vadnych pixelu v atitool. Chladim vodou a pres 65 v zahulu nejde.
-
No asi takhle, zatím čekám na full WB od Mawu, takže jedu na stock chladiči. Když jsem tam jen tak zkusmo nahodil 820/1100, tak tu chvíli než jsem to stopnul (protože teplota stoupala směrem k nekonečnu) jel Furmark bez artefaktů.
Dokud nebudu mít vodníka tak netaktuju. ;)
-
která firma už full pro HD4870
-
Mawa říká, že do 14 dnů by měl být od EK
-
No ja ted testuju 830/1100 s tim programem AMD GPU clock tool a frci to pekne jen je nanic, ze on to nastavi natvrdo tzn. tento takt je i v 2D. Jinak kouknete na http://uloz.to/556752/3DMark Vantage muj vysledek ATI4870 pretakt 830 1100.jpg Jinak ve 2D zere ma sestava s def. takty 750/900 na moji sestave 345W (dle ups) a pri 830/1100 356W a pri 160/500 324W. Vse je bez zmeny voltazi na to se chystam az nekym budou overeny nejaka min voltaz a max voltaz
-
Tak prvni problemek. Ta karta vyzaduje aktivne chlazene regulatory/napetove obvody... alespon tak, jak jsou na stock chladici.
Kdyz sem nasadil blok, ktery vodou chladi pameti a GPU (GPU v zatezi do 38C, pameti podobne), tak se po chvili hrani karta vypne. Resp. se ukaze no signal. Je mi to ale cele zahadou, protoze kdyz na kartu s vodou sahnu zespoda, tak je cele PCB VYRAZNE chladnejsi nez se stock chladicem, vcetne regulatoru. Takze nechapu, proc tomu tak je...
Jinak se stock chladicem 850MHz projede 3DM06 a chvili hrani Crysis bez problemu... voltaz se da zvysit v BIOSu. Standard je 1.263v a melo by jit softwarove zvednout alespon k 1.3-1.35V, ale to doporucuju az s lepsim chlazenim.
-
JJ taky chladim vodnikem jadro a na pametech mam hlinikove pasivy, na tech svabech co jsou chlazeny orig. chladicem mam taky hlinik. pasivy (a i na ostatnich protoze mi zbyly pasivy) a ofukuju je 90kou vetrakem (topi opravdu hodne kdyz na ne sahnu zvrchu karty tak to vydrzim 5 vterin :) ). Pri taktu 840 nebo se mi karta taky vypina. Jinak v klidu mam 43 stupnu a v zahulu po 2 hodinach max 65 (teplota vody 30 stupnu) pri 810/1100 (820 uz trosicku problikavaly textury). Zkusim jeste znovu nasadit blok (gpu od galaxiho) tva teplota me totiz dostala - co tam mas za blok a jaka je teplota vody?
-
Haste: Na těch 850MHz už jsi zvedal napětí?
-
nene s biosem jsem si zatim nehral je to moje prvni ati :) teorii uz mam zmaklou jen to provest, taky si myslim ze tech 1,3 by nememl byt problem. Provadel jsem to pomoci AMD GPU Clock Tool v0.9.8 (i kdyz je to jen 0.9.7ka) a u ni je spatne to, ze nastavi jakekoliv takty ale natvrdo - mysleno tak, ze uz se neprepinaji takty na 2D, ale porad to jede na taktech, ktere se nastavi pres AMD GPU Clock Tool v0.9.8. Uvidime jak se to vyvrbi mozna mi nejdou vyzsi takty z duvodu meho problemu (Pri instalaci vodnika respektive chladicu na pameti a ruzne svaby, se mi stalo, ze u jednoho svaba, kdyz jsem pritlacil at se chladic prilepi se ozval takovy lupanec. Je to ten na obrazku http://uloz.to/555296/saphire HD4870.jpg a ted se jakoby hybe. Netusite k cemu slouzi a co to je (proste se na tom pruchozim kontaktu hybe ten cerny kvadrik, kterym ten kontakt prochazi.)
-
taky mě ty napájecí obvody serou, pečou jak kráva, mám na nich malý pasivy a asi to budu muset předělat, chystám se rozřezat chladič na A64 procák a použít těch děr okolo, jsou cca 8cm od sebe,
jinak jádro chlazené vodou Alphacool GP3 má v zátěži max. 43, taktoval jsem zatím jen v CCC, čekám, jestli nebude něco, kde se dají nastavit 2D/3D takty
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
Haste: Na těch 850MHz už jsi zvedal napětí?
Nene a myslim, ze pujde jeste vys. Jadro jede fakt dobre. Tech 900MHz dam asi v klidu.
Ty napajeci obvody jsou vazne prasarna. Sem rad, ze to neni jenom u me. Kdyz sem je nechladil vubec, tak v Crysis vypla po zhruba 10ti minutach. Kdyz sem nahodil pasivek(priloha), tak se na 850MHz vypla asi po 2 hodinach hrani, ale pasiv byl naprosto rozzhaveny do bela(sekundu na nem udrzet ruku byl kumst). Oproti tomu GPU melo "jenom" 46C. Takze ted vymyslim dalsi reseni(aktivni pomoci vodnika). Pokud ani toto nepomuze, tak budeme muset cekat na FullWB, ktery bude chladit i mosfety, ale ja nehodlam davat dalsi 2 litry za blok jenom kvuli tomudle :mad:
ps. sorry za tu kabelaz v obrazku, mam v ni zatim desny binec :)
UPDATE: Nuze, tak jak to je na obrazku, to funguje bez problemu, pokud mate dobre zajisteny prutok vzduchu v case. Sem to Puvodne testoval s otevrenou case, takze zadny prutok vzduchu nebyl. Se zavrenou po 2 hodinach Crysis na 850MHz/4600MHz se dalo na pasivku udrzet ruku 3 sekundy a vse bezi bez problemu. Jenom dodavam, ze mam v case 2 separatni casti prutoku... jeden zvlast pro CPU + pameti a druhy pro grafiku s vodou a zbytek systemu (disky, zvukovka). Napeti zvedat nebudu, protoze momentalne je problem uchladit spis mosfety nez GPU a 850MHz mi zatim staci :))
-
Nezkouseli jste nekdo upravit v BIOSu idle napeti/frakvence? Je mi zahadou, proc je ve vsech statech 1.263v. Proc ATi poradne nevyuziva PowerPlay? To chce na 2D nejakych 1.05v + 400MHz a spotreba by byla podstatne nizsi.
-
Upravit BIOS jsem zkoušel, nicméně výsledek byl vždycky stejný - karta začla běžet na 750MHz - i ve 2D.
Nevím co se děje, ale jakmile proženu orig. BIOS přes RBE (dokonce i jen load/save bez úpravy) a tenhle BIOS flashnu, okamžitě se v CCC ztratí záložka Overdrive a karta jede na 750MHz. Nechápu... Na xtreme fóru tvrdí, že jim úprava BIOSu funguje. U mě ne.
A to jsem zkoušel ve Vistách i v XP, na ovladačích 8.6 i 8.7beta.
-
Posledni verze RBE (1.11) ma chybu. Ten LOCK na frekvence delany pro R38xx dela v 48xx paseku. Ty frekvence jsou ve skutecnosti jine. Aby ti to fungovalo, musis zmenit frekvence podle tohoto klice ;)
EDIT: Jo a jeste pro zmenu VOLTAZI musis mit US keyboard, jinak se ti dane hodnoty voltazi neulozi :)
-
Můžu se zeptat, zda někdo nevíte, jaký je rozdíl v napětích jádra 4850 a 4870? Nemůžu svou 4850 dostat stabilně ani na 700MHz, což připisuji právě nižšímu napětí na jádře, než má 4870...
-
Haste: Jo táák, diky za info. Tohle jsem jaksi nikde nevyčetl. Večer zkusím...
Jinak tohle jsi už viděl? Možná to půjde i na 4870: http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=193774
Maul: 4870 má default napětí 1.263V, 4850 nějak kolem 1.1V (doufám, že nekecám).
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Můžu se zeptat, zda někdo nevíte, jaký je rozdíl v napětích jádra 4850 a 4870? Nemůžu svou 4850 dostat stabilně ani na 700MHz, což připisuji právě nižšímu napětí na jádře, než má 4870...
Napeti muzes na 4850 zvysit via BIOS az na 1.2v. Cokoliv vyssiho co nstavis se realne projevi stejne jako +-1.2v. S 1.2v by ses mel dostat kolem 750MHz. Pro nastaveni voltazi pres BIOS si dej pozor na to, co sem uz psal Carlosovi.
Jinak lidi ja to nechapu, uz 870MHz bez zvyseni voltaze a porad stable :)
-
1 Příloh-a(y)
tak jsem zbastlil pasiv viz obrazek, a upřimně řečeno, během pár minut v 3D na něm neudržm prst, je to masakr, investovat do Full WC se mi moc nechce
-
Tak ted jsem se nastval a nasadil blok znovu a z 44idle 65 load hoply teploty na 35 / 45 a jsem spokojen. Ted uz jen rozseknout ty napetove regulatory na kterych tam mam male pasivky plus ofuk 80 vetronem a stejne to topi jako krava. A jak koukam na TURBOPASIV od SIDA tak to bude problem :) A jeste jedno info zkusil jsem 850 /1100 (padalo to predtim uz pri 840 v GRIDU V MENU) teploty 38/47 a hlavne predtim teplota pameti i 75 ted max 49 tzn cim vic se schladi jadro tim min hrejou pameti - asi se ohrivaji castecne od jadra.
-
Citace:
Původně odeslal
mada98
A jak koukam na TURBOPASIV od SIDA tak to bude problem :)
Tak co sem uzavrel case a nechal tam tim padem proudit vzduch spravnym smerem, tak uz to prestava byt problem. Ten maly pasivek, co sem posilal vyse, je v idle teply, ale ruku na nem udrzim libovolne dlouho. Ve 3D na 850MHz je potom sice zhavy jak svine, ale ruku na nem udrzim par sekund. Takze jde spis o nahozeni spravneho pasivu a nechat spravnym smerem proudit vzduch. Dodavam, ze na grafiku mi NEfouka zvlast zadny ventilator... jde mi o tiche PC.
-
jdu zmerit ty teploty toho pasivu - tak teploty 79stupnu v loadu a 52stupnu v idle na napetovych regulatorech v cimre 25 stupnu (umi byt i 30)