No, ved ano... Ale e1 to podla jeho posledneho prispevku imho pochopil tak, ze sa tie Lka roztrieskali same padom...
Printable View
Pochopil som to ako píše DM.
Mám dotaz co se 450D týká. V jakési recenzi na toto tělo jsem četl, že má AF ze 40D (že má tu vyšší citlivost středního křížového bodu při použití skel s F/2,8 a méně). Tudíž jsem myslel, že celý AF je kompletně převzat ze 40D. Když jsem si ale stáhl brožuru přímo z Canonu, tak v tech. specifikaci je napsáno toto:
u 40D:
9 bodů křížového typu (středový křížový s vysokou citlivostí při světelnosti f/2.8)
u 450D:
9 (středový křížový s citlivostí při světelnosti f/5.6, vysoká citlivost při světelnosti f/2.8)
Co to znamená? 1) tisková nepřesnost; 2) u 450D je křížový pouze střední AF bod a ostatní jsou pouze horizontální či vertikální?
Díky za info
2) je správně. 450D nemá AF modul 40D - nevím, kde jsi to četl, já to nikde neviděl a taky to tak není.
toho jsem se bál.... škoda. To by byl panečku pokrok. A 40D má opravdu VŠECH 9 bodů křížových? (podle brožury se zdá, že ano)
Ano, devět křížových, ale v dané třídě to není žádný extra hit, E-3 a D300 mají citelně schopnější AF moduly.
Tohle by mě zajímalo podrobněji - 40D mám poměrně čerstvě, teď jsem ho v Tunisku na dovolené docela slušně provětral a nějak si neumím představit, co by se zrovna na AF dalo zlepšit...
S jinými značkami nemám srovnání, ale v rámci Canon těl je to rozhodně to nejlepší, co jsem kdy v ruce držel.
Zjednodušeně:
- D300 má 51 AF pointů, z toho 15 cross-type a o třídu lepší C-AF než cokoliv jiného ve třídě (ať co do schopností, logiky nebo pokrytí body)
- E-3 má 11 AF pointů, všechny cross-type, k tomu (jako jediný) plně bi-axiální, nejvíc (celkem 968 ) AF senzorů (btw: jeden uživatelský bod je kalkulovaný z 88 nebo 440 senzorů podle modu AF), nastavitelnou citlivost bodu, automatickou kalibraci na základě teploty okolí, separátní processing, atd.
Jinými slovy - 40D (a 50D) má dobrý AF, ale D300 má citelně lepší C-AF a E-3 zase S-AF. Na druhou stranu se to taky částečně odráží v citelně vyšší ceně, ty AF moduly a spol. něco stojí.
Ak fotíš s malou HO tak je tento spôsob len obtiažne pouźitelný, totiž pri prekomponovaní sa posúva aj celá rovina ostrosti.
Tak, tak. Samozřejmě na "cropovaných" formátech v kombinaci s krátkými ohnisky a nic moc světelností je to celkem jedno (to se stejně vyplatí ostřit na hyperfokální vzdálenost kdykoliv je to jen možné), ale jak se prodlužuje ohnisko, tak zvlášť na krátké vzdálenosti to je důležité a taky problematické. Nevím, jak kdo fotí, ale sám bych se svými teleobjektivy při ostření na střed a změnou kompozice neměl správně zaostřeno nikdy a na kombinaci 35 mm formátu a světelných objektivů je to ještě dost o něčem jiném ... A právě v těchhle momentech je přesný a rychlý AF hodně důležitý.
Já přiznám že jsem ten problém nikdy nepozoroval... fakt že nemám žádná extra světelná skla. Ale ani s 1.8/50 nemám výtěžnost nijak špatnou.
Schválně to budu sledovat a více vyhodnocovat.
...ještě je možné, že s padesátkou nebo s reverzní padesátkou na teleti na makro používám převážně středovou kompozici, resp. ostření na střed bez rekompozice po zaostření.
Stejně tak při ateliérovém focení na fleše s clonou 11 asi nemusím nic řešit a na dovolenkové focení rodinky u moře je AF u 40D přesný a rychlý víc než dost...
tak si rikam, zda nevymenit setak 18-55 IS za Tamrona 17-50, vyplati se vubec ta investice? Co jsem koukal na photozone.de, tak ty objektivy jsou plne srovnatelne...
Pokud ne, je tu neco krome 17-40L co by mohlo vyhovovat? Diky
Seťák IS nevim jakej je. Na photozone.de nedopadl až tak špatně. Ale Tamron 17-50 je opticky určitě lepší - pokud tedy zaostří, s čímž má docela problémy (nebo alespoň všechny Tamrony měli s AF problém na všech tělech co jsem zkoušel - více o tom zde od příspěvku #54).
Jinak teda jsem měl taky možnost vyzkoušet si 450D (jen na chvíli) a měl jsem na ní právě Tamrona 17-50/F2,8. Jako docela mě zděsilo to, co jsem viděl. Zde nabízím 100%ní výřez z fotky - je to pozadí mimo hloubku ostrosti. Co se týká šumu, tak v tmavých oblastech mi přijde (patrně softwarově odšuměň) docela v poho, ale ve světlejších oblastech je to hodně ošklivé. A to se jedná o snímek na ISO 100, 1/200, F2,8, sys. blesk odrazem...
http://img159.imageshack.us/img159/9661/450dat6.th.jpghttp://img159.imageshack.us/images/thpix.gif
Tak to je grc...
:bleeeh:
Imho takhle 450D fotit nemůže, resp. to vypadá jako (řádově) ISO800. Pokud je tohle opravdu výstup z foťáku v JPEGu, tak mě nenapadá asi nic moc jiného než zapnutá featura na rozšíření dynamického rozsahu, která dovede fotky pěkně doprasit (netuším, jestli to 450D má).
Nevím co je to za fotku, ale moje 450ka tohle nedělá ani na ISO 1600.
Nevim, co v tom foťáku bylo či nebylo zapnuto za "fíčury", protože ten foťák neznám a neměl jsem čas se hrabat v menu. Jen jsem si nastavil ISO, Clonu, čas a "cvak"... a vylezlo mi to, co jsem postnul výše - zcela bez úprav.
Tady je kompletní EXIF toho snímku:
http://img385.imageshack.us/img385/4199/450d2gt5.th.jpghttp://img385.imageshack.us/images/thpix.gif
datum je pochopitelně špatně, protože DSLR byla vyndána z výlohy bez jakéhokoli nastavení...
Rozhodně je ale tohoto 450D schopna a to na ISO 100...
Až budu mít chvilku času, zkusím tu fotku napodobit. Jediné co mě napadá, že se jedná o vadný kus.
Kdyby měl někdo zájem o original battery grip BG-E5, mrkněte do bazaru
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=74237