a preco by nemal mat? kvalitne fany na 5-7V nie su vobec pocut, a na vodnikovy tiez musis mat fany ktore chladia radiator, alebo vyfukuju teply vzduch z case, okrem toho u vodnika este moze hucat cerpadlo...
Printable View
a preco by nemal mat? kvalitne fany na 5-7V nie su vobec pocut, a na vodnikovy tiez musis mat fany ktore chladia radiator, alebo vyfukuju teply vzduch z case, okrem toho u vodnika este moze hucat cerpadlo...
No nevím, ale 12cm fan na 5V odvod tepla společně se zdrojem stačí pohodlně a rozhodně to slyšet není...Citace:
Původně odeslal Don Carlos
Tišší asi ne, ale pokud na ochlazování výměníku používáte větrák(y), nejste na tom o nic líp než já s přímým chlazením komponent.Citace:
asi tak... a nie vsetky cerpadla su tiche ;) proste vodnik je dobry iba na super teploty... co sa tyka hlucnosti, kvalitne vzduchove chladice (fany na 5V) dokazu byt tak isto tiche ako pri vodnikovy...
A co jineho od vodniho chlazeni chces nez nizky hluk a "super teploty" ? Vzdy jde o tuhle kombinaci... nemuzes rict, ze stejne nizkeho hluku dosahnes i s konvencnim vzduchem jenom to bude "min" chladit :) Vzdy jde o kompromis mezi teplotou a hlukem.Citace:
Původně odeslal Erfelst
O stránku zpět jsi mi doporučoval přechod na vodu, ale já pořád nechápu, co by mi to přineslo, když mám tichý komp s pár pomaluběžnými větráky a teploty do 50°C při BURNu na čemkoliv... Nebo vidíš nějaký důvod mít při maximální zátěži na procesoru 35 stupňů místo 45? Já určitě ne a rozhodně mi to za výše uvedená rizika nestojí.Citace:
Původně odeslal Haste
A abych nebyl OT - bavíme se tady o kartách 7900GT a u těch taky na rozdíl od současného high-endu ATI nevidím problém s teplotou žádný. Zalmanem 700AlCu na 5V uchladím nemodnutou kartu do 50°C bez sebemenších potíží a nevěřím, že by mi voda v něčem pomohla, když ani na 12V a teplotách okolo 40°C BURN nejde taktit výše...
Ale to je samozrejme, ze na na defaultni frekvence nebo velmi lehke OC je vzduchove chlazeni dostacujici. Vodnik by byl v tvem pripade opravdu zbytecny, navic pokud jsi schopny si poskladat tiche PC chlazene vzduchem.Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Jenze nad tepelny tok 100 W/cm2 uz vzduchove chladice nestaci. Delal jsem mereni, kdy i jeden z nejlevnejsich vodniku (Thermatake Bigwater) s jednim 120 fanem na radiatoru zapojenym na 5V ma stejne teploty (+/-1°C) jako Noctua NH-U12 s 2x120 na 12V. Testovano to bylo na AMD Opt144, navic u grafických karet je situace jeste horsi, protoze neexistuje zadny opravdu vykonny chladic. :neutral:
No jo, ale to už se bavíme o hardcore OC, HW modovaných komponentách a extrémních tepelných hodnotách. Haste mi doporučoval vodníka na můj komp, kde mám X2 4400+ nataktovanou na 2,65GHz a SLI 7900GT na 580/1600. Je otázka, zda je to pouze lehké OC, ale rozhodně vím, že bez HW modů už svoje komponenty výše nedostanu s žádným chlazením, protože současný strop není dán vysokou teplotou...Citace:
Původně odeslal Pirs
No rozhodne verim, ze CPU bys precijenom dal o kousek vys s nizsi teplotou a taky bys mozna mohl popremyslet o VMODu na ty 7900ky.Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Jinak si myslim, ze s tou sestavou co mas a poradnym vodnikem bys mohl udelat kompa prakticky noiseless a to si u kompu cenim skoro stejne jako vykon. Ale je to ciste muj nazor.
Mel bych nasledujici prosbu ke vsem vlastnikum 7900GT...
Potreboval bych screenshot nebo lepe vypis (*.rtr) ze zalozky v Rivaruneru s nazvem Graphic subsystem diagnostic report, konkretne s polozkami
Display adapter information, NVIDIA specific display adapter information a NVIDIA graphics processor registers.
v Rivatuneru to najdete zde (oznaceno sipkou):
http://www.oclab.cz/images/galery/RT_SSDR.gif
Screen ze samotneho SSDR vypapada takto:
http://www.oclab.cz/images/galery/RT_SSDR_7900GT_A2.gif
kde nahore zaskrtnete kategorie Display adapter information, NVIDIA specific display adapter information a NVIDIA graphics processor registers. Tlacitkem s obrazkem diskety pak vytvorite report soubor: http://www.oclab.cz/images/galery/7900GT_A2.rtr
Vypisy prosim zasilejte me na mail: pirs@centrum.cz
dik ;)
edit: Dekuji vsem, co mi na mail poslali pozadovany vypis. Vse potrebne jsem z doslych vypisu zjistil a dalsich tedy uz neni treba.
Máš to tam, akorát mi řekni proč to chceš? Něco zkoumáš?
Overuji si urcite informace.Citace:
Diky moc.
btw. pekny takty na jadre ;)
edit: pro zajemce prikladam upraveny bios
pokud s nim dosahnete stejnych max. taktu na jadre jako s puvodnim, tak by se mel vykon v 3D05 o cca 100b
pokud se vam max. dosazene takty snizi (o 10MHz a vice), tak je vam tento bios k nicemu :(
http://www.oclab.cz/data/7900GT_40.rom
Zdravim,chtel bych se zeptat jestli nekdo ma nejake zkusenosti s BFG 7900GT,dostal jsem zajimavou nabidku na tuto kartu,ale firmu BFG moc neznam
BFG neni sice v CR moc znama, ale patri mezi to nejlepsi, co se da koupit ;)Citace:
Původně odeslal harleymaster
Tak jsem si zakopil 2x 7900GT + DFI experta a zatím jeden problém za druhým. na jeden bych se rád zeptal tady. Mám karty v SLI spojený můskem. ale forcewary mě píšou že mám jednu vytáhnout že nepodporují SLI. přitom to mám od jedné firmy. má se něco přesného nastavit v biosu? zkoušel jsem dost možností ale problém je tam pořád.
A co myslite že by byla lepši koume 1800xt neb o 7900gt +v mod ? ja měl jen 7900gt ale jak je na tom ta 1800xt.
v mod sjem zkousel tuzkou nesl ome to a nez sem stihl sehnat vodivej lak tak sem ji musel střelit
Predpokladam, ze vymenit ovladace si zkousel?Citace:
Původně odeslal BananaYoe
Podporu ruznych biosu na kartach nebo uplne jinych znacek nebyli driv vsude.
Jinak muzes zkusit mrknout na verzi biosu a hodit na obe karty stejny.
Zapojeni SLI se vetsinou obejde bez problemu...aspon teda ja na zadny nikdy nenarazil.
Tak všechny problémy s touhle deskou vyřešeny. Trvalo to cca týden ale je to v suchu. Jinak problém s SLI byl ten že jsem původně měl v biosu nastavenou jenom single kartu a na to sem nahrál win. Pak když jsem zjistil že se tou položkou zapíná SLI a zapl ji mi win nenaběhli tudíž jsem myslel že je něco špatně a že to ono nebude. Pak jsem ale zkusil přinstalovat wokna se zepnutým SLI a už naběhli v pořádku.
Jelikoz mi po 2 tydnech provozu znicehonic chcipla 7900ka, zacal jsem zjistovat, co mohlo byt pricinou. Samozrejme jsem si vsiml toho, ze i nekteri uzivatele tady na 4u meli problem s uplne novymi kartami. S udivem jsem zjistil, ze podobne problemy ma velky pocet lidi snad na vsech moznych forech, dokonce nekteri vyrobci zasli az tak daleko, ze oficialne uzavreli svoje fora, prave kvuli velkemu procentu vadnych 7900ek.
HODNE me zarazilo, ze se tak dulezita informace nikde neobjevila (s vyjimkou kratkeho clanku na hardocp.com), ovsem aniz bych byl nejaky paraoik, ted uz asi chapu proc.
Prectete si tento zajimavy post a udelejte si svuj vlastni nazor, ja osobne tomu verim a opravdu z toho nemam radost:
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1060819
No vzhledem k tomu, ze stejne 90% tech karet, ktere maji problemy pochazi z edici jako KO, OC atd., tak bych spis porad veril tomu, ze ty karty to proste nezvladnou a odejdou a jak vime, tak zaruku na OC nikdo nedava, je to na vlastni nebezpeci. Normalni verze muzou klidne odchazet z toho duvodu, ze byli nejdriv testovany na vyssi frekvence a neco to neprezilo.
eVGA vydala prohlaseni, ze reklamovanost karet ze serie 7900 je 0.74% a to mi neprijde jako zavratne cislo.
Na druhou stranu musim uznat, ze pocet prispevku na eVGA foru me docela vydesil a je jasne, ze nekde nejaky problem je, ale pokud by ta zprava mela byt pravdiva, tak by tech karet muselo odchazet daleko, daleko vic.
Zkus si procitat zahranicni fora a delat si carky u factory-overclocked versus stock-frequencies karet, zjistis, ze to s tim taktovanim neni tak jasny. Pomerne vysoke procento lidi ma problemy i na standardnich frekvencich. To, ze to neni zatim tak masove videt, bych prikladal zpusobu uzivani. Nejvic se ty karty podelavaji pri behu 3DM 06, Oblivionu a FEARu, tzn. graficky velmi narocnych aplikaci.Citace:
Původně odeslal Masster
Co me ale naprosto fascinuje, je ZPUSOB, jakym se ty karty znici. Jakmile se ti jednou objevi artefakty, uz jsi vlastne ztraceny a vsechno je jen otazka casu. U pretaktovanych karet se syndrom samozrejme nekolikanasobe urychli, na druhou stranu to podle me neznamena, ze se to tyka pouze taktovanych kusu.
EDIT: eVGA sice vydala prohlaseni, ze reklamovatelnost je 0,00 nic, ale na druhou stranu taky zezacatku tvrdili, ze vsechno vyresi BIOS upgrade a ted resi tenhle problem cross-shippingem na individualni bazi, pricemz karty, ktere vraci, jsou HARDWAROVE upravene, takze to bcyhom meli k oficialnim vyjadrenim...
Nevite jestli uz vysli nove revize HW upravenych karet? Mel jsem tuhle kartu od ASUS v reklamaci a ted mi dali novou s tim, ze by to mela byt nova revize karet. Bohuzel nevim kde si to overit, jestli neklamou.Citace:
Původně odeslal Zilla
Takze, existuji a prodavaji se nove revize karet 7900GT a jestli ano byl problem s prehrivanim cipu na zadni strane karty vyresen??
Údajně u nových karet tj vyreseny, ale nevim ja k ktery vyrobce se k tomu stavi, urcitym voditkem jsou kondiky v prave spodni casti,
http://img134.imageshack.us/my.php?i...sc01782jj4.jpg
proste na druhy strane karty kde jsou ony zminovane regulatoty, tyto kondiky u novych revizi maji jinou barvu (fialovou), ale vis jak, namalovat mohou cokoliv, jak primo to overit taky nevim, co jsem prochazel drdy na XS foru tak tam screeny sou tak to omrkni.
A pokud mas vyfoceny detaily sve predchozi karty zkuz porovnat se svou novou .... jinak se modli jako já :-D
Taxem nakonec našel ten nejjednodušší pencil mod pro 7900GT (viz obrázek) a aplikoval jsem variantu 1,55V - grafárna poskočila z původních 565/1600 na 680/1600 a promítlo se to i do 3DMarků. Na X2 3800+ @ 2.65GHz mám tyto výsledky:
3DM01 - 33 355
3DM03 - 22 310
3DM05 - 10 768
3DM06 - 6 142
AQUA3 - 106 537
No nevím ale tento způsob:
http://www.oclab.cz/images/navody/79..._oblast_14.jpg
mi připadá daleko jednodušší, vodivý lak, třeba EL-2, to jistí ;-)
Přijde Ti jednodušší patlat vodivou cestu v délce 1-2 cm nějakým lakem přímo na PCB karty místo jednoduchého spojení tužkou u dvou nožiček jednoho čipu, které jsou cca. 0,2 mm? To teda fakt nechápu... :rolleyes:Citace:
Původně odeslal tnema