Panove, nehovorili ste ze budu testy Radkovych chladicov na overclocking.cz??? :?: ??? Tak kde su??? A to uz pretieklo vela vody odkedy som to cital.
Printable View
Panove, nehovorili ste ze budu testy Radkovych chladicov na overclocking.cz??? :?: ??? Tak kde su??? A to uz pretieklo vela vody odkedy som to cital.
ne na overclocking, ale na PC-tuning.
http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=30875&start=240
Sou nejaci pomali.. (extreme, bych uz dneska rekl)
RADEK
Mam ted doma jak cascadu od Radka, tak bloky od K&P a ucinnost tech bloku je hodne podobna. Testoval jsem na dvou CPU a to TB2600+@2.4+GHz a Barton2500+@2.3+GHz (velmi vyhrevny kousek). Vcore jsem zkousel max. na 1.95V. Teploty pri fulload jsou u obou prakticky identicke (+/- 1C), ale oba procaky mi bezely primestable vzdy o kousek vysse (20-30MHz) s blokem od K&P a take jim na to stacilo i o 0.025V nizsi Vcore. Radkovo blok jsem mel v PC asi mesic (samotny), K&P mam asi 14 dnu (prvni tyden jen na CPU pro porovnani, ted uz vcetne chipsetu a grafiky, ale vodu stejne uchladim prakticky na stejne teploty). Prime mi posledni mesic bezelo skoro denne, pri vsech moznych nastavenich, tak myslim, ze to celkem dokazu porovnat. Stavim sice teprve sveho prvniho vodnika, takze si nechci hrat na recenzenta, ale hodlam si nechat blok od K&P, ktery se mi osvedcil o fous lepe. Samozrejme je mozne, ze za jinych okolnosti, by to mohlo byt i jinak. Sam jsem zvedavy jak dopadne recenze na PCT.
Sestava: NF7, cerpadlo Hydor S30II, radiator od Ertyho (mimo case) + 2x12cm FAN (cca 6V), teplota okoli 21-23C, voda 26-28C, CPU v prime pri max. primestable frekvenci/1.9V 51-52C. Case je zatim otevrena, protoze na ni jeste provadim nejake upravy.
těžko říct ale podle mě je ten jeden stupen už úplně ukradenej nezdá se vám že je to perličkářství? :lol: fakt podle mě stupen sem stupen tam :¨) 8-)
Pane recenzente jake jste pouzil cerpadlo? Prutok vody? :-)Citace:
Původně odeslal Jiri Drak
pan recenzent pise, ze Hydor S30II a to ma 600l/hodCitace:
Původně odeslal Fila
cena bloku??
Stejna tedy 1k, pokud se mezitim nezmenila.Citace:
Původně odeslal berraneck
nj ale take meranie nema velku vahu ak nevies garantovat laboratorne podmienky, viacnasobne meranie s viacnasobnym nasadenim (na AMD hlavne) a podobne ... ale imho su tie bloky vykono hodne rovnake .. kolko mas prietok a vytlak cerpadla?
MC
Cerpadlo ma udavany prutok 600/l a vytlak 1.3m (nemeril jsem to).Citace:
Původně odeslal MadCap
Laboratorni podminky opravdu zarucit nedokazu (a ani nemyslim, ze je to az tak dulezite vzhledem k tomu kolik tepla CPU produkuje), bloky jsem samozrejme zkousel nasazovat vicekrat.
Mi spis pripadne , ze mas dost velkou teplotu, ja v klidu mam bezne kolem 34 stupnu a pri zatezi 48 max!!! 50. Rozdil teplot voda cpu by mel byt cca 9-10 stupnu.
(mozna je to i otazka cidel ma desce) .
RADEK
Cidlo je v socketu a ty teploty 51-52C mam, kdyz jede CPU opravdu nadoraz pri 1.9Vcore. Pri mirnejsim OC (standartne jedu 2.34G/1.85V) je max. teplota 48C. V klidu mam asi 37C. Samozrejme je mozne, ze to cidlo ukazuje o kapku vic (navic jina deska = o +/-5C jina teplota nekdy i vic) a taky budou mit na teplotu asi trochu vliv mofsety, ktere jsou pobliz socketu a i s pasivem opravdu hodne pecou. Skoda, ze deska neumi cist teplotu primo z CPU.Citace:
Původně odeslal Radek-B
EDIT: u novejsich biosu jsou teploty CPU o cca 5C nizsi.
Citace:
Původně odeslal Crab
heh, nakej zoufalec co ma 1 post a nemuze postovat do bazaru....
Ale pokud nemuzes postovat do bazaru, tak to neplacej sem... :evil:
Ja sem cekal, ze to pravidlo s tema 50 postama do bazaru udela nakou paseku... nic mene tady nekdo nezna pravidla!! ach jo.. :?
Sorry za OT
edit by Voky
chci se zeptat. Mám čerpadlo Sicce Suprema (4000l/h, max. výtlak 3m). Výkon je řekl bych značně předimenzovanej, ale snad by mělo jít regulovat. Máte někdo zkušenosti s takhle silným čerpadlem?
jo jeden clovek ho tu ma Frost se jmenuje, ma to kvuli vytlaku.. jinak to IMHO nema vyznamCitace:
Původně odeslal Thanatos
Na jakem principu , funguje to cerpadlo ?? Jde to regulovat bud mechanicky (priskrtit) anebo elektricky , ale tam zavisi na to m , na jakem principu to cerpadlo funguje ,. co pouziva k tvorbe tociveho magn, pole co toci s lopatkami . (omezit jednu pulvnu stridaveho prudu a nebo postavit frekvencni menic).Citace:
Původně odeslal Thanatos
RADEK
"Radek-B"
Tak jsem sbastlil blok na intelacky cipset:
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cipsetP4_ocka/14.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cipsetP4_ocka/5.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cipsetP4_ocka/13.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cipsetP4_ocka/12.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cipsetP4_ocka/8.JPG
RADEK
jde o odstředivé čerpadlo s magnetickým pohonem, poháněné vodotěsným synchronním motorem (to je opsané z manuálu). K regulaci je tam otočná regulace průtoku, ale to mi přijde jako dost šupáckej způsob regulace. btw ten výtlak mi s největší pravděpodobností bude na nic, ale časem hodlám vodou chladit celej komp takže se výkonová rezerva bude hodit.Citace:
Na jakem principu , funguje to cerpadlo ?? Jde to regulovat bud mechanicky (priskrtit) anebo elektricky , ale tam zavisi na to m , na jakem principu to cerpadlo funguje ,. co pouziva k tvorbe tociveho magn, pole co toci s lopatkami . (omezit jednu pulvnu stridaveho prudu a nebo postavit frekvencni menic).
tak tady jedine frekvencni memic, ¨synchronni motory totiz nemaji skluz a tudiz neni co ovlivnovat. Motor se toci synchronne podle frekvence site a poctu jeho polu.
Vyznas se trochu v elekronice ?,na jednoduchy menic budes potrebovat IO 4047, nejake dva darlinktony, trafo 220/2*10V , potenciometr , kondenzator, nejake odpory, potaenciometr. (darlinktony a trafo /zalezi na pozadovanem vykonu)
Cele to maka na 12V.
[/quote]
jde o odstředivé čerpadlo s magnetickým pohonem, poháněné vodotěsným synchronním motorem (to je opsané z manuálu). K regulaci je tam otočná regulace průtoku, ale to mi přijde jako dost šupáckej způsob regulace. btw ten výtlak mi s největší pravděpodobností bude na nic, ale časem hodlám vodou chladit celej komp takže se výkonová rezerva bude hodit.[/quote]
Inu Radek? Tie testy na tvoje bloky su uz hotove??? Viem ze som sa cosi podobne uz pytal ale na pctunning som nic nenasiel. :?:
to sa spytaj supermanov na pctuningu ktorym to trva dlhsie jak vyvoj liekov na AIDS :P
MC
jj. je to dlooooha doba. uz aby to bylo. uz se tezim z5 na muj wb :cry:Citace:
Původně odeslal MadCap
A co keby sme ich zbombardovali emailami??? Len nemam adresy ;D
tak aspon 10 za den :idea:
To sem skousel , nereaguji..Citace:
Původně odeslal MLAKATOR
RADEK
jen dodam ze se muzete aspon pripravit na moje porovnani galaxiho cpu bloku (plexi vicko;old verze) a Radkovy nove revize Cascade WB.. uz se sam nemuzu dockat!
No tak dneska (vlastne uz vcera) mi redaktor odpovedny za testy sdelil, ze test bude pristi tyden. Ale berte to s rezervou, vite jak to chodi :wink:Citace:
Původně odeslal MadCap
Pro vyrobce:
Ja navrhuju vyhradit par veci co jsme delali a kdo bude mit zajem , a vsichni o nem budeme vedet , ze neco vi a zna , tak mu to posleme a muze se hrat s testama. Pro mas to bude mit prinos , ze se bude dat dopilovat , treba technologie upnuti , nebo vubec , konstrukce bloku.
jsme tu tusim uz 4-ri co jsou schopni neco udelat , to uz se da.
Kdo je pro ?
((Ad testy na pc-tuning// ja se taky vymlouvam , ze nemam cas, protoz eho nemam ,ale toto uz povazuju opravdu za ostudu))
RADEK
V podstate dobrej napad, akorat bude problem sehnat cloveka, kterej to bude delat zadarmo a bude v teto oblasti odbornik. Navic by to mel bejt asi clovek z 4a, kteryho vsichni zname a musi mit pristup k novymu HW, aby se to dalo odladit fakt na vsem. No a ja osobne nikoho takovyho tady neznam :?Citace:
Původně odeslal Radek-B
ono to nakonec asi bude nejjednodussi aby to delal ten pctuning.. sice nevim kdo to dela, a jestli vubec ma v teto oblasti nejake zkusenosti ale...Citace:
Původně odeslal Pirs
nejtezssi by bezesporu bylo zajistit stejne (laboratorni) podminky, navic aby to bylo opravdu peclive muselo by se mereni nekolikrat opakovat, nanaset pasta, pritlak.. teplota vody by se take musela udrzovat na stale stejne hranici (coz tak easy nebude)... kazdy taky nema doma K7 a P4 zaroven, a chtelo by to test na obou typech.. ja sam poradne nevim jak budu delat ten test cascade X galaxi.. rozhodne to bude zajimave, a pokud sezenu i vykonnejsi cerpadlo bylo by zajimave to porovnat
Smysl to ma a velkej, ale ja bych pockal ten tyden :?: az na vysledky na PCT. Ocekavam, ze nebudou komplet se vsema variantama. Tady uz nekterym lidem vychazelo, ze nekdy byl lepsi vodnik KP a nekdy od Radka. Mohlo to byt vykonem cerpadla, ruznymi radiatory, pouziti vodnika na CPU anebo jeste na disky, dva chipsety, grafiku a zdroj. Tech veci ovlivnujich vysledek je hodne. Pirs nekde uvedl, ze po odstaveni vodnika z dvou chipsetu, ktere chladil vodnikem, sla teplota na CPU o 4 stupne dolu.
Proto spis nez jeden clovek, by to chtelo test skupinou duveryhodnych osob z 4a a podrobne zdokumentovano, pak to ma sanci rici hodne vyrobcum a v konecnem efektu i nam [mne]. ;D
myslim si, že výsledky závisí na tolika proměnných a faktorech, že i pro jednoho člověka na jednom kompu je problém udělat test tak, aby byl dokonale přesnej a porovnatelnej. Proto si myslim, že nějaký provnání mezi jednotlivýma lidma je naprosto neobjektivní a nemá prakticky žádnou vypovídací hodnotu. Vždyť i když sundám chladič a zase ho tam vrátím, tak se může projevit drobný rozdíl, třeba jedním stupněm. Nebo i jednotlivé procesory byť na stejné frekvenci můžou topit jinak. Řekl bych, že jediný porovnatelný výsledek bude ten z PCT (pokud bude :-) ). Navíc bych řek, že hlavní podíl na výkonu vodního chlazení má radiátor.
co takhle postavit tepelný simulátor o 200W výkonu a na něm testovat bloky.
s použitím různých čerpadel a radiátrů. to by bylo asi nejpřesnější.
jeste to chce ale nejak zajistit abys do toho poustel dycky stejne teplou vodu ...Citace:
Původně odeslal eRTY
naco? stačí když bude teplota v místnosti stejná, a počítač zatížíš ( procesor ,ne že na něj hodíš cihlu ;D ) po dostatečně dlouhou dobu aby se teplota v okruhu ustálila. však tě zajímá učinnost při max vytížení ne?Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
naco? stačí když bude teplota v místnosti stejná, a počítač zatížíš ( procesor ,ne že na něj hodíš cihlu ;D ) po dostatečně dlouhou dobu aby se teplota v okruhu ustálila. však tě zajímá učinnost při max vytížení ne?Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
Ten simulator CPU ma uz postavenej Helium, ale jen s vykonem 70W. Podobnej pouzivaj Nemci na W/Cplanet.
Pouzivani ruznych radiatoru a cerpadel se mi zda zbytecny, protoze hlavnim parametrem hodnoceni ucinnosti WB bude rozdil teplot vody a CPU v zavislosti na prutoku. Takze bude stacit jeden radiator a vykony cerpadlo se skrticim ventilem. Pak uz bude stacit jen prutokomer (asi nejvetsi investice). No a na tejhle "testovaci stolici" by pak slo delat pekny testiky cerpadel, bloku i radiatoru. Otazkou je kdo to zaplati, protoze pochybuju, ze se najde nejaka redakce, ktery by mela o tohle zajem...
Prutokomer zvladnu sbastlit, kdo udela ten zbytek , vubec nevim , ne jakem principu to ma vlastne fungovat.Citace:
Původně odeslal Pirs
co rikate na tohle ?? ja bych zvladl ten HW. Bez elektroniky !!
http://helium.webz.cz/my_hw/heater/index.html
RADEK
(jake predpokladate naklady ???)
je nas tu dost , kdyz kazdy prispeje necim co umi , tak se to zvladne
no najlepsiu testovaciu metodiku a zostavu ma manik na procooling-u .. to je dost frajer s externym snimanim cez maxim az procaku aj z vody etc. ... btw ad laboratorne podmienky > neni to take tazke, ak vies zarucit respektive ustrazit teplotu v miestnosti (co sa imho da +-) tak pri pouziti rovnakeho radu a rovnakeho airflow nieje problem ustalit hodnoty merania ... samozrejme ze to nie je prenosne, ale sluzit moze len na porovnanie testovanych blokov medzi sebou (ani len realny rozdiel voda/jadro nieje prilis meratelny) .. vsetko je to o porovnani a prave rozdiel teplota > jadro je o tom ktory blok je lepsi/horsie .. na tom procoolingu mera este z roznymi prietokmi co je tiez zaujimave ... inak cidlo na snimanie teploty by sa muselo zabudovat do simulatoru, ale to je asi jasne ;) 200W je ale strosku vela (ak by to bol efektivny tepelny vykon) a takisto je otazka aku plochu by mal mat resp. je vobec mozne na urobit taku tepelnu hustotu (preniest to teplo na tych +-120mm2?) .. no to je hafo teorie pre profikov nie pre mna ;) mna len zaujima ako to ten posuk na pct meral a co mu vyleze, som asi skeptik ale pctuningu verim veeeeelmi malo po roznychs skusenostiach :\
MC
Na ten hardware už se chystám. Topná elektronika by měla jít postavit jako lineární zesilovač. Dva AT zdroje by ten výkon dodat měli.Citace:
Původně odeslal Radek-B
Vidim ze som tu spustil poriadnu diskusiu. 8-) Len pokracujte. Ide to dobrym smerom...
Tak kde su tie testy??? :evil: :evil: :evil:
vyčkej času, vše se řeší.Citace:
Původně odeslal MLAKATOR
jestli neco vis taxe s tim s nama rozdel... uz me nebavi cekat (...na wb)... :|Citace:
Původně odeslal eRTY
:| Neviem preco mam taky divny pocit ze tomu testu este nieco chyba. :|
Dal mi akosi malo informacii aj ked som spokojny ze Radkov cascade vyhral. :wink:
Som zvedavy ake budu reakcie. Inac je to celkom pekne napisane.
:? Mlakator :?
no test ....
1. slaby procesor v teste .. malo W
2. uz mohli 1048cku eheim :roll:
3. nic moc radiator .. ale to az tak neboli
4. viacej nasadeni na amd by nebolo od veci imho ..
=) inak me tesi ze vyhral blok co mam aj ked pri vecsom loade by to bolo trochu inak, aj ked ja mam overene ze my to cascade dava aj pri 133W :) pucte my nejake ine bloky a rad sa pohram ;D
MC
me ten clanek prijde hodne odflaklej , nehlede na to ze se mi nechce verit ze by mezi aquashitem a OCmembersblocky byl tak malej rozdil .
ten rozdil je tak malej prave kvuli pouzitymu cerpadlu a slabemu ztratovemu vykonu procesoru...... kdybys tam zapojil 1048cku tak by se ukazalo, ze nektery bloky sou hrozne restriktivni co se tyce prutoku.... treba pokud vim, tak cascade blok napojovat na 300l/h cerpadlo je zhovadilost :roll: ,nema sanci se projevit jeho potencial ....Citace:
Původně odeslal DOT
na to ze se na ten test cekalo bezmala pul roku tak nic moc.... :|
Já si myslim, že ten článek tak špatnej neni. Rozdíly se v něm projevily a je patrné, kterej WB je nejlepší. Řek bych, že to neni ani žádný překvapení. Mně to jen utvrdilo v rozhodnutí jít do kaskády. Radkovi gratuluju, protože rozdrtit takový firmy jako je Zalman zaslouží obdiv.
Mám předběžný zájem o Cascade,ale jaká je cena cca.Dík za odpověd.
litr=1000,-Kč + dobírka
A je mozno "objednat" i vice nez jen samotny WB (prislusenstvi, ostatni WB pro chipset/gpu apod....) ??
WalkI
napis radkovi a dohodni sa s nim priamo .. icq/email/szCitace:
Původně odeslal WalkI
dotaz : Co je to cascade ? Pres Search bych toho nasel hafo ale asi zadny poradny vysvetleni :-( tak plz nekdo poradte, trochu tapu..
niakde na tomto threade najdes link na toho australcana co to vymyslel, je tam aj popis. Len musis hladat. A poriadne si pozri obrazky, znich vidno celkom dobre princip fungovania. Be smart think smart.Citace:
Původně odeslal NazQul
Asi to bude mimo misu ale cetl sem tady srovnani s blokama od kluku z OC, nekterych komercnich jako treba Zalman. Ale nejak mi tu chybi srovnani s necim co si uz podvedomne spojim s pojmem wodni chlazeni a to treba DANGER DEN. Desne rad bych videl jestli tomu Radkova kaskada natrhne pr** nebo bude aspon srovnatelna i kdyz cenove je to asi nekde jinde. (samozrejme fandim Radkovi 8-) )
dangerden co ? rbx ? alebo tie ich trapne slimaky co si kupuju prisprosteni amici ?
nerikam ze ze DD je pupek sveta, ale pod pojmem watercooling se kdekomu kdo se trochu zajima tohle vybavi a zas takovy prditka to nejsou:Citace:
Původně odeslal SajmoN
http://www.dangerden.com/mall/Blocks/tdx_main.htm
akorat drahy jak ku**a prozoze ta znacka je proflaknuta. Teda pokud to neni jako TT, kde skutek utek.
A ti amici asi radka znat nebudou tak ci jim zbyva :lol:
Pridam sem svuj navrh bloku na CPU - samozrejme zadna novinka. Vychazim z toho, ze kamaradova frezka uz nejaky patek pamatuje, takze si nemuzu navymyslet kdovijaky slozitosti. Vanicka v bloku musi byt ctvercova a zebra se pochopitelne taky nedaji zaoblit. Zajimaji me vase navrhy co se tyce tloustky zeber, jejich tvaru a ostatnich veci, co by se daly zlepsit. Dik.
Jeste rozmery bloku - 60x50x15; dno 5mm, tloustka zeber zatim 1mm, mezera mezi nimi 3mm (mensi mezeru uz by bylo hodne slozity vyrobit), vrsek z plexi cca 8-10mm, vnitrni prumer hadic 10mm. Cely by to prislo upevnit sponou na SocketA za socket, tj. bez der.
Navrch jsem jeste zpracoval (spis zprasil) v 3D studiu.
http://vitus.misto.cz/Zewl/blok1.JPG - 32kB
http://vitus.misto.cz/Zewl/blok2.JPG - 30kB
no žádnej převrat ale moc pěkně udělaný v tom studiu!!!
Neco podobneho ale propracovanejsi dela galaxi tvar vevnitr ovalny a zebra zvlnena takze asi o neco vyssi ucinnost.. :wink:
http://www.jerrome.webzdarma.cz/photos/photo_3.html
No jasne, Galaxiho bloky znam, jenze nemam moznost to tak zpracovat. Ale hledam zpusob, jak to vylepsit, nebo dokonce uplne predelat v ramci mych moznosti.Citace:
Původně odeslal JERROME
myslim , ze cascada, naprdel tomu znackovemu da celkem s prehledem.
(na simulatoru se pracuje)
ten navrh bloku , co tu je jako posledni , je sice pekne udelany, ale je to zbytecna prace.
RADEK
OK, takze co bys doporucoval na klasicky frezce? Hada?Citace:
Původně odeslal Radek-B
Urcite tenci dno, a sirsi zebra.(vetsi pocet zeber)Citace:
Původně odeslal Vitus
1 mm silna zebra se ti budou dost tezce frezovat , ihned pri vyrobe se budou ohybat.
RADEK
2Radek-B: Mel bych zajem o Cascade pro AMD. Sou nekde foto posledni revize? Nekde na foru sem cetl o rev.2 ale nevim o obrazku.
Edit: Bylo by mozne vyrobit pro Radeon 9600PRO neco podobneho jako je tady?
http://www2.arnes.si/~mlivak/Herc8500/New%20block/
Tak už mám konečně v provozu vodníka s Radkovou kaskádou, chladí to podstatně líp, jen mám problém jak to napasovat do krabice :lol:
Až uštřím nějaké kačky tak pod to ještě hodím peltiera a pak dám vědět jak moc se mi podařilo přetaktit tu mou herku :wink:
Ak toho PETa xces provozovat len na testy a tak ok, ale ak dlhodobo, nic v zlom ale je to blbost !! Je to neekonimcke a je stoho viac problemov ako uzitku. Ked tak si daj Hladat : Peltier a nieco precitaj .. urcite sa to tu uz preberalo.Citace:
Původně odeslal P.D.
Zdar chlapi! A mozno aj baby...su tu nejake? :D
Dneska som konecne obdrzal radiator(posledna vec, ktora mi chyba).
Nie je z auta, je to radiator NA STENU.
Taky klasicky, vykurovaci, lenze nie tak celkom klasicky. Ma medene rury a hlinikove rebra.
Kedze pocitac som za 1,5 roka (od kedy ho mam) nepotreboval presuvat, rozhodol som sa pre taketo riesenie.
Velkostou sa v pohode zmesti pod stol (80x40 cm).
Chystam sa robit pasivne chladenie a'la reserator, lenze ja mam plochu asi 2x vacsiu na rozdiel od reseratora (moj odhad).
Bohuzial, nemam teraz fotak, takze fotky neskor. Ale urcite budu.
Zatial aspon toto :) http://decef.elf.stuba.sk/~jp21680/images/radiator.gif
Dnes som zacal s napustanim vody, este stale sa to odvzdusnuje.
Zajtra vyberem blok z hrnca :) a zapojim a necham ho vonku.
Ak bude vsetko suche tak, ... uz sa tesim :)
Ostatne diely:
eheim 1048
blok-cascade
hadice cca 3m, silikon, 10/14
Ak niekoho zaujima cena, tak dokopy nieco vyse 7000 Sk.
Je v tom len blok na CPU (cascade).
Tot vsjo, este sa ozvem.
Majte sa. Komentare su vitane.
No , bratr si nedavno , donesl chladic , ten veliky s nejakeho pezota, ze to chce namontovat ze zadni strany stolu , kde ma PC.
Puvodne se mi to moc nezdalo , ale dnes se mi to jevi jako celkem dobry napad, pro toho kdo nechce vubec zadne ventilatory , a neprenasi pocitac.
(a za ty prachy ?? proc ne.)
Samo proti hezkemu designu nic proti.
RADEK
Moje expanzka ze silonu a vodník, foceno nokijou, tak prosím omluvte kvalitu :?
http://astronomie.unas.cz/images/vodnik1.jpg
http://astronomie.unas.cz/images/vodnik2.jpg
http://astronomie.unas.cz/images/vodnik3.jpg
2 P.D. ta expanzka vypada bombove... Z ceho ze je? kde si ju splasil, koukam ze tam na to mas i vyčko, popr, jak si to udelal, dik....
Silonová tyč + soustruh + závitník a těsnící kroužek = moje expanzka 8-)Citace:
Původně odeslal sid.cz
Pokud máš známé na dole tak není problém :wink:
Takze nafotil som ten chladic. :arrow: http://decef.elf.stuba.sk/~jp21680/radiator.htm
Co vy na to?
jak to chladi ?Citace:
Původně odeslal JAJ
Super, takto si predstavujen perfektného vodníka :drool: :drool: :drool:Citace:
Původně odeslal JAJ
(IMHO nemá zmysel vodník s fanom, ak nechcete brutálne OC - vodník je hlavne o tichu)
Nějak mi tam chybí expanzka, při tak velém objemu vody, to nemusí být žádná pr..l :?Citace:
Původně odeslal JAJ
to bude drsnej vodníček ROFL :D to uchladí i sporák :)
Po par hodinach testovania na pretecenie, som to namontoval. Vysledok je velmi krasny. :arrow: http://decef.elf.stuba.sk/~jp21680/images/water.JPG
Sranda, ako mi prestalo merat otacky na zdroji, ked klesli pod meratelne minimum. Ventilator sa stale toci. kontroloval som to oslinenym prstom 8-)
So vzduchovym chladicom (Titan D5TB/Cu stred) mam pri prime asi 55 stupnov, to je o 16 viac :) Teplota v izbe je taka normalna :)
Teplota CPU sa ustalila po 10 az 15 minutach. Objem vody je 0,54l (udavany objem radiatora) + objem skoro 3m hadiciek 10/14, tzn dokopy asi 3/4 litra. Naplnene je to (relativne cistou) destilkou.
Teplota to je sice pekna... napr. ja mam pri full load asi po pol hodine max 52C(ale na radiator zo zigula mi fuka len jeden 12cm fan na 5V) skus to testnut par hodin v CPUBurn ze na aku teplotu sa to ustali s tym tvojim RADIATOROM :wink:Citace:
Původně odeslal JAJ
Uz vyse hodiny mam pustene prime95 na "maximum heat" a teplota je stale 40-41 stupnov C.
skoda ze nemas vyssi teplotu , treba by se ta slecna na pozadi zacala obnazovat :-)
RADEK
( stakovou frekvenco vic mit nebudes , taktni to , zatim to je pekne)
Safra, to je skvele! Jenom trochu skarede. Asi si porim tu pajku na okapy a udelam si nejnadhernejsi radiator, na ktery se ke me budou chodit navstevy koukat a archeologove budou za 1000 let zkoumat k cemu to vlastne bylo :)
[a nakonec reknou, ze slo o ritualni predmet.]
2 radek: ta slecna je uz obnazena :)
2 DnF: Ak mas k dispozicii plechy, naradie, nervy a more casu, no problem. Ale ak nie, tak si mozes radsej kupit taky radiator. Podla mna ta to vyjde rovnako, mozno trochu viac. Usetris si nervy :) Ten moj radiator stal 2127 Sk (~2500 s DPH).
najviac, co som vytrieskal z prociku prime stable je 2186 MHz pri 2.11V, teplota 42,5 C. Ale radsej som dal este jeden ventilator na plne otacky aby ofukoval FETy na doske. Kedze ofukoval aj kaskadu, tak asi to trochu znizilo aj teplotu CPU. Ked som zistil, ze fety su aj tak zerave :-o , tak som to rychlo zrusil. Mam dvojfazovy stabilizator na 5V (4 velke kocky).
Podla CPUheat to dava 106W.
Momentalne mam 46 st. C, 2GHz/1.76V/71W, ale v izbe je dost teplo.
Potrebujem este blok na grafiku a chipset. Hlasi sa niekto?
Chcem sa spytat ... mam uz istu dobu vodne chladenie, ale mam len Miditower a povodne bolo aj ponorne cerpadlo NOVA ,ktore som teraz prerobil na prietokove. Kedze som sa rozhodol ze celeho vodnika napracem do case (co je trocha problem lebo zigulik sa tam nemesti) teda skoro nemesti ... no ale k veci ide oto ze nejako som to tam vsetko narval ale nemam tu expanznu nadrzku ci ako sa to vola a obvod som uzavrel tak ze som mal cerpadlo ponorene a ked sa to odvzdusnilo jednoducho som na privod do cerpadla podvodou nasunul vystup z radiatora a neviem ci to tak moze byt ??? vyzera ze to funguje ale neviem niesom si isty :?:
Vsechno mam, vsechno beha, cerpadlo cerpa, voda beha rourama, akorat ta jedna jedina vec mi schazi: Blok na procesor ... :)
Ale pockam si pekne na Radkovo cascadu... Ale jsem netrpeliv, to vam povim :drool: ... ve zbyvajicim case si asi vyrobim vodotrysk ... :)
tak zatial si dobre preplachni radiator, lebo potom sa ti zasere blok. Ako mne. Musel som ho rozoberat, lebo tam bola nejaka spina z radiatora. A skladat to nebolo bohvieco, lebo niektore trysky na cascade nie su celkom najrovnejsie ulozene (sorry Radek :) ) a islo to trochu obtiazne.
4 RADEK - je možné objednat CASCADE ????
a mám jeden doplňující dotaz, neb se mi nechtělo číst 58 stránek, a na PCT tvrdí, že CASCADE je jen na AMD???? je to pravda???
potřeboval byhc jeden na P4 a druhý na AMD, a mimochodem, je šance si nechat udělat i chladič na chipset???
Díky
jasne ze jde i na P4 kde podava take skvele vysledky viz MadCapCitace:
Původně odeslal dort
přesně tak ... jde aj na P4
Tak to je super, teď již jen "ulovit" RADKA B a jeho šikovné ruce :-)
díky za odpovědi
Mam problem ktery me uz zacina vytacet :-(
Zapojuju vodnika - na stole s jednim blokem je po odvzdusneni krasne tichej. Pri montazi do kejsu cerpadlo porad vrni tak, jako by tam nekde byl jeste porad vzduch. Zkusel jsem kejs natacet, zatretpat s nim, ale porad bez ucinku. Tak jsem cerpadlo s expanzkou vytahl, propojil metrovou hadici (z cerpadla do expanzky) a zaplnil vodou - opet - po odvzdusneni krasne tiche.
Nema nekdo nejaky figl co s tim ? Cele to vytahovat a zapojovat cely okruh na stole se mi nechce.
PS: cerpadlo EHEIM 1048, expanzka od Galaxiho (ta nova), bloky KPcool a Galaxi. Vymenik Skoda. Ani po hodine to neprestane vrcet :evil:
EDIT: kdyz cerpadlo vypnu, tak se mi do hadice z cerpadla dostane x malilinkatych bublinek - po kazdem vypnuti ... je to normalni ? Kde se tam berou ???
bud ti nekde netesni hadice(blbost) nebo jsi ten vymenik koupil poskozenej. coz je pravdepodobnejsi, vymenik nedavej do case napevno, a jakmile budes mit zavodnenej okruh vytahni ho a pri zapnutem cerpadle s nim tres.. aspon pet minutCitace:
Původně odeslal PetrT
Vymenik na pevno nebyl. Je pravda ze jsem s nim pet minut netrepal -provedeno - bez ucinku. Nasral jsem se a vymenik odpojil - po odvzdusneni je to krasne tiche.Citace:
Původně odeslal Prokop
Takze tedka jdu zapojit jako okruh jen cerpadlo-exp-vymenik a pro jistotu si vedle sebe polozim i neco hodne tezkeho...
EDIT: ...ja vzdycky rikal, ze sila zvitezi nad lzi a nenavisti ... ASI je mozne, ze jsem mel na vymeniku spatne nasazenou hadici - kdyz jsem to zapojoval do "maleho" okruhu, tak jsem ji nasadil (na podruhe) poradne a ejhle - uz je to tiche. Tedka to jdu zase cele spojit ... :wink:
EDIT2: malem jsem si skocil z okna, jeste ze jsem v prizemi ...
samostatne okruhy (bez vymeniku vs jen vymenik) jedou skvele, ale jakmile to spojim tak to zase vrci...min jak prve, ale vrci.
Osobne mam spatne skusenosti s expanzkou primo na cerpadle, (ps: GALAXI /asi by to chtelo vetsi zasobu vody) .
Ono se mi totiz jevi , ze cerpadlo potrebuje jakoby vetsi prisun.
obvzlast 1048-ka.
MOzna by to chtelo expanzku zvlast a s cerpadlem propojit na saci strace vetsim prumerem hadice.
RADEK
To se mi nezda...aby to byla pravda co pises, tak by pri sani toho cerpadla musel vznikat pomalu vir a ten tam neni. A dalsi vec... delalo by to PORAD...ale ono to porad nedela...Citace:
Původně odeslal Radek-B
no, skousei to i jini, a oprravdu je lepsi na saci strane dat cerpadlo dostatecny prostor, a tom jestli to ma delat a nedela nebudem diskutovat,
ja to tu dal jako jen takovy postreh.
RADEK
Ted to mam zase zapojene bez vymeniku a jedine co slysim je obcasne seveleni vody...proste nechapu co se mu nelibi ...Citace:
Původně odeslal Radek-B
No diskutovat nad tim muzem, nejake teoreticke znalosti bych o chovani kapalin mit mel :wink:
Presto dik za nazor...
HHe , ja te nechtel provokovat , nemam to v povaze a nerad tu pisu zbytecnosti , nebot tento thread je dlouuuhy jako prase a uz sem uvazoval i o tom , ze ho zrusim, ale nechavam ho tu aby jsme si mohli popovidat.Citace:
Původně odeslal PetrT
A moje znalosti jsou prakticke,, ja to opravdu skousel a neustale skousim neco noveho , ted delam na tom testeru s Ertym / by Helium. (samo v nasem podani a uz je to na dobre ceste)
RADEK-B
Zkusil jsem tedy odpojit expanzku. Cerpadlo jsem ponoril do nadoby s vodou. Problem je tu porad - cerpadlo dal vrci :-(