Tak, nová 4850 od PowerColoru je v kompu a začne porovnávání s předchozí 8800GT od Gigabyte... doufám, že jsem si s tímhle výkřikem techniky za slušný peníz pomohl... :p
Printable View
Tak, nová 4850 od PowerColoru je v kompu a začne porovnávání s předchozí 8800GT od Gigabyte... doufám, že jsem si s tímhle výkřikem techniky za slušný peníz pomohl... :p
Máš recht.
Ale co s tím Dx9 (WXP) a Dx11 (Win Seven)? I na to musí vývojáři her v této době myslet (Ano - Dx11 je sice "hudbou" roku cca 2010, ale hra se vyvíjí víc než 1-2 roky). Nevím, jaký poměr budou mít v roce 2010 WXP (20% ?), ale i těch 20% kupujících může hrát nějakou roli. :confused:
Když to vezmeme kolem a kolem tak celej Crysis, i kterým se mluvilo jako o SM4.0 trháku, je z 90% založenej na SM2.x. Stejně to bude i u her budoucích. Toho "nového DX" tam bude 1%, což pro marketing stačí a všichni budou opět spokojeni.
Myslim, ze vyvojari se uz budou ridit jen podle konzoli a nepomuze tomu ani ten levny HW ...... Mozna proto tu uz neni ten boj s DX apod ... pamatuju si moc dobre jaky rozruchy (a hlavne nutnost poridit si novou kartu) prinaselo DX7 -> DX8 a DX8-> DX9 ... Dnes tu je jen jediny vykrik do tmy (Crisis) a pak nuda ... a jediny Crytek rikal, ze next gen konzole na Crysis nemaji ... coz byly jen kecy a pokud se nemylim dalsi Crysis bude konzolovy ... Nebot prachy chteji vsichni ..
Je dobre, ze ATi je zase na vrcholu, otazka vsak stale zustava k cemu ty vykonne karty vlastne budou ??
Nuo takhle.... DX8 - DX9 - Geforce 4TI posloužila líp jak všechny FX, tehdy to zas tak horký nebylo, ale pravdu máš. PC gaming už jsou dnes jen onlajnovky a RTS, vše ostatní je konzolovej konvert. A ty konzole namej DX10 hardware, takže to API jen tak nutností nebude. Crysis neni výkřik do tmy, je to jen sprasená DX9 hra, co žádný DX10 neobsahuje, lživej marketing akorát, jak už tu padlo z 80% SM2.0 z 20% SM3.0, žádnej SM4.0 kód tam neni. Podle toho se to taky hejbe. Žádná DX10 hra tu zatim neni a jen tak nebude, ta by totiž nefungovala na konzolích, nebo byla hnusná, což si prostě nemůžou dovolit.
Tvrdej příklad průraznosti ATI je třeba Assasins creed, kde šlo aplikovat lepší a rychlejší AA obsažené v DX10.1 a hned jak to Nvidia zjistila, tak Ubisoft okřikla, ten vydal patch na hru, po jehož aplikaci už toto vyhlazování nefunguje. Propaganda Nvidie, její vlejzavost k herním vývojářům atd.... to ATI ještě hodně dlouho neprolomí. Stejně se ale vše píše furt pro tu upravenou G70 co je v PS3 a je to. Zatim se furt neuklázalo, že taková G80 vůbec unifikovaně nefunguje, viz její mizérie v geometry shaderu oproti R600, ale nejsou a nebudou tu hry co tohle prokážou, a až budou, tak ty karty budou 3 a více let staré a nikoho to zajímat nebude.
Hmm, tak z praktického zkoušení 4850 jsem zatím trochu rozpačitý a spíš laboruju s ovladači a nastaveními, než že bych si užíval výkon... :rolleyes:
Zatím můžu srovnávat jen default nastavení proti GB 8800GT, která byla už od výrobce lehce přetaktovaná. Pokud jde o teplotu, je zajímavé, že s původním chladičem Catalysty ukazují cca. 81-82°C v IDLE, ale v plné zátěži jsem se nedostal přes 84°C. Chladič jsem zkoušel vyměňovat za S1 hned po vypnutí PC a docela pěkně jsem se spálil. :eek: s Accelerem bez větráku jsou v IDLE teploty okolo 62-65°C, v zátěži vylezou k 75°C. Lepší a hlavně klid.
Největší potíže jsem ale zaznamenal s výkonem. Jako normální BFU jsem celý natěšený hodil poslední ofiko Catalysty 8.6 a čekal super výsledky v 3DMarcích. Bohužel, ani v jednom (01,03,05,06, AquaMark) se mi předchozí 8800GT překonat nepodařilo, a to dokonce ani na jejích oficiálních taktech. Co mě ale zarazilo mnohem víc bylo pravidelné škubání obrazu cca. každé 2 vteřiny. Na druhou stranu se mi ve Vistách vyřešil problém nekompatibility ovladačů nVidia a barevného profilu monitoru, stejně jako obraz ve 2D mi teď přijde o ždibec hezčí.
Následovala instalace beta ovladače 8.7, který škubání odstranil - výkon v Marcích bohužel zůstal stejný. Rozladěný jsem pustil Crysis, abych si čísla z benchmarků ověřil i ve hře, a zůstal jsem docela v šoku - hra skousla nastavení VERY HIGH při rozlišení 1920x1200 a podle mých potřeb zůstala hratelnou, což se u stejného nastavení s 8800GT rozhodně říct nedalo...
Zkusil jsem ještě pár dalších her, ale Ty už grafiku takhle neprověřily. Závěr je jak jsem psal trochu rozpačitý - když pominu 3DMarky, je to prokazatelně výkonný, i když trochu horký kousek železa, kterému nové ovladače určitě ještě trochu pomohou... :cool:
ATi od oficiálního vydání HD4800 vydala už pátou revizi hotfix driverů, takže je vidět, že se snaží a jakmile cokoli opraví nebo vylepší, jde driver ven. Blbý ale je, že neydávají žádný release notes, takže oficiální cestou není možné zjistit, co konkrétně bylo řešeno. Vím, že první hotfixy oproti 8.6 řešily hlavně CF profily a zvyšovaly výkon v edge-detect AA (až o 70%) a další opravily nižší výkon v UE3 a vylepšovaly/přidávaly další CF profily. Těch změn by mělo být mnohem víc, ale jenom tohle prosáklo mezi řečí v diskusích s lidmi z ATi na B3D-fóru.
Trochu OT, ale u CZC mam uz potvrzene, ze mi zitra dorazi Sapphire 4870. (Pokud to posta nezmrsi.) Potom dodam nejake dojmy s nejnovejsima driverama.
Že bych si koupil HD4870? Čekal jsem, až AMD/ATI zase vyleze s něčím pořádným a ono tohle překvápko :)
já vím, je to OT, v alfě mají Sapphire HD4870, takže kdo sháníte ...
Jo maji, uz sem to vcera psal. Je to ta Lite verze, tj. bez softwaru. Jenom s nejnutnejsim vybavenim.
Nevite ktere drivery jsou ted uplne posledni k sehnani? Sehnal sem nejvyssi jenom 8.7 beta, konkretne to je package 8.52-080625 a Direct3D verze 6.14.10.0603. Je neco novejsiho?
Není.
Tak už mám doma tu Sapphire HD4870 Lite (k instalaci se dostanu nejdřív neděli, musím přehodit HR-05 na chipsetu).
Kdyby někoho zajímala výbava, tak mi nepřijde až tak skromná. Oproti verzi Full chybí Power DVD, DVD Suite, 3DMark Vantage a HDTV kabel (podle toho co je v pdf jak psal Haste). Je tam taky dvakrát redukce Molex - PCIe a redukce S-Video na cinch.
Shrnuto: jsou tam ty napájecí redukce, redukce DVI->HDMI, DVI->D-Sub, S-Video->Cinch a S-Video na 3 cinche (YUV?), drivery a Crossfire můstek. Jo, a ještě samolepka Power by Sapphire :D
Zřejmě máš starý 3DMarky. Stahni aktuální verze nebo update. Případně stačí ty staré spustit s parametrem:
-nosysteminfo
Na tomshardware.com vyšla recenze 4870 s názvem "rychlejší než GTX 260!":
http://www.tomshardware.com/reviews/...4870,1964.html
Technologie RV770: jak vznikl Radeon HD 4800
http://www.extrahardware.cz/technolo...radeon-hd-4800Citace:
Až dosud se v žádném článku na žádném z českých serverů neobjevilo zhodnocení všech technologických novinek, které čip RV770 přinesl oproti svým předchůdcům. To je bezpochyby velká škoda a navíc má vývoj Radeonu HD 4800 zajímavé historické pozadí.
tak mam doma GIGABYTE GV-R485-512H-B a mam problem:( ked spustim napr. GRID, PC zamrzne a musim ho vypnut zapnut. Skusal som chladic-horuci. Namieril som nan 120mm fan a zahram si tak 2-10min potom to bud zamrzne alebo vyhodi VPU recover ze karta neodpoveda. Myslite ze je to teplotou? ovladace sli az 8.7beta, s ostatnymi sa to v 3d nevydrzalo ani 1min. myslite ze bude problem v teplote, ovladacoch alebo v niecom inom? momonetalne mam 550Wzdroj, MB GB P35DS3R, E8200, 2GB/800, nic nie je taktovane. nexe sa mi to reklamovat ak je to len teplota lebo budem 30 dni off(radsej kupim accelero) ....dik za odpoved
EDIT: tak uz je vyreklamovany(vymena) a vsetko frci ako ma :)
Pár lidí zjistilo, že má chladič na kartě křivě nasazený, takže ho sundali, vyměnili pastu, nasadili rovně a bylo vyřešeno. Oficiálně by se to ale mělo řešit reklamací. Taky je ale možné, že je problém zcela jinde.
Tyhle problémy jsem měl s 3870 - taky jsem si zahrál jenom chvilku a pak mě to vykoplo, teploty extrémní (chladič byl nasazený správně). Skončilo to odpálením karty :-(
Nový referenční chladič 4850 s "vapor chamber"?
http://www.extrahardware.cz/radeon-h...a-novy-chladic
Nasel jsem udajny AMDGPUClockTool, ktery by mel umoznit prolomit hranici Overdrive z CCC. Vypada to verohodne, ale nejspis musite mit pouzitelny Overdrive. Ja mam modnuty BIOS, takze mi to nejede. Ale nekdo s unmodded 4850/4570 to zkuste.