Zapnúť v polohe clear cmos??? S ostatným by sa dalo súhlasiť, ale zapínať comp, ked je jumper v polohe clear cmos sa mi zdá kus riskantné...Citace:
Původně odeslal Bifur
Printable View
Zapnúť v polohe clear cmos??? S ostatným by sa dalo súhlasiť, ale zapínať comp, ked je jumper v polohe clear cmos sa mi zdá kus riskantné...Citace:
Původně odeslal Bifur
Souhlasim, NIKDY nezapinej komp s jumperem na Clear CMOS, ja si takhle jednou omylem krasne odvaril prave CMOSku...Citace:
Původně odeslal mortician
Nic proti, ale já resetuji CMOS jedině tak, že zdroj odpojím od sítě, přepnu jumper na clear CMOS a několikrát za sebou stisknu spínací tlačítko. Tak dojde k vybití případně nabitých kondenzátorů a k úplnému výmazu CMOSky. A to už mi rukou prošlo sakra dost kompů... 8-)
JJ, ale je dobré pár krát premáčknuť spínacie tlačítko potom ako vytiahneš kábel zo zdroja...a až potom prehodiť jumper do polohy CLEAR CMOS... :wink:Citace:
Původně odeslal Tantalos
Jasně, je to tak jistější :wink:Citace:
Urcite vyzkousim,jen do toho zapinani(s kabelem v elektrice) delat nebudu -> to to radeji necham dele odstat. Zatim diky.Citace:
Původně odeslal Bifur
2Tantalos: ty prikazi jsou napsane v manualu k desce, navic tam pisou,ze se nikdy nema flashovat jen "awdflash bios.bin" ..... ja to doposud na vsech deskach delal tak.
No kazdy mame ine skusenosti. Ja som prave tymto postupom rozchodil dve dead dosky.. predtym iba roztocili fany. nove biosy od d2x maju ochranu, ktora ti PC pri jumperi v polozhe "clear cmos" o sekundu az dve vypne.. pri d10 a pod. ti comp ostane bezat, ale nestretol som sa so ziadnymi problemami.. inak navod mam z ocforums alebo pcper.. uz presne neviem..Citace:
Původně odeslal Zilla
CMOS sa maze vzdy a iba podla toho, ako je to napisane v manuale!
Vacsinou s odpojenym zdrojom, na niektorych Asusoch sa musi este aj bateria vybrat. Naopak na niektorych doskach sa to musi zapnut.
Tiez si myslim ze D26 MANTA RAYS XT je uplne super BIOS co sa tyka pretaktovania , vykonu , priepustonosti pameti a vzhladu(to logo pri POSTe ma dostalo ;D ) ale jedine ma stve ze ma SATA BIOS iba 4.2.47 ktory o dost pomalsi ako 4.2.50 ktory je v poslednom 27 BIOSe od ABITu.Citace:
V sandre som mal s 4.2.50 rychlost disku 51mb/s a s 4.2.47 v D26 MANTA RAYS XT iba 44mb/s co sa prejavilo aj prakticky vyssou aktivitou disku a poctitil som aj spomalenie PC .
neexistuje uz nahodou aj nejaky MANTA RAYS XT ktory by mal ten 4.2.50 SATA BIOS ??
diki vam
Ted jsem zkousel D26 Mantaray Black CPC-OFF a bez L12 softMODu(protoze ten mam HWrove). Postup flashovani:
flash-reset a v BIOSu load optimized defaults-reset+vypnout(i ze site)-parkrat zmacknout power-clear cmos na nekolik minut-vratit jumper-power on-load optimized-reset-nastaveni vlastnihc hodnot.
tj. 200Mhz fbs, CPU interface off, RAM 2,5-3-3-11
Goldmemory hlasi propustnost asi 1175MB a haze chyby uz po nekolika prvnich %!
Takze jsem stejnym postupem - jen misto optimized defaults jsem daval fail-safe, vratil origo D27.
Jen tak jsem zkusil 210Mhz pri stejnem casovani + Cpuinterface ON a bezproblemu asi 20%,navic propustnost 1396MB, pak jsem sel do win.
2Bifur: ta F1 je v biosu NF7 napoveda. Zadne BIOS default neni na vyber. Jen Optimized nebo Fail-safe.
Tady je moje nastaveni z nForce tweakeru s originalnim BIOSem, byl bych rad, kdyby mi nekdo napsal sve hodnoty s nejakym tunenym BIOSem,diky:
Auto precharge: ENABLE
RC : 13
RFC : 15
RAS : 11
RCD-R : 3
RCD-W : 3
RP : 3
DOE : 2
RRD : 3 (pri mensim nebo = 200Mhz je na 2)
W2P : 5
W2R : 3
REXT : 2
R2P : 2
R2W : 4
vrhol som sa na D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19C_27.12.04.rar
mozete prosim poradit co s polozkou AGP Latency?
default je 64 ale nemam potuchy na aku hodnotu to nastavit
vga bezim na agp nv6800gt
Pokud chces mit jistotu, ze bude vsechno OK, tak to dej na 128 a budes za vodou, s tou hodnotou to uz nikdy nikomu neblbnulo, jinak tam v klidu nech ten default... :wink:Citace:
Původně odeslal ace
ok, dik, momentalne som ta dal 0 a vsetko beha okCitace:
Původně odeslal Zilla
vieme presnejsie co to je?
==
edit agp latency otestovane 0, 64, 128, 256 - nema ziadny vplyv na vysledky testov, bud ta polozka nefunguje alebo to u mna nema vplyv
==
a som spat na ofic. 27, z modnutym D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19C_27.12.04.rar a D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19_28.12.04.rar som mal len horsi vykon a stabilitu
Vime presnejsie a radi vysvetlime - i kdyz je v nazvu latency, tak to ve skutecnosti znamena, na jak dlouho si nejake PCI zarizeni zabere sbernici jen pro sebe, aby mohla posilat data, tzn. ze nizsi cislo by teoreticky melo umoznit plynulejsi chod systemu, protoze vsechna zarizeni se casto stridaji a nestane se, ze si jedna karta chamti bandwidth jen pro sebe a ostatni maji smulu. Pry to dost pomaha u nekterych zvukovek, ktere posilaji mala data ale casto, ovsem kdyz das to cislo moc nizko treba u RAID radicu, tak znatelne snizis jejich vykon.
BTW u ATi karet je driverem nastavena AGP latence na 248 nebo tak nejak...
NO po prvom restarte po flashi ti vypise: "Defaults loaded, press F1 to continue." ;DCitace:
Původně odeslal PhoB
takto som to myslel.. to ze F1 je v BIOSe help vie snad aj male decko. uz je to tak par rokov... btw: rad by som vedel ci vtedy loadne Fail Safe alebo Optimized settings..
OK a muzes mi prosim napsat ty hodnoty z nforce tweakeru? Dik
Hodnoty napisem zajtra, musim to doma checknut. V robote mam Pentium II 350 MHz... :oops: mozem pozriet viac BIOSov s ktorymi mam dobre skore..
Jak je to s prechodom z revizie 1.2 na rev. 2 ??
Kamos kupil new dosku a daval tam bios s reviziov 2( discovery) uz to viac nerozchodil ...
V podstatě jsi si odpověděl sám. Pro rev. 1.2 jen bios 1.2, totéž u rev.2.Citace:
Původně odeslal Champion
Co rikate, resp. jake mate zkusenosti se starymi biosy (d10) vs. novymi biosy (d23 a novejsi)...
...nejakej tip na nejlepsi bios pro NF7? ;D
D27 su asi naj maju super priepusnost ...Citace:
Původně odeslal player1
http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?p=833206#833206
Mno a teda nevim...mne ty novy biosy d25+ nebehaji vubec dobre. Jeden freeze za druhym... :?Citace:
Původně odeslal Champion
...zato ty co sou based on d10 ROM SIP slapou nadherne :roll:
Kedy konecne pochopite, ze kazda doska je original a kazda pamet je original... Ak budes mat jednu pamet a tri dosky, na kazdu budes potrebovat iny BIOS pre maximalny vykon. A presne to iste: ak mas jednu dosku a tri pamete (alebo kity pameti), pre kazdu pamet potrebujes iny BIOS na max vykon... Ak vies ake mas cipy na pameti, tak uz sa da trochu selektovat. Pre TCCD su fajn od D25 od Merlina cez D26 Mantarays XT az po Tratsove D27-ky... Treba skusat...Citace:
Původně odeslal Champion
Niektorim sa osvedcili aj TicTacove D10.. ale bacha, pri novsich doskach (farebne ram sloty) obcas dochadza ku korupcii BIOSu.. mne ficali, ale po flashi sa doska tvarila dead.. pomohol clear cmos..
Good luck... :-)
2 PhoB: sorry, bol som chory a dnes som tie timingy zabudol doma.. postnem v pondelok. skusal som tri BIOSy a mali rovnake nastavenia..
No mne se treba Merlinovi biosy nelibi vubec, protoze este ani jeden nebyl stabilni :?
Rozhodne co se tyce max fsb mi nejvic pomaha ROM SIP z d10...
...ted pouzivam (resp. sem se k nemu vratil) d22 A1 (ROM SIP z d10), predtim d23 3D-Fire. este se chystam vyzkouset d23 3D-Fire R2 :wink:
...akorat si asi budu muset pohrat s bpl pro vetsi stabilitu :roll:
ja mam modded bios D26 black mantaray
spokojenost, davat novejsi nebudu
nevim jestli je to normalni, ale s pulkovyma nasobicema(9,5 - 10,5 - 11,5)
mam vetsi propustnost na pametech asi o 100MB
urcite to neni chyba mereni(pro rejpaly)