obrabeni plexi uz je docela zmadnuty ale s tou medi jeste nemam zadnou zkusenost
jakou sirku drazky jsi zkousel? jakej prumer kotouce ?
Printable View
obrabeni plexi uz je docela zmadnuty ale s tou medi jeste nemam zadnou zkusenost
jakou sirku drazky jsi zkousel? jakej prumer kotouce ?
no , radil bych nehrnout se do toho horlive (nenakupovat strojni pilky), ale skusit s tim co mas, na dalku je tezko radit......... , osobne znam lidi co by to zvladli i pilnikem , ale znam i lidi co nedokazou zatlouci hrebik,Citace:
Původně odeslal Galaxi
proto , nejdrive skusit a az potom delat nejaka rozhodnuti.(stoji to i min penez)
skousel jsem od 0.5-1.1 mm prumer 18mm 1-17-ti brite vice mene uspesne i neuspesne. (hodne malo) ale konstrukce MK vice nedovoluje, jinak se delaji t frezy stopkove i o prumeru 50mm (nutno pouzit male otacky a dobre chladit / maly posuv)(treba HANAK Frystak/naradi a nastroje).
RADEK
Radku, kdy uz zacnes delat ty WB?? :-) potreboval bych WB CPU, WB GPU a WB Chipset.... na WB GPU bych mel svuj navrh.... 8-) slo by skoro o normal GPU WB ale byly by dva spojeny trubickama (ty by byly obtoceny kolem grafiky)....
Zdravim, ted si průběžně pročítám toto forum, vyjadřuji se tedy k věci která se probírá asi v polovině, proto se nedivte. Ja bych to potom už zapomel :-).
Bylo to o PVC hadickach, kdysi jsem měl na testování pro časopis *******, zapůjčen wather block aquacool. Používal jsem ho asi 3 tydne a dost jsem hozatěžoval hlavně extrémním taktování a velkými teplotami okolo 50-60 stupnu procesor voda asi tak 40-50 vic nez 50 nemela, a stalo se to ze jednoho krasneho dne se ozvala ne moc vyrazna rana, naklonim case a vydim jak z hadicky crci voda, hadicka se zlomila presne nad vystupující trubickou bloku. A to upozornuje jsem je neměl nikterak ohnute ci podobne. Proto bych videl jako nejlepsi pevnou instalaci do PC, a jako hadicky pouzit napriklad uzkoprofilove trubicky z plastu, ty co se pouzivaji napriklad na rozvod vody, jsou odolne proti extréném teplotám, dají se perfektně spojovat, problem je ten, ze musíte vodnika nainstalovat napevno. Videl a cetl jsem o tom na www.overclockers.com ale je to uz davno, nevim jak presne se zmeli trendy ale tale si myslim ze je to perfektni vychodisko.
řešení je jiné, místo pcv hadiček které měknou někde u 80°C, používat silikové které mají hranici použitelnosti do 180°C. (třeba z firmy www.gumex.cz)Citace:
Původně odeslal pulec7
Ma sice pravdu, ale kdyby jsi nekdy ty trubice videl, tak bys zmeni nazor. Na brigade jsem delal na stavbe a tam prave tyto trubice meli i s kolinkama a tak.. Fakt se me to hrozne libilo a dokonce me napadlo si jich par pujcit ;D dom a neco podobneho zkusit, ale nemam WC, tak by ani nebylo nacem :?Citace:
Původně odeslal eRTY
no šly by třeba použít plastové hadičky od firmy festo. ti mají kompletní program kolínek ,ventilů, atd....,je to sice pro pneumatické pohony a řízení. Co jsem viděl ruzné weby tak se to používá.ale problém je v ceně.přeci jen se to vyrábí v rakousku
Jasny diky za reakce, vyzkousim ty silikonovy, vim ze i aquacool zmenil typ hadicek, tak doufejme ze uz to nepraskne. Jinak shanim naky poradny dva vymeniky, pokud mate nekdo prebytecnej na prodej :-)), a hlavne jeste musim docist celi forum jestli jste se dopracovali k nakymu vysledku a bude mozny od vas nakej ten opravdu peknej kus vymeniku koupit :-)
A daji se silikonove hadicky sehnat v rozumnejsich balenich nez na Gumexu (preci jen 25 nebo 40 metru je na vodnika trochu zbytecny).
Dik
jasne-terba v gumexu ;D -nemusis kupovat cele baleni-proste reknes kolik ches.Ja tam prisel,,vratny mi rekl kam mam jit,zasel sem do kanclu a rek jim ze chcu tyaty hadice,jeden sel se mnou do skladu a poceste se mne ptal na co to chcu,jestli to je na vodni chalzeni do pc a jak takove vodni chlazeni funguje :-)Citace:
Původně odeslal Mirtex
tam už jsou naučený, už tam taky posílám lidi pěknou dobu ;DCitace:
Původně odeslal Wolferine
Velmi pekne dekuji za odpoved :lol: , ted tam pujdu delat ostudu osobne...
No , muj nazor je stale takovy, ze pvc staci.
Ja se asi proste nepoucim , jedu s tim uz vic nez rok a nic ( v pohode ).
Jde koupit kdekoliv v akvaristice, nebo se pouziva jako privod paliv k motorum a nic (proste v pohode).
RADEK
Ale samozrejme jak kdo chce.
2Mirectec & Pulec7:
Nemate nejaky odkazy s obrazkama jak tyhle plast. hadicky vypadaji, docela by me to lakalo zkusit nebo aspon omrknout. Predstava vyplavenyho kompu neni moc lakava :o
Jeste k tem silikonovym hadicim, dival jsem se do katalogu gumexu a moc se me tam libily ty silikonovy hadicky s opletenim ze skelnejch vlaken :drool: :drool: , jenomze pres 500 za metr je docela sila :o
nechce se mi procitat cela diskuze, zajima me, zda tu ma nekdo na prodej CPU blok za dobrou cenu, prosim SZ, dik
Nechtěl by mě někdo poradit jaké si mám koupiz best cerpadlo a za kolik dík :o
EHEIM 1048
Připojení hadic (Ø mm): 12/16
Výkon čerpadla v litrech: 600 l/h
Příkon:10 W
Rozměry v mm d x š x v: 147 x 75 x 118
Dopravní výška v m/vodního sloupce: 1,5m
Cena: 1995kč
P.S. Spokojenost nadevše..... :smoke:
Mockrát di děkuji. a děkuji i za to ze jsi tam pridal cenu. ;D
NZ
Cena neni zrovna mala, ale 1048 za to stoji..... :wink:
to mi je jasne ze to neni levna zalezitost 8-)
kdas to tak sectu tak by to melo hodit kolem 8000,- Kč
1.kvalitní čerpadlo
2.silikonové hadicky
3.výměník tepla
4.chldice na CPU GPU čipovou sadu možná paměti
no a je to mozna jeste neco navic ale to by si mel uvedomit kazdy sam. :lol:
Super usnadnil jsi mi spouuustu heldání
tož aj vyničky budou, enem je musim nafotit,dajta mi týden :wink:
zdravim ,,,
A co tohle ???
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/o...radiator03.jpg
kdyz das 8000 tak budu rad :-)Citace:
Původně odeslal Lama
ale da se to zvladnout i o dost levneji
www.sweb.cz/galax01
Ahoj, myslis, ze by ten Tvuj chladic CPU mohl byt 2dilnej? 1.dil na CPU, z druhe strany rovny, plocha cca 50x50mm, pak Peltieruv clanek ;D (snad bude stacit 80W) a potom 2.dil chladice s odvodem tepla pomoci vody. Co tomu rikas? Je ovsem potreba promyslet uchyceni vsech 3 dilu na MB ??? Ucinnost by mela byt vetsi (bohuzel i spotreba)
Lidi, prosim vas... zdrbnete tenhle WB...
http://www.mujweb.cz/www/watcool/wc_cpu_032_2.jpg
spodni cast
http://www.mujweb.cz/www/watcool/wc_cpu_03_1.jpg
jde o medenou desticku ve ktere budou vyvrtany diry (8mm) a "navlikne" se do nich 8mm ohebna trubicka...
ty zebra jsou a vubec cela horni cast je trochu utopie ale snad jen ta spodni cast by mohla fungovat...
ucelem by melo bejt minimalni treni (voda v trubičce by nemela pri
tocitem pohybu zadne lomy ani prekazky)
stycna plocha -> prenos tepla by mel bejt taky dost velkej, diky dvoum řadam potrubi...
myslim si ze takto dobre zohebana trubicka by mohla vedst az uplne mimo case a bylo by teda 0% riziko uniku vody
mozna je to moc velky :oops: (tedy pomer 8mm trubicek a realna velikost socketu A)
www.mujweb.cz/www/watcool/wc_cpu_032_2.jpg
www.mujweb.cz/www/watcool/wc_cpu_03_1.jpg
tady jsou linky, kdyby se to neotevrelo...
koukam ze se ani ty linky neotviraj tak to proste napiste (presne tuhle adresu - mujweb.cz/www/watcool/wc_cpu_032_2.jpg a wc_cpu_03_1.jpg)
jestli to muzete nejak zhodnotit budu velmi potesen :)
Tak jsem si pár hodin početl a je to dost dobrý.Jinak já chladím vodou už asi 2 roky(čerpadlo z Hobby marketu za 400,- 375l akvárko i s rybičkama)a pohoda,ticho.WB jsem si sbastlil na koleně. Měděné zbytky ze šrotu se šikly,stačila mi vrtačka,pilka na kov a plynová páječka+cín.Chladím CPU+GPU s pamětma+chipset.Pájení se nebojte drží to v pohodě jistím se tlakovou zkouškou při 8Mpa(vzduchem pod vodou).Hadice mám 3/8 PVC obyč.zahradní s vnitřním opletením.Vypadá to sice hrozně,ale já mám comp stejně zavřenej ve skříňce pod stolem tak ho nevidím.Jesti ukecám Kositche tak budou i fotky.(jsem lama a nemám foťák).
Tak jsem si precet vsech 42 listu uf to byla fuska...tak jsem neco v rychlosti namaloval..obr mam na disku tak se mi pls nekdo ozve
tam uz bude aj cooler, a to uz straca nadych vodneho chladenia, inak napad husty :wink:Citace:
Původně odeslal Radek-B
Nechal jsem vyfrézovat přes známého nějaké water blocky. Frézoval to na zlatnické fréze a přitom zlomil několik frézek :-). Tak se to trochu prodražilo (200,-Kč/ks.). Masiv je z kované mědi a je tvrdý jak blázen, dostal jsem ho zase přes známého za protislužbu. Hotový waterblock i s víkem (leštěná 4mm mosaz) váží více jak 0,5Kg :-). Na obr. to vypadá ještě nedodělaně, ale v současné době je již pěkně upraven.
http://www.elektroworld.info/images/...ik/vodnici.jpg
Ještě Vám ukážu můj výměník tepla, přes který se bude ochlazovat destilka z modrou skalicí z 10 litrového akvária. Výměník není nijak zvlášť velký 50cm x 35cm a je vyroben s pr.14 měděných trubek (4,5m). To by mělo zajistit dostatečné tření vody a vázání na sebe tepla i bez použití ventilátoru a plechů jak používá ERTY. Jinak, opravdu dobrý web a dost mě inspiroval.
http://www.elektroworld.info/images/...ik/vymenik.jpg
Až budu plně fungovat tak tu hodím pár fotek. Zatim zdar bastlíři!
...nadych vodneho chladenia... prave vtip vodneho chladenia je odviest teplo niekam, kde by sa ucinnejsie odovzdavalo do prostredia - do vymennika - a na vymennik sa bezne montuju tiche pomalobezne 12mm vetrone pre zvysenie ucinnosti. :wink:Citace:
Původně odeslal Game Master
výměník není nutný. Kýbl se spoustou vody je účinnější a nepotřebuje větrák :wink:Citace:
Původně odeslal stanley
I kýbl se dá kvalitně ohřát.. obvzlášt pokud je dobře nataktováno...Citace:
Původně odeslal Staňour
RADEK
jj to muzu potvrdit, gdyz vynecham v okruhu vymenik ze S120 (s 90mm fanem 1500ot/s) tak to vsechno u me dokaze casem pekne zvednout teplotu vody i gdyz naplnim ten kybl celej (12l ;D)Citace:
Původně odeslal Radek-B
2Radek-B : Nerikal si, ze na zimu udelas naky bloky ? :lol:
to alovka
a na co ta skalice???
No asi kvuli rasam a jinejm mrcham, jinak je to docela dobra korozivni sul ;D ;D ;D ;D
Lepsi je kapicka jaru.....pokud teda nechce mit trochu modrou vodu :wink:
Ano rikal , ale pripada mito trochu zbytecne protoze tu jsou dva kteri je delaji a pokud nekdo nebude chtit neco vyspekulovat zvlast tak se do toho plantat ted nebudu.( ted skousim chladit bez bloku primo vodou a urcite az na to budu vybaven tak bych chtel udelat konecne nejake MK4)Citace:
Původně odeslal Killer[SH
RADEK
sak to je uchopitelne... ten vymennik zo skody 120 ma neskutocne velku plochu rebier oproti ploche vodnej hladiny v 12L kybli. :DCitace:
Původně odeslal LookAS
tak já mám teda opačné zkušenosti ??? Mě teda radiátor skoro nepomáhá. Podle mě má ty žebra moc usebe, takže působí jako akumulátor tepla (uvažuju ho bez větráku). S větrákem je to něco jiného, jenže je tam ten větrák, což je pro mě nepřijatelné. Mě se tedy hrnec nikdy neohřál o více jak 5 stupnů v místnosti. Ochlazuje se nejen sáláním (černý plechový hrnec), ale i odpařováním vody.Citace:
Původně odeslal stanley
A co na to rybičky? :eek: Synovec by mohl také takto chladit, ale neví na jakou teplotu se to ohřeje (akvárko 100l, konfigurace PC podobná mé). :? Jinak i já mám vodníka (bloky od Aquacolu cz).Citace:
Původně odeslal Radek Uchytil
Zkusím i tady otázku, je ještě zájem o WB? Zatím jsem v fázi testů a návrhů, ale ta "šílenost" co jsem vytvořil jen na odzkoušení mnš překvapila jak pekelně funguje, nicméně je těžká jako "p.....!
Takže teď zkusím nechat vyfrézovat něco ruzumnějšího a hlavně lehčího, no MK4 to rozhodně nebude, byť nesdílím nadšení, že to je "best of". ale z důvodu velice težké výroby = drahé výroby!
A složení bloků měď + plexi , 12mm hadice nebo 10 dle přání . A tvar, no nerad kopíruji zajeté věci, ale tady se toho asi moc vymyslet nedá, že?
Jo funguje to krásně 8-) používám jej již asi tak 9 měsíců.
O waterblocky bych zájem docela měl, zejména na paměti RAM, paměť grafické karty a popřípadě HDD. Ještě však přemýšlím co by se dalo ještě v PC chladit... :-) ...kromě PC třeba ještě pivečko. :lol:
Já to věděl, že tady se musí všchno popsat "do puntíku", takkže EDIT WB CPU, GPU, NB - pro zattím, a pivo si jdu dát teď a hodně studené :lol:
Plz, lidi...
muzete mi vzdelit, jakej je nyni nejucinejsi wb???
neni to nahodou mk4???
a jestli je muzete sem hodit link na nejakej presnej nakres???
ja fakt nemam paru, jestli muze bejt neco lepsiho a jestli je tak mi sem plz hodte link...
dix moc
potrebuju to do patku, protoze se mozna dostanu k cnc...
predem dix
nejucinnjsi je myslim cascade waterblock ne? jinak link na MK4 najdes v tomhle threadu jen se neboj hledatCitace:
Původně odeslal Pavlista
som zaujemca pro MK4
jo tak pokud to budes vyrabet tak sem taky zajemce :D
casade wb ? to sem uz nekde slysel.... no dik, ja du hledat :)
Cascade Water Block vyrabi "firma" Little River,
http://www.employees.org/~slf/lrwb/
Vsechno mi je jasny az na to medeny dno, tam jsou asi jen dulky ze? BTW frezovani tech trubicek musi byt pakarna...
...obrazky toho bloku mas tady:
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade1.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade2.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade3.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade4.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade5.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade6.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade7.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade8.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade9.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade10.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade11.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade12.jpg
http://www.employees.org/~slf/cascade/cascade13.jpg
jj tie priehlbinky ztensuju vo svojom spodnom bode dno az na 1,5mm .. je to priamo nad jadrom .. len to treba dobre zapojit :) uz sa vyraba len verzia s 1 vystupom a na XS pisal jeden typek ze pripojil pritok a odtok opacne ;) a cudoval sa preco mu to slabo chladi .. inak zaujimave je ze rozdiel teplot na cascade pri pouziti 1200l a 300l cerpadla je asi 2 stupne ..
Tak cassade nebo MK4???
ja bych teda uvital MK4 - zda se mi jednodusi na vyrobu...
prinejmencim se nemusej frezovat do plexi takovy zbesilosti :)
jestli vubec mi to klapne, tak kdyby bylo mozny udelat nekolik kusu navic tak vam dam urcite vedet!
jinak nemate nekdo dalsi typ na ucinej wb???
dix
No , ja ted resim najake cascade bloky, az to rozeslu tak uvidime hned jak je to ucinne.
A na vyrobu je to stejna pakarna jak Mk4, akorat ze s cascade je rekl bych vic prace.
RADEK
PRESNE TAK, ASI MOC LIDI TADY NEVI JAK JE TO NAROCNE NA VYROBU :!:Citace:
Původně odeslal Radek-B
to opravdu nevim, a sem rad ze to nevim :)
kazdopadne frezovat ten cassade - ty trubicky do plexi -> to se mi uz opravdu zda lehci udelat dvakrat mk4 do medi :)
no jinak asi uz nic ucinejsiho nez mk4 a cassade, ze?
nevie teda plz nejakej link na nakres ty mk4???
dix
probuh, ja nemuzu nikde najit ty vykresy na tu mk4...
hodte je sem plz nekdo, nebo alespon link, jinak se pose*u...
dix
Neprijde vam to na hlavu, saskovat se supermegaultratvary bloku, kdyz je pak rozdil v praxi -+ 2-3 stupne? Hlavne aby byl dostatecny prutok a hlavne radiator...
Vzdyt i ja se svym vrtackovym blokem mam teploty jak nekdo se superblokem z nejlepsi frezy ve meste...
neprijde...
Je totiz rozdil mezi tim, kdyz chladis procak, kterej je lehce pretocenej a procak kterej ti dava 130W. Takze na nejakou sunku o 60W vykonu ti staci nejakej homebastl WB, ale pokud bys ho pouzil treba na TB DLT3C pri 1.8 a vejs tak to neuchladis.
Zajimavy je, ze kdyz jsme testovali nase bloky a "bloky konkurence" tak pri malejch taktech vychazela lepe konkurence (o 1°C), ale pri HC/OC sme byli lepsi o 6°C.
Edit: Freza -> nastroj
Frezka -> stroj
Tak tomu never, pujcoval jsem si pred tydnem Bartona 2500+ (odemceny) a dal ho na 11*200 pri 1.85 (nebo 1.8? ted nevim proste maximum desky), k tomu max, pretocenou grafiku (275@320). S PASIVNE chlazenym okruhem mel proc 53 stupnu, kdyz jsem pustil sunona 92@5V sla na 41. A to bylo stridave Prime a 3Dmark.
Proto si myslim, ze hlavne musi mit blok velky prutok a vnitrni plochu na predani tepla (viz vrtackou vytvorene hrube steny plne skrabancu a nerovnosti) a hlavne velky vymenik. Mozna pomaha, ze je pomerne masivni a teplo se v nem dobre siri a predava se po cele plose drazky nejen nad procesorem.
Verim tomu co zmerim. To co tady pises je sice pekny, ale bez porovnani vysledku s jinym blokem za stejnych podminek (radiator a cerpadlo) je vysledek k nicemu. Hodnoticim parametrem vykonu bloku neni teplota CPU, ale teplotni rozdil teplot mezi vodou v obehu a CPU.Citace:
Původně odeslal Mirtex
Hele, Mirtex má pravdu. Nepodceňujte homemade bloky! To, že je to dělaný na cnc frézce nemusí vůbec nic znamenat. Víš sám dobře, že turbulentní proudění výměně tepla rapidně pomáhá (resp. ji nebrzdí) a turblentní proudění vzniká při velkých nepravidelných překážkách. Koukni se na drážky svýho bloku - jsou hladký jak dětská prdelka :lol: a koukni se na vrtaný blok.Citace:
Původně odeslal Pirs
Ja nepodcenuju homemade bloky, kde myslis, ze jsou delany ty nase? Delame je jen my dva na starejch (ale dobrejch) masinach. Nikomu z nas dvou nevratili v restitucich fabriku...Citace:
Původně odeslal Staňour
Turbulentni proudeni pomaha, to je pravda, ale v "nekterych pripadech" to vypada jako z nouze cnost, proste se udela prasackej WB a pak se tvrdi, ze to je zamerne, aby se tam "tocila" voda. :wink:
O kolik si myslis, ze se zlepsi prestup tepla, kdyz draha, kterou voda urazi uvnitr bloku je dlouha v extremnim pripade 10cm (takova ta oldschool zizala). Turbulenti proudeni ma vliv predevsim v radiatoru, kde jsou drahy prestupu radove 50x delsi.
A s tou detskou prdylkou bych si nebyl tak jistej...Protoze kdyby melo dite na zadku Ra6.3, tak by z plinek asi moc nezbylo :lol: .
Je videt ze si toho jeste malo skusil (jde to porovnavat spatne i na jednom kompu, protoze se spatne delaji stejne podminky pro vice mereni )Citace:
Původně odeslal Mirtex
Je to lepsi urcite a je nad cim dumat a premyslet.
(pretaktuj a hod vyssi voltaz , pak se uvidi)
napis co mas za sestavu a dej nejake teploty, cerpadlo ._?
RADEK
specifikovat typ není možné, jde o výměníky z chladíreských zařízení, několik desetiletí staré. Podstatné je, že měly podstatně řidší žebrování...Citace:
Původně odeslal mraky
Podstatne je, ze vymenik ze 120 (za 200Kc) jde sehnat a ty tvoje NE. :roll:Citace:
Původně odeslal kamil
klid, jestli se chcete hadat tak bezte na sve thready.
Radaky ze 120 byvaji mizerne , proto ze jsou casto spinave jako prase, doporucuju rozebrat vycistit a je to o stopro lepsi, ja jsem si dokonce udelal jiny rozvod vody , (neproteka celym najednou , ale vzdy jen dvema trubkama) a je to o 150 lepsi.
Silene tvary bloku a jine slozitosti maji tu vyhodu , ze cely blok je materialove mene narocny (elegantnejsi) ,ucinnejsi , ale zase je to pracnejsi a slozitejsi na vyrobu, takze konecny efekt(cena) je v podstate stejna.
A taky nepodcenuju bastly, sam to delam . ale pokud to chci nabidnout, tak to proste nejak vypadat musi. Kdybych to doma vrtal vrtackou , tak jak se znam bych asi moc nepochodil.
RADEK
A k povrchovce, :
ja myslim , ze neni pravda ze cim drsnejsi povrch tim / lepsi prevod tepla, to je spatne.
(proc se asi spodky WB lesti ???)
RADEK
Heh, spodek nalestime, aby se preneslo teplo NA BLOK z procesoru (jako na heatspreader) - to je uplne jiny tepelny prechod nez med-voda, tam naopak hruby povrch dela turbulence a nepravidelny tok vody, ktera medi stihne odebrat vide tepla nez pri hladkych stenach. Aspon tak to vsude pisou (overlockers.com, bit-tech.com...) ;DCitace:
Původně odeslal Radek-B
JAk jsem rikal !! Skousel jsi to ?? (turbulence jsou naopak nezadouci vnikaji hlucha mista, jako napriklad za jedoucim automobilem)Citace:
Původně odeslal Mirtex
V kazdych novinach neco pisou.!
A musis vzit v potaz ze tam jsou stejni bastliri jako my ! Taky jedou pokus / omyl.
Predstav si ze nekdo treba v americe ted pise ze tady se pise to co jsi napsal.
Skus si treba ten hruby povrch nakreslit i s protekajici vodou a pridej vnikajici turbulence. Uvis hned jak to je.
myslim ze zbytecne mates lidi co tomu nerozumeji vubec, delas mi tim problemy , protoze ted budu vyrizovat minimalne mesic postu ze zcela zcestnym obsahem.
RADEK
A ty jsi to zkousel? Ja mam hruby vnitrni povrch a funguje to vyborne. A myslim ze kdyz uz ne turbulence, tak vetsi plocha na prenos tepla.
"Radek-B"]zdravim ,,,
Takze CASCADE v mem podani :
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/obrazky/S358.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/obrazky/S359.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/obrazky/S466.JPG
modifikace V0.1 (zmenseni rozmeru ,tryska1.1/0.95
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cascade/S470.jpg
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cascade/S476.jpg
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/cascade/ROZMERY.JPG
2 Radek
:-o Fjuuu, to je brutal. :-o
Klobuk dolu.
tvoje BRAIN + CNC RULEZ!
Uz len napis cenu a o zakaznikov nemas starost.
inac precitanie vsetkych prispevkov mi trvalo asi 5 hodin. konecne.
Chybaju len porovnania.
Som zvedavy ako zareaguju ostatny.Vela stastia, slava ta neminie.
Mlakator.
V pripade zajmu o cascade blok mi napiste prosim na ICQ.
RADEK
Řešilo se to tady před dlouhou dobou, ale jak to vypadá s těma blokama na paměti u grafický?
testy styroch roznych blokov a cascadoveho su na
http://www.monster-hardware.com/modu...t&id=99&page=3
Skoda ze upustili od porovnani teploty vody a cpu, jinak docela peknej test :)Citace:
Původně odeslal MLAKATOR
to radek-b: jaka je cena???
Tak jsem právě dočetl celý tenhle thread a musím říct, že jsem se o WC dověděl fakt hodně. Musím uznat, že Radek je fakt machr. Tím samo nechci ostatní nějak zhazovat snad kromě Tlapky. O ten Casscade :drool: blok bych měl taky zájem. Jaká je cena?
Litr=1000,-Kč
Omlouvám se za trošku offtopic,ale :Citace:
Původně odeslal Mirtex
Turbulence a větší plocha je krásná věc,ale na vzduchu,protože voda jak je známo vytváří tzv. laminární mezní vrstvy ve kterých je přenos tepla oproti tubulentnímu proudění řádově nižší. U vzduchu jsou tyto vrstvy zanedbatelné takže tady je lepší mít vetší plochu (drsnější povrch) naopak voda se ráda zachytává na těchto nerovnostech čímž vznikají výše zmíněné mezní vrstvy.Takže pokud by bylo možné nějakým způsobem (např pískováním aj.) vyhladit plochu uvnitř WB zvedl by se rapidně odvod tepla. 8-)
Opakuju z loňska termomechaniku tak to musím vědět ;D
nevěřím. Termo mám letos taky a tak se na to zeptámCitace:
Původně odeslal P.D.
jak jsem uznekolikrat ,, Turbulence jsou opravdu nezadouci..
Ja nerikam , ze je to pravda , ale OSVEDCILO SE MI :::
MAX . HLADKY NEJLEPE LESTENY POVRCH A CO NEJLEPSI VYPLACH TOHO POVRCHU.
(CO DODAT ???)
RADEK
hoj mohl by plz někdo poradit kde sehnat tenhle nebo podobný radiátor?
http://www2.arnes.si/~mlivak/Antec%2...018%20case.JPG
Omyl, turbulence jsou naprosto žádoucí z důvodu odvodu tepla,laminární proudění má mizerné vlastnosti co se odvodu tepla týče, nežádoucí jsou hluchá místa ve kterých voda neproudí a tím pádem neodvádí teplo. Voda která při průtoku kolem 600 l/hod protéká hladkou trubkou o vnitřním průměru 10 mm bude mít turbulentní proudění a co teprve v záhybech WB ,aby tomu bylo jinak musel by jsi rapidně snížit průtokovou rychlost.Citace:
Původně odeslal Radek-B
Ale jak jsem si tak prohlížel ten Tvůj nový chladič řek bych, že tam žádné hluché místa nehrozí :wink:
Možná budeš mít dalšího zájemce ;D
To Staňour : Já než ze sebe něco vychrlím tak si to předem ověřím, tobě bych to taky doporučil (NO FLAME). To že nevěříš nezmění nic na tom, že to tak skutečně je :wink:
"Radek-B"
Takze jsem doresil uchyceni na slot AMD:
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/c.../AMDslot01.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/c.../AMDslot02.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/c.../AMDslot03.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/c.../AMDslot04.JPG
http://home.tiscali.cz/ot.priklady/c.../AMDslot05.JPG
RADEK
nice! mozna budu mit zajem
jak jsi dopadl s testovanim MK4?
Tak zanedlouho budu mít doma Radkovu kaskádu :P , už se na ni těším jak malé děcko :drool:
Teď ještě sehnat hadice, čerpadlo, radiátor, větráky a expanzku, to znamená všechno :lol:
Jakmile to budu mít v kupě dám vědět jak to fachčí :smoke:
Tu sem naposled testoval loni. a protoze nejsem schopen , ji vyrabet v serii , tak sem dal fotky pouze loni a dal proste nic.Citace:
Původně odeslal Prokop
je cca o 1-2 stupne horsi nez Cascade,
Jinak maji oba bloky hodne spolecneho: a to napriklad to . ze uz neuspejou lidi, co lejou do vodnika vodu z vodovodu, funguje to jako sqvely filtr na binec a pricpava se to nim. (chce to opravdu alespon prefiltrovat)
JInak , stale cekam na testy na PC-tuning (A FURT NIC ? UZ MESIC(((
:?:
no asi budu mit taky zajem o tu kaskadu.. uvidime, me hlavne slo o to ze MK4 by mel mit lepsi teplotu pri mensim prutoku vody (1046) kdezto kaskada bude mit lepsi deltu s vykonnejsim cerpadlemCitace:
Původně odeslal Radek-B
Tak to je dobry, ale kdyz nad tim tak premejslim, urcite by se nekdo takovej nasel :eek: ;D , mozna by to bylo dobry jeste kazdymu zakaznikovi spec. napsat, nebo se pak dozvis jak je ten blok malo ucinnej :idea:Citace:
Původně odeslal Radek-B
Taaak mluvil sem s radkem a... uz jen posledni dodelavky a ... 8-)
takze doufam ze budu dalsi ze spokojenejch zakazniku...
TheRaid
Tak jsem si pořídil radiátor topení z Forda za 200 Kč :o , má úplně ideální rozměry 25x14x4 cm (ideální na dva 120mm větráčky) a po menších úpravách to myslím bude docela betálně chladit. Dneska jsem to čistil od hrubé špíny, když mě s tím viděla matka jak ten bordel dělám ve vaně, tak ju chtěla ranit mrtvice ;D Zítra půjde na ultrazvuk.
Takže teď už mi chybí jen WB, který doufám Radek pošle co nejdřív, čerpadlo, hadice a expanzka.
vim , ze z vetsinou sem se uz bavil , ale znova se musim omluvit ,
jsem musel bohuzel tento tyden vsechno odlozit moc prace (v praci).
A ze zacatku tydne se nezadarilo.
Takze prosim o stpeni.
RADEK
Zdar, vzhledem k tomu, že se chystám na výrobu vodníka, tak sháním všechny možný info a tohle forum je vážně nářez :D . Je vidět že do problematiky fakt vidíte, a proto ocením každou radu. Chystám se chlazení vzduchem nahradit kompresorem z mrazáku a doufám, že to bude fungovat. Měl bych se tak dostat na teploty kolem nuly, ale to je jen věc nastavení. Jinak mk4 i spirála jsou super a rád bych si jeden z nich objednal.
Zdravim vas vsetkych, pecka forum.
Zajtra konecne namontujem vodnika(dufam ze to vyjde), tak by som sa xcel s vami podelit o moju radost.
Mam teraz Titan celomedeny s regulaciou (predtym boxac), dnes pekne slniecko pripieklo tak sem hodim teploty:
Idle - 34-36 stupnov
Full Load - 51-53 stupnov v zavislosti od doby prehrievania
...o takom case by som tu xcel zajtra prihodit teploty s mojim vodnikom za pouzitia blocka z www.vodnechladenie.sk
mam celerona 2600
Takze ako som slubil
Hodil som to zatial cez vedro,
procesor som zatial taktol iba na 2,7 ghz
idle teplota: 24 stupnov po 5 minutach
full load teplota 32 stupnov
ale s tym ze vo vedre mam zatial studenu vodu, takze treba pociat s tym ze cez den ked bude dajme tomu o 10 stupnov teplejsia, tak si treba prihodit desat stupnov, kazdopadne som nadmieru spokojny.
ak sa dostanem k fotaku tak urcite prihodim aj nejake fotecky :)
k čemu jsou takové výsledky? Pusť tam zátěž minimálně na hodinu a pak teprve měř.
A nepatri takove veci jinam ???
Nemyslite , ze tento thread je uz celkeem dost preplacany??
Ale nikomu nic neprikazuji.
RADEK