milanx: tenhle thread není bazar! Nepostuj to, co sem nepatří. btw: pokud jsi četl, tak víš, že jediná cesta jak to zboží dostat je ze zahraničí - většina z nás nakoupila v Izzoteku.
Printable View
milanx: tenhle thread není bazar! Nepostuj to, co sem nepatří. btw: pokud jsi četl, tak víš, že jediná cesta jak to zboží dostat je ze zahraničí - většina z nás nakoupila v Izzoteku.
Zas to neprehanej, mam to doma postaveny a tak strasne jak to popisujes to neni. Ne vsichni potrebuji uhlopricku 3m a velkou bednu v pokoji. Taky pochybuju ze projektor z 15" a vys zavesis na strop, coz se me povedlo.Citace:
Původně odeslal Locke
Asi půl roku provozuji projektor bez nejmenších problémů,ale před
měsíce jsem rozdělil fresnel na dva díly tak jako ostatní.Teď bych si
ale nejradši nafackoval.Nevidím v tom žádné výhody.Po stranách se mi objevily kroužky spůsobené zřejmě nevystředěním obou polovin
čočky a o čištění drážek radši nebudu mluvit.Je to hrůza.Takže
proč vlastně půlit fresnel ? Když ho naplácnu na display dojdu ke stejnému
výsledku i když není půlený. :?:
Mo, krouzky vznikaji, pokud je spatna vzdalenost fresnelu od monitoru, skus je dat trosku dal.
TAk sem se rozhodl, ze si ten LCD projektor taky vyrobim. ZAtim se rozhodujou pro LCD panel. Vsichni zde pisou, ze kvalitnejsi je 15"LCD, nez mensi panely, ale ja nevim, jestli budu mit dostatek prostoru na zobrazeni z tak velkeho monitoru... Proto se ptam zkusenejsich, jak to je s tou velikosti obrazu, jestli se to da nejak zaostrit, kdyz to dam moc blizko zobrazovaci steny (abych tak zmencil obraz a nemel polovinu na strope :-))
Diky za radu... ??? :idea: :?: ;D
No jo.Stačilo posunout fresnel o centimetr dál a kroužky zmizely
díky Locke.Ale stejně,proč to půlit ?
rindosh: pokud misto 2 fresnelu koupis 3 dost tim zmensis velikost bedny, tu samotnou bych pro 15" delal z hliniku ale zalezi jak si zrucny
jak to je se vzdalenosti od projektoru a projekcni velikosti zjsitis tady:
http://home.arcor.de/seb.m/ls/Neuer%20Ordner%20(5)/DIY-Berechnungen.htm
2xen: taky bych nechal ty fresnely vcelku, kvuli prachu atd, ale jde o to že hodlám projektor zavěsit pod strop a tím pádem nebude objektiv ve středu plátna, bude to promítat šejdrem pod úhlem cca 12° takže mi nic jiného nezbude než je rozpůlit a mezi ně dát lcd, jinak bych měl lichoběžníkový obraz. tak budu moct hýbat oběma fresnely nezávisle na sobě. fresnelka mezi lcd a výbojkou bude rovnoběžná s lcd a ta mezi lcd a objektivem zase rovnoběžná s plátnem, tím se provede keystone korekce, přesně jak je to na tom obrázku (bod 2.) tady :arrow:
Jezis marja, proc by jako neslo? Prave proto se objektiv dela posuvny.Citace:
Původně odeslal Rindosh
tak tohle snad bude k veci - nebude nekdo ted objednavat veci z izzotecu nebo od nekud jinud - potreboval bych fresnelky a objektiv
to je skoro este min k veci --> nakupni poradna?
mam smutnou zpravu pro ty, co objednavali 135mm triplet s ohniskem 500mm a k tomu dva 330mmFL fresnely.
v patek mi prislo po vice nez trech mesicich zbozi z Diycompany (nikomu nedoporučuju) podle jejich návodu i návodu
http://usuarios.lycos.es/diyeitor17/
by to mělo fungovat s fresnely FL330mm.
http://www.diyprojectorcompany.com/p...cdc674ff0365d7
problem je v tom, ze pomoci techto fresnelu nelze osvitit cela plocha 17"LCD, mozna ani 15"LCD tak, aby soustredene svetlo z fresnelu dopadalo do objektivu. toho by se podle zmineneho navodu melo docilit tim, ze se fresnely posunou mimo ohnisko smerem k vybojce. ono to tak funguje, akorat cim je vice fresnel mimo jeho ohnisko, tim vice se zacinaji zaoblovat rohy, kterymi jeste svetlo projde. a tak se osvetlena plocha zmensuje. castecne si lze pomoci tim, ze se fresnel prohne jako luk, to vsak pomuze jen castecne a na 17" to nestaci ani nahodou. (fresnely FL330mm samozrejme funguji s objektivy, ktere maji ohnisko 330+-80mm)
resi to pomerne cerstva diskuse, kde se nabidl majitel 3dlense ze vyrobi fresnel FL600mm primo na miru objektivu FL500mm. bohuzel se bude zase cekat nez se vyrobi forma atd.
http://www.diyaudio.com/forums/showt...0&pagenumber=7
totalne me nasrali, protoze zamerne mlzi skutecnost, ze je treba na objektiv s vetsi ohniskovou vzdalenosti adekvatni fresnel.
timto nabizim k odprodeji fresnely 390x390mm, FL330FL mam jich 7, 1ks za 500,-
Jsem jeden z tech co prostrednictvim tebe objednali od Diycompany. Nastesti teda ten levnejsi objektiv s fl=327 Takze doufam, ze budu mit mensi problemy. I kdyz s temi tmavymi rohy jsi me mirne vydesil. Asi teda budu muset zapomenout na 17'' No jestli se mi to podari nejak postavit, tak bych mozna nejaky ten fresnel 330 bral, bo jsem si objednal 330 a 220 a nevim zda ten 220 bude vyhovovat.Citace:
Původně odeslal dd
P.S. Az mi posles ty veci z DIY, tak mi napis mail...
:?: Nesel by ten problem co mas resit nejakou korekci toho objektivu?
já doufám že problém není ve fresnelech, ale v tom 135mm tripletu (který měl být podle diycompany "up to 17 lcd", což není :evil: ). jak jsem se dočetl tak ten objektiv má 24° plný úhel (12° od osy chcete-li), pod kterým vidí. jenomže na pokrytí 17" lcd by měl být tento úhel dvojnásobný, takže celá věda bude v tom upravit ten objektiv tak, aby se zvýšil tento úhel a tím i ohnisková vzdálenost, jako to provedl diyethor :arrow: http://usuarios.lycos.es/diyeitor17/ a pár dalších, kterým kombinace 135mm tripletu se 2 kusy 330 fl 395*395 fresnelu + 17" lcd po úpravě funguje. neupravený objektiv pokryje zhruba to 12" lcd, což koresponduje s diyprojectorcompany a s mými dosavadními testy(tím že mystifikují zákazníky na..... xxx lidí včetně mě :evil: ).Citace:
Původně odeslal ybz3ek
toto je můj názor, až švagr upraví ten objektiv tak budu chytřejší. doufám že to bude co nejdříve a že se to povede, až to nějak zkutíme tak dám vědět jak to dopadlo. jinak bych měl na prodej 3ks 330fl 395*395mm fresnelů ;D a čekat x měsíců na to až se tady :arrow: http://www.3dlens.com/enter.html?tar...snel_Lens.html objeví ty 550mm fl fresnely.
vcera jsem zkousel k fresnelum FL330mm dat objektiv (D=80mm, FL=300) z kopirky. funguje dobre, promitne to i 17"lcd
jak jsem psal v prispevku vyse, je to jednoznacne problem ohniska fresnelu, protoze pri pokusu
(klasicke podsvicene LCD z pocitace jsem promital pres objektiv D=135mm, FL500mm na zed, a obraz byl uplne v pohode, obektiv by zvladl promitnout i vetsi plochu. objektiv je cast z nejakeho hvezdarskeho dalekohledu, takze ma pro nejaky uhel fov nejake minimalni zkresleni garantovane vyrobcem pro tato ucely, ale nam staci i zkresleni pri vetsich uhlech, ktere je pro promitani na zed zanedbatelne)
podle
to nefunguje, /construction/ druhy obr. nema urcite ohnisko 330mm
kdyz to napisu jednoduse, tak
1) je-li zdroj svetla presne v ohnisku fresnelu, tak tak to funguje presne tak jak ma, tj udela to soustredeny laminarni paprsek, ktey ma plochu jako fresnel. (fresnel se sam o sobe prohyba, takze je treba jej prilepit na sklo)
2) druhy fresnel z tento paprsek soustredi analogicky do sveho ohniska (330mm) a po cele draze paprsku jsou patrne ostre rohy fresnelu (az do druheho hniska muzeme sledovat na papire promitnuty ctverecek)
3) objektiv umisteny do tohoto ohniska promita dobre to, co je prosvetlene fresnely, podsviceli je na cele lose perfektne stejne, zadne tmave rohy.
problem nastava v okamziku, kdy se posunou fresnely mimo ohnisko viz.
cim je fresnel vic mimo ohnisko, tim vic se zacinaji zaoblovat rohy fresnelu (zraci se z nich svetlo a stred je vyrazneji osvetleny) coz nechceme. castecne se to da kompenzovat prohnutim fresnelu, ale pouze castecne. (pro 15"lcd a objektivy kolem 300FL to staci)
u objektivu D=135mm a FL500mm lze po jeho rozebrani castecne zoomovat pohybem prostredni rozptylky ale jen castecne, do meznich hodnot cocek. FL300mm z toho nejde vymackout. ja typuju ze se to muze pohybovat tak nejak kolem 420mm-600mm mozna i vic, ale urcite ne min.
kvuli uporadani mojeho obyvaku a predpokladane ůpozici projektoru a platna ptrebuju FL500mm, tkaze musim zmenit fresnel, ne objektiv.
dneska mi odepsala jedna z firem, kterou jsem poptaval ohledne fresnelu s FL600mm. bohuzel chteji $150/kus (jsou to nejake vysoce presne fresnely, ty my nepotrebujeme) jestli nekdo vite o nejake levnejsi firme, ktera by to dokazala brzy dodat, dejte vedet.
David
prave mi odepsali z 3dlense, fresnely s vetsim ohniskem budou koncem cervence.
New item size is 320 x 400mm with focus 550mm
Please come back our online shop www.3dlens.com/enter.html on the end of July.
Sales division
http://www.3Dlens.com
david
Nejak mi neni jasne, o co jde. Vzdyt je prece samozrejme, ze objektiv s ohniskou vzdalenosti co ja vim 500, nemuze fungovat s fresnelem co ma 300.
Nebo to chapu blbe a ty fresnely jsou blby?
chapes blbe, ohniskova vzdalenost fresnelu ti ovlivni maximalne rozmery bedny s projektorem. Vetsi vzdalenost => logicky vetsi (delsi) bedna. Druha vec je, ze delsi ohnislo = mensi skresleni (a taky nejspis vetsi fresnel).
Co se tejce objektivu, tam ohniskem ovlivnis jak moc daleko/blizko muzes projektor dat, aby to bylo koukatelny. Pokud mam jeste spravnou predstavu (precijen uz nakej patek nejsem ve skole ;) ) tak cim kratsi ohnisko objektivu, tim bliz ke zdi ho muzes dat (udela ti na stejnou vzdalenost vetsi obraz).
zavyslost ohniskova vzdalenosti, vzdalenost objektiv platno, uhlopricka obrazu
pochopis snadno (ï ja to pochopil ) z tedle vzorcu:
tam de zrejme o to ze uhel jakym dopadaji krajni paprsky do objektivu je prilis velky a paprsek nedopadne na cocku, nebo dopada na nejakou krajni oblast, ktera pak obraz deformuje, cocky sou zkratka prilis male, nebo je tam nejake sninitko ktere vadi
cely problem je v tom, ze podle tech prodejcu se da menit ohnisko fresnelu bliz k objektivu tim, ze se umisti zdroj svetla mimo ohnisko fresnelu bliz k vybojce. viz.
na planku je krasne vyznacena jak to ma fungovat. ohniska jednotlivych fresnelu jsou tenkou cernou carou (33cm). kdyz se se da zdraj mimo ohnisko (zlute kolecko) posun ohniska je vyznacen cerchovanou carou, nejdrive cervenou a potom zelenou.
ono to tak i ve zkutecnosti funguje, problem je vsak v tom, ze cim vic je to mimo ohnisko, tim narusta zkresleni fresnelu - zmensuje se plocha, ktera je osvicena. podle tohoto planku by se mi podarilo osvitit tak 13"LCD a to jeste s tmavymi rohy.
Jezevec to chape dobre, jen plati jeste jedna podminka, a to je ze vzdalenost mezi objektivem a lcd je vlastně ognisková vzdálenost objektivu (když je promitany obraz stejne velky na zdi jako na lcd(1:1)), potom minimalnim posunem objektivu se to zaostruje na ruzne vzdalenosti od zdi.
aby byl obraz rovnomerne prosvetleny, tak musi ohnisko fresnelu blize k obektivu byt primo ve stredu tohoto obektivu, nebo za nim tak, aby kdyz se da pred obektiv papir, byl obraz pres skoro cekou plochu cocky objektivu. (corner to corner)
david
Zdravim zaujmalo by ma ci ked pouzijem monitor ktory ma DVI vstup budem mock k nemu priamo pripojit dvd prehravac ktory ma DVI výstup ? Napriklad Samsung. Za odpoved vopred dik.
kdyz ma ten prehravac dvi vystup tak je to samozrejme mozne a nevidim v tom zadny problem, elektronika v lcd zustane tak jak je
Po váhání zhruba od podzimu jsme se s kamarádem rozhodli, že do toho přece jen půjdeme. Při rozhodování nám moc pomohla tato diskuse. Ale přece jen váháme, zda místo 15" displeje (rozhodně ne míň) nejít při stávajících cenách rovnou do 17" (rozdíl nyní v ceně u nového LCD jen cca 10-15%). Poraďte kdo s tím máte zkušenosti a stavěli jste na 17". Podaří se nám sehnat rozumně velké fresnely?
velikost je vicemene stejna, problem bude bych rek hlavne s tim kde sehnat objektiv a fresnelky viz david
pokud to sezenes tak neni co resit (a mas penize)
Z aktuální nabídky 17" LCD se mi nabízí:
ACER AL1711, 450:1, 260cd, 16ms, bez DVI, cca 5900 s DPH
BenQ T705 500:1, 250cd/m2 13ms, bez DVI, cca 6200 s DPH
BenQ FP737s-D 450:1, 260cd/m2, 4/12ms, s DVI, cca 6700 s DPH.
Máte s nimi někdo nějaké zkušenosti jak jdou kuchnout a zda nebudou problémy s FFC? Asi bych dal přednost tomu s DVI.
v teto cenove relaci uz fakt jenom dvi s tim bude obraz jako vino, de o co nejvetsi kontras o homogenitu barev a jas uz nejde - podsviceni nahradis
zajimavy sou ty novy lcd s kontrastem 1000:1
To jo, zajímavý by bylo např. HP HP L1755, 1000:1, 250cd/m2, 25ms, 1280x1024, DVI, TCO03, jenže to už by stálo cca 10000 s DPH (alzasoft). To je z těch 1000:1 nejlevnější co jsem našel. Ale kdybych ho koupil tak bych ho spíš použil pro PC, kde na to čumím celý den, a kuchnul do projektoru starý LiteOn B17AAU, ten by mohl jít bez FFC problémů - na lumenlab fóru uvádějí jeho 15" variantu jako bezproblémovou.Citace:
Původně odeslal check
Jinak po prohlížení ukázek na lumenlabu (proto jsem do toho dal 20 USD za ten jejich návod) se chystáme na vertikální uspořádání, máme dost místa a tak od zdi budeme cca 5-6 m, proto hledáme objektiv s fokusem okolo 500mm.
Jezis, proc vyhazovat 20 dolaru za ten navod? :-o Vzdyt se to sa stahnou na dc, edonkey a to nemluvim o tom, ze to tady ma snad kazdy. Navic nic uzitecneho tam neni, ostatne ani v tech jejich forech, kam se taky nebyl problem dostat ;D
2Jan Salava:
to hp, dneska jsem ho objednal z czechcomputeru, tam ho mají za 9200, rozhodl jsem se pro 1000:1 protože mi jde o podání barev, na normal lcd (tn technologie, malá odezva, kontrast okolo 500:1) je černá šedá takže tmavé scény vypadají děsně, a ty jsou v každém filmu, na práci (net, text apod) stačí normál lcd protože obraz není zatížený chybami geometrie a je perfektně ostrý (i bez dvi), až zkutím ten projektor tak se přece nebudu dívat na 17" lcd ;D abych to shrnul: na práci stačí obyč lcd, na filmy (i hry) lcd projektor s pořádným lcd
taky bych si koupil z lumenlabu tu jejich "diy bibli" abych si mohl prohlížet výsledky na jejich fóru, ale nikdy sem neposílal prachy do zahraničí tak nevím jak na to
ten vertikální jsem chtěl taky (se zrcadlem), ale jak už jsem tu někde psal, není to obyč zrcadlo a u nás ho sehnat to je asi jak s tou optikou, takže špatně (zatím jsem ho tu nesehnal). takže kdyby někdo něco objednával z lumenlabu apod tak bych se přidal a bral bych 3 ty zrcadla ;D
a na těch 5-6m ti na obraz 2-3m velký objektiv s fl 500 stačit nebude, potřebuješ tak 800-900 fl (viz :arrow: http://home.arcor.de/seb.m/ls/Neuer%20Ordner%20(5)/DIY-Berechnungen.htm , sakra lidi, když stavíte ten projektor tak tento odkaz to je základ :? ) a takový objektiv jsem nikde neviděl
2locke:
ríkáš že to jde stáhnout z dc++? to by bylo supr, můžeš tady někde hodit jak se ten soubor jmenuje a jak se nahackovat na to jejich fórum? myslím že nejsem jediný koho to zajímá
dík. hanis
2Haniz: podívej se sem:
http://rapidshare.de/files/1299363/L..._rev3.pdf.html
Navod nic moc, totéž je na mnoha místech a lépe, spíš mi šlo o přístup do fóra.
Ja zatím LCD nekupuju, na to bude čas až budu mít pod střechou ostatní díly, jen jsem si ujasnil, že to bude 17" (a ceny LCD jdou pořád dolů). Docela by mě zajímaly Tvé zkušenosti s kucháním HPčka.
Fokus 500mm: větší asi nic neseženu a výpočty jsem si samozřejmě dělal. Pro 6m od zdi mi nevadí obraz 3*4m: Mám toho místa opravdu dost. Ale samozřejmě můžu jít blž ke zdi, bude-li málo světla.
2Jan Salava:
ten odkaz nějak nefakčí. až to hp přijde tak ho hned vykuchám, šroubovák mám už nachystaný ;D fotky někde hodím. souhlasím že nemá smysl kupovat 15" lcd při cenách 17" panelů, navíc mají pokročilejší technologie, jsou vychytanější a mají lepší parametry. taky jsem čekal s koupí lcd až dorazí optika :-). jinak ssry, nepředpokládal jsem že má někdo místo na 3-4m projekci :o akorát větší projekční plocha bude chtít asi lepší výkon výbojky nebo více zatemnit, ale kolik to těžko říct
ale fachčí: jen to musíš otevřít browserem v novém okně, odklepnout "free" nabídku a počkat 10-20 vteřin než naskočí stahovatelný link, který už bere Flashget apod. Je to opatření všech podobných skladových webů proti automatickým downloadmanagerům.Citace:
Původně odeslal Haniz
2Jan Salava:
no taky že jo, už to mám soslé. díky moc, sem lama :oops: teď ještě nějak obejít ten přístup na jejich fórum, to by bylo luxusní
zkouseli ste nekdo sehnat misto zrcadel ten mylar?
v cr sem ho videl v tv jak chteli vyslat tu sondu pohanenou sluncem, tak byl v nejakym diskusnim poradu na ct typek(reditel nejakyho vyzkumaku), mel to na stole, tak by to asi melo jit sehnat ne?
sehnat to jde, ale muselo by se to nalepit na sklo (je víceméně dokonale rovné), ale týpek ve sklenářství říkal že to nikdo neudělá tak aby to bylo rovné, bez bublinek atd. mylar je dobrá věc na plátnoCitace:
Původně odeslal check
A co takhle malé zrcadlo až za objektivem, podobně jako to mají řešeno zpětné projektory:
Celá konstrukce lineární na výšku, čočka nahoře a pohyblivým (malý výkyv pro korekci směru +/- pár stupňů) zrcátkem cca 10*10cm (např. kuchnutým ze starého zpětného projektoru nebo koupeným ale levně - protože malé) to otočit do horizontály na zeď? Je tu někdo, kdo by mi to vymluvil? Argumenty!
a co to na neco natahnout? stacili be dve trubky udelat poradnou konstrukci pevnou a presnou (svarit) a pres to to natahnout ale nevim jak to ukotvit, asi sevrit mezi dve prkynka? :)
btw jaky ma mylar vlastnosti? - asi nevydrzi moc teplo co?(i kdyz kdyz ho chteli poslat do vesmiru tak by mel) ma to byt pokovena plastova folie, tzn za jakych teplot je to ochotne existovat, napadlo me co tak pouzit to na reflektor :)
Haniz: chtel bych se te zeptat na strankach sem u tebe vydel ze pouzivas IR sklo, kde si ho sehnal?, nerikej ze u sklenare :P tam me rekli ze nemaj
a kde sehant ten mylar? - sklenar zase?
OT: co topic rozdelit na vic topicu? ted snad nekdy dostavim psone projektor tak bych snad neco napsal a vyfotil a nak to tu prezentoval
3 topicy: Psone lcd, 15/17 LCD, technologie projektoru
nez todle clovek precte tak chcipnea navic hledani jednoho slova je taky zabava
check:
vím že ir sklo u nás nemají, mám ho z diycompany, objednal jsem si to i s objektivem a fresnelkama. akorát lituju že jsem si neobjednal i to zrcadlo, vymstilo se mi to protože u nás takové nemůžu sehnat. natahovat to na svařenou konstrukci je podle mě blbost, musí to být rovné jinak to bude zkreslovat. jinak k tomu mojemu takzvanému webu: je to jenom informativní, grafiku ode mě nečekejte :lol: třeba když klikneš na objektiv tak tě to hodí na stránky odkud jsem to kupoval, je to tak u všeho. po víkendu tam snad přibudou fotos
Jan Salava:
to zrcátko za objektivem musí fungovat, nevidím důvod proč by to nemělo jít když to funguje u meotarů (ty novější to mají přesně jak si psal, tedy sklápěcí)
Mylar je americký (chráněný) obchodní název pro tenkou (cca 10 mikro) polyesterovou fólii používamou běžně v potravinářství a na mnoha jiných místech, jsou samozřejmě i speciální pokovené a pod. Viz např.Citace:
btw jaky ma mylar vlastnosti? - asi nevydrzi moc teplo co?(i kdyz kdyz ho chteli poslat do vesmiru tak by mel) ma to byt pokovena plastova folie, tzn za jakych teplot je to ochotne existovat, napadlo me co tak pouzit to na reflektor :)
www.vscht.cz/ktk/wwwroot/staff/dobias/baleni.pdf,
BTW Ve vesmíru je naopak ZIMA!
no dobre takteoreticky, potrebujes dve co nejrovnejsi podelne veci ktere nejakym zpusobem ktery by je nezdeformoval pevne spojis a na to natahnes ten mylar
no v deepspace jo no ale pokud by to melo letet ke slunci tak asi teplota nic moc no nedomyslel sem to :D, hmm ale jaka je teplota za atmosferou u zeme(odkud to ligicky musi startovat), (skafandry sou taky proti velkymu teplu)? takze teplotu vetsi nez 100° to nevydrzi?
Omlouvám se za opakování, ale opravdu je tu už trochu nepřehledno.
Mylar tu byl uváděn jako možnost pro zadní zrcadlo na promítací plochu v květnu
http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?p=914418
Byl tam i odkaz na českého prodejce této pokovené polyesterové fólie
http://www.dtpstudio.cz/obchod/dtppr...PHOTOPACK%205M.
Pro použití uvnitř projektoru, tedy jako náhrada za zrcadla s přední odraznou plochou, se obávám, že by to nebylo dostatečně tepelně odolné, ale možná by to stálo za vyzkoušení.
Asi te zklamu, ale skafandry opravdu nejsou proti teplu. S výškou teplota pořád klesá, kolem 10km je tak -40 a pak míň a míň´. Vyšší teploty jsou jen v těsné blízkosti velkých těles (ať už odrazem nebo že samy hřejí).Citace:
Původně odeslal check
Dlouho jsem skoušel různé projekční plochy od nataženého prostěradla
na rám až po vypůjčené projekční plátno které prý stálo víc než jsem vrazil do projektoru. :-) Potom jsem objevil v místní prodejně Dřevoodbytu desku,která se používá na záda skříní.Jmenuje se to
Sololak, nebo tak nějak.Vyrábějí to v matně bílé,lesklé nebo takové
perličce.Odrazivost to má jako hrom nejvíce se mi osvědčil ten jemně
perličkový povrch.Koupíte to v různých formátech až po 3,5m délky
a 2,5m šíře.Většinou vám to přiříznou i na místě.Cena je u nás asi 50 Kč za metr a za ty prachy je to jako levná varianta paráda. :idea:
2xen: Konecne nejaky hodnotny post. Diky.
2locke: no jo, ty už máš hotovo, tebe už jen tak něco neohromí když už si to skutil. ale kdyby jsme tu neřešili <>oviny s mylarem tak by se třeba xen neozval s tím sololakem, říká se tomu kauzalita ;D
2xen: díky, budu si dělat pevné plátno tak jdu do toho, původně jsem chtěl složitě vyrábět rám ze dřeva a na to natáhnout ten mylar, takhle to možná budu používat jen tak
Picoviny s mylarem nereste, nikdy to nenapnete tak, aby to mohlo fungovat jako zrcadlo na odraz projekce. Kupte zrcadlo primo k tomu urcene, neni to drahy a usetrite si hodne nervu.
xen> muzes pls. vic specifikovat jak se to jmenovalo "perlickovej povrch"?
A nemel jsi tam uprostred hotspot (hodne presvetleny misto) zkousel jsi na to jeste dat nejakej dalsi nater? dix
2locke: a kde se takové zrcadlo dá koupit a kolik zhruba stojí? jinak ten mylar by šel nalepit na rovnou plochu, třebas ten sololak, říkal to borec ve sklenářství, stěrkou se to setře dorovna (jako projekční plátno by to mohlo fungovat, ale plnohodnotné zrcadlo to nenahradí, to by muselo být dokonale rovné, ale odrazivost to má dobrou). btw nechtěl by jsi moderovat tento thread? trochu to tu prosekat, je to už dlouhé jako prase
2mesuge
Takže jak jsem zjistil obchodní název je Sololak.Unás to vyrábí tři firmy a každá trochu jiným způsobem upravuje povrch.Je jasné že u bílé lesklé plochy se hotspot objeví,proto jsem si vybral tu s nejhrubším povrchem a nazval jsem ho perličkou,jelikož mi tak připadá sámi výrobci ho dodávají jenom jako sololak bílý a tahle povrchová úprava asi nemá žádné extra označení prostě to oni dělají zrovna takhle.Na to jaký výrobce tohle zrovna dělá se mě neptej ,fakt nevím.Další nátěr jsem neskoušel,protože to prostě nebylo potřeba,ale můžeš to klidně vyskoušet docela by mě to zajímalo.
Nechci vám tu dotoho moc kecat ale zkoušel někdo z vás na nátěr "plátna" obyčejnou stříbřenku z drogerie ? Matně si totiž vzpomínám že kdysi jsem si projekční plátno dataprojektoru prohlížel a dost se ten "nátěr" tomuto podobal (perličkovatej lesklo-šedostříbrnej měňavej povrch), pokud ne, stojí to pár kaček... (málá pixla cca 30-40kč)
projekcni platno, nebude nikdy dokonale rovne, ani to totiz neni treba protoze to nejde videt. bohate staci vypnout platno mezi dve tyce (skoro vsude se to tak pouziva) dokonale rovne to nebude, ale co jsem videl na takove platna promitat, nikdy jsem si nevsiml, ze by obraz nejak degradovaly. samozrejme pevna plocha bude rovnejsi a presnejsi, ale je otazkou, jestli to pujde vubec nejak pri projekci poznat.
platno z mylaroveho zrcadla funguje tak, ze se promita na matnou pruhlednou foli, a zbytkove svetlo, ktere projde folii se od zrcadla odrazi a dopadnou zase na tu folii, takze bude obraz jasnejsi, nez kdyby tam zrcadlo nebylo.
Takže zde lze najít odpověď na kombinaci Sololak+Mylar: Sololak (nebo cokoliv "hustého") nic nepropustí a mylarové zrcadlo za ním proto nic nepřinese navíc. Mylar před čímkoliv je nesmysl, protože promítáním do "zrcadla" sice krásně uvidíte publikum i Váš obdivovaný projektor, ale ne obraz. Možné reálné varianty jsou např. slepenec něčeho poloprůhledného a zatím mylar, nebo poloprůhledná vrstva, průhledná deska a za ní mylar.Citace:
Původně odeslal dd
Přední poloprůhledná vrstva nemá být hladká prostě proto, že pak by odrážela jen podle úhlu dopadu a pro diváka by byl střed výrazně jasnější než kraje nebo rohy. Proto se v profesionálních plátnech používají ve svrchní vrstvě různé "kuličky" (http://www.barvy.cz/poradna.php?akce...1&idvetev=2355)
Locke zmiňoval asi ty diskuse okolo mylaru uvnitř projektoru jako náhradu za Front Surface Mirror. Ty má jak Lumenlab, tak DIYprojectorcompany i Izzotek (za podobné ceny 10-30 EUR/USD podle velikosti). Sháním něco v Česku, pokud najdu dám link. Velikost zrcadla není kritická pokud obraz lámeš blízko čočky pak bude stačit i menší a pro lámání světla před LCD lze použít obyčejné zrcadlo.Citace:
Původně odeslal Haniz
no já vyzkouším ten sololak, a případně bych to natřel nějakou barvou a za mokra do toho nasypal tu skleněnou balotinu (ty drobné skleněné kuličky) jak píšou v tom linku používá se to na dopravní značení a přesně něco takového jsem sháněl, když jedu v noci autem tak jsem si všiml že ty značky svítí jako prase, ale kdoví jak to bude s hotspoty a jestli to nebude svítit až moc. ale bylo by to jednodušší než nějaké zrcadla a poloprůsvitné fólie. ideální by bylo vyzkoušet promítat na "vypůjčenou" dopravní značku a kdyby to šlo tak to nějak provést ;D
Budete nekdo experimentovat s tou balotinou? Myslim, ze by stacilo tak jedno az dve kila a cena je kolem 30Kc/kg. Ale nevim v jakem mnozstvi se to da odebrat. Taky pochybuju, ze je to vhodny na srolovatelna platna.
Prodava se to treba tady http://www.flexkv.cz/barvy.php?id=6
tech barev se sklenenou balotinou je spousta, vsechny jsou na akrylátové bázi, redi se vetsinou nejakym redidlem, ktere je neco mezi acetonem a toluenem, takze dobre rozpoustedlo, na pvc folii to nepujde nanest.
dale existuji nejake samolepici odrative folie take s pridavkem sklenene balotiny. prodavaji se ve trech stupnich. 1,2 je balotina, 3.stupen jsou nejake krystaly, ty maji nejvyssi odrazivost, ale krystaly jsou velke 5mm, takze by to slo videt.
jestli mate nekdo moznost zajit do nejake takove, ktera se zabyva nastrikem dopravniho znaceni, nebylo by na skodu, aby trochu strikli na nejakou latku, aby se dalo vyzkouset, jaka barva vyhovuje nejvic.
Problem je, ze znacky se uz z 90% nestrikaj, ale polepujou.
chci koupit 400W tlumivku k MH vybojce.
Existuji ruzne moznosti: napr.
Layrton SAPI-HSI - 547Kc
Layrton HIA -337Kc
Elektrosvit SHC 400W - 150Kc
Vsechny ceniky rozlisuji, zda je tlumivka urcena pro rtutovkou nebo MH vybojku atd.
Moc se v tlumivkach nevyznam, ale nevite proc to rozlisuji?
Nevite, kde by se daly sehnat parametry te Elektrosvit tlumivky? Na webu neni nic. Dik
balotina se prodava treba zde
http://www.hit-hofman.cz/cz/main_ram.htm
prodava se v 25kg baleni, 1kg stoji 22,- taze se to celkem da. zbyva jen najit vysocepruznou bilou matnou barvu, na kterou by se za cerstva nasypala balotina. ta by se mela sypat pres nejake sitko, aby bylo rozsypani rovnomerne. potom se to nastrika dalsi vrstvou, aby kulicky nevypadly a ta se po zaschnuti zbrousi az na povrch tech kulicek.
barvy na znaceni cest jsou sice na akrylátové bázi ale s přídavkem nějakých plyskyřic, takže nemaji zadnou pruznost.
Zdar,
koupil jsem si nasledujici soucastky:
vybojka OSRAM HQI-BT 400W/D
zapalovac VOSSLOH-SCHWABE Z 400MK
a tlumivku NaHJ 400W
Mam nasledujici problem: po zapojeni do zasuvky vybojka nekolikrat problikne a pak zacne svitit tlumenym oranzovym svetlem, to postupne zesiluje a barva svetla prechazi behem par vterin do zelena.Pro tom docela hlasite bzuci zapalovac, tlumivka je naprosto ticha.
Nevite nekdo co s tim?Je zavada na zapalovaci?
Mylarova folia sa da kupit bezne vo vacsich papiernictvach, obcas ju pouzivam (k inemu ucelu) a viem ze sa da kupit v kusoch cca 120cm * 70cm a obcas aj v rolkach. je to taky ten darcekovy papier, z jdednej strany je sice farebna potlac, ale druha strana je cista a leskla. Na sklo to prilieha pekne, myslim ze za pomoci nejakeho disperzneho lepidla alebo lepidla na tapety by to slo prilepit aj na platno a z viacerych kuskov sa da vyskladat aj vacsia plocha. folia je to tenka taze by nebolo vidno ani prechody. Keby sa to zatrelo polopriehladnou farbou (spominal sa tu primalex) tak amaterske platno by bolo na svete.
chlazení výbojky vodou, co vy na to? stačí čerpadlo, radiátor, hadičky a hlavně waterblock na výbojku z borosilikátu (tenkostěnné, pevné sklo)
:arrow: http://haniz.peak.fi.cz/vodni_chlazeni_vybojky/
vypada to zajimave, ale kdyz ta sranda bude stat 3-5x tolik co vybojka, tak to myslim nema celkem smysl. ona ta vybojka zase tak moc netopi, aby to neslo chladit vzduchem, navic LCD se bude stejne zahrivat a lepsi pro nej bude, kdyz ho bude chladit obtekjici vzduch. ja si v projektoru vic cenim LCD, a dva chladici systemy bych asi nedelal. jinak problem s prachem uvnitr projektoru lze snadno resit tak, ze se na vstupni otvor v bedne pro vzduch da tzv. FIRON - pouziva se do prachovych filtru pro vzduchotechniku a je po problemu, stoji to par kacek.
je to dražší, to nepochybně, ale taky účinnější a "čistější" řešení. neříkám že to vzduchem nejde, ale filtry, proudění vzduchu to je komplikace. LCD se chladit nemusí, samo o sobě netopí, jediné co topí jsou součástky jeho zdroje a ty mají pasivy. V monitoru LCD taky ničím nechladí, navíc to lcd je zahřáté nahoře a dole od katod podsvětlení (odhadem tak 40°C), když se bude chladit výbojka, bude teplota v bedně 30°C, není nutný další chladící systém. a hlavně by to šlo chladit vodou PASIVNĚ, bez ventilátorů (hluk). Taky velká výhoda je že celá bedna může být uzavřená (nejsou otvory pro ventilátory), takže se nemusí řešit co s prosvítajícím světlem které se odráží a zhoršuje projekci
Nepotkal nekde v nejakym shopu starter pro halogenidovou vybojku 150W?
Idealne kdyby jeste meli na jednom miste i vybojku , tlumivku 150w a patici RX 7.
Podle me ta nestejnomerna vrstva vody kolem vybojky zpusobi nezadouci lom svetla. Mozna by to nemelo zasadni vliv na projekci, nevim. ???
v projektoru topi jak vybojka(nejvic) tak i tlumivka vybojky,zdroj pro napajeni lcd pripadne dalsi veci. chlazeni vybojky resi jen chlazeni vybojky.
LCD se bude zahrivat uz jen tim, ze na nej bude dopadat svetlo z vybojky, ktere ma infra slozku. tu snizi IR filtr, pripadne voda, ale uplne ji neodstrani. u monitoru se LCD chladi tak, ze ma primo kontakt s okolnim vzduchem. kdyz se bedna uzavre, tak se bude teplota uvnitr zvysovat, to je jasne. jak bude velka teplota uvnitr zalezi na tom, jak velke vykonove ztraty se musi prenest do okoli pres bednu, tj hlavne z ceho samotna bedna bude. kdyz bude ze dreva, ktere je izolant tak je jasne, ze to cele shori zevnitr bez nucene vymeny vzduchu. bude-li bedna treba z hliniku a vykonove soucastky budou umistene tak, aby dobre bredavaly teplo te hlinikove krabici, tak by to mohlo mozna fungovat bez chlazeni vzduchem.
proc ale nechladit vzduchem, kdyz je to nejjednossi reseni??
kdyz se udela dostatecne velky otvor na stene nekde mezi obektivem a lcd, da se pres nej FIRON, ktery se zakraje nejakou mrizkou, tak je to nejjednossi reseni a teploty LCD bude minimalni, vnitrek projektoru se nezaprasi. dobre reseni je, aby vzduch obtekal lcd z obou stran a ven sel pres vybojku, ktera bude umistena v nejake plechove krabici. krabice bude mit zepredu takovy vyrez, aby vychazejici svetlo z nej osvetlovalo pouze LCD a ne vnitrni steny projektoru.
kdyz bude vybojka uzavrena v takove nejake plechove skrince a odvadeny vzduch ji bude prochazet, tak to muze mit jen o neco vetsi vyzarovani tepla do vnitrku bedny nez chlazeni vodou, ale bude to nepomerne levnejsi a jednodussi, navic LCD bude chladnejsi, a cim bude lcd chladnejsi, tim pomaleji bude starnout. mysli naparene vrstvy uvnitr.
david
Ad orezavani cocek, narazil jsem na tohle:
http://www.s-art-agency.cz/las.html
100mm rezu 0,7kc. Uz jsem tam napsal mail, jestli by zvladli pracovat ciste (aby se cocky nezasraly). Pokud by to vyslo, bylo by to presne a hlavne ciste reseni. Pilka na zelezo je sice fajn, ale ma tendenci vylamovat zoubky cocky a vubec to zasvinit....
Pro ty co to ještě nenašli:
http://dogbitesbowl.50megs.com/Modification.htm
Lada :)
...In conclusion, I'll break the lens down and put it back to its original state. I get a great picture with it that way, so really this may have just been an exercise in futility....Citace:
Původně odeslal lada571
When the day comes, I'll replace my LCD with a smaller, sharper, more responsive oneCitace:
Původně odeslal Locke
Nejlepší je asi vlastní zkušenost :)
Jako větší rozměr plátna jsem použil 2x 160cm rolety z Ikey. Jsou vedle sebe asi 15cm přesahem. Po rozvinutí stačí do dvou míst píchnout tenkou jehlu aby držely u sebe. Dá se to. Uhlopříčku mám teď skoro 4m. Dal jsem pár fotek na web.
Lada
Citace:
Původně odeslal lada571
Takze lepsi nez prosteradlo/zed? A jak hodne je videt spojeni tech platen?
Rozdíly povrchů jsem tu už popisoval, co se týká spoje tak pro fajnšmekry a desktop to moc dobré není, u filmů si toho ani nevšimneš a rozhodně je rozměr působivější. Zepředu a strany překrytí je to úplně neznatelné. Roleta je fajn ,že nepřekáží a je rychle schovatelná . Spoj v délce 190cm by bylo možno napíchnout třeba ve 4 místech, pak by "odchlípnutí" bylo ještě neznatelnější. Jehly nejsou vidět vůbec. Myslím ,že za ty náklady to stálo.
Uchyceny jsou rolety nad sebou čímž ztrácím asi 5cm na výšce, ale zato jsou hned na sobě. Stejnou délku zajistím krokodýlkem na spoštěcí šňůře té nižší. Rolety mají možnost podle montáže levé i pravé spouštění.
Lada
Me jde hlavne o kontrast, barvy, podani cerne a tak vuci zdi....
1. Nevite nekdo jake maji ohniskove vzdalenosti fresnelky z www.unioptik.cz ? 2. Maji byt fresnely vystredene (ty kruznice) na stred lcd nebo je to u prde*e...?
Paneboze, co to sem leze za lidi?
chci se zeptat, už někdo z vás objednával v tomto obchodě?
Lampa a veci okolo ni se nam poradilo sehnat v CR (dalsi moznost je koupit jiz hotovy set ze zahranici, ale ten stoji v prepoctu 4.8k http://www.exclusiv-online.com/shop/...ct&art=LGSETMH ), tohle je to same a navic v cechach (verim, ze 80 lumenu na watt staci kazdemu :
Zda bude nekdo z vas neco objednavat dejte vedet. Nedari se mi zde sehnat IR sklo. Nezbyva nez ho objednat nekde ze zahranici. Pridam se k postovnemu.
Pokud nekdo vi kde v CR budu vdecny.
edit1:
Zdase ze se mi podarilo sehnat za cca 200 kacek v Brne temperovany sklo jsem zvedavej. Tl je asi 4mm.
Vim ze se to tu uz rozebiralo ale nikdo moc nepsal zda funguje.
edit2:
Takze sklo je na svete stalo 67 kacek rozmer 39x39cm tl. je cca 4mm. Z jedne strany ma pokovovanou cast(je drsnejsi) z druhe strany je normal sklo.
To jako narazis na me? Nebudes tomu verit, ale zrovinka tuto reakci a od tebe jsem cekal...uz ses tu drive projevil. Pokud mi nekdo chce odpovedet at to udela a Locke a si piska.... DikCitace:
Původně odeslal Locke
chci si také udělat projektor,ale v tomto tématu je již trošku zmatek,proto žádám někoho z vás,kdo mi může přesně popsat všechny součástky k výrobě projektoru,
chci to z 15"LCD,tak aby jsem měl dobrej obraz na rozměru 200/150cm,né pouze na filmy,ale i na desktop a hry pro děti,určitě nechci šetřit na tom,co je nejdůležitější,
zda tento dotaz někoho otravuje,tak těm se upřímě omlouvám,no a tomu,co mi poradí moc děkuji,
Budulman.com
Jsou tu jeste nejaci moderatori? Zase se vyrojila banda naprosto linych lidi, co nejsou schopni procist predchozi stranky a ptaji se na veci 20x zodopovezene. Chtelo by to radne promazat. Dekuji.
Cagos, ohniskove vzdalenosti tech fresnelu sice neznam, ale vystredene by jsi je mel mit celkem urcite.Citace:
Původně odeslal Synator
Cagos jeste jednou ;D ,Citace:
Původně odeslal Budulman.com
kazdy pouziva neco jineho, ale napisu ti co vsechno mam ja a jsem s vyslednym obrazem doooooooooooooost spokojenej:
vybojka HQI-TS 400W/D
patice FC2
tlumivka LAYRTON SAPI-HSI 40/230
zapalovac LUMTEC
LCD BenQ FP 567s
frenelky 310x310x4mm
triple objektiv 300mm
kondenzor
reflektor
tepelne odolne sklo
obycejne sklo
3x ventilator
napajec ventilatoru
2x vypinac
konektor na signal
konektor na napajeni
material na kryt vybojky (plech)
material na konstrukci (hlinik)
material na bednu (zatim sololit)
sroubky, maticky, podlozky, vruty, draty, kabely, ...
roleta TUPPLUR 200X195 bila
Snazil jsem se zbytecne nesetrit na dulezitych soucastkach a kupoval to nejlepsi co bylo. Jde to samozrejme i bez nekterych mnou pouzitych dilu, ale vysledek nemohu popsat.
Doufam, ze jsem na nic nezapomel. :D
Děkuji ti moc,tvá odpověď je dostačující,Citace:
Původně odeslal *RADÍK*
to "Locke" ty jsi přišel na forum a vše jsi určitě věděl,že?
2liny prase: Budes se divit, ale teoreticky jsem opravdu vsechno vedel. A to jenom proto, ze jsem nemel problem si dane topicy precist, pred tim, nez jsem se vubec na neco ptal. Ostatne kdyby ses vubec namahal si tento topic precist, tak bys to vedel :evil:
Coz ovsem u lidi jako ty nehrozi, proc se nemahat, kdyz nekdo muze celou praci udelat za tebe. A k tomu tomu pridas jeste kapku drzosti a arogance, ze prece mas pravo se zeptat a pokud se to nekomu nelibi, at drzi hubu.
Nejak mi unika smysl moderatoru v teto sekci. Mely by se zde resit nove veci a napady, a ne porad dokola seznamy dilu a kde co koupit (coz se resilo a uspesne vyresilo na prvnich strankach) kvuli linym prasatum, ktera naprosto nejsou schopna neco samostatne udelat. Osobne nevim zadny problem v tom si topic precist od zacatku, je to prace na hodinu a kazdy kdo ma zajem o stavbu projektoru by to mel udelat. Myslim si, ze tyhle stupidni dotazy lemplu by se mely rovnou mazat a ono by jim to mozna i doslo.
čistka
Aspon nelzi. Kazdy tu ma defakto to samy. Ale to by sis ten topic musel opravdu precist a mit nejaky mozek, aby ti to doslo.
Jdete se hadat pres SZ.
Locke ma v podstate pravdu. Skoro vse je tu popsano. Clovek by mel lepe cist nebo hledat.
Pak kdyz se zde neco hleda je v tom neporadek trebas ted se zabrala stranka o nicem.
2Locke: naprosto s tebou souhlasím, ale ten styl :roll: . Zamysli se a nedegraduj obsah svých (často hodnotných) zdělení rétorikou ala Hulán.
Budulman: nadávky sem nepatří ani v sebeobraně. Díky takovým jako jsi ty vypadá ten thread tak jak vypadá. Nejprve pozorně čti, pak znovu, pak hledej a ptej se jen na nezodpovězené otázky!
btw: už v červnu jsem psal ohledně (ne)moderování tohoto threadu Martymu a odpověď byla, že se o to Mymák postará ....... no tak asi ne :?
To, že tu zůstává tento OT příspěvek a spousta dalšího humusu dokazuje, že se tu o to skutečně nikdo nezajímá.
z mé strany nemám již co dodat,to co jsem chtěl vědět,mi řekl RADÍK,
nebudu to zde zasírat,toť vše
Ahoj,
nema nekdo z vas moznost zmerit teplotu vybojky v techto vzdalenostech od povrchu?
10mm, 20mm, 30mm, 100mm
Premyslim nad vyrobou elitpickeho reflektoru odlitim z cinu, ale teplota tani cinu je 231C tak nevim :?:
Mno, ikdyz neni vybojka chlazena, tak ani kousek od ni 231 stupnu nebude. Ovsem problem je, ze kdyz ji uzavres do neceho (elepticky reflektor) tak se teplo bude kumulovat a 231 mas za chvili.Citace:
Původně odeslal ybz3ek
Ale myslim si, ze pokud vyresis chlazeni (vhanet dovnitr vduch?), tak nebude sebemensi problem.
no a co ten reflektor chladit pasivne? - z druhe strany udelat mocna zebra a prispusobit tomu krabici
Mno, efektivnost te vybojky je asi 30%. Takze bude treba uchladit cca 280w tepelneho vyzarovani. A vem si, jaky problem je u PC treba jen pri 100w.....Citace:
Původně odeslal check
Je to jen jednoducha uvaha, nic jsem nepocital, ale proste instinktivne se mi to nezda.
jenže u pc to potřebuješ chladit s rozdílem teploty okolí a cpu třeba na 20°C, u výbojky ti stačí mnohem větší rozdíl.Citace:
Původně odeslal Locke
Chtel bych v tom masivu reflektoru vyrobit kanalek a chladit to vodou.Citace:
Původně odeslal check
Cín má dobrou odrazivost tak by ho stacilo jen vylestit. Jeste bych to mohl odlit z olova (327 C) a pak pochromovat, ale melo by to pak znacnou hmotnost. Z jinych kovu to asi neudelam, protoze je v "kuchynskych" podminkach neroztavim. Nejaky napad? ???
U pc se zpravidla chladi na 45-50. A tady nemuzes mit teplotu o moc vetsi, protoze to teplo pujde dal a ohralo by se ti lcd. Pokud si predstavim kovovy blok jak krava o teplote 60c, tak to bednu za chvili prohreje skrz na skrz....Citace:
Původně odeslal eRTY
Takze stejne by tam musel byt druhy okruh chlazeni pro bednu....
jestli chladit vodou, tak podle mě to jde jenom tak že se chladí přímo výbojka, z reflektoru to neodebere všechno teplo, minimálně polovina "svítí" směrem k lcd. už jsem to tady psal že výbojku chladit vodou jde vpoho, ale takový systém vyjde tak na 4k (radiátor, čerpadlo, skleněný waterblock na výbojku atd). já budu zatím chladit třemi 12cm fany s tím že bednu udělám taky aby tam šlo dát dodatečně vodní chlazení výbojky. chtěl jsem chladit vodou kvůli prachu uvnitř bedny, filtrům apod moc nevěřím (nejsou 100% účinné a snižují průtok vzduchu), vždy tam nějaký prach bude a jak už tady bylo uvedeno čistit fresnely je otrava. udělám to tak že prostor výbojky oddělím od fresnelů a lcd ir sklem a tento prostor budu odvětrávat (tam prach vadit nebude). každopádně mám to chlazení vymyšleno tak že 1 ventilátor bude přímo za reflektorem z nerezu tak jsem zvědav, snad se ventilátor nerozteče (na pár fórech jsem to tak taky viděl a funguje jim to i s méně ventilátory)
Pokud si udelas inteligentni uchop fresnelu, tak cisteni od prachu neni problem, to projedes steteckem a pohoda. Problem je "mastna spina" (otisky prstu, svinstvo z pilky na zelezo a pod...).
Dost originalni napad na ostrici mechanismus do projektoru:
I hacked apart a dead CDRom drive today for my basic motor-driven focusing solution, not as elegant as pun15her's but it should do the job ok:
http://www.haku.co.uk/pics/projector/CDRomFocus14t.jpghttp://www.haku.co.uk/pics/projector/CDRomFocus16t.jpghttp://www.haku.co.uk/pics/projector/CDRomFocus17t.jpghttp://www.haku.co.uk/pics/projector/CDRomFocus18t.jpg
Takze akorat udelat obvudek pro krokovani motorku. Je tu nejaky elektrotechnik, ktery si mysli, ze je to realne? Je treba presnost pohybu po 1mm, lepe po 0,5mm. Dost bych se divil, kdyby to suple melo krokovy motor.
Jeste me napada, uplne nejlepsi by byl posuvny mechanismus z nejake jehlickove tiskarny. Jsou dost robustni a musi byt hodne presny....
A co treba tohle: www.webolution.de/Datasheet/uln2803.pdf, tusim ze jde udelat nejake schema jako tohle:
http://cardhalia.mysteria.cz/motor1.jpg
a 2-bitove ovladani krokoveho motoru [treba z disketovky] skrze seriovy port je na svete :D ...