Re: Panasonic DMC-G1 - "EVIL"
Citace:
Původně odeslal jan555
Ještě to připepřil naposledy Panasonic, který i u GH1čky (která papírově umí snad všechno, co by umět měla) konstatoval, že to není amatérská featura a že byť se z toho dají vyrazit špičkové výsledky, tak vlastně aby běžní lidé v klidu dál používali svoje kamery ... Mně se tohle zdá aktuálně jako slepá cesta a kdyby to mělo slušně fungovat, tak půjde asi o jiné peníze (ad vyčítání a zahřívání snímačů, nároky na AF, kvůli AF a plynulejším clonám fungl nové objektivy, atd.).
X
Citace:
Původně odeslal jan555
u GH1 je video klíčová vlastnost, ne nějaký marketingový špás nebo nabastlenina
Citace:
Původně odeslal jan555
ad "seťák" 14-140 - imho pro focení nebude stát za moc
X
Citace:
Původně odeslal jan555
rovnáváš relativně drahé sety se samostatnými těly, nebo se základními sety a to opravdu nejde
Když vynechám, že si nepřímo protiřečíš, vůbec nepřipouštíš srovnání s jakýmkoli jinmým produktem - ať s foťákem, nebo kamerou.
Srovnání funguje na výčtu rozdílů mezi dvěma produkty. Pokud by byly identické, nemělo by srovnání smysl. Proto hledám na trhu produkty, které jsou cenově nejblíž, parametrově nejblíž, případně využitím nejblíž a s těmi srovnávám. Oproti všem se se současnou cenou jeví GH1 jako velmi předražený produkt.
Kvalitou výstupu GH1 nepřekonává sety ve srovnatelné cenové kategorii, nenabízí opticky kvalitnější objektiv a oproti kamerám přináší jen nižší hloubku ostrosti a ergonomii uzpůsobenou k jiným čelům, než je natáčení videa. Pokud by těžiště produktu při vývoji produktu bylo ve videu, nevycházel by z fotoaparátu, ale videokamery.
Ad levné a drahé seťáky - sám jsi poznamenal, že optické vlastnosti 14-140 nebudou nijak dobré. To, že je drahý (údajně kvůli videu), ještě neznamená, že má smysl ho srovnávat s kvalitními a opticky lepšími skly. Stojí-li opticky podobný zoom srovnatelných parametrů (rozsah, světelnost, IS) 6,5-7 tisíc korun, je naivní předpokládat, že trojnásobná cena je adekvátní podpoře tiššího ostření a plynulé cloně.
Senzor je lepší, ale opět je to daleko od toho, co bych se odvážil nazývat senzorem maximálně reflektujícím potřeby videa. Tím je v současné době 3CCD systém.
Panasonic GH1 vidím jako první foťák, při jehož hardwarovém návrhu se braly ohledy na video. To je krok dopředu, protože většina současných produktů video řeší jen jako využití již existujících možností stávající hardwarové konfigurace pomocí firmwaru. Ale rozhodně GH1 nemohu chápat jako přístroj, kde bylo těžiště vývoje zaměřené na video a focení je přidaná hodnota. Tak ho neprezentuje ani Panasonic. Řadí ho mezi fotoaparáty, protože jde o fotoaparát. Video podporuje, zřejmě použitelně a lépe než ostatní aparáty, ale to neznamená, že by jeho podpoře byl návrh produktu kompletně podřízen. Vychází z konceptu fotoaparátu.
Jestli z odstatních zrcadlovek dokáže kvalitní video dostat jen profesionál na tom taky moc nezmění - stejně jako ze zrcadlovky nedostane kvalitní video člověk, který neumí natáčet, tak ze zrcadlovky nedostane kvalitní fotku člověk, který neumí fotit.
Pro koho tedy GH1 je? Majitelé kamer podle Panasonicu nemají důvod k upgradu a pro fotografy to je poněkud drahý špás, když si za poloviční cenu mohou koupit aparát i s objektivem na obdobné úrovni (ať už Canon 450D/1000D třeba se Sigmou OS 18-200, nebo Sony A200 s originálním 18-200, nebo olympus E520 DZ kit. Vše z toho se vejde pod dvacet tisíc.)
Pokud za 16-19 tisíc korun můžu mít set, který je pro účely fotografování minimálně stejně dobrý (spíš ještě lepší), pak 20 tisíc navíc nepovažuju za cenu úměrnou vylepšené podpoře pro video. Jakýkoli systém "2v1" začíná být výhodný až tehdy, když za něj člověk vydá méně, než když si pořídí "1+1". To opět není případ GH1. Až bude max. o 5 tisíc dražší, než zmíněné sety, pak začne být pro zákazníky zajímavější. Dokud ale neskončí krize, bude i taková cena pro většinu lidí nepřijatelná a půjdou do něčeho levnějšího.
Takhle je to doufám srozumitelné.
aby to nevyznělo jako osamocený názor, no-x přesně shrnul moje dojmy z DH1 po spatření ceny. Z hlediska videa mě pak bude zajímat, jak se v praxi bude chovat ona clona a ono tiché ostření, ale také jestli jsou/budou nějaká omezení (kolik videa se vejde na 16GB kartu? je omezena délka? jak kvalitní je zvuk? jaká bude schopnost ostřit v extrémních situacích jako maximální ohnisko plus miniaturní objekt někde v dáli, který se mermomocí snažím udržet z ruky atd). zatím žádný foťák pro mě neposkytl uspokojivé video, nejblíže asi je, S OHLEDEM NA CENU samsung NV100HD, ptž umí 720p/h264, nahrává zvuk při zoomování a je velmi levný, nicméně pokulhává ve všem dalším, co DH1 přinese. ale za osminásobek ceny si to asi bude moci strčit za klobouk.
no-X: je sranda, jak z něčeho, co jsem napsal, děláš fakt a z něčeho nesmysl, přičemž jsou obojí stejně v úrovni odhadu.
Až budeš mít volnou chvíli, zkus se nad tím zamyslet. A ano, platí, že GH1 nemá ve své ceně konkurenci, pokud to nechápeš z popisu, tak si pusť např. ta výše linkovaná videa z GH1 a pak video z některé z kamer, o kterých je řeč, případně z mizerného kompaktu, o kterém píše Bob. A až zjistíš, v čem se liší, tak mi ukaž obdobné video GH1čce z něčeho levnějšího. Tedy ano, GH1 je levnější než odpovídající 1+1, je totiž výrazně levnější než nejlevnější kamera s odpovídajícím výstupem, foťák už pak netřeba ani řešit.
Osobně nevidím nic zajímavého, co by papírově pro fotografii přinášel GH1 oproti G1, což mluví taky jasnou řečí. A pokud tebe zjevně nezajímá video, pak nevím, co ti na G1 chybí.
Nezbývá mi dodat nic víc, než že říkat, že něco je dražší než něco jiného, přestože to levnější vůbec neumí to, co to dražší nebo citovat můj názor na jiný foťák a systém v kontextu GH1 je prostá demagogie.
Takže další real videa:
1. 50-200SWD MF: http://www.youtube.com/watch?v=KjN16T1raEg
a hlavně doteď nejzajímavější
2. 8/3.5 FE, 7-14, 50-200SWD, PL 25/1.4 a Lumix 14-140: http://www.youtube.com/watch?v=pg855hlHXHo
Ta videa jsou pěkná, ceny už méně :)
Tady něco málo česky o GH1: http://www.digimanie.cz/art_doc-C611...1006E6339.html
- když koukám seshora na GH1 s nasazeným 14-140, nejsem si jistý, jestli se mezi grip a objektiv vůbec vejdou prsty. GH1 jsem zatím neviděl v reálu, takže nemám představu o velikosti...
Cosina představila nový M - adaptér pro fotoaparáty Panasonic Lumix G1/GH1
http://www.fotografovani.cz/art/nov_...TER-MICRO.html
ten slow-motion z plaze je neuveritelny :-O
Panasonic: nový firmware pro DMC-GH1, G1 a LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH. /MEGA O.I.S.
http://digiarena.zive.cz/Bleskovky/P...5/default.aspx