-
Re: Ma bezny uzivatel dovod na kryptovanie?
2Petrik: Prave proto napr truecrypt umi hidem volumes, fake system ... . Moseli by ti (i v GB) dokazat, ze mas disk sifrovanej, coz se v tomto pripade neda. Muzes si to samo myslet (kdo by mel PC plne prazdych disku s nahodnym obsahem, ze) ale dokazat to nelze.
-
Jezevec: jenze presumpce neviny je davno prekonana - zvlast v UK ;D
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Takže co z toho plyne? :D
Při razii roztřískat diskové pole sekerou a svést to na dočasný záchvat šílenství :p
Jako nevím co na to dodat, pokud podobný zákony zavedou i u nás (a to zavedou, EU rules...) tak je nějaká ochrana soukromí totálně postavená na hlavu
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
2
Petrik: Prave proto napr truecrypt umi hidem volumes, fake system ... . Moseli by ti (i v GB) dokazat, ze mas disk sifrovanej, coz se v tomto pripade neda. Muzes si to samo myslet (kdo by mel PC plne prazdych disku s nahodnym obsahem, ze) ale dokazat to nelze.
Obavam se, ze ten zakon je postaven tak, ze ti nic dokazovat nemusi. Proste prohlasi, ze na disku mas zasifrovana data a vyzvou te, abys je rozsifroval. Pokud to z jakehokoli duvodu neucinis, jdes sedet. Pravdepodobne to bude stat na nazoru nejakeho soudniho znalce, jejichz kvalita a zpusobilost ale muze byt dosti pochybna...
Podle nazoru nejakych lidi by tento zakon mel odporovat nejake smernici EU o lidskych pravech, takze existuje pravdepodobneost, ze to cela EU nezavede.
P.S.: problem je v tom, ze temer vsechny pouzivane sifry produkuji pseudo-nahodny vystup, takze dokazat, ze neco je skutecne zasifrovane, je vpodstate nemozne, protoze struktura tech dat je defakto nahodna (ala /dev/random). Navic, podle jednoho teoremu (ted nevim jak se jmenuje) ma kazdy na svem disku navod na vyrobu atomovky, jen je potreba pouzit spravny desifrovaci klic :)
Takze rozsekat pole palici je asi skutecne to nejlepsi, co lze po prichodu policie udelat :)
-
Lepší je vzít ty disky a vrazit do mikrovlnky, z toho už si po pár vteřinách nevezmou fakt nic. JPP že mikrovlnka je dokonce doporučenej způsob likvidace dat i pro agenty tajných služeb operující v terénu.
-
na cedecka to funguje urcite, ale jak je to s HDD ... kdyz je to vlastne faradayova klec ...
btw. nekde jsem cet rozhovor s inzenyrem od HDD a ten se dost jasne vyjadroval, ze magnet disku ani omylem neublizi, ze by to musela bejt nejaka megavelka prumyslova bestie ...
-
Tak ono to prostředí v mikrovlnce dost mega je :D. Každopádně pokud nezlikviduje data přímo tohle, tak chvilku po tom se imho vnitřek disku jednoduše usmaží teplem.
-
staticke magneticke pole by disku skutecne vadit nemelo, ale vadi mu promenne, tedy nejake dostatecne silne el.mag. zareni. V mikrovlnce je pomerne silne (stovky W) elmag. zareni na 2.4GHz a obavam se ze ten kovovy obal disku preci jen nejake procento propusti, coz zrejme bohate staci na kompletni likvidaci dat. Nejjistejsi ale bude mit primo v serveru nejakou EMP bombu, ta vyresi i SSD :)
Zpet k tematu: Nekde jsme zaslechl, ze celni sluzba, ale i policie napr. ve Francii muze i pri bezne prohlidce napr. na slinici pozadovat pristup do pocitace ci mp3 prehravace a hledat nelegalni SW ci data a pokud jej najdou, zarizeni zabavi a jeste k tomu daji mastnou pokutu. Nevite o tom nekdo neco? Totez by pry melo platit i o celni prohlidce do USA... pokud to je pravda, docela by me zajimalo, co udelaji, pokud narazi na zasifrovany disk/system. Vubec bych se nedivil, kdyz by pri odmitnuti zadani hesla nasledoval zakaz vstupu do zeme / pokuta.
-
Nebo trochu semtexu s dalkovym odpalem pres USB ;D
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Totez by pry melo platit i o celni prohlidce do USA...
Do USA to platí určitě, o jinejch zemích nevím.
-
Petrik:
To s hudbou som cital aj ja par krat na CD-R, ale nejako mi doteraz nie je jasne, ako mi dokazu, ze MP3ky, co mam v mobile/prehravaci, su nelegalne, ked som niekde vo FR. To si mam nechat od znamych letecky poslat originalne nosice ???
-
toto by ma tiez zaujimalo. origo cd v aute zasadne nepouzivam, cd prehravac ich dokaze niekedy znicit velmi rychlo.
-
pletu se, nebo je v USA kopie pro vlastni potrebu originalniho legalne vlastneho CD nelegalni? V tom pripade by totiz ani to, ze mas origo CD, nepomohlo..
-
To by bol totalny nezmysel - naco by boli MP3 prehravace?
-
na legalne zakoupene MP3 ky ;) nekde jsem to cetl, myslim ze na cdr.cz
-
A bavime sa o USA alebo o FR resp. EU? :p
-
Aj ked si kupis priamo MP3 subor, tak v tom prehravaci nebudes mat original, ale kopiu.
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Aj ked si kupis priamo MP3 subor, tak v tom prehravaci nebudes mat original, ale kopiu.
tak toto je haluz :)
aj keď si kúpiš orginál mp3, tak sa ti zo servra predsa stiahne kópia. ledaže by si stiahol orginál zo servra odkiaľ by zákonite musel zmiznúť a následne by si ho presunul do playera :D
a čiste technicky presunutie neexistuje, bo vytvoríš kópiu a orginál zanikne :? takže čiste teoreticky si môžeš kúpiť orginál a chodiť sa naň pozerať do servrovne..
-
Nemuzes, ciste prakticky nic jako original neexistuje, vzdy jde o kopii, original bys moh zaslechnout mozna v nahravacim studiu.
-
Nevzdaluje se tady náhodou od tématu? Bych očekával třeba nějaké srovnání šifrovacích programů - rychlostí => vyvodit z toho jestli má cenu šifrovat nebo ne :).
Ale asi na to koukám z špatného úhlu.
-
Ja mam na notasu debian a /home zasifrovanej (luks) a vim o tom jen pri bootu, kdy se to pta na heslo. Rychlostne pohoda
-
Na phoronix.com je celkem znacne mnozstvi testu (oni si s tim jejich test suitem celkem vyhrajou) a to vcetne dopadu sifrovani disku na vykon.
Zajimavy byl prodevsim test, kdy testovaly nejakou Atom platformu a i tam byl dopad na vykon celkem snesitelny.
-
Noo, díky, přesně takovéhle reálné příklady se mi líbí admix :).
NeMeM9aA: o tom vím, že existuje na netu spoustu testů, ale spíš mě zajímají subjektivní názory jednotlivců co nějak šifrují.
Osobně jsem měl disky delší dobu zašifrované BitLockerem a také jsem dopad na výkon vůbec nepostřehl, pak jsem se ale na disky potřeboval dostat i z Linuxu, takže jsem dešifroval.
Nicméně by to chtělo něco univerzálního multiplatformního. Že by TrueCrypt?
-
Jo, multiplatformni asi Truecrypt, zkusenost s nim ale nemam.
Ted koukam, ze ten luks se da otevrit i ve widlich: http://blog.yibble.org/2009/01/29/mo...osoft-windows/
pokud bys pouzival defaultne linux, tak bych ho zkusil, umi heslo i keyfile a je docela pohodlny
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Nevzdaluje se tady náhodou od tématu? Bych očekával třeba nějaké srovnání šifrovacích programů - rychlostí => vyvodit z toho jestli má cenu šifrovat nebo ne :).
Ale asi na to koukám z špatného úhlu.
Pri vykonu dnesniho zeleza poznas sifrovani pokud mas linky Gbit (pripadne vic) a chces pri prenaseni dat gamesit. Jinak si prakticky nevsimnes ze se neco sifruje.
Edit: Ad truecrypt: se tu nekolikrat probiral, funguje vpohode jak z win tak z tucnaka. Samo musis se smirit s tim, ze z tucnaka pak lezes na ntfs.