-
Re: E8400 Wolfdale - planuje nekdo?
Ja jsem z toho taky chvilku nemohl spat : - )
Ale ted uz nad tim moc nepremyslim...mam teploty v klidu v rozmezi 42-45 podle teploty v mistnosti (mereno core temp a everstem)
Pocitac je stabilni ,ninja skoro studena....sice mi to vrta hlavou kde je chyba ...ale nejspis udelali soudruzi z Intelu chybu v nejake varce v cidlech v jadrech.
Jinak sito neumim taky vysvetlit
Z.
-
A zkoušel jsi, kolik Ti ukazuje Speedfan?
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Nebudu - Speedfan mi ukazuje cca. o 15°C míň než CoreTemp... něco je prostě špatně obecně...
no ja jsem mel pro jistotu 3 programy
CoreTemp , everest a speedfun .... ale ten speedfum mi pripadal nejvice out .. mel mensi teploty .... a jeste nevim ktery presne je 1 a 2 jadro ...
tady je screen z mych 4 gb
http://img266.imageshack.us/img266/486/4ghzub9.th.jpg
-
Ted presne nevim...ale myslim ,ze ukazuje teplotu diody (pod patici)a to je kolem 26-28 stupnu.
Nejsem doma ,ale jak prijdu ozkousim...
-
Citace:
Původně odeslal
ja.viper
no ja jsem mel pro jistotu 3 programy
CoreTemp , everest a speedfun .... ale ten speedfum mi pripadal nejvice out .. mel mensi teploty .... a jeste nevim ktery presne je 1 a 2 jadro ...
tady je screen z mych 4 gb
http://img266.imageshack.us/img266/486/4ghzub9.th.jpg
na to ,ze tam poustis 1,36 V jsou to nadherne teploty...
Ja mam na 4 GHz 8 x 500 1,275 V teplotu kolem 68-71
-
problem je ze to jsou teploty v IDLE !
ja mam v idle 56-57 at to mam na 3GHZ nebo na 4.5 GHZ v idle coz IMHO neni v poradku :(
-
Asi trosku mimo ale myslim si, ale asi to sem patří.
Nevim mě se to zda slušný výkon ale když vidim v podpisech co za frekvence provozujete na default.
Stavim tu pro jednu paní pcdlo, e8200 jede na neo-F s P35 na 3200 default, dal to pada ale to bude mozná ramkama.
Ted jedu na 3 439MHz se zvysenim napeti jen o trosku napise presne dal vse sem odvoka o stupinek az dva zvednul. Zatim mam do 60 stupnu s tim origo box chladicem, je to takovej ten hodne uzkoprofilovej sem se ho lekl kdyz sem to videl :) muj gemin je trosku vetsi :D
Asi si pudu koupit novej procik :)
Ale co me fakt dorazilo je zpusob montaze, nevim jestli to takhle bylo i u e21xx tam sem chladic ani nevyndal ale predpokladam ze jo, ale pral sem se stim tady asi pul hodiny, zazivyho boha sem tam jednu nozicku nemohl docvaknout a na default nabehl procik v idle na 53, pak sem to sundal sekrabal sem tu nesmyslnou vrstvu ty stribrn origo pasty, to sem nevidel co oni tam davaj velebnosti to je hnus, jak muze bejt 1mm vrsva pasty takovy tri bobiky k necemu to sem se zas rozcilil :)
-
Takze procak byl vyzkousen u kolegy ve stejne desce a na idle v def. taktech ma 55 stupnu pri zatezi orthosa 60
takze to opravdu vypada na vadny kus ...
jeste se chci zeptat kdyz CoreTemp neumi nacist typ desky jestlo to je ok ?
pise mu to Platform: Unkown
EDIT:
http://www.extrahardware.cz/problemy...hrivanim-e8400
ze by opravdu BIOS
-
Zdravím,
mám takový zajímavý problém. Pořídil jsem 8200 a usadil ho do asus P5B (dle oficiálních stránek jej podporuje). Bios správně detekoval frekvenci 2.67 a prime95 běžel stable 10h v kuse. Ok, kompatibilita je.
Problém nastal ve chvíli, kdy jsem se ho snažil přetočit na fsb 400, tedy 800 paměti (mám osmistovky), napětí jsem musel trochu povolit, dál jsem nastavil frekvenci PCIE na 101 (zkoušel jsem i jiné hodnoty) a vypnul fíčuru speed step..
XP v pohodě, prime 95 v pohodě, problém je u her. Resp. chvilku vše funguje jak má a po chvilce výkon klesne cca o polovinu. Restart PC nepomůže, jen vrácení procu na 333 a znovunataktování. Pak je to zase chvilku OK. Zajímavé je, že když pustím 3dmark06, celkový součet bodů je asi poloviční, ale samostatný výkon procesoru je v bodech stejný.
Ještě dodám, že zdroj mám 450 chill, nv 9600GT, teploty na procu jsou 40-55.
Vypadá to, že taktování procu má nějaký vliv na grafiku.....ještě mě napadlo, že bych mohl vyzkoušet nějaké procesorové benchmarky ve chvíli, kdy zpozoruju zpomalení v gamesách..
Nějaký jiný nápad?
-
jestli jsi vypl EIST tak vypni taky C1E(Enhanced HALT State) a Thermal monitor... mohlo by to byt kvuli tomu.. (jinak se s tim ale da jet i zaply.. nedosahnes pak takovyho overclocku, ale zas setris trochu samotny procak i energii, ona je to takova krehka linie od ktere uz na vyssich frekvencich to potom hazi chyby s C1E, EISTem a thermalem)
-
FYI: tak teda stahl jsem realTemp a opravdu ukazuje o 10 c mene jak v idle tak v burnu ... v idle mam 42 a burnu 56-60 max jedu na 450*9 pri 1.36v
-
aj tak to máš nejako vela v tom idle
ja mám v real temp takto:
- idle 31st
- burn 57st
450x9 1.309V
-
No je to trosku vice .... ale uz to neni tech 50C v idle ... hodne jsem prochazel zahraniccni fora a psali ze v podstate zadny program to dobre necte ... a ze to Intel nekde udelal botu a ze v podstate jsou asi dve varky ktere ukazujou o cca 10 stupnu ruzne ..... Zkusim jeste trosku zmensit napeti jestli to bube stabilni na tech 4Ghz .... ale problem je to ze mi to stejnou teplotu cca 42 stupnu ukazuje v idle jak na default 3 ghz tak 4 ghz tak 4,5 ghz ....
-
Ono taky hrozně záleží na desce, což je věc, která se tu moc neřeší ... Zkoušel jsem E8200 na P5B-Plus (P965) a na P5E (X38) a nejen, že to jinak ukazovalo (Asusí PcProbe imho zjevně měří dobře), ale taky to na stejné konfiguraci (takty, voltáže) jinak doopravdy topilo (mám na procesoru Ninju bez fanu a tak to poznám opravdu dobře).
-
Citace:
Původně odeslal
ja.viper
No je to trosku vice .... ale uz to neni tech 50C v idle ... hodne jsem prochazel zahraniccni fora a psali ze v podstate zadny program to dobre necte ... a ze to Intel nekde udelal botu a ze v podstate jsou asi dve varky ktere ukazujou o cca 10 stupnu ruzne ..... Zkusim jeste trosku zmensit napeti jestli to bube stabilni na tech 4Ghz .... ale problem je to ze mi to stejnou teplotu cca 42 stupnu ukazuje v idle jak na default 3 ghz tak 4 ghz tak 4,5 ghz ....
skusim to dát na default kolko to hodí teplotu,pravdupovediac defaul som mal na mojom cpu asi 1 hod ked som ho kupil :D
-
Citace:
Původně odeslal
ja.viper
ale problem je to ze mi to stejnou teplotu cca 42 stupnu ukazuje v idle jak na default 3 ghz tak 4 ghz tak 4,5 ghz ....
Protože to je nejmenší teplota, kterou je schopen ukázat. U E8200 se mi v idle ukazuje 41 (taky nezáleží na OC) a to i těsně po náběhu, kdy je PC studený. A vzhledem k tomu, že Ninja pasiv se trochu zahřeje až když to podle tohodle měření přeleze přes 50, někdy i víc, tak reálný teploty fakt budou jinde.
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Protože to je nejmenší teplota, kterou je schopen ukázat. U E8200 se mi v idle ukazuje 41 (taky nezáleží na OC) a to i těsně po náběhu, kdy je PC studený. A vzhledem k tomu, že Ninja pasiv se trochu zahřeje až když to podle tohodle měření přeleze přes 50, někdy i víc, tak reálný teploty fakt budou jinde.
Dik za info ;)
-
Seria: Q745A553
tak odskúšaná E8400 v real temp na 3ghz
default 3ghz a voltage najmenšie čo sa v biose dalo dať a stabilita v orthos 2hod a jelo to dáááááál
voltage bios 1.100V
CPU-z 1.080V
REAL TEMP
idle: 29st.-30st. obe jadrá
burn: 40st.-41st. obe jadrá
si myslím že ten REAL TEMP ukazuje tie správne hodnoty
-
Kolik ukazoval CoreTemp na tohle minimalistické nastavení?
-
REAL Temp mi oproti Core Temp ukazuje přesně o 10°C menší hodnoty, a to na obou jádrech a za všech situací (idle/burn, OC/bez OC).
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Kolik ukazoval CoreTemp na tohle minimalistické nastavení?
E8400
default 3ghz
voltage bios 1.100V
CPU-z 1.080V
REAL TEMP
idle: 29st.-30st. obe jadrá
burn: 40st.-41st. obe jadrá
CORE TEMP
idle: 39st.-40st. obe jadrá
burn: 50st.-51st. obe jadrá
-
Cau, chtel bych se zeptat na kolik byste sli s e8200, deskou p35-ds3 a chladicem artic cooling freezer 7 pro. chtel bych 3.66ghz ale nevim jestli by mi to utahla deska a uchladil chladic.
jsem celkem zacatecnik a vubec nevim treba jak se maji napriklad u cpu zvednout volty atd... ale vim treba ze pri taktu musim zvednout fsb a pak frekvenci postupne atd atd... byl bych rad kdybyste mi to nekdo vysvetlili co se pri taktovani musi zvedat (jestli jeste neco) a proste vysvetlit taktovani :) hledal jsem na fore ale nic takoveho jako navod jsem nenasel. dik moc predem
-
a strejda google neví ? když už jsi tady nic nenašel ? :rolleyes:
schválně tam napiš "core2 přetaktování" :mweheh:
(jinak volty menit nemusis kdyz budes vymenovat ten cpu.. to si nastavi samo... az budes chytrejsi z navodu, tak se ptej)
-
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
Cau, chtel bych se zeptat na kolik byste sli s e8200, deskou p35-ds3 a chladicem artic cooling freezer 7 pro. chtel bych 3.66ghz ale nevim jestli by mi to utahla deska a uchladil chladic.
jsem celkem zacatecnik a vubec nevim treba jak se maji napriklad u cpu zvednout volty atd... ale vim treba ze pri taktu musim zvednout fsb a pak frekvenci postupne atd atd... byl bych rad kdybyste mi to nekdo vysvetlili co se pri taktovani musi zvedat (jestli jeste neco) a proste vysvetlit taktovani :) hledal jsem na fore ale nic takoveho jako navod jsem nenasel. dik moc predem
To fakt myslíš vážně? ???
http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...7412&Itemid=57
-
dik moc za ten link ja jsem to fakt nenasel :(
mno cpu-z mi ukazuje nasobic 6x coz je blbost, ma mit 8x (cili z mych standartnich 2.66ghz je 2.00ghz) ale to uz jsem nekde tady cetl, musi se vypnout jedna funkce v biosu. takz epodle mych vypoctu s nasobicem 8x bych musel zvednout fsb procesoru na 458MHz, abych dostal 3.66GHz. kdyby to nebylo stabilni (coz je pravdepodobne) tak zvetsim napeti.
ale nepochopil jsem moc ty RAMky... ty ale nemusim zaroven s procesorem taktovat, nebo jo? to je asi jedine co jsem nepochopil, kdyztak pls odepiste. ted asi zkusim daz z 2.66 na 3.00GHz abych to vyzkousel a pak s novym chladicem to zkusim dat na tech 3.66GHz...
-
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
dik moc za ten link ja jsem to fakt nenasel :(
mno cpu-z mi ukazuje nasobic 6x coz je blbost, ma mit 8x (cili z mych standartnich 2.66ghz je 2.00ghz) ale to uz jsem nekde tady cetl, musi se vypnout jedna funkce v biosu. takz epodle mych vypoctu s nasobicem 8x bych musel zvednout fsb procesoru na 458MHz, abych dostal 3.66GHz. kdyby to nebylo stabilni (coz je pravdepodobne) tak zvetsim napeti.
ale nepochopil jsem moc ty RAMky... ty ale nemusim zaroven s procesorem taktovat, nebo jo? to je asi jedine co jsem nepochopil, kdyztak pls odepiste. ted asi zkusim daz z 2.66 na 3.00GHz abych to vyzkousel a pak s novym chladicem to zkusim dat na tech 3.66GHz...
Ramky máš v tom článku popsané taky - přečti si ho opravdu pořádně!!! Tohle je vytaženo přímo z toho článku:
Citace:
Dříve jsme si řekli, že sběrnice FSB je důležitá pro výslednou frekvenci procesoru - nyní si řekněme něco o tom, že frekvence FSB je důležitá i pro pracovní frekvenci pamětí DDR2. Řadič paměti od frekvence FSB totiž odvozuje frekvenci paměti. Díky tomu, že na trhu jsou paměti DDR2 400, 533, 677, 800 i 1066 (paměti PC4300 až PC8500), má paměťový řadič k výběru celou řadu násobičů které "vkládá" za frekvenci FSB aby získal požadovanou frekvenci paměti.
-
tak mam problem. zvedl jsem FSB z 333 na 375 (z 2.66GHz na 3.00GHz) a nasobic RAMek jsem dal na 2.0. potvrdil jsem to atd. a problem - system windows detektoval chybu, pry mam strcit cd s windowsem a nabootovat a dat opravit pocitac. mam tam jeste na vyber spustit system beznym zsusobem atd., ale na to se celkem bojim najet abych ten pocitac uz uplne nepojkazil. mam windows vista a nejak mi to nejde - vista se zacne nacitat, ale potom se nic nestane a zase ta hlaska jako na zacatku. prosim poradte, fakt nevim co delat :(
// tak vista uz opravuje chyby pocitace, ale toto jsem fakt nepochopil asi jsem udelal neco spatne :(
jo a nevite jestli mi to ten e8200 vezme 3.ghz bez zmen napeti? asi jo doufam...
-
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
jo a nevite jestli mi to ten e8200 vezme 3.ghz bez zmen napeti? asi jo doufam...
Tak hele, ještě položíš ještě jednu takovou otázku, na kterou sis tady mohl přečíst desítky odpovědí, a dostaneš ode mě "dáreček"!
Snažím se mít maximální trpělivost, ale tohle už je fakt výsměch všem znalostem, kterou jsou tu za ty roky nashromážděny... :rolleyes:
-
omg tak sry no, jenom jsem se zeptal :confused: ale jinak dik uz to slape jak ma
-
Ptáš se ale zbytečně, protože na většinu odpovědí na tvé otázky je přímo v tomto dredu.
Jinak já mám C2D E8200 a momentálně jedu na 3.52GHz (8x440) bez zvýšení voltáže - zatím, k dalšímu zkoušení jsem se ještě nedostal, ale myslím, že bych 8x450 dát mohl. Také mám AC Freezer 7 Pro
-
myslim ze by to mohl zvladnout na napeti 1.2V. pristi tyden uz budu mit ten chladic tak to zkusim vytahnout na 3.66GHz.
btw. jake mas ted teploty?
-
Tak sehnal jsem si C2D8400 a doufal v 4GHz. Co me ale prekvapilo nebylo to ze by procesor 4GHz nedal ale za jakych silenych teplot a jake haluze mi kazdy z programu na mereni teplot ukazal.
9x445 1,232V (voltaz jeste myslim pujde snizit)
Speedfun 4.33 idle - 44 burn - 84
CoreTemp 0.97.1 idle - 69 burn - 105
RealTemp 2.24 idle - 59 burn - 95
Chladic je Noctua NH-U9 a je nasazen dobre. Orthos je stabilni asi 3/4 dne. Hrani narocnych her bez problemu. System je zcela stabilni. Bud jsou cidla v prociku uplne mimo misu nebo veskery soft meri nesmysly. Cekal jsem po tom co tu dost lidi napsalo vselijake teploty ale tohle opravdu ne :)
-
Zkoušel jsi posoudit, jak se Ti změnila teplota v case nebo jestli je deska zezadu pod procákem nějak extrémně rozžhavená? Jaký je chladič a heatpipes na omak?
-
Zkousel. Zezadu se na desku nedostanu. Zebrovani je teple ale nijak extreme. Pipky a medeny zaklad je horky ale urcite ne tak ze bych neudrzel dlouho ruku. Zkousel jsem ho i sundat a nandat a zjistoval dolehnuti chladice a vse bylo v poradku. Teplota cidla desky pod procikem se nemeni at dam idle nebo burn a ukazuje 42 stupnu. Pro porovnani s pretocenym E6600 je E8400 teplejsi. Celkova teplota v case se zvedla ale to je i zapricineno zvednutim voltaze do ramek a FSB (FSB nejak nechtelo na standartni voltazi uz od 420 najet). Jeste se na to podrobne kouknu zitra.
-
Uff až tak vysoký teploty jsem fakt nečekal,že ty softy dokážou ukazovat...
Tomu řikám uplnej nesmysl... :(
A kor pokud to je stabilní a jede to jak má. A to jsem si myslel že mě to ze začátku ukazuje moc... po přečtení tohodle si řikám,že to ještě ujde i když ty moje teploty co to ukazuje jsou taky doost mimo..
Realtemp 2.24 - 423x9 1.256V iddle 35 a 45 a burn 52 a 61.
-
Citace:
Původně odeslal
Hladis
Tak sehnal jsem si C2D8400 a doufal v 4GHz. Co me ale prekvapilo nebylo to ze by procesor 4GHz nedal ale za jakych silenych teplot a jake haluze mi kazdy z programu na mereni teplot ukazal.
9x445 1,232V (voltaz jeste myslim pujde snizit)
Speedfun 4.33 idle - 44 burn - 84
CoreTemp 0.97.1 idle - 69 burn - 105
RealTemp 2.24 idle - 59 burn - 95
Chladic je Noctua NH-U9 a je nasazen dobre. Orthos je stabilni asi 3/4 dne. Hrani narocnych her bez problemu. System je zcela stabilni. Bud jsou cidla v prociku uplne mimo misu nebo veskery soft meri nesmysly. Cekal jsem po tom co tu dost lidi napsalo vselijake teploty ale tohle opravdu ne :)
tak ja to mam uplne presne stejne jako ty .. mozna by nebylo od veci zjistit serii kterou mame jestli neni nejaka spatna varka ... ja mam akorat noctua 12 ale teploty stejne ... a chladic (HP )na omak je vlazny i pri burnu ...
a co je nejvice zarazejici ze tyto teploty jsou stejen i v def taktech .. zkus to nechat na 3GHZ a jakou teplotu ti bude v idle ukazovat ...
-
Tak jsem jeste voltaz snizil na 1.2V a system je na 4GHz stale stabilni coz je zajimave (ten kousek by sel asi hodne nahoru). Teploty se trochu snizily a kazdy z programu je odstupnovany po 10 stupnich (v burnu Orthos stress CPU - coreTemp 90,Speedfan 70,RealTemp 80). Trochu jsem podrobneji ohmataval Noctuu a je vsude vlazna. Serii ted nezjistim jelikoz jsem si zapomel napsat cislo a ted uz se mi to rozdelavat nechce. Na def taktech jsou rozdily v teplotach minimalni.
-
no ja jsem myslel serii z krabice od procaku ;)
No ja mam problem ze teplotu v iddle mam stejnou na vsechn frekvencich .. a v burnu jsou vice mene stejne ...
pri otevreme Casu jsem mel v iddle 42-46 C a pri zavrenem 47-49 na vsechn frekvencich pri burnu to jde k 60 C
-
Kruci nikdy jsem nestudoval ty cisla na krabici :) Q807A274
Kdyz otevru bednu tak to taky klesne ale nijak vyrazne. Osobne tipuju spatny cidla.
-
presne tak .. ja jsem nechal krabicy v ostrave tak az se stavim domu tak na to kouknu a taky dodam ...
A k tem cidlum se taky priklanim
-
kdy uz konecne pochopite, ze cidla si rikaji co chteji
viz tady
http://www.extrahardware.cz/problemy...hrivanim-e8400
kolikrat se ta teplota tady jeste bude resit:mad::mad:
-
hey tak ted fakt nevim. jel jsem normalne na 3.2ghz, chtel jsem spustit orthos a uvidel jsem ze jedu na 2.66ghz. tak jsem se podival do biosu a tam bylo taky 2.66ghz - ale fsb kterou jsem si predtim nastavil na 400 (x8=3.2) tam byla, ale to ktere to povoluje (nevim ted ten nazev) bylo disabled. kdyz jsem dal enabled, tak mi bios ukazal zase 3.2, kdyz jsem dal save and exit tak se pocitac jakoby vypl, za par sekund sam zapl a jel dal a vzdycky se ta funkce ktera povoluje taktovani sama nastavi na disabled, takze porad jedu na 2.66ghz. predtim to normalne fakalo. doufam ze me zase neukamenujete :confused:
-
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
hey tak ted fakt nevim. jel jsem normalne na 3.2ghz, chtel jsem spustit orthos a uvidel jsem ze jedu na 2.66ghz. tak jsem se podival do biosu a tam bylo taky 2.66ghz - ale fsb kterou jsem si predtim nastavil na 400 (x8=3.2) tam byla, ale to ktere to povoluje (nevim ted ten nazev) bylo disabled. kdyz jsem dal enabled, tak mi bios ukazal zase 3.2, kdyz jsem dal save and exit tak se pocitac jakoby vypl, za par sekund sam zapl a jel dal a vzdycky se ta funkce ktera povoluje taktovani sama nastavi na disabled, takze porad jedu na 2.66ghz. predtim to normalne fakalo. doufam ze me zase neukamenujete :confused:
Zřejmě máš něco špatně nastavené /asi paměti/ a deska v tomto nastavení nenaběhne. Naběhne až na podruhé bez OC. Běžná feature.
-
a co s tim mam delat? predtim mi to nedelalo v nicem jsem se nerypal. pls poradte.
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
Ja to neresim a chapu to uz nejakej patek (umim cist) pouze konstatuju co to hazi za haluze a radsi se ujistim nez abych si udelal z PC troubu ;)
Citace:
yxcvbnm napsal:
a co s tim mam delat? predtim mi to nedelalo v nicem jsem se nerypal. pls poradte.
Nepises ani jakou mas sestavu tak jak chces radit.
Edit: Aha mas to napsany jinde vys. Kdybys ji dal do podpisu bylo by to lepsi. Jak Psal M.K. mas neco nastaveno tak ze se PC nespusti a vrati ti to zpet. Musis zjistit co mas spatne nastaveno.
-
jako v biosu? ale ja nevim jak by se to mohlo stat do niceho jsem nerypal... a jak to mam zjistit? :confused:
btw moje sestava C2D E8200 (chladic ACF 7 pro), 2GB ram (2x1gb patriot), GB P35-DS3, GF 8800GT
-
sry ze tak spamuju ale tohle jsem fakt nepochopil... v biosu jsem nastavil multiplier ramek na 2.0, pridal jsem jim 0.1V a uz to jede...
-
A precet sis zde na foru vse co se tyka pretaktovani procesoru ? Evidentne mas v Biosu neco spatne a osobne tipuju nestihajici pameti coz znamena ze jsi zvedl FSB spolu s frekvenci pameti ktery to nedavaji. Pro priste mam pro tebe velkou radu. Nez zacnes neco taktovat zkus si to nejdriv poradne nastudovat.
Edit: Aha uz jsi na to prisel. No co ti na to mam rict. :rolleyes:
-
ale to vim ze je to na sobe zavisle jenom jsem jaksi nevedel proc to zcistajasna prestalo fungovat, kdybych vedel ze se mi ty ramky predrbaly vedel bych co s tim.
-
Taaak od vcera som majitelom E8400... :) (inak GABO dakujem :) )
zatial testujem na 389x9 3500MHz napatia na default...
-
Jak to tady tak procitam, tak jsem asi velky smolar, protoze muj kousek mi nejde pretaktovat o vic ja 300MHz, potom uz nenabehnou ani okna a bios hazi fail overclocking... Vite nekdo co s tim? Neudelal jsem vic jak 367 x 9 na voltaz 1,2. Ramky jdou bez problemu i na 400, ale pri takovemto FSB jsem musel dat nasobic na 7 aby to pracovalo...
-
Citace:
Původně odeslal
Boslie
Jak to tady tak procitam, tak jsem asi velky smolar, protoze muj kousek mi nejde pretaktovat o vic ja 300MHz, potom uz nenabehnou ani okna a bios hazi fail overclocking... Vite nekdo co s tim?
To nebude procakem, chybu bych hledal jinde (deska, nastaveni ramek, voltaze, whatever).
Ze by procesor nedal alespon 3600 - 3800MHz je dosti nepravdepodobne.
-
Citace:
Původně odeslal
Boslie
Jak to tady tak procitam, tak jsem asi velky smolar, protoze muj kousek mi nejde pretaktovat o vic ja 300MHz, potom uz nenabehnou ani okna a bios hazi fail overclocking... Vite nekdo co s tim?
tohle je dobrej vykrik do tmy!!!!
co tak treba napsat nastaveni, podpis mas vyplnenej, aspon za to diky
jinak deska MSI, to neni zadna vyhra, zdroj je taky silenej, kdyz chces taktovat, proc si nevyberes poradny komponenty?
-
Tak jsem poridil E8400 Q807A367, teplota v klidu pri 3600Mhz je cca 52°C v Everestu, real temp cca o 10°C mensi. Ty teploty jsou zvlastni:-)
Je to realny udaj VID:
http://img177.imageshack.us/img177/9...mennay5.th.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/4...nn11ps3.th.jpg
-
Zvláštní? Mě přijdou dost normální (pokud teda nemyslíš ten rozdíl mezi programama, ale to se tu už přece probíralo).
-
-
Citace:
Původně odeslal
flukes
Co ten udaj VID?
A co je s ním? Je to napevno do procesoru zapsaná hodnota určující tuším minimální hodnotu napětí, které deska do procáku může pustit, pokud jsou zapnuté šetřící technologie. S aktuální voltáží to každopádně nijak nesouvisí, tu máš vypsanou v Cpu-Z.
-
Aha, ja mel za to ze je to provozni napeti.
-
Tak přikládám náhledy teplot procesoru E8400 po hodině hrání Crysis. Teploty jsou z programů CoreTemp, Everest, RealTemp. Nemám přetaktováno, chlazeno COOLER SCYTHE SCNJ-1100P Ninja PLUS Cooler Rev.B.
CoreTemp - core 0 - 48°C core 1 - 48°C , Everest - core 0 - 48°C, core 1 - 48°C, CPU - 34°C, RealTemp - core 0 - 47°C, core 1 - 46°C
http://img166.imageshack.us/img166/6...dcrysismp7.gif
-
Citace:
Původně odeslal
Camill
To nebude procakem, chybu bych hledal jinde (deska, nastaveni ramek, voltaze, whatever).
Ze by procesor nedal alespon 3600 - 3800MHz je dosti nepravdepodobne.
Možná že chyba bude mezi židlí a klávesnicí :-) kor jestli dotyčný zkouší maximální frekvenci CPU s tím napětím 1,2V na procáku...
-
Tak sem prave upgradnul tez na E8400 (btw koupil sem ho za docela prijemnou cenu zde: http://www.nasklade.cz/zbozi/cpu-int...spx?p=z:111510, maji sklad v Hol. trznici). Zatim sem nemel cas to moc testovat ale znepokojuje me jedna vec - velky rozdil merenych teplot jader. Zatimco U E6400 se lisily o nakych 1-2C tak zde o 7-10C. Prvni myslenka me napadl spatny tepelnky kontakt mezi kremikem a IHS nebo chladicem. Jak sem se ale docet, tak cip je k IHS pripajen indiovou pajkou, takze tam by nemel byt problem. Chladic sem zkusil znovu nasadit ale zadny efekt.
Co ale tomu odporuje, ze pri idle je rozdil kolem tech 10C zatimco v zatezi se zmensi na asi 6-8C. Kdyby to bylo kontaktem, tak to bude naopak, v klidu zhruba stejna teplota a se zatizenim rozdil poroste. Pak sem se ale dale docetl ze i par dalsich lidi s tim ma problem a ze je to snad naka chyba DTS. Na nekerych CPU je pry jedna snimaci dioda naka "zasekla". V RealTempu je naky test, ktery mi taky neco takovyho naznacoval, ted to nemam po ruce tu hlasku...
Mate taky nekdo tenhle problem? Predpokladam ze ve skutecnosti to bude jen chyba DTS a ne spatny tepelny kontakt. Akorat me to zarazilo.
BTW Realtemp mi ukazuje obe teploty o cca 10C mensi nez coretemp.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
..... Realtemp mi ukazuje obe teploty o cca 10C mensi nez coretemp.
Je to normální, už se to tady někde řešilo. Realtem a Coretemp se liší o 10°C přesně a velké rozdíly mezi jednotlivými jádry (já mám 8°C) jsou taky běžné
-
ja mam pri zatezi na jednom jadre 63°C a na druhem 55°C
stabilni to je tak to neresim
-
OK, diky, tak ste me uklidnili. Over teda rikal, ze tam ma rozdil jen par stupnu. Asi to uplne normalni neni, ale nebudu to dal resit, na fci to nema vliv. Jen by me zajimalo, jesi verit vic udajum coretempu nebo realtempu. Intel stale ohledne tohodle zadny informace neuvolnil. Neni naka nova verze intel TAT, to by byla asi nejlepsi reference.
EDIT: tohle zni docela presvedcive
I'm 100% sure that TjMax=95C for my e8400 and that value is very likely used across all 45nm E8x00 desktop dual core processors. I ran the exact same test on my Conroe E6400 last summer and it showed 85C on the IR thermometer just as the processor would start throttling. Now for the same test with the E8400 it shows 95C. At 60C actual, CoreTemp shows 35C away from the throttling point, at 70C actual it shows 25C to TjMax and at 80C it shows 15C to TjMax. CoreTemp has always been very accurate at reading the DTS temperature information in MSR 0x19C but not always accurate at guessing what TjMax is. Setting TjMax=95C will result in reported absolute core temperatures exactly equal to the actual core temperature from 60C to 95C..
Ten test s IR teplomerem a trotlenim je dobry napad. takze si holte prenastavim tjmax.
-
Spíš věř realtempu. Coretemp mi po náběhu ukazuje teplotu 41, což je na studený PC moc. Takže 31 realtempu je blíže realitě.
-
Na druhou stranu, pokud má teploty OK i v softu, kterej ukazuje ze všech nejvíc, tak má jistotu, že je to určitě v poho....vždycky radši počítám s nejhorším a snažím se teplotu držet v rozumných mezích podle softu, kterej ukazuje nejvíc (pokud to samozřejmě není úplně mimo kvůli nekompatibilitě nebo tak něco)....just in case ;)
-
S Xeonem E3110(3900kc) maji obe jadra naprosto stejne teploty.Jak jsem to mel s E8400 uz nevim.Jak E8400,E7200 i Xeon v klidu ukazuji pres 40st(Everest)Real samo o 10st min.
-
Koupil jsem si ho do mojí mašinky a šlape mi skvěle, jsem rád že jsem se prodavačem nenecha ukecat na E6850 a nechal jsem si dovést E8400.
V 3dmarku06 mi to přidalo hezkých pár tisícovek bodíků k dobru. Předtím sem měl totiš E4300 a ta hujda mi brzdila celý systém.
--------------------------------------------------------------------------
E8400, Asus PN-e Sli 650i, Asus 8800GTX, 3,5GB RAM 800mhz,
-
Citace:
Původně odeslal
Rawar
Koupil jsem si ho do mojí mašinky a šlape mi skvěle, jsem rád že jsem se prodavačem nenecha ukecat na E6850 a nechal jsem si dovést E8400.
V 3dmarku06 mi to přidalo hezkých pár tisícovek bodíků k dobru. Předtím sem měl totiš E4300 a ta hujda mi brzdila celý systém.
--------------------------------------------------------------------------
E8400, Asus PN-e Sli 650i, Asus 8800GTX, 3,5GB RAM 800mhz,
nejlepsi by bylo, kdybys udelal nejaky rozsahlejsi testy, protoze jsou porad takovi jedinci, kteri si mysli, ze se nevyplati si kupovat E8xxx a v klidu stejnou praci odvede E4xxx
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Spíš věř realtempu. Coretemp mi po náběhu ukazuje teplotu 41, což je na studený PC moc. Takže 31 realtempu je blíže realitě.
Me na C2D E6400 ukazuje Coretemp i Realtemp stejne hodnoty.
-
Citace:
Původně odeslal
Robert
Me na C2D E6400 ukazuje Coretemp i Realtemp stejne hodnoty.
No však se taky problém s měřením teploty vyskytuje právě až od řady 8x00... :cool:
-
S jakým box chladičem se teď prodávají E8400 ? Já mám E4600 kupovaný 12/07 a je u toho solidní hliník.chladič, který běží max.tak 1600ot. a chladí dobře a je skoro neslyšný (skoro).
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
S jakým box chladičem se teď prodávají E8400 ? Já mám E4600 kupovaný 12/07 a je u toho solidní hliník.chladič, který běží max.tak 1600ot. a chladí dobře a je skoro neslyšný (skoro).
Kupoval jsem ho minuly tyden a je tam slim varianta boxu. Druhy den po montazi jsem jej menil za ArCooling 7 Pro.
Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
nejlepsi by bylo, kdybys udelal nejaky rozsahlejsi testy, protoze jsou porad takovi jedinci, kteri si mysli, ze se nevyplati si kupovat E8xxx a v klidu stejnou praci odvede E4xxx
Tak toto by me ciste ze zvedavosti zajimalo. Rozdil mezi E4400@3GHz a E8400 na defaultu (tj. 3GHz).
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Tak toto by me ciste ze zvedavosti zajimalo. Rozdil mezi E4400@3GHz a E8400 na defaultu (tj. 3GHz).
v CPU náročnejch hrách to někdy může dělat až 1/3 v minimálních FPS.
-
Potvrzuju,u mě E8200 na 3,6Ghz proti E6400 na 3,2Ghz v hloupém UT2004 když se na jednom místě nahromadí kupa lidí kteří se zabíjejí,je to rozdíl až 5FPS:)
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Potvrzuju,u mě E8200 na 3,6Ghz proti E6400 na 3,2Ghz v hloupém UT2004 když se na jednom místě nahromadí kupa lidí kteří se zabíjejí,je to rozdíl až 5FPS:)
Dik obema. Takze misto 80fps mas 85? :-D
Jedine zpomaleni kde mi nestiha CPU je skirmich v CaC3 kdyz jsou na mape stovky jednotek na jednom miste ;)
-
No všiml jsem si že v kritickejch místech kde jsem míval pod 80FPS tak s E8200 mám stále 85FPS nejhúř to skáče na 84FPS,jasně že to není rozdíl který by se dal okem pozorovat ale možná jednou u jiné gamesky mě to vytáhne z prušvihu:)
-
tak abych se podelil o sve neuspechy ;) zkousel jsem E8400 od markra na chipsetu P965 a na 9x445 pri 1,34V cpu neni stabilni a orthos spadne hned po prvnim testu :/ ... doufam ze je to chipsetem vecer zkusim na X38 od maula
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
tak abych se podelil o sve neuspechy ;) zkousel jsem E8400 od markra na chipsetu P965 a na 9x445 pri 1,34V cpu neni stabilni a orthos spadne hned po prvnim testu :/ ... doufam ze je to chipsetem vecer zkusim na X38 od maula
E8400 (ne od markra) mi v té desce běhal 400x9 na default a 450x9 tuším na 1,3V stabilně...
Jen jsem si uvědomil, že na té desce zůstalo nastavení po mém Xeonu, taxe neděs pokud to hned napoprvé neskousne Tvoje komponenty.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
E8400 (ne od markra) mi v té desce běhal 400x9 na default a 450x9 tuším na 1,3V stabilně...
Jen jsem si uvědomil, že na té desce zůstalo nastavení po mém Xeonu, taxe neděs pokud to hned napoprvé neskousne Tvoje komponenty.
ok diky za upozorneni :) ... ted jsem to na P965 ustabilnil na 400x9 pri 1,27V ani to vic zkouset nebudu na tyhle desce ale zda se ze se mi do ruky dostal horsi kousek.
-
Já měl s E8200 na P965 taky problémy a na X38 běhá jako fík, takže by to mělo být v pohodě ...
-
Pardón za OT,nechtěl jsem dělat další bordel tak se zeptám tady,mám E8200 na 4GHz 1,47V,včera se mi stalo poprvé asi za měsíc co ho mám a provozuji na tomto taktu toto : hraju UT2004,po síti..hraju,hraju a najednou čučim na plochu...žádná hláška o chybě....nic,pro kontrolu jsem pustil Crisys a podobný problém s rozdílem o hlášce Critikal Error,okamžitě jsem pustil Prime 95..3h v poho,dnes 4h orthos+3Mark ve smyčce...nic.....stable.....žádný problém...pustim hru....lehne to:eek: jinak 100% stable...FSB 500MHz RAM 1000MHz 5-5-5-15 1,9V PCIE-101MHz prostě to celou dobu chodilo a teď se tomu už nechce...se to u mě už stává pravidlem:(
-
Zkus přitopit na pamětech... Ale viděl bych to na chipset, tohle znám. Paměť je unstable, ale je stable když testuješ jen CXPU/paměť. Unstable se stává až když chipset zatížíš tím že je v provozu na 100% i grafika a on se o dost víc zahřeje. Hold deska... větší voltáž do chipsetu tomu většinou spíš uškodí. Dej tam FSB 490 a bude po problému.
-
Vidim to jinak, kdyz mu to mesic chodilo bez problemu. Uz jsem to tady v tom threadu jednou psal.
Dle tohoto datasheetu je Vmax Core 2 Duo 1.45V a to je napeti, pri kterem uz se cpu muze degradovat. Takze provozovat ho pri normalnim chlazeni (vzduchem) na 1.47V asi neni uplne to prave. Jednorazove neni problem, ale pouzivat to jako standartni napeti, no nevim...
ftp://download.intel.com/design/proc...s/31873201.pdf
-
Neni to problém.... spousta lidí se napětí bojí ale já můžu z vlastních zkušeností potvrdit, že i 1,55v je se slušnym chlazenim dlouhodobě provozovatelné. A kdyby to bylo CPU, tak by orthos říznul hned, ne že při hře (která navíc vícejádrovej CPU na 100% nevytíží) najednou hra spadne, tohle je jasně chyba paměti. Ten CPU jsem měl dřív já a dostal jsem ho až na 4,3ghz.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Já měl s E8200 na P965 taky problémy a na X38 běhá jako fík, takže by to mělo být v pohodě ...
tak bohuzel ... jde opravdu o "spatny" kousek(ky) - vzal sem dve E8400 od markra a:
1) 450x9 1,33V stabilni
2) 500x8 1,365V stabilni
chudak stara 965ka za to nemohla :)
edit: teda soude podle vasich prispevku to neni dobry vysledek... no ale 48 idle a 70 orthos .. to prezije jen zadny rozdil oproti me byvale e6850 kde sem na 4Ghz musel taky zkousnout takove teploty..
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
tak bohuzel ... jde opravdu o "spatny" kousek(ky) - vzal sem dve E8400 od markra a:
1) 450x9 1,33V stabilni
2) 500x8 1,365V stabilni
byly uz pouzite tak uz asi vim proc je prodaval :o chudak stara 965ka za to nemohla :)
edit: teda soude podle vasich prispevku to neni dobry vysledek... no ale 48 idle a 70 orthos .. to prezije jen zadny rozdil oproti me byvale e6850 kde sem na 4Ghz musel taky zkousnout takove teploty..
To znamená, že na frekvenci 4050MHz potřebuješ při násobiči 9x menší napětí než na 4000MHz při násobiči 8x?
Ty teploty bych si tak nebral - E8400 má dost divné měření z jádra, takže bych věřil tomu, že reálně Ti teploty poklesly... alespoň mně to teda při přechodu na 45nm přišlo, i když CoreTemp ukazoval něco jiného...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
To znamená, že na frekvenci 4050MHz potřebuješ při násobiči 9x menší napětí než na 4000MHz při násobiči 8x?
Ty teploty bych si tak nebral - E8400 má dost divné měření z jádra, takže bych věřil tomu, že reálně Ti teploty poklesly... alespoň mně to teda při přechodu na 45nm přišlo, i když CoreTemp ukazoval něco jiného...
nene to jsou dva ruzne cpu (oba e8400) testovane na x38 u me (500x8 1,36-7Vreal) a x48 u kamose (450x9 1,33Vreal)
-
Bral jsem ted od markra taky jednu E8400 (Q815A666), ale OC zatim nevim, mel sem to slozene jen pul hodky...co sem tak koukal po forech tak 4Ghz na 1,3V je takovy prumer.
EDIT: Behem te pulhodiny sem zjistil ze neni kompatibilni moje bedna s X38 DS5 a Thermalem U120E umistenym vertikalne...takze bud jiny chladic nebo deska??
-
Citace:
Původně odeslal
falcon
Bral jsem ted od markra taky jednu E8400 (Q815A666), ale OC zatim nevim, mel sem to slozene jen pul hodky...co sem tak koukal po forech tak 4Ghz na 1,3V je takovy prumer.
EDIT: Behem te pulhodiny sem zjistil ze neni kompatibilni moje bedna s X38 DS5 a Thermalem U120E umistenym vertikalne...takze bud jiny chladic nebo deska??
ne neni to asi markrem ale tim ze mam smulu ;) .. ja se vydesil ze mi nepasuje noctua na x38 ale pak sem sundal ten plisek zespoda ze stare desky :D a bylo to v cajku (ale o milimetry nad pasivem nb)
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Neni to problém.... spousta lidí se napětí bojí ale já můžu z vlastních zkušeností potvrdit, že i 1,55v je se slušnym chlazenim dlouhodobě provozovatelné. A kdyby to bylo CPU, tak by orthos říznul hned, ne že při hře (která navíc vícejádrovej CPU na 100% nevytíží) najednou hra spadne, tohle je jasně chyba paměti. Ten CPU jsem měl dřív já a dostal jsem ho až na 4,3ghz.
Jo,samo jsem to zkoušel a na FSB 490MHz je to v poho,zkoušel jsem i přidat napětí na chipsetu ale bez výsledku,CPU je podle mě uplně v pořádku,orthos od včerejška 20:05 co jsem šel spát až do teď a v POHO,zkusil jsem i jinou grafu a beze změny....co mě števe nejvíc je že to chodilo a najednou to nechodí:(
2 Darth:No celkem by to sedělo páč já musím cpát 1,47V na 4GHz..(násobič 8x)
nevím jaký jsou mezi CPU rozdíly ale krom násobiče snad žádný velký.U většiny lidí s E8400 vidím 4050MHz při 1,3xV
-
Jsem mírně zneklidněn, E8400, all bios default, rozdíl teplot mezi jádry v idle 14C :o
v burnu je Vcore 1,08 (cpu-z) a rozdíl mezi jádry 8-9C
bojim bojim ..... nevím jestli lapování pomůže a moc se mi do něj popravdě nechce
-
Citace:
Původně odeslal
tnema
Jsem mírně zneklidněn, E8400, all bios default, rozdíl teplot mezi jádry v idle 14C :o
v burnu je Vcore 1,08 (cpu-z) a rozdíl mezi jádry 8-9C
bojim bojim ..... nevím jestli lapování pomůže a moc se mi do něj popravdě nechce
Už to tady padlo několikrát, je to celkem normální. Mám hodinu puštěné PC, víceménně idle a rozdíl mezi jádry je 7°C, což je takový průměr. V loadu se to šplhá ještě výš. Dokud to je stable, tak to nemá cenu řešit, zbytečně si přiděláváš starosti ;-)
-
Trochu sem pokrocil v testovani meho E8400 - s automatikou 1,22V (VID 1,175V) dava relativne stabilne 3,7GHz, na 3,8 padne hned s kombinaci orthos + HD :)
Akorat teploty kolem 66 stupnu nejsou nic moc, ale to bude tim ze regulator neutahne Ultra Kaze (hodne prekvapil, i na 2000 ot. je vcelku klidny) navic s potakem od Zalmanu - takze toci pod 1000...
EDIT: Tak na 1200ot. to slezlo o par stupnu, jinak pasiv tam mam napevno jak nikdy predtim, takze v tom problem nebude :) Uvidim jak se to bude chovat pri vetsim taktu..
-
Tak právě jsem si domů donesl E8500 revize E0 tak jsem zvědavej jaký bude..
zatím to vypadá,že snad už intel opravil ty chyby co byli u E8200,E8400 s odečítáním teploty a ukazuje to podle mě real hodnotu (30,35stupnů iddle)
Večer ho zkusím potrápit a pak se podělím s výsledkem :)
-
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
Tak právě jsem si domů donesl E8500 revize E0 tak jsem zvědavej jaký bude..
zatím to vypadá,že snad už intel opravil ty chyby co byli u E8200,E8400 s odečítáním teploty a ukazuje to podle mě real hodnotu (30,35stupnů iddle)
Večer ho zkusím potrápit a pak se podělím s výsledkem :)
Prozradis, kde jsi E0 revizi koupil?
Uz bych si zase chtel pohrat s jinym cpu. ;)
-
Tak test mojí E8500:
400x9.5 1.225V =3.8Ghz narychlo 1hod Orthos
422x9.5 1.25V = 4Ghz zatím 3hod stable :)
2Krimi2000 : mas SZ :)
Edit: tak jsem zjistilmže E8500 má def Voltage 1.25V je to jak na krabici od CPU tak i BIOS to píše.
Každopádně na 1.225V je to stable na 400x9.5.Takže naprostá spokojenost :)
-
1 Příloh-a(y)
Tak asi jsem našel maximum víc do něj nechci pouštět...
453x9.5= 4.3Ghz při 1.381V Bios Orthos Stable
-
Zrovna si hraju s E8400
zatím 436*9=3924 při 1,25 bios, burn 1,23
Co sem tak vyčetl tak nejvěrohodněji ukazuje teploty ReaTemp 2.70 je tomu tak?
Zde mam v Small FTTs 67C, coretemp 0.96 ukazuje u obou jader o 10C více a 0.99.3 o 5C více v burnu
Jinak MB P5Q pro + TR Ultra EX
-
Nejsem si uplne jist, ale zda se mi, ze posledni CoreTemp ukazuje stejne jako posledni Beta RealTempu. Intel tusim zverejnil TJmax hodnoty pro Core2 procesory, takze ted by oba programy mely ukazovat relativne presne a shodne. Jedine, ceho jsem si vsiml je rozdil v cislovani jader. Zatimco u RealTemp mam jadro #2, u CoreTemp je to same tusim #3 :)