S E2160 som mal aj ja problem, jednoducho tie posledne kusky nechcu poriadne ficat. Sice isiel stabilne na 3100MHz ale viac uz nie. Vymenil som ho za E1200 a ten ide stabilne na 3400MHz s 1,481V
PS. skusal som aj E2180 a ten nedal ani 3GHz :P
Printable View
S E2160 som mal aj ja problem, jednoducho tie posledne kusky nechcu poriadne ficat. Sice isiel stabilne na 3100MHz ale viac uz nie. Vymenil som ho za E1200 a ten ide stabilne na 3400MHz s 1,481V
PS. skusal som aj E2180 a ten nedal ani 3GHz :P
ja mam zkusenosti takové , at je EIST a C1E zapnuté nebo vypnute tak CPU je stabilní stejne ... je stabilni napr pri 3300Mhz se zapnuty EIST a C1E
Šetřící funkce vypnu až při OC přes 3500MHz. Jinak je to jedno. Na 3,6GHz s EISTem nesáhnu. Jenže je to individuální, záleží na biosu, pamětech, desce......i samotném CPU. Někdo vyleze na 3,7GHz i s EIST, bohužel já na DS3L ne.....
Problém bude hlavně v desce, ale to nevadí, už čekám na ASRocka :lol:
tyjo tak na to čumim , tos z nej dostal teda sakra dost . Máš super kousek křemíku , gratuluji , osobne jsem nevidel nikoho kdo by se s E21xx dostal víc jak 3,4Ghz
Mám nově E2160, ale celkem bídný přetakt. Jako nejideálnější je u mě 2.83 Ghz (315 FBS) při 1.4V, při 3 Ghz to jedě jen při 1.5V, což je na můj Freezer 7 celkem dost.
Jinak základní desku mám P35-DS3L.
Všehny spořící funkce povypínaný.
Overclockeři raďte, co mám udělat pro lepší výsledek :-)
Ted mam e2160 z CzC.3,2Ghz Orthos+3Dmark stable pri 1,38V.Pohoda.Maximum cca 3,6Ghz pri 1,65V.Za ty prachy celkem luxus.
EDIT:
MB DS4 P-35.
tak sa snaz :)
ja to mam tak nejak podobne az na to ze na 3,6 mi staci cca 1,5V ale uz to neuchladim... :(
Ja ted zkousel Orthos a 30x loop Marky pri 1,52V bios(real zatez cca 1,5V) pri 3,4GHz.Teploty cca 67st s Thermalrightem+p12 fullspeed.Porad proti topivosti E8400 lahudka :)
Ja mam s pretaktovanim E2160 trochu jinej problem. Ten procesor dal celkem bez problemu 3,4 GHz pri myslim 1,45V. Deska trochu undervoltuje, tak tam podle CPU Z nebylo snad ani 1,4 V. V zatezi se choval dost dlouho stabilne, ale pri restartu pocitace se nekdy stavalo, ze nenajel ani bios a nacetly se puvodni ne OC hodnoty. Vetsinou se to stavalo az tak pri tretim restartu... Myslite ze to je procesorem nebo spis deskou? Stavalo se to i pri 3,0 GHz. Stabilni to je na 2,7 GHz, dal jsem netestoval. Deska Gigabyte P35-DS3R. Pri zatizeni v Orthosu a dostatecne voltazi ten procesor nepadal.
Diky za nazory.
Neco podobneho se mi deje na 965p-s3 ... procak je v poho stabilni daleko pres 3ghz, ale kdyz resnu komp, tak proste nenajede ... musim ho nechat zchladit a pak najede s default hodnotama ... IMHO je problemem chlazeni cipsetu, ktere proste nestiha ... jen tak pro srandu zkus snizit nasobic at se dostanes na nominalni frekv. nebo co nejbliz a uvidis, ze to bude delat taky ... cipset se proste prehriva kvuli vysoke fsb a projevuje se to timhle zpusobem
Jen se přidám ke zkušenostem uživatele jaluvkap. Mám tutéž desku i CPU co ty, CPU se dle všeho celkem "flinká" (žádné extra přehřívání se rozhodně neděje), ale pozoroval jsem tytéž symptomy - někdy to prostě udělalo "bum bác" a najelo s defaultama s tím, že když jsem pak sáhl na chladič chipsetu, tak to docela "hicovalo"...
P.S: Nejsem si jistý, jestli přehřívající se chipset zachráníš tím, že mu přidáš voltáž? Selským rozumem mi to vychází, že co se moc hřeje, mělo by se líp chladit :wink:
Pani pani uz som to tu niekde pisal, mal som presne tento problem s gigabyte 965 ds3 po rest mi bios nabehol na default. problem bola delicka RAM!!! skuste schvalne zmenit delicku ci vam to nepomoze...
tak jsem mel chvili na testovani a fakt jsem z toho stale jelen. Prvni jsem zkusil pridat trochu stavy chipsetu a nasledny test restartovani probehl tak, ze max. do 5.-6.pokusu pocitac nenabehl a nacetly se puvodni hodnoty biosu. Restartoval jsem vzdy jeste pred startem Windows.
To co radil ricixxx s delickou asi nejsem schopny uz posoudit. Zkusil jsem hodne kombinaci (i snizeneho) nasobice a ruzne FSB i Vcore rekl bych, ze to pokazde do toho pateho restartu kleklo. Jenom doplnim, ze kdyz to nabehlo, tak vzdy v poho az do windows a bezelo to stabilne.
Ted testuju 8x400 MHz@1,45V v biosu - realne 1,376V pri zatezi dle CPU-Z. Uvidim jestli to do rana bude OK. Jinak Core Temp ukazuje pri 100% zatezi teplotu 68° - myslite ze je to jeste unosne na dlouhodobejsi provozovani?
Problem bude asi opravdu v desce. Existuje nejaka srovnatelna levna varianta k Gigabite P35-DS3R na kterou jsou lepsi ohlasy taktovani?
prijde mi to trosku jako hazeni hrachu na zed ... tim, ze pridas volty cipsetu jen urychlis jeho prehrati - problemem neni nestabilita kvuli nizkemu napeti, ale kvuli teplu ... osobne bych to testoval nasledujicim zpusobem ... vychazim z toho, ze ti to jede na 2.7ghz (9*300?) stabilne a bez popsaneho problemu ... nastavil bych 7*385 (~2.7ghz) ... nasobic 7 proto, abys mel rezervu na vyssi vyslednou frekvenci, pokud by se to neprojevovalo ... nezapomen nastavit delicku ramek na 1:1 ... ted bych otestoval, jestli to dela ... pokud ano, pak neni problem v cpu ale neco proste nezvlada tu vyssi fsb ... s ohledem na moje zkusenosti to bude prehrivajici se cipset ... postupne po krocich (5mhz?) snizuj fsb, dokud se nedostanes do stavu, kdy to prestane delat ... tim by ses mel dostat na hranicni fsb cipsetu ... pak to projed nejakym orthosem tak na hodku a znova otestuj, jestli je to po restartu ok ... pak zvys nasobic na 9 a otestuj, jestli to zvladne cpu ... pokud ne, nech nasobic a najdi si stabilni fsb pro cpu pri tomhle nasobici ... zase krokuj dolu ... imho by ses mel v zaveru pohybovat nekde kolem 350mhz ... jinak ohledne te jine desky zkus jinou sekci ... ale v tehle cenove hladine bude asi problem neco jineho najit ... nevim:confused:
jaluvkap:
s tou voltazi to byl prvni pokus, ktery nepotrvdil zadny lepsi vysledek.
ale nerzumim tomu nizsimu nasobici. prece teplota chipsetu je dana predevsim FSB, ne? na 9*300 je to OK. Pokud FSB zvednu, tak chipset akorat vic zatezuju.
Rano napisu jak to dopadlo. Orthos bezi zatim 1,5 hod bez problemu a procesor je na 8*400. Pameti maji 800 MHz 5-5-5-18. Uvidime.
Presne tak ... jde o to postupne zjistit ktera komponenta za to muze ... a to tim, ze vsecko nastavis na hranu ani nahodou nezjistis ;-) ... pri tech 8x400 to imho bude delat taky ... kdyz to delalo pri 3 ghz (pokud jsi ty 3 ghz samozrejme nemel nastavene s nejakym nizsim nasobicem <8 )
kam až by teoreticky mohla jít E2220? Jen tak zkusmo jsem dal na desce msi g33m 275x12=3300mhz a vše jde jak po másle bez jediného problému :-)
default všechno na nic jsem nešáhnul- až na děličku pamětí pochopitelně...
já jsem dal s ASUS P5E-VM HDMI (G35) + E2200 + 2*1GB A-DATA (800MHz) na 3,1GHz bez overvoltage a vypínání šetřících funkcí, AC Freezer 7Pro jede furt na minimální otáčky, maximální teplota mi nepřesáhla 48°C, na nic si nestěžuju, perfekt :cool:
snad nejsu OT když to není E2140 nebo E2160 :)
tak to ti neverim ze freezer ti ide na minim otacky, ja mam 3,2GHz pri 1,3V v zatazi a pri TAT alebo orthose mam freezer naplno a teplotu mam 65st, ale ked sa hram tak max je niekde pri 55, cize ak si to myslel tak ze max pri beznom hrani a nie pri pustenom orthose alebo TAT tak je to ok ;)
No mě při avizované frekvenci z podpisu mi ta teplota pri orthosu leze vysoko, proto na to nejedu dlouhodobe, pro praci pouzivam menší voltaz + 3GHz a pak je toplota 40-60 coz je uniseltelne, jinak se splhala taky az hoodne vysoko 75 na jadru.
vcera 17.4.2008 jsem v CC koupil E2160 a pri default napeti mi bootuje az na 3,5GHz (ale temer hned vytuhne) na 3,3 az 3,4GHz by mne asi valil v poho pri zvyseni Vcore... (zatim jsem nezkousel, ale mozna jeste o vikendu testnu)
Prozatim ale jedu pri nizsim napeti 1,3V na 3GHz se vsemi zapnutymi setricimi funkcemi (C1E, TM2, EIST, ...) :-)
to vypadá, že intelu se hodně zlepšila kvalita, protože 2160 s pack datumem 10/11/07 jsem nebyl schopen dostat ani na 2.6, a svojí aktuální 2220 honím se zvýšenou voltáží na 3.5 (def 3.3) pack datum 03/03/08
jj aj mne sa to zda priam neuveritelne...Mal som doma tri kusky nedavno a vsetky koncili okolo 3000 a zvysenie napatia bolo platne ako mrtvemu bozk... Asi skusim aj ja novy kusok..uvidime ci je to plosne zlepsenie kvality, alebo nahoda ci stastna seria...ten co mam v podpise je stary asi pol roka, tie tri mali tak dva mesiace a bol tam celkom velky OC prepad oproti tomu...Teraz to ma opat presne opacnu tendenciu... Asi tam praskaju kremik aky pride.. :)
muj kousek E2160 ma PACK DATE 02/26/08, Made in Malaysia, S-SPEC: SLA8Z
jinak ten muj kus z pohledu OC je na tom nasledovne: Podle dnesnich testů bezi stabilne ve Windows na 3,34GHz pri real Vcore 1,48V (měřeno v CPU-Z), v biosu jsem mel nastaveno 1,525V (deska EP35-DS3R nejspise undervoltaguje). Pri vyssim FSB pri tomto Vcore uz neni moc stabilni. Vyssi napeti jsem nemel odvahu testovat. Z duvodu mensiho tepelneho vykonu a tudiz tissiho chodu to vidim ze pojedu na Real Vcore 1,3V pri 3GHz :-). Za ty prachy myslim super koupe ;-), ikdyz je mozne ze jsem mel stesti na kus :-?
Když ty cpu vyšly na trh měly dvakrát tak velký origo chladiče...proto s tím drobečkem co se k tomu teď dává jsou 3ghz a víc obrovský úspěch..sundej freezra dej si tam 1cm vysoký chladič s vrtulkou a ukaž nám 3,4ghz :-D
no ja ho chladim s Arctic Cooling Freezer 7 Pro, ale je fakt ze jsem si hned vsimnul ze ten BOX chladič u E2160 je podezřele nízký, předtím jsem měl C2D E4500 a pokud se nepletu tak u něho byl chladič jednou tak vysoký...
mimochodem jake je vubec maximalni prurazne napeti pro cpu C2D vyrabene technologii 65nm?
Super prehlad.. ;) Ono to budu max. rozumne napatia... Co sa tyka nejakej prieraznosti, to bude posunute kus vyssie a je aj dost mozne, ze tieto hodnoty by mohli byt celkom individualne...Ja som uz skusal 2160-ku s 1,55V (skoro 1,6V real) a hla, nestalo sa nic... Ale fungovat na takom napeti dlhodobo by som asi neskusal... (ale keby to malo priniest o riadny kus vyssi OC, tak neviem, neviem...) :) :D
Ono je to možná tím že honiči frekvencí už houfně přešli na 45nm, ceny e2xxx spadly dolů a dostaly se tak do hledáčku lidí kterým těch cca 3GHz stačí. (je to takové celkem pěkné kulaté číslo ;) )
Příliš to nesleduji, nicmémě z reakcí je vidno že co se týče maximálních dosahovaných frekvencí u e2xxx tak ty poslední dobou šly dolů, jenže za tu cenu co to dnes stojí to už lidem zas až tak nevadí.
Jinak co se týče chladiče tak souhlasím s tebou, ti rozumější volí aspoň Freezra, ale nedivím se ani lidem kteří OCčkujou s BOXem. Vzhledem k ceně toho procesoru dovedu pochopit že se najdou i takoví kterým je líto k tomu kupovat solidnější chladič.
[QUOTE=UFo;797821]Ono je to možná tím že honiči frekvencí už houfně přešli na 45nm, ceny e2xxx spadly dolů a dostaly se tak do hledáčku lidí kterým těch cca 3GHz stačí. (je to takové celkem pěkné kulaté číslo ;) )
Příliš to nesleduji, nicmémě z reakcí je vidno že co se týče maximálních dosahovaných frekvencí u e2xxx tak ty poslední dobou šly dolů, jenže za tu cenu co to dnes stojí to už lidem zas až tak nevadí.[QUOTE]
Mne sa prave nezda, ze OC moznosti isli u tejto rady nejak dole...Skor naopak...Z prvych serii, ktore som mal bol strop niekde okolo 3GHz a iba stastne kusy sli lepsie...Tiez som to az tak nesledoval, ale teraz drvivej vacsine nerobi problem 3GHz aj bez zvysenia voltaze...A strop byva niekde okolo 3400... Ale mas pravdu..za tie prachy.. :)
Lama klidně jsem je mi to jedno, investice do chladiče a větráku se v tomto případě a v mnoha jiných taktéž, prostě nevyplatí...
IMHO je fuk jaký chladič kdo použije, pokud danou frekvenci a voltáž uchladí v přijatelných mezích teplot a hlučnosti (tohle je samozřejmě ale čistě individuální záležitost) ... ale myslím že to pětikilo za Freezer není až tolik aby to byla vyloženě nevýhodná investice
Myslíš ten Celer? Zelenina se nepočítá...
A vůbec bych tě diskvalifikoval ze soutěže o nej LAMU pač si pokoutně vybíráš po bazaru kousky kterým se líbí vysoký frekvence při mrzkým Vcore. - styď se !!!! ;)
Ale ved ja vam to neberem ze ked staci BOX tak kludne to dajte aj na 4Ghz ak vam to pojde ;), ale nieje BOX ako BOX, k tym prvym E2XXX sa daval trosku vacsi chladic ako teraz ten kusok pliesku s ventilatorom :) je jasne ze ked ti staci box a frekvencia okolo 3Ghz tak to je v poho myslene to bolo skor tak na tych co sa stazuju ze im nejde viac OC ako 3Ghz a idu na BOX-e pretoze je viac ako stastie uchladit s BOX viac ako 3Ghz, ja som moj nedokazal uchladit na viac ako 3Ghz s BOXom z C2D Extreme a to je poriadny macko!!!!
zalezi samozrejme aj od kusu ;)
Kupoval jsem E2160 pred 14ti dny a BOX chladic je opravdu extremne malej :D Ale v idle je rozumne tichej a pri loadu to uchladil na nejakych 65 stupnu
S Ninjou je mnohem vetsi ticho a hlavne na 2,4GHz pri loadu a teplotu mam kolem 50 po 20ti minutach Orthosu :) Ale nutny to urcite neni
PS: a dokonce mi staci i tech 2,4GHz, vlastne i tech 1,8GHz mne staci, tech 2,4 jsem tam hodil spis jenom ze sportu a zatim jsem ani max OC nezkousel
Jsem na tom podobně, původně jsem chtěl zjara koupit E2160 a k tomu vzít Ninju jako pasiv (jako zbytečné vyhazování peněz to nepovažuji) - ty cca 3GHz při mírném zvýšení Vcore byl můj cíl, nicméně nakonec mi dokonce i ten Durex co mám v podpisu zatím stačí ;) ... a na léto si určitě nový PC pořizovat nebudu, ještě na tom tedy chvíli přežiju než spadnou dolů E7200 :p.
Myslím že investice do chladiče se při OC rozhodně vyplatí => kupovaný chladič je skoro vždycky lepší nežli box a navíc se teďko dělají univerzály (rozuměj spony a podobné serepetičky pro různé sockety), takže člověkovi většinou vydrží i po výměně CPU, MB a tak. Nehledě na fakt, že když si člověk "umí" vybrat chladič na CPU, tak to ticho je k nezaplacení :-) i když je fakt, že u některých CPUs se výrobci překonali a k nim dodávané boxy nejen solidně chladí, ale jsou i relativně tiché.
Kua nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci :idea:
s výběrem chladiče to je pravda....
Mám TT SonicTower, byl na AXP pak na A64 a nakonec tohle E2160.
Prvně jenom pasiv, pak 92mm, teď 2x120mm co jedou většinou na 500ot. Ticho ale průvan....
Na prvním E2160 byl chladič s měděným jádrem, klasika. Na posledním co prošel rukama byl stejnej jako u celera 440. Malinkej, nízkej vějířek.
hmm, mam pocit, ze uz zaciname riesit OC standardy... Kazdemu vyhovuje cosi ine, kazdy od toho co ide kupit caka cosi ine.. Kedze sme tu na oveclockerskom fore vacsina z nas ide po max. dosiahnutelnej frekvencii a po idealnom pomere cena/vykon/OC moznosti... Cize to, ze ak ideme riesit prave max OC, je snad jasne, ze sme niekde dalej ako pri tom, ze na to treba pouzit cosi lepsie ako je BOX chladic...(aby to bolo mozne vobec skusit kam az dane CPU vieme dotiahnut...) :)
Když už tady vzplanula taková hořečná diskuze, divím se, že nikdo nezmínil to, že každá revize procesoru trochu jinak "topí". Měl jsem dvě 2160-tky ... ta první se horko těžko dostala na 3,2GHz, zato bylo jedno, jestli jede pod vodou nebo pod boxem. Rozdíl frekvence byl cca 150MHz. Kdežto můj druhej kousek topil jak kamna. Zato se dostal na 3,75GHz pod vodou a na cca 3,3GHz pod boxem. Efektivní rozdíl těchto dvou frekvencí byl cca 500 bodů v 3d05 a 3 sekundy v Spi. Z mé zkušenosti platí, že dobré kousky křemíku hodně topí a na nějaké brutální OC nepomůže freezer ani Ninja o nic víc, než ten box. Nechci tím říct, že by lepší vzduchový chladič byl nějaká přebytečná fetiš, ale zároveň si nemyslím, že by to ospravdelnilo investice ve výši třetiny ceny procesoru, pro získání o 10% vyšší frekvence, která ovšem nemusí přinést 10% výkonu navíc tam, kde by to daný uživatel mohl docenit, což si myslím, že je případ právě Maula a Racheho.
Já osobně používám léta vodní chlazení, ale jeho přínos už dnes je daleko menší, než před lety. Už je to spíš pouze můj osobní postoj k chlazení xPU, než o nějakém zdímání výkonu.
2 Wong: Přesně vím, o čem mluvíš. Můj momentální mazlík na media a internet (C430, NF650i,2GB ram) jede momentálně asi na třech GHz při default napětí, ale je to taky spíš už jen ze zvyku. Když už do toho biosu vlezu pozapínat/povypínat/odladit vše potřebné, tak mi to nedá a trochu mu přišoupnu. Kdybych to neudělal, musel bych se asi poohlédout po jiném fóru, protože tohle už by mi nemělo co dát a ani zpětná reflexe by asi nebyla moc ideální. :-D
to vauxhall.uk: v podstate s tebou suhlasim, ale je rozdiel ci chces len skusit max. dosiahnutelnu frekvenciu, alebo chces CPU takto pretocene aj dlhodobo pouzivat... A tam uz BOX nebude stacit ani nahodou... Pri viacerych kuskoch sa mi potvrdilo :), ze s boxom viac ako 3GHz neuchladis...V tom je rozdiel...
No já nevím. Kamarád, co si taky pořizoval 2160-tku se mnou, ji dodnes provozuje pod boxem na 2,9GHz při 1,275V a topí mu cca 55 stupňů v burnu. Je to teda ta série, co tolik netopila. Já ten procesor provozoval pod vodou na 32 stupních v burnu, ale ta frekvence prostě nechtěla jít přes 3,2GHz, i když jsem mu napral 1,45V real. Jestli si dobře pamatuju, tak šel dokonce na 2,8GHz při 1,1V. Teploty už takhle z hlavy nedám. Přeci jen se mezitím doma protočilo pár jiných mazlíčků. :-) Ale pořád čekám na svého favorita, co dá Spi pod 10 sekund. U toho si pak nascreenuju první poslední. :-D
oki, tak este raz a inac... :) To co som mal namysli ja bolo, ze ak ten procak bude potrebovat na dajme tomu 3,3GHz 1,4V a viac, tak to boxom neuchladis ani nahodou... V tom je v podstate pointa preco kupit lepsi chladic...
Já jsem to pochopil. Proto jsem psal, při jaké voltáži to pod tím boxem bez problému provozuje. Efektivní rozdíl mezi 2,9GHz a 3,3GHz by byl tak možná u SLI. Při užití jedné GK je ten rozdíl minimální. Je teda pravda, že pod ten box jsem mu šoupnul AC5, protože ta zubní pasta, kterou na to dává intel taky udělá svoje.
O lepším chladiči to je na dlouhou diskuzi. Já zastávám názor, že když už chladit lépe, tak pořádně. Tzn. postavit pořádný okruh, který je schopen vstřebat nárazové zahřívání při burnu, aniž by se nějak výrazně ohříval procesor a tím pádem mohl být provozován na vyšší frekvenci při vyšší voltáži. Těch +0,1V, co snese nějaký lepší vzduchový chladič, respektive +0,2V co snese highend vzduchový chladič už nestojí ani za řeč. Protože i při krátkodobém testu nebude ani jeden z těch chladičů schopen udržet rozumnou teplotu při testu maximálního OC a udělání pár testů. To je asi jediná věc, která ještě dnes stále hraje pro vodní chlazení. :-) Btw. zkus schválně, na kolik se ti podaří uchladit 2160-tku na 1,4V pod "lepším" chladičem při půl hodinovém CPU torture testu. Já jsem pod vodou měl při 1,625V real (při frekvenci 3,72GHz) teplotu 53 stupňů. Akorát to není běžná situace, kdy bych ten procesor takhle mohl běžně provozovat, i když se jeho teplota držela v možná lepších mezích, než pod vzducháčem. A chtě nechtě se už docela přehříval T-junction, což není problém ani při nižších voltážích na lepším chladiči (mám doma ještě TR XP120 s 12 cm aktivem). Já tady nechci blábolit nějakou teorii, že by něco, tak by něco ... Prostě to jsou moje praktické poznatky, ze kterých se snažím vycházet, když někomu stavím počítač. Pochopitelně každý chce co nejlepší poměr cena/výkon, takže ušetřených 500 Kč za ACčko se dá použít na lepší GK nebo větší HDD, což je pak pro daného uživatele daleko přínosnější, než 150 MHz navíc. :-)
tak tak posledna veta to fsetko vysvetluje, vacsine nie Hardcore OC ide o pomer cena/vykon a na tie 3ghz staci aj box...
Zdravim, tak sem si před 3 týdny udělal radost a pořídil nové CPU,MB a RAM a výsledek je PDC 2180@3170Mhz při 1.44V na EP-35 DS4 s Freezerem po 6h v Orthosu nějakých 56-57 stupňů na jádrech, vyšší napětí už se mi nechtělo pouštět, ale celkově jsem trochu zklamán. Doufal jsem alespoň v 3.3, ale za ty peníze to neni špatný. Oproti mému starému Opteronu 165@2.74 žádná výhra, to co nezvládal Opteron tohle nezvládá taky (streamovat TV do sítě a hrát L2) a nějaký pozorovatelný nárůst výkonu veškerý žádný (kromě rozdílů v Super Pí), takže se musim podepsat pod to,že dneska opravdu stačí dvoujádro přes 2.6Ghz na všechno :rolleyes:
Naprosty souhlas, osobne si myslim ze investice do lepsiho chladice se vyplati tem, kteri oceni ticho, jednoduchost a dobre OC.
Kdyz poridim vodnika, budu muset resit mnohem vic problemu, ale zase ziskam vyssi potencial pri OC.
No a boxy jsou pro ty nenarocne, ketri bud nechteji tolik taktit nebo jim nevadi vyssi hluk. Samozrejme nejjednodussi a nejlevnejsi varianta.
mno ja som nedavno len tak zo srandy stiahol napatie na CPU o 0.025V (z 1,3V na 1.285V) a procak (vid. podpis) je pri OC 1800@2700Mhz (300MHz FSB) stabilny... pritom CPUZ ukazuje realne napatie nejakych 1,256V v idle, v burne este o nejakych 0,01 menej...
Pritom ked bol procak novy (moje prve OC pokusy s dvojjadrom) tak na 1.285V nesiel stable... je pravda , ze odvtedy som asi 2x updatoval BIOS na doske... Myslite, ze je to lepsim BIOSom ??? S pamatami som nic nerobil...
Zrejme ho skusim na FSB 333
no ja mam zase opacny problem po 1/2 roku fungovania E2160@3,2Ghz na 1,35V real Burn mi zacal padat :( zvysil som napatie o 0,2 a nic nepomohlo teploty mam s freezerom v burn 62max v orthose, mam podozrenie na zdroj lebo je to jemne znackovy 400W a asi uz odchadza pomalicky... co myslite moze zdroj po pol roku ked f podstate ide asi na max vykon odist?
nieje to uplny sit je to taka zlata stredna cesta ale asi uz som dosiel na koniec :)
najprv som si myslel ze to moze byt teplotou ale ta s nezvysila oproti zime tak jedine co ma napadlo je zdroj lebo doteraz to ficalo bez problemov a ke nepomohlo ani pridanie napatia....
Jak je to dlouho, co máš ten CPU? Pokud ti nějakou dobu běžel na tý frekvenci a napětí, je klidně možný, že teď už mu stačí o něco méně. Měl jsem kdysi 3GHz Northwooda a ten se mi choval stejně.Schválně zkusím, jestli mé 2160tce taky po cca třičtvrtě roce náhodou nestačí méně :-)
AD chlazení boxem, mám už dlouho na E2160tce box z nějakého C2D (měděné jádro), deskou jsem ho v biosu akorát zpomalil a slyším stejně jen raptory :-) možná důvod proč jsem se ještě nedokopal k vymyšlení uchycení bloku na CPU :-)