hmmm tohle vypada na problem jinde. zkusil bych memtest a test cpu. pak bych promeril napeti na zdroji a zkouknul, jestli je spravne nasazeny chladic na cpu a chipsetu. a samozrejme jak jsou na tom kondiky na desce.
Printable View
hmmm tohle vypada na problem jinde. zkusil bych memtest a test cpu. pak bych promeril napeti na zdroji a zkouknul, jestli je spravne nasazeny chladic na cpu a chipsetu. a samozrejme jak jsou na tom kondiky na desce.
Vyřešeno, nakonec jsi měl pravdu, podařilo se mi urvat konektor na IDE kabelu, dal jiný a vše ok. Díky za rady.
Mám tady problém s touhle deskou:
Kolegovi přestala postupně fungovat.Říkal,že když PC zapnul,hned se zase vypnul,až na pátý pokus se PC rozjelo.Za cca 3 dny už nejel vůbec.
Díval jsem se na ní,kondíky vypadají OK,žádné jiné viditelné vady na MB.
Na post codu svítí FF.
Netušíte co bych ještě mohl zkusit?
Katoo
Je to urcite deskou? Zdroj a jine komponenty jsi zkousel?
Procákem ani pamětí to na 100% není,zdroj mám Fortron 350W ...a nejelo to kolegovi,moje koumponenty jsou zcela jíné než ty jeho...... chyba je tedy v desce.Citace:
Původně odeslal scot666
Kondenzatory na doske su vsetky v poriadku...to jest nie su napuchnute, vytecene a po..?
elektrolyt muze byt vadny aniz by vytekl, "postupny umirani desky" muze byt v tomhletom a nebo taky spatne slepenyma vrstvama PCB :(Citace:
Původně odeslal GABO
Akej znacky su tie kondenzatory?
Jsou tam jak TEAPO(6x 2200) tak SANYO (3x 3300),to jsou ty na levé straně od socketu. (psal jsem to i do sekce BIOS).Citace:
Původně odeslal Rainbow
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=16050&page=6
(Tam se píše taky o vyteklých kondenzátorech)
Pokud by to byli kondenzátory tak by se to dalo nějak proměřit že?!
tezko by to bylo TAKHLE mrtvy, kdyby to byly kondiky ....
Vsadim boty, ze ten post do FF ziskas HNED, ze to nekontroluje prakticky nic, ze ???
Přesně!Citace:
Původně odeslal svaca
FF naskočí rovnou po sepnutí POWE ON :-(
Podle mě je to nějaká chyba v napětí,že se deska ani "neoživí"
Proste nezkontroluje nic, ani CPU, ani pamet, nic ...
1. BIOS dead
2. Nebo kvuli necemu nekde nema stavu.
Deska umírala postupně (zapla se až na pátý pokus,pak už vůbec) BIOS bych tedy vyloučil.Spíš to vypadá na nedostatek energie pro nějakou součástku.
FF hned znamena, ze sa vobec nerozbehne CPU. Najcastejsie problemy (za predpokladu, ze BIOS je dobry):
- mechanicke poskodenie (casto od spony chladica okolo socketu - typickou obetou su dosky K7S5A)
- chybajuce napajanie CPU (nebezi VRM - odpaleny mosfet (moze sa stat pri skrate na vystupe) alebo riadenie VRM (od zdroja))
- chybajuce napajanie chipsetu (odpaleny nejaky tranzistor)
Sanyo su kvalitne, Teapo su horsie, ale este nie uplne zle.
Kolem socketu je to čisté,ještě dneska prohlídnu obvody pod lupou.Citace:
Původně odeslal Rainbow
EDIT: prohlídl jsem to a nenašel jsem žádné fyzické poškození,součástky vypadají taky OK.
Problém vyřešen!
Deska měla opravdu špatný BIOS,provedl jsem HOTFLASH a deska najela :) .Naše teorie o postu FF se tedy nepotvrdily.
Flash jsem provedl v desce MSI K7T266 PRO2 VER.2.0
Ahojda! Tak se mi po delsi dobe vyskytl problem s touhle deskou. Projevuje se to tak, ze kdyz necham pocitac delsi dobu (treba pres noc), nebo doba > 2h vypnuty, tak hned po POSTu, kdy ma zacit s bootovat OS z HDD, BIOS vypise error "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". Nekdy staci jen vlezt do BIOSu, nekdy musim nabootovat z CDcka, aby prenechalo bootovani HDD (klasicky no-keypress pri bootovani z XP install CD). Jakmile nabootuje, neni zadny problem s chodem...restarty i resety, vse bez problemu. Staci to jen nechat "vychladnout" a zase se problem dostavi. Jednou jsem si PC zapnul WOL na dalku, po dvou hodinach k tomu prisel a zase vidim znamou chybovou hlasku. Stiskl jsem tedy enter a OS se bez problemu natahl. Jindy vsak pouhy enter nestaci. Jasne, problem muze byt v cemkoliv...kabely, "nakopnuta" partition, etc. Fyzicky jsem s pocitacem ale nic nedelal, takze zatim vsazim na chybu softwarovou (spatne IDE drivery, ktere nejak narusi chod radice po restartu, nebo zminovana poskozena aktivni oblast bootovaci partition - ikdyz chkdsk ani podobne nastroje zadny problem nenasly). Koukal jsem i na kondiky na desce, ale tady problem nebude - vsechny jsou OK. Na zdroj to moc netipuju, precijenom Fortron a hlavne tenhle pripad mi moc dohromady nejdou. Zacnu asi smazanim a vytvorenim nove aktivni partition, ale nevim, jestli si pomuzu. Pak jeste mozna kabely, vyndat a zasunout, treba tam muze neco byt, ale nechapu, proc by se to projevilo az ted. No to zase bude...
verim tomu, ze je to problem desky. me po vychladnuti automaticky nahazuje default hodnoty v biosu.
No to mi snad ani nerikej, novou desku se mi na mrtvou platformu teda moc kupovat nechce :-(. Tvuj problem bych spis tipoval na baterku, ale to uz jsi urcite zkusil :-)
mas naprostou pravdu. baterku jsem menil/meril uz nekolikrat a tohle je skutecne problem desky a nejakeho testu po startu, kdy se kontroluje odezva cpu.
a take jsem resil co s tim. ale jelikoz mi pocitac bezi vicemene nonstop ( tedy spis vice, nez mene - v tuhle chvili ma najeto skorem 3.5 roku tusim ). vysledek je takovy, ze to jeste chvili vydrzim a pak zvolim nejakou microitx platformu.
U mne je to podobne, akorat ja mam uptime 20h/den, cili se s tim musim stvat "jenom" kazde rano. Jinak deska bezi jak vino, tak si rikam, ze takovahle prkotina mne nedonuti prejit na neco jineho. Rozborka+sborka by to mozna mohla vyresit, ale nejak se k ni stale nemuzu dokopat :-/
Pozri, akej znacky su kondiky. Je mozne, ze uz zacinaju robit problemy.
Kondenzátory tam jsou SANYO,tam by problém být neměl.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Mali by si to skontrolovat IntEx aj mISHA... Jeden kus moze mat Sanyo, druhy GSC.
Presne takto je to i na me desce, ale kodniky vypadaji velmi dobre - jako pri koupi, takze viditelna ztrata kapacity/zmena vlastnosti soucastky tam neni. Jinak dnes rano se to samozrejme opakovalo, tak jsem to zkusmo vypnul, odpojil ksandu z druheho disku (slave Seagate Barracuda IV 60GB) a deska normalne nabootovala. Tezko rict, jestli to bylo tim vypnutim, nebo odpojenim, ale co si pamatuji, tak mne ani vypnuti/zapnuti at uz zdroje, nebo jen ACPI power-off nepomohlo. Uvidime rano...Citace:
Původně odeslal Katoo