-
Re: [OLD] . : : [N]evíte jaký zdroj? : : .
Citace:
Původně odeslal Nakadah Al Jaffa
Panove prosim nekamentuje me at si prolezu celou poradnu na zdroje. Dlouho sem se PC ted nevenoval, nedavno sem poridil XP-M. Se vzduchem ho mam na 2400MHz nicmene koukam ze muj 300W Fortron brutal nestiha, dokonce FXo uz mi misty hlasi insuficient power...5V vetev je na 4,6V a 12V leze nad 12,45V...nezda se mi ze bych si 350W Fortronem prilis polepsil. Napadl me Enermax 400W liberty nebo nejaky 400W Fortron. Ptam se bude to na moji sestavu dle vaseho odborneho odhadu stacit 400W? Mam v planu zase zapojit vodnika a pozenu procak jeste vys co to pujde. Nerad bych vyhodil 2000 za zdroj a zjistil ze je to malo. Diky predem za radu...Nak
To je nějaký divný, na tuhle sestavu by imho měl stačit 300W zdroj. Řada fx 5900 byla sice nenažraná jak hrom, ale 150W snad žrát nemůže. Koupil bych 350 nebo 400w Fortrona, na takovej počítač mi Enermax Liberty připadá jako zbytečnej luxus.
-
taky si myslim ze na sestavu co mas je zbytecny enermax liberty 400W,
ovsem zalezi taky zda neplanujes treba do roka upgrade, pak bys ho urcite uzil na zravejsi sestavu.
Pokud ne asi bych vybral jednoznacne todle:
http://www.casemodding.cz/index.php?...fd4f1bf5960c31
-
Ještě jsem se dočetl na jedné diskuzi, že dnešní zdroje nejsou pro starší počítače často vhodné, protože dnes se protěžuje spíš +12V větev, zatímco dřív +3,3V a +5V. Něco na tom možná bude, víc by mohl vědět třeba Eagle.
-
Citace:
Původně odeslal frelichl
Ještě jsem se dočetl na jedné diskuzi, že dnešní zdroje nejsou pro starší počítače často vhodné, protože dnes se protěžuje spíš +12V větev, zatímco dřív +3,3V a +5V. Něco na tom možná bude, víc by mohl vědět třeba Eagle.
Jj, taky si myslim, ze na tom neco je.. navic kdyz 2x12V je 12V pro cpu (P4 konektor) a 12V pro mechaniky a desku. Jenze Nakova deska nema P4 12V konektor..tak by mozna byl vhodnejsi nejaky zdroj se silnou 5V vetvi :?: treba nejaky LCPower.
2frelichl: Mel jsem kdysi taky 300W fofrona a nestihal ani s XP1700+@2.2GHz a GF4Ti - teda ne nejak extra, ale pc nebyl stabilni..se silnejsim zdrojem vse ok. Takze verim, ze nakuv komp uz je na ten zdroj moc.
-
2Nakadah Al Jaffa: tak ja by som uvazoval radsej nad nejakym enermaxom, seasonicom, pripadne ako uz aj mne doporucovali par postov vyssie tak coolermaster iGreen power vyzera tiez velmi dobre, co sa tyka W tak 400W by ti malo bez problemov stacit ale ked mozes tak si priplat a zober vykonejssi potom ked spravis nejaky upgrade tak nebudes musiet riesit problem zo zdrojom znova ...
-
S touhle teorií jsem se již do křížku dostal. Několikrát se mi stalo, že nějaký poměrně slušný a značkový zdroj (naposledy z Foxcon Case) na nějaké desce (kupodivu to byl vždy Intel chipset) nechodil a na mé starší Abit NF7 ano. Dodnes nechápu, jak je to možné. Objednávka vítěze testu Seasonic S12 taky dopadla špatně, můj Abit vůbec nerozchodil, s Enermaxem Liberty na 500W však šlape jako hodinky. Jinak právě ten je můj tip na supertichý zdroj. Jeho 12cm odfukování je to nejtižší, co jsem doma zatím ze všech 12cm napodobenin měl. Až mě to šokovalo. Seasonic S12 tak tichý nebyl, přestože recenze hovoří spíše opačně. je to sice balík, cca 2800,- ale nelituji toho. Mám vystaráno na hodně dlouho. Cable managment systém je mňamka. To se musí prostě zkusit, aby se vědělo.
-
tak potrebujem uplne surne poradit pretoze moj sucasny zdroj uz prestal stihat takze zajtra by som rad mal uz new zdroj doma takze mi poradte s vyberom napajat budem zostavu v podpise ale planujem upgrade dost radikalny len neviem kedy ho zrealizujem...uz je to biedna zostava (CPU dualcore, VGA min7800GT ale chcem nech mi ten zdroj utiahne aj 2x7950GX2 pretoze zdroj nemienim menit hodne dlhu dobu preto 600W a viac kedze do toho som ochotny investovat 6200sk!)
1. ENERMAX LIBERTY 620W - tento splna asi setko co by som od zdroja ocakaval vykonny tichy odpajatelne kable ...
2. seasonic 600W - tu trosku vaham je vraj tichsi od enermaxu aj vykon je trosku lepsi ...
3. OCZ GameXStream (600W) 700W - tak tento ma zaujal totalne na XS 4e je popisany a vyzera uplne brutalne jedina chyba nema odpajatelne kable a malo konektorov to sa mi asi len zda ale predsa 6 molex a sata (enermax ich ma 10+10) ale 4x12V vetvy, komplet flexovanie nadhera len cena za 700W model je uz vyssia :(
dik za rady poprosim co najskor aby som uz dnes bol rozhodnuty je to surne
-
OCZ nebrat. poruchovost jaxvina :(
ostatni 2 - ani s jednim chybu neudelas. neda se rict ktery je lepsi. vol dle sympatii... ;)
-
To OCZ je prevleceny Fortron Epsilon, takze tam poruchovost takova asi nebude ;)
-
Citace:
Původně odeslal Masster
To OCZ je prevleceny Fortron Epsilon, takze tam poruchovost takova asi nebude ;)
ruzne serie (rady) OCZ zdroju jsou prevlecene ruzne znacky zdroju (jezis to je veta) a vsechny OCZka byly nadprumerne poruchovy, vic nez ten samy zdroj od puvodniho vyrobce. nechapu proc ale je to tak, mozna smula, ale kusu bylo dost, takze nevim. z tohoto duvodu byl OCZ preventivne vynechal.
-
tak ja asi zoberiem ten enermax 620W dufam ze to nebudem lutovat lebo nieje najlacnejsi :)
-
Chci koupit nový case Chieftec vč. zdroje. Zdroje jsou buď 400W nebo 410W. Dle specifikace je 400W zdroj s aktivním PFC a udavná hlučnost je ~ 27 dB, 410W zdroj je s pasivním PFC a udávaná hlučnost je 23 dB. Je v provozu znatelný rozdíl v hlučnosti mezi těmito zdroji?
-
narust hlucnosti o 3dB znamena dvojnasobny hluk (tj. bude "rvat" 2x tolik:))
-
Citace:
Původně odeslal Pearce
Chci koupit nový case Chieftec vč. zdroje. Zdroje jsou buď 400W nebo 410W. Dle specifikace je 400W zdroj s aktivním PFC a udavná hlučnost je ~ 27 dB, 410W zdroj je s pasivním PFC a udávaná hlučnost je 23 dB. Je v provozu znatelný rozdíl v hlučnosti mezi těmito zdroji?
Přinejhorším ten fan dáš na 5V...
-
Citace:
Původně odeslal LM
narust hlucnosti o 3dB znamena dvojnasobny hluk (tj. bude "rvat" 2x tolik:))
Nechci rýpat, ale tím si nejsem tak jistej. V akustice (u hudby) to tedy neplatí vůbec. Rozptyl 2-3dB je na hranici rozpoznatelnosti, vyzkoušej si doma "volume" přidat o 2-3dB, v určité hlasitosti je to nerozpoznatelné vůbec, při jiné nepatrně, ale rozhodně ne dvojnásobně. Nehledě na chybovosti v měření a údajích výrobců, takže je normálně zcela běžné, že fan X s 20dB je v praxi hlučnější, než fan Y s 22dB a td ..... to jen na okraj, žádný flamoš, kapišto -)
All - pokud máte zájem o tichý zdroj, jděte do Enermax Liberty, budete překvapeni stejně jako já.
-
Citace:
Původně odeslal Aliencz
All - pokud máte zájem o tichý zdroj, jděte do Enermax Liberty, budete překvapeni stejně jako já.
Seasonic zdroje by měli být ještě tišší...
-
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Nechci rýpat, ale tím si nejsem tak jistej. V akustice (u hudby) to tedy neplatí vůbec. Rozptyl 2-3dB je na hranici rozpoznatelnosti, vyzkoušej si doma "volume" přidat o 2-3dB, v určité hlasitosti je to nerozpoznatelné vůbec, při jiné nepatrně, ale rozhodně ne dvojnásobně. Nehledě na chybovosti v měření a údajích výrobců, takže je normálně zcela běžné, že fan X s 20dB je v praxi hlučnější, než fan Y s 22dB a td ..... to jen na okraj, žádný flamoš, kapišto -)
Imho nemáte pravdu ani jeden.
Rozdíl 3 dB znamená opravdu dvojnásobné zvětšení akutického výkonu (neznamená ale dvojnásobný hluk). Hluk je totiž silně subjektivně vnímán (a nelze ho objektivně změřit), rozdíl mezi 5 dB a 8 dB je pochopitelně zanedbatelný. Ale rozdíl mezi 100 dB a 103 dB poznáte.
Dále je nutné při posuzování hluku vzít v úvahu frekvenci daného zvuku.
EDIT: pokud vás zajímá hlučnost zdroje, podívejte se na recenze na silentpcreview.com, jsou tam i nahrávky vydávaného hluku při různých zátěžích, zjistíte, že 27 dB je opravdu rozpoznatelně míň než 30 dB (ale jako 2x hlučnější se vám to určitě nebude zdát), také ale zjistíte, že záleží na hloubce vydáného hluku atd. (prostě nejlepší je poslecnout si to).
-
Citace:
Původně odeslal Perfect_
Seasonic zdroje by měli být ještě tišší...
Měli, ale nejsou. Objednal jsem si Seasonic S-12 domů, tak tichý, jako Liberty 500 tedy rozhodně není. Vím, co píšou v recenzích a testech (v jedné), ale já to prostě slyším doma jinak. S-12ku jsem vrátil.
-
Sice je to total OT, ale jako dvojnasobnou hladinu hluku budeme vnimat zvyseni urovne o 6 dB Takze zdroj s udavanou hlucnosti 23 dB a zdroj 29dB - ten 29 dB bude vniman jako 2x hlucnejsi.
-
Citace:
Původně odeslal frelichl
Imho nemáte pravdu ani jeden.
Rozdíl 3 dB znamená opravdu dvojnásobné zvětšení akutického výkonu (neznamená ale dvojnásobný hluk). H.......
Jistě a to je přece v přímém rozporu s tím, co napsal LH, že to bude řvát 2x tolik. Nebude. Nic jiného jsem zdělit nechtěl. Je třeba vědět, že dB není normální jednotka hlasitosti, nebo hluku i když se v těhto jednotkách často uvádí.
-
Citace:
Původně odeslal Halen
Sice je to total OT, ale jako dvojnasobnou hladinu hluku budeme vnimat zvyseni urovne o 6 dB Takze zdroj s udavanou hlucnosti 23 dB a zdroj 29dB - ten 29 dB bude vniman jako 2x hlucnejsi.
Tak si to zlogaritmuj a uvidíš, že rozdíl je 3 dB.
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Jistě a to je přece v přímém rozporu s tím, co napsal LH, že to bude řvát 2x tolik. Nebude. Nic jiného jsem zdělit nechtěl. Je třeba vědět, že dB není normální jednotka hlasitosti, nebo hluku i když se v těhto jednotkách často uvádí.
Jasně, ale napsal jsi to tak, že vždycky není subjektivně v hlučnosti rozdíl, pokud je akustický výkon o 3 dB větší. Jde to říct, tak jak jsi to napsal, ale s dodatkem "pro poměrně malé hodnoty".
-
2 Frelichl - neco jineho je matematika, logaritmy a podobne veci a neco jinyho je lidsky UCHO. Zabyval jsem se kdysi mimo jine i vykonovym ozvucovanim a proto znam zakladni poucku - aby to hralo 2x hlasiteji, musis zvednout prikon 4x a vysledna hladina zvuku se zvedne na dvojnasobek. To jen pro objasneni pojmu "dvojnasobny hluk". Lidske ucho vnima jako dvojnasobny hluk rozdil 6dB. Googluj, treba se o tom neco dozvis navic. Takze hluk vetraku zdroje 29dB bude subjektivne clovekem vniman jako 2x hlasitejsi nez vetrak s 23dB za predpokladu, ze oba zdroje maji stejne spektrum hluku (upresneni fraze "spektrum hluku" - ze jeden nebude hucet v jinem frekvencnim spektru nez ten druhy).
Pak je tu dalsi problem a tim je metodika mereni hluku u ruznych vyrobcu. Pokud by to bylo mereno spravne, pak bude vyrobce merit zdroje v celem slysitelnem spektru (20Hz-20KHz), v bezdozvukovy akusticky ohlucneny komore s okolnim rusivuym hlukem 0dB a merici zarizeni bude umisteno 1 metr od testovaneho objektu.
A k tematu - poridil jsem do svoji sestavy Fortrona Blue Storm 400W a s prehledem postacuje. Napeti ve vetvich pri zatezi Prime95+RTHDribl 3,3 - 3,31V 5 - 5,01V 12 - 11,92V
-
Citace:
Původně odeslal Halen
2 Frelichl - neco jineho je matematika, logaritmy a podobne veci a neco jinyho je lidsky UCHO. Zabyval jsem se kdysi mimo jine i vykonovym ozvucovanim a proto znam zakladni poucku - aby to hralo 2x hlasiteji, musis zvednout prikon 4x a vysledna hladina zvuku se zvedne na dvojnasobek. To jen pro objasneni pojmu "dvojnasobny hluk". Lidske ucho vnima jako dvojnasobny hluk rozdil 6dB. Googluj, treba se o tom neco dozvis navic. Takze hluk vetraku zdroje 29dB bude subjektivne clovekem vniman jako 2x hlasitejsi nez vetrak s 23dB za predpokladu, ze oba zdroje maji stejne spektrum hluku (upresneni fraze "spektrum hluku" - ze jeden nebude hucet v jinem frekvencnim spektru nez ten druhy).
Takhle řečeno beru a jsem rád za takovou informaci. Jen je třeba zdůraznit, že to už nejsou teoretické předpoklady, ale výsledek určitých praktických zkušeností (které ale různí lidé můžou pociťovat trochu jinak). Rozdhodně bych ještě zdůraznil, že nezáleží jenom na decibelech, ale i na tom "spektru hluku" - lidsky řečeno, některej hluk je snesitelnější (a tím pádem míň obtěžuje, i když má třeba "víc dB") než jinej. A právě proto jsou cenné recenze ze silentpcreview.com - ty nahrávky hlučnosti jsou k nezaplacení.
-
400-500W, 600-700W PSU shoot-outs
Citace:
A couple of days' ago we dropped the shootout bomb on a set of PSUs in the 400W to 500W range. Aimed at the user with a healthy PC spec. and one eye on future upgrades, Steve's analysis of units in that range showed that there's still the odd stinker in amongst a myriad of different, competent supplies, and that from those good PSUs you largely choose based on cable runs, price and output power. That's just how it should be.
Today sees our analysis move up the scale to PSUs in the 600W to 700W range, be that an on-the-box number or otherwise. PSUs with that kind of true output power ability are for the very high-end power user, and definitely one with dual graphics cards, probably overclocked along with their CPU and memory (and lots of it), and with a storage array probably approaching or topping the terabyte mark.
Test 400-500W zdroju zde
Test 600-700W zdroju zde - tenhle je o dost zajimavejsi ;)
-
Koupit
Fortron FSP400-60THN-P 400W
nebo
ENERMAX LIBERTY cablemanagement 400 W
?
Cena je dvojnasobna, nevim jestli se to vyplati, jde mi o ticho. Rozhodnout se budu muset nakonec sam, ale zajimaly by me vase nazory. Bude to zivit sestavu v popisu (jen to nebude ve skrini). Diky.