Tak E-620 je v ČR skladem a rovnou padá na ceně. Ani doporučená 17.990 nevypadá zle, ale už teď je k dostání za 16.800 a bude to snad ještě pokračovat.
Printable View
Tak E-620 je v ČR skladem a rovnou padá na ceně. Ani doporučená 17.990 nevypadá zle, ale už teď je k dostání za 16.800 a bude to snad ještě pokračovat.
Jo, jo, dnes jsem toto "olympusí nadělení" držel v ruce a trochu vyzkoušel v kamenném obchodě a musím uznat že je to sice malý, ale slušně vybavený DF. Nedivím se, že dostal nedávno ocenení Tipa. Z "vymožeností" E-620 bych i na E-3 něco uživil. Třeba ten LCD panel je o dost lepší, svítivější a větší, i ty 3 módy AF pro Live View. Možná má suběktivně i tišší projev závěrky a sklápění zrcádka. Ale řekl bych, že se s tímto DF bude líp pracovat, bude-li mít power grip. Samotný se dost mizerně drží. No už jsem si odvykl, z dob EVF na malý úchop.
Díky za info. Já se možná dneska dostanu do města, tak bych se na E-620 zkusil mrknout. Ten úchop je to, co musím ověřit v reálu, ale za tu cenu je to pro mě horký kandidát na pozici druhého těla, umí to všechno (nadto AF lidi hodně chválí).
Taky přemýšlím o druhém, (příp. i náhradním) těle, neb se dostávám poslední dobou čím dál tím častěji do situace, že mám před sebou sqělou "živou" a tím plachou scénu, naposledy třeba krásně pózujícího a celkem klidného polňáka na pár metrů a zrovna mám nasazen široký objektiv.
A tohle tělíčko se mi, až na pár drobností, móc líbí. Ale bude to zase těžké zvykání na ovládání. Při prvním zkoušení v tom obchodě mi třeba dost (spočátku) vadilo tlačítko kompenzace expozice, které je jen těsně vedle spouště a i když je menší, tak to docela mate. Nejvíc mi ale vadí použití jiné baterie, než u E-3, resp řady E-5xx. To je ale smůla a moc mě neláká mít zase další nabíječku a další sadu baterií.
Měli na tom nasazený jen seťák 14-42mm, který docela dlouho ostřil, teda než jsem zvyklý u E-3. Tak jsem na to nasadil 12-60SWD a to bylo jiné kafíčko, blesk jak na E-3. Ale ten grip by to chtělo, doufám, že bude brzo na trhu.
Jsem zvědav, co na ten úchop řekneš ty.
PS: jinak koukal jsem, třeba kamennyobchod.cz to tělo dodá za necelých 16400,- i s DPH. To už je citelný odklon od doporučené ceny 17990,-, co?.
Druhé tělo je rozhodně dobrá věc, teď na tohle mám L1čku, ale E-620 vypadá rozhodně schopněji ...
Ad ty aku - tohle se nejsnáz pořeší tou rychlonabíječkou na 2x aku od Hahnelu, která mj. umí nabíjet oba typy Olympusích aku (celkem nedávno jsem dával odkaz do "výhodných nákupů" v nákupní sekci).
Tady je video review E-620: http://www.ephotozine.tv/video/Olympus-E620-1166
Tyhle Mattovy review se mi líbí, narozdíl od cameralabs třeba toho ukazuje často podstatně více. A překvapivě se mi taky líbí E-620. Být tak za polovinu ceny (nebo ať nežeru, za 2/3)... :p
Srovnání E-620, 5000D a D500: http://translate.google.com/translat...48&sl=es&tl=en
E-620 si nevedla zle ...
Srovnání šumu E-620 vs 450D vs D90: http://www.cameralabs.com/reviews/Ol...SO_noise.shtml .
Zajímavý test, je nicméně trochu škoda, že jsou uvedeny pouze výsledky pro výchozí nastavení odšumu a zpracování obrazu, a navíc ani to ne:
Je zajímavé, že ten Canon při výchozím nastavení tolik žehlí na úkor jiných vlastností obrazu, to jsem opravdu nečekal.Citace:
The images were focused in Live View and taken in Aperture Priority at f8, using each camera's default Noise Reduction and processing settings; the exception was the D90 which had Active D-Lighting disabled.
Jinak nikde v článku jsem se nedočetl, jaké je vlastně výchozí nastavení odšumování u Canonu a Nikonu... Bylo by zajímavé porovnat i ostatní případy, zejména zcela vypnuté žehlení.
Aha, tak toho vypnutého D-Lightingu jsem si nevšiml :( . Ona D90 bude nejlepší i tak, každopádně pokud měl Oly zapnutý SAT a Canon ALO, tak s vypnutými budou citelně lepší oba. Nevím, jak u Canonu, ale u Oly je SAT defaultně zapnutý a u Canonu předpokládám to samé.
Dneska jsem měl konečně možnost si E-620tku v reálu vyzkoušet a je lepší, než bych čekal.
Tělo je kvalitně zpracované, vypadá docela draze a hezky (zvlášť tlačítka jsou opravdu pěkná, mimochodem spoušť vypadá na obrázcích jako stříbrná, ale je kouřová). Hledáček je velmi světlý a působí o dost větším dojmem než v E-420/E-520 i když by neměl být, škoda jen, že indikace AF bodů je stejná jako u levnějších řad a ne čtverečky jako u E-3/E-30 (a samozřejmě na konto víc AF bodů jsou indikátory o dost menší než na starších tělech). AF sám o sobě je solidní, ne tak rychlý a schopný v horším světle jako u E-3/E-30, ale o dost lepší než u levnějších/starších těl. Překvapil mě displej a kvalita live-view, obojí mi přišlo nejlepší ze všech 4/3 těl. Mechanismus vyklápění/otáčení vypadá bytelně až až.
Ergonomie ovládání a rozložení tlačítek je hodně dobrá, byť jsou některá tlačítka dost malá. To zásadní, grip, je blíž spíš E-520 než E-420. Na DPReview drželi E-620 jako E-420, ale tomu nerozumím - pro mě je to jako o chlup nižší E-520 (lidem s menšíma rukama by se na grip přesto měly asi v klidu vejít všechny prsty) se "seřízlým" gripem. Tedy držím jako E-520 s tím, že celá ruka není v kontaktu s gripem, ale je tam "díra" a za gripem jsou poslední články prstů. Zdaleka ne tak dobré, jako perfektní E-520, ale mnohem lepší než E-420 a hlavně není třeba ruku nijak kroutit a tak, je to docela pohodlné, jen čím větší a těžší sklo, tím míň a tím míň jisté. Se seťáky to bude v klidu, celkem v pohodě to je i s kratšími, ale těžšími skly jako je 7-14 a 14-35, na skla typu 50-200 a větší bych zapomněl (jinak ani s "tlustými" skly jako je 7-14 není problém s prostorem pro prsty a o objektiv nikdo ani neškrtne). Zkoušel jsem i battery grip a s tím je to lepší - seřízlý grip zůstane, ale všechny prsty se tam vejdou pohodlně komukoliv (a se zarážkou malíčku) a vertikální grip je úplně v pohodě (podobně jako u malých Canonů lepší než primární). Fajn je, že i s nasazeným gripem je to tělo fakt kompaktní a malé, už míň, že grip postrádá tlačítka (má jen spoušť a roller) a že spoušť je jiná, než na těle (ale ne horší).
Suma sumárum je to imho univerzálně nejlepší tělo 4/3 všech dob a taky velmi vhodný kus pro upgrade všech s E-300 až E-520 těly, jen se musí smířit s menším gripem. Ten bude hlavně asi unavující, pokud chce člověk držet tělo v ruce delší dobu, protože je potřeba víc tlačit konečky prstů.
Další nové tělo na cestě - bude představené 15/6 společně s prvním m4/3 tělem a skly :) .
E-4(5? 6?) to asi ještě nebude, tak hádám třeba novou inkarnaci řady E-5xx – E-550? Nebo to bude jiná třída? Už to začíná být trochu tělo na tělo, tedy alespoň na můj vkus.
Myslel bych si taky. Mohli by mimo faceliftu (art filtery, podsvícené čudly, apod.) dát nový AF (třeba 5 pt. - AF z E-620 bez krajních dvou bodů), aby se něco víc změnilo a ještě líp odškálovalo. Jinak pokud teď začal prodej E-450 a v červenci E-550, tak nechápu, proč E-620 není E-650 rovnou ...
Pro další tělo není místo, teď je to pokryté komplet a E-5 bych taky nevyhlížel dřív než na podzim (i když prodeje E-3 jsou dost slabé a rumory o E-5 už jsou).
edit
Velmi pozitivní full review DPR: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse620/
Tak Olympus uvádí novou E-600, lehoučce ořezanou E-620, jako nový low-end a končí s E-450/E-520: http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3991 . Z pohledu ergonomie úchopu nepříliš šťastné, z pohledu výbavy hodně zajímavé.
http://www.dcresource.com/images/new...-42mm_Left.jpg
Znamená absence "multi exposure" u E-600 absenci bracketingu, nebo je to něco jiného?
Samozřejmě ne, je to jen jedna z pár nepodstatných featur, které jsou uměle oholené pro alespoň nějakou diferenciaci a možnost nižší ceny :) .
Tak ještě grip a baterku z E-520 a mohli zabít E-620 úplně :-) (i když někdo tvrdí, že se mu E-620 drží dobře, třeba recenzent na cameralabs.com ... no dobře, to podsvícení tlačítek bylo opravdu pěkné)
Edit: Napadlo mě, je u E-620 pokus o trochu "weatherproof"? Řekněme, jestli se od toho těla dá čekat alespoň bezproblémové lehké zmoknutí?
Ľahké zmoknutie zvládne dnes už každé telo.
Vlastne nie, Canon nezvláda tak dobre chladné a vlhké prostredia... (link)
Jistěže vydrží a Olympusí těla (i ta nejlevnější) jsou solidně postavená. O weatherproof se ale mluvit nedá, bez ohledu na to, že jsou tahle těla kvalitně postavená, tak zatěsnění nemají.
Co se týče gripu, tak E-520 je úplně jinde (E-520 je v low-endu imho jednoznačně nejlepší, E-620 jedna z horších - jde hlavně o jistotu úchopu a potažmo únavu s těžšími skly, jinak na ovládání dost velké a ergonomické to je snad pro kohokoliv). Bohužel, tohle si vyžádal trh (stačí se podívat, že prodává cena, pak snad šum a nějaké další věci - nejprodávanější foťáky v téhle třídě jsou co do ergonomie úchopu rozhodně ty horší) a také recenzenti neustálým omíláním toho, že menší snímač by se měl rovnat menší těla ...