Pokud myslis Auzen Prelude (XFi), tak ta by vyhrala :D Pak bych tipnul Xonar DX a Prodigy Hifi - zvukovou kvalitou na tom budou imho dost podobne. Prodigy ale ztraci ve hrach svou pomerne slabou podporou hernich standardu.
Printable View
Pokud myslis Auzen Prelude (XFi), tak ta by vyhrala :D Pak bych tipnul Xonar DX a Prodigy Hifi - zvukovou kvalitou na tom budou imho dost podobne. Prodigy ale ztraci ve hrach svou pomerne slabou podporou hernich standardu.
No je fakt, že Prodigy v porovnání ani není úplně levná... Standardně se drží na co jsem koukal na 2390. Asus vypadá dost dobře...
Auzen Prelude je ta dražší varianta ne? Tu jsem nemyslel - spíš tu ze stejný kategorie jako tyhle dvě další :)
Herníma standardama se myslí krom EAX co ještě? Tohle by mě zase TAK netrápilo... Už moc nehraju a když tak nějaký EAX klidně oželím.
Jo, myslel jsem hlavne EAX, 3D algoritmy a vykon ve hrach. Pze je Prodigy postavena na VIA Envy, tak o 3D se bude starat neco na zpusob Sensaury, spise horsi. EAX je jen ve verzi 2, vse tohle jede pres soft, nic neni v HW narozdil od XFi, coz ale dnes uz nemusi byt zas takove minus. Xonar ma navrch aspon v tom, ze emuluje udajne velice dobre vyssi verze EAX. Predchozi Auzen ma myslim C-Media chip, takze tam bych to videl podobne jako u Prodigy.
Porovnani Xonaru a Prodigy jsem nenasel. Na Xonaru se mi libi male rozmery, rozhrani PCIe a herni podpora. U Prodigy zase RCA konektory na vystupu a mene preplacnute ovladace, akorat cena je trosku vyssi.
EDIT: Ten predchozi auzen by mohl byt Auzentech X-Plosion ?
To by mohlo být ono http://www.czechcomputer.cz/product_...E00385C5D.html
Ale uvidím, jak to bude s penězma, a z příští výplaty (teď furt zvažuju TB disk...) bych ASI zkusil toho Asuse. Rozhodně si tím polepším - v životě jsem měl akorát SB16, pak AWE32 a pak už jen integrovaný shity, z čehož ten Realtek co mám teď je největší peklo. Ble.
Taky nad tim aususem uvazuju. Spis kvuli hram. Ted hraju na Realteku a je to bida a Audiophile ma s hrama problemy.
Polepsis si rozhodne s kazdou z tech zvukovek, ale u Asusu vidim velkou vyhodu ve slusne herni podpore za vybornou cenu.
Otázka je jestli a co budu hrát... Jsem s "hrůzou" zjistil, že s každým upgradem hraju starší a starší věci. Napřiklad poslední dva týdny jsem se zasek na Dungeon Masterovi ;D ;D
Btw. Jak moc jsou důležitý/využitelný digitální vstupy/výstupy?
No na dungeon mastera ti asi staci i pc speaker ne? :mweheh:
Digitalni vstupy pro zaznam ze zarizeni s digitalnim vystupem, cili bezne asi nepotrebne.
Vystupy v pripade ze bys chtel pripojit digitalne receiver nebo digitalni pc bedny. U toho digitalniho propojeni by ale prijimajici strana mela imho mit lepsi DAC nez ma zvukovka, jinak nevidim zadny duvod.
Takže ani ty bedny nemají moc smysl?
Na pýsý spýkr nešahat... Dala se z něj vykouzlit i férová hudba, ne jen pískání 8)
No osobne si myslim, ze pokud ma zvukovka kvalitni analogovy vystup a na pripojenem zarizeni mas kvalitni analogovy vstup, tak to bude lepsi reseni nez v pripade digitalniho spojeni s necim, co ma horsi DAC nez zvukovka..
Tak to nepochybně a navíc nějakej slušnej digit. zesík, nebo předzesík by byl určitě dražší jak ta zvukovka...dále je ve hře i adekvátní kvalita sluchátek, nebo beden, což je další nemalá investice.
Jinak k těm profi a poloprofi zvukovkám, nejen že se nehodí na hry kvůli absenci 3D HW efektů a pod. ale obecně mají často problém korektně fungovat s velkou řadou her a o zatížení CPU nemluvě. Jednoduše jsou primárně směrované a laděné na jiný segment využití.
Hm, odkdy samostatná zvukovka zatěžuje cpu? Proto se snad nepoužívají integrovaný, ne?
Odjakživa, protože pužívá sw ovladače které běží mimojiné i na CPU a v případě SW emulace nějakých zvukových efektů to platí dvojnásob. Stačí se podívat na testy "profi" zvukovek a jejich zatížení cpu. To bys mohl stejně tak říci že HDD nemuže vytěžovat CPU a jeho výkon na něm nezavisí a opak je pravdou. Už jen režije sběrnice desky stojí nějakej pracovní čas CPU.
Integrovaný se liší halvně tím že tam téměř všecko jede přes CPU. Konstrukce je zaměřená na jednoduchost a cenu.
Over to asi myslel tak, ze "neherni zvukovka" zpusobuje ve hrach vetsi zatez cpu, coz je pravda..
Bohuzel hardwarove buffery pro 3D zpracovani zvuku a efekty ma snad jen Creative.
Tak co se Asusu týká, jsem zmaten.
Asus Xonar DX/XD http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=55627
Asus Xonar D2X http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52062
Asus Xonar D2/PM http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48391
O tom posledním čtu prvně... Kde je rozdíl?
D2/PM je do klasickeho PCI slotu a nepodporuje asusuv "eax 5" ds3dgx.
Jinak je hw asi stejna jako D2X (PCIe).
DX oproti D2X ma jiny DAC (Cirrus Logic vs. Texas Instruments Burr Brown), je low profile, nema osvetleni konektoru a nepodporuje DTS encoding.
co rikate na tenhle post na czechcomputeru k Prelude ?
(omlouvam se za delku)
21.2.200810:38:13
Vcera vecer sem ji nainstaloval a muj bezprostredni dojem byl zklamani, misty az zdeseni. Basy ma prehnane a rozplizle, stredy nevyrazne a vysky opet prepalene a dost neprijemne. Ty vysky si asi jeste "sednou", ale i tak to bude na poslech instrumentalni hudby naprosto nevhodne a na FPS jakbysmet(chybi detail). Menil sem ji za Prodigy HD2(3 x OP275), kterou stehuju do htpc, a ktera ma vyrovnany a krasne cisty zvuk v celem pasmu, basy ne tak hutne, ale presne a prijemne na poslech. Jeji zvuk se proste neda s Prelude vubec srovnavat. Jeste zkusim vymenit ten jedinej opamp v dipu. Mel by byt pro L/R front, coz mi bohate staci, pouzivam jen sluchatka.
Co se tyce her, tak sem dve minuty behal ve Stalkeru a to je moc malo na nejakej verdikt, jeste to otestuju.
Kazdopadne pokud vymena opampu srovna trochu zvuk a EAX5 me presvedci, ze za to stoji, budu spokojenej. Jinak to byly vyhozeny penize. Ale nekomu se podobne podani zvuku muze libit a bude urcite spokojenej okamzite jak to pusti. Tak me prosim hned nekamenujte.
21.2.200822:11:24
Po dni sem se k tomu opet dostal a chtel bych trochu poopravit co sem napsal, castecne pod vlivem emoci. S hranim FPS sem dost prestrelil, je to uplne v pohode, vyzkouseno. Po vymene opampu za OP275 to navic prestalo rvat usi, az bude cas udelam porovnani s Prodigy, ale uz ted sem vicemene spokojen. Znova opakuju, vnimani zvuku je subjektivni. Nekdo ma rad technicky presny zvuk, nekomu se libi urcite zabarveni(treba prebasovane Koss Porta pro nebo Crystalizer - fuj :)). Byt ty opampy vymenitelny pro vsechny kanaly, bylo by to uplne idelani, ale i tak muzu doporucit. Akorat me zarazilo, ze ve foobaru prestalo fungovat ovladani hlasitosti, ale treba to nekde najdu v nastaveni nebo to reinstaluju, to uz je detail...
Osvětlení konektorů? To jako klasický svítící diody jako v některých větrákách? ;D
A DX to "EAX" taky neumí? Jsem se v tom kvalitně ztratil.
Ad DTS encoding, něco se tam ale píše... "jakož i DTS Interactive určený pro kódování AC-3 v reálném čase."
Každopádně vyplatila by se D2 oproti DX?
Si precti nejakou recenzi ;)
Osvetleni jako vetraku... jednotlive zdirky jsou osvetleny patricnou barvou, abys lehko poznal, kam patri ktery konektor.
Obe PCIe verze Xonaru umi DS3DGX (EAX).
D2X podporuje realtime kodovani prostoroveho zvuku do DD Live i DTS, DX pouze DD Live.
D2X je hodne draha, v takovem pripade bych asi spise uvazoval nad Auzen Prelude, myslim, ze DX vyhovi uplne bez problemu za nizsi cenu.
Co ti na to mám napsat...? Na tohle téma jsem se již vyjádřil na předchozí stránce, je to věc subjektivní, nicméně nevidím důvod měnit opamp na frontu za prakticky stejně dobrej kus, ne li o fous papírově horší (liší se hlavně zabarvením zvuku). Spíš je uživatel zvyklej na jinej zvuk, to ale neznamená, že na horší, nebo lepší. Otázka je na čem to poslouchal a co poslouchal. Jak měl nastavenej ovladač zvukovky a stejně tak mohl bejt problém někde jinde.
tak jsem se konecne dostal, poslechnout si ASUSky, a to hned vsechny tri (postupne :-)). A je to prekvapeni, ono to fakt hraje VELMI dobre, par narychlo testu proti referencni karte (zadny loopback, netestujeme kartu samu, ale srovnavame). THD+N, Dynamic Range , FR je v rozsahu oznacenem vyrobcem. To je VELMI dobre. Nicmene hodnoty nenahradi lidske usi a komprim. hudba i lossless formaty (mimo DVD Audio, to neumi) hraji brilantne, tak, ze jsem nekolik horsich souboru vyhodil posleze rovnou do kose. DVD s opravnym patchem jede v XP i Vistach 64 bit.
Ono je to asi vubec problem - opravne patchy ted seka kazdy vyrobce, a hromada her je takto zaplatovana - ale jsou funkcni.
Na mne udelal ASUS zase jednou dobry dojem, nebyt tech pribalenych softu v drazsich verzich (Sonar, Ableton Live a Project 5, vsechno LE verze spolu s PowerDVD 5+1 - to je hromada penez navic pro nekoho, kdo to nechce).
Alespon ta nejlevnejsi ASUSka tento balast nema a je stejne dobra. Hry chodi na dvou a vicejadru velmi uspokojive, vpodstate ani rozdil clovek nezaznamena a musel jsem se divat do listy, kterou ze ted kartu mam nainstalovanou. Vytizeni procesoru (u mne ctyrjadro) bylo mezi 4-8 %. V audioaplikacich s pridavanymi pluginy uz mela co delat i R.M.E, tady neni pro tento typ karet misto, i kdyz umi ASIO 2 drivery.
Bodejt, mohlo me napadnout, ze efektovany zvuk typu FX efektu (send) bude plne ovladatelny narozdil od insertu.
Ono to tak pracuje i podle ASUSi literatury k jejich DS3D GX (pro Vistu alterace k Alchemy).
Podobne se mi konecne podarilo legalne stahnout nove drivery Auzen Prelude, taky s opravou rady docela vaznych chyb (ten s distortion mic byl asi nejvaznejsi, sekal se pocitac tak natuho, ze to jen tak nejaky program neumi). DDL bude uz nadale provozuschopne jen s kodem primo od Auzentechu, dalsi Daniel_K se nekona.
Opet vylepseni zvuku a oprava znamych chyb ve hrach. Vazna oprava pro Voice IP aplikace.
A do tretice Creative X-Fi Elite Pro - nove drivery (beta) s launcherem a novym DVD Audio zavadeji DVD Audio i pro Vistu, vratily hardwarove dekodovani zpet chipu Ca20k2 pro DD a DTS a zavedly DD Live a DTS connect konecne i pro Creative.
Vetsina novych her opousti EAX (kvuli Viste), koduji do DD 5+1 a tak zustavaji starsi herni pecky (z nichz napr. DOOM III EAX nemel a nema), Half Life si vystaci s EAX 2 e.t.c.
Myslim si, ze za tu cenu je ASUS XONAR DX perfektni volbou, dokonce me uz tolik neurazel ten pseudoovladaci pultik.Spokoji se s PCiE 1.0 narozdil od drazsiho kousku, ktery chce 1.0a. Na www.asus.cz je ke stazeni obsahly manual, na x-bit labs recenze s merenim.
jsem přesvědčen :)
Tak konecne zacina pole consumers zvukovek mit vyrovnany vyber, uz bylo na case. Skoda, ze ted asi zadnou nevyzkousim, ale ten ASUS umi kupodivu delat dobre mainstreamove veci, jejich highend obcas zakulha a tam to financne boli, proto se nedivim, ze k nim ma nekdo neduveru, presto sem teto znacce dlouhodobe verny. Cekal sem jen az si nekdo na tuhle karticku jak full tak oseklou vzpomene a otestuje ji.
Skoda jen, ze DS3DGX je asi pouze pro Visty a navic tu kartu (DX) ted nikde nemaji skladem.