-
Re: Jaky koupit disk a jake 120mm ventilatory?
Komplikovanější to asi je, ale že je něco komplikovanější, to samo o sobě přece nemluví o výsledku. (to bychom všichni jezdili na kole)
Je to podobné, jako "že si něco říká o chlazení ventilátorem" - diskům stačí dobře řešená skříň s airflow přes disky. Ne, že by nebyl přímý ofuk a následná nižší teplota lepší, ale tak se dá argumentovat u všeho. V rozumně řešené skříni bude jakýkoliv dnešní ATA/SATA disk dost hluboko pod specifikovanými max. teplotami i bez ofuku.
Nevím přesný zdroj, ale citovaná část sama o sobě mi připadá jako teoretické plky.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Nevím přesný zdroj, ale citovaná část sama o sobě mi připadá jako teoretické plky.
http://cdr.cz/a/20215
-
To je zřejmě skutečně odborník, viz:
"Zadruhé pak odolnost proti nárazu pouhých 70 G za běhu je celkem bída, opatrností při přenášení a připojování disků jen tak mimo case bude vhodné nešetřit."
Běžný uživatel jistě "přenáší" a "připojuje" disky za běhu, to může být relevantní teoreticky tak pro hot-swap. Pokud by mě něco zajímalo, tak spíš odolnost vůči nárazu ve stavu vypnutém ... Na to, že je to aktualitka, je tam věcí min. k diskuzi až dost.
Jinak pokud Hitachi řekne, že doporučuje aktivní chlazení, tak to bude trochu jiná, ale to zřejmě neřekli a jediný srovnatelný disk (Seagate 750 GB) topí dost, ale že by standardně vyžadoval aktivní chlazení, to ne.
-
nj, zase sem si neco precetl a moc sem nad tim nepremyslel :rolleyes:
-
tak ta teplota u mna je cca o 2-3st vyssia u WD oproti seagatu ale mozno je to tym ze seagate je dole a WD hore... neviem no uvidime ako to bude v novej case s poriadnym airflow heh
ked uz tak ber min 320ky WD3200YSka ja som o hodne viac spokojny ako so seagatom-keby nehucal v idle tak by som rozmyslal ale toto sa v noci fakt neda vydrzat, cez den pri mp3 je to v pohode lebo aj hlucnost okolia je o dost vyssia ako v noci ked je fsade ticho a pc mam v izbe kde spim a ked to nechavam bezat tak je to hruza pocut len ten prekliaty seagate, ked som to skusal iba s WD tak to bolo skoro nepocutelne uz len vymenim case a uz to bude uplne super a aj telota bude okej vdaka ofuku 120fanom
a ked mas moznost tak uz zober tie WD5000YS v tejtko kapacite ani nemas nic ine na vyber, z 320tok este mas moznost hitachy T7K500 320GB tiez ho chcem skusit (vymena za seagate ale neviem kedy to zrealizujem-neni cas)
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
tak ta teplota u mna je cca o 2-3st vyssia u WD oproti seagatu ale mozno je to tym ze seagate je dole a WD hore...
tak tim se to vysvetluje, protoze je znamo, ze disky dole maji nizsi teplotu
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
tak tim se to vysvetluje, protoze je znamo, ze disky dole maji nizsi teplotu
ale mal som ich aj opacne seagate hore a wd dole a tiez bola taka teplota neviem .. to je jedno no aj tak uz ked budem mat novu case tak bude pred diskami 120FAN cize uz budu mat o hodne menej 30-40st
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
ale mal som ich aj opacne seagate hore a wd dole a tiez bola taka teplota
zajimave... no to je jedno, par stupnu nic neni ;D
-
Tak jsem taky trochu pohledal na internetu a nasel jsem tu jednu revenzi na Hitachi T7K500 S-ATA II pro 320/500 GB model. Sice to neni uplne ono, ale aspon nejaka recenze. Tady je link http://translate.google.com/translat...148%26page%3D0
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
diky... btw uz sem byl nalomeny na 5000ys a pak sem si precetl na cdr.cz:
no a 5000ys ma 4 plotny, ze :) ... tak nevim... porad si pohravam s myslenkou 2500ys a 2 plotny i za cenu mirne vyssiho hluku, asi napisu e-mail primo wd ;D
Mam 6x 3200YS a oproti 250JB je znatelne ztiseni. Cekam na tri vetraky znacky COOLINK - maji velmi nizke otacky a cca 15dB :)
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Mam 6x 3200YS a oproti 250JB je znatelne ztiseni. Cekam na tri vetraky znacky COOLINK - maji velmi nizke otacky a cca 15dB :)
Ale ta reakce porovnává jiné disky, Ty 2500JB a Opty 2500YS...
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
no a 5000ys ma 4 plotny, ze :) ... tak nevim... porad si pohravam s myslenkou 2500ys a 2 plotny i za cenu mirne vyssiho hluku, asi napisu e-mail primo wd ;D
WD2500AAKS http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42710 , na webu WD ho ale nevidím.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Zatím tam zřejmě není (ani v tabulce). Něco málo je na fóru na silentpcreview, ale nic moc...
Na CC: 250GB (2 plotny) a 500GB (3 plotny).
-
Citace:
Původně odeslal czechcomputer.cz
se vyznačuje extrémní tichostí
to je hezké!! jsem zvedavej jestli to opravdu bude znát nebo jestli to bude pouze marketingová hříčka.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Cena je u 5000YS mimořádně dobrá - lehké zvýšení ceny za GB ve srovnání s 3200YS imho odpovídá lepším výkonům a technologiím (TLER, RAFF), tedy není to jen o tom, že je ten disk větší. Akusticky je 3200YS horší jen o málo a samozřejmě celková cena je jinde, takže záleží na potřebě kapacity.
Ad ten test - mezi 5000KS a YS je o dost větší rozdíl, než mezi 3200KS a YS, viz např.
http://www.xbitlabs.com/articles/sto...ra-720010.html .
btw: když jsem kupoval 5000YS, tak nebylo triviální je sehnat, dneska už to je zjevně lepší.
Tak WD 5000YS jsem si pořídil a jsem zklamán. Čekal jsem alespoň(!) stejne hodnoty hluku, vibraci a teploty jako WD Raptor 74GB a Maxtor 300 GB (ktery topi nehorazne).
Po zapojeni a zapnuti PC me museli malem omyvat, WD byl sice venku z (nezakrytovane) skrine, ale hukot pri nic nedelani me docela dostal (prirovnal bych to k hluku musle, ktyz se da k uchu).
A to nemluvim o teplote. Ta je o cca 4 stupne vyssi nez u Raptoru, pritom je Raptor systemovy (oba uz v zakrytovane skrini). Jasne, uz slysim ze 4 stupne me zabijou, ale proste jsem cekal vic (a to me pozadavky nebyly nijak prehnane), na to, jak jsi ho tu chvalil .o)
-
Citace:
Původně odeslal
fr33k
ako WD Raptor 74GB
to preci nemuzes porovnavat...je to disk uplne jine kategorie
-
Citace:
Původně odeslal
fr33k
Tak WD 5000YS jsem si pořídil a jsem zklamán. Čekal jsem alespoň(!) stejne hodnoty hluku, vibraci a teploty jako WD Raptor 74GB a Maxtor 300 GB (ktery topi nehorazne).
Po zapojeni a zapnuti PC me museli malem omyvat, WD byl sice venku z (nezakrytovane) skrine, ale hukot pri nic nedelani me docela dostal (prirovnal bych to k hluku musle, ktyz se da k uchu).
A to nemluvim o teplote. Ta je o cca 4 stupne vyssi nez u Raptoru, pritom je Raptor systemovy (oba uz v zakrytovane skrini). Jasne, uz slysim ze 4 stupne me zabijou, ale proste jsem cekal vic (a to me pozadavky nebyly nijak prehnane), na to, jak jsi ho tu chvalil .o)
Říkal jsem, že v zátěži dost topí (v "idle" ne), ale pokud "hučí", tak nebude něco v pořádku ... Na Tvém místě bych zkusil ten disk pro zajímavost dát do casu samotný a měl bys slyšet rozdíl oproti oběma výše jmenovaným. Já jsem tedy slyšel rozdíl i na stole, ale v casu je to teprve fest poznat. No a pokud takhle nebude lepší než Maxtor, tak je to problém - zatím jsem četl a slyšel jen samou chválu a sám jsem velmi spokojený (a oba kusy se chovají zcela stejně).
EDIT: Tak teď koukám, že máš zřejmě Raptora a datový disk jsi vyměnil z Maxtora na 5000YS a porovnáváš tyhle dvě sestavy ... Já měl donedávna doma ještě DM10 300 GB SATA a byť jsem měl dobrý kus s malými vibracemi, tak v hluku ložisek a seeku jsou moje 5000YS jiná třída (= v mém casu je seek dvou 5000YS v RAID1 pořád tišší než jednoho DM10).
-
http://www.svethardware.cz/art_doc-7...7003E2793.html
Citace:
Hlučnost disku
Disky Western Digital měly problémy se znatelným šumem, což se projevovalo i na delší vzdálenost. Bezpochyby jde o následek zvýšeného počtu ploten oproti ostatním modelům. Navíc ani ostatní zvukové projevy nepatří mezi to nejlepší. WD RE16 dokázal skříň hlasitě rozvibrovat a tedy ani zde se situace nezlepšila. Jediná světlá výjimka byl zvuk při seeku, který byl při porovnání se Seagate disky tlumenější a níže položený, takže tolik nevadil, ale to je jen slabá útěcha.
hm... :confused:
-
Zběžně jsem to taky četl - je zajímavé, že v testech prováděných pomocí měření a ne subjektivních dojmů, jsou výsledky poněkud jiné, nehledě k jejich jednotné interpretaci. Za tenhle test by se měl (bez ohledu na nějaké výsledky) autor stydět, v části, která byla dnes zveřejněna, je test doslova k ničemu.
Pro příklad jedna z perliček ...
Citace:
Původně odeslal SHW, Jan Vítek
Ve ztichlé místnosti jsem tedy posuzoval zvukový projev při běhu naprázdno a míru vibrací. Tu jsem zjišťoval přikládáním disků bokem k PC skříni, již jsem v tu dobu měl zrovna na otestování a sledoval, jak s ní disky dokáží rezonovat.
-
Omlouvam se, ze oprasuji tento stary thread, ale potreboval bych poradit nejaky tichy 80 mm ventilator na nasavani vzduchu do casu.
Celkem se mi libi tenhle nexus http://www.okcomputers.cz/ventilator...176db/d-52618/ a navic za ty prachy. A prijde mi taky, ze nexus dela dobre a velmi tiche ventilatory (120 mm verze je super).
Pak prichazi v uvahu drazsi varianta a tou je tahle noctua http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42074 Mam dve 120 mm 800 ot. verze (jednu outtake a jednu na ninjovy) a jsem s nima spokojen.
Jedine co prevazuje ve prospech nexuse je pro me tedka jeho cena. Tak mi prosim poradte, co mam vzit. Nebranim se i navrhum na jiny ventilator, ale podminkou je, aby byl velmi tichy (tzn nevibroval, nevrcely civky, atd. Aerodynamicky hluk se da vzdycky stahnout ubranim otacek).
Diky za nazory.
-
Doporučuji Sharkoon Silent Eagle, vyrábí se ve verzích 1000 (11.4 CFM, 8.9 dB) a 2000 (22.7 CFM, 17.8 dB). Obě verze stojí stejně (tj. cca 200 Kč), tudíž doporučuji 2000 rpm a zpomalit dle vlastního ucha. 1000 rpm verze fouká málo, ale především je zbytečně pomalá - aerodynamický šum začne být u rychlejší verze slyšet někde kolem 1200 rpm, ložiska jsou u obou zcela tichá, s vibracemi a spol. problémy taky nejsou. Prodává je např. TSB nebo DXT.
Otázka spíš zní, jestli ten fan plánuješ kvůli chlazení disků, nebo jen pro intake. V případě té druhé varianty se na to (za předpokladu jen trochu slušného casu) vykašli, protože pokud intake fan situaci přímo nezhorší, tak většinou nepomůže vůbec ničemu.
-
Planuji ho jako intake. Opravdu to situaci nezlepsi, ci snad dokonce zhorsi? Mam skrin Sunbeamtech Samurai, vzadu mam 120mm outtake, na ninjovy taky 120mm vetrak, ktery zene vzduch na outtake vetrak a castecne vzduch proudi ven pres zdroj, ktery je presne nad ninjou. Na grafice mam silencera, ktery vyhani teply vzduch ven. Tu diru co je na bocnici mam zadelanou homemade, aby mi sel vzduch od predu do zadu a nedelalo to neplechu. Myslel jsem, ze kdyz dam jeste dopredu intake vetron (do predni spodni casti), tak se jeste o malickou zvedne airflow ve skrini a treba jeste klesnou o neco malo dolu teploty.
-
Nezvedne :) Ne, vazne, mam v predu 12cm vetrak a at je zapnuty nebo ne, tak se v bedne vubec nic nemeni - tedy krome teploty disku, ktery je za vetrakem.
-
Nedá se to přesně říct, je tam příliš mnoho faktorů, ale obecně to tak je. Očekával bych nulovou změnu, může být lehce (jednotky stupňů) pozitivní i negativní. Máš topivou grafiku, tak té to může teoreticky trošku pomoct (závisí od chladiče), spíš ale ani to ne.
Pokud máš náhodou s uchlazením něčeho jiného než disků větší problém, tak tohle to najisto nevyřeší, pokud takový problém nemáš, tak se na to vykašli, nebo si podívej před nákupem čehokoliv do šuplíku po nějakém starém fanu a vyzkoušej si efekt.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Planuji ho jako intake. Opravdu to situaci nezlepsi, ci snad dokonce zhorsi? Mam skrin Sunbeamtech Samurai, vzadu mam 120mm outtake, na ninjovy taky 120mm vetrak, ktery zene vzduch na outtake vetrak a castecne vzduch proudi ven pres zdroj, ktery je presne nad ninjou. Na grafice mam silencera, ktery vyhani teply vzduch ven. Tu diru co je na bocnici mam zadelanou homemade, aby mi sel vzduch od predu do zadu a nedelalo to neplechu. Myslel jsem, ze kdyz dam jeste dopredu intake vetron (do predni spodni casti), tak se jeste o malickou zvedne airflow ve skrini a treba jeste klesnou o neco malo dolu teploty.
http://www.tntrade.cz/central_db/dat...80grballes.jpg
Rozměr (mm): 80x80x25• Rychlost (RPM +/-10%): 1000 • Průtok vzduchu (m3/h):28 • Hlučnost (dB/A): 9 • Input Power (W) 0,60 • Input Current (A) 0,05 • Voltage Range (V) 4-13
SWiF Cooling - dělají tři druhy - tři úrovně otáček, ty dva rychlejší modely se dělají i s regulací. Jsem s nimi naprosto nadšen, už mám asi 9ks (80, 92 i 120mm).
http://www.tntrade.cz/shop/index.php...m-ultra-silent
http://www.tntrade.cz/shop/index.php...m-super-silent
http://www.tntrade.cz/shop/index.php...ic-80mm-silent