Re: v cem je vyhoda LCDcek???
Citace:
Nevýhody:
1. Nerovnoměrné posvícení a z toho plynoucí nehomogenita barev, no s tím mají i některé CRT problémy.
2. Malý úhel pohledu - no to je asi neoddiskutovatelné, ale kolik sedí u PC lidí?
3. Odezva, tady musím poznamenat, že to byla nevýhoda, dnes je i LCD použitelný na rychlé dynamické změny obrazu. (odezva je už menší, než 25 ms)
4. Fyzické rozlišení perfektní, ostatní menší, máznuté.
Tady je situace jasná, ale je výhodnější použít 17" LCD na menší rozlišení, než 15" LCD. protože jsou (kromě 800x600) celými násobky fyzického a tím ostré !!!!!
Ale ruku na srdce, kdo dnes používá malé rozlišení, PC už jsou tak výkonná, že hry jdou zcela plynule hrát i při rozlišení 1280x1024 a v plných barvách.
5. Riziko vzniku "vadných" pixelů, tady bych řekl, že na mém LCD mám 0 vadných pixelů už přes rok a na mém pracovním noťasu (stařičká IBM P120) už 6 let ani jeden.
Podle testu v CHIPu 8/03 (23 testovaných 17" kousků) jsou už vámi zmíněné nevýhody věcí minulosti.
Podle autorů textu:
- rovnoměrnost podsvícení se od posledních testů velmi zlepšila u všech modelů a nepředstavuje problém
- odezva je vždy pod 25 ms, nezřídka i pod 20 ms
- vadné pixely už neexistují, protože technologie pokročily a výrobci už takové displeje vyřazují (bývá záruka na nalezení vadného pixelu)
- CENA: celkem 13 kousků má cenu pod 16 500 Kč, sedm z nich přitom pod 15 000 Kč. dva pod 13 500 Kč.
O kvalitě obrazu není sporu, koneckonců, sebelepší CRT je jen vylepšené stínítko staré sto let.
Závěr testu je, že i nejlevnější LCD jsou kvalitou na velmi dobré úrovní, a investice do nich je rozhodně dobrá. Já jsem si koupil na jaře 19" CRT LG za 13 500 Kč a teď trochu lituji. Mohl jsem mít 17" LCD se stejným rozlišením, jaké používám teď a o jedno topidlo, 25 kg méně a víc místa na stole.
Pokud někdo váhá, radím, jděte do LCD. Dívejte se na odpojitelnost kabelů, displeje od podstavce a konektor DVI (nebo nejlépe i analog.).
Citace:
Původně odeslal Nikolas
Podle testu v CHIPu 8/03 (23 testovaných 17" kousků) jsou už vámi zmíněné nevýhody věcí minulosti.
Podle autorů textu:
- rovnoměrnost podsvícení se od posledních testů velmi zlepšila u všech modelů a nepředstavuje problém
- odezva je vždy pod 25 ms, nezřídka i pod 20 ms
- vadné pixely už neexistují, protože technologie pokročily a výrobci už takové displeje vyřazují (bývá záruka na nalezení vadného pixelu)
- CENA: celkem 13 kousků má cenu pod 16 500 Kč, sedm z nich přitom pod 15 000 Kč. dva pod 13 500 Kč.
no chip se zas vyznamenal:
odezva - no pokud meli vsechny LCD s udavanou odezvou 16ms tak ano ale imho 1/2 LCD s udavanejma 25ms ma odezvu +- o 1-5ms horsi (jak kdy) :)
pixly - podle me taky blblost, technologie urcite pokrocila, ale neverim tomu ze display s jednim vadnym pixelem vyrobce vyhodi a neproda. Urcite je to s vadnejma pixelama lepsi ale este nezmizeli uplne na to si este pockame.
Tak jsem si otestoval svuj acer AL511 a ani jedna chybicka :-) Mam ho sice teprv 10 dni, ale verim, ze to tak zustane, dokud nas smrt nerozdeli :lol:
Citace:
Původně odeslal Nikolas
koneckonců, sebelepší CRT je jen vylepšené stínítko staré sto let.
To samo o sobe by nemelo vadit. Koneckonců, sebelepší auto ma jen vylepšeny Lenoiruv plynovy motor stary dobrych sto ctyricet let :wink: