Re: Jakou zvukovku na kvalitni stereo system
Tak jsem si to tu procet a mam dylema. Podle vasich rad a nekterych recenzi jsem si vybral zvukovku m-audio revolution 7.1. V budoucnu si chci kupovat jeste repro logitech Z5500. Jde o to jestli ma cenu kupovat tu zvukovku, myslim tim jestli ji vyuziji. Jelikoz na Z5500 muzu pripojit digitalni vystup ze zakl. desky (domnivam se ze tady na kvalitu zvuku zvukovka nema vliv, protoze se nic nikde neprevadi) a nebo koupit zvukovku a dane repro pripojit pres analog, protoze zvukovka ma lepsi D/A prevodnik nez vyse zminene reproduktory. Co by jste mi doporucili? A zase nechci do ozvuceni investovat moc penez tak max. 10000 :(
chinook
Pokud má být audiokomplet součástí PC, tak bych na zvukovce nešetřil, sám jsi trefil důvod. Čím lepší DAC tím lépe. Digitální výstupy na boardech, zejména těch starších to je kapitola sama pro sebe. Kde kdo Ti tu popíše jak mu to parádně nejede. Můj názor na multikanál u PC je sice absolutní NE, ale to je věc každého uživatele. Hry a hudbu z PC si užívám ve stereu popř. ve sluchátkách a na kino mám obyvák s pořádnou aparaturou. M-A je špička, ale rád Ti doporučím nejprve se poohlédni po nákupu z druhé ruky. Mě tu byly nabízeny kromě Audiotrak např. špičkové ESI Maya a Juli za velmi pěkné ceny.
Citace:
Původně odeslal chinook
Tak jsem si to tu procet a mam dylema. Podle vasich rad a nekterych recenzi jsem si vybral zvukovku m-audio revolution 7.1. V budoucnu si chci kupovat jeste repro logitech Z5500. Jde o to jestli ma cenu kupovat tu zvukovku, myslim tim jestli ji vyuziji. Jelikoz na Z5500 muzu pripojit digitalni vystup ze zakl. desky (domnivam se ze tady na kvalitu zvuku zvukovka nema vliv, protoze se nic nikde neprevadi) a nebo koupit zvukovku a dane repro pripojit pres analog, protoze zvukovka ma lepsi D/A prevodnik nez vyse zminene reproduktory. Co by jste mi doporucili? A zase nechci do ozvuceni investovat moc penez tak max. 10000 :(
Keby si sa nakoniec rozhodol, ze budes kupovat M-Audio, tak nekupuj Revolution 7.1, ale kup Revolution 5.1
je to novsia karta a ma novsie a kvalitnejsie D/A - vraj rovnake ako ESI Juli@
To Aliencz: zkusim se podivat po inzeratech, zde se bohuzel do sekce bazar nedostanu
To:hyde21 diky za typ koupim teda tu revolution 5.1 ty dva kanaly jsem chtel stejne hlavne na pripojeni sluchatek. Slo by pouzivat novou zvukovku + tu integrovanou na desce na sluchatka? Nebo to je blbost?
Citace:
Původně odeslal hyde21
Keby si sa nakoniec rozhodol, ze budes kupovat M-Audio, tak nekupuj Revolution 7.1, ale kup Revolution 5.1
je to novsia karta a ma novsie a kvalitnejsie D/A - vraj rovnake ako ESI Juli@
Tak bohužel toto není pravda. Sice nákup 5.1 verze je naprosto dostačující, protože u PC se snažit o 7.1 (ale i v obyváku s DK) je holý nesmysl, žádný film není primárně takto ozvučen a navýšené kanály jsou procesorem "vymýšleny" ..... avšak to není oprávněný argument proti 7.1. Obě karty používají stejné čipy ENVY a stejné audiofilské multikanálové DAC značky AKM nižší spotřební třídy. REV5.1 má pouze jinou variantu jen pro 6 kanálů. REV7.1 pro osm. REV 5.1 je pouze odlehčenou verzí plné REV7.1 a proto je také levnější. Žádná modernizace či vylepšení oproti REV.7.1 se nekoná, není důvod. Toto jsem musel uvézt na pravou míru.
chinook
Zvukovku ESI Julia mi zde nabízel uživatel pod nickem Hardman tak si ho vyhledej a zeptej se.
http://www.ibsenstudio.no/prod/esi_p.../esi_julia.jpg
Citace:
Původně odeslal Aliencz
Tak bohužel toto není pravda. Obě karty používají stejné čipy ENVY a stejné audiofilské multikanálové DAC značky AKM nižší spotřební třídy. REV5.1 má pouze jinou variantu jen pro 6 kanálů. REV7.1 pro osm. REV 5.1 je pouze odlehčenou verzí plné REV7.1 a proto je také levnější. Žádná modernizace či vylepšení oproti REV.7.1 se nekoná, není důvod. Toto jsem musel uvézt na pravou míru.
Tak to bohudik pravda je, staci ci jen precist trosku starsi thread
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=28584
ono koukat se jenom na datasheetove parametry DACu je celkem k nicemu pokud za DACem neni odpovidajici analogova sekce. Revo 5.1 je v mnoha smerech udelana lepe, znovu odkazuji na uvedeny link, vylepseni oproti 7.1 verzi jsou zrejma. Toto bylo potreba uvest na pravou miru :-)
Jinak Julia ma trosku jiny primarni urceni, je karta smerovana spis na nahravani (analog i digital) a postrada opar ficurek v driverech.
uff ja proste jen zasnu..co se vlastne vyklubalo ze stereoposlechu jarina.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Tak to bohudik pravda je, staci ci jen precist trosku starsi thread
Není, není a není. Nehledě na to, že odkazy v tom threadu jsou nefunkční a není tam nic, co by o tom nějak vypovídalo. Pokusím se tedy vytáhnout přesné info.
REV 7.1:
čip ENVY, stejný jako REV 5.1
DAC 4355 - AKM - 6tikanálový, použitý na surrond sekci (zadní a "boční", centr, SW)
DAC 4381 (výborný) !!! - AKM - na přední stereo a sluchátkový výstup. Je zde kladen důraz právě na samostatnou a také vylepšenou stereolinii. Operáky a filtry jsou totožné, žádné další, nebo chybějící analogové obvody oproti REV5.1 se nekonají. Díky tomu není nutné provádět separaci a buferování sluchátkového vývodu jako u REV5.1. Ano, nevýhodou je společný konektor.
REV 5.1:
čip ENVY, stejný jako REV 7.1
Jeden osmikanálový DAC 4358 - AKM což z hlediska technologie zpracování zvuku považuji za mírně horší řešení pro stereo. Parametricky tento DAC není nic vyjímečného oproti vybavení 7.1, ale to není důležité, podstatné samozřejmě je, jak to hraje a to v obou případech dobře. Ano, 8mi kanálový DAC 4358 AKM používa i ESI Juli.
Takže modernizaci, o které je tu řeč, mi nějak uniká.
no a nejen Juli@ ale i samotne M-Audio na Audiophile 192, cili to asi nebude uplne orezavatko, nemyslis? nicmene zadny z nich bych nenazval audiofilnim.. Revo 5.1 pouziva vsech osm kanalu - pro sluchatkovy vystup je samostatny stereo par, predni line out taktez samostatny.. nevim, co si myslel nadbytecnym bufferovanim ci co.. navic 5.1 pouziva lepsi operaky 4580 narozdil od 5532 na 7.1..
Citace:
Původně odeslal Glassman
no a nejen Juli@ ale i samotne M-Audio na Audiophile 192, cili to asi nebude uplne orezavatko, nemyslis? nicmene zadny z nich bych nenazval audiofilnim.. Revo 5.1 pouziva vsech osm kanalu - pro sluchatkovy vystup je samostatny stereo par, predni line out taktez samostatny.. nevim, co si myslel nadbytecnym bufferovanim ci co.. navic 5.1 pouziva lepsi operaky 4580 narozdil od 5532 na 7.1..
Nemyslím a nikdy jsem nemyslel, že uvedené karty jsou ořezávátka, stejně jako není ořezávátko REV7.1. Normální vývoj, použití jiného DAC (pro mě jednodužšího) a OPA hlavně pro zjednodušení PCB a tudíž výrobu, známá to vlastnost upgrade i u klasického hi-fi, žejo. Přínos sloučení dvou DAC do jednoho pro zvuk je NULA, pro mě spíš škoda. Použití jiného OPA je taktéž NULA, JRC 5532 je osvěčená klasika, kterou používá M-A i v luxusních DAC kartách, tudy argumetační cesta prostě nevede, sorry. Výrazy ve stylu "začínám slyšet charakteristiku OPAxx.xxx" je pro mě k smíchu i u aparatur za sto tisíc - a najdou se takoví cvoci, tady hovoříme o zvuku na PC za babku. Buď dáte hmatatelný důkaz o tom, že REV5.1 je zvukově lepší, než REV7.1, nebo toho raději nechme. Nemá to žádnou cenu. Akorát děláme pitomce z kluků, kteří ani netuší, vo čem tu kecáme :-(
Add Buffer - to je jen zpětná vazba na nesmyslnou argumentaci od Hooligana.
Add Audiofilské - samozřejmě, jsou to komponenty nižší spotřební třídy, jak uvádím o post výše, ten výraz jsem použil spíše pro "povzbuzení" důvěry v použití zvučné značky AKM, reklama néééé :-) Tak zase někdy, bye :-)
Promin, ale tvoje nazory postradaji racionalni zaklad a pripominaji blaboleni "odborneho" consumera, ktery ma sve nebetycne znalosti vycteny akorat z reklamnich letacku a webovych prezentaci a ktery neda dopustit na to co ma doma protoze to musi byt nejlepsi.
" Použití jiného OPA je taktéž NULA," to snad ani nemuzes myslet vazne, proc se vlastne nedela jeden operak na vsechno, kdyz s jinym je rozil nula ? Naopak, hned za kondama v signalove ceste je operak tou nejkritictejsi soucastkou v analogove sekci DACu, at uz pro I/V konverzi, filtraci nebo jen souctu diferencialnich vystupu.
"Výrazy ve stylu "začínám slyšet charakteristiku OPAxx.xxx" je pro mě k smíchu" zrovna u tebe me to prekvapuje, nebot jsi schopen slyset rozdil mezi digitalnim koaxem za 500 a koaxem za 1k o optice nemluve. Rozdil mezi operakama v analogu dacu je nejen slyset ale i videt (byt na nic nerikajich parametrech SNR, THD atd).
"Add Buffer - to je jen zpětná vazba na nesmyslnou argumentaci od Hooligana." Timto jsi do toho moc svetla nevnesl, nebot stale nevim co jsi tim puvodne myslel.
" Buď dáte hmatatelný důkaz o tom, že REV5.1 je zvukově lepší, než REV7.1"
Nedame :-) nebo netusim jaky hmatatelny dukaz bys chtel videt/nahmatat. Co treba si od nekoho Revo5.1 pucit a poslechnout na sve uzasne sestave.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
" Použití jiného OPA je taktéž NULA," to snad ani nemuzes myslet vazne
"Výrazy ve stylu "začínám slyšet charakteristiku OPAxx.xxx" je pro mě k smíchu" zrovna u tebe me to prekvapuje, nebot jsi schopen slyset rozdil mezi digitalnim koaxem za 500 a koaxem za 1k o optice nemluve. Rozdil mezi operakama v analogu dacu je nejen slyset ale i videt (byt na nic nerikajich parametrech SNR, THD atd).
"Add Buffer - to je jen zpětná vazba na nesmyslnou argumentaci od Hooligana." Timto jsi do toho moc svetla nevnesl, nebot stale nevim co jsi tim puvodne myslel.
" Buď dáte hmatatelný důkaz o tom, že REV5.1 je zvukově lepší, než REV7.1"
Nedame :-) nebo netusim jaky hmatatelny dukaz bys chtel videt/nahmatat. Co treba si od nekoho Revo5.1 pucit a poslechnout na sve uzasne sestave.
Ach jo, to je tedy hlava :-( Píšeme tu o dvou operácích, které jsou použíté a já tvrdím, že mezi těmito žádný rozdíl není, proto uvádím, že změna ve zvuku k lepšímu = NULA!!! Jiný OPA tam byl použit hlavně proto, že tam je úplně nový (jiný) DAC ty hlavo a bylo nutné provézt korekci zvuku na požadovanou kvalitativní úroveň, což původní OPA nesplňoval.. Příště spešl pro tebe to 3x upřesním. Že je mezi operáky obecně rozdíl vím velmi dobře, je to jedna z oblíbených činností v DIY zejména výměny v CD přehrávačích. Ale - ono to musí mít smysl a výměna často nepřinese vůbec žádné změny a když, tak je těžko jen tak z patra vůbec říci, zda k lepšímu, nebo k horšímu, změna ve zvuku ještě nic neznamená. V tomto případě je to naprosto o ničem, ten operák, co je použitý na REV5.1 je to samé bláto, jako na REV7.1 bohužel. Nebudu se tu pouštět do obecných definic o schopnosti rozumně poznat KTERÝ OPERÁK ZROVNA HRAJE a už vůbec ne do problematiky operáků - to tu neřešíme. Pokud měsíc budeš poslouchat pět kusů a nic víc, tak si to možná zapamatuješ, ale v reálu nemáš nejmenší šanci si to dlouhodobě zapamatovat. Sluchová paměť je bohužel velmi nízká.
Nikdy jsem nepsal, že jsem slyšel rozdíl mezy koaxem za 500 a za 1000! psal jsem, že jsem slyšel rozdíl mezy drahým(relativně) koaxem(metalickým kabelem) a levnou optikou, což je dost podstatný rozdíl, protože ..... ále, vždyť ty jsi expert, tak to vysvětli sám ne, proč je to naprosto reálné zjištění - to jsem zvědav co z tebe vypadne, podle mě nic, nebo jedna věta, že je to blbost? CHA!!! Takže aď z překvapení jednou vyjdeš zase do reálu - to zase budou řeči, jak tu flamujem :-(
Add bufer - u REV5.1 je linka pro sluchátka samostatná a je buferována proto, že je DACována společně se všemy kanály a nemá od počátku vlastní cestu tak, jak je tomu u REV7.1 - tam být bufer na sl. nemůže, páč je výstup společný s L+R ..... takže argument, že na rozdíl od REV7.1 je v REV5.1 bufer je fakt to nejdůležitější, co z tvé palice vypadlo :-)))))
Ano, pokud zde vehementně tvrdíš, že REV5.1 je lepší ve zvuku, než REV7.1 tak bys to měl něčím doložit, což jsi doposud neudělal. Pravda to není a nikdy nebude. Pro koupi REV5.1 hovoří jiné důvody, než rozdíl ve zvuku, nebo nějaké vymyšlené "modernější" (tudíž prý asi lepší - PCHE) řešení oproti REV7.1. kvalitativně jsou na totožné úrovni - hlavní argument je cena a pro někoho samostatný sluchátkový výstup. Že se REV5.1 často nedaří v multikanálu analogově pořádně rozchodit a že vobčas někdo píše, že mu pořád nefunguje EAX už je jiná kapitola. Do toho se tu pouštět nehodlám. Já takové zkušenosti nemám.
Moji PC sestavu nech na pokoji, ja Ti do Tvé staré taky nevrtám. a když už jsme u těch Invektiv, tak tedy - "no, svaly teda máš ....... dědo. :-( "
Tím končím, je mi fuk, co si kdo koupí, já k tomu své řekl a to mi stačí. Přeji pěkný víkend všem.
Clovek na urovni by mel poznat, kdy uz diskuze prestala byt smyslupnou a prinosnou. Dost mozna ze ta situace nastala tak 5 postu zpatky :) nicmene je zrejme, ze tahle diskuze uz se nema kam vyvijet, takze tady deda uz sva cenna zivotni moudra rozdavat nebude. Podal jsem objektivni duvody, proc ma jedna zvukovka technicky lepsi predpoklady hrat lip, ve vysledku to EM bordel v kompu stejne srazi na podobnou uroven a rozdily jsou prave ve vecech do kterych zkratka uzivatel byt s nadsenym zajmem proste videt nemuze.
Podal jsem objektivni duvody, proc ma jedna zvukovka technicky lepsi predpoklady hrat lip
No, to je právě to, co tvrdím, ŽE NEPODAL, ani nemůžeš, prostě neexistují. END.
a to je presne to o cem mluvim....ukazka velkeho epenisu na threadu, ktery uz je davno a davno vyresen...a od kvalitniho stereosystemu (dle nazvu) je na hony vzdalen. Navrhuji aby Arteee zalozil sticky thread E-penis sekce audio..tam se potom muzou klidne odehravat takoveto afterparty.
ty vole ty posledni prispevky cist to je super poctenicko, blesk hadr :D
vyborne dawsoo, jedinej kdo je to schopen shrnout i obycejnym posluchacum bez zbytecnych komentaru.))))) Skoro bych navrhl soupnout dawsoov thread nahoru do sekce audia..dat mu nazev napr.(Vyber zvukove karty) nebo jiny obdobny. Je to kratke, prehledne informacni hodnota naprosto odpovidajici a rekl bych ze temer vsichni se shodnou na uvedenem poradi karet. Mozna, ze bych tam jeste doplnil k sekci slusne nebo mene slusne audio i Hercules fortissimo 4 a nejakeho zastupce terratecu (space, prodigy) ktere se neshani zrovna nejlepe a potom nejakeho zastupce pro liveDD. U karet ktere muzou nabidnout multikanal bych doplnil i multikanal, u karet stereo napsat stereo. Arteee jestli sem vlezes prosimte koukni se na to co s tim))).
Kde v Praze sehnat M-Audio Revolution 5.1/7.1?Gugl me moc neporadil..:(
5.1 mám objednanou v Cybexu..... ale není na skladě, týden čekací doba :rolleyes: