Tak jsem začal silně uvažovat o A1. Sice má 7x optiku, chtěl jsem více, ale nějak mě zaujal design (předtím se mi nelíbili), kovové zpracování, výklopný LCD a hledáček, prostě výhody, co psal Jan555. Doufám, že budu s ním spokonejej.
O FZ20 stále častěji čtu o vysoké aberaci a prý zoom 12x neni až tak ostrý, apod. Viděl jsem dost fotek a zdají se mi dobré, jsem v tomhle laik, takže detaily ještě nedokážu rozpoznat, ale o aberaci píše dost lidí.
Moje hlavní kritérium je právě ve velkém zoomu, kdy budu pořizovat kvalitní fotky vzdálených objektů, apod.
1. Je znatelnej rozdíl mezi 7x a 12x optikou?
2. Jak je to s tím ISO? Já to chápu tak, že když budu chtít foti v noci, tak musím zvolit vyšší ISO? Tím na fotce vznikne ta aberace?
3. Když budu fotit ve dne, podvečer,v dobrém osvětlení, nastává tam také nějaká aberace (např: při ISO100, 200), nebo je to problém jen při focení ve tmě s vyšším ISO?
4. Vznikne nějaká aberace, když bych používal menší ISO a 12x zoom na FZ20?
Jan555: Si s A1 spokojenej, nebo by si měnil za jiný v podobné cenové hladině? Na A2 prdim, ta je o 5k dražší.
Po přečtení recenze FZ20 na dpreview se té aberace bojim, byli tam známky i při nižším ISO.
Předem díky za zodpovězení otázek. Jsem lamka na foťáky, takže respekt :-)