to mas tu vodu hodne teplou, ale ted ty hodnoty odpovidajiCitace:
Původně odeslal Tukancheez
ja mam vodu 31°C a speedfan ukazuje 41°C(poustim do nej 1,76V)
Printable View
to mas tu vodu hodne teplou, ale ted ty hodnoty odpovidajiCitace:
ja mam vodu 31°C a speedfan ukazuje 41°C(poustim do nej 1,76V)
hmm mozna ty teploty vubec nelzou nevim ale prijde mi ze 50°C na procaku neni ...kdyz na to sahnu tak to dle me nema tech 50°C....
ale teplota vody je tpla dost....mam malej vymenik takze tim to bude :wink:
??? Jednoznacne ta teplota kolem 50°C je mozna. Nebno sis snad sahnul na jadro CPU? Vono rozdil mezi blokem na cpu a jadrem je minimalne 3°C a vic - standarne u mne tak 3-5°C pri IDLE a 5-10°C pri FULLLOAD. Takze estli ti SpeedFan ukazuje teplotu z diody v jadre CPU tak tech 50°C muze byt klidne OK. :smoke:Citace:
Tento rozdil muze byt dost zavisly na pouzite paste ale take na pritacne sile WB. Kdo mate vodnika, muzete zkusit pritlacit vas WB co nejvice na CPU, ale samozrejmne rozumne, abyste neznicili jadro. V tom bych videl vyhodu A64, ktere maji heatspread, na ktery se da zrejmne tlacit hodne. Pokud mate nekdo WB pripevneny sropubem a muzete silu plynule menit, muzete zjistit funkcni zavislost tohoto teplotniho rozdilu na pritlacne sile, docela by to zajimalo.
Citace:
Původně odeslal integráč
2integrač: na jadro CPU sem nesahal ale asi mas pravdu asi to tak bude navic ta pasta co tam byla kdysi na nesena uz asi nebude to co byvala ...musim znovu nanest pastu ....jinak sahal sem na blok ...takze ten chladnej je ale na jadre jak rikas muze byt odpovidajici teplota....a asi bude protoze navecer kdyz se v mistnosti ochladi tak mivam kolem 45°C
2Petrik: jj taky sem zjistil ze dosti zalezi na sile.... :wink:
az budu zase predelavat pastu tak si s tim zkusim pohrat vic ...uvidim jak to dopadne ... hlavne by byla skoda zdemolovat to jadro :wink:
to jak to doseda na jadro uvidite hned, kdyz sundate ten blok z CPU!Citace:
ja kdyz to sundam, tak mam krasne ohraniceny jadro a vim ze me to dosedalo presne a rovnomerne po cele plose jadra :idea:
Hele lidi mám vodníka chvilinku ale...
Dneska jsem přišel nato že když oddělám přídavnej větrák 120mm kterej mám namířenej na grafiku tak mám teplotu idle 45!!! a to je podle mě mooc mooc když je tam ten větrák tak idle 37
No tak se chci zeptat mám expanzku... v expanzce eheim 300 pak radiátor z žigulíku a pak to jde na střed cascady pak odtok zpět do expanzky celkově 2,7M hadic 10/14 všechno leží na stole a cascada je uprostřed casu (bigtower) na výměník foukám 1x 120mm 1x 80mm
Je tam jen CPU blok.. takže mě zajímá co je špatně? :/ možná jsem špatně dotáhl blok jelikož jsem to dotahoval poprvé jak moc blok dotahujete? není eheim 300vka málo ? nebo kde by mohl být problém pls kdo pomůže má u mě pivo :idea:
ještě takovej detail... nazáčátku mezi expanzkou a výměníkem je tlak fakt silnej to je v té hadici cítít ale hned za výměníkem už to není ono a u cascady už to člověk vůbec necítí... a cestou zpět do expanzky už jako by tam nebyl...
jinak mám zhruba 1,7L vody
Edit 2: CPU XP-M 2600+@2400Mhz 1,65V
skus dat cerpadlo pred cascadu a skratit hadice, at toho netlaci cerpadlo tolik, 2,7 mi pride uz hodne, ja mam neco pod metr :-)
to není 2,7m do vejšky ... ale celková délka hadic... to zmenšovat nechci :( nemám to kam dát prostě to musí takhle ležet :/
cascada prej potrebuje poradnej tlak(prutok)
jestli ti ten vetrak tam nevadi, tak proc ho oddelavat
ja mam vetrak namirenej vedle CPU(na mosfety) a kdyz ho oddelam, mam na CPU hned 50°C
vim ze to neni do vysiky, mam compact 600 a ten ma hmax 1,3mCitace:
Původně odeslal Ladron
mozna kecam, ale cim delsi hadice, tim menci prutok
Takze muj on-die vodnik ma teplotu idle CPU: 51°C, voda 29°C, 100% zatez CPU 58°C voda 30°C,
rozdily teplot sou brutalni ale nejak se mi to nezdalo, s kamaradem sme tedy udelali jednu vec. Ja dal vypnout PC a v momente kdy zhasl vyrval sem napajeni cerpadla a on behem 1s vytahl CPU z patice a sahnul na zadni stranu. Byla vlazna cili teplota tela, ani nahodou to nemuze mit 50°C...myslim ze deska to blbe meri, vodu meri dobre to mam overeno digitalnim teplomerem.
No nejak ty teploty neresim, chladi to, jede to, stabilne na frekv ktere sem se vzduchem nedaval.
Cus Nak
mě to fakt štve potřebuju zkusit Eheim 600 asi nebo tak ta teplota stojí zahovno to jsem mohl mít vzduch ten to chladil líp :D
Tim on-die asi myslis chlazeni jadra vodou primo, ze? Jak mas vyresen prutok vody kolem jadra, aby sa nem nedelaly bubllinky? 58 mi pripada jako sakra hodne.
Citace:
Původně odeslal Nakadah Al Jaffa
Voda tece na stred IHS a v kazdem rohu je odvod vody..cili 5 fitinek...jedna privadi 4 odvadi...zadny bublinky se nedelaji.
Otazka je nakolik mi meri dobre deska teploty. Cidlo vody je normalni NTC termistor v Tcku kterym protika voda.
Jenze neco jineho meri Bios, neco jineho treba Sandra a neco jineho MBM5. Rozdily teplot jsou 3-10°C podle toho cim to merim.
Jenze ten procak je zezadu studeny takze nemuzu verit tomu ze podle biosu ma 64°C.
Nak
Problem je v tom, ze i ten IHS ma zrejmne moc malou plochu, medeny dobre udelany WB je zrejmne lepsi nez prime chlazeni vodou, voda ma totiz mizernou "statickou" tepenou vodivost, chladi dobre jen diky tomu, ze ma velkou tepelnou kapacitu a hlavne proto, ze to je kapalina, ale aby dobre ochlazovala malou plochu, musi mit velky prutok, aby vznikalo turbuletni proudeni, ktere chladi asi 5x-10x lepe nez laminarni proudeni.. Daleko lepsi by bylo pouziti nejakeho tekuteho kovu s dobrou tepelnou vodivosti (treba sodiku), tim se chladi nektere jaderne reaktory ( i v ruskych pomorkach) s mnohem lepsimi vysledky, ale je problem sehnat vhodny kov tekuty pri pokojove teplote. Idelani je asi WB navrzeny tak, aby v nem vznikalo turbulentni proudeni a jeste s velkym pritlakem na CPU.
Citace:
Původně odeslal Nakadah Al Jaffa
Idelani je asi WB navrzeny tak, aby v nem vznikalo turbulentni proudeni a jeste s velkym pritlakem na CPU.
a ty vis o nejakym takovym WB?
Podle me je stale nejlepsi WB vysokotlaka kaskáda, moje reseni mi to chladi aby to jelo stabilne...jenom se mi ty teploty nejak nezdaly...šmytec...Nak
Mam homemade Al WB s rozmery 60x50x20mm s vyrezovanym 18mm hlubokym snekem. Studena voda dopada primo namisto ke by melo byt jadro. Idle teplota se pohybuje od 37-39st pri normalnim serfovani, posteni TC atd je teploda podle mistnosti od 40-43st. Pokud na tom parim nebo delam jinou totalne narocnouvec, pak jsem se jeste nedostal pres 50st. Na 49 se to otepli dost rychle a vys uz to leze jen neochotne nebo vubec. Akvaristicke cerpadlo mam cca 1m pod urovni vstupu do WB s 2m dlouhou hadici. Bohuzel se mi ve WB udelela bublina kde voda netece, tak premyslim jestli tam nevrazit silnejsi cerpadlo. Do CPU jdou 2V.
Najare se o to pokusim, musi tam byt hodne ostrych hran za kterymi vznikaji ty tyrbulence. Jeste se o tom pobavim s nejakym profesorem u nas na MFF.
Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
A co treba rtut? Ale to uz neni moc bezpecny :-)Citace:
Původně odeslal Petrik
no nechcel by som aby sa mi v pripade havarie valala v pocitaci, na stole a po zemi ortut :-o , radsej voda :wink:Citace:
Původně odeslal mraky
1, Bublina - tu rychlo odstran, zvysuje teplotu :!:Citace:
Původně odeslal Perplex
2, 2V v CPU - to je podla mna trosku moc, bal by som sa o CPU.
3, 1m vyskovy rozdiel medzi cerpadlom a WB - zniz ho na tak 20cm a prietok sa ti rapidne zvisi, malo by to odstranit aj tu bublinu.
Ta ma moc veliky povrchovy napeti, takze vubec nesmaci steny beznych materialu, takze od nich spatne prijima teplo, navic jeji vypary jsou jedovate
Citace:
Původně odeslal mraky
tak sem si zmenil BIOS na D26 Mantaray a dale sem vymenil vymenik Maxpert 120 za Ertyho vlastni vyrobu a teplota sla o dost dolu....
ted mam pri burnu do 47°C ...jinak provozuju kolem 35-39°C zalezi dle vytopeni mistnosti ...
ale musim uznat ze voda je v celku ledova takze to asi bude odpovidat...
BTW: ten BIOS me velice potesil ..FSB testuju a zatim frcim 220fsb ...predtim jsem max mohl stabel 210 ...takze uvidim kam az to dostanu :D