-
Re: Výběr disku: WD AAKS a spol., Barracuda 10/11, Samsung, Hitachi, etc.
Citace:
Původně odeslal
Dave . . .
Ja ma
Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS no obcas mam pocit, ze mi nekdo v bedne zatlouka hrebiky.
Hledam mu bratra,
Samsung Spinpoint F1 HD642JJ - 640GB nebo
WD SE16 WD6400AAKS - 640GB
Zatim jsem pro toho samsunga, po precteni diskuse jsem trochu v rozpacich. Udelam chybu kdyz ho vezmu?
(Dnes uz nemam moc casu a zitra potrebuju nutne nejaky koupit, diky za radu)
!decide "Samsung Spinpoint F1 HD642JJ - 640GB" "WD SE16 WD6400AAKS - 640GB"
<Oleburt> The roll of the dice picks: WD SE16 WD6400AAKS - 640GB.
-
Počkej počkej, to mi doporučuješ nebo hraješ doma kostky :o:mweheh:
-
To je random rozhodnutí ze zadaných voleb přes bota na IRC ;)
-
Celkem obsáhlý test je tady (na WD, Samsung 640GB jsem tam tuším neviděl), ten WD nevypadá vůbec špatně :-)
http://techreport.com/articles.x/14380
EDIT: tak Samsung 640GB tam URČITĚ není a recenzi na něj jsem nenašel
EDIT2: tady něco na fóru, určitě stojí za shlédnutí:
http://www.xtremesystems.org/forums/....php?p=2930346
-
Je WD GP WD10EACS (1TB) vhodny pro raid (do NAS boxu), aneb jak je to u nej s temi "menitelnymi" otackami?
Jestli se fakt meni, tak to podle mne bude v raidu delat neplechu...
-
nejsou měnitelny... GP je 5400rpm
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
nejsou měnitelny... GP je 5400rpm
Tak to je dost nepřesná informace, řekl bych dokonce nepravda.
Doporučuji nastudovat specifikace.
Mokus: "menitelne" otáčky rozhodně nemůžou mít vliv na jakoukoli SW aplikaci, protože ať se tam děje co se tam děje, funguje to transparentně za elektronikou disku. Aplikaci (i řadiči) je to jedno.
EDIT.
tak mi to nedalo a studoval jsem hlouběji jak to je s těmi otáčkami a je to skutečně všelijak - měly by se dělat modely 5400 i 7200, ale není zřejmé, který je jaký. Plynule proměnné ani přepínatelné otáčky za chodu se evidentně ale nevyrábí.
-
Menitelne otacky ma Hitachi u P5K700 tj. desktopovom disku, u UltraStar diskov sa to nepouziva. Zrovna GP je inak do NAS/RAID na storage idealny disk
-
-
Citace:
Původně odeslal
bashnator
Jo, dobrej, má 500GB kapacity. Vejde se tam hafo fotek.
(co tě konkrétně zajímá?)
-
No Vykon a jak je na tom teplotne viem ze je to raid edicia ale ja by som ho mal SINGLE napr. s porovnanim so seriou AAKS
-
Citace:
Původně odeslal
bashnator
No Vykon a jak je na tom teplotne viem ze je to raid edicia ale ja by som ho mal SINGLE napr. s porovnanim so seriou AAKS
RAID edicia znamená, že je vyráběn primárně s ohledem na vyšší spolehlivost při 24/7 provozu. Moje vlastní zkušenost je právě v tomto použití v malém serveru, kde fungoval v pohodě. Výkon nemůžu porovnat a s teplotou nikdy v daném stroji problém nebyl (ale to ty disky byly přímo ofukované).
-
takze potrebujem radu, premyslal som o vymene mojich 4x 500GB diskov konkretne WD5000YS dovod je ten ze pocujem otacanie platni !!! disky mam v boxe
pc mam v podstate nepocutelne (hluk robia len disky!!!): enermax infinity, noctua na cpu, ac S1 na VGA + 4x noctua na 600ot
ma niekto nejake napady?
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
takze potrebujem radu, premyslal som o vymene mojich 4x 500GB diskov konkretne WD5000YS dovod je ten ze pocujem otacanie platni !!! disky mam v boxe
pc mam v podstate nepocutelne (hluk robia len disky!!!): enermax infinity, noctua na cpu, ac S1 na VGA + 4x noctua na 600ot
ma niekto nejake napady?
pokud chces ticho tak samsung...
jinak ty otacky u hitachi se meni jen pri idle...
-
samsunga uz nechcem (aj ked su v idle tiche seek je uz ostry a vybracie ani nehovorim) mal som par kuskov a kazdy sa odporucal a este tie natahovacky pri reklamacii dakujem neprosim
osobne vyberam disky len od WD (zatial som vlatnikom 5tich a dalsie co som podaval do zostav ci uz vo firme alebo kamosom tak spokojnost na 101%) mozno na hitachy by som pristupil ale nemam dovod menit znacku tak skuste doporucit nejaky konkretny model od WD s kapacitou nad 500GB pripadne nejaku alternativu od hitachy dakujem
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
samsunga uz nechcem (aj ked su v idle tiche seek je uz ostry a vybracie ani nehovorim) mal som par kuskov a kazdy sa odporucal a este tie natahovacky pri reklamacii dakujem neprosim
vibrace ano, ale rikal jsi ze ho budes mit v boxu, takze nevim co resis...
a co se tyka seeku, tak opravdu nevim, jestli se bavis o samsungu... :eek:
-
Tak si pořiď ty nové dvouplotnové WD 640GB disky, podle recenzí mají slušný výkon a tichý provoz, cena je taky pěkná => a když je šupneš do boxů od Silentmaxxu nebo Scythe, tak bude IMHO krásně tichoučko a teploty budou taky OK.
V postech níž jsem uvedl linky na testy tohoto WD, tak se na to kukni a posuď sám ;-)
-
Nový WD 1600 AAJS (hlučnější, než pětiletá Barracuda 7200.7) mi přijde ve srovnání s půl roku starým a neslyšitelným 3200 AAKS hodně hlučný. Mluvím o hluku motoru / rotujících ploten, seek je tichý, ta starší 320 sice lehce chroustá, ale nepiští.
-
Jak tak koukám na testy WD6400AAKS, tak si říkám proč mám v bedně ještě Raptora, který je lepší akorát v přístupové době. Konečně bude ticho i v seeku :-)
A když už budu v tom, tak rovnou nahradím i WD5000AAKS.
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Jak tak koukám na testy WD6400AAKS, tak si říkám proč mám v bedně ještě Raptora, který je lepší akorát v přístupové době. Konečně bude ticho i v seeku :-)
A když už budu v tom, tak rovnou nahradím i WD5000AAKS.
6400AAKS mam v PC tri dny a vypada hodne v pohode. Sice HDD trochu slysim, ale to je tim ze mam oddelanou bocnici. Za 2100Kč je to super koupe.
-
U me 6400AAKS jsou dost slyset plotny, seek vcelku tichy, po AAM na min. super...srovnat muzu leda s Sams. HD321KJ, tam plotny neslysim ale zas seek je dost znat, AAM netlumi tak jako u WD.
-
Citace:
Původně odeslal
Neller
6400AAKS mam v PC tri dny a vypada hodne v pohode. Sice HDD trochu slysim, ale to je tim ze mam oddelanou bocnici. Za 2100Kč je to super koupe.
Vzhledem k tomu, že budou uložené v Antecu Solo (zavěšení v "kšandách"), tak neočekávám problémy s hlukem. O 5000AAKS vůbec nevím...
-
no pozeral som trosku po diskoch a zaujal ma WD640aaks ale tak trosku ma zaraza ze niekto WD640ku nepocuje vobec a niekto pocuje otacanie platni :(
osobne hladam disky ktore budu mat co najtichsie respektive nepocutelne otacanie platni hlucnost seeku ma az tak velmi netrapi kedze budu v boxe tie disky
mementalna hlucnost mojho pc je taka ze ked nebezia disky tak pc je nepocutelne!!! akykolvek iny spotrebic v domacnosti vydava viac hluku ako moj pc (nastenne hodiny zapnute video, tv a pod) akonahle pripojim disky pc huci :( s jednym hdd sa to este da ale setky uz to nieje ono v noci to dost otravuje bednu mam od hlavy vo vzdialenosti do 80cm (ak si lahnem do postele tak viem bezproblemov zaspat co je umna zvlastnost pretoze niekedy pocujem nastenne rucickove hodiny z obyvacky cez 2je zavretych dveri)
-
Kup si 2,5" disk ked sa povazujes za takeho psychopata ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Kup si 2,5" disk ked sa povazujes za takeho psychopata ;)
no som natom dost biedne ale az taketo riesenia nemozem podstupit
potrebujem proste klasicky 3,5" disk, min 3 ks a kapacitu nad 1400GB (kapacitnu podmienku 3x WD640AAKS splnuje cize aj pri pouziti vacssich hdd tu nevidim problem) problem je len najst tiche disky
-
Tak si pořádně odhlučni case nebo pořiď nějakou jinou. V Solu jsem neslyšel ani starý pata Seagate, který v idle tichostí zrovna nevyniká... (a to jsme na ticho celkem magor)
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
no som natom dost biedne ale az taketo riesenia nemozem podstupit
potrebujem proste klasicky 3,5" disk, min 3 ks a kapacitu nad 1400GB (kapacitnu podmienku 3x WD640AAKS splnuje cize aj pri pouziti vacssich hdd tu nevidim problem) problem je len najst tiche disky
bud vylepsi case (solo je vyborna volba, mam ju sam), alebo si kup NAS a postav ho niekam uplne doprec ...
-
ako nechapem preco hladate chybu tam kde nieje ??? case mam kvalitny dostatocne, nevybruje nedrnci ani nic podobne, co sa tyka chladenia tak osadenie noctua 4xfan 600ot cez redukciu + cpu chladic noctua, vga ac s1, enermax infinity nic tam hluk nerobi!!!
disky su v boxoch ziadne vybracie ani nic pod hlucnost seeku ma absolutne netrapi
zhrniem to : pocujem otacanie platni a to vytvara hluk ktori mi vadi potrebujem disky ktore nevydavaju hluk pri otacani platni nic viac nic menej.
dalsie poziadavky min 3ks hdd, kapacita min 640GB/hdd az 750GB/hdd - viac asi nebude potrebne a aj cenovo by to uz bolo dost drahsie, vykon nieje az tak dolezity, vyrobca WD seriu neviem - cakam odporucania dakujem
sucasny case je mozne ze casom vymenim z dovodu ze uz do nej nedam nic je plna komplet cize nieco vacssie v podani CM830 evo bude naslednik :)
-
jestli slysis rotaci ploten i pres ty tve boxy, tak muze byt resenim hrebik ci SSD. To prvni narvat do ucha, to druhe misto stavajicich HDD. Prvni reseni je ve shode se vsemi tvymi pozadavky, druhe jiz nikoliv (cena+kapacita).
ps: vybrace s tvrdym muze mit leda Silenec, ostatni vyboureni citi vibrace s mekkym
-
2 matooo:
Každý běžný disk vydává hluk od otáčení ploten - nový WD6400AAKS je zřejmě nejtišší 7200ot. 2 plotna co je k sehnání. Nic lepšího neseženeš /leda SSD/. V boxu a zavřené case je slyšet opravdu jen minimálně a to pouze v "absolutním" tichu.
/mluvím o stavu, kdy běží jediný FAN ve zdroji Corsair HX520W a který je navíc v oddělené spodní části case.
-
2 Matooo: tak tak, 640GB má jen 2 plotny s maximálním využitím prostoru. Co se hluku týká, tak ses asi nedíval na ten můj odkaz, co?
http://techreport.com/articles.x/14380/14
EDIT: tu tvoji/novou bednu tu řeší proto, že jsi netopýr a Antec Solo je v tlumení HDD opravdu dobrý => takže pak nemusíš hledat nejtišší HDD, když máš bednu co ti ztiší téměř jakýkoli HDD :-)
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
ako nechapem preco hladate chybu tam kde nieje ??? case mam kvalitny dostatocne, nevybruje nedrnci ani nic podobne...
Možná proto jsem psal, že ze Sola jsem ten starý disk neslyšel (kdežto z dřívějšího Chiefteca ano)... :roll: Takže to tlumení tam je.
A nějak mi neleze do hlavy, jak můžeš slyšet plotny a ne Noctuy, a to i přes pomalé otáčky. Když mi ještě fungoval správně zdroj, tak jsem v absolutním tichu slyšel jedině ty Noctuy (taky stažené). wd5000aaks, které by měl 6400aaks v tichosti překonávat, jsem dodneška slyšel jenom když přilepím ucho na case...
Nebo taky vnímáš nějaký frekvence extra dobře. A pak budeš mít problém asi vždycky.
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
..A nějak mi neleze do hlavy, jak můžeš slyšet plotny a ne Noctuy, a to i přes pomalé otáčky...
Nechtěl jsem být OT, ale k tomuto se přidávám. Mám v Solu jen jednu staženou Noctuu, ale ta je slyšet z celé sestavy nejvíc. A to nemám nijak extra tiché disky - seek je samozřejmě slyšet, ale určitě ne otáčky. Ty právě tlumí nejlíp kvalitní case.
-
Tak pokud se nemýlím tak ta jeho case má plně perforovaný předek, což je IMHO největší problém dotyčného.
-
Je nejaky rozdil mezi "SE WD6400AAKS (SE16 WD6400AAKS)" "XL WD6400AAKS" ?
-
u WD je urcujuci prave ten string WDxxxxXXXX-cosi
Ten urcuje velkost aj seriu a model to "-cosi" odlisuje napriklad u WD3200AAKS jedno od dvojplatni ale :)
-
tak vrtala mi v hlave ta moja case a som to trosku vyskusal a mali ste pravdu ciastocne to moj problem s hlukom riesi ale vymene diskov sa nevyhnem tak ci tak...
teraz nastal problem ako vyriesit ten perforovany predok ako to vytesnit a cim, disky mam umiestnene v hornych 3 poziciach cize pred disky by som mal dat nejaky molitan alebo co?
mate nejaky typ
disky ktore zvazujem:
WD6400AAKS
WD7500AACS
(ma zmysel uvazovat nad WD7500AYPS cena tam je uz niekde uplne inde vyse 2nasobna investicia!!!???)
-
Mám opravdu pocit, že moc nečteš předchozí posty :rolleyes: a zároveň doufám, že se pletu.
Jestli jsi citlivý na hluk/zvuk, tak přemýšlej nad 640MB diskem (WD nebo Samsung) kvůli těm 2 plotnám a menšímu zvukovému projevu. Pak si sesumíruj, jak velký podíl má perforace bedny na tom, že disky slyšíš => no a pak to zacpi :-) molitan má výhodu v tom, že i nadále ti předkem půjde nějaký ten vzduch, nevýhodou je že si moc nepomůže. Pak můžeš použít nějaký tlumicí materiál, někde tu na to je i thread. Pomoci ti může třeba i starý koberec...
EDIT: jo a nad tím WD7500AACS bych vůbec nepřemýšlel, to je IMHO spíše serverová/průmyslová záležitost :-)
EDIT2: napíšu to raději i sem => v původním EDITu jsem měl na mysli disk WD7500AYPS, nikoli WD7500AACS
-
2 matooo: vzhledem k tomu že ty tvé problémy s hlučností HDD trvají už vcelku dlouho (dle tvých postů na PCT) a vystřídal jsi už vícero disků (většinou ty nejtišší na trhu), tak bych se už opravdu začal starat o nějaké odhlučnění, úpravu bedny nebo nákup jiný case
zda se ti to podaří vyřešit v současné skříni toť otázka
-
Citace:
Původně odeslal
meteor
EDIT: jo a nad tím WD7500AACS bych vůbec nepřemýšlel, to je IMHO spíše serverová záležitost :-)
To sis asi popletl, AACS je Green Power a zrovna při hledání nejtiššího disku je tenhle model velmi na místě ...
Citace:
Původně odeslal silentpcreview.com
It's the quietest desktop drive we've ever tested.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To sis asi popletl, AACS je Green Power a zrovna při hledání nejtiššího disku je tenhle model velmi na místě ...
Jojo, to jsem si opravdu popletl, já reagoval na ten WD7500AYPS, ale nějak mi oko sklouzlo k tomu označení nad ním :-) za což se tímto omlouvám a zároveň děkuji za upozornění (k+).
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
(ma zmysel uvazovat nad WD7500AYPS cena tam je uz niekde uplne inde vyse 2nasobna investicia!!!???)
Co se týče financí, tak se RE verze obecně nevyplatí. Za zvýšenou cenu dostává člověk větší MTBF, delší záruku, lepší aplikační logiku (RE verze jsou aplikačně obvykle o něco rychlejší než odpovídající ne-RE disky) a u některých nějaké technologie navíc (např. RAFF, ale mám takový dojem, že to už mají potichu všechny nové disky od WD).
AYPS neznám, ale je to RE2 verze GP AACS, tzn. se dá předpokládat, že když výše uvedené naaplikuješ na AACS, dostaneš AYPS (a to se ti asi nevyplatí).
-
AACS řadu WD obecně prezentuje jako výhodu pro velká datacentra na klasických discích - např. pro datacentra googlu je to hodně zajímavá volba, s ohledem na úsporu energie.
O googlích datacentrech např. tady nebo tady.
-
Takze muj WD Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
asi pujde pryc. Vydava takovy neprijemny vysokofrekvencni zvuk(piskani), jeho hlasitost se zvysuje kdyz disk pracuje... A jelikoz mam nanem Download oddil, tak je to v noci neprijemne ... :(
-
Podobny piskot (plus dost silne vibracie, minimalne 2-3x take ako u starsich 3200aaks alebo 5000aaks) pozorujem aj na poslednom kupenom (uz konecne) 1 platnovom 3200aaks, co som montoval (doteraz som mal tu cest len s dvojplatnami).
Na druhu stranu rychlost je hodne slusna - HD Tach read zacina na 106.9MB/s a konci na nejakych 52-53MB/s.
-
Zvláštní. Člověk aby dnes vybíral dobrý kus snad u všeho kromě case. Zdroj, MB, grafická karta, HDD, monitor... jeden kus je bezvadnej, druhej píská, bzučí.
Já mám aktuálně doma WD6400AAKS i WD3200AAKS, Samsung F1 320GB a Seagate xx613AS
Všechy jsou tišší než předchozí generace (WD3200AAKS). WD a Seagate v podstatě bez vibrací, Samsung trochu vibruje. Nejtišší je WD3200AAKS, pak jsou Samsung F1, WD6400AAKS a Seagate v podstatě na stejno.
V syntetických testech je Seagate absolutně nejrychlejší, např. přenosová rychlast začíná těsně pod 140MB/s. WD/Samsung nedosahují na 130GB/s.
V aplikačních testech jsou v pořadí WD 640GB, WD320GB a Samsung, poslední je Seagate. Kromě Seagate rozdíly minimální.
-
Ja uz ty disky neresim, uz ani komp nebudu resit, nebo mi z toho hrabne.
Vetraky mam stale pod 1000ot ale komp porad svisti. Respektive svisti disky. Sice pritelka rika, ze jsem uz uchyl, ale zase si rikam, ze bych investoval do vodniho chlazeni a pak by mi takto svistely disky... :(
-
Citace:
Původně odeslal
Dave . . .
Ja uz ty disky neresim, uz ani komp nebudu resit, nebo mi z toho hrabne.
Vetraky mam stale pod 1000ot ale komp porad svisti. Respektive svisti disky. Sice pritelka rika, ze jsem uz uchyl, ale zase si rikam, ze bych investoval do vodniho chlazeni a pak by mi takto svistely disky... :(
a mas ty disky v nejakym odhlucnovaci boxu ? silentmaxx nebo lepe watercool ?
-
Nema, dival jsemse po necem, ale mam strach, jestli to dokaze umlcet "sviscici obludy"..
Strach z ceho? Z dalsich investic, ktere povedou k nulovemu vysledku.
A z mojima poslednima zkusenostma, mozna diky smule na komponenty uz moc neverim tomu co ctu a slylim....
-
Citace:
Původně odeslal
Dave . . .
Nema, dival jsemse po necem, ale mam strach, jestli to dokaze umlcet "sviscici obludy"..
Strach z ceho? Z dalsich investic, ktere povedou k nulovemu vysledku.
A z mojima poslednima zkusenostma, mozna diky smule na komponenty uz moc neverim tomu co ctu a slylim....
no, vetsinou ano. v tomhle je nejlepsi kombinace samsung disk + jeden box z dvojice tech co jsem psal vyse...samsung vibruje, ale to je asi tak vse co dela..kdyz se da do tehle boxu a nemas nejakou papirovou case tak disky upravdu neuslysis. vyzkouseno treba na antec p-182 s jednou noctou na 800rpm outtake a seasonic s12-650 a dvema samsungy 320gb v silentmaxu...
-
2 Dave . . .
Zkusil jsi na chvíli zastavit všechny větráky? Nebo naopak odpojit disky a zapnout PC bez nich?
1000ot. 120mm větrák není nic extra tichýho a pokud to máš jen klasicky přišroubovaný k case, tak to může být dost znát. Totéž HDD. Pokud ho necháš mimo case, např. na koberci, tak je tichý a po přišroubování do case může být dost slyšet.
Pokud přišroubuji do horní části své case Noctuu při 800ot., stane se tím nejhlučnějším v PC. Je tam jen slabý 1mm hliníkový plech a zesílí hluk ložisek/vibrace.
-
Ja uz zkousel veci, ze uz me nad tim nebavi premyslet. Jak samotny zdroj, ktery neni moc OK.
Tak komp bez HDD a rozdil je znat. Na procaku vetrak bezi 1000-1100 a 2x120mm bezi 800-900. Jejich "hluk" mi nevadi, az takovy "uchyl" nejsem, zkousel jsem i bez nich i je vypinat za chodu pres speedfan.
Seagate 7200.11 ST3500320AS - 500GB je prave na reklamacce, priserne tukani disku i kdyz clovek nic nedelal vystridal bzukot (triskove letadlo) (zde muzete poslechnout, u konce mp3 je vypinani disku)
Ted mam novy kousek, v seeku je tichy, ale kdyz je zaply, tak pripomina hlucny vetrak
Dale tam mam zminovany SE16 WD6400AAKS - 640GB, ten ma zase piskajici nesvar, ktery se stupnuje pri zapisu na disk...
O zdroji a grafice radeji psat ani nebudu :D
-
A já to říkal už dávno a jen jsem dostal vynadáno, že si vymýšlím. ;-)
Mám WD 3200AAKS z předchozí generace (dvě plotny) a ten disk kromě chroupání v seeku není slyšet (motor slyšet není), WD 1600AAJS z nové generace - jedna plotna, jedna hlava, je naopak ohledně motoru velmi hlučný, přehluší vše v PC (sestavy mám z pohledu ventilátorů a vnitřku bedny identické). Sice je to tišší, než disky s kuličkovými ložisky nebo jakýkoli Maxtor, ale pět let stará Barracuda 7200.7, která toho má naběháno opravdu hodně, je výrazně tišší, než tohle.
-
Ja mam 2x ty WD RAID edition 320 GB RE2 WD3201ABYS, jelikoz uprednostnuju zivotnost nad vykon a jsou v pohode, proste je neslysim, obcas neco vydaji, ale vycemene en taky pri seek ... (nemam je v zadnem raid poli ..)
-
Dave:
Na utlmenie diskov je asi najlepsie (bohuzial riadne predrazeny) silentmaxx hd silencer s tym, ze je s nim pouzite este tominekovo riesenie stisenia disku (na silenceri prisrobovane 4 Lka a tie pomocou distancnych stlpikov nalepene na pricucky, to cele polozene na dne case).
A case vystlany niecim ako tecsound...
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Dave:
Na utlmenie diskov je asi najlepsie (bohuzial riadne predrazeny) silentmaxx hd silencer s tym, ze je s nim pouzite este tominekovo riesenie stisenia disku (na silenceri prisrobovane 4 Lka a tie pomocou distancnych stlpikov nalepene na pricucky, to cele polozene na dne case).
A case vystlany niecim ako tecsound...
presne takhle to mam (2 disky v sm+xilence) nad sebou. ani ve starickem chieftecu disky slyset nejsou (jeden z nich je raptor), vibrace +/- nic
-
-
hehe, to som rad ze som tak dobre kupil - testovany bol moj disk :D
-
Citace:
Původně odeslal
M.K.
Každý běžný disk vydává hluk od otáčení ploten - nový WD6400AAKS je zřejmě nejtišší 7200ot. 2 plotna co je k sehnání. Nic lepšího neseženeš /leda SSD/. V boxu a zavřené case je slyšet opravdu jen minimálně a to pouze v "absolutním" tichu.
/mluvím o stavu, kdy běží jediný FAN ve zdroji Corsair HX520W a který je navíc v oddělené spodní části case.
Hm, tak jsem tentokrát vychytal horší kousek. Když mám větráky ztlumené na minimum/vypnuté, tak otáčení ploten u wd6400aaks slyším skoro na 2 metry...U předchozích dvou wd5000aaks a raptora jsem tohle neměl. Večer ho ještě zkusím nacpat do silentmaxxu.
A ještě má ten disk jednu vlastnost která mě znepokojuje - občas vydává takový rychlejší pravidelný klapání (ne, se seekem si to nepletu :-)). U žádnýho disku jsem nikdy nic podobnýho neslyšel...
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
...otáčení ploten u wd6400aaks slyším skoro na 2 metry...
Tak vidim, ze nejsem sam. Zprvu jsem si rikal, ktery vetrak mi to tak fici, ale nakonec jsem zjistil, ze je to ten HDD.
Dej pak vedet, jaky je rozdil, kdyz si ho dasl do silentmaxxu
-
Mam stejny problem jak ostatni (uz sem tu o tom asi psal)....takze taky se primlouvam za zkusenosti v silentmaxxu, chtel bych z nej udelat hlavni disk...
-
ja mam tie 6400AAKS v Revoltec HDD Silencer...nic moc riesenie, ale robi to rozdiel aj tak..
-
Takže WD6400AAKS + Silentmaxx: Disk se ztišil, i když ne úplně. Při ztlumených větrácích ten zvuk stále lze rozeznat, ale už to vyžaduje větší soustředění. Čili účel to splnilo. Na vzdálenost 1,5-2m úplně v pohodě, v absolutním tichu (=noc) to na tuhle vzdálenost problémy asi taky dělat nebude. PC mi dneska poběží v noci, takže o tom poreferuju ještě ráno.
O něco se ztišil i seek, vibrace stále v pohodě.
Shrnuto: stále to tam je, ale už to není rušivý element.
A myslím že nebude potřeba nutně zrovna silentmaxx. Disk má seek relativně tichý a vibrace minimální, takže svojí službu udělá i něco za poloviční cenu. Já ho použil protože ho mám doma. Kdyby ne, tak bych v tomhle případě šel do něčeho levnějšího.
Jinak teplota aktuálně v idle 34°C, předtím 32-34°C (ofukováno pomaloběžným fanem).
-
Ja uz na ty disky nemam nervy... To je des..
Nevim, jestli Seagate ST3500320AS - 500GB neni schopny pracovat +-18hod/den, ale uz jednou jsem ho reklamoval, protoze zacal delat takove paradni zvuky (konec je nejlepsi)
Novy kousek vydrzel 1-2 mesice a uz zase slysim mirny piskot vecer ... :confused: Ach jo
-
Citace:
Původně odeslal
Dave . . .
Ja uz na ty disky nemam nervy... To je des..
Nevim, jestli
Seagate ST3500320AS - 500GB neni schopny pracovat +-18hod/den, ale uz jednou jsem ho reklamoval, protoze zacal delat takove
paradni zvuky (konec je nejlepsi)
Novy kousek vydrzel 1-2 mesice a uz zase slysim mirny piskot vecer ... :confused: Ach jo
A ty se divis ? Kdyz ten HW stoji 100 kc ?
NEdavno, rekneme 2 roky zpatky byla doba, kdy jsem mel vyzkouseno, ze disk nad 250 GB je o mnoho poruchovejsi, nez disk pod 250 GB ... Ja osobne jsem se zatim odvazil max na 320GB a to jsem jeste vzal serverovou verzi ...
Asi by mi jeblo prekopirovat porad 500GB dat ...
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Asi by mi jeblo prekopirovat porad 500GB dat ...
Pri ryschlosti +-140MB/s to neni zase tak stresujici ;)
-
2dave: na tvojom mieste kupim WD a nic ine (este aj hitachy su v celku spolahlive tie nove serie ale nemam to overene)
osobne uz dlhsiu dobu pouzivam len disky WD ako WD3200YS 1kus bezi uz 2hy rok smart tabulka je na 100% ok pri kazdej hodnote od nova sa nezmenila!!!, WD5000YS 4kusy smart taktiez ako pri predoslom hdd disky uz nemam ale 2 bezia u kelegu v compe (ma 4kusy) momentalne v mojom pc si pradu 3x WD7500AACS - paradne ticho uz sa to blizi idealu heh,
a od fcera som sa stal majitelom jedneho WD6400AAKS do bratovho/rodinneho pc a zatial spokojnost este ho nemam otestovany ale tichom ma velmi neoslovil samo v porovnani s GP seriou!!! inak ok
-
o WD jsem psal vyse. Taky zadna vyhra. Sice nevydava pisklavy ton, ale zase fici jako splaseny vetrak. Prehlusi i ostatni vetraky (grafiky, procaku i 2x120mm)
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
...
a od fcera som sa stal majitelom jedneho WD6400AAKS do bratovho/rodinneho pc a zatial spokojnost este ho nemam otestovany ale tichom ma velmi neoslovil samo v porovnani s GP seriou!!! inak ok
Jenže u GP série je to ticho vykoupeno nižším výkonem...Jako data storage vynikající, na systémový disk to ale není. A právě na systém jsem pořizoval wd6400aaks. Čili podobně rychlý disk, ale tišší by se hodil...Kapacita nerozhoduje.
btw, WD6400AAKS má stále lepší a lepší cenu. Už se dá sehnat pod 1500,- s DPH.
-
nepocitujem zeby tie GP disky boli nejako pomalsie oproti mojim predoslim takze spokojnost
co sa tyka hluku ano beriem ze je pocut otacanie platni ale nato staci kvalitna case a uz tie disky niesu pocut ak to nestaci tak boxy osobne mam setky disky v boxoch
ked mam pravdu povedat tak nemas na vyber lepsie disky, WD je momentalne spicka
-
Holt mi nezbývá nic jinýho než počkat až budou SSD promakanější a levnější :-) ;-)
Jiné disky už asi zkoušet nebudu, vzhledem k tomu jak se to liší kus od kusu...I když u wd3200aaks snad každý tvrdí, že je neslyšitelný :-) Promyslím, uvidím...
-
To platí pro "staré" dvouplotnové 320 AAKS a platí to doslova...
S novými jednoplotnovými WD nemám nejlepší zkušenosti (co do hlučnosti), výkon je ovšem velmi dobrý a spolehlivost je brzy hodnotit.
Jinak u nových jednoplotnových 1600 AAJS a 2500 AAKS za hlučnost může i velmi fórová konstrukce krytu (stará 320 AAKS jej má pevný, silný a složený ze dvou vrstev, tyto mají tenký plech. S ním jsem viděl i starší 640 AAKS, novější měly zas ten pevnější a bylo to na hlučnosti poznat, nicméně ještě pořád platí, že jejich motory jsou slyšet víc, než u předchozí generace).
-
Já jsem částečně vycházel z testu na PCTuning, kde testovali právě ten jednoplotnový a z hlediska tichosti na tom byl nejlépe.
Ale jak už jsem psal, liší se to revize od revize a kus od kusu...bohužel.
-
taky mam z nedávna 3200 aaks z AlZY a je dvou plotnovej mě přijde tišší jak maxtor diamond 10 tušim ale tichej neni asi věc názoru
-
Tak jsem včera zapojil nový 640GB AAKS a subjektivně to splňuje moje představy po přečtení recenze. Na stole tiché, až ho dám do case, IMHO o něm nebudu vědět.
Koupil jsem 3 kusy najednou, tak předpokládám, že ty další dva budou stejně tiché.
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Tak jsem včera zapojil nový 640GB AAKS a subjektivně to splňuje moje představy po přečtení recenze. Na stole tiché, až ho dám do case, IMHO o něm nebudu vědět.
Koupil jsem 3 kusy najednou, tak předpokládám, že ty další dva budou stejně tiché.
Sláva, už jsem si začínal myslet, že opravdu tichej kousek mám jen já a MC :-)
-
Pročetl jsem diskusi tady i na odkazovaných stranách, ale nejsem o moc moudřejší - chystám se na RAID1 ze dvou terabytových disků a pořád mi nejlíp vycházejí tříplotnové Samsungy F1 (teda kromě ceny)... má někdo něco proti? :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
M.K.
no ja nevim, ale me se zda, ze proste vibrujou, oba kousky...
-
Citace:
Původně odeslal
M.K.
Ještě připočítej mně, jeden mám a ticho a žádný vibrace:).
-
tak ja som kupil jeden 6400aaks a zozaciatku fungoval ok ale jedine co som s nim robil tak som vytvoril particie a skopiroval tam asi 100GB dat setko prebehlo bez problemov a teraz cez vikend som sa pokusal na ten disk nainstalovat win ale neuspesne zamrzlo to tesne pred nabehnutim plochy a disk zacal cvakat vypol som to disk som vybral dal do svojho pc a pokusil sa s5 nakopirovat data podarilo sa to len z casti ale asi 95% mam ale kopirovalo to stylom ze nazaciatku prenos z disku na disk 110MB/s pomaly klesalo ku asi 50tim +- ale malo to dost vela krat stavy ze 1kb/s casto a dlho !!!!
takze asi som narazil na zly kusok dnes ide na reklamaciu dufam ze to zoberu lebo ten disk ide +-
inak nedam na wd dopustit mam od nich uz asi 15hdd a zatial setky bezia na 100%
-
Ja jak postupne vymenuju disky jsem polozil vcera na stul (gumova podlozka) starsi WD120 abych presypal data a malem jsem se lekl ze vedle nekdo vrta do zdi... Proti tomu AAKS neporovnatelnej rozdil (samozrejme v kvalitni skrini to neni tak hrozny), takze spokojenost maximalni.
Jen me trochu zklamalo ze dost hraji. V pokoji 23°C, disk volne polozeny na stole a BEZ zateze, normalni prace ve Win mel za 15 minut uz 48°C. Mozna jsem dost narocnej, ale myslel jsem ze tohle uz je poreseny lip - nevim na kolik bych se dostal pri benchmarku...
Jinak jeste uvazuju, ze 1-2 prikoupim, serie je to dobra, cena tak prijemna, ale co tak ctu ostatni prispevky, mam dojem, ze je to spis sazka do loterie.
-
ja mam 1x 500GB aaks a 2x 640 GB aaks a jsem s nima spokojen, jen me trochu pozlobily ve vista 64 bit. jinak ty 640 jsou o cca 20 % v testech lepsi jak 500 :D
jinak muzu jen doporucit a co se tyka tichosti tak ja si nestezuju.
-
Pořídil jsem si Samsung Spinpoint F1 HD642JJ-640GB, ale vibroval tak, že jsem ho musel dát pryč. Hluk kolísal asi v jednovteřinových intervalech a nedalo se to vydržet. Něco podobného jsem už zaslechl u 750GB verze F1, ale myslel jsem si, že je to výjimka. Zvlášť po pochvalných recenzích v nejednom magazínu.
V krámu mi naštěstí vyšli vstříct a vyměnili mi ho za WD6400AAKS - 640GB, který už je víceméně v pořádku. V kompu jsem měl dosud dvojici Hitachi T7K500 320GB a ty byly v podstatě nehlučné. Nový disk je trochu hlasitější, občas zaslechnu takový brumlavý zvuk - jestli je to nějaká rezonace způsobená interferencí tří disků a několika větráků, kdo ví?
Case má bigtower Chieftec BA a ten ač je z tlustého plechu, vibrace se v něm šíří jedna báseň.
Každopádně počítač je nyní slyšet o trochu více a bude se tudíž odhlučňovat.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Pročetl jsem diskusi tady i na odkazovaných stranách, ale nejsem o moc moudřejší - chystám se na RAID1 ze dvou terabytových disků a pořád mi nejlíp vycházejí tříplotnové Samsungy F1 (teda kromě ceny)... má někdo něco proti? :rolleyes:
WDC Black vypadá výborně: http://www.storagereview.com/php/ben...1=361&devCnt=2
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Moc pěkné... ještě by mohl být chladnější než F1 a není co řešit - přeci jen mám pořád pro WD slabost... :)
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Moc pěkné... ještě by mohl být chladnější než F1 a není co řešit - přeci jen mám pořád pro WD slabost... :)
i přes tu cenu? přece jenom je o 500 dražší...
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
i přes tu cenu? přece jenom je o 500 dražší...
Njn, koukám, že Samsung v CzC spadl od pondělí skoro o 250 korun...
Teď je to o pětikilo, do pár týdnů se to IMHO srovná.
-
Jo, nejspíš trochu spadne, teď je to novinka. I když koukám že v barbone za něj chtějí 4437Kč, což je trochu úlet.
Mimochodem, v shopech už je WD6400AACS, tedy 640GB/5400rpm dvouplotna z edice GreenPower. Moc by mě zajímaly teploty...hlučnost očekávám podobnou jako ostatní AACS
-
Dělá už WD 1TB GP disky s třemi plotnami nebo jsou to stále všechno 4 plotnové? Nový 1TB Black Edditon by měl myslím mít 3 plotny ale u GP kde by měla být nejdůležitější vlastnost spotřeba a hlužnost tak stále nic že ?
Přemýšlím právě nad koupí jednoho 1TB disku a mám favority právě v 1TB GP , pak Samsungu F1 . Do jiných značek se mi až tak nechce ale není to uplně vyloučeno. Docela mě zaujal i nový 1.5TB Seagate a navíc je za velmi šlunou cenu a v přepočtu na 1GB je to paradoxně snad nejvýhodnější disk . A jak je na tom ten 1.TB s hlučností ví někdo ? diky
-
-
Prednedavnom som kupil dva WD6400AAKS, predtym som mal len WD5000AAKS. S vykonnostou a podobne som spokojny.
Len som narazil na zaujimavu vec.
WD5000AAKS a jeden WD6400AAKS celkom vibruju... resp. co sa vibracii tyka, tak sedy priemer. Jeden WD6400AAKS ale nema vibracie absolutne ziadne :eek:
Normalne je zapnuty a funguje spravne no na "ohmat" mam pocit, akoby bol vypnuty / ani nesiel :o
Pritom som tie 6400AAKS kupoval vo varke 4 a tie dva, co som si vybral, su par vyrobnych cisel od seba.
Stretli ste sa s tym uz niekto?
Taktiez 3200AAKS, ktore ma v compe priatelka, vibruje "normalne", no 3200AAKS, ktore som montoval do dalsieho PC, doslova trasie celou skrinkou...
-
Nepodařilo se mi najít žádná test 1.5TB Seagatu, jen jsem našel dvě různé hodnoty v počtu ploten. V jednom z posledních článků na CDR.cz bylo v tabulce 5 ploten ale v dřívější tiskové správě jsem vyčet 4 , tedy 4x 375GB . Pěti plotnový disk bych určitě nechtěl , moje požadavky jsou kapacita, hlučnost, cena. Rychlost je až na čtvrtém místě, plánuji vytvořit Raid 5 z tří 750GB WD co mám ted v pc ale potřebuji k tomu ještě jeden ukládací disk.
Mno vypadá to nejspíš na Samsung F1 1TB, ale pokud by GP disky byly tříplotnové tak bych asi spíš šel do nich. Tak bud počkám a koupim po novém roce GP nebo ted tu F1čku.
-
Citace:
Původně odeslal
aless
Nepodařilo se mi najít žádná test 1.5TB Seagatu, jen jsem našel dvě různé hodnoty v počtu ploten. V jednom z posledních článků na CDR.cz bylo v tabulce 5 ploten ale v dřívější tiskové správě jsem vyčet 4 , tedy 4x 375GB . Pěti plotnový disk bych určitě nechtěl , moje požadavky jsou kapacita, hlučnost, cena. Rychlost je až na čtvrtém místě, plánuji vytvořit Raid 5 z tří 750GB WD co mám ted v pc ale potřebuji k tomu ještě jeden ukládací disk.
Mno vypadá to nejspíš na Samsung F1 1TB, ale pokud by GP disky byly tříplotnové tak bych asi spíš šel do nich. Tak bud počkám a koupim po novém roce GP nebo ted tu F1čku.
RAID5 ze tří WD750GB mám teď a naprostá pohoda... teda až na tu kapacitu, která mi pomalu přestává stačit.
3x1TB by věc rozhodně řešilo, ale do Samsungu se mi nechce WD-Black mi přijde nesmyslně drahý... :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
WD5000AAKS a jeden WD6400AAKS celkom vibruju... resp. co sa vibracii tyka, tak sedy priemer. Jeden WD6400AAKS ale nema vibracie absolutne ziadne
Zajimave, taky jsem z toho mel obavy. Kupoval jsem 3 kusy do RAIDu, prvni dva maji SN kousek od sebe, treti je uplne mimo, ale vibrace poznam jen kdyz na ne polozim ruku (klep, klep). Asi je to fakt vec nahody.
PS: Znovu zacinam sledovat toto vlakno, kapacita taky prestava stacit, takze vybiram 1-1,5TB ;)
-
Aigor:
Lenze ten moj jeden sa tvari ako vypnuty aj ked nan polozim ruku (= na "ohmat")! Proste nema absolutne ziadne vibracie :)
Som myslel, ze je off, ale on ide :eek:
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Zajimave, taky jsem z toho mel obavy. Kupoval jsem 3 kusy do RAIDu, prvni dva maji SN kousek od sebe, treti je uplne mimo, ale vibrace poznam jen kdyz na ne polozim ruku (klep, klep). Asi je to fakt vec nahody.
PS: Znovu zacinam sledovat toto vlakno, kapacita taky prestava stacit, takze vybiram 1-1,5TB ;)
co tam cpete že takové extra kapacity? já mám zatim 320 až pořidim domů kamerku s diskem možná bude další
EDIT: Aigor fajn potom jen jak jsem psal plánuji další..... časem
-
Citace:
Původně odeslal
JERROME
co tam cpete že takové extra kapacity? já mám zatim 320 až pořidim domů kamerku s diskem možná bude další
- používám kameru už několik let, starý VHS digitalizuju
- už 20 roků aktivně fotím
- jednoduchým výpočtem jsem zjistil, že HDD je nejlevnější úložiště
-
tak jsem premejslel co si koupim misto 400GB Samsunga a vyber padl logicky na 640GB F1 Samsunga nebo WD6400AAKS.. rozhodl jsem se pro WD a byl jsem z nej po prvnim zapnuti fakt mimo.. choval se nam tom stole jak kdyby byl vypnutej :o.. ve skrini uz ho trocha slysim ale to je tim blbym uchycenim disku v Aurore a tim zem mam momentalne dole bocnici ale to se vychyta :).. kazdopadne je rychlej a nevibruje jak predchozi disky WD.. O Seagate ani nemluvim :confused:.. doted jsem pouzival Samsunga a myslel jsem ze uz nic tissiho nekoupim, ale sekl jsem se!
tudiz kdo vaha jestli vzit WD6400AAKS tak at uz nevaha, stoji za hrich :D
-
muzu potvrdit, ze 6400AAKS je naprosto bombasticky disk za super penize. Rychlost je oproti memu staremu 2500KS skoro dvojnasobna, rychlost startu woken je take o hodne rychlejsi (a to jsem udelal clone disku), je naprosto nehlucny a malo se zahriva.
-
ještě vytáhnu tohle vlákno..
ad předchozí posty, také jsem velmi spokojen se svou 6400AAKS, absolutně nehlučný a bez vibrací. Co mi ale dělá větší starosti, je starý WD 800 JB, který je nejhlučnější z celého PC a po upgradu bych to celé rád ztišil, takže sháním nějaký rozumný disk pouze na systém, přemýšlím o jednoplotnovém WD3200AAKS, do raptora či SSD se mi nechce kvůli ceně.
Otázka zní, zda-li brát toto WD, či nějakou jinou značku? Přemýšlel jsem, že kvůli rychlosti asi bude nejlepší vzít právě jednoplotnu 320GB, ale nevím jakou..
Díky za odpovědi :)