-
Re: E4300 - zkušenosti s OC
Citace:
Původně odeslal jan555
Pokud budu mít někdy zpátky panel :mad: , tak schválně zkusím změřit teplotu pasivu, sice to nebude asi extra přesné, ale pro zajímavost ...
Takze sem tohle zkusil s jiz UFUKOVANYM ! chladicem, klasicky vetracek z pentia, FSB 350, cidlo od regulatoru otacek sem dal mezi 2 zebra, tj. do rohu pasivu.
V klidu mam tak 50 stupnu, ale pokud zacnu kompa zatezovat (orthos, hra) teplota do 2 min vystoupa na 60 stupnu, tam uz to vetsinou nevydrzim a pridam otacky vetracku - normalne ho mam dost ztlumenej, zkratka abych ho neslysel. Pokud ho dam na odhadem 2-3k, tak se dostanu pod 60.
Dneska rano me v pokoji zaskocil klasicky smrad palici se elektroniky, cuchem sem nakonec vypatral zdroj - byl to pocitac, neroztocil se mnou instalovany vetracek na cipsetu. Teplotu si netroufam odhadnout, kazdopadne podle smradu byla radna :rolleyes:
Opravdu uz nevim co si o tom mam myslet. Jedni dosahuji s touhle deskou zavratnych FSB, ja mam problemy cipset uchladit v imho rozumne vetrane skrini i na defaultu.
Uz sem prestal resit cenu, resim nejake pasivni chlazeni cipsetu. Bohuzel sem si stale nevybral, HR-05 podle techto obrazku na DS3 moc dobre nepasuje, SLI verze by se imho nevesla vubec. A u klasickeho vejiroviteho zalmanu mam obavy aby to stihal, kdyz dosahuju takto krasnych teplot i s aktivnim chlazenim.
-
Podle googlu nejsi zdaleka sám, některým lidem se kvůli vysoké teplotě na nb počítač i sám restartuje :( , imho se to týká ale pouze nějakého procenta, protože jinak by to byl problém mnohem větší a známější. Stát se to mně, tak ten board jde obratem do reklamace ... Pokud bys to chtěl řešit, tak bych zkusil nb vyčistit, přepastovat a zkontroloval, jak sedí, může kvůli tomu ale teoreticky potom prodejce dělat při reklamaci ofuky, cpát spoustu peněz do nějakého jiného chladiče mi nepřijde smysluplné, to si můžeš koupit lepší mobo.
Jen pro jistotu - není možné, (resp. není tam nastavená nějaká hodnota) že by mobo sám zvyšoval voltáž nb?
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jen pro jistotu - není možné, (resp. není tam nastavená nějaká hodnota) že by mobo sám zvyšoval voltáž nb?
No podla toho, co som o tom doteraz cital, tak som nic take nevidel.
Ja sam tam mam nastaveny def.
Pri idle sa na PC-NB1 da v poho udrzat ruka, ale po spusteni Orthosu sa po cca 2 min sa na pasive (hlavne podnej casti) ruka udrzat neda.
Ja az pojdem domov, tak pravdepodobne zbastlim nieco z BOX AMD A64 chladica...
Popripade tam urobim nejaky windtunel a bude podla predoslych pokusov fukat aj na RAM,...pretoze taky "maly" WT len pre NB sa mi podarit a upevnit nepodari :-/
Vejar od zalmanu by mi tam nevysiel kvoli vyske...to same plati pre HP riesenia :-(
-
Evidentne neco vedci u gigabytu podelali, na moji S3 (stejny layout jako DS3) je to uplne to same, na NB fouka vetrak z cpu + vetrak z amd box chladice a ruka se na nem udrzet proste neda. Stabilni to sice je, nedovedu si ale predstavit co by se stalo, kdyby na NB nic nefoukalo a zvedlo by se na nem napeti...
-
Citace:
Původně odeslal jan555;
Podle googlu nejsi zdaleka sám, některým lidem se kvůli vysoké teplotě na nb počítač i sám restartuje
No to uz se mi minimalne 2x stalo :rolleyes:
Jenze co bych vyresil reklamaci? Dostal bych DS3 co netopi? To tezko. A zase abych to reklamoval tolikrat, nez by mi vratily penize, na to nemam moc naladu. Prozatim to holt musi vyresit vetracek.
-
Jaky mate revize panove? ja mam DS3 rev 2.0, NB je horkej (ale ne o moc vic nez u stare i865), mam na nem o stupinek zvednuty napeti, nic na nej nefouka, ve skrini moc pruvan neni pac jediny co odtahuje vzduch ven jsou 2x80mm vetrak na nejpomalejsi co se roztoci (cca 700rpm) + zdroj seasonic kterej se snad vubec netoci. Nerestaruje se to, stable to je, takze celkem pohoda. Neni mozne ze to dela jen rev 3.3?
-
No dneska sme o tom debatovali s zillatorem - a i na tebe sme si vzpomneli :) ze ti to chodi v pohode a pritom je zname, ze se ti v kejsu vzduch sotva hybe
Ja i sulanec mame rev. 3.3
-
Hm, takze mate ako sme sa s DeeKayom po ICQ zhodli "hot award" ;D
Skoda, ze sa DS4 prestali vyrabat :(
-
Nekde (asi na XS) jsem cetl, ze gigabyte desky revize 3.3 jdou hur taktovat, to bude asi dusledkem te vysoke teploty chipsetu.... je mozne ze Gigabyte chipsetu pritopil uz z tovarny, ale proc, kdyz ne pro vyssi oc ??? Na druhou stranu Vam alespon deska nepiska :-|
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Hm, takze mate ako sme sa s DeeKayom po ICQ zhodli "hot award" ;D
Skoda, ze sa DS4 prestali vyrabat :(
Kua, to som zase vychytal...vravel som si, ze si dam pri dalsom MB pozor na Nf chipsety, lebo pecu ako sv*na.
Teraz si hovorim, ze NF(4) bol oproti tomuto GB vytvoru ako "eskimak"...
Inak s tou DS4 pravda, ale problem je v tom, ze ja som chcel 3 PCI sloty...
Kazdopadne je to vhodna doska na prevadzku pocas zimy :smoke:
PS: nie je to az take zle, kupoval relativne lacnu dosku a lacny CPU...pretocit to ide a za tie "obmedzene" peniaze to predsa nejaku chybu mat musi ;)
-
Ano, ale ta chyba by se nemela projevovat pri 800MHz FSB, kdyz cipset oficialne podporuje 1066MHz a deska dokonce inzeruje podporu 1333MHz . Na druhou stranu, kdovi, jestli gigabyte nepocita s tim, ze CPU bude chlazenej jenom boxem - potom by se mozna o tom slusela nejaka zminka v manualu.
-
revize 3.3 jdou prave taktovat lip podle toho co jsem cetl na XS, ted to jede ok, uvidim co to bude delat az to budu trapit s c2d.
-
Citace:
Původně odeslal
silenec
revize 3.3 jdou prave taktovat lip podle toho co jsem cetl na XS, ted to jede ok, uvidim co to bude delat az to budu trapit s c2d.
Nesmis verit vsemu, co na XS pisou, ja tech for procital vic a trend je takovy, ze specialne rev. 3.3 potrebuje na vsem mnohem vyssi napeti na to, aby se dostala na stejne hodnoty pretaktovani jako starsi revize (poznatek od uzivatelu, kteri na ni presli ze starsich desek).
Takze 3.3 na taktovani nejlepsi nebude, zato je to zrejme ten "nejzhavejsi" kandidat...
-
Takze jsem si rekl ze zkusim HR-05. takze specialne pro Caleba - pasiv na DS3 jde i kdyz mam jako chladic obri noctuu. Ovseeem instalace je silenej vopruz, roztec spony neni uplne stejna jak desky takze plastovy drzacky jsou trochu vyhnuty do stran. Jinak uchyceni moc hosi nezmakli, pac je to takovy hodne vratky. Takze davat dost bacha, aby si clovek neorubal rohy cipsetu. Navic ty plastovy uchytky nepusobi extra bytelne, tak doufam ze nerupnou a chladic neupadne. Mozna az nebudu tak linej, tak si vyrobim sponu vlastni+desticku pod MOBO se zavity a dam to na sroubky pres trochu silnejsi pruzinky.
-
no diky tomu ze ma DS3 podporu pro 1333FSB CPU, tak me napada ze uz GB pridal par desetin na napajeni chipsetu. Je pravde ze jsem mel zkusenosti s 3.3V a Boxem a taky to bylo horke az az.
-
Citace:
Původně odeslal
Wiruz
no diky tomu ze ma DS3 podporu pro 1333FSB CPU, tak me napada ze uz GB pridal par desetin na napajeni chipsetu. Je pravde ze jsem mel zkusenosti s 3.3V a Boxem a taky to bylo horke az az.
To mi pride ako pravdepodobne...skoda, ze tu voltaz do NB nejde v Biose aj ubrat...(rozhodne teda nie v tych novych, cize F9 a vyssie).
Verim, ze by moju fsb 334 [resp. 1333] rochodilo aj pri mensom napajani nez je sucasny DEF
-
Citace:
Původně odeslal
flash
Tak to je ale divné. Mám tu samou desku jako ty, ale teplota northbridge je při otevřené skříni 45C a při zavřené 51C při FSB 300 a snížené voltáži.
Tak jsem snížil rychlost fanů a vyšrouboval jsem northbridge na maximálních 40C ...
btw: Asusí PC Probe II má (alespoň u mě) defaultně nastavený treshold pro nb teplotu na 45C :o .
-
A udrzis na tom pasivu ruku? Ja teda na sve P5B jen chvilku.
Cim zjistim teplotu chipsetu? Asi mas nejake externi cidlo ze?
-
Je to tak, 45C je default treshold. I na dotek ta teplota odpovídá, tak vážně nevím. Že by horší kousek? Teď jede jen TV tuner a teplota 48C. Max zatím asi 53C, ale jede to OK, tak to zatím neřeším :( .
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
A udrzis na tom pasivu ruku? Ja teda na sve P5B jen chvilku.
Cim zjistim teplotu chipsetu? Asi mas nejake externi cidlo ze?
Čidlo je tuty interní a teplotu by měl ukázat i Speedfan, jako hodnotu "system". Alespoň na mojí desce to funguje (ukazuje stejně jako Asus PC Probe).
-
Speedfan ukazuje 37°C .. To se mi zda malo.
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
Speedfan ukazuje 37°C .. To se mi zda malo.
Zavřená case, idle, load? I při deklarované teplotě na něm neudržíš ruku? (to bych odhadl právě tak kolem 50C)
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak jsem snížil rychlost fanů a vyšrouboval jsem northbridge na maximálních 40C ...
Jaká je verze biosu MB?
-
Zavreny case, Nexus 12cm vzadu na 700rpm. Neudrzim, par vterin max, pak to pali jak cert :))
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
A udrzis na tom pasivu ruku?
Libovolně dlouho, je vlažný. Přitom je navíc ještě utopený mezi Ninjou a pod pasívem grafiky ...
Jinak P5B a P5B-Plus si jsou sice velmi podobné, ale stejné nejsou - mají trochu jiný layout, jiné součástky i jiné chladiče.
Citace:
Původně odeslal
flash
I při deklarované teplotě na něm neudržíš ruku? (to bych odhadl právě tak kolem 50C)
Tak tak, udržet max. jednotky vteřin se obvykle uvádí u teploty 50-55C.
Citace:
Původně odeslal
flash
Jaká je verze biosu MB?
Poslední dostupný, tj. 0401. 53C je rozhodně zcela v pořádku, znamená u Tebe load nějaké změny teploty, tj. když např. pustíš Orthos, mění se teplota nb?
-
jan555: Idle cca těch 48C a po dvou hodinách hraní S.T.A.L.K.E.R.a až těch 53C. Na tom bude velký podíl okolních kompnent, které začnou produkovat teplo (CPU, GPU...) Myslím, že i tady bude platit to, že nejsou dva kusy čipu nikdy stejné a Tvůj vypadá, že se prostě povedl.
Anduril: To čidlo prostě kecá. Jakou máš verzi biosu?
Version 0509 2006/09/08 update
Description P5B Release BIOS version 0509
1. Support DDR2 double side x16 module
2. Enable support for CPU ratio adjustment on Kentsfield B0 stepping CPU
3. Enable conroe/kentsfield ratio overclocking higher above default value
4. Fix CPU Fan profile mode not correct after system shutdown
5. Revise temperature reading algorithm
6. Update MRC code
7. Enhance memory compatibility for DDR533 and DDR667 modules.
8. Revise S3 fuction not stable when CPU FSB over 300MHz.
9. Add dram frequency help string
-
Citace:
Původně odeslal
flash
Na tom bude velký podíl okolních kompnent, které začnou produkovat teplo (CPU, GPU...)
Jj, to rozhodně, imho ta situace odpovídá a tenhle rozdíl půjde na vrub ostatních komponent. Zajímalo mě to právě jen proto, že když zatížím počítač např. Orthosem (i něčím dalším), tak to s teplotou nb neudělá nic. (hry nepěstuju) Teploty kolem 50C jsou subj. zcela v pořádku a nemohou znamenat žádné problémy.
-
Verzi biosu mam uplne tu posledni, 1202 myslim. Cidlo imho vubec neni nekde u chipsetu.
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Skusil som 6*334 pri 1.05V (real 0.99 az 1.01V) a facha to stabilne. Nejak som to ani necakal:-D
Dik za povzbudenie.
Takze dalsi krok budem laborovanie s RMClock.
PS: Tych 3.4 Ghz si dostal pri akom VCore?
3,4Ghz jsem zkoušel při prvním "mazlení", od té doby tak nejel ani minutu, čili si to skoro nepamatuju, ale určitě to bylo max 1,5 V (BIOS).
-
Jen malá poznámka (nebo spíš zamyšlení) - nechápu, proč si spousta lidí uvádí v podpisech hodnoty, na kterých nejede. Nic osobního, dělá to kdekdo a pak se každou chvíli někdo diví, že ostatní jedou na vysokém taktu a on ne, nebo že to šíleně topí.
(imho taky jeden z důvodů, proč je opomíjený EIST - každý si přečte, že pro max. takty je vhodné ho vypnout a většina pak ani neví, k čemu je dobrý)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jen malá poznámka (nebo spíš zamyšlení) - nechápu, proč si spousta lidí uvádí v podpisech hodnoty, na kterých nejede. Nic osobního, dělá to kdekdo a pak se každou chvíli někdo diví, že ostatní jedou na vysokém taktu a on ne, nebo že to šíleně topí.
(imho taky jeden z důvodů, proč je opomíjený EIST - každý si přečte, že pro max. takty je vhodné ho vypnout a většina pak ani neví, k čemu je dobrý)
Já to třeba dělám proto, abych si "pamatoval" maximální výkon každé sledované komponenty - běžně je provozuji s rezervou, ale na benchmarky s nějakou novou komponentou chci rychle ty ostatní nastavit na jejich maximum a kdo to má pořád hledat nebo zkoušet...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Já to třeba dělám proto, abych si "pamatoval" maximální výkon každé sledované komponenty - běžně je provozuji s rezervou, ale na benchmarky s nějakou novou komponentou chci rychle ty ostatní nastavit na jejich maximum a kdo to má pořád hledat nebo zkoušet...
Da sa to snad zapisat aj inde ako do podpisu na fore, nie? :roll:
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Da sa to snad zapisat aj inde ako do podpisu na fore, nie? :roll:
A proč? Koho zajímají bezpečně provozované hodnoty sestavy, když je fórum plné honičů rekordů v Marcích? Nehledě na to, že když pak nějakou komponentu prodávám, má dotyčný okamžitý přehled, jakých maximálek je schopna a nemusí se na to pracně vyptávat... Nebo mi řekni, k čemu je někomu jinému informace o hodnotách, na které jsem třeba teď musel na běžný provoz stáhnout svůj počítač díky jeho specifickému umístění a následně vysokým teplotám prostředí... :rolleyes:
-
LOL, to se rozjela debata.
2 jan555:
Vidíš, mě zas jako samozřejmé přišlo, že konkrétní uvedené frekvence čehokoli, ať CPU, RAM, či GK, jsou vždy maximum, které kladně otestoval, není-li uvedeno jinak. V případě GK je to myslím zřejmé, jen šílenec by koukal na filmy s přetaktovanou grafárnou :-)
-
Za sebe musím říct, že pro mě je maximum taková hodnota, na které komp vydrží třeba tři roky bez problému s přehříváním, nestabilitou nebo podobně.
Na druhou stranu je pravda, že extrémní OC a hodnoty dosažené třeba s dusíkem jsou taky maxima, ale jen na pár minut a z toho důvodu to pro mě nejsou hodnoty reálné = takové OC je bez účelu.
Dost OT a k věci. Začal jsem chladit aktivně NB, protože mám lepší pocit, když má místo 53C "jen" 46C. Dal jsem Vcore na default (ukazuje to 1,32-1,34V), FSB 333 a zatím vše jak má být. EIST je aktivní, zatím bez problému i v tomhle horku, tak brzo taky upravím podpis ;) .
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
A proč? Koho zajímají bezpečně provozované hodnoty sestavy, když je fórum plné honičů rekordů v Marcích? Nehledě na to, že když pak nějakou komponentu prodávám, má dotyčný okamžitý přehled, jakých maximálek je schopna a nemusí se na to pracně vyptávat... Nebo mi řekni, k čemu je někomu jinému informace o hodnotách, na které jsem třeba teď musel na běžný provoz stáhnout svůj počítač díky jeho specifickému umístění a následně vysokým teplotám prostředí... :rolleyes:
Mne je uplne jedno co tam mas ;-) , ja som reagoval na tvoje zdovodnenie, ze to tam mas kvoli tomu aby si si nemusel pamatat nastavenia.
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Mne je uplne jedno co tam mas ;-) , ja som reagoval na tvoje zdovodnenie, ze to tam mas kvoli tomu aby si si nemusel pamatat nastavenia.
Jasně, v pohodě... jen mi prostě pořád přijde logičtější do podpisu na OC fóru zaevidovat maxOC než tam dát nějaké momentální "safe" hodnoty... :rolleyes:
-
To já mám zase pocit, že to je zbytečně matoucí, když drtivá většina vyždíme co se dá tak, aby proběhly SPi/Marky/atd., ty postne, sestavu si k tomu stejně musí napsat a pak shodí CPU dolů a grafiku dá na default. Ale každý si to může dělat, jak jen sám chce, proti tomu nic.
flash: imho jsou teploty min. do 60C totálně v klidu, ale když je to pro pocit, tak proč ne ;) . Ad default - mě trošku zezačátku zaskočilo, že na mé desce hodnota "auto" znamená "automaticky nasolím voltáže" ...
-
Tak to co já mám v podpise jsou hodnoty, na kterých lze ten komp NORMÁLNĚ a STABILNĚ provozovat... to že si to pro jistotu o nějaké procento stáhnu přece o výkonnosti komponent vůbec nic neříká, stejně jako si do podpisu nedám hodnoty, které předtím s mojí komponentou někdo dosáhl třeba na vodě...
-
Zdravim, mam ted nove prechodny procesor E4300@3Ghz lapovany a mam na nem NINJU 2. Ten je studenej jak psi cumak, ale:
- ORTHOS ukazuje teploty az 69°C
- Speed FAN teploty cca az 65°C
- TAT cca to same
Je mozny ze mam blbe nasazeny chladic na procak??
-
Citace:
Původně odeslal
Rodeo65
Zdravim, mam ted nove prechodny procesor E4300@3Ghz lapovany a mam na nem NINJU 2. Ten je studenej jak psi cumak, ale:
- ORTHOS ukazuje teploty az 69°C
- Speed FAN teploty cca az 65°C
- TAT cca to same
Je mozny ze mam blbe nasazeny chladic na procak??
A to sú teploty pri Loade? Ak áno, čím to zaťaźuješ?
Ja E4300 lapovaný nemám, ale TAT Load mi dostane jadrá k 70C.
Hodne ešte závisí na tom, ako je na tom airflow v bedni.
A vieš aké boli teploty pre lapovaním CPU? Resp. lapoval si aj Ninju?
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
A to sú teploty pri Loade? Ak áno, čím to zaťaźuješ?
Ja E4300 lapovaný nemám, ale TAT Load mi dostane jadrá k 70C.
Hodne ešte závisí na tom, ako je na tom airflow v bedni.
A vieš aké boli teploty pre lapovaním CPU? Resp. lapoval si aj Ninju?
JJ pri LOADu. Jinac ma 44°C +/-. Myslim ze nejaky pruvan tam mam. Z ninji to foukam ze skrine a tam mi to bere jeden outtake ven.
Procak jsem si lapovanej uz sehnal :) Tak jaky byly teploty predtim vi jen buh.
Nene ninju jsem nechal takovy jaky je. Dal jsem tam troskec te pasty co byla u NINJI.