Tak mě tak napadlo jakou používáte sítovku, jaká je lepší marvell, nebo nvidia? já ted jedu na M.
Printable View
Tak mě tak napadlo jakou používáte sítovku, jaká je lepší marvell, nebo nvidia? já ted jedu na M.
Obě a ještě mám jednu v PCI... :wink:Citace:
Původně odeslal Erda
Možná se to tady už řešilo (ale nějak se mi nechce přočítat všechny stránky z5).
Vím, že jsem neobjevil Ameriku, ale moc se mi líbí, jak můžu přes SmartGuardian nastavovat ventilatory. Kolik otáček mám nastavit na FAN na čipsetu (jaký je teplotní optimum pro něj) a totéž u CPU - používám BOXovanej chladič.
Totož FAN na čipsetu je hroznej fén když jede naplno (tj. přes 7000ot/min, když ho pustím na necelé 4000ot/min, tak mám teplotu okolo 48C ve Win a není ani moc slyšet)
Díky za rady.
Jo a ještě jedna doplňující - kde bych našel nějaké optimální nastavení BIOSu pro mojí sestavu (Venice, TCCD, X800XL)? Díky
chipset fan nastav tak aby ti teplota nelezla přes 50 stupnů C , a otáčky na CPU podle velikosti tvé lásky k venice ;D
co se týče nastavení biosu pro venice je stejné jak pro VVinchester tz ( nevím co bys tam chtěl nastavovat - snad je nezvedat Vcore nad 1,55)
nastavení pamětí TCCD viz FAQ a co se týče tý X800 tak někde u pci nastav šířku pamětové sběrnice
Pro chipset už neni dobrý, když to jde nad 50C (ve Win, nebo při zátěži). Co už je kritická teplota? Kolik to máte nastavený?
No svůj Venice mám docela dost rád... Když mám ve Win 32C - tak to jde? Co je ještě v poho a už je kritický.
No tak při zátěži se mi chipset dostává až na 53C a to i když zvednu otáčky FANu okolo 5000ot/min a to už začíná být slyšet. Je tahle teplota už kritická?
dle biosu [prednastavene hodnoty v nem pro max. otacky vetraky] je pro chipset kriticka hodnota 55 stupnu, jestli nekdo zna jinou hodnotu budu rad - jinak smartguardian ma prednastavenou hodnotu pro plne otacky 45 stupnu :?:
Zvlastni, ja tam mam originalne 50 stupnu.Citace:
Původně odeslal short24
Tak ja mam so Smartguadianom pri default V cipsetu v klude (video, bezna praca) 46C pri 3200 otackach. Pri 2900/3000 otackach okolo 47/48 (zvykne to skakat). Pri zatazeni (hry a pod.) mam pri 3200 otackach 49C.
Povodnu pastu som vymenil za AC MX-1. Teploty sice boli vyssie na zaciatku, ale postupne sa to zlepsovalo (normalna vlastnost MX1 pasty) a nakoniec lepsie nez s pastou povodnou.
Kriticka teplota...tak v Smartguardiane je 50C uz cervena hodnota...takze myslim ze tych 55C je asi fakt max.
A muzete mi nekdo vysvetlit co znamena v ty utilite (Smartguadianom - nebo i v biosu) na monitorovani teploty a otacek ta hodnota "PWM IC" ??(to je naky cidlo a kde?) Pod tim jsou otacky FAN2 (regulovatelny)
??? ??? ???
No tak při zátěži mívám těch 53C, což mám teda tak tak... (to je při otáčkách kolem 5000) Asi bych měl pouvažovat o výměně pasty... Co se stane, když bych dlouhodobě překračoval hodnoty 55C?
Jinak PWM IC je podle mě zdroj (ze zdroje mi vede kablík k monitoringu větráku a teplot (vede do něj jen "žlutý a černý"), tak jsem ho zapojil do monitorovaného konektoru na desce a tak se mi pod položkou PWM IC ukazuje můj Chill
Gabo, barvou to není. Tu červenou tam můžeš mít třeba při 40 stupních. Záleží na tom, jak sis v option nastavil spouštění větráků. Pokud máš třeba u chipsetu nastaveno automatic mode a full dáš už při 40 stupních, tak se Tvůj NF4 bude červenat při jakékoliv teplotě nad 40 stupňů. Jinak doporučuji SpeedFan. Pro DFI nF4 mobos spolupracuje skvěle.Citace:
Původně odeslal GABO
To Hanz: není zdroj, ale základní deska, je to někde v blízkosti CPU. Jinak si otevři Everest 2.0---senzory.
Zkus to a uvidíš :-) Třeba nicCitace:
Původně odeslal Hanz
PWM IC je imho napájení MB
PWM IC neni zdroj, ale teplota na zakladni desce nekde u tech hlinikovych pasivu na mosfetech - kdysi jsem to tady na foru uvadel i s odkazem na zahranicni forum kde to bylo podrobne vysvetlene
Jsi si jisty ???Citace:
Původně odeslal GABO
Gigabyte dava na chipset pasiv a ten chipset topi pres 70 stupnu !!!!
Overil jsem si to sam na GA-K8N Ultra-9 a je to i threadu o teto desce v nVidia chipsetech ...
BTW, 9NPA+ taky silene topi a ja bych se neodvazoval tam dat pasiv ...
Tohle zase nVidia nezmakla, K8T890 je studena jak psi chumak ...
Sorry za OT ...
2Gentle Giant: no zas prekvapenie...idem to odskusat -> moje nastavenia:
Option -> Chipset Fan -> Soft. Prog. Mod -> Fan Speed Control na 65 a Temperature Alarm Settings na 50. Teda mam pocit ze ten cerveny ukazovatel je prave Temperature Alarm Settings...stahujem teda moje predchadzajuce tvrdenie :oops:
2Svaca: hmm ak je to tak tak potom tam fakt postacuje asi aj Zalman bez ofukovania, pretoze ten by mal plus minus asi 70C keby nebol ofukovany. S ofukovanim to uchladi s prehladom (staci aj 120/80mm na nizkych otackach ktora vhana do okolia cerstvy vzduch).
Takze ako s tou kritickou teplotou...? Vieme vobec presnu hodnotu..?
To máš sice pravdu, ale já mluvil o automatic modu, ale to je fuk. Podstatou je, že implicitně v aplikaci žádná riziková hodnota přednastavena není, je to jen na uživateli, já můžu posloužit jen hodnotami pro CPU:Athlon 64 can run up to 65º C or 70º C (149º F or 158º F), depending on the model, Athlon XP processors can run up to 85º C or 90º C (185º F or 194º F), also depending on their clock, and Sempron processors can run up to 90º C (194º F). Předpokládám, že netřeba překládat.Citace:
Původně odeslal GABO
Prosím o pomoc:
Mám zase velký problém: Včera jsem si koupil ten zdroj (KME-500) a čekal jsem, že moje problémy zmizí (původně jsem měl pouze 350W a to nešlo). Instalace Win proběhla v pořádku (už jsem se radoval), dostal jsem se kupodivu i do win. Ale problémy začaly, když jsem spustil 3D program. Zkusil jsem 3Dmark05, nejdříve mi to hlásilo problém s nějakou knihovnou, po restaru tyto problémy ustaly. Potom jsem se do něj i dostal. Nejdříve se mi to zaseklo při loadu první scény (restart natvrdo), potom po 20s a nejdál jsem se dostal na 33s a pokaždý tvrdý restart. V Aquamarku jsem se nedostal za load. Tak jsem nechal běžet win jen tak a šel jsem rovnou na net, abych se podíval po nějakém helpu. Za 5min bylo PC tuhý. Zase restart. Šel jsem do BIOS a prošel jsem různé volby, dostal jsem k teplotě a k napájení. Tam mě udivila jedna věc. Napětí bylo docela nízko, byly tam tyto hodnoty:
Větev Hodnoty
+3,3 3,22
+5 4,81
+12 11,44
+5VSB 4,85
To se mi zdá málo, na to že jsem si koupil 500W zdroj. Dále jsem zjistil, že z BIOS lze spustit test pamětí a po 70% mi začali naskakovat chyby, celkem jich bylo asi 1400 Sad. Zkusil jsem jednu vyndat a po 4min se to celý kouslo. Zkusil jsem i druhou a to samý. Mám dvě příčiny, proč to nejde – pořád slabý zdroj nebo paměti. Paměti mám zasazené v oranžových slotech, při nabíhání mi hlásí DUAL při CL2,5 (to je v pořádku). Paměti mi běžely OK 2 roky v různých sestavách, měly by být OK. Co myslíte, mám si sehnat lepší a kvalitní zdroj? Nebo je chyba někde jinde?
Tohle bude problém s RAMkama. Napiš jak máš CPU, HTT, Vdimm a nastavení časování pamětí a co to je vůbec za RAMky.
Ty hodnoty jsou nízký, ale pravděpodobně ti to ukazuje míň než tam je. Spíš si vyzkoušej jak kolísá napětí při zátěži. Tj spusť si speedfan (charts) a třeba prime95.
Takže mám jádro Newcastle, násobič jsem si dal na 11*200. Paměti jsem si nechal na defauld a to byla možná chyba. Našel jsem návod, jak nastavit napětí, původně bylo nastaveno na 2,6V, potom jsem ho zvedl na 2,7V, výš už ne. V tom návodu jsem se dočetl to zvednout na 2,9V a to se mi zdá moc. Mám tyto paměti:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26502. Časování budu muset vyzkoušet, ale na 100% vím, že na 400 jedou na CL 2,5.Citace:
Původně odeslal M.K.
BIOS? updatoval jsi ho? Pokud ne, tak je office NF4LD615, dej ho tam
2 martas_v:vyplň si v popisu jakou máš sestavu,bude to přehlednější :wink: .Problém bych viděl v pamětěch (v jejich špatném nastavení,taky jsem s tím bojoval asi 14 dnů :!: )
podle toho co píšeš to vypadá na nastavení těch pamětí. Flashni poslední bios a nastav všechny položky na AUTO (pokud tak nemáš). Dokud ti neprojde memtest, tak nemá cenu laborovat dál.Citace:
Původně odeslal martas_v
edit: tady máš všechy biosy http://www.techpowerup.com/articles/other/114
BIOS jsem aktualizoval, na stránkách DFI jsem našel pouze nějaký s března 05. Omlouvám se, sestava by měla být už v popise. Zkusím si nějak pohrát s časováním, zvednou napětí do pamětí. Položky jsem měl jakou auto, ale to nepomohlo.
Stáhnul jsem si verzi NF4LD615, tak uvidím. Je mě divný, že na oficiálních stránkách DFI tento BIOS nebyl. Je doufám od DFI?
jj, neboj je to offico, vraz ho tam...
To O.K. Je to Oscar Wu (vývojář) bios, je to ale zbytečný, stačí Ti ta oficiální 310ka. Jinak všechny BIOSy ( oficiální i bety) najdeš na www.dfi.cz i s popisem, co která verze opravuje.Citace:
Původně odeslal martas_v
Jo, to máš pravdu, protože v popisu biosu je podporu AMD X2 a oprava PS2 myší a to je mi na nic :(. Zítra se ozvu, jestli jsem zvítězil, nebo ne.Citace:
Původně odeslal Gentle Giant
Pokud jedeš na default a paměti máš taky na AUTO,musí memtest projet,jinak je chyba v pamětech (asi se nesnesou s deskou).
No doufám, že ne. Existuje tento návod http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=32936, kde je možnost nastavit problémové paměti (asi patřím mezi ně). Spíše mě tam zaráží možnost pustit 2,9V a více do pamětí, zdá se mi to přehnané.
......ty samé RAM Kingmax DDR 433 mám jako náhradní řešení a jedu 250 2.5 4-4-8 1T při 2.8V, na defaultu 2 3-3-6 1T 2.7V bez jakýchkoliv problémů co se týče dualu a kompaktibility s MB
A fungovali ti na AUTO nebo jsi tam musel něco nastavovat? Popř. co? DíkCitace:
Původně odeslal Qweten
nastavil jsem v Genie jen frekvenci RAM, t.j. DDR200, jinak vše na auto,samozřejmě základ je vyclearovat CMOS dle návodu po flash BIOSu no a hlavně nechat projet Memtestem, aspoň hodinu, pokud bude O.K. zkus najet do Win a projet Prime, pokud bude i tohle O.K. můžeš se bavit nastavováním RAM a HTT
Mám to samé - 4 moduly mi takto fungují v různých kombinacích na DFI nF4 i EPoX nF3Citace:
Původně odeslal Qweten
No ještě se vrátím k těm teplotám. Patrně jsem se tedy spletl v tom, co je v Smartguardianu hodnota PWM IC (prej to není zdroj, ale něco u mofsetů, já mám teda do sledovaného konektoru zapojen senzovovej kablík ze zdroje). Dobrá to bych i pochopil, ale co je potom ta hodnota rychlosti ventilárotu pod položkoku PWM IC. Já tam mám okolo 1000ot/min (což by cca. odpovídalo mému Chillovi - ten má fungovat při 700 - 1000 ot/min).
K těm pamětem... já jsem si to nastavil podobně jako bylo uvedeno na PC Tuningu (pouze jsem upravil časování pro moje TCCD čipy - tzn. 5-2-2-2). Toto nastavení se zdá býti stabilní (vic jako 8 hod Prime95 - 0 errors), ale nevíte někdo o nějakém nastavení vhodném pro TCCD, které by bylo trošku "agresivnější" - abych je trošku poždímal... (viz můj popis)
--------------EDIT------------
Jo ještě, hoďte sem někdo nějaké hodnoty (které by mělý být v poho) rychlosti pamětí v nějakém prográmku, já bych chtěl porovnat jak šlapou ULL paměti (když jsem dal za mě tak nekřesťanský prachy, tak jestli to za to stálo) ;D
2 Hanz - pokud tam más zapojený zdroj tak ti to ukazuje otáčky toho zdroje.
Teplota to je opravdu z oblasti napájení desky (PoWer Motherboard Area)
ověřit si to klidně můžeš tak, že ten droj odpojíš a uvidíš ot. =0 ale teplota tam zůstane
Tak je zkus třeba rozjet na 330FSB ...mě se to s nima nepovedlo (2x512MB kingmax 433) s 256MB kingmax 433 to jede v pohodě.Citace:
Původně odeslal Qweten
Citace:
Původně odeslal M.K.
me to ukazuje otacky (pod teplotou PWM IC) pridavneho FANu ktery mam v pripojenej vedle pripojky na CPU FAN...nerkel bych ze to ukazuje otacky zdroje. Mam Fortron 400W
ukazuje to otáčky toho co tam máš zapojený, ale teplotu napájení desky. On tam má zapojený kablík od zdroje, tak mu to ukazuje ot. FANu ve zdroji. Ty tam máš přídavný FAN, tak ti to ukazuje ten.Citace:
Původně odeslal Senky
Zdravim. Mam problem s piskanim desky DFI Lanparty NF4 Ultra-D. Pouzivam TV kartu Genius Video Wonder PRO III a kdyz zapnu soft na prehravani TV, tak najednou zacne neco na desce piskat. Nejde to ze zdroje, ani z TV karty ale jeto "nekde" na desce, neda se to dost dobre identifikovat, ale myslim ze to muze byt nejaka civka. To piskani je dost nahlas a hodne rusi. Vite nekdo jak to vyresit?
Je tu nekdo kdo ma stejnou desku a TV kartu a piskani neslysi pri zapnuti softu na prehravani TV?
EPoX mi taky piska, a vubec nevim, kde hledat, dela to hlavne Firefox ...
No mne piska "nieco" jedine vtedy ked napr. v HL2 dam ESC z hracieho okna.. :roll: inokedy mi to nerobi ...a neviem co to je ci je to doska, alebo zdroj, alebo grafika...kto vie.
tak bych se chtěl zeptat ,jak máte nastavený napětí na chipsetu , já na 245MHz jedu na default.
Pisal som uz sice vyssie ale mam to na default pri 300 a pri 410 som mal 1.6V...
Mám ještě další otázku - chtěl bych se kouknout na WinXP 64bit. Ovladač pro VGA i nForce jsem snad sehnal. Ovšem na stránkách DFI jsem u LP nF4 desek nenašel žádný ovladače pro WinXP 64bit. Nevíte někdo, kde by se dali sehnat (myslím např. pro druhnou síťovku, smartguardian atd...).
Nevíte o nějaké obecné stránce na které by byly ovladače pro x64 i pro jiná zařízení?
Mám ještě jeden dotaz. Jak dobrý je nVidia firewall? Je dobré ho používat, nebo je lepší zvolit nějaký jiný (třeba Kerio nebo tak něco). Je tento firewall čistě softwarový, nebo je i nějak částečně hardwarový?
FW je čistě hw , na dfi ovladače nehledej ale hledej 64bit nforce , jiank na ten win XP 64bit kašli - viz někde to tu už bylo
jinak myslím že na toho marvella 64bit driver ani není
jo a ten fw je dobrej
Pravda je, že na stránkách DFI nejsou žádný x64 ovladače. Ale když jsem stáhnul ovladače přímo od nVidie a od ATI, tak mi WinXP x64 našli všechno (včetně LAN Marvell), kromě USB BT dongle MSI, USB WebCam a PCI řadič COM a LPT portů. Jinak všechno nainstalováno a všechno chodí.
Jinak ten nVidia firewall je i pro x64. Jinak s aplikacema je to bída... uvažuju o x64 maximálně jako o druhém systému (ale to už je na jiné téma) - ale rozhodně x64 na mojí sestavičce (viz. popis) bez problémů běhá.
Pokud to myslis s 64 bit vazne, tak mas na vyber - linux .... :-)
nebo zmrsene Windows (vseobecne, fuj)
No tak k tomu, jestli to s 64bit myslím vážně se asi nemohu dost dobře vyjádřit, když jsem 64bit systém (byť Windows) nainstaloval včera. Takže se teprve rozkoukávám a zjišťuju....
Drzte sa temy ohladom zakladnej dosky DFI :wink: pokec o Win64 nechajme na iny thread..
Sice už mám A64 a DFI LP nějaký ten pátek, ale pořád mi přijde, že v BIOSu tak nějak tápu. Nemohl by mi někdo dát odkaz na nějakou (nejlépe CZ) stránku, kde je nějak pěkně a přehledně rozepsáno co která položka v BIOSu znamená (teda mám na mysli ty, které jsou rozdílné u desek s nF4, proti "klasickým starým" BIOSům), co nejlépe nastavit pro maximální stabilní výkon bez OC a co a jak nastavit, když chci trošku podráždit OC. Díky moc
Nebo uveďte své nastavení a proč to tak máte? Nebo i link někam sem na 4um, kde se toto řešilo... Díky
edit:
Tak jsem to zkusil trošku podráždit a zjistil jsem, že když mám nastaveny paměti 5-2-2-2-1T, tak to stabilně chodí. Když ale zkusím bez dalších změn nastavit třeba 7-4-4-2.5-1T, tak mi do padá. Když zkusím při 1T jakkoli zahývat s FSB následuje pád. Když ale dám 2T, tak si můžu s časováním pamětí dělat co chci a stejně tak jsem zatím při zvyšování FSB nenarazil na problém (teda zatím jsem se daleko nedostal) - jen by mě zajímalo, při jaké FSB už musím snížit HTT na X4, poté třeba na X3 atd... je na to nějaká tabulka?
Je toho chování ohledně 1T vs. 2T v pořádku nebo se vám daří výrazně overclocknit i při 1T? Co to vlastně 1T a 2T je - co to dělá a nedělá?
odpoviem ti akurat na ten HT nasobic.. HTT nasobic treba drzat "okolo" 1000mhz. Oficialne je to 1000 zvladne to ale trosku viac. Osobne vsak daj radsej s rezervou pod 1000 t.j. u mna konkretne 3x260 pretoze na vykon to ma vplyv +-0. Takze byt tebou hodim to tiez na 3x a dalej neriesim ;)
To že se má HT pohybovat okolo 1000MHz vím (psal jsem to v nějakém předchozím postu).
Ale nemohli byste mi někdo nějak vysvětlit co to přesně je 1T a 2T?
No a zkuste mi říct, jestli je v pořádku, že při 1T mi to jede jen 5-2-2-2 (ani lepší, ani horší časování nejde). Při 2T jde cokoli. Mám zvednout napětí RAM (o kolik?) nebo co? Jen mě to prostě zajímá, jestli overclockníte s 1T nebo s 2T.
Jestli někdo taktíte s 1T, jak to máte nastavený?
jen 5-2-2-2 :eek: mas jasno v casovani pamati? Co by si chcel od tych ramiek. uz za toto mozes "bohu dakovat"
Sorry, já jsem se blbě vyjádřil. Já jsem to JEN myslel tak, že mi to jede jenom takhle - nijak jinak - ani hůř, prostě jen takhle. Že když dám třeba horší časování (zkoušel jsem 7-4-4-2,5-1T) tak to nejde. Prostě běží to jen v továrním nastavení pamětí (což je právě to výše zmiňované 5-2-2-2-1T -> TCCD, ULL). Chápu, že líp to asi nepůjde, ale čekal bych (nebo to alespoň tak vždy bývávalo), že když nastavím horší časování, tak to půjde taky - no a ono ne. Což je to, co řeším. Toto moc nechápu.
Jinak jsem ale včera přidal pamětem z 2,6V na 2,7V a rázem šlo zvednou FSB i při nastavení 5-2-2-2-1T (ještě nevím, kam až to půjde, ale vyzkouším to). Takže se chci zeptat, kolik šťávy dáváte do pamětí při jakém nastavení? (nejlépe máte-li taky někdo TCCD čipy)?
Jo a ještě mě docela zaráží, proč mi neni zde nikdo schopen (či možná ochoten) vysvětlit, CO PŘESNĚ ZNAMENÁ 1T vs. 2T? Někde jsem se dočetl, že ve finále to nemá přiliš velký vliv na výkon (např. v hrách) - je to tak?
já ted jedu na TCCD na 250MHz při 2,3,3,7-1 ale musím pouštět 2,9V real je okolo 2,96 je to memtest i prime stable , tak at se kingstony činní :-)
Můžu se zeptat, jaký máš jádro? Takže paměti máš stejný jako já... jsou to tyhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29160 ?Citace:
Původně odeslal Erda
No 2,9V je docela dost ne? To bych měl možná strach... nebo neni? Co tak obvykle zvládaj paměti tohoto tipu (V) - aby neshořely?
TCCD čipy vydrží dost, 2.9V není z daleka jejich maximum. Nevím to jistě, ale to se pohybuje kolem 3.1-3.3V. Pokud se ti příliš nezahřívají, nedělal bych si s tím starosti.
WOW, tak to čumim, že by vydrželi i přes 3V. No tak to je hustý... No mám na nich samozřejmě ty modrý HyperX chladiče a v boku casu mám thermaltakeovej oranžovej větrák (bez tunelu) a ten je výškově akorát mezi CPU a RAM -> takže jsou i docela aktivnopasivně chlazený.
Jen si říkám, jestli jde (krom ošahání) nějak zjistit teplotu paměti (nějakým softem).
Takže když bych do těch svejch Kingstonů pustil i těch 2,9 jako Erda, tak by to měli vydržet... - až to zkusím, dám vědět (když neshořim).
no při memtestu to celekm hřálo no , ale co to je normální :-)
tak já vám to změřím kolik to má, ted sem dopařil diablo , takže lehce po zátěži (ni spíš v klidu :roll: )
takže pasív má : 36 C jak říkám to je v klidu no :-)
jádro :-) jedině Winchester :-) ten procák dá mnohem víc :-) ale jedu na def vcore :-)
tak s tema 3,3V si to prehnat todle nejsou UTT a TCCDcka tam mozna mit nebudes spis TCC5 , 3,0-3,1V max s ofukem pokud se snima nehcces rozloucit , osobne bych do nich vic jak 3V nedaval.Citace:
Původně odeslal Tantalos
Možná jsem tě nepochopil - cituješ Tantalose a potom mluvíš o ofuku RAM, což jsem psal já... Takže ke komu mluvíš?Citace:
Původně odeslal OCZ
Nicméně bylo-li to na mě, tak já se domnívám, že opravdu mám paměti s TCCD čipama -> viz:
http://insanetek.com/forums/showthre...oto=nextnewest a hledej toto: "KHX PC3200UL" - což jsou paměti, který mám a tam píšou, že mají čipy Samsung TCCD revF (chápu-li to správně).
No jinak já bych rozhodně přes 3V nešel - nejsem piroman (už těch 2,9V mi přišlo dost), ale zase jsem se zaradoval, že mám ještě takový rezervy (já jsem zatím zkoušel zvednout z 2,6V na 2,7V).
Jestliže na výše zmíněném odkazu nekecaj, tak mám TCCD čipy a s těma by teda neměl být problém zkusit těch 2,9V, co myslíte?
To si nemyslím. Osobně bych také nešel přes 3V, ale po netu je spousta diskuzí, kde mají lidi udělány V-mody na 3.1-3.5V. Dokonce jsem narazil na 4V mod, ale to už se mi zdá přehnaný, protože by zřejmě muselo dojít k průrazům v čipech, pokud by dřív neodešel paměťový řadič. Při vyšších voltážích se připravuješ o záruku, takže i dle mého názoru se u 2.9V nejedná o strop, jen o nejzašší mez, kdy výrobce garantuje spolehlivost na tomto napájení.Citace:
Původně odeslal OCZ
no já jen dodám , že ty mý paměti pod 2,8V ani nenajedou ( v dualu ) , takže pro mě je 2,9V minimum
no hlavne si treba precitat datasheet AMD, ak niekto este nevie ze oficialne sa doporucuje do pamati max 2.9V, aby sa potom niekto necudoval ked zavari proc..
No prvni kousky mneli 100% TCCD ale techle chypu je nedostatek. Dodavky do konce roku ma slíbeny snad jenom corsair, tak se pouzivaj TCC5 ktery jsou i na lepsich pamnetech nez jsou ty tvoje.Citace:
Původně odeslal Hanz
No a je nějakej (softwarovej) způsob jak zjistit, co mám za chipy krom sundavání chladičů?
to asi ne ale ty TCC5 nejsou spatny ,jsou taky good takze klid :-)Citace:
Původně odeslal Hanz
to se musis rvat do tccd kingstonu min 2,9 na rozjeti je normalni s touhle dfi, ale ty asi myslis casovani 5-2-2-2, kdybys dal 6-3-3-2,5, tak je na default rozjedes na default napeti neboj, proste to nezvlada deska (resi mozna modbios), neni to pametma!!!!! (aby nevznikaly dohady, mam je taky.....)
no tak já je provozuju bez probémů při dafault nastavení (tj. 2,6V) při 5-2-2-2-1T, když chci ale změnit časování (třeba i na těch 6-3-3-2,5-1T jak máš ty) tak už musím přidat min. na 2,7V a výše...
neniCitace:
Původně odeslal Hanz
BTW: Myslim, ze je nesmysl se hnat za pametovym vykonem:
1. Pokud se zenete za vykonem, tak za pul roku mate uplne jiny komp ...
2. Pokud chtete aby PC vydrzelo, tezko tam budete cpat 3V porad, ze a jen proto, ze mate v doom 3 o 1 FPS vic ..
No vidiš a já se přesně vejdu mezi ty dvě pravdy - za výkonem se sice ženu, ale zároveň potřebuju mít komp na dýl, protože za půl roku opravdu prašule na novej komp neprosadim... - takže se snažim najít něco jako "PŘIMĚŘENĚ, PŘIMĚŘENĚ" ;D ;D ;D
No ja jsem myslel, prodam, dokud ma nejakou cenu a koupim, kdyz uz je levne ... :-) Ale kaslem na OT ...Citace:
Původně odeslal Hanz
mozna uz to tu nekde bylo a tusim ze jsem tady uz i neco cetl... ale nemuzu to nejak najit.. ted zrovna se snazim rozjet 4*512MB hynixu a nejak ne a ne nastartit KOMP at se snazim jak se snazim nevite nekdo co s tim?
Pokud to jeste nevis tak u sc939 pametovy radice neodchazi kvuli 3.6V do pameti, jako klidne mi muzes ukazat opak ale pochybuju (:Citace:
Původně odeslal Tantalos
Tak nam objasni jak to je., radi se priucime ... :-)Citace:
Původně odeslal SoMeoNe
no neviem neviem, ale vyrobca ma v datasheete max. 2.9V do pamati, takze akekolvek prekrocenie znamena porusenie reklamacnych podmienok.. [co ti nemusia dokazat, ale to je na inu diskusiu]Citace:
Původně odeslal SoMeoNe
Tak ja uz len budem citovat Gentle Gianta...mali sme taky pokec pri recenzii na tu dosku:
Pro všechny nadšence "vysokonapěťových modulů" malá připomínka: přečtěte si AMD Functional Data Sheet,939 Pin Package, kapitola 7 Electrical Data, 7.1 Absolute Maximum Ratings, kde doporučuji poslední řádek hovořící o "input voltage for memory interface" a jeho max. hodnotě 2.9V. Takže jsem zvědav, jak dlouho bude nadšencům pumpujícím Vdram 3.6V a více procesor fungovat.
S Eaglom som to potom trosku rozoberal a vraj prve Athlony 64 (neviem ci vzorky..) umierali hojne ak sa do pameti davala voltaz na 2,9V.
:wink:
ma tady nekdo funkcni DFI NF4 se 4 pametovymi moduly?http://www.ocguru.cz/smileys/retarded.gif
GABO a nevíš prosímtě jestli to platí i pro winchester , přijít vo něj fakt nechci, přinejhorším by sem to dal na 2,8V a jel bych na CL2,5
ale jak říkám mě ty paměti pod 2,8V nenajedou ( v dualu) , blbý je taky to že ta deska celkem to Vmem overvoltuje - u mě klidně 2,97V real (měřeno)
Mno plati to aj pre Winchestra podla vsetkeho :)
Jestli tam netlačíš zbytečně moc vysoké napětí, ty Kingstony mají běžet na 2.6V. Reference timing 1T-2-2-2-5 při 2.7V.Citace:
Původně odeslal Erda
Tady máš link na dobrou recenzi: http://www.modthebox.com/review342_1.shtml nebo ještě http://www.hardwarezone.com/articles...?cid=4&id=1230
takze trosku jsem zalaboroval a zjistil jsme, ze mi ram nejsou schopne jet( nenabootuje PC) kdyz jsou moduly v sousednim slotu!!! tzn pokud dojde ke kombinaci 1+2,3+4 popripade1+2+3+4 tak PC nechce nabehnout to same se opakuje pokud osadim sloty 1+3+4 popripade 1+2+3 nesetkal se s tim uz nekdo? pritom jsme si jisty, ze jsme v PC3 moduly mel! taktez, ze jeli 2 ve vedlejsim slotu.. je mozne aby to bylo biosem?(verzi\nastavenim?) je neco co MUSIM nastavit v biosu kdyz chcu jet 4*512MB dual?
Mám takový tušení že jsem se dočetl, že v dualu můžeš na DFI LP nF4 provozovat jen 2 paměťové moduly a to v "oranžových" bankách. Prý paměťovej řadič "neuřadí" 4 moduly v dualu...
Přesto si ale myslím, že když osadíš všechny 4, tak by to jet mělo - bez dualu (a jestli máš 2 a 2 jiný, tak je osadit "objednu" - tzn. stejný dát do žlutejch, a druhý stejný do oranžovejch).
Někdo snad psal, že nějaký nový betaBIOS by to mohl umět, ale nevim, co je na tom pravdy...
umirali, a vzorky to nebyly, byly to prvni Clawhammery ale to bylo zpusobeno jak procakem tak i vetsinou deskou (Shuttle).Citace:
Původně odeslal GABO
Ja jeste nevidel u nikoho aby v sc939/940 nikomu odesel procak kvuli vic nez 2.9V do pameti
@Tomas a vis ze taktovanim taky ztracis zaruku na procak (:
Ja sa nehadam / ja kostatujem. Ono asi si videl film Dedictvi aneb kurvahosigutntag...tam bola jedna scenka podarena ;D a to co tam ten herec povedal plati aj v nasom pripade....lebo pochybujem ze mas trh s AMD doskami a CPU podchyteny tak, ze mas uplny prehlad co sa deje.
To je proste realita...a myslim ze tymto to aj uzavrieme :wink:
To použití tří modulů se Ti asi zdálo, protože řadič pak neví, co po něm chceš, jestli single nebo dual, když to máš v tomhle sigle dual nastavení. V manuálu DFI desek to moc rozpytvané není, ale je to logické. Manuály MSI to popisují zcela lapidárně a hlavně upozorňují všechny "vědce":"DO NOT install three memory modules on three DIMMS or it may cause some failfure.Citace:
Původně odeslal -Ja8k1-
lol takze se mi to podarilo rozchodit a problemem byl 1T command.. nejdivnejsi je, ze prvni co jsme udealal bylo nastaveni 2Tcmd.. nepomohlo tak jsme to vratli a skousel odtatni veci.. nakonec uz to vse jede jak ma.. problem je jediyn 1T CMD nesmi byt zapnuto... ou uz ale povetsinou vsichni vime zeano :(
jo a jeste takova drobnost kde sezenu drivery na s-ATA radic( jak silicon image, tak Nvidiacky pro windows 64bit? potrebuju to proto abych rozchodil instalaci... tiky moc
jeste takovy postreh.. napadlo me ze by to mohlo byt v nejnovejsich nvidia ovldacich pro Nforce cipsety a taky ze ano jenez cela slozka ma 6,5MB a to jaksik na disketu nevrazim, öno to urcite ani neni cele treba.. vi nekdo ktery soubor presne pouzit? diky moc
nemozem ani za svet rozchodit viac ako 2577MHz
akakolvek fsb vyssia ako 286 sposobi ze system nenabehne do win
samozrejme ide v pohode cez 300fsb a aj ostane finty som uz skusal :-)
nie som zaciatocnik :oops:
inac tvari sa to akoby nebol zapnuty pci lock :? ???
a ze by to byl strop CPU jsi neuvazoval?Citace:
Původně odeslal dexterav
jinak nechapu:
Citace:
Původně odeslal dexterav
:oops:
myslel som to tak ze napr. 8x300 ide v pohode,
strop cpu to je asi prave problem na msi isiel 9x300 aspon do win a tam zamrzol ;D
skusil aj ine biosy a najviac ;D sa osvedcil posledny ??? od dfi kde fsb stuplo na 288 :?
stejne nema cenu resit vysoky FSB(nebo jak se tomu ted rika)Citace:
Původně odeslal dexterav
nejdulezitejsi je takt CPU jako celek
nejde o to vysoke fsb, to je k nicomu, len mi vrta vhlave preco to nexce ist cez 286 ked na msi to slo :evil:Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
asi na to kaslem
vyriesene, bolo to pamatami
musel som znizit na 468 :evil:
takze po umornom stelovani to uz ide tak ako aj na msi, to nastavanie pamati je je fakt o hubu a auto si robi co xce :evil:
http://img112.imageshack.us/img112/9...4twk0fx.th.png
ak to niekomu pomoze, napati mem je 2.8V, chipset 1.7, ldt 1.3
Uz sem to tady jednou resil. Proste mi nejel zvuk. Vymenil sem karajan modul s -Ja8k1- a muj mu jel a ten jeho mi nejel. zkousel sem novy bios, nepomohlo. Deska putovala na reklamacku a vcera mi prisla. Konecne sem si mohl vychutnat zvuk DFI, ale jen na chvilu! Nevim sice jestli je to tim ale postupne sem zvysoval fsb a jak sem se dostal na 9*250 tak se to pri najizdeni woken restlo a pak se zvuk uz nerozjel... Wokna najednou zadny Karajan modul nevidi a pri spusteni Mp3 to napise: Error code: 8878000a, ale ovladace sou OK ale kdyt nevidi zvukovku tak sou tam celkem k hovnu! Nevite cim to je? Nechce se mi cekat dalsi 3tydny nez prijde deska z reklamacky! A co kdyz se to stane i s tou dalsi! Uz sem fakt zoufaly :oops: A tady podle toho sem pochopil ze to neni problem jen muj a meho PC http://www.techsupportforum.com/arch...p/t-18432.html
Aj Vam sa zda ze pri taktovani na DFickach LP sa deje az prilis vela cudnych veci? Doska je sice poriadne vykonna ma nepreberne nastavenia, ale ako sa mi zda ma brutalne "hviezdne maniere".. Napriklad ked nieco nastavim v BIOSe resetne sa komp.. prejdu POST testy takj zastane komp.. a caka na nejaky Backup CMOS.. a niekedy to nevypise a vtedy sa komp resetne.. aj 3-4 krat..a potom ide ako by sa nic nedialo.. Alebo mi zvykne sam zhadzovat napatie ramiek.. alebo multiplikator si sama nastavi na 5x... dam tam HTT 300MHz a kukam v CPUZ ze ide iba 1,5GHz.. Cudne sa mi zdaju aj teploty CPU.. ked po starte nabehnem v biose do PC HEalth tak ma cpu aj 37C ked potom som vo Win tak ITE Smart guardian hlasi 32-33C.. alebo skace teplota po skokoch.. napriklad z 34 na 38 a spat.. cudne je aj to ze Cpu mi s 9x ide max na 300HTT.. to da nejak 2,7 pri 1,6V.. ale ked znizim nasobic na 8 tak mam maximum HTT niekde cze 350MHz.. to da 2800MHz+.. pri 1,67 ... nastavenie ramiek je priblizne rovnake..idu niekde okolo 230Mhz 2,5-3-3-6-1T.. @ 3,1V.. preco je medzi dvoma nasobicmi taky velky rozdiel.. az 100Mhz.. normale to vyzera tak akoby doske viac chutila vyssia HTT..
Zatial som ani pri vysokych napatiach aj HTT frekvenciach tj 1,8V chip 1,5Ldt a 1,7V procik + 3,1V Ramky.. na 350HTT nemal ani najmensi problem so zvukovkou.. aj ked som sa snazil dostat vyssie tak som zakazal zvukovku ako mozny "spomalovac" tak som tym nic nedosiahol.. proste 352MHz HTT mi ide az do Windowsu.. a 353MHz HTT mi uz aniu nenabehne poriadne.. pocitac piska vselijako..len nie zdravo.. 2-3x sa resetne a ide vsetko na default.. alebo aj nie.. ???
Sprvu som mal problem s vyssimi HTT ked som mal SATAII disk na 2 konektore... ked som ho prelozil do 3 tak to zacalo byt OK.. inak v BIOSe su tie PHY alebo co to je vymenene?.. ked dam disable SATA PHY 1/2..a disk mam v sata 3 na doske..tak ho nenajde.. Inak sa mi uz raz stalo ze pri HTT 250 (nic moc..) mi nejako prestal detekovat disk..nepomohlo ani nastavit HTT nizsie.. az CCMOS pomohol..
...to su mi veci... aj vam sa nieco podobne deje?
to jo.. ono ti to dela i na te vyreklamovane desce? http://www.ocguru.cz/smileys/slam.gif tos to je maso... bud mas proste jen stesti v nestesti, nebo bude problem nekde jinde nez v desce....
Nemam podobne problemy. Co sa tyka tej "skakajucej teploty" je to normalne vsak to je teplota z jadra (z diody). Tam to moze bez problemov takto skakat. Pri merani cez diodu v Sockete to reagovalo dost pomaly...ale teplota v jadre moze takto kolisat.Citace:
Původně odeslal M4Y0
ty vole ja nedavno mylsl na to same.... fakt jsme si rikal ze to je hodne dobra deska ale dejou se ohromne podivne veci LOLCitace:
Původně odeslal M4Y0
tie dfi su fakt len pre frajerov :wink:
pri 1. starte som videl tolko BSOD na default ako doteraz za cely zivot ;D
ale uz OK