Původně odeslal
Mir
Mno v roku 2001 vyrabala Via dosku schopnu pojat 2gb ram, bezne bol ale cipset ochudobneny o jeden slot a aj tak mi ludia tvrdili ze nahadzat tak plne ramky s max kapacitou a davat OC nebude fungovat. Ja som do toho ramky ale kupil az v roku 2006 ked DDR2 boli uz dlho mainstream. Ramky co som tam dal stali strasne peniaze, ale vsetky boli jedna seria a vsetky cipy na nich su naprosto identicke. To ze podporuju aj funkciu Virtual Channeling je uz skor prijemny 10 percentny bonus k priepustnosti.
Vzhladom na to ze moduly boli relativne nove v porovnani s doskou tak vyhoveli vsetkym poziadavkam a zaroven podporovali uplne vsetky featury, neboli problemy s ich vysokymi OC a najkratsimi CL latenciami a to ani za plneho nalozenia dimm slotov. Jednoducho povedane - Skvela kvalita.
Je to skusenost ktoru vela uzivatelov PC nema, pretoze ramky a dosky sa kupuju v rovnaku dobu, nie dve generacie neskor, ale dava mi to celkom zaujimavy priklad toho ze technologie v danom odvetvi prekonaju vyvoj aj na produktoch ktore su povazovane za prekonane.
Viem ze tato DFI doska je povazovana za horsiu v moznostiach OCcka a je to pripisovane vyhradne ako chyba dosky resp jej pamatoveho radica, ale mam na toto uplne iny nazor. DDR3 moduly co su na trhu nezodpovedaju standardnym parametrom, lepsie povedane v mnoho pripadoch je to hlboky podpriemer. Problem by som nepopisal tak ze doska je zla, ale tak ze "nezozerie nekvalitne moduly". Nieje to teda nieco ako problem kompatibility, je to problem kvality...
Ono to bohuzial momentalne vyzera uplne rovnako. Pockat nejake dva roky kym sa DDR3 technologia vobec dostane do fazy kedy bude schopna produkovat kvalitne moduly bez extremne vysokych nakladov, a trikov kedy sa ku kvalitnym cipom miesaju nekvalitne aby sa cena produktu znizila.
Tento isty problem bol pri prechode z SDR na DDR1 kedy sa rozhodne vyrabali velmi zle dosky, ale pri sledovani priepustnosti a pouzitej technologie si clovek musel vsimnut ktorych cipsetov sa tieto problemy tykaju - pri generacii DDR3 x48 cipset k tejto skupine nepatri - jeho DDR2 varianty davaju cca rovnake priepustnosti pri rovnakej frekvencii ako jeho DDR3 varianty, ale problemy s frekvenciami sa rozhodne daju vysvetlit aj inak nez len zlou doskou.