Re: Spotreba s Celeronom D (65nm)
Petriku, nic proti, ale je videt, ze jsi nevidel komponentu z poradneho serveru... Ten SW RAID musi bejt opravdu vykonny a ten procak ma zcela urcite 5W ;) NForce cipset, ktery se z odpustenim sere s HDD i na hernim scotu, narvat do fileserveru, to uz vyzaduje velkou davku odvahy. V te firme asi maji hodne penez, ze je nezajima spolehlivost. Ja Ti nevim, ale videl jsem fileserver a tam nebyl NForce ani SATA... Byly tam Xeony s redundantimi zdroji s 64bit SCSI radici (s cachi zalohovane bateriemi) v HARDWAROVEM RAIDu (myslim 6). To se potom da nazvat jako "spolehlive" ;)
Hardmane, nic proti, ale je videt, ze jsi nevidel SW RAID5 pod 64-bit linuxem s DualCore na nForce v behu...me pripada rychlost cteni 180MBps ze 4x400GB WD RE jako docela slusny vykon, gigabit sit to stejne neda, takze to je vice nez dostatecne...budes se divit, ale ten SW RAID totiz oproti HW resenim nema zadny uzky hrdlo (kterym je CPU na tom radici), protoze dnesni vykonne CPU (zvlast dualcore, o Quad core nemluve) to vpohode utahnou.Maximalni rychlost pocitani CRC souctu je podle benmarku, ktery kernel pri bootu provadi, cca 4GBps ( 4 bibabajty za sekundu). Jak jsem tu jiz napsal, vsechny kompy (cca 1-2 mesicne) stavim zasadne na nforce a v kombinaci s WD se mi za posledni 3 roky nestal ani jeden jediny problem s diskem (tim myslim konzistenci dat)...takze asi tak. Asi te to prekvapi, ale v te firme prave moc penez nemaji, takze na nejake redudantni zdroje, Xeony a SCSI RAID radice muzou z felku zapomenout. Linux umi samozrejmne i RAID6, ale na nej proste take penize nebyly...zadna debata o tom, ze nejaky supermicro system s HW RAIDem bude spolehlivejsi, ale za jake penize? 4x-6x vice? Tento server neni mission critical, takze kdyz lehne, nevadi to. Vyhoda SW RAIDu je, ze to pojede v libovolem kompu (s live CD i na 32bit CPU), ktery ma 4x SATA, takze v pripade potreby hodim ty disky do jakehokoli desktopu (max. koupim SATA radic - libovolny) a jedu. Co udelaji spravci toho tveho serveru za 3 roky, az jim vyhori ten uzasnej HW RAID radic a v te dobe uz nebude k sehnani, hm? Ja ti reknu co...budto vytahnou ze supliku nahradni a budou se modlit, aby take nevyhorel, nebo ho budou shanet po bazarech....
Ted k tomu procesoru: flakajici se sempron bez C&C ma podle mereni cca 10W. Kolik myslis, ze muze mit EE verze X2 se zapnutym C&C, hm? 5W to mozna nebude, ale vic nez 10W taky ne.
Jinak fileservery na nFroce uz provozuji 3, 2x1TB a 1x1.2TB, z toho jeden uz bezi temer rok a puziva se denne. byl mnohokrat natvrdo vypnut a presto se z disku nic neztratilo, zadny soubor nebyl poskozen, je proste spolehlivy....SW RAID je totiz ve vanilla kernelu uz nekolik let, takze je jiz radne vychytany a otestovany. Mimochodem: jak asi funguje na tom genialnim HW radici S.M.A.R.T? Me krasne a posila mi maily, kdyz se neco pos...
Jinak s enterprise zelezem jsem jiz take prisel do styku, v praci mame compaq proliant 4xP3-700 (3x zdroj, 12x SCSI disky, 1.5GB RAM), syslog je plny chybovych hlasek z non-critikal erroru (cca 1MB denne) z CPUcek, vykon toho radice je mizerny (50MBps), monitoring disku zadny, takze ze bych z toho byl na vetvi....
Citace:
Původně odeslal
Hardman
Petriku, nic proti, ale je videt, ze jsi nevidel komponentu z poradneho serveru... Ten SW RAID musi bejt opravdu vykonny a ten procak ma zcela urcite 5W ;) NForce cipset, ktery se z odpustenim sere s HDD i na hernim scotu, narvat do fileserveru, to uz vyzaduje velkou davku odvahy. V te firme asi maji hodne penez, ze je nezajima spolehlivost. Ja Ti nevim, ale videl jsem fileserver a tam nebyl NForce ani SATA... Byly tam Xeony s redundantimi zdroji s 64bit SCSI radici (s cachi zalohovane bateriemi) v HARDWAROVEM RAIDu (myslim 6). To se potom da nazvat jako "spolehlive" ;)
Nu ted tu mam na odvirovani kompa s Celeronem D a jiz hodne dlouho jsem se nesetkal s opravdu horkym procesorem. Osazeno box chladicem a na default neni mozne na zebrech heatsinku udrzet prst. Test MWAV pro informaci na 80GB disku (60% zaplneno) 7h:54min. Zvuk ventilatoru pripomina cirkularku pres okno u sousedu nebo rozzurenou srsen.
Halen: tak to vypada spis na Prescott, muj cedar se v idle chladi boxem pasivne na 45C, v mensi zatezi (film) cca 800rpm, v burnu to teda jde az k 2000rpm...