-
Re: Jaky koupit disk a jake 120mm ventilatory?
dobre mozna ne o tridu kazdopadne je ten rozdil je slyset :) a ze by vibrace byly problem jako zdroj hluku nevim (nikdy sem s timhle problem nemel), mozna u spatnych skrini, pokud navic bude disk v silentmaxxu tak by to melo byt eliminovano dvojnasob :)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
500 GB Westerny jsou tišší než 320 GB, ale "o třídu" fakt ne, resp. že by platilo "třída=trochu". :D
ostatne ty sám to asi víš nejlépe, když jsi obě verze měl :-D
-
no ja kupuju jiz nekolik let do svyho PC vyhradne WD, takze myslim ze prakticky zkusenosti mam taky. ;) jeste muzu porovnavat seagaty, co pouzivam v dalsich pc co mame, jiny znacky se dlouho neohraly.
-
tizsi, drazsi a musel bych si ho objednat, protoze neni skladem ;D ... ale zacinate me pekne lamat, uz sem byl rozhodnuty pro 250/320 :)
ad vibrace: muzu si to zkusit, ze :) ... nejdriv na plech a pak s necim/v necem, co redukuje/eliminuje vibrace ($$$ navic :( )... momentalne mam st380817as primo na plechu v ec ml5412 ( :roll: ) a nepripada mi to zas tak tragicke, jak by se mohlo zdat... mozna uz sem zvykly, ale myslim si, ze at uz nakonec koupim 250/320 nebo 500, tak urcite pocitim rozdil (vzhledem k tomu disku, co mam ted)
btw lidi si pry stezovali na vibrace u hitachi (viz vyse), ale podle recenze na spcr vibruje mene nez wd-cko :lol:
-
Měl jsem v jednu chvíli na jednom stole 2 kusy WD3200YS a 2 kusy WD5000YS. WD3200YS je prakticky bez vibrací (zvláštní definice - vychází ze srovnání s 5000YS, které je ještě o chlup lepší, do té doby byly 3200YS to nejlepší, co jsem v SATA discích potkal), tichá ložiska i seek. WD5000YS nevibruje subj. "vůbec" (viz níže), o chlup tišší ložiska i seek, v zátěži víc topí. Můj závěr je známý - disk v obou velikostech bych si pořídil od Westernu, zatím neznám nespokojeného uživatele WD3200YS, 5000YS skoro nikdo nemá.
btw: vibruje/nevibruje je dost subjektivní a bez porovnání to nemá moc vypovídací hodnotu, já zkouším vibrace s diskem venku rukou a pak s diskem v pružné montáži nehtem - zatím asi nejlepší způsob, na jaký jsem přišel (jen tak je možné cítit nějaké vibrace např. u 5000YS, na stole není cítit vůbec nic), byť je poněkud "nevědecký" :p
Závěrem - oba ty disky jsou akusticky srovnatelné, 5000YS je ale citelně rychlejší.
Opty: na SPCR je review T7K500? (já vím jen, že je na ně až dost stížností ve fóru ...)
-
2 jan555: vsechno spatne, du si naliskat :roll: ... recenzuje se 5000ks a ne 5000ys a porovnava se se 7k500 a ne s t7k500
takze pokud pomineme rychlost, tak je to prakticky jedno jestli 3200ys nebo 5000ys... az na to, ze ten prvni muzu mit hned (a taky ma lepsi pomer cena/kapacita) a ten druhy me opticky odrazuje svou cenou a momentalni nedostupnosti v miste bydliste... sakra, takovy dilema ;D ... no aspon mam o cem premyslet (teda ne ze bych se jinak nudil)
-
Cena je u 5000YS mimořádně dobrá - lehké zvýšení ceny za GB ve srovnání s 3200YS imho odpovídá lepším výkonům a technologiím (TLER, RAFF), tedy není to jen o tom, že je ten disk větší. Akusticky je 3200YS horší jen o málo a samozřejmě celková cena je jinde, takže záleží na potřebě kapacity.
Ad ten test - mezi 5000KS a YS je o dost větší rozdíl, než mezi 3200KS a YS, viz např. http://www.xbitlabs.com/articles/sto...ra-720010.html .
btw: když jsem kupoval 5000YS, tak nebylo triviální je sehnat, dneska už to je zjevně lepší.
-
diky za info, uz sem napsal do bohemky, jak je to s dostupnosti, tak sem zvedav, co mi napisou... nakup zatim odkladam
-
jen takova zkušenost : ted jsem pracoval s fileserverem, ktery byl osazený 3x500GB Seagate a pracoval v RAID5. krom toho, že to je moc šikovná a take draha krabička, tak jsem si take všimnul, že je prakticky neslyšitelná! idealne se tam otestovala "hlučnost" tech disků, protože fileserver neměl žadnou grafickou kartu(obsluha pouze přes "admina"), mel snad jen 1 malej větráček, takže fakt tichounké. bohužel jsem do toho nemohl "hrabat" abych tam zkusil dát jiný disk, ale ač jsem zastánce WD a myslim si o nem že je urcite lepší ne Seagate, tak musim říct, že ty tři 500gigový disky byly opravdu tiché. tím všim jen chci říct, že ač tady nekdo píše že je jeden disk "hlučný" a druchý tichý, tak slovo hlučný je už vážně celkem zavádející, protože o slově "hluk" mam trochu jiné představy :-)
-
jeste sem se nerozhodl na 100%, ale asi si nakonec poridim 5000ys... kdyz uz kupuju novy disk, tak at to stoji za to (a pevne verim, ze bude!) ;D
-
jbrachtl: a co to bylo za zázračné zařízení (výrobce/model)?
Ono samozřejmě také záleží hodně na hlučnosti prostředí.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
jbrachtl: a co to bylo za zázračné zařízení (výrobce/model)?
Ono samozřejmě také záleží hodně na hlučnosti prostředí.
hlučnost prostředí -> je to polozeny na podlaze pod switchem v kanceláři, kde je nekolik MACů (nových G5tek=tichých). a hlucnost jsem "měřil" tak ze jsem byl primo u file serveru a rikal si "kua, nic neslyšim" :lol:
a na krabičku se dá podívat třeba zde:
http://www.alza.cz/storage-system-in...ek--d63185.htm
:-)
-
povime si v noci v tiche mistnosti, kde bude jen ten server, jestli neni hlucny ;D
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
povime si v noci v tiche mistnosti, kde bude jen ten server, jestli neni hlucny ;D
v noci nikdo nepracuje a takovouhle mašinku asi doma v obyvaku mit nebudeš, že? každopádně jak ríkám, hlučný to nebylo (oproti očekávání)
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
hlučnost prostředí -> je to polozeny na podlaze pod switchem v kanceláři, kde je nekolik MACů (nových G5tek=tichých). a hlucnost jsem "měřil" tak ze jsem byl primo u file serveru a rikal si "kua, nic neslyšim" :lol:
No, jen by mě zajímalo, jestli zrovna byly ty disky aktivní ... Nevím, jak má tohle konstruovaný bay a šuplíky, vzhledem k váze předpokládám, že pořádně a tak nevidím problém, aby ložiska a vibrace byly dobře odtlumené, ale seek fakt těžko.
-
2 jan: ale tak samozrejmě, nemluvim o hluku při práci disků. je to grafické studio a tam takovy trafic nebyl...jen jsem psal že při zapnutém stavu to bylo tiché to je vše.
jo a vybrace nehrozí ;-)
-
Ja uz jsem definitivne rozhodnut, co se tyce ventilatoru, tam vezmu 800 rpm Noctuy a u disku asi nejspis prece jen vezmu levnejsi variantu 320GB, tedy KS, i kdyz jeste stale zvazuji jestli prece jen nevzit to YSko. Jinak bych se chtel jeste zeptat jestli ty autorsky poplatky za disk, media, vypalovacky plati az od 1.1.2007, nebot vcera jsem v TSBohemii nakupoval uz dvd media s 1Kc prirazkou na kuse za autorsky poplatek. Ja jsem se domnival, ze to mohou obchody chtit az od 1.1.2007. Pokud se pletu, opravte me prosim :)
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Pokud se pletu, opravte me prosim :)
http://www.alza.cz/InfoPage.asp?TP=MN&ID=632
čti a plač :cry:
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
No to je pekny :(
-
2 Pitrs82:co satyka Noctui, sklamala. Mam S12-1200 a R80-1800.Tu S12 mam na 5V je tichsia ako Yate loon co som mal pred tym (tichsie loziska), v zdroji, ale S12 myslim horsie chladi. No a ta R80, hm, musel som ist o 40% dole s vykonom aby prestala vybrovat. A tak som slintal, ked som dnes balik razbaloval...
Fany su to urcite dobre, ale spicku v tejto triede som si predstavoval inac. A za ten peniaz...vyse tisic sk sa to neoplatilo.
-
Citace:
Původně odeslal
Patrik00
2 Pitrs82:co satyka Noctui, sklamala. Mam S12-1200 a R80-1800.Tu S12 mam na 5V je tichsia ako Yate loon co som mal pred tym (tichsie loziska), v zdroji, ale S12 myslim horsie chladi. No a ta R80, hm, musel som ist o 40% dole s vykonom aby prestala vybrovat. A tak som slintal, ked som dnes balik razbaloval...
Fany su to urcite dobre, ale spicku v tejto triede som si predstavoval inac. A za ten peniaz...vyse tisic sk sa to neoplatilo.
No ale ja chci koupit 120 mm verzi s 800 otackama. A podle vseho ma pri danych otackach nejlepsi prutok v porovnani s ostatnimi 120 mm fany na tech samych otackach. A je tichounka, takze v tomhle pripade je u me uz rozhodnuto :)
-
tak ja mam wd3200ys aj seagate 7200.10 320GB a kazdy z nich ma svoje +-
WS3200YS - v idle tichsii od seagatu a dost teraz som to skusal tento disk je po stranke hlucnosti asi to naj co sa da kupit!!!, viac sa hreje, pomalsi pri kopirovani, konstruovany na 24/7 prevadzku
seagate - huci v idle katastrofalne!!!, seek mi vyhovuje viac ako u WD ale zalezi aj od operacii napr. pri defragmentacii je uplne tichy seagate, WD je pocut ale len nepatrne, ale ked seagate zacne seekovat poriadne tak je to k nevydrzaniu, vybruje, vykon bezkonkurencny!!! teplota ok!!!
cize vyberat tichy disk je zbytocne nic tichsie ako barracuda IV uz nieje a ani nebude asi, na AAM zabudnite hlucnost diskov by som meral s AAM na max vykon! vybrat to najtichsie + sillentmaxx problem s hlucnostou vyrieseny
EDIT: zdrojom hluku v mojom pc je samotny seagate teraz som ho odpojil a uz je pc tiche takze WD3200YS mozem jedine doporucit pripadne zobrat WD5000YS (ja este chcem skusit hitachi T7K500 320GB asi nim nahradim moj seagate alebo ho len dokupim a vyskusam a porovnam si to, to bude asi naj)
-
Citace:
Původně odeslal
matooo
WS3200YS
[...]
viac sa hreje
mohl by si to, prosim te, vyjadrit ve stupnich celsia? :)
-
Podle všech reviews, které jsem viděl, topí 3200YS méně než 7200.10. Sám jsem nepozoroval zvláštní rozdíly, které by stály za řeč.
-
diky... btw uz sem byl nalomeny na 5000ys a pak sem si precetl na cdr.cz:
Citace:
Zaprvé, pět ploten a deset hlaviček, to si rozhodně říká o chlazení ventilátorem, ale to známe už z dřívějších let i od jiných výrobců. Nicméně i tak bývají disky se čtyřmi nebo dokonce pěti plotnami extrémem, ke kterému je vhodné se chovat v bavlnce nehledě na to, že vyrobit tolikaplotnový spolehlivý disk je podstatně koplikovanější než u jedno či dvouplotnového.
no a 5000ys ma 4 plotny, ze :) ... tak nevim... porad si pohravam s myslenkou 2500ys a 2 plotny i za cenu mirne vyssiho hluku, asi napisu e-mail primo wd ;D