Re: Pracovně právní vztah - odstupné - radu pls
Citace:
Původně odeslal Geeker
V tom pripade vyrid kamaradovi ze je pekny ...... (nic proti) ale zacalovat 10k kdyz je v pravu tak raden No Comment
z hlediska nezucastneneho se muze zdat ze kamarad je v*l, ze to martyrium nepodstoupil, protoze by ho pravne vyhral. Nicmene z hlediska praktickeho by na ten rozsudek cekal mozna nekolik mesicu az let (par odvolani, prutahu ze strany zamestnavatele atd.), dopidil by se akorat toho, ze by dostal to co mu patrilo v tom minulem zamestnani a pak by treba sedel jako zadatel na uradu prace a jako nezamestnany, jelikoz by mu utekla vyborna nabidka, ktera se zas tak casto nedostava.
Tedy ikdyz byl jednoznacne v pravu, dokazu to dost dobre pochopit, proc to vyresil takto.
Nicmene ja bych se i tak pokusil byvalemu zamestnavateli to co mozna nejvice zneprijemnit, chodil bych otravovat vsechny mozne urady, podaval na nej zaloby atd atd. Pokud podepsal vypoved dle §53 budiz, nicmene otravit zivot se muze pokusit minulemu zamestanavateli i tak, kdyz to nehodi za hlavu...
Proroze jak opakuju - nektere "boje s vetrnymi mlyny" jsou pak byt vyhrane Pyrhovym vitezstvim, tedy moralne jsem sice po tezkych bojich zvitezil, ale v dusledku to stalo vic, nez kdybych prohral... :(
Nehlede na to, ze se z pozice nezucastneneho dobre soudi, pokud nejses v kuzi "postizeneho", nemusis treba zivit rodinu, nemas zadne zavazky atd...
Muj nazor...
Ale vzdyt se tam muze nechat zamestnat taky a pritom pokracovat v souzeni...
jak jiz psal jezevec o par radek vyse, tak v cem je problem ? ..
Pánové, všichni máte naprostou pravdu! Zejména se opět ztotožňuju s tiktakem. Už dlouho sleduji jeho posty a působí na mě velice dobře! Jsi člověk, který opravdu ví, o čem je řeč, díky ;-).
Klid v duši a pohoda v práci znamená pro chudáka kamaráda, kterej byl tím šmejdem tiranizovanej 6let za 6k měcíčně čistého!!!! asi víc než peníze...
Já bych také neplatil, ale protože je to dobrý známý, nemyslím si, že je vůl...
Na každého jednou dojde... Díky pánové, hodně jsem se o zákoníku práce poučil ;-)
Citace:
Původně odeslal sofokless
Jo jo i takhle to chápu já. Bohužel kamarád do nového zaměstnání již nastoupil a tím přijal výpověď dle § 53. Zítra jde pro zápočťák a zaplatit těch 10k :-(
Naprosto se ztotožňuju s tím, co psal tiktak a dodávám, že bych já tu pokutu neplatil, ale do zaměstnání svých snů bych i přez § 53 a tudíž i bez odstupného za těchto okolností asi nastoupil také... Kamarád je ze starší školy a je pro něho klid v duši asi důležitější než 10k. Ať si je ten blbec nabouchá dopr....
Pánové děkuji za pomoc, ale malý český člověk v právu byl opět bit... :-(
promin, ale s tim se neda souhlasit. tim, ze uzavrel dalsi pracovni smlouvu v zadnem pripade neukoncil tu puvodni (!). tim, ze se na tak explicitni vec vys*r*, nahraje takovym volum, jako je ten stary zamestnavatelum, vodu na mlyn.
takze to neni otazka maleho ceskeho cloveka, je to otazka cloveka, ktery se neumi postavit za sva prava a radeji se ohne (coz je imho pro tento narod typicke)
EDIT: a jeste neco: ten stary vztah neskoncil, takze se neda vyloucit, ze kdyz tvuj kamarad neda ani tak vypoved, tak se za rok ozve tenhle hajzl zamestnavatel, a bude pozadovat, aby tam opet nastoupil a samozrejme, i nahradu skody :!:
Naproto přesně to vyjádřl tiktak: Boj s větrnými mlýny...
Ani ty, ani já, ani nikdo z vás není v kůži mého kamaráda a budu ho hájit i když vím, že neudělal dobře. Po čtrnáci dnech měl konečně klidné spaní...
Tím malým českým člověkem jsem chtěl říct to, co už řekl např. opět zmiňovaný
Citace:
Původně odeslal tiktak
Kriplove bohuzel dostatecne dobre vi (presne jako v tomto pripadu), ze soudy a podobne tahanice jsou pro "sikanovaneho" zamestnance nerentabilni a dlouhodoba zalezitost a tim spis, ze vetsina lidi bude mit nejakou nabidku prace na HPP, kterou by pri "tahanicich" takto nemohl vyuzit.
Nehlede na to, ze ikdyz ten kolobeh "sikanovany" podstoupi, soudy po x odvolanich zamestnavatele vyhraje a tomu je rozsudkem narizena uhrada nakladu, usle mzdy atd atd, tak se zamestnavateli vlastne zas tak nic moc nestalo a uvahy o tom, ze by zamestnavatele v dnesnim systemu pro podobne "prohresky" nekdo skutecne "vydusil" poradnou pokutou, nebo by ho OCTR dokonce mohli trestne stihat jsou bohuzel scestne. Soud ho maximalne donuti k narovnani stavu na pravni, tedy "sikanovany" dostane to, co mu patri (financne od zamestnavatele), ale moralne to moc vyhra neni, nehlede na to, ze vetsinou "zamestnavatel" = nejaky firemni papalas na vyssim poste a tim padem pak spor hradi "firma", ne ten arogantni kripl, ktery se dal muze smat a dal s lidmi jednat jako s onuci, protoze mu to bohuzel nas tezkotonazni a v urcitych aspektech nedoreseny pravni system umoznuje... :(
Citace:
Původně odeslal sofokless
Naproto přesně to vyjádřl tiktak: Boj s větrnými mlýny...
Ani ty, ani já, ani nikdo z vás není v kůži mého kamaráda a budu ho hájit i když vím, že neudělal dobře. Po čtrnáci dnech měl konečně klidné spaní...
Tím malým českým člověkem jsem chtěl říct to, co už řekl např. opět zmiňovaný
Ano bohuzel zamestnavatele vi ze lidi se soudit nebudou nebo je jich tak malo ze se jim vyplati takto zamestnance vydirat. Mimochodem myslim ze mohlo byt reseni se s novym zamestnavatelem domluvit na VPP
Citace:
Původně odeslal Geeker
Ano bohuzel zamestnavatele vi ze lidi se soudit nebudou nebo je jich tak malo ze se jim vyplati takto zamestnance vydirat. Mimochodem myslim ze mohlo byt reseni se s novym zamestnavatelem domluvit na VPP
presne tak...pokud je to tak "idealni" prace, ze je za kvuli ni ochoten zaplatit 10k, tak to bude urcite prace u "idealniho" zamestnavatele, ktery urcite pochopi cely problem a nebude mit zadne namitky proti VPP... ;)
Jo to máte pravdu pánové. Na VPP to udělat šlo. Nevim proč to neudělal...
Ale teď se držte, včera dávali v TV (nevim kde, protože jsem to nesledoval) podobný případ a zaměstnavatel na to zřejmě koukal a viděl, že by neměl šanci kdyby se věc dostala před soud...
Dnes si šel kamarád pro zápočťák a těch 10k měl ssebou. Naposledy ale zkusil, že mu peníze nedá, že chce zápočťák a že ho k soudu klidně dá, chodit tam bude za něho jeho právník atd... Kupodivu se zaměstnavatel naprosto změnil, začal blekotat, že se nechce rozejít ve zlém a nabídl kamarádovi DOHODU (tzn. bez odstupného), kterou kamarád přijal.
Abych to shrnul, zaměstnavatel sice dostal co chtěl, protože když kamarád podepíše dohodu nebude moct dále žádat u soudu odstupné, ale dohoda je k 31. 3. 2006 a kamarád tedy může okamžitě od 1. 4. 2006 nastoupit do svého nového zaměstnání. Takže nakonec zvítězili oba. Zaměstnavatel chtěl kamaráda zadřít dva měsíce - to už teda nemůže ale odstupné mu vyplatit nemusí.
Takže bych to viděl na 1:1 ;-) ale byla to fuška...
Skor by som povedal, ze to bolo sproste stastie pre tvojho kamarata... Sam nemam peniaze a som dost pasivny ale nechat si kvoli idiotovi, ktory absolutne nie je v prave nacapit do zivotopisu §53 + platit neopravnene pokutu je aj v nasich koncinach, kde je pravo takmer nevymahatelne uz naozaj trochu silna kava, nemyslis?
Citace:
Původně odeslal PiT
Skor by som povedal, ze to bolo sproste stastie pre tvojho kamarata... Sam nemam peniaze a som dost pasivny ale nechat si kvoli idiotovi, ktory absolutne nie je v prave nacapit do zivotopisu §53 + platit neopravnene pokutu je aj v nasich koncinach, kde je pravo takmer nevymahatelne uz naozaj trochu silna kava, nemyslis?
Myslim... ;-)
Díky za pomoc všem :-)