-
Re: Jakou zvukovku na kvalitni stereo system
vicemene, k propojeni levneho systemu tak jako tak dle mne bohate staci bandridge nebo profigold, nikde netvrdim, ze to je super znacka, ale je pro nekoho kdo nema moznost si kabel spachat sam a nema NADA + repro od 10ti vejs celkem vyhovujici. Hifi ego na ktere sem narazel v jednom ze svych postu, se rozumi asi tak, ze k systemu, kterej chci propojit a neni nic "TOP" si poradim s kupovanou veci a to s celekem cistym svedomim a minimem prace. Zkuste se kouknout co tim vlastne kudykam chce propojovat.
-
Citace:
Původně odeslal kudykam
Tedy bych zkusil jak mi již bylo doporučeno kabel Cordial CDMX 1 (není uvedeno jestli je 75Ohm), (podobných kabelu je víc liší se tlouštkou a označením 1x,2x, nebo víc x 0,22mm2, zajímalo by mě co to znamená) a koncovku z jedne strany Neutrik NYS 373-2 (cinch) a z druhé Profigold PGA1313 (monojack, bohužel se prodava po dvou kusech, jiný kvalitní sem zatim nenašel [za 155,-]).
CDMX 1 je stíněná vícelinka - není to koax. Počet udává počet jednotlivých žil v kabelu. U koaxu je to zase informace o počtu pramenů v koaxiálním stínění. Až si vybereš kabel dej pozor při výběru konektorů kvůli průměru kabelu, aby se ti zezadu vešel do konektoru (prostě aby nebyl tlusčí, než vstupní otvor konektoru.) Při použití NYS 372 a Profigold PGA1313 mají v zádu protilomové pružiny s vnitřním průměrem cca 6,2mm se tam CDRX1 v pohodě vejde, má jen 4,5mm průměr. CDRX2 má už 6,4 a to je na knop. Náš český koax (výborný na analog, má 93Ohm) RG62 která má 6.15 jsem tam nacpal velmi na těsno. CDS 122 má 6,1mm takže se taky vejde. Pokud nemáš důvěru ke stíněné dvojlince, vezmi CDS122.
http://www.cbox.cz/alien.cz/CDMX1.jpg
http://www.cbox.cz/alien.cz/CDS122.jpg
-
Citace:
Původně odeslal uberguru
..... ze k systemu, kterej chci propojit a neni nic "TOP" si poradim s kupovanou veci a to s celekem cistym svedomim a minimem prace.....
OK, to je jedna z možností, já jen navrhuji tu druhou, možnost si to sbastlit s pocitem, že to budeš mít za poloviční, nebo třetinovou cenu lepší, než kupované. Jinak ať si to každý udělá po svém to je jasný.
-
Jasny kazdej piseme nazor, nekdo vic erudovanej nekdo mene, ale vesmes jsme kazdej pouzitelnej co se propojeni daneho pripadu tyce. Mne jde o to nemotat mu hlavu a Tobe poskytnou co nejvic uzitecnejch informaci i s ohledem na cena/vykon kde si rad poctu nejakej navrh, az se mi bude chtit loupat kabely, treba to sam pouziju.
-
jack ani cinch nikdy nebude mit spravnou impedanci, s tim se neda nic delat.. galvanickou izolaci taky neudelas, takze aspon jit po 75Ohm char. imp. kabelu samotneho a nesnazit se ho delat prilis kratky, je to horsi nez delsi, protoze se odrazy vrati prilis brzy a zasahnou akorat jeste do hrany signalu a vznika zbytecne jitter..
-
Citace:
Původně odeslal Glassman
jack ani cinch nikdy nebude mit spravnou impedanci, s tim se neda nic delat.. galvanickou izolaci taky neudelas, takze aspon jit po 75Ohm char. imp. kabelu samotneho a nesnazit se ho delat prilis kratky, je to horsi nez delsi, protoze se odrazy vrati prilis brzy a zasahnou akorat jeste do hrany signalu a vznika zbytecne jitter..
Jestli tomu dobre rozumim preferoval by si klasickou coax koncovku kdyby melo byt stineni idealni . Jinak da se rici, ze napr. 3m dlouhy 75Ohm kabel bude bez vypoctu pro vetsinu pripadu postacujici??? At se muzeme obecne neceho chytit.
-
rychlost propagace signalu v beznym RG59 coaxu je 2/3 rychlosti svetla, tedy 2E6 ms^-1, SPDIF signal ma hrany 128*Fs, cili pro 44k1 je frekvence 5.6448MHz, perioda tedy 1.7715E-7 s, signal v coaxu urazi 1m za 1/2E6 = 5E-7 s a nase snaha je, aby zpetna reflexe nedostala do blizkosti hrany signalu.. pri delce kabelu 1m se tedy zpetna reflexe dostavi za 1E-6 s, pritom n+6ta hrana zacina o 1.063E-6 s po puvodni n-te, tedy docela nebezpecne blizko.. a to nemluvim o 48k samplovacce, ktera po tom kabelu bude behat take, cili je to treba uvazit pro obe najednou.. uvedene vypocty samozrejme do znacne miry stoji a padaji na presne definovanych koncich vedeni, coz v praxi neni - impedancni bariery jsou na konektorech, pcb, terminacnich rezistorech.. o tech cancourech couhajicich z desky radsi nemluvit, to uz je v radu nekolika centimetru a je naprosto nevhodne..
-
2 Příloh-a(y)
Tak teď úplně jednoduše:
Jak připojit zvukovku (k čemu přesně - dle označení na kartě, a jakým kabelem) ke sluchátkovému zesilovači, který má vzadu 2 cinche. Jedná se o tyto zv.karty:
Terratec Aureon 7.1. (http://4um.ocguru.cz/attachment.php?...1&d=1137751152)
a M-Audio Revolution 7.1 ( http://4um.ocguru.cz/attachment.php?...1&d=1137751152) Díky hoši.
-
Potom co si cetl tak vis ze je treba pouzit co nejmene mechanickych spojeni tzn. 3,5jack/2cinch kabel delka a provedeni dle tvych moznosti(vyroba,delka atd.) a financi(nakup hotoveho). Kam ji pripojit zrejme nemuzes myslet moc vazne, kdyz to primo vyrobce pise na vystupech. U obou karet je to vystup na predni repro
-
Tak jak jarine, uz mas doma tu Prodigy 7.1 LP ? urcite nejen me by zajimala kvalita jejiho analogoveho vystupu. muze to byt slusny meziclanek pred prechodem na kvalitni (a taky drahy) CD player pro lidi co vlastni slusny repro i stereozesik.
-
Citace:
Původně odeslal Fraj#r
Tak jak jarine, uz mas doma tu Prodigy 7.1 LP ? urcite nejen me by zajimala kvalita jejiho analogoveho vystupu. muze to byt slusny meziclanek pred prechodem na kvalitni (a taky drahy) CD player pro lidi co vlastni slusny repro i stereozesik.
Zdar,
tak jsem sehnal snad posledni kousek v CR. Z Disku mi poslali posledni kus, který se jim vrátil z testu. Hned po instalaci jsem narazil na problem. Karta ma dva mody ovladacu a to Prodigy 7.1 Lt pro digitálni nahravani a audio vystup a QVE96-24 pro 3D, multi sound a hry.
QVE96-24 mi funguje pouze na verzi ovladace 1006 ( jinak jsou dostupne čtyři verze ovladačů, z nich je slyšet zvuk pouze na zmíněné 1006 ) a pri hrani her i pri sledování filmu ve zvuku obcas lupne. Takze provar. Jak uz jsem zminil s ostatnimi ovladici to nevyda ani hlasku. Kdyby mel nekdo napad jak to odstranit, budu mu vdecny. Frekvence PCI je standartni, procesor je Atlhon XP 1700@2600. VIA KT333. OS WINXP SP2.
Vzhledem k tomu, ze posledni ovladac je z 6.2.2005, neocekavam dalsi verzi.
Premyslim nad reklamaci.
Prodigy 7.1 LT ovladač je OK. Zapojeny k AV receiveru to mám pres digi coax Profigold PDG 481 a analogove pres noname( na kolene delany) s kterym jsem nadmiru spokojen. Rozdil mezi anolog. a digi vystupem nerozpoznam. Co jsem schopny posoudit je rozdil mezi Audigy a Prodigy pri poslouchani mp3 44.1 khz.
Hudba mi prijde vyraznejsi a cisci.
Karta ma prijemny Directwire umoznujici velice prijemny audio recording.
-
Citace:
Původně odeslal jarin
Vzhledem k tomu, ze posledni ovladac je z 6.2.2005, neocekavam dalsi verzi.
Posledni ovladace najdes tady: http://www.audiotrak.co.kr/zeroboard...id=prodigy71lt
Dalsi info se dozvis v diskusnim foru audiotraku: http://www.audiotrak.net/support_qa.htm
-
Citace:
Původně odeslal jarin
Zdar,
... a pri hrani her i pri sledování filmu ve zvuku obcas lupne.
bohuzel mam stejny problem i s Audiotrack Maya 5.1 MK2, nezjistil jsem jak problem odstranit:(
-
Diky, myslim ze ovladac z korejskych stranek maka konecne jak ma.
-
Citace:
Původně odeslal jarin
Diky, myslim ze ovladac z korejskych stranek maka konecne jak ma.
Jo odzkoušeno, jede super!
-
V dnešní době už se dá sehnat jak M-Audio Revo. tak Terratec Aureon. Kterou z těchto dvou by jste mi doporučili. Využití 95% mp3 přes Koss PP , 3% hry ( pravděpodobně ty nové genius ) a 2% filmy dvd ( přes to samé jako u her ).
Snad ještě někde vyhrabu ten firm ( nebo co to je ) na flashnutí space@prodigy. Ale to neovlivní kvalitu zvuku, tak sem to výše ani nezmiňoval.
-
Při 95% využití na MP3 (předpokládám většinou download z netu v pochybné kvalitě) jsou peníze, investované do audiofilské zvukovky, plýtváním. K čemu audiofilské DAC když budou převádět již zmršený data.
-
No náhodou mám i pár cd :) . Plýtvání možná, ale kupuju novou a na integrovaný jet neci. Nová X-Fi je ještě dražší, stará A2-ZS ted zrovna nevím, takže bys možná navrhoval toho Hercula Forti. IV ? Nicméně mě napadlo , jestli by to ty mín kvalitní DACy ještě víc nakazili......
-
Citace:
Původně odeslal Erda
No náhodou mám i pár cd :) . Plýtvání možná, ale kupuju novou a na integrovaný jet neci. Nová X-Fi je ještě dražší, stará A2-ZS ted zrovna nevím, takže bys možná navrhoval toho Hercula Forti. IV ? Nicméně mě napadlo , jestli by to ty mín kvalitní DACy ještě víc nakazili......
v audiofilskej sekcii spominat mp3ky, ja by som v tomto pripade volil ak nechces vrazat do toho vela penazi Audigy 4ku bulk ale samozrejme pre mp3ky je najlepsie Xfi Xtremme Music , uplne staci, aj ked je bez kopy vystupov a vstupov ako vyssie verzie. Audiofil pocuva CD Audio a DVD Audio, a zase kvalita dojmu zavisi aj od toho ako kvalitne je to ktore CD alebo DVD nahrate, aj to je velky rozdiel.
Ja som bratovi kupil Audigy 4ku bulk, a pri mp3kach ma mrzelo ako sme ich pustali, ze som nezobral radsej tu Xfi, ber tu pre istotu ;-)
p.s. Audigy ma funkcie na odstranovanie neziaducich pazvukov s mp3jek a xfi ma tieto funkcie este rozsirenejsie, a 24bitovy crystalizer sa ma snazit vylepsit kvalitu na kvazi 24bit a odstranit uplne sum a skreslenie, co je samozrejme nemozne, ale na mensich sustavach to znie skratka s tym crystalizerom lepsie. Cim vacsiu a lepsiu aparaturu das na Xfi tak tym ten crystalizer je menej kvalitny, a mnohym dokonca aj velmi vadil, hlavne pri urcitych songoch.
-
Taky necim prispeju - posloucham hudbu pres zminovanou X-fi xm a to tak, ze primo z analogu do receiveru a odtud do Cantonu 109-tek (pozn. pro audiofily - PC mam za betonovou stenou, takze ruseni = 0dB a pouzivam ho uz na vsechno vcetne TV). Crystalizer nepouzivam vubec, na slusnych bednach to zvuk akorat przni a to tak ze dost neprijemne. Vytazenych hloubek a vysek uz jsem si uzil dost na vietnamskych jezevcicich a zadne jine "vylepseni" zvuku jsem na zminenem vybaveni s crystalizerem nezaznamenal, marketingove kydy creative berte s hodne velkou rezervou. Co se tyce vseobecnych nazoru audiofilu o mrseni dat pri MP3 kompresi, tak to je me osobne naprosto volne, nakonec kazdy ma pravo na svuj nazor. Mam mraky hudby jak v MP3 (>=192kbps), tak v bezeztratovem flac a jsem naprosto spokojeny s obema formaty. Nekolikrat jsem si uz rikal, ze "ta MP3 zni nak divne", jenze pak jsem si sehnal original CDDA a znelo to uplne stejne divne. Nevim jestli jste si toho vsimli, ale me se zda, ze soucasnym trendem je mrvit kvalitu nahravek uz v zarodku. Vubec nechapu, kdo ty CD takto prasi - jak je mozne, ze napriklad 4 roky stara skladba v 256kbps MP3 mi zni kvalitne a vyvazene, zatimco soucasna produkce CDDA primo z lisovaneho CD je prebuzena a slysitelne limitovana nebo jinak s prominutim dojebana? To v tech studiich zamestnavaj hovada bez sluchu? Sorry, nechal jsem se trochu unest... :p
Kazdopadne X-fi je podle me na hudbu dobra volba.
-
"Sorry, nechal jsem se trochu unest..."
Zanech omluv PePo, tvoje poznatky jsou spravne jak o mp3 tak o masteringu CDcek v posledni dobe. mp3 komprese jako takova se zvukem nic zasadniho nedela a dobre udelana mp3 muze znit mnohem lip nez spatne udelany CD. Jakas takas zaruka dobre udelane hudby jsou SACD, tech je na jednu stranu tak malo ze si nikdo nedovoli vydat technicky zmrsenou nahravku (vyjimka potvrzuje pravidlo) na druhou stranu nejsou uplne moc dostupny a maji omezeny repertoar.
-
Citace:
Původně odeslal PePo
Taky necim prispeju - posloucham hudbu pres zminovanou X-fi xm a to tak, ze primo z analogu do receiveru a odtud do Cantonu 109-tek (pozn. pro audiofily - PC mam za betonovou stenou, takze ruseni = 0dB a pouzivam ho uz na vsechno vcetne TV). Crystalizer nepouzivam vubec, na slusnych bednach to zvuk akorat przni a to tak ze dost neprijemne. Vytazenych hloubek a vysek uz jsem si uzil dost na vietnamskych jezevcicich a zadne jine "vylepseni" zvuku jsem na zminenem vybaveni s crystalizerem nezaznamenal, marketingove kydy creative berte s hodne velkou rezervou. Co se tyce vseobecnych nazoru audiofilu o mrseni dat pri MP3 kompresi, tak to je me osobne naprosto volne, nakonec kazdy ma pravo na svuj nazor. Mam mraky hudby jak v MP3 (>=192kbps), tak v bezeztratovem flac a jsem naprosto spokojeny s obema formaty. Nekolikrat jsem si uz rikal, ze "ta MP3 zni nak divne", jenze pak jsem si sehnal original CDDA a znelo to uplne stejne divne. Nevim jestli jste si toho vsimli, ale me se zda, ze soucasnym trendem je mrvit kvalitu nahravek uz v zarodku. Vubec nechapu, kdo ty CD takto prasi - jak je mozne, ze napriklad 4 roky stara skladba v 256kbps MP3 mi zni kvalitne a vyvazene, zatimco soucasna produkce CDDA primo z lisovaneho CD je prebuzena a slysitelne limitovana nebo jinak s prominutim dojebana? To v tech studiich zamestnavaj hovada bez sluchu? Sorry, nechal jsem se trochu unest... :p
ok , tak aspon ma velmi nemrzi ze som vzal Audigy 4, na xfi ma zaujimal ten crystalizer, ale celkovo vraj Xfi ma jemnejsi a profesionalnejsie znejuci zvuk. Inak ak je dobra nahravka, tak to znie super aj na Audigy 2 ci 4, takze fakt nech sa v tych studiach preberu, flakaju sa, ja som sam v studiu nahraval, a je tak 20tried kvalit studii, najvyssia kvalita je samozrejme najdrahsia, tak niektore kapely setria, a kvalita masteringu to je kapitola sama o sebe, treba to vediet nahravat ;-)
-
Citace:
Původně odeslal PePo
Tohle muzu podepsat, pokud MP3 neni vylozene spatne udelana, tak je vzdy lepsi MP3 z doby nahravky nez spatne udelany CeDo.
A nejhorsi mastering je v posledni dobe u POP/ROCKU, to je fakt tragedie.
Jenze oni ty panove ve studiich vedi ze drtiva vetsina lidi to tlaci prez shitovy sestavy, kterym se musi pomoct vytazenim basu, vejsek, celkovove vyssi uroven hlasitosti + trochu umelyho pribarveni hlasu a nastroju a je to doma. Zprasena hravka jak ze supermarketu.
Ja osobne hlasuju pro digital out + DAC, ale ta x-fi asi nebude moc tragicka. Ende.
-
Taky pridam svuj nazor :p
Vetsina novejsich CD ma skutecne "neskutecne" zpraseny zvuk, ne snad ze by byly spatne nahrany, ale jsou limiterama zkomprimovany na co nejvyssi hlasitost kvuli tomu, ze na jezevcikach to pak hraje vic nahlas). Temer vsechny CD sou normalizovany na -0.1dB, cim je interpret komercnejsi/prodavanejsi, tim je pravdepodobnost ze bude zvuk takto zprasen vyssi. Zkuste si pustit nejake CD (nejlepe od toho sameho interpreta) z roku 1990 a pak z roku 2000 - to starsi bude subjektive daleko potisejsi, a celkove plossi, mene vysek a basu.
Verim ze to ma jeste jeden duvod - snaha aby CD hralo oproti DVD-A/SA-CD hure. 16bit/44.1kHz neni zase tak spatne rozliseni, aby to nemohlo hrat pekne, kvalitne mastrovane CD by bylo imho na bezne soustave oproti DVD-A nerozeznatelne (muj nazor, zadne DVD-A nahravky tu nemam, ale verim ze kvalitni prevod na 16/44.1 by jim zase tolik neublizil).
Zajimave je take to, ze nektere novejsi CD sou naopak masterovana uplne spatne, sice sou limiterama srovnane na jednu uroven, ale signal ma spicku na -6dB. Tohle uz si nedovedu vysvetlit jinak nez naprostou neznalost a neschopnost lidi u masteringu, takto zmrseny signal pak vyuziva napr. 12-14 bitu z celkoveho 16bit rozsahu.
Jeste bych se zminil o MP3. Obcas, skutecne nechapu, jak nekvalitni MP3 se da vytvorit s kvalitnim enkoderem (napr. Lame). Dost zalezi na charakteru signalu, ale stvorit MP3 z Lame enkoderu s bitrate 192, ktera hraje hure jak Blade na 128, to je penecku kumst. Ja osobne pouzivam pouze Vorbis/FLAC, MP3 ma vice nedostatku, hlavne promenlivost kvality v zavislosti na charaktery signalu (proste nektera hudba zni paradne ve 192, na neco je malo i 256).
Nejvetsi problem s jakoukoliv ztratovou kompresi a dnesni modou masterovat cd na uroven 0dB (nastesni resitelny) je ten, ze ztratova komprese zvuku rozhazi spicky signalu, obecne i lehce zesiluje, takze vetsina MP3/OGG/Whatever je pak desne prervana (jen se zkuste podivat do konzole Foobaru na ty cliping warningy). Protoze ale ztratove komprese zvuku nemaji interne pevne bitove rozliseni, pouzitim replay-gainu (napr. ztlumenim vseho o 2dB) lze tento neduh odstranit.
-
Nedávno jsem prováděl slíbený test digitálního výstupu zvukovky Autiotrak Prodigy 7.1LT Test jsem prováděl hlavně proto, že s touto kartou nemám vůbec žádné problémy při jakékoliv činosti PC a jelikož se tu několikrát objevila kritika zejména digitálních výstupů právě této karty, chtěl jsem to uvézt na pravou míru.
http://www.home.karneval.cz/01070036/dtstest.jpg
na propojení jsem použil digitální optický kabel bandridge 0,75m, testoval jsem multikanálové zvukové formáty Dolby Digital a DTS. Karta v obou režimech pracuje perfektně bez nejmenšího zaváhání. Problémové "díly" řetězce PC+multikanálový zesilovač jsou softwarové přehrávače v PC. Měl jsem k dispozici tři produkty, PowerDVD 5.0, InterVideo WinDVD7 a interní přehrávač Ulead Movie Factory. Perfektně pracoval pouze WinDVD7. Power měl potíže při přehrávání z DVD, pouze při přímém přehrávání dat z HDD pracoval správně. Třetí přehrávač nepodporuje plně AC3 - DTS. Z tohoto důvodu doporučuji používat plné a aktuální verze DVD přehrávačů. Windows Media Player 10 mi DVD nepřehrává, jelikož aktivace příslušných kodeků není zdarma a protože mi nechybí, nechce se mi to warezovat.
Takže karta šlape bez problémů a zvládá bez potíží i tyto kritizované činosti. Ovladače jsem použil poslední dostupné na firemním webu v sekci download.