aby nedocházelo ke zkreslení (perspektivy), je nutné použít objektiv s faktorem zvětšení alespoň 1.5x (kompromis s ohledem na hloubku ostrosti), raději však 2x.
Printable View
aby nedocházelo ke zkreslení (perspektivy), je nutné použít objektiv s faktorem zvětšení alespoň 1.5x (kompromis s ohledem na hloubku ostrosti), raději však 2x.
takze kdyz ma 10D policko 22x15 ( + nejake drobne ), tak 1.5nasobek uhlopricky ( 27 ) je 40mm ohniskove vzdalenosti. jeste nejaky argument?Citace:
Původně odeslal kamil
Drahý kamile, jsi zoufalec. Nedovedeš diskutovat, nedovedeš argumentovat, nedokážeš ani pohlédnout pravdě do očí. Dokážeš jen neustále pozměňovat a rozvíjet jakousi svou pravdu, kterou ti nikdo nebere, ale prezentovat jí za fakt jaksi prostě nemůžeš. To, čím svá tvrzení dál připepřuješ je už jen jakási třešnička na pomyslném hodně zkaženém dortíku.
Totální absence sebereflexe je ve tvém případě opravdu tragická.
Ano, ano, ano. Jsem jen velký vůl a omlouvám se, že jsem zabředl do vaši fundované diskuse...
PS: fotograf je technokrat, který rozumí optice, umí přetaktovat PC, nainatalovat Windows a hlavně zmáčknou spouš ta digitálním fotoaparátu....
takze tim chces rici, ze takova digitalni zrcadlovka s moznosti volby objektivu, plnem manualnim nastaveni a moznostem ( od dynamickeho rozsahu, pres relativni sum-nelze porovnavat s filmem, po moznosti fotky-cas/clona/iso/ev korekce ) se v necem extremne lisi od klasicke zrcadlovky?Citace:
Původně odeslal kamil
jestli budes tvrdit toto, tak pak asi nemame co dal resit.
btw jen tak od veci, copak mas za fotoaparat?
EDIT: mimochodem Maul jasne psal, ze zacinal s klasikou. takze ani tento argument ti nevysel ;D
to mISHA: ???
EDIT: chlape, ty máš vypiti, či jsi zhulený??
ted te nejak nechapu. co tedy znamenalo to zvyraznene slovo? rad bych se dozvedel jak si tu vetu myslel.Citace:
Původně odeslal kamil
jinak si precti muj predchozi EDIT.
a stale me zajima co mas za fotoaparat.
Pokud považuješ za důležitý výčet výbavy, dobrá tedy:
Pentakon Six + 50/4 + 80/2,8 + 180/2,8
Nikon F80 + 24/2,8 + 50/1,5 + 80-200/2,8
Olympus E1 + 14-54/2,8-3,5
plus několik blesků a stativů
před nedávnem jsem prodal Nikon F70 se setovým zoomem a Olympus E20...
Dále vlastním fotokomoru, sám si vyvolávám barevné negativy, a pokud jde opravdu o vážnou věc, digitál rozhodně odkládám...
EDIT: ty tři otazníky měly naznačit, že jsem nepochopil tvé argumenty (jako že mi něco nevyšlo), které vyvracely něco, co jes nevyřkl...
no tak asi nejake poneti mas. trebas by me zajimalo, co fotis tou 24kou a co tou 50kou.Citace:
Původně odeslal kamil
a to ze odkladas digital pri vazne veci, tak to chapu. E1 celkem dost sumi i v nizkych citlivostech :wink:
A měl ji tu éjedničku v rukách?
Doplněno:
50 a 24 požívám převážně na dokument, tedy fotografování lidí v prostředí...
Rovněž je nosím v baťohu po kopcích, to je ale spíš kompromis, protože ve čtrnáctidenním baťohu je každé kilo znát, někdy nosím aj ten telezoom...
Hmm, myslím, že začínám dokonale chápat Tvůj způsob myšlení - buď ses ještě nikdy nedostal k pořádné digitální technice a pak plácáš nesmysly z neznalosti, nebo jen smutně závidíš lidem, kteří takovou techniku mají a své zvrácenosti tady šíříš ze zlé vůle. :?Citace:
Původně odeslal kamil
Pokud bys totiž měl někdy v životě aspoň chvíli možnost pracovat třeba s CANONem 1Ds MarkII, nemohl bys tady nic podobného pindat!!! To že mám "jen" CANON 10D a pár nejlevnějších L-kových objektivů je bohužel dáno tím, že se jedná jen o můj koníček a finanční situace zatím víc nedovolí...
kdo? Maul? nebo ja?Citace:
Původně odeslal kamil
ja ji v rukach mel. co do ergonomie parada. co do ostatnich veci ( hlavne ta cena "super" objektivu zuiko ) nic moc.
ale to uz je dost offtopic.
mas tedy jeste neco k te perspektive, stale si stojis za svym? dle tveho tvrzeni je konkretne u Maula ( a u me ) pocinaje 40mm ohniskove vzdalenosti perspektiva realna a nezkreslena. takze?
Já jsem E1 v rukách měl dost dlouho a E10 a E20 předtím ještě déle, takže nevím, co jsi tím chtěl říct! Olympus se v zrcadlech fakt necítí dobře. Stačí se podívat na vývoj ceny E1 abys pochopil, jak moc se ten model povedl a jak moc chytil za srdce profíky i širokou fotografickou komunitu - museli ho slevnit na úroveň plasťáků, aby si ho vůbec někdo koupil!!! :lol:Citace:
Původně odeslal kamil
Naposledy zopakuju:
Fotografie vyžaduje techniku, leč není o ní, je jí pouze prostředkem...
Nikomu nis nezávidím, není co, i z krabicí od bot s dírkou od špendlíku se dá udělat fotografie, která má obsah....
Prosím všechny génie, kteří na tomto odkazu http://www.paladix.cz/clanky/perspek...e-k-praxi.html na těch několika snímcích kocoura vidí nějaký rozdíl, a ne jen to, že je furt stejně veliký, nechť to se napíše...
EDIT:
Takže? Stále trvám na tom že faktor 1,5x je kompromis, nic víc, nic míň...
to Maul:
ono pokud o něco jde, tak jsou odkládány i špičkové Canony (zkušenosti těch, co se tím živí, nikoliv mé...)
ja se omlouvam za offtopic, ale preju vsem peknou dobrou noc. tady se totiz nic jineho delat neda.
Dost, že Ti to došlo :wink:Citace:
Původně odeslal mISHA
Rovněž všem přeju dobrou noc.
to Maul: krkni před spaním na toho kocoura, třeba pochopíš co je to ta perspektiva a pochopíš, k čemu je v ateliéru dobrý teleobjektiv a proč je venku dobrý širokáč...
Tak naposledy s Tebou zkusím ještě ztratit trochu svého času a vysvětlit Ti, v čem se mýlíš... pokud to ani potom nepochopíš, budeš u mě nadosmrti nechápavec a ignorant! :evil:Citace:
Původně odeslal kamil
Na Tebou zmiňované stránce jsou 4 varianty, srovnávající fotky kocoura:
1) ve snaze zachovat velikost objektu měnili ohnisko i stanoviště a proto se mění celková perspektiva snímku (obr.3)
2) kocoura fotí ze stejného místa různými ohnisky díky kterým se sice mění velikost objektu, ale rozhodně ne perspektiva - pouze prosté výřezy (obr. 5)
3) kocoura fotí ohniskem 50mm z různých vzdáleností a proto se mění velikost objektu a hlavně celková perspektiva (obr. 6)
4) podle mě klíčové porovnání zoomu a výřezu v grafickém editoru, které dokazuje moje primární tvrzení, že OHNISKO NEMÁ VLIV NA PERSPEKTIVU SNÍMKU!!! (obr.8 )
Můžeš mi rosím říct, který z výše uvedených příkladů dokazuje opodstatněnost tohoto Tvého tvrzení?
Citace:
Pokud je pro tebe ohnisková vzdálenost pouze prostředek pro přizpůsobení výřezu vzhledem k předmětové vzdálenosti a velikosti předmětu, potom se vám tedy pane fotograf omlouvám za všechny ty mnou vyslovené bláboly a uznávám, že jste opravdu nemohl pochopit, o čem jsem psal...
Co se perspektivy týče, je rozhodující oněch devět snímků z různým ohniskem a z různé vzdáleností (se zachováním měřítka hlavního předmětu). Tomu já říkám práce s perspektivou a tvdím, že je s ohledem na ni nejprve nutné zvolit ohnisko a v důsledku toho upravit odstup, ne naopak!! (jsou pochopitelně situace, kdy je nutné udělat kompromis, ne vždy se lze postavit kdekoliv)
add (stále nepochopené?) měřítko:
je to běžně používaný termín, např. pokud je u objektivu uvedeno maximální měřítko 1:2, znamená to, že 1 milimetr ve skutečnosti bude na negativu zobrazen ve velikosti 0,5 milimetru...
Fajn, takže máš na mysli hned první sérii snímků a tam se prostě nikdy neshodneme - podle mě je primárním výběr stanoviště (vzdálenosti) a s ním související zobrazení perspektivy (viditelné pouhým okem i bez foťáku).Citace:
Původně odeslal kamil
Teprve pak nastupuje volba vhodného objektivu podle potřeby měřítka - pokud chci detail, beru tele, pokud celou scénu, beru širokáč... ale rozhodně se mi už nebude měnit perspektiva podle výběru ohniska... pokud nemám vzhledem ke svému zvolenému stanovišti k dispozici dostatečně dlouhé sklo, musí nastoupit postprocesing a výřez v editoru!!!
Ad zobrazení na negativu - nepřijde Ti tenhle pojem trochu jako anachronismus v době, kdy už se na kinofilm téměř nefotí a pomalu každý foťák má jinak veliký čip jako snímací médium? Každý kompakt se na kinofilm přepočítává jinak... :wink:
Perspektiva je u širokoúhlého objektivu zcela stejná, jako u objektivů s větší ohniskovou vzdáleností. Vlevo fotografie pořízená ze vzdálenosti 230cm ohniskem 70mm, vpravo odpovídající výřez z fotografie pořízené z téhož místa ohniskem 20mm. Oba snímky jsou, až na technickou kvalitu, prakticky identické.
Maule ocenuju tvoji trpelivost, ja uz bych vyhodil komp z okna a rano pro jistotu jeste zakopal sto sahu pod zem :-)
to Maul:
add měřítko: o kinofilmu nebyla řeč, negativ může být i 6x9, muže to být i pozitiv či smímací element, třeba i ve videokameře, na tom vůbec nesejde, je to dané ohniskem a zaostřenou vzdáleností (v případě maximálního měřítka nejkratší zaostřitelnou vzdáleností)....
shodnou se nemusíme, to je otázka přístupu k věci; když chci něco vypíchnout z prostředí a zploštit perspektivu, použiju delší ohnisko a přizpůsobím odstup..... a naopak. Někdo jiný se zase zastaví na nějakém místě a točí prstencem zoomu tak dlouho, až se mu to zdá být dostatečně dobré. I tak to jde, proč ne...
to Vinc:
určitě na těch fotkách to je přesně jak pišeš, kde jsou ale ty fotky?
Ad měřítko vs. snímací prvek máš asi pravdu - to není o výsledné velikosti snímku ale pouze o poměru zobrazení na snímacím médiu...
S druhým odstavcem prostě nemůžu souhlasit, protože pořád tvrdíš, že použitým ohniskem ovlivňuješ perspektivu a to je prostě nesmysl!!!
Vinc Black měl na mysli obrázek 8. na konci zmiňovaného článku o perspektivě, na který jsem o stránku dříve upozorňoval i já... :wink:
OK, maš pravdu, na co tedy tolik objektivů, stačí jeden a potom dle libosti ořezávat...Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Malinký doplněk k porovnávání kvality různých systémů (EOSxE atd.):
ono je otázkou, zda je lepší menší čip ve spojení s optimalizovaným objektivem pro něj (hlavně co se týče kolmosti dopadajících paprsků), či špičkový objektiv konstruovaný pro filmový materiál, kterému však vůbec nevadí veci, které zase vadí chipu...
Podotýkam, že ti nic nezávidím :-)
boze, ty si fakt trouba.Citace:
Původně odeslal kamil
ruzne objektivy jsou kvuli ruznym situacim.
a ohledne kolmosti dopadajicich paprsku na cip vs film. no LOL.
tve vykonstruovane teorie fakt nemaji chybu ( teda krome te hlavni chyby, ze jsou srandovni a nesmyslne ).