Mám SLIM verzi.Citace:
Původně odeslal jan555
Printable View
Mám SLIM verzi.Citace:
Původně odeslal jan555
Hmm v průměru 62 už přece slim verze být nemusí.
Kde se dá koupit ta sluneční clona 62 na vnitřní závit do filtru ? Taky ji potřebuju. A co znamená že je rolovací ?
Ještě se chci zeptat jakou zkušenost máte s přechodovejma filtrama ? Chci jen neutrální šedej přechoďák na stažení jasu z oblohy.
Řeším to tady http://forum.grafika.cz/read.php?f=43&t=15332&i=15332 , ale zatím jsem se nic moc zajímavýho nedozvěděl.
http://monsoon.no-ip.com/public/a1/iso800_thumb.jpg
Nevim cim to je, nejdriv jsem myslel ze iso800, ale ted se mi povedly i fotky na iso800 bez toho, ale s tim modrym pruhem na levo je jich hodne a vsechny na iso800. Zatim jsem neprisel na to na cem je to zavisle.
Jak jste na tom vy? Je to normalni? :?
No tak jsem to tu párkrát v pokoji cvaknul na ISO 800 a dělá mi to něco podobnýho, ale ne tak intenzivně jako tobě. A spíš než do modra to mám jenom takový trošku světlejší, možá trochu do filalova. Ale vzhledem k tomu šumu se mi zdá ISO 800 stejně nepoužitelný.
Zkoušel jsem teď fotit stejnou věc (kompaktní tmavou plochu) při stejným světle a různejch ISO a je to trošku pozorovatelný i při ISO 400 ( i když už minimálně). Při ISO 200 a 100 je to bez problémů.
Tak Sunpak PZ40X už mám objednanej. Příští týden bude doma. Je složitý s ním pracovat, když s tim nemám zkušenosti?
Sry, nebudu Ti odpovídat na dvou 4ech najednou 8-) :lol:Citace:
Původně odeslal Pinďoureček
Aha. Tak to je nářez. Teď už je mi to jasný Karlosi :wink:Citace:
Původně odeslal jan555
Tak už ho mám doma. Jen mi poslali místo černý stříbrnou variantu, blééé :-(
A při zapnutí mi v něm trošku píská. Píská ti Honzo v něm taky?
Tak jestli jsi objednával black a přišel Ti silver, tak jim ho vrať - to je k black foťáku fakt blbý. :roll:Citace:
Jasně, že píská - blesk se nabíjí :wink: :lol:
Ale tohle je takovej divnej pískot. Když si ho dám k uchu, je to docela nepřijemný, tak z 50cm to ještě trošku slyšim.Citace:
Původně odeslal jan555
A když začne ledka svítit, tak přestane pískat úplně ...?Citace:
Tak potom potichu pípá podle blikání ledky. Když ledka svítí, tak mám pocit, že nepíská. :-)Citace:
Původně odeslal jan555
Ještě bych měl na tebe pár dotazů, nějak se do toho nemůžu dostat. Jednak mi chybí manuál a stejně o tom mám prd zkušeností.
1. Když fotíš ksichty v klasický místnosti (večer, osvětlení třeba lustr), tak:
a) jak máš většinou natočenej blesk (o strop nebo přímo)
b) jak máš nastavenej blesk (funkce, zoom)
c) na jakej režim většinou fotíš? (M, A, S, P, předvolený režimy)
2. Nejde mi při zapnutym blesku vyvážit bílá (třeba blejskout o bílou zeď).
Má to tak být, nebo víš jak na to?
3. Moc se nevyznám, co je ADI a TTL. Mohl by si mi vysvětlit, co je lepší/horší, co se hodí víc a tak?
a) když na blesku nastavim ADI, musím i nastavit v menu, to samé u TTL, že jak v blesku, tak i v menu?
4. Je dobrý mít nastavenej zoom na F, aby při zoomu na prstenci si blesk automaticky nastavoval vzdálenost nebo je lepší růčo?
5. Co přesně znamenají ty hodnoty zoomu (24, 35, 50, 80). Dá se podle toho odvodit, na jakou to dostřelí vzdálenost?
6. Jaké baterie bych si měl koupit? Dal jsem tam nějaký klasiky 1.5V a to nabíjení blesku trvá dost dlouho, někdy to celkem jde, ale někdy čekám i třeba minutu.
Díky za trpělivost :wink:
1.
a) ano, pokud je to jen trochu možné, tak o strop
b) prakticky vždy všechno na auto (ve spojení s ADI si s tím ten blesk v pohodě poradí)
c) obvykle na prioritu času s odpovídajícím časem (většinou kolem 1/200s)
2. nevím, manuální wb jsem s bleskem nezkoušel - nepotřeboval jsem. Jestli máš problém, zkus nastavit wb manuálně na flash, osobně nemám s auto wb problémy
3. ADI je defacto rozšířené TTL měření - funguje naprosto stejně, "jen" k tomu přidává jednu veličinu a to vzdálenost naměřenou (nastavenou) focusem na foťáku. Díky tomu je možné korektně nafotit to, co se samotným TTL moc nehrozí (např. obraz v zrcadle). V praxi to znamená, že pokud zaostří dobře foťák, mělo by být najisto všechno v pohodě. V praxi mezi TTL a ADI není dramatický rozdíl. Jinak při použití ADI se v případě správné komunikace a správného naměření a flashnutí objeví po odpalu na moment na displeji blesku i v hledáčku symbol "OK"
a) ano, musíš - doporučuju nastavit na foťáku i blesku ADI a dál se o to nestarat
4. S auto-zoomem není problém, kromě toho (je zmíněno i v manuálu), že na digi neodpovídá reálný přepočet ohniska údaji na displeji (jde o zvyk, s funkčností to nemá co dělat, ta je v pořádku)
5. Jen podle údajů výrobce (případně ostatní odvodit) a při full-power. Tzn. při hodnotě 80 by měl být ten blesk schopný dostřelit na full-power tuším na cca 40 metrů
6. Používám Ansmann 2300mAh a dobíjení oproti alkalickým tužkám je výrazně rychlejší, výdrž na aku je taky větší (více záblesků) - prostě nějaké slušně 2100mAh a větší (Sanyo, Ansmann, apod.) jsou ok
Ještě upozorním (i když je to v manuálu) - je doporučený maximální počet za sebou jdoucích flashů (je tam tabulka), z historických zkušeností nedoporučuju se od těch doporučení příliš vzdalovat - to jen k intenzivnímu testování :wink:
Díky ti moc. Pomohl jsi mi :wink: :smoke:
Ještě jeden dotaz. Jde nějak udělat předblesk nebo nasvícení objektu?
ne
Ty ten blesk máš taky?Citace:
Původně odeslal monsoon
nemam, ale podle for, co jsem cet, tak to neumi k A1cce zadny blesk ani ten Minoltacky, ktery by to teoreticky mel umet.
Kouká, že se tady probírala vinětace, ale měl bych dotaz jestli A1 vinětuje i s filtrama cokinem , přímo na těch 49mm.? nebo koupit redukci na větší průměr?
Objevil jsem na mojí A1 problém ... když fotím ve tmě venku s vestavěným bleskem ( jinej zatím nemám), tak mi z levýho okraje leze do fotky jasně viditelnej červenej šum ... ani se to foto nemusí nějak výrazně zesvětlovat.
Postnul bych fotku ale nemám kam. Dělá vám to taky ? ...jde to nějak odstranit a nebo je to vada foťáku ?
Vzdyt o tom jsme se bavili na minule strance, ne?Citace:
Původně odeslal theedge
jj to jsme to zkoušeli na nejvyšší ISO. Na ISO 400 a 800 prakticky nefotím. Na těch fotkách s bleskem to je hodně výrazný i na ISO 200 (který tam nastavil automat) a hlavně na tmavým (černým) pozadí ...
A zajímavý je že se to zvýrazní s tím bleskem ... když fotím bez blesku i dlouhý časy, tak to tam není.
Teď jsem zkusil cvaknout nějaký fotky z okna naprázdno do tmy s bleskem a zkusil jsem to na automat (ktery tam da ISO 200) a ručně jsem vnutil ISO 100 a je to tam i na ISO 100, ale na ISO 200 je mnohem výraznější.
Kdyz se dívám na fotky tak mám monitor seřízenej podle této tabulky:
http://carbonphoto.cicada.com/tips/adjustmonitor.html a fotku nemusim ani zesvětlovat a je tam ten červenej šum jasně vidět. U ISO 200 leze až do 1/4 fotky a přitom ten zbytek fotky je ještě OK. Když to dám na stativ a bez blesku tak tam není nic ...
´
ukázkové foto je tady:
http://forum.grafika.cz/download.php...CT0002_sum.jpg
A1 s orig. wide předsádkou ...
http://sweb.cz/Nok3210/A1wc.JPG