Myslim, ze zrovna ocet by ty hadicky mohly vydrzet.Citace:
Původně odeslal tomase
Printable View
Myslim, ze zrovna ocet by ty hadicky mohly vydrzet.Citace:
Původně odeslal tomase
Hele lidi nevim, jestli tam mam vodni kame ci co to je, ale neco se mi vysrazelo a to pouze na pocinovaných částech (Spoje) a spíš mi pripadá,že je to nejaká koroze či jina chem rce nez vodní kámen. Jako napln sem mel destilku a trochu jaru (nekdo na forech tvrdil, ze to zlepsi vlastnosti, ae priste to tam na 100% nedam) myslite, ze kdyz necham tak den cerpat okruhem destilkou zdredenej ocet, tak se toho zbavim??
No na to se těžko odpovídá, zkus to a uvidíš :!:
Já myslím že za pokus to stojí... ocet tomu určitě neuškodí, obzvlášť když použiješ potravinářskej a ne jako já kyselinu octovou 100%... (varná konev smrděla i po 10x propláchnutí, ale zato byla jako nová ;D
Pokud mas blok castecne Al a castecne Cu, tak na spojich muze probihat nejaka chem. reakce... nejsem si presne jistej co to je ale ma to co do cineni s elektrochemickymi jevy.
Myslim ze na rozhrani dvou kovu vznika napeti, napeti rozklada vodu a rozlozena voda na kyslik a vodik zpusobuje oxidaci tech kovu.
a ten ocet pridat do okruhu a nechat to tam, nebo vyplachnout octem+voda=>spinavou vodu vylit a napustit to znova?Citace:
Původně odeslal Louis
No ocet do okruhu, pustit čerpadlo aby se to promísilo a dostalo všude, pak nechat ležet cca 1-2h, potom znovu pustit na 1/2h a vylejt, jednou či dvakrát propláchnout novou várkou destilky, vylejt a nalejt čistou destilku.
Potravinarsky ocet je 8% kyselina octova. Jinak taky pomerne dobra je kyselina citronova. Nesmrdi tolik.Citace:
Původně odeslal Louis
Ano. Proto jsem to psal. Ještě lepší je kyselina chlorovodíková, super účinek ale do vodníka bych si jí nedal.
Moji příbuzní měli v bazéně na zahradě hroznej vodní kámen, koupili si za 10 000 asi 10l nějaký super vodičky, drhli to jak blbci přes víkend a stejně to dolů nelezlo. Tak jsem vzal 3 lahvinky HCl (á 30Kč, v laborce zadara), naředil to na cca 30%, a šlo to dolů jako po másle. Akorát kdo s ní měl někdy něco do činění tak ví, že je hrozně dráždivá, nadýchat se toho je hnus. Jen pro otrlejší. Neberte to prosím jako návod k použití HCl ve vodníkovi, to bylo jen pro zajímavost.
Jak to tak tady sleduju, tak sem musim hodit taky svuj prispevek. Ja pouzivam ve vodnikovi poze destilku, myslim ze je to nejlepsi reseni, a jednou za pul roku to rozeberu porplachnu vycistim a jedu znova, pokud mam nejake maras na bloku tak sem ho odstranil tak ze jsem udelal roztok kyseliny citronove, a ten sem dal varit, a do nej sem asi na 5 min hodil pouze medene vymenniky, spis celomedene vymeniky cele a z jednoho co je i z plexi tak sem tam hodil pouze jego medenou zakladnu a este sem to trochu drhnul no a jako nove :)
Cauko.Citace:
Původně odeslal Louis
Tak podla teba mozem ponorit ponorne cerpadlo do zriedeneho roztoku octu a vody na preplachnutie? Neuskodi to napr. cerpadlu? Ide mi hlavne o preplachnutie medenneho radiatoru napr. tak 5 hodin to nechat bezat.
No o ponorném čerpadle jsem nepřemýšlel, bylo to na EHEIMy 104X, který se používaj i v chemii na čerpání jejrůznějších sajrajtů. Ale vzhledem k tomu, ža 8% octovka není nic extra silná, nemělo by se ani s ponorným čerpadlem nic stát. (Pokud to pak pořádně opláchneš).
Urcite sa ti s nim nic nestane, octovka je velmi slaba a staci tak na rozpustenie toho kamena. Mimo to v cepardlach su vacsinou plastove lopadtky a hriadel je magnet, cize sa tam ani nema co pokazit ci rozpustit :wink:
A co proti riasam :confused:
Nech je to hlavne netoxicke ... teda nieco do bazenov ma napadlo ale neviem ci je to ono .. :rolleyes:
Proti riasam napríklad jar - ja som jej tam nalial za štamprlu a riasy ešte neboli... Ale určite je hafo takých prípravkov a niekoľkokrát sa to aj tu riešilo...Citace:
Původně odeslal Sharker
no ja jsem driv nekde cetl, ze JAr neni dobry tam lit, protoze strasne peniCitace:
Původně odeslal LtK
ja teda nechapu, jak se vam tam muzou tvorit rasy??:???:
pouzivam destilovanou vodu a nikdy jsem tento problem nemel
ani s vodnim kamenem
a nemyslim si, ze bych mel nejakej zazracnej okruh, ze zrovna u me se nic nevyskytuje
nemas, jen tam mas med, takze se ti rasy netvori...
Copy that! Ja som rozoberal okruh po roku a na blokoch iba jemny vodny kamen, to iste aj na cerpadle. Noc v octe a vsetko bolo prec. Hadice uz nie su take cire ako na zaciatku, ale o riasach ani chyru ani slychu. A to som tam prveho pol roka daval vodu z vodovodu.
na rasy se pridava isopropyl alkohol (isopropanol), v drogerii litr asi za 140,-. 1:10 (isopropanol : voda) by melo stacit. tohle myslim vzdycky radil "trodas" (vyrabel ty ceske plexi superexpanzky). pouzivam to zatim jen chvili tak nemuzu rict z vlastni zkusenosti jak moc velky efekt to ma, jedu na demi (demineralizovana destilka) a pul roku bylo ok. medeny okruh.
Uv farba je pre riasy pozehnanie. Dokedy som pokusne nedal uv farbu nist som tam nemal. Teda aj ked mal tak na galaxiho bloku to nebolo poznat a usadzalo sa to za tie 2 roky v radiatore. Po pridani viscool bloku nastal sok pretoze jeho velmi jemne rebrovanie posobi ako filter a zachyti temer vsetko co tade ide no a vo vysledku sa potom wb upcha. :mad:Citace:
Původně odeslal Jackin
Citace:
Původně odeslal Sharker
proto ti kazdej doporuci, ze do okruhu se ma lit jenom cista destilovana voda!
zadny sracky(UV farby, fixky a dalsi ,,zlepsovaky,,) tam opravdu nelit!!
presne tak, jenom cistou destilovanou vodu (jak rikam nejlepe demi - alespon casem nemusis resit vodni kamen), popripade trocha toho isopopanol alkecu (hlavne ne slivovicu a uz vubec ne do sebe kdyz to montujete po vecerech do kejsu). S ostatnim jsou jenom dalsi problemy.
No mam taky mensi problem s bordelem ve vodnikovi. Na tesneni pouzivam teflonovy tmel, ale nejak jsem na zacatku neodhadl mnozstvi a ted mi po okruhu litaji tisice malinkatejch "vlocek" tohoto tmelu. Premyslel jsem o tom, ze bych nekam dal nejaky filtr, ale fakt netusim jakej.. Doporucite neco??
Rozhodně, vylejt sajrajt s vločkama, propláchnout a nalejt čistou destilku. Nedávej tam žádnej filtr...
No tak to vodnik tak trosku vyresil za me.. Vetsina toho tmelu se prichytila na bok expanzky a jde dolu jen hodne spatne... Hadicky vypadaji docela ciste, ale stejne jsem pro jistotu kompletne vymenil vodu... Diky bohu za eheima 1046 a jeho vlastnosti byt jak prutokove tak ponorne cerpadlo...:)