edit
Printable View
edit
Na 4/3 existují redukční adaptéry snad na všechno, takže obecně bych řekl, že jde nasadit jakýkoliv T/S objektiv. Mimo toho myslím, že existují i T/S adaptéry, na které je možné nasadit běžné sklo.
Jestli to tu ještě nebylo, zde je přístup do servisní nabídky pro E-3 a další těla (osobně vyzkoušeno na E-3 a E-300): http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
Zjistil jsem, že s E-3 jsem za rok a čtvrt nastřílel něco přes 4000 fotek :)
E-3 jde do lesa :)
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/st...mpus1_025l.jpg
(je to jen jeden kus pro výstavní účely)
Keď existuje iba jeden kus, tak vlastne aký to má zmysel vystavovať?
To je preci jednoduchy - pocka se na ohlasy od priznivcu "maskovani", foceni v divoke prirode, armady a jinych sboru a pokud budou pozitivni a projevi se realny zajem, tak muze Oly vyprodukovat nejakou serii takto "prevliknutych" fotaku a jeste treba zvysit cenu diky specificke barve a uprave. :)
A jelikoz nevim o jinejch - takto "zamaskovanejch" fotacich, kde budou pouzity nelesnkouci se materialy a ochrane zbarveni, muze to byt treba docela slusne prodejne pro specialni ucely. Jediny fleshe tak muze fotak udelat objetivem, ale i to je asi resitelny nejakymi specialnimi fitry s vnejsi matnou upravou, kdyz nepujde tolik o maximalni kvalitu fotky, ale spis o ucel neco zachytit.
Třeba to půjde do produkce jako nějaká army/forest SE verze, co já vím :) . Ale tipoval bych to jen jako prostředek pro oživení prezentace ...
ještě by to chtělo přestříkat objetivy a na sklo našroubovat antireflexni khaki army filtr (a pak aktualizovat firmware o vojenský režim pro přepočet takhle získaných fotek na normální barvy)
Tak abychom se nepletli ... Mrkněte na tohle video: http://www.olympus.co.jp/en/gww/Siretoko/movie.html
Jak je to vůbec s odolností proti otřesům (myšleno ve vypnutém stavu) - jak moc je potřeba být opatrný na stabilizátor u E3 ? (asi jediný nepevný prvek ve foťáku)
Je to někde popsáno ?
Otázka je, co tou odolností myslíš. Pokud velkou ránu, tak to jiné komponenty odnesou dřív, pokud malou, tak není problém, protože IS se při každém vypnutí automaticky kalibruje a zřejmě taky "parkuje". V reálu jsem doteď o nějakém problému se stabilizátorem u jakéhokoliv Olympusího těla neslyšel/nečetl, tam bych problém nehledal.
Doporučuji pozornosti čínské drátové timer dálky na ebay:
- http://cgi.ebay.co.uk/Timer-Remote-C...1%7C240%3A1318
- http://cgi.ebay.co.uk/Timer-Remote-C...1%7C240%3A1318
http://img.auctiva.com/imgdata/8/4/5...95301456_o.jpg
Bezvadná věcička za pár korun. Mám tu druhou, protože první může mít (prý) horší konektor, ta druhá zase nemá power on/off switch. V balení dokonce i baterky od Duracellu :) .
A jezdíš s E-3 v autě/autobuse? Tam podle mě kolikrát utrpí silnější nárazy. Už jsem s ní jel mnohokrát na dlouhé vzdálenosti a pořád funguje i přes šílená drcnutí. Občas také s batohem plným objektivů a E-3 dobíhám tramvaj, ale většinou rychle vyměknu a zpomalím, když si uvědomím, co mám na zádech :)
Je tam třípinový konektor, stejný byl i u E-1, E-300 a dalších. Jednoduchá spoušť (možná spínací? ) zde: http://cgi.ebay.co.uk/Shutter-Releas...3286.m63.l1177
Edit: tady je detail samotného konektoru (který je na spoušti, na foťáku jsou kolíky): http://www.ownuser.com.tw/e_acce_line_1.htm
detail konektoru lze najít i v této aukci: http://cgi.ebay.co.uk/IR-Shutter-Rel...3286.m63.l1177
Edit 2: A tady koukám další promakaná spoušť: http://www.ownuser.com.tw/e_SIR_1.htm
díky, to je vyčerpávající - poznatek, ta jednotlačítková spoušť za 10$ je u nás nabízena za 2 500,-
já bych potřeboval jen ten konektor - ten v odkazu asi bude funkční, ale není to zrovna správný šroubovací protikus. Pokračuji v hledání.
Ten konektor je tuším proprietární a nikde ho samostatně nedostaneš. Originál Oly je u nás šíleně drahý, zvenku to může být řádově levnější a kdo potřebuje jen spoušť/bulb, pro toho je to nejlepší řešení. Mimo jiné proto, že má perfektní právě ten konektor - prostě ho stačí "vrazit" podle klíče do zdířky a hotovo a to s neoriginály nejde. Neoriginály nejsou tak přesné a je potřeba být opatrnější, u těch nejlevnějších tuplem - někteří majitelé si zarazili piny do těla. Mám jak originál, tak zřejmě tu nejlepší variantu z neoriginálů, ale i tak můžu potvrdit, že se docela liší a že originál má prostě konektor lepší a těch cca 40 babek bych proto nelitoval.
toto bolelo :( vytrhnuty bajonet z E3
Jj, viděl jsem - buď to má Oly dobře zmáknuté, nebo měl ten frajer velké štěstí :) . (doma mám nějaké obrázky Canonů, jak to může dopadnout zle, když se to "nepovede")
Slušný UW housing pro E-3: http://www.seatoolusa.com/e3/index.php
http://www.seatoolusa.com/images/e3/st.sdh.ome3.jpg
Potkal jsem FAQ Olympusu k E-3, který mimo obecných věcí obsahuje i odpovědi, které v manuálu nejsou, třeba někomu pomohou některé věci lépe pochopit: http://www.olympusamerica.com/CPG_SE...qs.asp?id=1323 .
tak už mám také E3 - a ono je dole napsáno "made in China"
E1 byla ale z Japonska. Odkud máte E3 Vy?
Co jsem slyšel, tak to mají asi všichni (včetně mě ;) ).
Tak, tak, všechny E-3 od začátku jsou z nové fabriky v Číně, z Japonska jsou a stále budou HG a SHG objektivy a potom i některé jiné příslušenství.
Tak tu máme zase nový firmware pro E-3, verzi 1.4, ale je to jen oprava toho minulého, prý jen zlepšení AF. http://www.olympus.co.jp/en/support/...tware/firm/e1/
Jinak E-3 je asi 100% montovaná v Číně, ale naštěstí většina skel, jak píše Honza, jsou "japan". Ale zaznamenal jsem v cz obchodě už nové sklo 25mm (placka) také made in china, i některé EC-20 jsou už vyrobeny v Číně. No asi nás brzo to "žluto" pohltí.
To si docela mákli, verze 1.3 vyšla poměrně nedávno.
V diskusi na dpreview jsem k 1.4 konkrétně našel, že po nahrátí se údajně zlepšilo ostření 12-60 za špatného světla.
Ladis: myslím, že všechna skla základní řady jsou China, EC-20 taky a HG/SHG Japonsko, je tomu tak už dlouho. A celkem nic na tom není, s kvalitou problémy nejsou a dělají to tak snad všichni.
Ad fw1.4 - vyzkoušíme, uvidíme, fakt mě s těmi logy štvou, nepíší tam vůbec, co všechno se změnilo. V fw1.3 se změnilo mraky věcí i kolem AF (včetně velikosti AF area při obou nastaveních sensitivity), tak čertví, co tady. Opravdu bych si přál, aby se vrátila zpátky jedna věc (tu tuším změnili v 1.2) a to aby při diamond pattern nebyl foťák schopný zaostřit na jiný, než vybrané body. Původně to tak bylo, po updatu (tuším 1.2) funguje foťák v AF dynamic single tak, že jde napřed na preferovaný bod v diamondu, když se rychle nechytí, tak se snaží zaostřit na okolní v diamondu a když se rychle nechytí ty, tak se pokusí zaostřit na libovolný i mimo diamond a to mě konkrétně u sportu v C-AF dost štve (takže používám většinou pro sichr single point).
Honzo, ale měl jsem v ruce sklo 14-42 "japan" a já zase mám ve své výbavě EC-20 "china" i když o rok později koupené EC-14 i EX-25 jsou zase "japan".
K novému firmware: Zkoušel jsem jen narychlo v šeru místnosti zastíněné závěsy, ostřit s 12-60SWD (před update a po něm) na tmavé předměty a skutečně je ostření pohotovější a i přesnější. To se teda povedlo!
Update na 1.4 neprovede reset DF a zůstávají tedy veškerá nastavení zachována.
Myslel jsem to tak, že EC-20 je Čína (EC-14, pokud nepřesunuli výrobu, tak Japonsko). Jen nerozumím té japonské 14-42, o takové jsem doteď neslyšel a měl jsem zato, že už pěkně dlouho se všechno ze základní řady vyrábí v Číně, zajímavé.
Dobře, že 12-60 funguje líp, ta SWD skla potřeboval Oly konečně dotáhnout. Pochybuji, že něco zpozoruji sám, ale kdoví :) .
ještě drobnost k E3, neštve vás, že nejde ovládat jednou rukou jako E1 - levá ruka drží brašnu, pravá vyndává foťák palcem zapíná a než byla u oka - byla připravena - u E3 už jen na zapnutí musí být 2 ruce. - nebo jsem něco přehlédl ?
Tohle mě taky trošku štve, jednou rukou to rozumně neumim, jen krkolomně. U E-300 bylo tohle lepší ;)
Těžko říct, já zapínám foťák naprosto v pohodě jednou rukou. Protože už jsem to jednou slyšel, tak jsem to i vyfotil - je to s 1,5 kg objektivem v úhlu a držení (tj. ne v pohybu při vyndavání z brašny, kdy je to mnohem jednodušší), proto mnohem těžší, přesto bez problémů, nevím, jestli ti to nějak pomůže:
http://img8.imageshack.us/img8/4218/p1000159g.jpg
Ono provedení a umístění vypínače má své důvody, ale kdybych musel zapínat foťák dvěma rukama, tak by mi to fakt vadilo (přesně jak mi to vadí u Sony). Umístění vypínače u levnějších a ještě víc u starších těl (E-1, E-300) je pohodlnější, ale je možné (byť ne jednoduše) foťák nechtěně zapnout/vypnout, což u E-3 prostě nejde. E-3 zapínám/vypínám podvědomě kdykoliv, stejně jako u starších těl. Nejsnazší je to pro menší ruce s foťákem "zaháknutým" za prsty na gripu a s objektivem směrem dolů.
Fakt nechápem výrobcov, prečo dávajú zapínanie na zadnú stranu, keď sa dá o dosť praktickejšie umiestniť aj inde (viď. Nikon). Inak k tej fotke. Toto je E-3? Dlho už nemal v ruke Olyho, ale toto rozloženie ovládacích prvkov nechápem. Hlavne ten kruhový volič posunutý k hľadáčiku sa mi zdá byť menej praktický, hlavne keď na gripe je zase hneď na kraji. Ja si neviem zvyknúť ani na to že na gripe mi chýba tlačitko korekcie expozície, ale mať úplne inak umiestnený kruhový volič - no to by ma asi jeblo. BTW, to tlačítko napravo od Fn je čo?
E-3 má všechny ovládací prvky udělané tak, aby nešly nijak nechtěně přepnout, včetně tohohle (a taky to v reálu nejde). Co se týká řešení Nikonu, tak ergonomicky to o něco lepší je (jiné Oly to mají ale líp), zase to neumožňuje design spouště a jejího okolí takový, jaký má právě E-3, nebo některé Canony - ten mně osobně vyhovuje nejlíp.
Tak si to vyzkoušej - podle mě řešení rozhodně lepší. S rozdílem umístění rolleru na těle a na gripu nemám problém, který je umístěný líp, to vím ale jistě (a ten druhý tak umístit prostě nejde).
Tohle imho neumí mimo A700/A900 snad žádný grip. Na E-3 se dá nastavit pod Fn. na gripu leccos (např. AEL, u kterého se dá navíc nastavit mód měření, který používá) a ještě pro každý Mode jinou funkci Fn., ale korekce EV ve výběru taky není.
AF. Krátké zmáčknutí - výběr bodu/diamondu rollery/šipkami, držení zmáčknutého výběr modu (single/diamond/multi), po puštění výběr bodu/diamondu. Výběr bodů se dá duplikovat taky jako přímý na šipkách, home-position (možné uložit pro každý MyMode libovolnou kombinaci AF modu + pointu) je na ok a taky jako uživatelská volba pod Fn.
btw: D300/D700 a E-3 se ovládáním dost liší, pro mě jsou to dvě ovládáním nejlepší těla. Vyčítat si co imho nemají, můj ideál by vznikl mutací těch dvou, jako celek mám radši ale Oly, taky protože se dá mnohem víc customizovat.
a700 sice tlacitko korekcie expozicie na gripe ma ale v zivote som ho nepouzil, korigujem ju zadnym rollerom bez tlacitka a snad to tak robia vsetky tela po nastaveni, takze prakticky ani nie je preco ho tam mat :) ci mylim sa?
Při "M" modu asi ne ... Jinak to je pravda, takhle se na E-3 rollery dají taky nastavit (korekce EV na zadní, přední, nebo žádný).
to Jan555 - zkus ho ale takto zapnout bez gripu :-))
To je jedno, protože to je stejně blbost :) . Promiň, ještě jsem spal ...
edit
korekcia expozicie v M mode je super pri auto iso :)
miro.e: AF lock
Nějak nechápu ... Při AutoISO přece při měření expozice určí automatika ISO na základě clony a času. A když provedu korekci EV, tak se odpovídajícím způsobem změní i hodnota AutoISO. Nebo jde na Nikonu korigovat EV i po AEL? A na Nikonu druhý roller jako korekce expozice nefunguje?
Hovoríme o režime M. Vtedy jeden roller nastavuje čas, druhý clonu. Ak máš zapnuté Auto ISO, tak foťák dopočíta správnu citlivosť podľa typu merania a interného algoritmu. Keď pri takomto nastavení použiješ korrekciu expozície (tlačítko + roller), tak úprava expozície sa aplikuje na AutoISO hodnotu. Takže keď ti automatika vypočíta podľa svetla/clony/času normálne ISO 400 (korrekcia 0), tak pri nastavení korrekcie na -1EV sa hodnota automaticky upravuje na ISO 200, a ďalej priebežne o 1EV nadol (vrámci prednastaveného minima a maxima).
Druhý roller akko korrekcia expozície funguje iba v režimoch A a S.
Čo sa týka možnosti korrekcie expozície po AEL, tak je to technicky možné, ale pozriem si človeka ktorý by dal taký štvorhmat (AEL, Exp. correction, roller, shutter). Vlastne to ani nemá zmysel, lebo AEL sa používa primárne na to, aby foťák nemenil nastavenia v prípade že prekomponujem obraz (typické pri bodovom meraní svetla), pričom korrekciu nastavuješ priebežne podľa toho či chceš svetlejšiu, alebo tmavšiu fotku.
lebo pri zapnutom autoIso je to stale polo-automatika, ktora si sama urci vyslednu expoziciu (ako A a S). a ked viem, ze v nejakej konkretnej situacii to meranie prestreli (velka biela vec, velka cierna vec...), tak to proste skorigujem do +/-
Ako píše shelll. Zapnuté Auto ISO je vlastne niečo ako poloautomatický manuál, v ktorom si zvolím aj potrebný čas, aj potrebnú clonu, ale nemusím dávať pozor na ISO pre správnu expozíciu, len ho korigujem, ake by to foťák zle spočítal. Ak v takomto režime zmením čas alebo clonu o jeden stupeň, tak automatika ihneď koriguje citlivosť opačným, aby vyvážila moje rozhodnutie.
Ak si doteraz takýto režim fotenie nepoužíval, vyskúšaj ho. Je dobrý preto, lebo nemusíš sa toľko starať o správnu expoízciu (len niekedy korigovať). Umožňuje to viac dávať pozor na to čo fotíš, a hlavne máš ideálne parametre. Ak fotíš prioritou clony alebo času a máš vysoké ISO a zrazu máš aj veľa svetla (u mňa to tak bolo väčšinou ráno po večernom fotení), tak bude v režime A alebo S foťák dávať zbytočne krátke časy alebo bude cloniť privela. Použitím Auto ISO na M ti tento problém odpoadáva, máš presne také ISO aké potrebuješ.
Inak existuje ešte ďalšia možnosť, Auto ISO v režime A. Na starších foťákoch s teleobjektívom fungovalo obmedzene, ale novšie telá už majú možnosť nastaviť čas záviesrky vo väčšom rozmedzí. Podstatou použitia Auto ISO v režime A je mať vždy najnižšie možné ISO. To sa dosahuje tak, že dopredu navolíš kritický čas ktorý potrebuješ pre ostrú fotku a maximálnu hodnotu ISO ktorú chceš ešte použiť. Ak pri zvolenej clone je čas dlhší ako navolená kritická hodnota, tak sa ISO zväčšuje, a opačne. Ak dosiahne fotoaparát minimálne alebo maximálne ISO, vtedy sa začne fotoaparát správať ako v bežnom režime A a čas opustí kritickú hodnotu času. Toto je ideálny režim hlavne ak fotíš s pevným ohniskom alebo šport, kde vieš cca. aký čas potrebuješ. Pri zoome je nevýhoda v tom že kritický čas foťák neodvodzuje z aktuálnej ohniskovej vzdialenosti a kvôli nastaveniam treba vždy do menu, takže pre 70-300mm zoom zvolíš kritcký čas 1/500s ktorý je pri fotkách na 70mm zbytočne krátky a naopak. Dokonca staršie foťáky Nikon mali možnosť nastaviť najkratší čas iba na 1/125s, čo bolo pri teleobjektíve moc veľa, takže v takom prípade tento režim bol nepouźiteľný. Aktulne nové foťáky už umožňujú kritický čas až po 1/8000s, preto s tým už nie je toľko problémov, ale naďalej chýba možnosť vypočítavania času podľa aktuálnej ohniskovej vzdialenosti (alebo ekvivalentu pre 35mm kinofilm).
Díky za vysvětlení. Tohle jsem "už" schopný pochopit, resp. představit si, nicméně jde to mimo mě - AutoISO nepoužívám, jsem zvyklý mít nad vším plnou kontrolu a tak mi to vyhovuje. Možná ho začnu používat, až bude existovat plná implementace (tj. nasimulování vlastního chování), ale ani tím si nejsem jistý :) . A pro účely "zapomínání" to taky nepotřebuji, věnuji se tomu a léta jsem nezapomněl.
(tím ovšem nic proti, vím, že někteří lidé mají AutoISO v oblibě)
to E1 - teoreticky dobře rozebrané a logické. U OlympusE1 ale nemám pocit, že bych možnost nastavení hranic pro čas našel a u E3 také nemám pocit, že by to tam bylo. U E1 volba ISO Auto - mi stejně dávala pořád jen hodnotu 100, a pokud bylo méně světla ... tak jen natáhla čas (focení s pevnou clonou) nemám pocit, že by v režimu Auto někdy E1 to ISO sama zvedla. (ale možná se pletu a něco jsem nenastavil dobře a u E3 ještě nevím)
CHB: ono je to u každé značky a u různých těl různě. e1 to podal trochu tak, že "takhle to funguje", ale ono to takhle funguje u nových Nikonů. Třeba u E-3, o které je tenhle thread, je možné nastavit rozsah pro AutoISO (min/max) a zároveň foťák bere automaticky v potaz aktuální ohnisko a to i v případě zoomu. Tedy funguje dost jinak než zmíněný Nikon.
CHB, ako to už spomenul jan555, písal primárne o Nikonoch. To že sa môj nick zhoduje s Olympusom E-1 je zhoda náhod. Vlastne mal by som ich za to dať na súd... :D
jan555, zohľadňovanie aj aktuálneho ohniska by som bral. Nechápem prečo Olympus takúto podstatnú vec nepropaguje viac. Jasné, stačilo by to iba kým iný výrobca to nenaimplementuje do svojho nového fotoaparátu, ale aj tak by to mohlo nejaký čas slúžiť ako malé plus pre Olympus.
Je to maličkost. Takových maličkostí Olympusí těla uměla či umí spoustu, to bych ani neřešil. Kdyby Oly od začátku prodával skutečné výhody nejen těl, ale i systému, tak by to dnes vědělo mnohem víc lidí. Sice se to podstatně zlepšuje, ale tohle je problém, kterým si sami zavařili. Navíc ani v recenzích a testech se spoustu věcí člověk nedozví, protože to kapacita ani znalost recenzentů neumožňuje.
Prostě to chápej tak, že co umí Oly v optice, spolehlivosti nebo servisu, to neumí v marketingu, občas to vypadá jako technologická firma neschopná zobchodovat i výborné myšlenky.
upřesním dotaz - u OlympusE1 jsem nikdy nezaznamenal "zafungování" ISO Auto - tedy že by si foťák dle světelných podmínek sám "zvětšil" ISO.
chápu z předchozího dobře, že u E3 to nějak funguje ? - budu muset nějak nasimulovat a odzkoušet. (i když to pak vypnu, raději mám také "definované" prostředí)
Nevím, jestli úplně přesně rozumím celému dotazu, ale mně se u E-3 při nastavení režimu Priorita clony a nastavení automatického ISO, hodnota ISO automaticky mění v předvoleném rozsahu, tj. při nastavení pevné clony se mi automaticky mění ISO i čas. Stejně tomu bylo i u E-300, takže předpokládám, že i u E-1 by mohlo, ale nejsem si jistý, jestli se neptáš ještě na něco jiného.
Pokud se dobře pamatuji (nikdy jsem ISO Auto běžně nepoužíval), tak na E-1 to opravdu skoro nefungovalo (myslím, že to omezeně fungovalo jen v určitých situacích).
Na E-3 to funguje (v rámci možností nastavení) tak, jak má - nastavíš povolený rozsah (min. a max. hodnotu, ve kterých se může pohybovat) a pak foťák sám na základě světla a ohniska mění kontinuálně hodnotu ISO. Funguje to ve všech modech (P,A,S,M).
E-3 konverze na infrared: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=31572644
hm stale vo mne troska tlie myslienka prejst na e3+12-60+70-300 kvoli moznosti outdoor fotografovania prakticky bez obmedzenia :)
avsak na jednom sony fore chlapik porovnaval e3 a a700 a velmi kritizoval dynamicky rozsah a sum e3ky... ten sum ma az tak nezaujima, ale ten dynamicky rozsah ano. je to naozaj take hrozne alebo sa da s tych highlits este co to zachranit? pozeral som recenziu na dpreview a tak, nezlepsilo sa nahodou odvtedy daco vdaka FW upgrade?
Myslím, že tohle ti těžko někdo věrohodně řekne. E-3 je v highlights nepochybně "o něco" slabší než většina APS-C pravděpodobně včetně A700 (to je další kámen úrazu, že tyhle kejkle jsem s A700 nezkoušel), naopak silnější v shadows. Je to hodně o expozici (člověk) a o tom, jak dobré měření má který foťák (E-3 má imho opravdu přesné měření s tendencí spíš lehce podexponovávat, což to trochu "řeší"). Pokud bys nad tímhle fakt uvažoval, tak doporučuji si to sám odzkoušet. Osobně s přepaly nemám problémy a pokud už ano, tak je to obvykle celé špatně a je to přepal jako kráva, který by nějak významně mohlo pořešit něco jako D3/D700, které mají výrazně větši prostor pro čachry s DR v RAWu.
Pomoct ti můžu tak v tom, že když mi pošleš RAW s přepaly z A700, tak se na to mrknu a zkusím ti nafotit nějaký ekvivalent z E-3, aby sis to zkusil sám, nic lepšího mě nenapadá.
Jinak E-3 s 12-60 je bez diskuze, ta 70-300 je s ohledem na cenu velmi dobré sklo, na druhou stranu jsou u Olyho lepší a konstrukcí i optikou s E-3 a 12-60 tak úplně nehraje, ale tak to víš.
Ještě k těm přepalům - ono samozřejmě záleží i na konvertoru a konkrétní konverzi, docela zajímavý (ale ne extra vypovídající) article k tomu měl nedávno Wrotniak: http://www.wrotniak.net/photo/43/e30-hirec.html
ICE29: Jestli ses ještě nedíval, zkus se pro představu o DR mrknout sem, jsou tam i srovnání s jinými foťáky, snad jsou ta měření přesná (vypovídající):
E-3: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/page21.asp
E-30: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse30/page24.asp
Celkové srovnání DR: http://www.diwa-labs.com/wip4/compar...&product2=6414
edit
to je dobrý nápad - a vsadil bych se, že soft od Olympusu plus 10" notebook třeba od Mountfieldu přesně toto dokáže - a na 10" obrázek - a levněji než by ta nádhera stála.
A nebylo by špatné, kdyby verze ovládacího softu Olympus byla i pro PDA.
už vidím fotografa, jak sedí na stoličce u kytičky a myší na notebooku ladí E3 na stativu - ale proč ne ?
edit
ale já se nepřu, zda je to užitečné - jen myslím, že k E3 to (zatím?) neexistuje.
Ale již dnes by to šlo nahradit notebookem (ač je dost velký) a někdy to možná zvládne PDA nebo mobil ....
u E1 - přesněji u sadového objektivu 14-54 v testech uváděli, že nejlépe kreslí při cloně 5,6. Jak je to u nového Zuiko 12-60 ? Nějak se nemohu dopátrat, zda i zde je nějaká doporučená clona.
Wrotniak uvádí nejlepší vlastnosti u clony 4 a 5,6: http://www.wrotniak.net/photo/43/zd-012-060.html
Edit: tady ještě grafy včetně MTF: http://www.diwa-labs.com/wip4/compar....epl?id=184077
Podívej se tady: http://www.dpreview.com/lensreviews/..._o20/page3.asp a tady: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1138/cat/15 .
Z praxe je to sklo dost dobré od plné díry, přiclonění o 1-2 f-stopy je vidět hlavně na širokém konci, ale žádné dramatické změny se nedějí. Při přiclonění o 1 f-stop je to sklo ostré v celé ploše, výjimkou jsou extrémní rohy ("špičky rohů") na 12 mm, které nejsou opravdu ostré nikdy.
Snad to tu ještě nebylo (nenašel jsem), ale nedávno vyšla nová verze pro Vistu i XP: http://www.olympus.co.jp/en/support/...w_codec_dl.cfm
Právě stahuji...
Hmmm, tak nevím, co se stalo špatně, ale tenhle RAW codec mi nefunguje - resp. neskutečně dlouho procesuje fotky. Reinstaloval jsem ho snad pětkrát a pořád stejné, zlobí vám to taky? Jdu vylovit nějakou starší verzi :( .
Tak ve Win XP to opravdu trvá hodně dlouho, ještě zkusím Vistu...
Tak ve Vistě (32bit) mi trvá zpracování také neúměrně dlouho. XP i Vistu mám plně aktualizované a běží na relativně slušném hw (C2D). Všude jsem instaloval "čistým" způsobem - odinstalace staré verze > restart > instalace nové > restart. Někde je tedy chyba...
Zde je mimochocem přehled veškerých aktualizací (firmwarů, softwaru..): http://www.olympus.co.jp/en/support/...load/software/
Díky, to udělali soudruzi někde chybu ... Zatím naštěstí novější verzi k ničemu nepotřebuji, ale musel jsem to pořešit system restorem.
A E-3 jde zase pod vodu - test Nexus housingu: http://www.letsgodigital.org/html/re...e3-review.html
Podle 43rumors E-5 letos bude, ale půjde jen o přeleštěnou E-3, žádná revoluce: http://43rumors.com/ft-5-this-year-t...e-3-successor/ .
docela zajímavá kritika (anglicky) E3
http://www.luminous-landscape.com/re...3-Second.shtml
zmínka o ukončení dodávek E3 k 15.3.09, (jen ve formě diskuse)
http://www.flickr.com/groups/olympus...7617513970634/
Tohle je starý článek a taky dost sporný. E-3 není perfektní, ale takhle to vůbec není, pro zajímavost, jak to asi je s AF:
- E-3 má příliš složitý AF a podle nastavení se mohou výsledky dost lišit, obávám se, že autor v době psaní článku neměl dostatečnou znalost toho, které nastavení dělá co, taky to tam nezmínil (přeloženo - AF E-3 umí pěkné kousky, bohužel není tak úplně pro lidi, kteří to nenatestují/nepřečtou a jdou fotit a to platí zhusta i pro C-AF)
- kdo fotí s f/2.8-f/4 sklem, nemá vůbec potuchu, co AF dovede, f/2 skla znamenají skutečně značný rozdíl v rychlosti i schopnosti zaostřit ve špatném světle
- další firmwary přinesly značná zlepšení u SWD skel (z tohohle pohledu po uvedení skutečně docela problematické) a C-AF. SWD skla totiž používají jiný proces zaostřování a i já jsem dostkrát kritizoval, jak funguje ve složitých světelných podmínkách - to už je naštěstí zjevně pasé (během posledního půl roku jsem měl párkrát v ruce 14-35, 12-60 i 50-200SWD a fungují mnohem líp než do fw1.2 a pak 1.3/1.4). Od fw1.3 také funguje C-AF o dost líp, jen to chce pevnou ruku a - opět - správné nastavení foťáku.
Naopak velmi dobrá poznámka (a jedna z prvních, kterou jsem na to téma četl) je o IS a AF. V některých "divočejších" situacích může být skutečně lepší při C-AF se supertelaty vypnout IS i když těm důvodům tak úplně nerozumím. Možná by bylo zajímavé se mrknout, jestli něco takového řešili i uživatelé Minolty/Sony.
E-3 se normálně prodává dál, tohle byl nějaký "lokální mrak", tuším australský :) .
velice obsáhlý článek o nastavení E3 znám zatím jen z http://www.wrotniak.net/
ten by určitě stál za to přeložit do češtiny - tedy pokud už někde něco podobného neleží.
Určitě by i stálo za to některá tam uvedená nastavení/doporučení rozebrat a ještě trochu víc okecat.
Pravdou asi je, že nastavení E3 je natolik obsáhlé, že jde lehce překombinovat.
C-AF mne zatím neposlouchá - (na 12-60 SWD, 1.4) ještě musím bádat.
Tak s tím ti snad pomůžu :) . Nastavení:
1. AF: C-AF
2. Focus lock: ON
3. Release priority: OFF (může někdy zpomalit fps, ale dosahuje pochopitelně lepších výsledků než ON)
4. Měření: ESP je většinou naprosto v pohodě, případně SH nebo HI spot (ale záleží, co fotíš)
5: IS: OFF (v některých situacích by to mělo pomoct, při rychlých časech je IS stejně k ničemu)
6. AF sensitivity: NORMAL (od fw1.3 je SMALL velmi malý a je dobrý pokud se budeš i v C-AF snažit tvrdě zaostřit na oko ptáka :) )
7. AF mode: single AF, nebo single dynamic (diamond)
- na single máš naprostou jistotu, kam foťák zaostřil, ale musíš držet subjekt pod daným bodem (tenhle mod je dobrý hlavně pro složité scény, kde je riziko, že v multi AF modech zaostří foťák jinam)
- na diamond ostří napřed na prioritizovaný bod a pak na okolní, přičemž po zaostření ostří na všechny v diamondu (předává si zaostřený subjekt a při normal sensitivity hladce, bez přeostřování). Je tam ovšem riziko, že foťák zaostří jinam, než na primární AF point a hlavně od fw1.2 přidal Olympus prioritu 3 všech bodů. Jinými slovy při diamondu se foťák pokusí zaostřit na primární bod v diamondu, pokud nezabere, tak na podpůrné a pokud ani tam nezabere, tak na libovolný. Tahle změna mě dost štve, protože ve složitém prostředí (třeba indoor sport) je diamond docela rizikový, občas se rád chytí třeba sítě, naopak např. na ptáky a spol. funguje výborně a subjekt se pomocí až 5 bodů trackuje snáz.
MultiAF nepoužívám (trackuje sice snad přes všechny, ale potřebuji mít kontrolu nad tím, kam AF zaostří).
Tlačítka si nastav, jak tobě vyhovuje - já používám separátní AF start na AEL tlačítku, je to tak nejlepší (Menu B > BUTTON/DIAL > AEL/AFL > C-AF > Mode 2), pokud používáš grip, asi použiješ ještě prohození AEL a Fn. tlačítek (předposlední položka Menu B).
Dál už je potřeba asi jen trénink a pevná ruka, s fw1.3 a 1.4 se C-AF opravdu hodně zlepšil. Vytvoř si z toho MyMode profil, ať to můžeš jen přepnout a nemusíš přenastavovat :) .
pěkný ... chtěl jsem ohodnotit - ale web mne nutí napřed chválit taky někoho jiného....
co ty máš v profilech ? - zajímá mne spíš jako nápad, jaké situace se vyplatí přednastavit - neb změna za chodu je zdlouhavá.
určitě je to někde v návodu ale překvapila mne situace ... E3 si pamatuje stav před vypnutím a po zapnutí se k němu vrací (- si myslím). Onehdy mi ráno při prvním focení usnul a já ho budil vypnutím/zapnutím - a on se vrátil ke stavu při vypnutí z předchozího večera. Dost mne to překvapilo.
Já mám jeden na C-AF (tzn. to, co jsem popsal, plnou díru a vyšší ISO) a druhý na stativ (předsklopení zrcátka, bez IS, jinak čudlíky, vyšší clonové číslo a nejnižší ISO, single AF, atd.). Tzn. obvykle fotím na A, občas na M a v případě potřeby přepínám do těch dvou pamětí (jo, obě mám založené taky na Aperture priority).
E-3 si pamatuje všechno, což je super taky v MyModech (při přepnutí nastavení standardních P,A,S,M zůstávají netknutá) a což není super pokud u MyMode, pokud je nastavený krátké uspání - po probuzení totiž použije nastavení uložené v MyMode, typicky to je problém v ISO (v MyMode je uložené třeba ISO800, během focení změním třeba na ISO1250, foťák se uspí a po probuzení je tam znovu ISO800). Naštěstí se tuším dá powersave taky uložit do MyMode.
to nepamatování při probuzení - že by jen v MyMode ?
chvíli jsem nyní testoval a po probuzení si pamatuje stav před usnutím. (netestoval jsem ale v MyMode) a to i když jej po usnutí vypnu/zapnu.
Sám jsem zažil, že se mi E3 ráno vrátila ke stavu z večera (hlavně ISO) usnula a myslím, nechtěla se probudit (po nějakých 10 minutách nečinnosti) - jen vypnout/zapnout a nastavení vrátila z večera.
Teoreticky by bylo možné, že nastavené autovypnutí po 4 hodinách neuloží stav ?
Jj, v MyMode obnovuje při probuzení uložené nastavení, ne poslední, bez MyMode zůstává poslední vždycky u všeho.
Tady celkem pěkné udělátko pro výběr Zuik podle ohniska: http://www.olympus-europa.com/consumer/208_21614.htm
edit
edit
Zase trochu ke zkušenostem, tentokrát se servisem ... Naťukl jsem to jinde, tak si říkám, že není od věci se podělit.
Potkala mě nemilá věc, zjistil jsem, že mi 150tka na delší vzdálenosti backfocusuje a navíc se do ní dostalo smítko prachu. Netuším, co se stalo, nenakládám s tím sice v rukavičkách, ale jako dobytek taky ne. Takže jsem minulý týden zase jednou navštívil servis, průběh v bodech:
- dal jsem jim tělo i sklo a k tomu seznam problémů a fotky
- totálně perfektní jednání, na reklamačním protokolu bylo jen "opravit dle požadavků zákazníka", vyřízené s úsměvem během pár minut
- vrátilo se mi tělo i sklo s popisem oprav a testovacími fotkami
- oprava zcela nekompromisní - výměna komplet AF modulu těla i AF kompletu objektivu, čištění, kalibrace
- mimo toho komplet vyčištěné zvenku, zevnitř a na zadek mě posadilo to, že mi v rámci toho bezplatně vyměnili všechny "šrámy z boje" (mnou mechanicky orvané díly - ostřící prstenec na skle, některá tlačítka na těle). Prý bych to měl jako mimo záruční dost drahé, což není v jejich zájmu ... Tak tohle jsem slyšel asi prvně.
- komplet oprava (od předání po převzetí) trvala asi 68 hodin :o
V kostce - excelentní servis (líp si to vlastně ani představit nedokážu) a přes potřebu jet přes celou Prahu nadto velmi příjemná záležitost, což je (bohužel) značně neobvyklé. Pevně doufám, že Olymu tohle vydrží, pro mě je takováhle služba (i po předchozích zkušenostech odjinud) ten zásadní důvod, proč používat jejich techniku a ne jinou. A to, že jsou tam celá léta stejní lidé, je taky bezva.
btw: zkusím poprosit známého, který měl šanci prohlídky evropského servisního střediska Oly pro foto o nějaký popis - z toho, jak to tam chodí, měl oči navrch hlavy :) .
Vliv využívání různých funkcí, objektivů a používání na spotřebu: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=32027104
http://www.wizardtrails.com/cmsimg/b...0-2-6887ba.jpg
Jak vyrobit samo-domo 4/3 supermakro skla: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...28_170176.html
A k tomu ještě blesky:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...04_212408.html
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dc...170/176/01.jpg
IMHO s takovouhle sestavou je AF nepoužitelný (nehledě na to, co asi AF dělá, když mu motor hýbe s optikou na druhou stranu?), takže výhodnější řešení bude obyčejný reverzní kroužek, v případě jednoho skla něco takovýho - bajonet>filtrovej závit.
Ale každopádně zajímavej počin pánů z východu :)
AF není oč běží, jde o to, že jsou použity extrémně laciné, přitom moderní, malé a schopné zoom objektivy, u kterých je možné ovládat elektronicky clonu.